2016-06-02 557 浏览
麥當勞新出既蛋黃哥系列,蛋黃哥既小粉絲一定好開心啦!試左親子蛋飯堡,一拎上手好重,果然重量級!飯堡入面有栗米炒蛋,一塊炸雞,仲有兩款醬。一款白色應該係沙律醬,一款係黃色既醬。食落其實又幾好味,有d似泰國既味道,炸雞仲脆脆地幾夾,但飯堡就有小小油,整體都幾好味既。另外跟餐+$6蚊有尼個芝士薯波,一盒有六粒。入面係薯仔再有芝士粒粒,好似炸耐左唔係幾夠熱,我諗食到岩岩炸既應該幾正,食落有小小油啦可以接受既,味道就一般吧飯堡餐仲有跟薯條或轉栗米

麥當勞新出既蛋黃哥系列,蛋黃哥既小粉絲一定好開心啦!
飯堡餐仲有跟薯條或轉栗米
2016-05-31 305 浏览
(雖然美式手撕雞漢堡供應期已經完咗,但係我都想記低)麥當勞早前出咗個期間限定美式手撕雞漢堡,嗰日買咗份餐,攞上手係室溫唔算好熱,不過麵包算鬆軟,加入咗特製醬汁嘅手撕雞食起來微辣,配上蛋黃醬雜菜絲同車打芝士片,都幾惹味,只係略嫌炸洋葱圈已經被啲醬汁搞到頗腍、無脆脆口感。整體嚟講呢款係近年麥當勞新推出漢堡之中,比較好食嘅一款。
(雖然美式手撕雞漢堡供應期已經完咗,但係我都想記低)

整體嚟講呢款係近年麥當勞新推出漢堡之中,比較好食嘅一款。

2016-05-28 188 浏览
今日係公司開會,開到瘋狂,連食午飯都無時間,老闆話我搵人落樓下買麥噹噹,我就無所謂,因為我平時都食快餐,茶餐廳多,無法la..我依個跑行業!haha!我話要食麥樂雞,好快就買左返黎,食落外脆內軟,因同事好快買到返黎,所以外皮沒有因時間長變林,香香的炸物,配合酸甜醬,食落越想食,雞肉味1定係不足的,點都有d雪藏味,可以接受
外卖自取
2016-05-28 202 浏览
睇廣告睇左咁耐,終於食到手撕雞漢堡啦,等左好耐啦雞肉真係幾滑,而且幾大份下,加埋個汁都幾惹味,手撕雞雞肉好平均,唔會無啦啦一舊大一舊細,所以口感唔錯不過個包好似無咁香口,平時D包脆D好味D薯條都幾好味,依間分店有信心D,唔似出面咁求其都幾好食,30幾蚊一個餐,正常啦
睇廣告睇左咁耐,終於食到手撕雞漢堡啦,等左好耐啦
雞肉真係幾滑,而且幾大份下,加埋個汁都幾惹味,

手撕雞雞肉好平均,唔會無啦啦一舊大一舊細,所以口感唔錯

不過個包好似無咁香口,平時D包脆D好味D

薯條都幾好味,依間分店有信心D,唔似出面咁求其

都幾好食,30幾蚊一個餐,正常啦

5 分钟 (外卖自取)
2016-05-25 223 浏览
今日去咗麥當勞試自選漢堡,其實想試好耐,一直都唔得閒,等到今日先有得去。麵飽揀咗法式甜飽,牛肉係安格斯牛肉,醬要Big Mac醬,加埋酸瓜,蘑菇,烤蘆筍,燒甜薯,最緊要加埋香濃車打芝士同燒菠蘿,都好豐富,等咗十分鐘,終於有得食,有專人送到,好心急,即刻要咬一啖,試吓先,個甜飽幾鬆軟,牛肉都幾香熱熱地,但係其他配料就好似唔夠熱,少少暖暖地,無乜香味,而且成個飽好似好淡,唔覺得特別好食,其實單睇個樣都幾吸引,但味道真係一般,試過就夠,可能對佢有太大期望,所以有D失望,原來食麥當勞都係食返佢地D傳統飽會覺得好味D,用依個價錢去食一個自選飽,其實有好多仲好嘅選擇。

