2006-01-07 11 浏览
今次已經係第二次0黎喇,今晚好好彩,晚飯時間都唔洗等位。見到今次有火鍋就即刻叫0左個牛肉鍋試下,不過0的牛肉太肥喇,味道麻麻。鹽燒三文魚仍然好好味,值得一試再試。呢度0既烏冬麵好幾好,湯底好味。惟一最差就係個牛油焗豚肉雜菌,黑椒0既味蓋過晒牛油味,完成食唔出有落過牛油,但係黑椒0既味就令到碟雜菌味道好怪。0的甜品仍然好吸引,上次試過幾好味,不過今次太飽食唔落喇。
2006-01-06 10 浏览
上次我o地經過見到門口寫住話信用咭有折,咁唸住入去試下囉...哼! 點知碟煎三文魚意粉涷冰冰..果碟咩野煎野菌勁細碟,得三四o舊..但係埋單仲要百幾蚊...早知食老MC無咁怒!!!
2006-01-03 2 浏览
幫襯呢間連鎖店只係第二次,但已粉碎我再幫襯的欲望...惡行一定食質素奇差,叫左個牛柳拼雜魚飯定食;牛柳無丁點牛味,又油,又膿膿地;個雜魚飯同Menu張相完全係兩碼子的事!另外佢杯"茶",如果有色盲一定以為飲緊水,慘"淡"!惡行二服務生好似發夢咁,自問落order十分清楚,佢都同我confirm左,都可以落錯單,送錯野黎,仲要拿個menu黎re-confirm兩次。前後等左成半個鐘至有得食,肚Q死我...俾成$80幾蚊,但連$20的平價和食店都比不上,要封殺!
幫襯呢間連鎖店只係第二次,但已粉碎我再幫襯的欲望...

惡行一

另外佢杯"茶",如果有色盲一定以為飲緊水,慘"淡"!

惡行二

俾成$80幾蚊,但連$20的平價和食店都比不上,要封殺!
2005-11-26 5 浏览
友人食完飯口痕仲話要食甜品, 所以我同另外一位朋友只好捨命陪君子(嘩...雪糕好肥架..仲唔係捨命)我叫左個green tea ice-cream...成杯野就有green tea ice cream同埋一個普通既vanila ice-cream加埋一d水果. d雪糕好creamy好重奶味. 佢地2個朋友就食有個蕃薯加雪糕(我就無試到因為望到都覺得好甜咁)

2005-11-12 1 浏览
吃完韓菜當然會甜品.附近冇咩甜品舖, 就得上次黎過, 今次翻炒勒.翻炒地點當然不會翻炒甜品, 今次要了個抺茶聖代(即sundae). menu還標著人氣, 莫非真係好多人食?個樣相當唔錯(如圖), 又紅又綠又白, 賣相相當正.上面有抺茶粉的雪糕滑溜有奶味, 下面純綠茶既雪糕一樣掂, 綠茶味強.不過差少少既係溶得好快, 唔想真係變左綠茶就要快d食.那件夾餅薄薄地也脆口, 也不錯.卡位尚算好座, 服務也不錯, 只不過一次沖茶四個人沖左三杯就走左, 剩返個杯都係半滿, 以為服務員添水會返轉頭點知去左隔離檯refill;收銀那個打噴嚏, 隻手都抺下就去掂其他野...扣分.總括都不錯, 下次有機會再試其他甜品.
吃完韓菜當然會甜品.
附近冇咩甜品舖, 就得上次黎過, 今次翻炒勒.
個樣相當唔錯(如圖), 又紅又綠又白, 賣相相當正.
不過差少少既係溶得好快, 唔想真係變左綠茶就要快d食.
那件夾餅薄薄地也脆口, 也不錯.

收銀那個打噴嚏, 隻手都抺下就去掂其他野...扣分.

總括都不錯, 下次有機會再試其他甜品.
2005-11-12 0 浏览
咦?點解麻布茶房會係..."菜式: 港式"?話晒都係日本傳入丫....不過食物係日式,但係服務可能真係港式了!=P海港城o個邊服務態度明顯係比美麗華呢邊好,由於bf o係東洋留學回來,所以覺得佢地用日文講'歡迎光臨'同'多謝'時既態度好可笑,唔係望住客講,係一路行一路lur...講成咁不如算把啦,尖沙咀好多日本客架,唔好笑死人....侍應收野又唔會問個客仲要唔要,失驚無神行埋黎二話不說就拎走...我係咪入錯左茶餐廳呢?!TST 的話....去海港城o個間啦,似樣d
咦?點解麻布茶房會係..."菜式: 港式"?

海港城o個邊服務態度明顯係比美麗華呢邊好,

我係咪入錯左茶餐廳呢?!

