2015-05-31 173 浏览
星期五下午真的很難頂,又無客要見,又早吃飯,下午無奈地都要吃個下午茶頂頂個靈魂。死死地氣去左附近最近的麥當勞買個22蚊既脆辣雞腿包餐吃,唉,中哂伏啦,D薯條好"林",一點都唔脆,好難食! 落D SHARE SHARE粉落去只係好左少少,最少係有味囉,唔係又"林"又無味咁解。而個包細左好多已經想喊,算!22蚊唔可以期待太多!所以一打開佢仲想喊,D菜飛哂出黎,入面可以話無咩菜啦,D醬又少,個雞腿係好辣啊,但唔脆又"林"又係好難食,好似放左好耐咁。我的同事說,都話左呢間唔好食,我今次真係中哂伏啦。

我的同事說,都話左呢間唔好食,我今次真係中哂伏啦。
2015-05-29
外卖自取
2015-04-14 449 浏览
今日去麥記買咗個新套餐,係菠蘿滋味堡套餐。係個蝦肉包加一片菠蘿。我加$4轉咗杯菠蘿特飲。同時買咗個朱古力新地菠蘿脆。全部加埋要$44。個菠蘿滋味堡係個蝦肉包加一片菠蘿。食落有D怪,因為個包係熟食,片菠蘿係水果,要生食。加埋一齊就唔係咁好食。杯菠蘿特飲有菠蘿肉。直覺好似飲咗一杯菠蘿冰。個薯條好食,炸到金黃色。賣相最好。個朱古力新地菠蘿脆係用咗菠蘿肉做,唔錯。個菠蘿滋味堡就唔會再試。個新地菠蘿脆好新奇。可以食到菠蘿味朱古力雪糕。
今日去麥記買咗個新套餐,係菠蘿滋味堡套餐。
杯菠蘿特飲有菠蘿肉。直覺好似飲咗一杯菠蘿冰。個薯條好食,
個菠蘿滋味堡就唔會再試。
個新地菠蘿脆好新奇。
可以食到菠蘿味朱古力雪糕。
菠蘿滋味堡套餐 + 菠蘿特飲 + 新地菠蘿脆
菠蘿特飲
薯條
题外话/补充资料: 個菠蘿滋味堡就唔會再試。個新地菠蘿脆好新奇。可以食到菠蘿味朱古力雪糕。
2015-04-14
菠蘿特飲
薯條
  • 新地菠蘿脆
2014-09-22 393 浏览
一冷:麥記d嘢食,間間都係咁㗎啦,只係新蒲崗呢間d包,買好多次都係凍或微暖嘅...會唔會求其咗呢?二冷:職員嘅服務態度,都一樣係冷。忙嗰d麥記,我可以明白d人做嘢快d冷漠d機械d,但呢間又唔係忙吖,只少我嚟親嗰d時間,佢都只開一個counter,你話忙唔忙吖?三冷:佢d冷氣開到好~勁!堂食根本坐得唔舒服,一路食,一路凍到震!其實點解冷氣要開到咁大呢?係咪d職員太熱而唔需要理會客人?其實麥記係間咁大嘅連鎖公司,更加應該有資源去培訓員工嘅服務質素。
一冷:

二冷:

三冷:

到底要怎樣才能讓一件貨品訂在一個高價格而不會被市民批評呢,其中一個方法就是一開始便把貨品訂在一個超貴的價格,然後以什麼換購價或超值價為理由,把貨品調到還算貴的水平,這樣的落差很多時都會大收宏效,導致市民在買一件質量跟價格不符的貨品時,還會產生買到便宜貨的錯覺。  而身為普羅大眾之人的我,當然也少不免也遭過上述的經歷。在某次到麥當勞,看到原來賣$25.6的雞翼拼盤能以$22.6的「超值價」買到時,便像是饑餓的獅子突然在草原看到一隻受傷的大象躺在地上一樣,毫不猶豫地跟一名朋友各出一半錢購買回來品嚐,當時的我怎料到原來那隻「受傷的大象」竟然只是一個圈套。  在麥當勞的廣告上,可以看到在精美的碟上,是放著六隻大得像駝鳥翼多過像雞翼的雞翼,但當我打開外賣盒一看時,一種中伏的感覺油然而生,這時我才想起一句飲食界的名言:「以上圖片純屬PS,如慾雷同,實屬發夢。」  瞄的,先不談脆香雞翼及檸蜜雞翼的大小,只看那兩隻香脆雞翼,不知道麥當勞是怎樣烹調的,好好的雞翼竟然被它煮得比麻雀翼還要細小,真的不得不佩服麥當勞的煮食技巧。  作為一名好奇心旺盛的青少年,當然要首先品嚐一下那隻香脆雞翼,試試縮水雞翼的
  作為一名好奇心旺盛的青少年,當然要首先品嚐一下那隻香脆雞翼,試試縮水雞翼的味道。一般而言,雞肉咬下去,即使是炸過,也應該十分嫩口,但這個香脆雞翼吃下去,雖然味道並不差,可是口感竟然十分的煙韌,套用我朋友細妹的一句:「為什麼雞翼可以煮得像牛肉乾一樣?」
  我真的很好奇,到底要怎樣的技藝才能煮出如此煙韌的香烤雞翼。據傳聞,香港某餐廳的分子料理大廚,能以低溫烹調技術,把雞肉煮成啫哩一樣的口感,想不到麥當勞竟然也學人煮分子料理,以超高溫烹調技術,把雞翼煮成牛肉乾的口感。我真的不能不寫一個「伏」字,以表我對我中伏的哀傷及難過。
  試完縮水雞翼,當然要試試另一款的新出產品-檸蜜雞翼。原本聽這雞翼的名字,以為味道應該會比較正常,可是想不到竟然又是一道分子料理,味道完全跟「檸」及「蜜」扯不上半點關係,當我吃下去時,猶如置身於公立醫院一樣,四周充滿著消毒藥水的氣味,而我口中的雞翼竟然令我想起了感冒時,醫生所開給我的咳藥水,古怪而難嚥。
  一道「檸蜜」雞翼竟然可以通來麥當勞的分子料理技術,煮出化學物的味道,麥當勞的烹調技藝果然不是蓋的,難怪能在全球各地,開到這麼多分店。
  話說回來,幸好我有先見之明,把脆香雞翼留在最後品嚐,要不然吃了脆香雞翼才吃兩道分子料理,真不是一般的難受。這一次的脆香雞翼,不知為何,特別的香脆,特別的好味。難道這才是麥當勞的目的,利用兩道分子料理,來凸顯脆香雞翼的美味?我沒有深究。
  其實一直以來,我也覺得麥當勞是一間很特別的餐廳,味道不是特別的好,但卻可以風靡全球小孩的舌頭;價格也不是特別的低,但永遠也有人認為麥當勞是世上最便宜的餐廳;營養也不是特別的均衡,但家長一定會帶他的小朋友去。
  以我為例,雖然我那次買雞翼拼盤,是以特價$20買了一個套餐,看上去好像很便宜,事實上,其實我那時可以走多五分鐘,走到附近的一間店,可以買到$15一盒的雙(食送)飯,而且還送罐裝飲品,怎麼算,也是飯盒比麥當勞便宜及好味,而且以我的胃口,最少要買加大的套餐我才可能有飽肚的感覺,但飯盒卻可以完全滿足我的需求,但最後我還是走去買麥當勞,為什麼我會拒絕不了麥當勞?我到現在也不知道。
外卖自取
2010-02-18 26 浏览
已經好耐冇食過麥當當,一直覺得佢壓榨工人工資十分不滿,但係又無奈佢係全球唯一一個共同飲食文化o既餐廳,真係對佢又愛又恨~前幾日睇廣告,好想試o既和風芥末魚柳包17:00-21:00只買20蚊,所以就想試下...麥當當排隊方法受盡投訴,但佢仍然故我,快餐變成慢餐,真係好不知所謂~最不知所謂o既係e間麥當當o既服務,我未見過差成咁,排俾錢果個排冇人,d職員寧願玩手指都唔識講︰「買o野食過o黎e邊~」落order時態度差劣,連拎o野食時,「多謝!」都冇句,仲慘過乞...和風芥末魚柳包餐拎到返屋企,腳程唔洗5分鐘,不過已經凍晒,個包仍然包得歪歪斜斜,個魚柳黑到疑似有返炸現象,又話即叫即整????? 只可以講和風芥末醬都唔差,只係d料好差~薯皮感覺到佢如果係熱的話,應該好好味~早知去IFC果間試!!!http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=79

