麗香園冰室 (華明商場)

麗香園冰室 (華明商場) (已結業)

Lai Heung Yuen Cafe (Wah Ming Shopping Centre)
麗香園冰室 (華明商場) (已結業)
happymamama
抵美味午餐抵
happymamama
2023-11-06
关注
麗香園冰室環境唔錯,光線充足,用QR CODE 點菜,今日點了豉汁蒸三色䱽魚, 再加十蚊有飯及例湯。魚身介開幾刀,魚肉之間夾有一片 火腿同豆腐,豆腐很滑, 魚肉鮮嫩,一點魚腥味也沒有, yummy,十分滿意呀!查看更多
simon6300
粉嶺華明商場麗香園冰室
simon6300
2023-09-21
关注
今次午餐來到粉嶺華明邨的麗香園冰室,午餐種類選擇繁多,我點了一碟清蒸黃花魚,78蚊包飲品一杯,再加十蚊有飯及例湯。黃花魚肉質鮮嫩,尤於與很多薑片一起蒸所以一點魚腥味也沒有, 一口魚肉一口凍檸茶其樂無窮。查看更多
检举
Food Critic.
抵食😋😋
Food Critic.
2023-09-05
关注
平民冰室 好平!!·菠蘿油加紅豆冰 $25推介~·叉燒炒蛋飯,份量比以前小左好多🥲 要成4十幾蚊 唔抵食。女仔都唔夠飽!所以我地2個人嗌左3個餐😬·炸雞髀加薯條,好重美極味!個皮都幾香,雖然隻髀唔係即炸,但都幾好味:)·同樣地QR落單, 不過如果侍應見你耐未落單,都會主動問下你有無需要幫忙。因為都幾多公公婆婆去食飯!相反出面d餐廳,收加一都唔會主動幫忙!·另有自助熱水,而且食物都出得好快,侍應們都幾好服務。查看更多
YankeeBB
外賣堅離地
YankeeBB
2023-09-03
关注
上次叫外賣, 海南雞飯, 1件雞胸切開做2件, 然後個底全部雞皮墊住. 收我90蚊今次叫外賣, 咖哩魚柳飯, 魚柳得半塊俾人斬開咗, 咖哩汁3份1碗, 收57蚊野菌雲耳魚柳泡飯, 半碗, d汁倒埋落d飯都浸唔過d飯, 入面得4塊魚片, 加埋都係半塊魚柳, 收68蚊我唔介意你收費貴, 但可唔可以d食物唔好咁離譜, 人地法國餐至少擺盤都靚, 俾呢個份糧真係堅離地\打電話去問咩事, 仲要態度極惡劣, 語氣勁差勁串查看更多
检举
KenKennqw
咖啡需要半小時製造
KenKennqw
2023-05-07
关注
今天體驗 用心去造 的早餐以往都幫親過,早已知道 廚房服務一般 今天特別激氣。點餐後 一杯咖啡可以在25分鐘後才上,也嘗試過追, 回應是 咖啡係要磨的更離譜的是 有一杯咖啡,別家台退貨,無主孤雲後,竟可以將之派來我處。這就是 用心去造查看更多
EstherMok
一般嘅早餐
EstherMok
2023-04-19
关注
成日經過樓下,見到呢間餐廳都排長龍,今日見唔洗排,就入去食個早餐!2個人安排左卡位,係坐得舒服!👍🏻👍🏻仿鮑魚絲公仔面公仔面都可以,可以搵淋d定爽d!!!但仿鮑魚絲其實好少,火腿絲比較多!正正常常早餐!炒蛋多士炒蛋都嫩滑,唔會太老👍🏻👍🏻多士就不過不失!熱左再後加牛油!菠蘿包🌞🌞🌞🌞誠意推介菠蘿包,仲要熱辣辣,外脆內軟,好好食!熱杏霜味道夠,唔會太淡,都唔錯👍🏻👍🏻查看更多
+ 2
闊總
食個早餐
闊總
2022-09-03
关注
星期六朝,約咗班朋友踢波做運動。臨去踢波之前,梗係要食返個早餐,咁先至有力踢啦。餐廳座位闊落,坐得舒服嘅。餐廳用QR code自助手機落單,叫咗一份早餐$38,有沙嗲牛肉通粉、炒滑蛋、多士,同埋一杯熱飲。沙嗲牛肉通粉一上枱就有陣好香嘅沙嗲味,沙嗲湯底味道OK,有少少花生香,唔會好鹹。牛肉就韌咗少少,通粉彈口。多士烘底烘得夠,食落軟熟。炒滑蛋就略嫌炒過龍,唔夠滑,味道OK。熱飲叫咗荷蘭谷古,唔係間間餐廳有得叫,叫咗嚟試下。入口有陣陣可可香味,但又唔會話好苦,啱飲。查看更多