2016-05-25 187 浏览
放假一早肚痛起左身,之後訓唔返,唯有起身刷牙洗面之後肚餓所以落街買早餐,好難得會咁早起身活動買左個M記既扭扭粉餐,火腿扒我覺得係M記最偉大發明,又唔肥又健康又好味,D肉都幾爽口扭扭粉就麻麻,林左小小薯餅緊係好食,好脆,熱辣辣好味道不過橙汁好似無以前咁好飲,都係鍾意以前既鮮炸橙汁
放假一早肚痛起左身,之後訓唔返,唯有起身刷牙洗面

之後肚餓所以落街買早餐,好難得會咁早起身活動

扭扭粉就麻麻,林左小小

薯餅緊係好食,好脆,熱辣辣好味道

不過橙汁好似無以前咁好飲,都係鍾意以前既鮮炸橙汁
2016-05-24 151 浏览
係銅鑼灣,真係幾時都甘多人,就連麥記都甘多人,根本爆到7彩,卒之都係外賣拎走算!賣左豬抑蛋漢堡餐配薯條,係我最鐘意食,因回家路程都要行15分鐘,所以薯條林了,食落不脆口,薯條都有薯仔味,豬抑蛋漢堡食落,芝士味特出,豬抑味濃!個人...我覺得是麥記,最好的配答
個人...我覺得是麥記,
最好的配答
外卖自取
2016-05-13 346 浏览
第一個post就寫m記。至從麥當勞可以自己選包😍今日終於去試下😝選左意式軟包 牛肉 生菜同松露醬 仲有粗薯條😜其實真系幾靚又有人拎餐黎😚第一啖咬落個包 咬多兩啖 塊牛肉濃味超重😞好似食緊濃哂既牛肉甘😭個醬又咸😢冇下次😔
第一個post就寫m記。
至從麥當勞可以自己選包😍
好似食緊濃哂既牛肉甘😭
個醬又咸😢
冇下次😔
2016-04-27 184 浏览
最近m記出左既烤手撕雞炸洋蔥圈漢堡包,難得見到好多都好評,令我呢啲平時只係買$23餐既人都有啲心動,所以尋日宵夜就去左試喇~睇睇個價原來都要近$40,絕對唔係平呀!叫左唔洗一分鐘即刻有(即係唔係即刻整),貴包果然係貴包,個盒都靚過人一打開,咦...點解又係咁細既,同平時魚柳包果啲平包差唔多大細,同想像中有啲分別喎。咬啖食,涷既睇黎都整左一段時間,食到第3啖先食到啲雞肉, 客觀咁講個手撕雞醬的確係野味既,同平時既包都好唔同,烤醬既味道加埋雞絲好配合,但可能因為果晚十點幾宵夜去食,個炸洋蔥圈係完全林架,炸野最緊要係咩?係脆呀因為本身個包係雞絲而唔係雞排,所以口感上應該係靠個洋蔥圈去比,但因為佢林左,結果成個包食落得隻汁既味係最出但無口感可言,以近$40呢個價我唔覺得值..無論大細同咬口都唔合格啊結果要食返個雪糕滿足自己 唯有搵次再試下睇下會唔會新鮮整完好味d先幫佢平反啦~
所以尋日宵夜就去左試喇~

),貴包果然係貴包,個盒都靚過人
2016-04-25 178 浏览
M記雖然被標籤為不健康食物,但其實佢地ge早餐又不至於好像其他常餐那樣不健康。我好少食M記。真的好少。但M記的早餐,真的令我食完又食。這熱香餅餐,配有一塊最愛的豬柳漢堡!簡直是一個美味又享受的早晨!雖然M記係中央工房式生產,但出到黎的品質不會差,是可以接受。這款熱香餅好香,再配合一杯熱朱,整個早上醒晨過黎!我係一定要食早餐的人,早餐對我黎講太重要,我真係會感覺到有食早餐同冇食早餐的分別,真的好大!
那樣不健康。
我好少食M記。真的好少。
但M記的早餐,真的令我食完又食。

這款熱香餅好香,再配合一杯熱朱,整個早上醒晨過黎!

