2022-08-01 47 浏览
人氣工廠小店,七點的時候就已經坐滿了,而且還有人在排隊!台式肉蛋芝士吐司(53元)吐司是有被烘香的,所以來到就可以聞到很香的麵包味,中間可以看到一整個溏心蛋,蛋汁把附近的吐司包裹上濃濃的蛋香,又多加了一份嫩滑的口感!另外芝士的份量真的挺多,不過可能是切的時候令芝士跑到一邊去了,不過芝士是拉絲的狀態的!豬扒吃起來挺彈牙的,而且醃得挺香的,配上整個吐司一起吃,味道挺不錯!古早味手工滷肉飯(48元)看到飯的上面放有大量的滷肉,而且全都是半肥瘦的,差不多可以想像到味道是怎麼了,吃起來味道香濃,滷肉入口即化,但是肥而不膩的,全是肉香,而且味道不會太鹹,味道剛剛好,非常好下飯!芋頭椰汁三色圓(46元)我最喜愛的配搭,芋頭被煮化了,跟椰汁混為一體了,喝起來既有濃濃的椰汁香,又有既綿綿又香的芋頭蓉,中間還有挺多的芋圓,分別是芋頭味,紫薯味和番薯味,每粒都非常Q彈軟糯,還能吃到本身的食材香!花枝丸(38元)(可享優惠價加配28元)這個我選了鬼椒辣粉,辣粉感覺不是給得挺多,但吃起來是挺辣的,味道很快消散,所以感覺還好,花枝丸炸得挺香,外脆內爽滑!桂花雪梨羅漢果茶(32元)(可享優惠價加配12元)最近有點痰
人氣工廠小店,七點的時候就已經坐滿了,而且還有人在排隊!

台式肉蛋芝士吐司(53元)

古早味手工滷肉飯(48元)

芋頭椰汁三色圓(46元)

花枝丸(38元)(可享優惠價加配28元)

桂花雪梨羅漢果茶(32元)(可享優惠價加配12元)

最近有點痰,就試試這裡的養生茶看有沒有效果了,而且沒有加糖,感覺挺健康的!喝起來帶點甜味,應該是雪梨的甜味,再來是淡燙的羅漢果香味,整體味道挺特別!
2022-08-01
荔枝角呢間小店好有名氣,聽講啲吐司勁好食,今次就去試一試!叫任何吐司/滷肉飯+$28有小食,加$5以上有冬瓜茶/其他飲品,都幾抵食!🥪台式肉蛋芝士吐司 $53 (9.5/10)麵包有焗香過,好香口好脆,豬扒甜甜地,有用酒醃過,好鬆軟,唔會太乾身同鞋口,芝士會拉絲!真係好好食,好香濃嘅芝士味,加埋蛋汁流晒出嚟,成個配搭好香口好夾好好食。🍤蝦餅 +$28 (8/10)炸得好香脆,食落都非常彈牙,有蝦味,真心好食!🍚 古早味手工滷肉飯 $48 (8.5/10)好大碗!滷肉飯用咗珍珠米,粒粒飽滿,濕度剛好唔會太濕太乾身,軟硬適中又大少少煙韌,滷肉好香,係人手切嘅肉粒,入口即化一啲都唔油膩,好香甜甜地,真係喺台灣食到嘅味道,佢用咗台灣嘅整法,落咗紅蔥頭,真係正宗台式風味,好好食!酸蘿蔔好爽口一啲都唔會太酸,啱啱好好解膩。略嫌滷肉汁可以多番少少,因為份量實在太多啦,個飯好多😆🍴芋頭椰汁三色圓 凍 $46 (10/10)成碗咁上好似湯咁XD 雖然賣相一般但真係好大碗要兩個人share!芋頭椰汁,係真係椰汁入邊加咗芋頭去煮,非常濃郁,椰汁嘅香甜加埋芋頭嘅綿密,甜度剛好,好正。每粒都係手工造,有成十幾粒

🥪台式肉蛋芝士吐司 $53 (9.5/10)

🍤蝦餅 +$28 (8/10)
炸得好香脆,食落都非常彈牙,有蝦味,真心好食!

