2016-12-07 1030 浏览
收工怱忙趕去整頭髮,預計都要搞兩三個小時,食個麵打個底以防餓死。雲吞水餃撈麵走蔥,覺得幾餓下,諗住叫撈麵份量多少少會飽肚一點,誰知撈麵跟湯麵份量一樣咁少囉!邊度鄉下架?收 $60 蚊兒童份量太過份喇麻!如果我要食得飽,要食三碟先夠囉。歸根究底都係社會既錯、政府既錯、大陸既錯、租金既錯!感激多年黎班水貨客、自由行、新移民落黎搞亂香港,拍拍屁股就返歸,我地土生土長香港人就要捱貴食物、捱貴租、捱低人工、捱通漲!雲吞水餃撈麵走蔥,一口雲吞小巧精細,幾隻黐埋一舊都照出貨,比返少少 heart 好喎。蝦仔爽略帶咸味,鮮味唔多覺,而且食唔到豬肉,餡料份量好少。水餃跟雲吞沒怎麼大分別,多左幾條木耳及形狀長長之外,基本上味道口感一樣。清湯咸且濁不香甜。無辣椒油供應,唯有辣醬蠔油撈麵。幼麵黐埋一齊挑極都散唔開,是鬼彈照撈,撈唔到均勻囉,半邊勁多醬、半邊幾乎無醬。漿嘴糊口,微爽有點冰凍,啜兩口食晒!中環忠記係總店,質素尙保持到。但世家係特約經銷,出品參差,可憐。

2016-12-02
2016-10-17 889 浏览
好耐無食過麥奀記雲吞麵, 諗住食少少野!一碗少少地都好啦! 怎料真的好細碗,雲呑好細粒! 當午餐真的不夠飽! 麵質爽口無太多梘水味, 不過份量太少! 雲呑有四粒,太細粒食落口不覺有一隻完整的蝦,我個人唔太鐘意豬肉同蝦既比例,因為太細隻,所以放入口咬幾口分別不出豬肉同蝦既比例。好似雲呑皮味道仲出!最值得一讚, 一定是用大地魚做既湯底加上有韭王既香味! 飲哂個湯都唔覺口渴, 而且餘韻十足!$38 一碗雲呑麵份量同價錢性價比較低! 可能我只是平民百姓,心理質素未能接受這個$38 一碗雲吞麵既份量!
麵質爽口無太多梘水味, 不過份量太少!

$38 一碗雲呑麵份量同價錢性價比較低!
2016-08-24
2016-08-21 801 浏览
「總店」出生於差不多半世,自十多年前中環上班吃過、至今一直沒有再訪,是同業競爭漂亮,還是以現實價錢衡量,「麥奀」總是在雲吞世家中太明星、對我這名平民白姓總有著路過行過但總未必想入之心態~~姐姐多年冇返近日提醒我回港一定要到「麥奀」,尋找兒時味道,唤醒從前在彩虹邨吃著「穩記」的滋味。。。一條遊客食街上彩色奪目螢光燈箱告訴我目標位置正確,沒有再返「老店」驅使下,亁脆不過海試試九龍店便算在食客面前包雲呑,至我出世懂事沿用至今、是告訴客人他們之「真材實料」,還是師傅可施施然坐定定辨事我想兩者皆是要來一個水餃麵$42.碗上再以碟子盛上,以給人與坊間一眾不同之矜貴,麵質其滑無疑是眾所雲吞麵舖中排首,但那份隱隱不休鹼水味道還停留在嘴腔之內、麵份量比一般少1/3這個已是麥奀一貫作風,水餃三隻饀料不算扎實飽滿雖則材料齊全但就略嫌口感未為滿足,如果肚餓這碗水餃麵可能不能滿足到你還是建議「打打底」才來試~~老牌至有老牌味道,如果你「年青」可能未必欣賞。

總有著路過行過但總未必想入之心態~~

還是師傅可施施然坐定定辨事我想兩者皆是

還是建議「打打底」才來試~~
老牌至有老牌味道,如果你「年青」可能未必欣賞。
2016-08-19
2016-06-14 806 浏览
搭左兩個鐘巴士終於落車,發現麥奀空降尖沙咀,有緣相見執您一執。望望 menu 跟中理一樣,已加上牛腩及粥品。雲吞麵走韮黃,頭啖湯好正,清爽甜美,薰芳清香,不過最尾幾啖湯就有點黏有點漿。細蓉只夠啜兩啖,唯有啜細力點又細啖點,分開四次。因為想頭兩啖試原味,尾兩啖試辣椒醬。特幼麵條超彈,爽到索索聲,過水得非常乾淨,沒絲毫鹼水味。因麵條較幼又微微捲曲,帶湯力強勁,載滿甜美湯汁嘴嚼份外滋味!無辣椒油供應啊,跟中環總店不同,辣椒醬照殺。高溫湯底連彈彈麵條大啖吸入口中,就算燙到差點起水泡都在所不惜,滾熱辣先最好食,將味道提升到極點!廣東咸辣醬味道怪怪的,跟雲吞麵完全唔夾。小巧玲瓏雲吞仔,原仔蝦仁爽得不天然,鹽醃啤水略咸。完全食唔到有肉既?淨蝦做餡?整碗雲吞麵可口滿意的,不過 $38 蚊一小碗太貴,唔值呢。

2016-06-11
2016-04-08 696 浏览
在尖沙咀上完堂,剛好這麵店就在附近,便進內試一試。餐牌選擇也多,但既然是雲吞麵世家,當然點了一碗招牌雲吞麵。 等了十分鐘有多終於上檯了(當晚只得兩三檯客人,不知為何要等那麼久),很驚訝盛惠38元的雲吞麵竟然像家裡的湯碗那麽細碗! 再試一口,麵質很一般,還好沒有鹼水味。有四粒非常細隻的雲吞在麵底,但蝦肉毫不彈牙亦欠鮮味。雲吞皮少許韌,像未解凍透似的。唯一比較好就是個湯底,尚算清甜。把麵吃光了也毫無飽肚感,價錢與質素完全不成正比!絕無下次!