食!食!食!XD
抵食夾大碟!粉嶺街坊食堂👍🏻
食!食!食!XD
2022-08-05
关注
華明邨細細個成日去朋友屋企玩😆人大左反而少去啦!今日嚟哩度再次探望老朋友👯🏻‍♀️樓下商場已經同以前好唔同啦!朋友約左喺麗香園Dinner😋細細詳談舊日的足跡!門口都幾大容易搵到🕵🏻‍♂️🕵🏻‍♀️側邊有新鮮出爐麵包同蛋撻!可惜我哋太夜已經收咗檔啦😔如果有得賣都想買個麵包返去做聽日早餐🤪卡位坐低都幾闊落舒適👍🏻有位置放野之餘張枱都幾大🤣鐵板西冷牛扒 配薯菜 $100 附送嘅羅宋湯都好大碗又多料!西芹、洋蔥、椰菜份量好多!係一個豐富嘅羅宋湯😋西冷牛扒好大塊👍🏻淋上黑椒汁之後 鐵板發出嘅“嗞嗞”充滿童年回憶嘅味道😌牛扒厚身幾有肉地!係茶記特色嘅牛扒!容易鋸開而且冇筋~茶記貨色嚟講都算大件夾抵食👍🏻冰鎮芥蘭配日式芥辣 跟餐加配 $16哩個菜我第一次食😋估唔到芥蘭同wasabi個combo都唔錯👍🏻幾match嘅味道有化學反應!連平時唔鐘意食芥蘭嘅朋友 反而接受到點咗washabi之後嘅味道🤣特別得嚟兩者又幾夾!芥蘭有冰墊底🧊冰鎮保持芥蘭爽脆😂不過打卡影相睇落又幾靚🌟欖菜肉鬆四季豆 $65原本叫哩個係想熱辣辣撈飯食😋但係嚟到唔夠熱有啲啲失望😔味道方面係唔錯嘅!四季豆冇渣而且欖菜都夠多👍🏻如果熱辣辣上嘅話可以更惹味!味道嚟講唔錯 可以下次再比多次機會佢!新鮮菠蘿咕嚕肉 $65 平時食茶記嘅菠蘿咕嚕肉都會用罐頭菠蘿🍍今次哩個咕嚕肉特別在真係用新鮮菠蘿😍大大舊去釘乾淨啖啖香甜菠蘿肉!作為菠蘿控嘅我好滿意👍🏻朋友們就鐘意咕嚕肉😋炸得香脆冇骨!咕嚕醬味配菠蘿 酸酸甜甜好開胃🤤例湯、白飯、飲品 跟餐加配$15特別講一下個例湯!好料而且冇乜味精😋飲完唔口乾而且湯料十足!雪耳、蘿蔔、木瓜飲到尾都仲有得食😋而且份量都幾大碗!麗香園CP值高👍🏻都算幾抵食!份量都幾大大碟😆難怪朋友話哩度係佢既日常飯堂啦🤣查看更多
暗黑食評人
有屋企飯既感覺
暗黑食評人
2022-08-03
关注
麗香園冰室呢間餐廳位於粉嶺華明邨,因為要轉車既關係去到華明邨巴士總站,去到已經天都黑晒,又熱又渴又餓咁,不如坐底食左飯先,順便休息下。我一開始以為係普通茶餐廳,諗住快快手所以先揀呢間,坐底之後發覺原來唔簡單,裝修幾有舊式茶餐廳既氣氛,但同時亦冇左舊式餐廳果種老氣同油膩感覺,全部卡位坐得舒服,亦非常乾淨,淨係咁我已經好滿意。之後原來係用QR Code落單,入面有好多選擇,非常方便,唔洗人等你講又要寫咁麻煩。咁我就揀左煎封黄花魚,地道霸王雞,一個家常小菜二人餐,有湯,有白飯,揀多兩個餸有椒鹽豬扒同欖菜肉崧四季豆,最後緊係唔少得兩杯凍檸茶啦。呢頭落完單,已經上左白飯同湯,好快手。湯飲左兩啖就上左煎封黄花魚同地道霸王雞,估唔到咁快。煎封黄花魚,皮脆肉軟,估唔到有呢個水準,加埋個豉油真係好出色,食到魚既鮮味。而霸王雞亦唔差,做到皮爽肉嫩,唔會鞋,個蔥油先最香,淋左喺面頭香噴噴,真係追住食。之後上埋椒鹽豬扒同欖菜肉崧四季豆,椒鹽豬扒夠鑊氣,夠晒香口,炸到外脆內軟,唔乾身,送飯就一流。而欖菜肉崧四季豆亦炒得好香,四季豆同肉崧味道好夾,唔會太油,非常美味。呢問餐廳算有驚喜,幾個簡單小菜有住家飯味道,有機會可以再食過。查看更多
Jeny Tse
晚飯小菜唔熱!