🍚 古早味手工滷肉飯 $48 (8.5/10)

🍴芋頭椰汁三色圓 凍 $46 (10/10)
成碗咁上好似湯咁XD 雖然賣相一般但真係好大碗要兩個人share!芋頭椰汁,係真係椰汁入邊加咗芋頭去煮,非常濃郁,椰汁嘅香甜加埋芋頭嘅綿密,甜度剛好,好正。每粒都係手工造,有成十幾粒!個芋圓勁大粒,大粒過5毫子,粒粒都好Q好煙靭,佢軟中帶煙韌,食得到地瓜圓裏便有地瓜,芋頭丸裏面有芋頭粒粒,紫薯丸都有好香嘅紫薯味!真係好香好濃味。真係真材實料好好食!利申唔係特別鍾意食芋圓都覺得好好食。

🍴桂花烏龍 +$8 (8/10)
非常清香,桂花味好出,仲要冇冰冇糖,好飲過出邊啲台式茶飲!

推薦指數:9/10
好高質嘅台灣嘢,仲要咁正宗咁好食,一定要嚟試下😆
2022-07-31 37 浏览
麻辣鬼椒肉蛋吐司🥪$48我最鍾意食呢個招牌吐司😌尤其係嗰麻辣鬼椒,的確辣得幾過癮🌶但真係食得辣先好嗌😆一拎上手就見到隻半熟日本流心蛋🥚啲蛋漿不斷湧出嚟,好邪惡😈加上美國大草原穀飼豬扒🐷豬扒鬆軟可口,勁Juicy🍖慢烤雞腿蛋吐司🐔$46新品吐司,當然要試吓😎入面亦都有隻半熟流心蛋☺️而雞腿肉就用慢烤嘅方式去烤烹🍗肉質鮮嫩,食落啖啖肉,嫩滑無比😌配上酸酸甜甜嘅特製醬汁😏食落特別開胃😋黑布台式香腸(2條)😛$28 好香脆,肉夠實,非常有口感👍花枝丸配淮鹽(5粒)👍跟餐+$28炸到金黃色,鹹鹹地,食落好彈牙☺️黑糖紅棗薑三色圓(凍)😆$38三色圓包括地瓜圓、芋圓同紫薯圓😉黑糖甜度啱啱好,唔會太甜👌芋圓份量亦都夠😌只係薑味略嫌不足🙂冬瓜茶(500ml)🥤跟餐+$5幾好飲,味道清新,消暑解渴一流😌黑布小巷 (億利工業中心) (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
麻辣鬼椒肉蛋吐司🥪$48