我係一定要食早餐的人,早餐對我黎講太重要,我真係
會感覺到有食早餐同冇食早餐的分別,真的好大!
2016-04-06
2016-04-17 204 浏览
麥當勞不時推出新包,今期就出左呢個手撕雞包,餡料相當創新。要近貼潮流,就即刻去左試。醬汁豐富,甜甜辣辣既。紅蘿蔔絲、椰菜絲、紫椰菜絲,混上蛋黃醬,為快餐食物增添一份健康。但係手撕雞肉質好霉,同脆到微硬既洋蔥圈唔夾,其實抽起洋蔥圈仲好食。唔知期間限定到幾時,一試無妨。

唔知期間限定到幾時,一試無妨。
2016-04-12 224 浏览
即時點,即時砌嘅m記,大家都成日食,但差到咁,平時我一定要求換過架,但今日趕時間就算啦魚柳包一個魚柳淋,唔脆,叫小醬,但又勁多醬,好酸呀包,硬,似再烘過,so sad
魚柳包一個
魚柳淋,唔脆,叫小醬,但又勁多醬,好酸呀
包,硬,似再烘過,so sad
2016-03-27
2016-04-07 192 浏览
create my taste😏.......… 推介: 大啡菇田園堡$49 👍👍👍👍(5分滿分).............今日食完牛排晩餐吾太飽 所以黎食個包包先😝麥當當create your taste 我都未玩過 今日一於試下😂咁下咁下個mon落單又幾有趣喎好似日本既松屋咁大啡菇堡係新岀品😁食左成塊排,吾想食肉,想要點澱粉飽飽肚此包包無肉嫁!但有大菇一塊,生菜似乎較一般m記餐fresh 😍面包係set好左的,似衞星包的包帶有面包香,果然貴d係有道理既😂提提大家,post上facebook會有貼紙一張😁..........👧 銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心地庫B02.........
create my taste😏
.......…
 推介: 大啡菇田園堡$49 👍👍👍👍(5分滿分)
.............
今日食完牛排晩餐吾太飽 所以黎食個包包先😝

好似日本既松屋咁

大啡菇堡係新岀品😁

食左成塊排,吾想食肉,想要點澱粉飽飽肚

提提大家,post上facebook會有貼紙一張😁

..........
👧 銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心地庫B02
.........
2016-04-06
2016-03-25 1078 浏览
結婚,是人生的一件大事,傳統的人,喜歡隆重,需要大排延席,廣邀親友;有的簡單隆重,只是親友幾圍食下飯仔;更有的是旅行結婚,教堂/婚姻註冊署做了儀式就算,總之,求的是開心,求的是一個快樂的回憶。近年來,搞婚禮/婚宴的場地,不再是千篇一律的酒樓/酒店了。早在年多前,我已經收過一張《麥當勞》的宣傳單張,說可以在《麥當勞》舉行結婚派對,當時我更有朋友在微博回覆,說痴L線。誰知,事隔年多,我真的有朋友決定在《麥當勞》宴請大家,好讓大家體驗一下,《麥當勞結婚派對》是怎樣的。先講返當年....我收到的宣傳單張是這樣的.....是日的宴會派對,假銅鑼灣禮頓中心的分店舉行。一到達間開做 party 婚宴的場地,就同一般婚宴一樣,來賓請先在名冊簽個名。佈置,就好童話式,大部份都是用扭扭氣球扭出來的東西,當中,兩個大囍的擺設,感覺上是既可愛又有心思,當然,也同是次的《麥當勞結婚派對》好合襯。同酒樓/酒店的婚宴一樣,大會提供了一個假蛋糕,以蛋糕是以一系列紅色的蘋果批盒砌成的,而所謂的切蛋糕儀式並不是用刀切下去,而是把兩個吉的蘋果批盒放在頂上,由麥當勞姐姐說了一些傳統的祝賀說話,儀式就完成了。宴會的司儀全程由麥