Jeny Tse
2022-07-02
关注
一、魚香茄子煲子上,一啲都唔熱,連白飯都唔熱……!二、鹹蛋蓮藕蒸肉餅都係唔熱,之後叫侍應加熱好小小!三、侍應問飲咩?我話飲湯,佢話湯同飯要加十五元,我話要湯………佢仲問我飲咩??佢究竟想點??四、衛生環境很差,有蚊螆飛來飛去,枱同櫈都唔乾淨!!😓😓😓查看更多
lesley.
屋邨冰室
lesley.
2022-02-05
关注
走進粉嶺華明邨,這裡有幾間食肆,被這裡的裝修吸引,入去試吓先。裝修如名字一樣,有點點懷舊的感覺,有如走進一輛懷舊火車一般;雖然懷舊,但光線夠充足。點了兩客下午茶,分別係星洲炒米、沙爹牛米配炒蛋多士。星洲炒米係迷你版,比較細碟,味略淡,唔夠辣,蝦亦好細粒。至於另一茶餐沙爹牛米,可選公仔麵、通粉。點餐時可選麵的爽硬度,米粉幾爽口,牛肉ok,唔鞋口,但沙爹味唔夠濃郁。炒蛋也可選煎蛋,同時可選生熟程度。炒蛋都幾滑,但有一點點過熟。多士係厚多士,亦可選牛油份量,選了多油,味幾香。但下午茶嚟講,價錢唔算好實惠。查看更多
lamlee1025
麗香園鑊氣小炒
lamlee1025
2021-12-11
关注
今日遲左收工,返黎煮唔切飯,所以今日同屋企人去麗香園冰室食晚飯。餐廳環境光潔明亮,以卡位為主,每張枱都會有自助熱水供應,好方便,而且餐廳用QR落單,環保又方便。家常小菜二人餐,有2碗白飯、2碗老火湯、2杯熱飲品(凍飲加3蚊),再加一款小菜今日老火湯係節瓜蓮子紅蘿蔔,好多湯料,好足料,喝罷不口渴XO細蝦球炒西蘭花有6大隻蝦球,蝦球爽口彈牙,冇雪味,而且西蘭花煮得剛好,不會太淋和太硬。欖菜肉鬆四季豆份量十足,四季豆依然保持爽脆,送飯一流新鮮菠蘿咕嚕肉餐廳用上新鮮菠蘿,以家好小地方會用上新鮮菠蘿,新鮮菠蘿鮮甜多汁,咕嚕肉色澤明艷,酸酸甜甜,豬肉入口香嫩一點不油膩,每啖都係肉,仲要大大舊。彷鮑魚絲火腿通粉配炒蛋和多士多牛油彷鮑魚絲火腿通粉夠大碗,另外多士是厚切的。熱檸檬水、凍杏霜、凍荷蘭唂咕好欣賞落單時,可以選擇濃D和淡D 我地點了濃D,味道剛剛好,非常適合我飲。查看更多
foodiebucketlist
俾晚餐價錢食下午茶🙂
foodiebucketlist
2021-11-20
关注
第一次寫寫評,記錄一下不愉快體驗。上次經過門口見好多人等位,屋企人一心想試試尼間既中菜。就係一個星期六晚,我地諗住一試,大約7:30到門口唔見人龍,心諗唔洗等位正,不過亦冇侍應招呼,入面冷冷清清,於是就是但搵張枱坐低。本來想叫四人餐,不過款式有限揀唔岩,咁唯有散叫啦~ order左煎蛋肉醬意粉,京都排骨套餐,菜遠牛肉飯。見佢poster推介套餐加錢有碟菜心,就諗住加一碟送下其他餸咁啦,不過侍應話冇菜心,咁問有冇其他菜,佢都係話冇菜心,售罄咁話,咁就由佢啦。而之後上菜就奇怪啦,唔知係誤會定點,見到菜遠牛肉飯上面,有幾棵菜心係度,如是者我地再問另一人,佢都係咁講,再追問之下,佢解釋指「廚房同水吧淥菜係分開既,廚房有菜,水吧冇」下。。。有食材,但煮唔到,我少見世面,第一次聽尼個原因😀食物黎講,份量似下午茶,有啲懷疑雙眼,個意粉就係得咁多,醬就多啦,意粉?小朋友都唔夠食。再講10蚊一碗飯,外表已經唔平均,入面鬆軟,俾啲誠意好嘛?半碗就差唔多😀 第一次用家體驗令我明白冷清係有佢原因既,可能係我肚餓啦,下次食番樓下茶記算數,價錢合理又大碟,食得暢快。見到啲好評話做街坊生意,可能今時唔同往日啦,我只係覺得欺騙街坊感情,難怪唔洗等位啦。🌝🌝🌝查看更多