我最鍾意食呢個招牌吐司😌
尤其係嗰麻辣鬼椒,的確辣得幾過癮🌶
但真係食得辣先好嗌😆

一拎上手就見到隻半熟日本流心蛋🥚

啲蛋漿不斷湧出嚟,好邪惡😈
加上美國大草原穀飼豬扒🐷
豬扒鬆軟可口,勁Juicy🍖

慢烤雞腿蛋吐司🐔$46
新品吐司,當然要試吓😎
入面亦都有隻半熟流心蛋☺️
而雞腿肉就用慢烤嘅方式去烤烹🍗

肉質鮮嫩,食落啖啖肉,嫩滑無比😌
配上酸酸甜甜嘅特製醬汁😏
食落特別開胃😋

黑布台式香腸(2條)😛$28
好香脆,肉夠實,非常有口感👍

花枝丸配淮鹽(5粒)👍跟餐+$28
炸到金黃色,鹹鹹地,食落好彈牙☺️

黑糖紅棗薑三色圓(凍)😆$38

三色圓包括地瓜圓、芋圓同紫薯圓😉
黑糖甜度啱啱好,唔會太甜👌
芋圓份量亦都夠😌
只係薑味略嫌不足🙂

冬瓜茶(500ml)🥤跟餐+$5
幾好飲,味道清新,消暑解渴一流😌

黑布小巷 (億利工業中心) (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2022-07-30 37 浏览
成日見人推薦呢間黑布小巷今日終於有機會約埋朋友一齊食喇超開心❤️❤️❤️位置都容易搵億利工業中心有好多餐廳我已經唔係第一次來了黑布小巷喺4樓比我想像中闊落好多,上網睇相開頭仲以為好細,原來都幾大間,坐得又舒服。我哋見到旁邊有啲向牆位好似自修室咁(冇影到🥲)覺得好得意就坐咗落去,點知職員因為知我地係朋友一齊食即刻幫我地移開左塊板原來中間塊板可以拎走🤩🤩嗰吓好驚喜🤣呢間餐廳係用QR code落單,非常方便!可以揀用唔同嘅方法俾錢,比完錢廚房再落單❤️慢烤雞腿芝士蛋吐司($53)開頭仲以為細細件,點知原來食落都幾飽肚!芝士份量超多,多到漏到吐司嘅四邊,好正,仲有少少拉絲😆自製醬汁酸酸甜甜,整體好夾呀!餐廳仲有提供即棄手套,好細心!花枝丸配淮鹽(5粒)$28跟餐平$10❤️❤️好惹味充滿墨魚香味,炸得好香脆古早味手工滷肉飯($48)好足料,表面鋪滿肥美嘅滷肉,啖啖肉,好飽肚芋頭椰汁三色圓(凍)$46非常香濃既椰汁同芋頭味!!紫薯圓、芋圓、地瓜圓全部都好有咬口。仲會食到好多芋頭小粒粒。真係超好食呀我本身勁鍾意食芋頭西米露同芋圓呢個簡直係芋頭西米露嘅高級升級版🤩🤩🤩🤩🤩整體來講真係好推薦呢間餐廳好彩今次我哋提
成日見人推薦呢間黑布小巷
今日終於有機會約埋朋友一齊食喇
超開心❤️❤️❤️
位置都容易搵
億利工業中心有好多餐廳
我已經唔係第一次來了
黑布小巷喺4樓

比我想像中闊落好多,
上網睇相開頭仲以為好細,
原來都幾大間,坐得又舒服。
我哋見到旁邊有啲向牆位
好似自修室咁(冇影到🥲)
覺得好得意就坐咗落去,
點知職員因為知我地係朋友一齊食
即刻幫我地移開左塊板
原來中間塊板可以拎走🤩🤩
嗰吓好驚喜🤣

呢間餐廳係用QR code落單,非常方便!
可以揀用唔同嘅方法俾錢,比完錢廚房再落單❤️

慢烤雞腿芝士蛋吐司($53)
開頭仲以為細細件,點知原來食落都幾飽肚!
芝士份量超多,多到漏到吐司嘅四邊,好正,
仲有少少拉絲😆
自製醬汁酸酸甜甜,整體好夾呀!
餐廳仲有提供即棄手套,好細心!

[跟餐]黑布台式香腸 (2條)$28
好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲!!!好好食!!!味道好正呀
同平時街買個啲好唔同
連我唔算勁鍾意食台灣野嘅朋友都不停大讚好好味😋🤩🤩

