2020-12-16 508 浏览
陪老公去深水埗買野 順便出黎搵間茶記食個lunch 揀左呢間黃金冰室 之前食過都可以 價錢平民 我叫左個海南雞飯lunch set$55蚊有野飲 唸住實冇死 一黎到見到成碟都係雞胸已經好怪 碗油飯仲好水總知見到都唔開胃 咁岩有侍應哥哥過黎送例湯 我就順便問下佢 我語氣係平和 點解海南雞係全雞胸?佢就答雞髀要加5蚊 我就話餐牌冇寫雞髀要加錢 跟住佢又唔知答咩 總知九唔搭八 最後再補多一句 無人話海南雞一定要比雞髀你 態度非常惡劣 我冇同佢理爭 當自己買個教訓 成個餐我食左少少真係食唔落 第一次食咁惡劣嘅海南雞飯 以後唔會去食 最後老公埋單 我細細聲同收銀姐姐講左句 你哋個海南雞飯真係好難食 佢都唔好意思 話可能個廚房今日唔掂 下次都係去番雞仔食
2020-12-16
2020-11-28 404 浏览
有個侍應哥哥好得意,有小毒毒嘅feel,但係又好積極咁招呼人海南雞飯吧雞夠滑,無骨,底都係雞肉,唔係青瓜底,見到嗰陣即刻覺得抵食咗,油飯就一般,因為雞油味唔夠,亦唔夠咸。椒絲腐乳通菜炒通菜好正,有鍋氣,上枱之後仲滾緊,通菜都唔老,個汁好好送飯,仲有好多蝦米仔,係咸咗少少咖喱海鮮飯咖喱野味,海鮮都索到少少咖喱,唔會互不相干,都ok仲有無影到出黎嘅#凍檸茶 茶味濃但唔澀,不錯 同埋叫#少冰 真係啱女仔嘅少冰,唔係少兩粒冰嘅少冰,係得幾粒冰嘅少冰,你明唔明? 好欣賞😂味道: 7/10味精: 7/10價錢: 8/10環境: 6/10服務: 7/10

味道: 7/10
味精: 7/10
價錢: 8/10
環境: 6/10
服務: 7/10
2020-11-16 364 浏览
It was a nice Saturday afternoon, after playing soccer with my friends in Shek Kip Mei, we where thinking what to have for lunch and a friend suggest this restaurantI ordered a Japanese Eel fried rice.The delivery speed was quite fast and food was delivered in 5minsThe rice was nice with big portion, though the taste was a bit flat.May come again for trying other food

2020-11-13 453 浏览
上次食過黑松露芝士雞脾配紅豆冰之後,一直都想試試沒有黑松靈芝士的生炸雞脾哪一款會比較好味?亦可以讓我有機會試一試她們的炸薯條和奶茶的味道,所以我今次選擇了生炸雞脾配薯條和凍奶茶加大果然跟黑松靈一樣好味,沒有了松靈的香味和邪惡的芝士味道比較自然,你能夠吃到最原始的炸雞脾炸皮薄而脆,雞脾嫰滑,每咬完一啖,都會見到肉汁跟油由雞脾流出來薯條雖然不是經典的扭紋薯條,但亦是厚切薯條,每條都充滿著薯仔味少少的茄汁點綴一下就可以了還有凍奶茶亦十分有水準,建議大家一定要加$2加大呢
上次食過黑松露芝士雞脾配紅豆冰之後,
一直都想試試沒有黑松靈芝士的生炸雞脾哪一款會比較好味?
亦可以讓我有機會試一試她們的炸薯條和奶茶的味道,
所以我今次選擇了生炸雞脾配薯條和凍奶茶加大
果然跟黑松靈一樣好味,沒有了松靈的香味和邪惡的芝士
味道比較自然,你能夠吃到最原始的炸雞
薯條雖然不是經典的扭紋薯條,
但亦是厚切薯條,每條都充滿著薯仔味
少少的茄汁點綴一下就可以了

