2020-06-11 47 浏览
前一些時間,我盡可能減少外出用餐。但由於我渴望吃酸菜魚,所以這天便外帶了一份回家。我覺得外帶酸菜魚就是少了一種風味、一種熱鬧感覺,但外賣一份來解解饞倒是不錯。我點了一份酸菜桂花魚。魚肉肉質細緻、嫩滑,入口柔軟的感覺是我非常喜歡的。味道方面,我當日選了BB辣,但對我來說這個辣度還是刺激了的一點。雖說偏辣,但我還是一塊接一塊地品嘗。酸與辣都不是我喜愛的味道,但兩者配搭起來卻是一個使人一吃難忘的味道。當日我的晚餐只有這一道菜,但我著魔般一口接一口地吃,竟然一點都不覺得膩。
2020-06-09 2184 浏览
好有禮貌的餐廳今日銅鑼灣輪班返工,收工後都已好疲倦,所以不想煮飯,我指晚餐。於是就走了附近的金佰利買外賣。我入了一間門面特別,滿佈花花投影的餐廳,麻辣派對。對的,我之前已經食過,正覺得食物可以,所以再來光顧。而今次特別想講職員先生好有禮物,所以忍不住來打食後感。餐廳佈置好特別,地方好寬躺,枱櫈餐具都好乾淨,有好多花花,投影燈投下都是花圖案,裡面燈光偏暗,我覺得私下拍拖都幾好,哈哈,黑黑的,看住對方有幾分真,幾分蒙。我覺得這個狀態的自己皮膚特別好,嘿嘿。等待時間都合理,大概十分鐘左右,就已經整好外賣,可以取走。忘了說埋單大概$352。平均$176一位,我連媽媽兩人。老爸加班,不用買他的。乾煸四季豆$70這盒份量都幾多,有麵豉醬的味道,有一些肉碎粒,而四季豆泡油過,顏色翠綠。咬口有微爽脆感。口水雞 $70這盒份量一樣都幾多,雞肉嫩,口感好,加上一點辣感,好開胃。雞皮夾住雞肉,連一點點辣油,還有一些蔥花花生作伴,媽媽都覺得幾好味。川北涼粉 $50涼粉口感非彈牙,開頭還以為類似紅薯粉,食後覺得有點像河粉,檬粉似的,因為一咬就斷。應該是川北風味吧。主要靠醬汁令涼粉有味道。黑醋伴秋葵$50微酸,微
好有禮貌的餐廳

乾煸四季豆$70

口水雞 $70

川北涼粉 $50

黑醋伴秋葵$50
微酸,微鹹的感覺。咬口清脆,煮得不老,秋葵爽身。配上少許蒜蓉粒,增添蒜香感。

手拍青瓜$40
這盒我喜歡,哈哈,因為青瓜我最愛。怎樣食都好食。這盒青瓜爽身,清脆口感。略鹹,但我接受到。

涼拌黑木耳 $40
叫黑木耳是因為聽講黑木耳可以通血管,哈哈,所以就叫了一盒回家和媽媽分享。黑木耳好爽口,鹹鹹辣辣的味道 ,作前菜好醒胃。
2020-06-08
2020-06-07 69 浏览
今日同個無辣不歡嘅朋友食晚飯,佢帶咗我嚟聽過好多次,但一直唔敢黎嘅麻辣派對。一見到個Menu雖然樣樣嘢食都好似好吸引,但又好似好辣咁,好在朋友話俾我知原來呢度辣到係有得選擇,佢仲好好全部都就我揀BB辣。我哋首先要咗個麻辣雞煲,一上枱見到個份量真係嘩左一聲,非常非常足料,絕對足半隻雞,而且雞肉相當嫩滑入味。同我一樣唔太食得辣嘅朋友,見到成盤都係辣椒同紅油其實唔使驚,佢哋真係只會帶出BB辣,同好香好香,唔會令你噴火。而我亦都好鍾意佢個股後勁嘅麻,好過癮!朋友堅持餐飯一定要有菜同有肉,所以我哋就要左碟新出嘅干扁杭州花菜炒鹹肉。呢個小炒真係冇得輸,椰菜花炒到非常乾身香口,個辣醬配合鹹肉,兩者非常惹味。然後主食方面,我哋每人都要左一碗小麵。個面湯底好濃郁,好香,少少辣,配合一個好滑嘅小麵真係好好食。朋友要咗五香牛腩小麵,牛腩炆到夠晒淋同入味。以我就要左豆花小麵,個豆花食落比一般嘅滑豆腐更加嫩,得2嚿真係唔夠呀!最後會有兩小杯桂花啫喱送比你清一清,當堂refresh哂!下次要挑戰小辣!