世家雲吞麵
2016-04-07
2016-03-17 312 浏览
碗雲吞河好細碗,只有普通飯碗咁大,雲吞好細粒、好實( 好似肉丸咁實)唔彈牙,完全無蝦味(唔係咬開望下以為無蝦添),完全唔好食;湯底都清但味道一般,河粉得幾注又無乜特別。賣成$38蚊碗,不值。
賣成$38蚊碗,不值
2016-03-07
2015-09-06 476 浏览
豬手麵、原全吾覺什么特製、好一般、雲吞河、肉都無乜、原全吾值這價、河粉索晒d湯、加湯又要比19元、吾好去搶服務員態度差、無礼貌多數大6人去幫親 價錢同質素原全吾合理!此品牌需歷史悠久、希望有待改善環境衛生仍可接
豬手麵、原全吾覺什么特製、好一般、
雲吞河、肉都無乜、原全吾值這價、
河粉索晒d湯、加湯又要比19元、吾好去搶
服務員態度差、無礼貌
多數大6人去幫親
價錢同質素原全吾合理!

此品牌需歷史悠久、希望有待改善
環境衛生仍可接
2015-05-22 297 浏览
去到諗都唔諗就叫左碗雲吞麵,叫完好快到!麵好細碗,不過就係佢地既特性。麵質都算爽,但麵本身欠缺味道。湯不算濃味,亦是令麵無味的其中一個因素。雲吞中規中矩,蝦彈牙鮮味。一碗麵收你四十幾五十,不值此價!
去到諗都唔諗就叫左碗雲吞麵,叫完好快到!
雲吞麵

麵好細碗,不過就係佢地既特性。
麵質都算爽,但麵本身欠缺味道。
湯不算濃味,亦是令麵無味的其中一個因素。
雲吞中規中矩,蝦彈牙鮮味。
一碗麵收你四十幾五十,不值此價!
2015-05-11 304 浏览
喺尖沙咀食中午飯都幾難搵位,見麥奀記有位,入去試試,坐低即叫碗食雲吞麵,首先試湯底,好有地魚味,麵質彈牙,冇鹼水味,雲吞細細粒,鮮蝦夠爽口,豬肉同蝦比例適中,是上乘之作,但份量就奀咗尐喇,自問非大胃之人,食完感覺空空洞洞,完全唔飽,後加碗滑牛粥,滑牛粥粥底略嫌稀咗尐,牛肉夠焾夠滑,但冇乜牛肉味,整體都OK啦。午餐淨係食粥麵都要七八十元,似乎奢侈咗尐。
雲吞麵
首先試湯底,好有地魚味,麵質彈牙,冇鹼水味,雲吞細細粒,
滑牛粥
午餐淨係食粥麵都要七八十元,似乎奢侈咗尐。
2015-05-04
午餐
2014-10-14 198 浏览
尖沙咀要搵食好易,但有位係好難,是但搵間餐廳唔使等位都唔易,本身食和民但排到癲又趕住睇戲先揀第二間,行行下見到麥奀記竟然冇人,就是但食你啦!入到去,得2圍台人,可能時間9點掛,招呼算唔錯,入到黎都諗好實係食雲吞麵,朋友揀左食雲吞撈麵,新張期內送1杯豆漿/五花茶架~叫完之後,我好奇怪點解等咁耐,我地就坐隔離,睇極呀師傅都唔見佢煮緊😒間鋪又冇乜人,唔知佢等乜呢😅等左好一陣先見佢施施然放麵,好快就入碗,即係話好快做到既野就拖長黎做啦😒其實我真係好肚餓架,侍應一放低碗麵果刻我呆左,係咪太多年冇食麥奀呀我?點解咁細碗,第一下我以為係朋友撈麵碗湯😂原來唔係,嘩,$34蚊仲細過一個正常公仔麵,有咁貴咩d麵同雲吞?其實我自問細食,我食完覺得自己冇食過野咁走😭不過問心,成碗麵都好好食,麵身彈牙,雲吞好鮮味唔會好淡,連個湯底都好正,不過$34/碗wo,唔使咁細碗嘛😅2碗麵$84 ,出到門口已經落晒格,唯有去睇戲買多2粒燒賣食啦😭

2014-10-09
3K
2014-08-20 279 浏览
香港地出名嘅麥奀雲吞麵一直都只聞其名,但未層食過,行開尖咀又見到佢新開,又入黎試下。午飯時段都好靜,得兩三個客,伙計叫我地隨便坐,態度都幾好。叫左一人一碗雲吞麵,三十八蚊碗,感覺上有啲貴。好快上枱,細細碗,雲吞係麵下邊。雲吞蝦爽唔肥膩,麵無鹼水味,煮得剛好有咬口,湯好清甜,有大地魚同韮皇香味,飲哂成碗都唔覺口渴。不過食完一碗唔夠飽,要叫下其他野試下先。

午飯時段都好靜,得兩三個客,伙計叫我地隨便坐,態度都幾好。

叫左一人一碗雲吞麵,三十八蚊碗,感覺上有啲貴。
好快上枱,細細碗,雲吞係麵下邊。

不過食完一碗唔夠飽,要叫下其他野試下先。
2014-07-19