生炸雞脾配薯條
凍奶茶加大
  • 黑松露芝士雞脾配紅豆冰
2020-11-07 448 浏览
今次特意來係因為知道黄金冰室有鐵板餐,選擇非常多,牛雞豬雜扒都有,重有羊架同牛柳,可以選配薯菜或淨菜。鐵幕誘惑蒜蓉大頭蝦雞扒餐 $86 🐥最後選了雞扒,揀了淨菜。lunch食鐵板係開心嘅,呢個鐵板餐好吃,雞香脆肉嫩滑,叫淨菜菜份量算多,但兩隻大蝦細左小小。

鐵幕誘惑蒜蓉大頭蝦雞扒餐 $86 🐥
2020-09-06 1064 浏览
💛 黃金冰室 (深水埗) 💛..............................👦🏻👧🏻去深水埗黃金到睇完switch之後就搵間未食過嘅黃店試下 最後決定食黃金冰室🤣.🔅想知黃店原因請Pm💛..............................~咖哩牛脷飯 $52(👏🏻8/10).主角牛脷有3大塊 仲要厚切😍牛脷夠腍 但食落都有少少彈牙 好重牛脷味咖哩唔係熒光嘅hea咖哩 係認真咖喱嚟😂咖哩有椰香味 比出面茶記咖喱辣少少 好重口味唯一不足嘅係啲飯有飯焦 主食出事😢出緊智慧牙食到好辛苦呀 一路食一路要撩牙😂.~薑蓉鹹魚香煎肉餅 (單點二人餐) $68 。跟餐配 白飯 + 例湯/羅宋湯 + 熱飲/凍飲 ($2)(👏🏻6.5/10).肉餅夾埋有成6塊 每塊都大大塊咁厚薄度啱啱好 煎出嚟香口之餘唔會太乾😋每塊肉餅都有大大嚿鹹魚肉 好足料鍾意食鹹魚嘅朋友一定食到好開心😂撈飯都好一流 鹹魚超好送飯😍不過建議大家第二個餸叫返有汁嘅如果唔係齋食呢個餸會好dry同膩💛...............................🎈 黃金冰室 (深水埗)深水埗欽州街55號地舖🎈 黃金冰室 (
💛 黃金冰室 (深水埗) 💛
👦🏻👧🏻去深水埗黃金到睇完switch之後
就搵間未食過嘅黃店試下 最後決定食黃金冰室🤣
🔅想知黃店原因請Pm💛
~咖哩牛脷飯 $52(👏🏻8/10)
主角牛脷有3大塊 仲要厚切😍
鍾意食鹹魚嘅朋友一定食到好開心😂
撈飯都好一流 鹹魚超好送飯😍
不過建議大家第二個餸叫返有汁嘅
如果唔係齋食呢個餸會好dry同膩💛
🎈 黃金冰室 (深水埗)
深水埗欽州街55號地舖
🎈 黃金冰室 (葵涌)
葵涌石蔭路85-97號光輝樓地下C-E號舖
🎈黃金冰室 (長沙灣)
長沙灣順寧道253-263號恆寧閣地下
2020-04-22
早前吃想試試這店的咖哩,適逢來了這間分店,其中一款午餐是咖哩豬扒,真是喜出望外!咖哩吉列豬扒意粉 點了多汁,原來多汁是勁大碟的,濃濃咖哩香,配料也不少,雖然只有一件豬扒,但也挺大件,炸得脆身,腍中帶少少肥,意粉淨淘汁也可吃過飽,下次點正常汁便可以,如吃不完像浪費了人家的心意。酒蘑菇燴豬扒配薯菜帶酒香的汁,雖不及咖哩好味😅, 配搭蘑菇也不錯,豬扒比吉列的瘦,腍中有咬口,用紫蕃薯做配菜本應會不錯,可惜當天吃的紫蕃薯沒有香甜味,與這個汁也不配搭。餐汁,中湯ok, 個人喜歡紅湯多一點,頗濃郁,少酸少辣。