[跟餐]花枝丸配淮鹽(5粒)$28
跟餐平$10❤️❤️
好惹味

充滿墨魚香味,炸得好香脆

古早味手工滷肉飯($48)
好足料,表面鋪滿肥美嘅滷肉,啖啖肉,好飽肚

[跟餐]凍頂烏龍茶 (500ml)+$8

我本身勁鍾意食芋頭西米露同芋圓
呢個簡直係芋頭西米露嘅高級升級版🤩🤩🤩🤩🤩

整體來講真係好推薦呢間餐廳
好彩今次我哋提早去

如果遲少少去可能要等位~
我朋友平時唔算好鍾意食台灣野
但今次佢都大讚好介紹!!!😆😆😆
2022-07-29 35 浏览
古早味手工滷肉飯+桂花鳥龍茶$56係手切豬肉煮既滷肉飯,大小適中, 滷好的肉帶有豬皮,口感好好,而且煮到好淋,入口即溶,飯係用日本米,飯同肉醬拌勻食,好好味.桂花鳥龍茶好香, 少糖.飲黎去油解膩好好.慢烤雞腿蛋芝士吐司+古早味冬瓜茶$58雞腿肉質好嫩,味道好好, 吐司烤過底面,用左日本蛋整成流心效果好滑, 仲有好厚的車打芝士溶左,加上D醬汁,配搭極之邪惡,一咬落口D醬爆出黎,食果要小心,有手套提供.古早味冬瓜茶好清爽, 冬瓜磚仲係台灣空運過黎煲製而成,保持台式風味.
古早味手工滷肉飯+桂花鳥龍茶$56
桂花鳥龍茶好香, 少糖.飲黎去油解膩好好.

慢烤雞腿蛋芝士吐司+古早味冬瓜茶$58
  • 古早味手工滷肉飯
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
2022-07-29 31 浏览
呢間良心小店一直想去食好耐!完完全全俾佢地嘅吐司吸引住😆 今次仲叫咗好多佢地嘅小食!等我分享下食後感先~ 🍭麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司($55)一場嚟到一定要叫佢地嘅signature! 佢地嘅麻辣系列幾特別就試下!雞腿好嫩滑,流心蛋啲流心勁吸晴!仲幫助提升口感~ 芝士香口,麻辣好惹味刺激!加埋佢哋個自家製醬料真心好食,不過我唔食得辣唔敢食咁多🙈🍭花枝丸配淮鹽(跟餐+$28)🍭黑布台式香腸($28)🍭甜不辣($38)小食一口氣點咗呢3樣~ 岩晒2個人share食😊 我自己幾鍾意台灣腸,食到台灣味道😋 甜不辣就大大塊,包你食到飽!花枝丸彈牙好食~ 🍭桂圓杞子玫瑰三色圓($38)食台灣嘢又點少得芋圓😍 叫咗呢款幾岩女仔食嘅三色圓~ 份量唔多,一個人都清到成碗~ 芋圓煙靭q 彈❤️🍭凍頂烏龍(跟餐+$8)

🍭麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司($55)

🍭花枝丸配淮鹽(跟餐+$28)
🍭黑布台式香腸($28)
🍭甜不辣($38)

🍭桂圓杞子玫瑰三色圓($38)

🍭凍頂烏龍(跟餐+$8)
之前佢地初初係荔枝角開大鋪既時候都食過一次,上次食過味道都唔錯,最近帶埋朋友食質素同樣唔錯,次次黎到當然要試吓佢地既招牌肉蛋吐司💛 🌶麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司 $55呢間吐司必試!真係流心蛋黎架! 加埋芝士真係絕配~不過唔食得辣就唔好點麻辣🤣食到後期會有少少嘴唇麻麻哋感覺,雞肉嫩滑多汁,值得一試 🥓黑布台式香腸 $28雖然邪惡不過台式香腸真係好難唔好食,入面竟然有啲juicy甜甜哋好滋味 🦑花枝丸配麻辣鬼椒粉(5粒) $28有冇人同小編一樣都鐘意食花枝丸呢?外層脆脆地,咬落好彈牙,下次試吓配淮鹽先 🌹凍桂圓杞子玫瑰三色圓 $38佢地除左主食仲有甜品🍮三色芋圓入口煙韌,味道唔會太甜,如果可以凍啲會更好 🌼桂花烏龍茶 +$8淡淡桂花香台灣烏龍茶底不錯,無糖好健康👍🏻