朋友要咗五香牛腩小麵,牛腩炆到夠晒淋同入味。

2020-06-07 59 浏览
已經一年前來過,真係好懷念麻辣魚😆😆😆😆,但今次到訪,竟然比酸菜魚吸引😆😆😆真係好有少女feel餐廳餐牌都無點改變,最緊要好味😋登登登登........酸菜魚出場😍😍😍😍今次用桂花魚,雖然價錢比較貴,但明白到桂花魚係值得嘅。先飲啖湯,第一口無太大辣度(點了小辣),但酸加辣變了適中,啖啖桂花魚不多骨,好鮮甜,今次加上肥牛,田雞,蘆筍,每樣餸都係我至愛,肥牛,雪花分明,夠淋,不錯 ,蘆筍爽甜,加上酸辣味。簡直一流,酸菜魚本身仲有芽菜,水晶粉,酸菜,所有配料都好好味。其他2人份量真係大大份。正水果茶,有多款生果,好解辣,清清的飲料,又不錯阿。桂花膏甜品。桂花味重。但比較水汪汪,免費的。
真係好有少女feel餐廳
餐牌都無點改變,最緊要好味😋
水果茶,有多款生果,好解辣,清清的飲料,又不錯阿。
桂花膏甜品。桂花味重。但比較水汪汪,免費的。
2020-06-07 85 浏览
已經好耐冇食過辣野啦!於是約咗朋友今晚開一個麻辣派對!去到既時間已經有好多人排隊,不過好彩一早係open rice book咗位,去到既是時候等1,2分鐘就入得去。前菜我地叫咗燒椒小皮蛋 , 皮蛋細細粒,味道唔會太辣,而且好開胃,唔覺唔覺就好快食曬。之後我地叫咗孜然蔥爆羊肉,羊肉一d都唔騷,配埋大蔥,味道非常香口食川菜緊係一定要叫水煮魚! 我地叫咗小辣,愈食愈辣,但配埋白飯就一流!! 魚既份量好足夠,我地2個人都差d食唔曬。由於水煮魚有d辣既關係,於是我地叫咗清炒䈑筍解辣。不得不提既係員工既服務態度非常好,走既時候店內已經清洗緊,員工多番提醒我地要小心地滑。
已經好耐冇食過辣野啦!於是約咗朋友今晚開一個麻辣派對!

食川菜緊係一定要叫水煮魚!
由於水煮魚有d辣既關係,於是我地叫咗清炒䈑筍解辣。

水煮魚
2020-05-21
水煮魚
  • 孜然蔥爆羊肉
  • 燒椒小皮蛋
2020-06-06 34 浏览
今甜品,桂花啫喱,桂花多,但味道一般次約好朋友吃麻辣😆😆😆太耐無出街的我簡直覺得自己好似出銅鑼灣就係遠行旅行🧳,🤪🤪🤪🤪🤪,係百利商場,易搵到,其實星真係多左人出街,所以都要等左十分鐘之後先至可以入坐見到餐紙,大大張,每頁都有好想食麻辣選擇,真係多款,最後明明麻辣變了酸菜魚😍😍😍真係易變心,實在太多都想食了!酸菜魚都分多種魚。分每樣價錢,今次點了江團試試,開始以為可再加食品,2人吃應該小,就再加多肥牛同田雞,價錢都是數十元,正🥳🥳🥳🥳🥳上了魚😍😍😍😍嘩,大大份,真係估唔到,2個女仔😖😖😖😖今次真係慢慢食😚😚😚😚,估唔到江團都大大片,肉比較有小小鞋身,但都不錯,湯完全係好,魚肉好多。田雞,我個人覺得下次可點選菜類。不過女友覺得田雞加酸菜都不錯👍🏻👍🏻👍🏻。肥牛偏小,但相信食時間較長所以太耐就無咁好吃。甜品,桂花啫喱,桂花多,但味道一般
2020-06-04 43 浏览
和朋友生日订了这家餐厅,中伏…但是这家服务质量蛮好的哦…水煮鱼,选了黑鱼很多刺,第一次吃水煮鱼吃到剩下鱼…味道不够辣辣子鸡,有点咸,麻辣又不够哦…凉拌毛肚,味道ok咯…干锅包菜,味道不够…肥肠好肥啊,喜欢吃肥的人会喜欢
和朋友生日订了这家餐厅,中伏…
但是这家服务质量蛮好的哦…
辣子鸡,有点咸,麻辣又不够哦…
凉拌毛肚,味道ok咯…
干锅包菜,味道不够…
肥肠好肥啊,喜欢吃肥的人会喜欢
水煮鱼
2020-06-03 203 浏览
餐廳嘅裝修好似卡拉OK咁,黑得嚟隱約見到啲花花嘅裝飾,真係有”麻辣派對”嘅氣氛!➡️ 水煮剝皮魚 ($294)麻辣湯底非常豐富,成碗野都係辣椒,食落好開胃好好味。雖然剝皮魚冇骨同幾有魚味,但係個質感同平時食開嘅水煮魚有少少唔同,但下次應該會叫貴少少嘅桂花魚。➡️ 口水雞 ($68)份量適中,雞肉好嫩滑無比,個人認為可以再辣啲。➡️ 凍蜜語水果茶 ($38)幾大杯,飲落好清甜,解辣一流!最後竟然仲有甜品送,係桂花冰粉,細細地,而且好清甜,唔錯。麻辣派對地址📍: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場4樓R1號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️ 水煮剝皮魚 ($294)
水煮剝皮魚