TST 的話....去海港城o個間啦,似樣d
2005-11-04 1 浏览
上次出左老尖搵fd食飯..點知咁就出事lai~~去左依間野食..叫左個一口豚肉飯~~點知d肉居然係生架~佢地幫我換...等左10mins 出到黎果個飯都係一樣..我要求見經理..佢地就話行開左.~~嘩!有投訴就唔o向度!黎同我地話自己話事個陳主任又串咀到~攪到我同個fd鬼咁唔開心~ 生野點比人食呀!
上次出左老尖搵fd食飯..點知咁就出事lai~~
2005-10-15 2 浏览
拎左30號飛,全程企係度等叫,佢竟然叫完29就叫31號,問佢點解未到我,佢就比台我先,好冇系統HSBC有50% OFF,問佢係咪有折,侍應A同侍應B細聲講『好煩,又係呢個問題』,原本所謂50% OFF就係全間店得一個餐,但門口完全冇寫我呢世都唔會再幫襯

我呢世都唔會再幫襯
2005-09-09 5 浏览
d定食真係好一般...以呢個價錢, d料可以好d, 可以多d特色甜品都ok, 但又唔係真係事必要食law~
甜品都ok, 但又唔係真係事必要食law~
2005-06-30 0 浏览
講到食物質數, 本人真係覺得麻麻地, 但依然常到此吃晚餐, 就係因為佢哋個"宇治金時" 燒蕃薯冰淇淋! 本人極了愛好吃蕃薯, 熱番薯加上幼滑軟雪糕, YUMMY!!
(非会员)
Waiter/waitress there are highly specialized in job duty --> the one responsible for "table positioning" won't introduce you to the table even they saw you have been waiting for minutes in weekdays non-busy hrs. I ordered a set lunch & a dessert in 14:30 on Thurs (only a few tables with guests by that time). 10 minutes after I finished my set lunch, the waitress responsible did not give me the dessert. I remind her & 10 more minutes later, someone give me something and said this is the desse

I ordered a set lunch & a dessert in 14:30 on Thurs (only a few tables with guests by that time). 10 minutes after I finished my set lunch, the waitress responsible did not give me the dessert. I remind her & 10 more minutes later, someone give me something and said this is the dessert I ordered. 10 more minutes later, another said they gave me wrong dessert but they will cancel the order. After I paid the bill, I found out they charged me 2 dessert (including the one I initially ordered & never deliver to me). I told them, they apologized once again, then ask me to pay another bill again, though they are supposed to give the extra money they charged me ! This is just a unforgiveable choas with a serious of mistake in non-rush hours, and the waitress service is so poor (just chatting with other waitress who has nothing to do!). Only the waitress who is responsible for serving tea is polite !
之前幫襯過銅鑼灣o個間, 知道甜品唔得, 多係紅豆, 配雲哩o拿軟雪糕, 淋d顏色槳, 扮特色, 就賣幾呀蚊了, 又唔係特別好食。但食過咖喱飯, 都幾得。唔想再諗食乜,咪入去o羅。四個人叫左日式大根沙拉, 有D昆布之類, 味道淡淡。牛肉野菜卷, 唔係咁熱, 牛肉好似”梅梅地”。覺得呢度D烏冬煙un, 便叫左兩個, 分別是咖喱烏龍麵, 南蠻鳥肉烏龍麵, 前者有點失望, 以為會是咖喱汁撈麵, 但原來是咖喱湯, 唔係咁出到咖喱味; 後者一般, 雞球味道淡, 欣賞既都係D烏冬jar。茶房風蟹肉蛋包+野菜醉肉飯, 係湯蛋奄列加D無味既蟹肉, 蛋煮得過火左D, 個飯都ok。跟住我地未叫賣單, 侍應已拿張單來, 都算啦, 體諒人地, 有人客在排隊既情況。
2005-03-24 4 浏览
我做完野, 拎著幾個大袋到麻布茶房食下午茶, 可惜門口女侍應掛住望街, 要我自己一手拎袋一手按"半自動門"的掣, 好麻煩.餐牌上好少素食, 只好叫一個茶房烏冬(走肉碎). 烏冬頗煙韌很滿足.最好笑門口女侍應三番四次用英文問我野, 我用廣東話答完又答. 見後面坐o左兩個日本女仔, 我先至記起, 係wor, 尖沙咀係遊客區wor!

2005-03-16 11 浏览
上個星期六食過, 好好味, 令我諗起以前去日本玩時去日式cafe食野時既感覺~!!我們叫了兩個set, 食完set後叫左兩碗ice-cream ~!本來未食野之前勁肚餓, 食完個set後剛剛好, 之後見隔離怡食ice-cream, 賣相吸引, 所以跟住叫, 之後勁勁勁飽!!!佢d ice-cream 賣相好吸引, 連大人見到都心郁郁~!!唔記得個名了, 我食果個個樣比較單調, ice-cream 下面有舊炸蕃薯,食時有冰火感覺~!! 我個frd叫了個好吸引既新地, 有生果有餅乾, 大碗過我個碗, 但價錢差不多~!set一個係牛肉素菜咖哩飯, 有前菜, 有湯& 日式沙拉。另一個set係免治牛肉扖+自選飯or麵, 都有前菜, 有湯, 但冇式沙拉。價錢與食物質數正俾, 服務都可以, 繁忙時間超多人, 最好早d到, 就不用排隊, i go there at 7.00pm ~!裝修ok ~!

set一個係牛肉素菜咖哩飯, 有前菜, 有湯& 日式沙拉。

裝修ok ~!
2005-03-05 4 浏览
今次係幫趁金鐘太古廣場foodcourt o既分店. 要左一客白玉霜淇淋甜點(軟雪糕+日式湯丸+紅豆蓉), 軟雪糕由原味轉做抺茶味. 呢個分店所有甜品都用膠杯盛載, 可以一邊行great一邊食. 抺茶味軟雪糕甜味輕清, 有抺茶香味, 質素同堂食分店一樣咁好, 紅豆蓉當然一樣咁香甜, 但係白玉有d部份略硬, 唔知係咪存放過耐引致. 呢間分店價錢俾堂食分店平兩成左右, 又可以takeaway, 又方便又抵食!