先講返當年....我收到的宣傳單張是這樣的.....
宴會的司儀全程由麥當勞姐姐擔任,感覺上,麥當勞姐姐有足夠的 training,搞小朋友的生日派對沒有難度,是晚搞成年人的結婚派對,一樣難不到她們。
說完一系列的祝賀說話,當然有傳統的交換戒指時間,而可愛的結婚戒指,也是用扭扭氣球扭成的。另外,當然也有合巹交杯及新人咀咀的傳統環節啦。
說明是 party 當然也有大人同小朋友一同參與的遊戲時間,
食什麼,麥當勞有什麼就可以吃什麼,由最普通的 number 餐開始....
到小朋友的兒童開心樂園餐.....
最新的期間限定漢堡...
而禮頓中心店有自行配搭的漢堡,不少朋友,也來一個自行配合的合自己心意口味,而當中的薯條同汽水,原來也是用非一般的杯同盛器去裝載。
是日有朋友點配了這一個純菜堡,感覺好像生菜包,下次有機會,我也要試一試。
散席前,原來大會準備了一人一份禮物,人人有份的,永不落空...
而他們都是經典的麥當勞公仔,而且是結婚派對才有的,我們一眾大人童心起,個個搶住要....滑o都o都....
此外,麥當勞另外有一份特別給新人的禮物,是《麥當勞結婚派對》的保溫杯,好讓溫馨的感覺長時間的保留。
很開心,很特別的一個結婚派對,亦很感謝新人朋友的安排。文章結束前,當然要祝賀啦,要祝賀什麼? 曼事勝意啦....雲高爾辭職.....
庆祝纪念
纪念日
2016-03-20 545 浏览
當時又是成為一個熱話,個個朋友都爭相試食這個新出的CYT飽。不得不說,麥當勞在宣傳上,真是落足心機落足本。位於禮頓中心地庫的這間Create Your Taste 分店,我個人是覺得環境不錯。當天平日八時多,店內食客不算多,六成滿吧 。店內燈光光猛,而且裝潢新淨。我同肥膏是為了食CYT飽到來的,所以急步走到螢幕前點餐!其實點選自行配搭的組合,相當簡單易明。首先會見到是堂食還是外賣,還有語言的選擇。跟住就走入主畫面,到底是想自創或是廚師推介呢?有得揀,梗係選擇自創!第一步揀飽底,有3種款式,意式香軟飽/法式甜飽及原塊生菜飽。第二步是揀幾多塊100﹪安格斯牛肉,如果是食肉獸當然要點多兩塊!第三步是揀芝士,芝士有兩頁選擇,我只拍到了一頁。選擇也算多了,而且有水牛芝士!第四步是揀醬汁,醬汁係最多種類的,好多選擇,真係花多眼亂。第五步是揀額外再加點甚麼,我們沒有影到相,是有不少特色的配料。第六步確認已選取的食材及顯示價錢。第七步是揀要不要跟餐。第八步是如選擇跟餐,要揀飲品,飲品有好多選擇,不用加錢或是要加多少錢都例出,好清晰。還有另外一些推介可以額外再加。如不需要,就跳到下一頁,很快便完成ord

首先會見到是堂食還是外賣,還有語言的選擇。
第四步是揀醬汁,醬汁係最多種類的,好多選擇,真係花多眼亂。
第六步確認已選取的食材及顯示價錢。
第七步是揀要不要跟餐。
第八步是如選擇跟餐,要揀飲品,飲品有好多選擇,
不用加錢或是要加多少錢都例出,好清晰。
還有另外一些推介可以額外再加。
如不需要,就跳到下一頁,很快便完成order。
訂單完成後,會要求打上你的檯號位置,是要拿放在旁邊的黑色reminder。每個reminder 都有編號,要輸入此編號,店員才可知道食客的定位,方便送上CYT飽。
最最最最後的程序就是要付款了,可用八達通或信用卡。
你的order 紙就立即印出來了。等了不久,我們的自創飽到啦!
這個餐是我的。
5. 鮮蕃茄片
6. 原塊生菜
7. 香軟水牛芝士
8. 100﹪安格斯牛肉
原來也點了8樣食材!
意式香軟飽真的好香軟,是我個人喜愛的“空氣飽”,但因表面有不少麵粉,食既時候都幾狼狽。
牛油果蓉好香滑,而且份量也不少。松露醬也不錯,很香濃。墨西哥小辣椒是我最喜歡的,帶點酸又有辣。它的辣是後勁,吃完之後才會慢慢滲出來。而且口感爽脆,推介給喜歡酸辣口味的人。
蕃茄有兩大塊,新鮮。生菜是軟身的,但也新鮮。水牛芝士切得太薄了,無咩味。最重要的主角100%安格斯牛肉,肉味香濃,油脂充沛,不過就無甚肉汁。
薯條原來是細條幼身的,比原本麥當勞的薯條更幼。但薯味比較濃,而且似是即炸,熱辣辣。
大橙汁就是一般的橙汁,酸酸甜甜十分開胃。
到底值不值就真係見人見志,我個人覺得可一試,話晒都係新野。