➡️ 口水雞 ($68)
份量適中,雞肉好嫩滑無比,個人認為可以再辣啲。
口水雞

➡️ 凍蜜語水果茶 ($38)
幾大杯,飲落好清甜,解辣一流!
凍蜜語水果茶

最後竟然仲有甜品送,係桂花冰粉,細細地,而且好清甜,唔錯。

麻辣派對
地址📍: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場4樓R1號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-05-19
2020-06-01 63 浏览
疫情關係真係見少左好多朋友,難得約到,一於食下久違嘅酸菜魚啦,之前就會同佢哋上大陸食,依家就唔好啦,好彩香港都有得食。首先侍應攪鬼地放低兩個condom樣嘅消毒紙巾,依家真係好有用再黎主菜酸菜魚,朋友唔食得辣,淨係叫左BB辣加萵荀,我真係好鐘意食萵荀,其實好啱唔食得辣嘅人食,因為外面有沾上酸菜魚湯,又可以試到辣味之餘,萵荀裏面仲係清新,可以解番出面嘅辣到,又爽脆,超夾。我地叫左黑魚,黑魚都多骨,食時小心啲。 但個湯酸辣味啱啱好,我自己都狂食。孜然蔥爆羊肉,孜然味真係無得輸,聞到已經食慾大增,羊肉入味豆花小麵,小辣,好特別,又有豆腐解辣,麵又有湯掛麵,如果自己一個食,叫一碗真係夠晒口水雞乾煸四季豆,雖然好多辣椒,但唔辣仲送桂花凍

孜然蔥爆羊肉,孜然味真係無得輸,聞到已經食慾大增,羊肉入味

口水雞

乾煸四季豆,雖然好多辣椒,但唔辣

仲送桂花凍
星期五晚同男友約左黎銅鑼灣搵野食,係百利特廣場睇到之前已經想食既【麻辣派對】,就擇日不如撞日啦!一入到餐廳,裝修走西餐廳格局, 燈光調暗,掛上皺紙花球,營造Party氣氛,佈置好色彩繽紛呀。主打川式麻辣料理,流晒口水了。見到呢度菜式既份量都比較大,所以我地兩個就只叫左一盆「烤桂花魚(麻辣味)」配菜揀左:田雞,水晶味,魔芋,毛肚,辣度揀左:中辣;仲有好多配料:金針菇,百頁豆腐,薯仔片,萵筍。烤魚出奇地嫩滑,用上桂花魚魚肉很厚實👍🏻鮮味撲鼻而來。仲有炸過既田雞,沒有把肉給炸硬,整體好香口入味👍🏻服務態度唔錯,會主動幫你烤魚,斟茶遞水.最後仲附送埋甜品- 桂花冰粉,雖然細細份,但夠哂冰涼,可以幫你解一解辣度都幾好呢度一洗傳統中菜館的格調,無論食物、環境都幾創新。