肉蛋吐司💛

🌶麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司 $55

🥓黑布台式香腸 $28

🦑花枝丸配麻辣鬼椒粉(5粒) $28

🌹凍桂圓杞子玫瑰三色圓 $38

🌼桂花烏龍茶 +$8
淡淡桂花香台灣烏龍茶底不錯,無糖好健康👍🏻

2022-07-26 61 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD $50-100+📍Address: 黑布小巷, Lai Chi Kok呢間黑布小巷嘅台灣小食一向好出名,終於有時間可以試吓。星期六日嚟到都坐滿晒人。必點嘅一定係麻辣鬼辣雞腿芝士吐司,芝士份量非常多,鬼辣辣到流眼水,鍾意食辣嘅可以挑戰。雞腿肉醃得好入味,而且非常嫩滑。爸爸非常鍾意食古早味手工滷肉飯,採用珍珠米好有口感,飯粒汲索滷汁味,滷肉肥瘦,用咗豬軟骨嘅部份,整個飯嘅感覺唔會好油膩,食得好舒服。椰汁芋圓真係數一數二,店舖自家人手製作,口感好煙靭,椰汁非常香濃,可以話係香港比較出色嘅芋圓,有台灣嘅味道。小食方面好想試吓蝦卷,可惜賣晒,花枝丸都幾出色,炸到非常香脆。
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 黑布小巷, Lai Chi Kok

一直好想試😌難得經開荔枝角,終於可以朝聖呢間工廈吐司🍞,星期六要等大約15分鐘人座,真係幾岀色喎🥰🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊荔枝角🐠—————————————————🔹 台式肉蛋芝士吐司 $53🔹 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53🥪拎上手好重手、好足料,吐司🍞烘暖咗,質感好鬆軟、唔會好乾🙆🏻秘制醬汁帶柚子香氣,食落酸酸甜甜,特別開胃,超喜歡🧡🍳流心蛋完全係處於爆汁嘅狀態💦🧀芝士超多輕鬆拉絲,包裹住吐司,真係瀑布咁澎湃🌊多到好似唔使錢😂真心要加芝士❗️醬汁、蛋汁、芝士3重爆岀黎,食起黎會少少狼狽🤏香煎美國大草原榖飼豬扒🐖肉味超濃,肉質鬆軟、唔需花氣力輕鬆咬一啖😆而且唔止一塊豬扒,好慷慨😙🐔烤嫩滑雞腿🍗嫩滑又厚身,肉味相對淡啲,令秘制醬汁味道更突出基本上2款肉都好食😋不過私心比較推薦豬🐷▪️優惠價加購飲品+$5 冬瓜茶、$8 桂花烏龍茶—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌗🤑性價比:🌕🌕🌕🌘🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟雖然係工廠大廈,但環境都好乾淨企理🫧吐司好大份又有特色,個秘制醬汁真心好正🥰而且小店

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊荔枝角🐠
—————————————————

🔹 台式肉蛋芝士吐司 $53
🔹 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53

秘制醬汁帶柚子香氣,食落酸酸甜甜,特別開胃,超喜歡🧡
🍳流心蛋完全係處於爆汁嘅狀態💦

🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
雖然係工廠大廈,但環境都好乾淨企理🫧
吐司好大份又有特色,個秘制醬汁真心好正🥰
而且小店貼心準備咗手套🧤大家食得更盡興😙
2022-07-25 51 浏览
呢度menu選擇唔多,但吐司似乎係必點,我地叫咗台式肉蛋芝士吐司 $48。芝士味好濃郁,醬汁係好正宗台式既甜味,加熟半熟蛋同多士脆香,真係幾好味黑布台式香腸跟餐$28,唔會太甜,有啲似臘腸口感又唔會太韌,好味古早味肉燥飯$48肉燥半肥瘦,唔會太多肥肉桂花雪梨羅漢果茶$32 好解渴 好少聽老公大人大讚食物,但呢餐佢樣樣都好味,連飲品都讚,如果有熱飲就更好喇