咖哩吉列豬扒意粉

,下次點正常汁便可以,如吃不完像浪費了人家的心意。

酒蘑菇燴豬扒配薯菜

餐汁,中湯ok, 個人喜歡紅湯多一點,頗濃郁,少酸少辣。

午餐
  • 咖哩吉列豬排
2020-06-10 1295 浏览
#肥doi遊深水埗.呢間黃金冰室係深水埗有兩間分店,餐牌有好多選擇,有中式嘅叫餸食飯,西式嘅有鋸扒同意粉,仲有農夫包添,但我哋去到已經賣晒,想試嘅就要早啲去啦!-《蒜香虎蝦雞扒套餐🦐🐔》$72套餐除咗主食,仲有一個餐湯(羅宋湯、忌廉湯、中湯)同埋牛油多士。羅宋湯好足料,但係唔夠酸辣味。多士都烘到邊脆內軟,面頭搽左啲蒜蓉牛油幾正!主食方面,有兩隻虎蝦,蝦肉幾爽口,Size似大頭蝦嘅比較少肉,雞扒煎得幾香脆,啲肉好嫩滑,但係就比較細塊。配菜方面,有啲驚喜,咁我哋選擇左薯菜,除咗西蘭花,仲有焗嘅紫薯,配埋麻醬,味道幾特別!.《焗椰香咖喱牛腩飯🐮》$58焗飯嘅咖喱味幾香,除咗有牛腩,仲有牛筋鋪滿飯面,牛腩唔會癡牙,牛筋都幾淋,用匙羹都可以分得開。焗飯嘅咖喱汁食極都仲有,啱啱好可以撈晒成個飯,啲飯食落口感一粒粒,成件事幾match。-🏠環境:座位都比較逼夾,好易會掂到其他食客,有啲座位仲有滴水問題,不過職員嘅態度超好,有滴水問題會即刻換位,送餐嘅時候會提醒食客小心煲邊太熱。.⭐️總評分黃色茶餐廳來講嘢食種類算幾多,質素都唔太差,係深水埗返工既可以支持下,價錢都幾平民!夜晚兩個人食,平均每人70蚊左

#肥doi遊深水埗
蒜香虎蝦雞扒餐

《蒜香虎蝦雞扒套餐🦐🐔》$72

焗椰香咖喱牛腩飯

《焗椰香咖喱牛腩飯🐮》$58
🏠環境:

⭐️總評分
黃色茶餐廳來講嘢食種類算幾多,質素都唔太差,係深水埗返工既可以支持下,價錢都幾平民!夜晚兩個人食,平均每人70蚊左右!

2020-06-10
蒜香虎蝦雞扒餐
焗椰香咖喱牛腩飯
2020-03-14 1720 浏览
要食好味嘅豬扒包,唔一定要去澳門,去深水埗就食到。.呢間黃金冰室看似普通,但一睇豬扒包嘅賣相,就知唔簡單。.烘過嘅豬仔包,包住金黃色嘅炸豬扒,令我諗起流行一時嘅和牛三文治。.一食落去發現薄薄嘅炸粉包住鮮嫩多汁嘅豬扒,啲肉汁多到爆開,令人再三回味。.薯條新鮮炸好,簡單以餐桌鹽調味已經足夠。.雖然呢日幾乎客滿,但店員依然用心招待客人。他日必定重訪,再品嚐此店嘅豬扒包。

要食好味嘅豬扒包,唔一定要去澳門,去深水埗就食到。
呢間黃金冰室看似普通,但一睇豬扒包嘅賣相,就知唔簡單。
薯條新鮮炸好,簡單以餐桌鹽調味已經足夠。
2020-03-13 923 浏览
係深水埗買完野都3點幾想搵個地方食下tea行行下見尼到都有黃金冰室記得之前食過長沙灣個間都ok就揀尼到na😎——————————————————————要讚下個厚多士厚得黎烘得好脆好鬆化牛油都有烘過🥪好食奄列都煎得幾靚幾滑🍳入面火腿唔算好多但足夠放上多士到食nice👍🏻👍🏻賣相是不錯但烏冬黎到熱d會更好🧐芝士算多鋪滿烏冬上足夠送哂整碗豬扒煎過都幾香口又唔會太乾都有2大塊!都厚肉公仔麵冇轉出煎一丁所以麵質冇咁好食吧而五香肉丁及芝士腸味道就正常紅豆冰既冰同淡奶及椰汁比例都ok紅豆都算多😋魚柳炸得顏色幾金黃面頭脆卜卜魚肉都算鮮唔會霉同林batbat
係深水埗買完野都3點幾

