2024-03-14
每日工作繁忙,疲倦不堪,尋找宵夜的好地方頗為重要。當我同fd發現咗一間位於灣仔的日式拉麵餐廳,難掩興奮之情,立馬決定下班後體驗這傳說中嘅拉麵鋪。🌇😝好似日本郊區嘅拉麵店😍服務員的笑容好溫暖,讓人瞬間放鬆下來。首先試咗佢哋嘅沾麵🍜,配上雞同醬油叉燒,幾特別嘅係沾汁。佢哋以魚湯加入蒜油調成較薄身嘅沾汁,魚湯味重而麵條更易掛汁,有別於一般嘅稠身沾汁,仲可以追加魚湯。咬入口中,先係湯的濃郁洋蔥香隨即有輕盈的魚味精繼而來,最後嚼勁的麵條以及醬油叉燒,一啖食落去,好似踏上一個美食之旅,真係喺美食探險者不容錯過的好地方!🎊😋再試咗鹽味拉麵,湯頭以雞湯底加入自家製鹽醬、雞油和貝柱油,清澈醇厚,順滑香甜,啲食材精華味道直接反映在湯裏。更加精彩嘅係選用較粗身嘅麵條,配上粉紅嘅慢煮豬叉燒和慢煮雞胸叉燒,味道絕對千層百變,令人心跳加速! 😍💖最後,充實的美食之旅結束後,我們坐在舒適的沙發上,享受著餐廳的溫暖環境,每次回味前一刻的那碗拉麵,都感覺自己已經被拉到另一個世界。😌💞最後,我想同大家分享,一個藏在繁華都市中的美食天堂,服務親切、食物美味、環境舒適,使至被工作疲憊攻擊的我們獲得一個完美的夜晚。🌛✨香港這種
最後,我想同大家分享,一個藏在繁華都市中的美食天堂,服務親切、食物美味、環境舒適,使至被工作疲憊攻擊的我們獲得一個完美的夜晚。🌛✨香港這種大環境下能夠找到呢種能食飽飲暖又舒舒服服的地方,真係難能可貴。😊💯係一個俾香港人放鬆心情的好選擇,對於追求拉麵美味的你,必須要親自來試試!👍💫