古早味肉燥飯$48肉燥半肥瘦,唔會太多肥肉

桂花雪梨羅漢果茶$32 好解渴

2022-07-23 49 浏览
萬眾矚目黑布小巷我終於去食啦起初佢開喺旺角黑布街,之後變咗去億利每一次見到流心蛋就想試啦台式肉蛋芝士吐司($53)味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:第一下就流心,不得了~蛋黃同豬扒,汁醬既結合,一啖就滿足味蕾😋醬汁既調配,同豬扒好夾,汁有啲檸檬香味甜甜地,好香好好食,令我一啖接一啖甘食🤣配上芝士,更加豐富左成個吐司,如果你地係芝士控,會大愛😍慢烤雞腿蛋吐司($46)味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:都係流心蛋🥚,點解分數會比台式肉蛋少呢。原因係雞腿個厚度會有厚薄,一個唔小心會食得好遴迍🤣不過值得一讚嘅係雞腿肉好嫩滑好Juicy,有明顯烤過既味道。可惜吐司🍞好快就淋咗,食唔到脆既口感黑布台式香腸($28/2條)味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:第一次食依個口感既台灣腸,好感係肉質好結實,味道勁出,比較啱啲重口味嘅人士准鹽花枝丸 ($38/5粒)味道:🌕🌕🌕🌑🌑評價:即叫即整花枝丸,size 正常大小,價錢略略貴咗少少,唔特別如果食量較細嘅朋友,首選一定係食吐司🥰🥰🥰我會再encore 🥪📌 黑布小巷 (億利工業中心) (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室#黑布小巷 #億利美食 #香港女生 #台灣美食 #
萬眾矚目黑布小巷我終於去食啦
起初佢開喺旺角黑布街,之後變咗去億利
每一次見到流心蛋就想試啦

台式肉蛋芝士吐司($53)
味道:🌕🌕🌕🌕🌖

慢烤雞腿蛋吐司($46)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

黑布台式香腸($28/2條)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑

准鹽花枝丸 ($38/5粒)
味道:🌕🌕🌕🌑🌑

📌 黑布小巷 (億利工業中心) (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室

#黑布小巷 #億利美食 #香港女生 #台灣美食 #台灣吐司 #吃貨人生 #流心蛋 #吃貨 #食好西 #荔枝角美食 #台式 #foodiehk #foodie #hkfoodie #foodporn #foodphotography #taiwanesefood #❤️
  • 台式肉蛋芝士吐司
2022-07-23 29 浏览
Taiwanese meat and egg toast 台式肉蛋芝士吐司🍞 $53呢一個台式肉蛋芝士吐司有超高人氣,係我食過最好味嘅toasts 之一🧡,香烤吐司嘅外皮酥脆,自家秘製醬汁有少少似馬拉咖映醬甜甜地,裏面仲有半熟流心雞蛋🍳、相對健康嘅香煎美國大草原穀飼養豬扒🍖,加埋超多雙重瀑布cheese 🧀成分吐司足料又高質,一定要食呀Coconut taro balls 芋頭椰汁三色圓 🍡 $46 呢三款芋圓、地瓜圓、紫薯圓都係全人手製作,地瓜圓同紫薯圓分別有濃郁嘅番薯同紫薯味🍠,真材實料,口感煙韌Q彈😍,而芋頭椰汁嘅甜度適中🥥,裏面仲有粒粒芋頭蓉Fried tempura 甜不辣 $38台式甜不辣其實係炸薄薄地嘅新鮮魚塊🐟,味道有少少似港式魚腐,豆腐做嘅外皮食落去香脆,加埋酸辣醬係個開胃嘅小食🌶Oolong tea 🍵 凍頂烏龍茶 (L) $28Osmanthus oolong tea 🌼 桂花烏龍茶 (R) $28Pear & monk fruit tea 桂花雪梨羅漢果茶 🍐 (M) $32中間嘅羅漢果養生茶係每日新鮮製造🌿,冇加任何糖同添加劑,清肺潤喉,止咳化痰👍🏻,至於另