面頭脆卜卜
魚肉都算鮮唔會霉同林batbat

厚多士  &火腿奄列
2020-01-24 1224 浏览
雖然我住係附近咁耐.....但我都真係未食過呢間茶記🙄見附近好多餐廳都收晒😑迫於無奈地咁揀左佢😂睇評價都話呢間餐廳服務態度差同埋水準飄忽😓希望今次唔好中伏啦......😭🔹黃金焗鮮茄豬扒飯$56 :估佢唔到有驚喜😍超多芝士❗️我鍾意❤️仲可以拉絲添呀🤩最正嘅係佢塊豬扒竟然好腍,一啲都唔韌👍🏻至於飯就同出面好多茶記一樣!都係炒飯底😎但佢就缺少咗啲原隻番茄🍅淨係得番茄醬!如果加埋有番茄係入面,相信會即時升級😎由於我係外賣,所以今次就享受唔到佢嘅服務😂不過買外賣嘅時候,員工態度都唔差,一叫即刻走埋嚟幫的落單😆仲溫馨提示我焗飯要等耐少少😌整體都算唔錯❗️評分味道:4/5環境:3.5/5服務:3.5/5性價比:4/5回頭率:4/5
雖然我住係附近咁耐.....但我都真係未食過呢間茶記🙄

味道:4/5
環境:3.5/5
服務:3.5/5
性價比:4/5
回頭率:4/5
2020-01-23
10 分钟 (外卖自取)
2019-12-31 857 浏览
朋友專程帶我去試佢地個常餐,話佢地好有水準,於是抱住食好西既心態去食早餐,我地叫既餐都係一樣,黎到枱既兩塊雞排,size都唔係爭少少咁簡單,一塊好似手掌再大啲,另一塊只係得一半,問返店員會唔會搞錯左(因為驚有塊唔係雞排),佢即刻拎另塊生既出黎問我呢個size 岩唔啱? 一早就食到成肚氣,講真,成塊雞排冇味除左好多油之外,常餐一般,但其實size幾大唔係問題,但如果有水準既餐廳,上菜既要求都唔少得,但態度真係不了

經過黃金冰室幾次,都見到幾滿座,呢日近近哋就一於試吓,佢午餐餐牌日日都會轉的,而每日有6/7款到,今日一於做食肉獸,叫咗特式什扒(豬🐖/牛🐂/腸🌭/煙肉🥓)意粉($46),嚟到發現真係好大碟好多肉🥩,但食落2塊肉都無咩味,又鞋😅,只係得個大字。意粉上面雖然有啲好似茄汁嘅醬,但都係好啖無乜味😑。唯一可以講係價錢唔算貴,份量大,食得飽的,但味道欠奉。午餐係配餐湯同熱飲的。題外話,餐廳好細,座位都好迫下😅,但唔錯的地方係收銀呀姐同啲侍應都幾醒目👍🏻。總括嚟講,呢頭太多嘢食,所以呢間嘅回頭率應該不高。🤷🏿‍♀️btw上面呢張掛畫幾搞笑😂。
特式什扒(豬/牛/腸/煙肉)意粉

btw上面呢張掛畫幾搞笑😂。
2019-07-03 672 浏览
唯獨是星期日質素很差,星期日去過幾次都是這樣,套餐有飲品又話冇包,水吧女員工很冇禮貌大大聽説話給客聽,所有員工好似不休做,餐湯有時凍冰冰,還見過加水去餐湯裏,很難飲
2019-05-16 501 浏览
蟹籽煙三文魚燴意粉 $40這裡的廚師可能誤解燴意粉同撈意粉的意思, 這裡做的其實是忌廉汁撈意粉, 而蟹籽同煙三文魚片只係就咁灑上面實在係簡單至極, 沒太多心思/ 手藝!沙爹金菇牛肉烏冬 $40 金菇菜理應係好平易嘅材料, 但都少到可以用一少堆牛肉碎在底, 好難明40蚊個茶餐?金菇菜都要"慳"?
蟹籽煙三文魚燴意粉 $40