和風芥末魚柳包餐

薯皮感覺到佢如果係熱的話,應該好好味~

早知去IFC果間試!!!

2009-03-30 45 浏览
Grandma really loves to have fillet-o-fish burger and coke at the age of 95 Since my parents is not in hk this week, i am over to visit her with such by driving. There's no drive thru in hk, so i call the McD close to my office to order. I place the order n when my car is at the door, call them to bring the food out. I think this service is soooo GOOD!!! no wonder they are getting lots of business and now going to be 24-hrs i think, i see one side of the sign is changing....I ordered:fillet-o

I ordered:

fillet-o-fish combo
- the coke is cold for grandma, without ice
- the fish burger is good, with lots of tartar sauce
- the fish is a bit rough

Double cheeze burger combo
- the whole burger is just DRY??! what happened?
- this i order to come with hot chocolate, not too sweet, good improvement
- fries are as good as before, no problemo

McChicken Burger
- what on earth - this is so dry????and rough and chewy....

overall it's an ok meal...grandma really loves her burger and coke and fries, she finish the whole thing by herself

while i can't finish one combo with a burge with my aunt?! unbelievable
- i will not have mcChicken again, this is so upsetting
- not a lot of lettuce, it's almost has no sauce??? er.....
2009-03-29
2008-06-13 55 浏览
見廣告的玉子將軍漢堡好似好好食,所以就買黎試,玉子將軍漢堡套餐要$25個幾,依家M記都貴左好多......打開個包,就覺得佢真人冇上鏡咁靚,都係圖片靚d,個包一打開就勁多汁漏出黎,不過太多汁搞到個包淋左d......包入面有兩種汁,一種係佢新調配既沙律醬汁,一種係甜甜地的燒汁,兩種汁加埋都唔會好怪,仲好好味喎.....而且個包好多生菜,加上塊玉子都好好食,配埋個漢堡,好味呀,個包真係無令人失望.......
cut
2008-02-28 33 浏览
朝早經過呢度,入左去食個早餐!九點左右,坐滿哂人,麥記搵位其實真係唔易!我食左個火腿扒芝士漢堡,一塊脆薯餅加一杯熱咖啡!我覺得煙肉旦會好食過火腿扒好多,因為麥記d火腿扒乾憎憎,完全無火腿味,好多茶餐廳既火腿扒都好食過佢好多,成個包完全係失敗既作品!脆薯餅唔駛講,唔好食都生存唔到咁耐啦!呢次食評,主要係針對個火腿扒芝士漢堡!cut左佢啦!
朝早經過呢度,入左去食個早餐!

脆薯餅唔駛講,唔好食都生存唔到咁耐啦!

呢次食評,主要係針對個火腿扒芝士漢堡!cut左佢啦!
2007-08-30 51 浏览
芝士火腿扒飽($8) - 芝士半溶但芝味唔夠, 火腿扒貌似漢堡扒, 火腿味好淡, 飽身係軟飽, 比較喜歡烘飽面有麵包碎(即係豬柳飽既麵飽)既我麻麻地喜好呢種飽
2003-06-12 47 浏览
呢間麥當當好細間~d學生哥食lunch果時又要排好耐隊~服務就普普通通
呢間麥當當好細間~
d學生哥食lunch果時又要排好耐隊~
服務就普普通通