烤魚出奇地嫩滑,用上桂花魚魚肉很厚實👍🏻鮮味撲鼻而來。
仲有炸過既田雞,沒有把肉給炸硬,整體好香口入味👍🏻

服務態度唔錯,會主動幫你烤魚,斟茶遞水

呢度一洗傳統中菜館的格調,無論食物、環境都幾創新。
  • 烤桂花魚
2020-05-30 124 浏览
今日約左一個好耐無見既朋友食Lunch, 行過金百利商場, 見到依間麻辣派對好似好多人排隊等位咁, 於是便決定一試。食店就係SOGO正門斜對面, 十分易找。一上到餐廳, 先係比佢既裝潢吸引左, 真係好派對FEEL, 燈光偏暗但有打燈, 顏色完全係少女心, 打卡好靚。我地坐低無耐就比個菜單吸引住, 好多選擇, 最後決定叫左一個飯同一個面加一個小食。由於我唔係好食到太辣, 於是分別只叫左小辣同bb辣。首先到既係 水煮鮮牛肉, 跟餐有野飲而且還有白飯, 這是點了小辣的, 但一黎到就比成碗的辣椒嚇到了....見到不同種類滿滿的辣椒, 牛肉都浸在最底, 想必十分入味, 朋友一開始便大口大口的吃, 牛肉很嫩很辣, 超級入味, 而它的汁配飯是剛剛的好, 而且份量都十分大, 配著飯吃完了一碗還有不少牛肉剩下, 可以再添一碗白飯配著吃! 而之後到的則是我點的 牛筋面。因為我不太吃到辣, 這是bb辣。看起沒有很辣, 有一點偏紅的辣湯, 牛筋也是十分足料, 十分入味之如不會煮得太老, 咬下去軟軟的。而面條是幼面, 比起外面配米線, 這裡配著幼面吃可以突出到湯的味道, 面條入味而有彈牙有咬口, 完全有過去在中
今日約左一個好耐無見既朋友食Lunch,

行過金百利商場,
見到依間麻辣派對好似好多人排隊等位咁,
於是便決定一試。

食店就係SOGO正門斜對面, 十分易找。
一上到餐廳, 先係比佢既裝潢吸引左,

真係好派對FEEL, 燈光偏暗但有打燈,
顏色完全係少女心, 打卡好靚。

我地坐低無耐就比個菜單吸引住,
好多選擇,

最後決定叫左一個飯同一個面加一個小食。

由於我唔係好食到太辣,
於是分別只叫左小辣同bb辣。

首先到既係 水煮鮮牛肉,

跟餐有野飲而且還有白飯,
這是點了小辣的,
但一黎到就比成碗的辣椒嚇到了....

水煮牛肉

見到不同種類滿滿的辣椒,
牛肉都浸在最底, 想必十分入味,
朋友一開始便大口大口的吃,
牛肉很嫩很辣, 超級入味,
而它的汁配飯是剛剛的好,

而且份量都十分大,
配著飯吃完了一碗還有不少牛肉剩下,
可以再添一碗白飯配著吃!

而之後到的則是我點的 牛筋面。

因為我不太吃到辣, 這是bb辣。

看起沒有很辣, 有一點偏紅的辣湯,
牛筋也是十分足料,
十分入味之如不會煮得太老,
咬下去軟軟的。

牛筋面

而面條是幼面, 比起外面配米線,
這裡配著幼面吃可以突出到湯的味道,
面條入味而有彈牙有咬口,
完全有過去在中國四川旅行時吃到的辣拉面條的風味, 十分地道。

戀味毛肚

最後來的是小食: 戀味牛肚(小辣)
無論是口感還是入味程度都十分好,

香港比較小有可以吃到的小食,
這一碟如果不太吃到辣的人可以選BB辣,
因為我們點了小辣,
可能因為一早俺製的, 十分入味,
所以比我們點的其他2個菜都更辣,

差點吃不到呢!
愛辣之人不可以錯過!!

水果茶

最後跟餐還有2杯飲品,
朋友點的 水果茶 十分吸引,

有新鮮水果泡著,

包括西瓜可以在吃完辣之後解解辣和清熱,
喝下去酸酸甜甜的, 十分值得一喝!

而我點的是凍奶茶, 奶類品有助減低辣感,
而這裡的奶茶更可以自由選擇冰度甜度,
十分貼心!

