2019-06-29 660 浏览
我是一個超級❤️吃 🍞 的師奶仔。❤️的程度可以去到幾盡呢?哈哈哈,❤️到會走去上了四個🍞課程,學整🍞。現在叫我即時用手搓🍞,真的無難度,有板有眼嫁。很可惜,我是一個幾三分鐘熱度的人。❤️🍞時可以日日在🏠出🍞。周末crazy 到兩天可以造3-4款不同🍞。但今時今日的我,大懶 🐍 上身,🏠🍞工場成三個月無出過爐了。老公更取笑我,現在出🍞有如「吊鹽水」式製作,他等到頸都長也未見有成品。🤣正因為LAZY,我便跟🍞秀結下良緣了。最近吃過海苔🐷肉鬆🍞,伯爵紅茶合桃🍞,朱古力穢穢🍞,香芋芝士🍞等等,味道不錯啊。而本人至❤️便是:黑糖麻糬QQ🍞。就是❤️它QQ的口感。這裡🍞雖好味,但也不及自己落手落腳搓的好。自己❤️什麼,自己話事,自己調控嘛。🤗

2019-06-26
其他
2019-06-23 456 浏览
雜錦細麵包($8/1 $24/4)每個大約手掌大小🖐️圓圓脹脹的 但個別款式蠻空氣餡🤭.1️⃣ 紫薯包三款中個人最中意的一款因為紫薯餡的味道最自然紫薯蓉亦不算太乾 以麵包餡來說算不錯包身外層灑有紫薯粉 內部是淡粉紅色入口亦有淡淡的紫薯香整體算幾有誠意.2️⃣ 芋頭麻糯包餡是芋頭粒下面再有一層麻糯麻糯非常軟糯還有拉絲效果 但有點粘口米香很重很搶focus 給人麻糯是主角的感覺芋頭粒蠻濕潤 但份量太少 味道也弱也是三款包中最空氣的一個如果為芋頭而吃會有點小失望.3️⃣ 紅豆麻糯包最足料最不空氣的一個和芋頭包不同 這個的麻糯和紅豆餡是混合在一起的餡的口較比較實在煙韌 沒芋頭包那麼粘口紅豆餡很甜 有點像豆沙 怕甜的朋友要注意
雜錦細麵包($8/1 $24/4)
每個大約手掌大小🖐️
餡的口較比較實在煙韌 沒芋頭包那麼粘口
紅豆餡很甜 有點像豆沙 怕甜的朋友要注意
雜錦細麵包
2019-05-30 649 浏览
當天晚上來到了旺角,在想第二天早餐吃些什麼,經過名為「麵包秀」的麵包店,看到店內人流極多,所以走了進去看看買什麼麵包做早餐,店內面包都比較特別,有個像蘋果的,有很多都包都很大個,但亦都價值不菲最後吸引到本人眼球的就是「髒髒包」看似咖啡色的卻是一個朱古力包,味道很好。另外本人買了5個裝特價雜錦麵包,又有抹茶又有朱古力麵包,抹豆包內有甜甜的紅豆,而朱古力包則是極濃的朱古力味,對我來說就真的過濃,不喜歡朱古力的人要三思
最後吸引到本人眼球的就是「髒髒包」

雜錦包
髒髒包
2019-05-29
$22 (其他)
雜錦包
髒髒包
2019-05-28 373 浏览
經過旺角見到有間麵包店幾大間,入面又咁多人,D麵包應該唔錯。入去行左個圈見到呢個髒髒包咁大個,就拎番去同另一半分享。可惜番到屋企一切開有D失望,以我嘅想法我諗到髒髒包入面係一層層酥皮層再加朱古力醬。但此髒髒包除左外形似,同樣灑滿可可粉令你品嚐嘅時候滿口同成手都會弄得髒髒之外,就沒有一樣野似。此包表面是一層朱古力,下面就是一個普通的朱古力麵包,如果只當成一個脆皮朱古力包,其味道是可以的,但以食髒髒包之心去品嚐此包,我只能俾一般的分數。下次再買其他包試試。
2019-05-19 515 浏览
十萬個不推薦 食到嬲豬 究竟係要幾冇誠意先可以整出咁空氣嘅包🍞 細包 各$8 買3送1🍞👿芋頭包👿一扒開真係嚇親 面頭啲芝麻粒仲香過芋頭完🔴紅豆麻糬🔴有翻啲誠意 但個紅豆係極人工極甜 有陣怪味的 係街市罐頭嗰啲 難食 🌕芝士🌕最正常係佢 但無咩特別囉🌕芝士scone🌕都乾嫁啦 香草味仲重過芝士
🍞 細包 各$8 買3送1🍞

最正常係佢 但無咩特別囉
🌕芝士scone🌕
都乾嫁啦 香草味仲重過芝士
2019-05-10 527 浏览
黎過幾次,仲寫過一篇食評今次款麵包好食到要寫多次上次買完風味芝士,之後都有買其他麵包,如芝麻先生、榛子脆棒……計計下食包都用左$100某次試食,其中一款包有好多cream cheese,問店員先知叫「芋見」,原來芋頭+cream cheese 係 prefect match外表平淡無奇,完全唔知係咩味,又賣成二十蚊個,如果唔係有得試,真係會錯過麵包中既極品,鐘意食cream cheese,絕對一試愛上題外話:有次試食,有個客直接用夾將麵包放入口,好彩職員見到即刻阻止,回收返個夾,諗起都恐怖
黎過幾次,仲寫過一篇食評
今次款麵包好食到要寫多次

2019-04-27 574 浏览
今晚買左兩個迷你戚風蛋糕,一個係綠茶紅豆,一個係粉紅色,叫富士戀人,買回來當晚就食,點知個綠茶蛋糕已經變左,蛋糕勁硬,紅豆酸的,真心想知道個蛋糕到底擺左幾多日先會變成咁?面包可能受歡迎,新鮮d,所以質量無問題,但蛋糕就唔得啦,雖然價錢唔貴,但都唔代表要接受一個變左既蛋糕

綠茶戚風蛋糕
2019-04-26 374 浏览
幾次經過麵包秀都見店內人頭湧湧,有次入去湊熱鬧,原來收銀處附近有放置幾款麵包可供試食,幾慷慨喎,又比我留意到店內有咖啡可以買,於是今早打算專程來試試咖啡。latte / cappuccino 都是$27細杯,正常價,正打算下單時,店員說:「買麵包加$18就有咖啡架喇,$8既包都得架!」啊!咁加埋麵包都是$26,平過就咁買一杯咖啡喎!就係咁,雖然今朝已經食左早餐,我都揀左個細粒既紅莓麥包來食下,個樣好似迷你法包咁,食落有淡淡既奶油香,都幾好味!Cappuccino 都ok,正常質素,早餐又多一個選擇🤩

2019-04-18 509 浏览
旺角創興廣場附近開左間麵包舖,價錢大約$8至$35收銀隔離擺左幾個兜可以試食,但幾款麵包放埋一齊,無寫麵包名,要問店員先知係咩包,問多兩聲都唔好意思,加上一入門口就係試食區,外面既灰塵好似吹入黎……風味芝士材料包括芝士粉、芝士粒、芝士片,類似Pizza既麵包結論:衛生有待改善,麵包質素唔差
旺角創興廣場附近開左間麵包舖,價錢大約$8至$35

結論:衛生有待改善,麵包質素唔差

風味芝士