yoyochocolate
大大隻炸雞比
yoyochocolate
2021-10-06
关注
今天來到粉嶺的一間冰室試試,室內環境很有七80年代的香港情懷「炸雞比」$28就有大大隻炸雞比, 雞皮炸得超級脆,超級熱,應該係即叫即炸,隻雞髀又成隻手掌咁大,啖啖肉,好抵食!食完之後忍唔住叫咗一碟炸全翼,同樣出色!「荷蘭谷咕」起初唔知呢個係乜,原來係超濃郁嘅朱古力!有得揀煉奶或者普通花奶,我轉左煉奶,好好飲好香濃!二人餐「菜心炒牛肉」二人餐只需$148 ,就有11款菜式任揀,我想健康啲所以揀咗菜心炒牛肉,菜心份量都好多,牛肉都好入味同埋好淋,好有屋企嘅味道「炸魚柳配沙律」「沙姜雞」係二人餐嘅自選餸菜之一 總結:菜式好多,性價比高查看更多
+ 6
miss豬
鐵板餐🥓🥩
miss豬
2021-09-29
关注
今日過左華明邨做野,搞掂晒剛好都六點,差唔多都到晚飯時間,今晚休息唔煮飯了,叫老公過黎食埋晚餐先走😆華明呢度有個市場都幾多野食,但就唔岩我地生酮飲食嘅兩口子,唯有再睇下,好彩有間有得食鐵板扒餐嘅冰室。呢間麗香園冰室裝修明亮,空間好大,座位寬闊,冷氣溫度剛好,非常舒適。門口有新鮮出爐嘅麵包蛋撻賣,係小時候茶餐廳嘅格局,除左有份懷舊感外,配合時尚嘅裝修,俾人一種乾淨衛生嘅感覺。餐廳係採用手機掃QR code落單,好方便。店員好好,叫我地自己落單,唔得嘅話亦可以叫佢落單,服務唔錯。喜歡呢個自助食水設備,方便又衛生。我地叫左個鐵板美式雜扒餐,鐵板西冷牛扒跟薯菜,仲有麗香園炸雞全翼同客家沙薑雞。冰室仲有小菜、咖喱、焗飯、泡飯等等,選擇都幾多,比一般茶餐廳更優勝。熱辣辣鐵板餐到,份量都ok,我地比較大食,仲擔心唔夠食添,好彩西冷牛扒都好大塊。咬落juicy又有濃厚肉味,肉質夠腍無筋,入口口感唔錯,做得幾好。美式雜扒有豬扒,牛扒,雞扒,腸仔及煙肉,非常抵食,係老公嘅最愛。雜扒都幾大份,鐵板都就黎裝唔晒,哈哈。肉類火喉控制唔錯,煮得岩岩好。 雞扒幾厚實,雞皮酥酥脆脆;而豬扒夠入味,肉質軟嫩,都係唔錯。即叫即炸嘅雞全翼,雞皮金黃香脆而唔油膩,香脆可口。仲有雞肉嫩滑,鮮嫩多汁,最重要係大大隻,22蚊2隻都相當抵食,因為自己一定炸唔到。沙薑雞,味道好香,雞肉幾滑嫩同入味,但味道偏鹹,不過我ok的,因為客家菜本來就係濃味,所以相對黎講係做得唔錯,還原客家菜嘅味道。配上檸檬茶作結尾,今晚又食到個令人滿意嘅一餐,真好👍隨餐附送例湯,好飲喔,唔係只有鹹味的味精湯,而且賣相幾靚,係一個有耳仔嘅杯黎,可以拎起當飲品咁飲,幾方便,有外貌又有內涵:)查看更多
鐵板西冷牛扒
鐵板雜扒餐
麗香園炸雞翼
客家沙薑雞
客家沙薑雞
例湯(節瓜鱆魚豬骨湯)