2016-12-04
2020 浏览
黃珍珍聽亦聽得多啦,要食好味嘅泰國菜就要食佢,不過我十五分鐘生活圈嘅我,係事無幹又點會離開我嘅comfort zone呀,而今日好好彩,約左朋友食晚飯,咁啱佢又喺附近返工,喺佢建議之下,我地去左食呢間傳說中嘅黃珍珍喇~~一入到去,整個嘅裝修以棕色為主,營造泰國純樸原始嘅氣氛,燈光昏暗,配合色系,而盡收眼底嘅係一張張大枱,可以坐八至十個人,我心諗,唔通兩個人要坐咁大張嘅枱,唔通講野要好似朗誦咁! 不過好彩原來黃珍珍有兩層嘅,下面個層就有啲細枱,所以都無咁驚!!食泰國野,當然就唔少得叫泰式生蝦沙律喇! 呢個生蝦有分大細兩個size,細嘅就有六隻蝦,大嘅就有十二隻,價錢一啲都唔平呀,細嘅都要成百幾,大嘅就要二百幾!!我地就要左個細嘅,滿心期待食佢個生蝦啦,點知食落去無咩鮮味,如果唔點醬食架話可以講係無味可言,真係有啲失望不過佢個泰式醬料就真係幾正宗,我啲泰國親戚整嘅都係咁嘅味,如果好似我咁怕辣嘅朋友仔就唔好點咁多,因為真係幾辣下咖哩都係食泰國菜唔少得嘅菜式,我地又點會唔叫呀,佢有青、紅、黃咖哩可以揀,我地就揀左個黃咖哩牛腩,呢個菜都幾好味,黃咖哩只係微辣,好適合我呢啲唔係好食得辣嘅朋友😊 而
泰式生蝦沙律
黃咖哩牛腩