只是大家記得要帶備紙巾,
因為這兒沒有紙巾提供的, 一盒要加$3,
如果不想吃到滿頭大汗, 就記得要準備啦!
2020-05-17
水煮牛肉
牛筋面
戀味毛肚
水果茶
  • 蜜語水果茶
  • 凍蜜語水果茶
2020-05-30 21 浏览
突然想食辣嘢 比麻辣派對個餐廳名吸引左🤣入到去黑黑暗暗好有feel🤣兩個人叫左一個麻辣雞鍋同一碗酸辣薯粉😋麻辣雞鍋叫左小辣 好多配料炒成一煲好香麻辣嘢通常越食越辣所以最後都叫埋嘢飲🤭酸辣薯粉就叫左小辣 味道都唔錯下次黎既話要試埋水煮魚!
突然想食辣嘢 比麻辣派對個餐廳名吸引左🤣
入到去黑黑暗暗好有feel🤣

兩個人叫左一個麻辣雞鍋同一碗酸辣薯粉😋

麻辣雞鍋叫左小辣 好多配料炒成一煲好香

麻辣嘢通常越食越辣所以最後都叫埋嘢飲🤭
酸辣薯粉就叫左小辣 味道都唔錯
下次黎既話要試埋水煮魚!
工作過後也就是晚餐的時間, 剛剛遇著社會活動, 市面上一片危機四伏的感覺, 我一心也打算盡快回家去, 幸好工作的位置附近 ,湊巧有一家 餐廳正在做外賣優惠, 餐廳位置十分方便,因為距離地鐵站只需短短的三分鐘 ,可以說是匆匆的來匆匆的去。餐廳主打的食物就是川菜, 一般來說大家也會擔心會不會太辣, 但餐廳十分貼心,可以挑選無辣, 至最強的大大辣。食物方面我挑選的就是麻辣牛展, 看起來十分簡單沒什麼技巧, 但這次我卻食得出廚師的用心製作。 味道方面,麻辣分佈十分平均,麻中帶辣,辣中帶點麻。 牛肉味香濃,入口軟滑, 這就是時間的歷練。

2020-05-25 27 浏览
金百利樓下見到傳單 麻辣派對 有重磅優惠,立即一探究竟🤣🤣店內環境好靚,以花為主題加上輕鬆潮流音樂,恰意😌😌店員服務很好,貼心,所以見很多熟客👍👍菜式有辣有不辣,嗜辣的我們,當然全辣😏😏水煮鮮牛肉,辣滑有鮮味,而且份量超多,還有大量芽菜😍😍麻得來不失香,很到家👍👍配上特飲,冰雪鮮檸C飲😌😌很大量檸檬和青檸,很fresh☺️☺️酸菜江團魚 選了一小辣一中辣😝😝中辣好刺激,小辣感覺更加好!魚肉又嫩又滑,而且魚的份量很多,江團魚就是骨小,適合做酸菜魚,就蓮配菜也很美味,配白飯一流😌😌還有飯後甜點送,各款菜式都正!人均70-80左右真的超值!絕對回頭😝😝
金百利樓下見到傳單 麻辣派對 有重磅優惠,立即一探究竟🤣🤣

店內環境好靚,以花為主題加上輕鬆潮流音樂,恰意😌😌

店員服務很好,貼心,所以見很多熟客👍👍

菜式有辣有不辣,嗜辣的我們,當然全辣😏😏

還有飯後甜點送,各款菜式都正!

人均70-80左右真的超值!絕對回頭😝😝
2020-05-25 116 浏览
銅鑼灣SOGO購物日,血拼完之後,金百利搵食,見到麻辣派對,辣野正合胃口🥰🥰好像到了party,環境好relax,果然夠chili😎😎午市套餐選擇很多酸菜江豚魚套餐$78🤩🤩好抵食,份量非常之多👍魚肉厚厚的,非常嫩滑新鮮,完全沒有骨,酸菜芽菜配湯下飯一流😜😜水煮鮮牛肉就係呢個紅噹噹嘅顏色啦,立刻胃口大開,牛肉非常嫩滑干扁杭州花菜鹹肉非常地道具代表性的一道菜,火候十足,非常爽脆,鹹肉夠地道😍很喜歡這道菜,川菜必點跟餐的白飯小山丘般😛大男人都一定夠飽呢飲品同樣有睇頭,超級大杯食辣野就啱晒啦😏😏而且仲非常足料,夏天飲非常適合

好像到了party,環境好relax,果然夠chili😎😎

午市套餐選擇很多
酸菜江團魚

水煮鮮牛肉
就係呢個紅噹噹嘅顏色啦,立刻胃口大開,牛肉非常嫩滑

干扁杭州花菜鹹肉
干煸杭州花菜鹹肉