Taiwanese meat and egg toast
台式肉蛋芝士吐司🍞 $53

Fried tempura 甜不辣 $38

Oolong tea 🍵 凍頂烏龍茶 (L) $28
中間嘅羅漢果養生茶係每日新鮮製造🌿,冇加任何糖同添加劑,清肺潤喉,止咳化痰👍🏻,至於另外兩杯自家製烏龍茶選用台灣茶葉,用8小時低溫冷泡❄️,同樣好健康
2022-07-23 248 浏览
之前黑布小巷仲有旺角黑布街店嗰陣,都已經有幫襯過幾次同介紹過~ 嗰陣聽到佢要結業都有啲sad,但佢哋後尾開返喺葵廣,之後再開埋有堂食嘅長沙灣店,都有啲期待!食物款式同以前有啲啲唔同,除咗有返招牌肉蛋吐司,仲出多咗「慢烤雞腿」吐司🤩•🥢 台式肉蛋芝士吐司 $53呢個吐司真係呢間嘅招牌!不過今次食就無之前咁驚喜,主要因為堂食店但個吐司無熱辣辣,只係暖,而且個包都無烘到好脆🤔芝士份量好多,可能因為只係暖暖哋嘅關係,芝士有啲硬咗,唔係好「拉絲」~ 豬扒有兩塊薄嘅(以前係厚厚一塊),食落有少少乾,不過加埋蛋汁就加返啲分!•🥢 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53呢個慢烤雞腿真係幾有驚喜喎!🤩 雖然個麵包、醬汁、芝士、半熟蛋都係一樣,但個雞扒真係好嫩滑Juicy🤤 而且又厚身啲,所以咬落啖啖肉,非常之滿足😋 •🥢古早味手工滷肉飯 $48滷肉飯嘅滷肉都好多,滷肉唔會太碎,見到肥瘦部分又有啲咬口,而且幾濕潤,幾啱撈飯,但一碗份量唔多,不過$48蚊就有啲貴🤔•🥢夜市蝦捲 跟餐+$28 (原價$38)呢個蝦捲就算係跟餐都有啲唔抵食,因為得3條🫣 炸到脆脆哋嘅腐皮包住啲蝦膠同青豆(?),蝦膠嘅粉感比較重,唔算好彈牙😬

🥢 台式肉蛋芝士吐司 $53

🥢 慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53

🥢古早味手工滷肉飯 $48
古早味手工滷肉飯

🥢夜市蝦捲 跟餐+$28 (原價$38)
夜市蝦捲

🥢 花枝丸(配淮鹽) 跟餐+$28 (原價$38)
花枝丸就相對比較出色同抵食,咬落彈牙,而且仲有咬到唔少花枝粒😋
花枝丸

🥢 甜不辣(配酸辣醬)$38/3大塊
平時見嘅甜不辣多數都一條條嘅,但呢到係一大塊咁😯 食落會無一條條咁方便🤔 甜不辣幾彈牙,唔會好油/熱氣,而且酸辣醬好多😋
甜不辣

🥢 桂花烏龍茶 +$8
餐牌寫佢哋嘅冷泡茶都用咗台灣茶葉低溫冷泡8小時~ 飲落去桂花味幾清香,但係烏龍味就唔算好出喇~

🥢 自家煲制冬瓜茶 (少甜) +$5
冬瓜茶飲落好淡,唔只係少甜嗰種淡,而係冬瓜味都好淡😬
花枝丸
甜不辣
2022-07-23 44 浏览
2022年7月18日 晴今日因為要到郵政局拎野,所以好苦惱食咩?因為荔枝角實在太多野食了~諗諗下,發現好耐冇食過黑布小巷呢間小店,加上路人甲未食過,所以就決定食呢間。今日我地叫左:食物:花枝丸、古早味手工滷肉飯、台式肉蛋吐司飲品: 烏龍茶同桂花烏龍茶茶上都有注明要快d飲,因為冇落防腐劑,我既桂花烏龍茶飲落去有種清甜既感覺,唔係加糖水個隻,飲落去好舒服,好解喝,解曬我由屋企行出去食飯既熱,真係要試試佢地d茶至於食物方面由於路人甲話想食飯,所以就叫左古早味滷肉飯,食落去好多肥豬肉,用黎撈飯1流,超肥呀,餐廳都好細心,驚食得太肥膩,而係飯中加上薑片以防大家食滯~黎得呢到,就緊係1定要食佢地既台式肉蛋吐司啦,今次係第3次食,之前食過雞腿吐司,由於我細食,所以食唔曬,所以今日只係點左1份,share黎食,路人甲1食落去成手都係蛋醬,話終於明點解有2隻手套 (當場哈哈大笑)味道依然,多多既蛋醬,香香的肉,配合得好好,食落去唔太滯,吐司係佢地既主要食物,所以1定要叫架,唔食飯,都要食吐司如果想食多d肉,可以叫佢地既雞腿吐司,真係啖啖肉~唔知點解每次想食花枝丸都食唔到,今次終於食到,花枝丸就冇咩特別,
2022年7月18日 晴

今日我地叫左:

食物:花枝丸、古早味手工滷肉飯、台式肉蛋吐司
飲品: 烏龍茶同桂花烏龍茶

至於食物方面

如果想食多d肉,可以叫佢地既雞腿吐司,真係啖啖肉~

唔知點解每次想食花枝丸都食唔到,今次終於食到,花枝丸就冇咩特別,但我見到鹽係曬個底到,俾我感覺唔係太好,所以我對花枝丸就投普通票,下次未必再叫~
總結:吐司同茶品依然出色,其他就普普通通,所以超級推介招牌台式肉蛋吐司。

備註:重有就係食唔曬,記得打包,因為我食唔曬試過打包,之後用蒸焗爐,都重好好味,所以唔好浪費呀~
2022-07-18
  • 台式肉蛋吐司
2022-07-22 121 浏览
Happy Friday放工同老公走左去荔枝角食晚餐。荔枝角工廈都有好野食架,又平又飽肚。麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司每份香烤吐司都含有自家秘製醬汁、半熟流心蛋、烤嫩滑雞腿、雙重瀑布芝士。呢種辣同雞扒好夾,會辣痛條脷同嘴唇,好惹味刺激。台式肉蛋芝士吐司用上香煎美國大草原穀飼豬扒,同樣係厚到無朋友。豬扒有兩塊,唔鞋口,流心芝士滿瀉到底,連埋流心蛋一齊食,好邪惡但好滿足。花枝丸(配鬼椒辣粉)呢種辣同雞腿個種好似,花枝丸入面會有花枝粒,多左咬口,幾好食。芋頭椰汁三色圓 三色圓分別係芋圓、番薯圓、紫薯圓。椰汁幾濃稠,三色圓煙煙韌韌,可以用黎解辣。養生雪梨羅漢果茶(+$12)一飲就知健康野。冬瓜茶(+$5)好清甜。
Happy Friday放工同老公走左去荔枝角食晚餐。
荔枝角工廈都有好野食架,又平又飽肚。
麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司
麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司
台式肉蛋芝士吐司
花枝丸(配鬼椒辣粉)
花枝丸(配鬼椒辣粉)
芋頭椰汁三色圓
芋頭椰汁三色圓
養生雪梨羅漢果茶(+$12)一飲就知健康野。
養生雪梨羅漢果茶
冬瓜茶(+$5)好清甜。
冬瓜茶
2022-07-22
$99.5 (晚餐)