2019-07-09 49 浏览
今日黎柴灣探朋友,一齊近近地起樓下開餐,呢間餐廳相對都幾旺,都有唔少人排隊。 而且選擇都幾多,除左叫餸食飯,炒粉麵飯,又有鐵板餐,焗飯,湯麵常餐等等,價錢都幾抵食。@天氣咁熱即刻要叫番杯凍嘢飲,見到呢杯芒果爆爆珠特飲都幾得意就試下。圖片同實物都幾接近,超多芒果爆爆珠~桂花烏龍茶底雖然唔算好突出,但飲落唔會好甜,又有少少芒果味,酸酸甜甜都幾清新。@晚市套餐,有熱飲白飯同湯送就最抵,個飯都幾大個。例湯幾入味唔錯,仲有我最鍾意既勁腍身雪耳。@奇味雞煲:個雞帶微微辣加埋d 香料好惹味,個雞都好嫩滑,醬汁偏濃啱晒重口味人士,撈飯唔錯。@ XO醬西蘭花炒蝦球:蝦球幾爽口彈牙,西蘭花細細棵好入味~~@廈門炒米: 炒得乾身唔油膩,食落酸酸甜甜好開胃呀,最特別係加咗鹹酸菜,估唔到又幾夾。材料都好豐富,有火腿、叉燒、蛋、蝦仁、芽菜、韭菜~大大碟好夠飽肚。

@奇味雞煲:個雞帶微微辣加埋d 香料好惹味,
個雞都好嫩滑,醬汁偏濃啱晒重口味人士,撈飯唔錯。
奇味雞煲

廈門炒米
奇味雞煲
2019-07-06 100 浏览
身為柴灣友,呢間新開嘅冰室開咗幾個月以來都係大排長龍,尤其是晚市嘅時候好多一家大細都黎光顧,所以今晚帶埋屋企人嚟一試究竟。一打開menu最吸引到我就係焗飯先黎口水雞飯餐,套餐有一小碗嘅例湯、餐飲同白飯。口水雞麻麻辣辣,聞落已經幾香,但雞件好少肉,食落肉質尚可。再到咕嚕肉,要加$15配套餐先有飯跟,哩個價係冰室黎講偏貴,好在份量都幾多,食極都有好多舊肉,味道正常,炸粉偏厚。最後到冰室唔少得嘅焗飯,今次點左炸雞髀茄汁焗飯。先講雞髀size好巨型,炸到皮薄肉滑,雞髀肉仲係鎖住啲肉汁係度,啖啖肉。而焗飯炒飯底嘅炒蛋都幾多,飯粒分明,茄汁好濃郁,面頭鋪左芝士,唔錯凍奶茶偏甜(已經叫左少甜),欠缺茶味。晚市咁忙碌嘅情況黎講上菜速度都幾快,食物質素算ok食得下,焗飯就出色過小菜,但哩個價錢可以有更加多選擇,未必吸引到再黎。

一打開menu最吸引到我就係焗飯

口水雞飯餐

咕嚕肉

炸雞髀茄汁焗飯

最後到冰室唔少得嘅焗飯,今次點左炸雞髀茄汁焗飯。

凍奶茶

凍奶茶偏甜(已經叫左少甜),欠缺茶味。

2019-07-05
炸雞髀茄汁焗飯
2019-07-02 60 浏览
見呢間麗香園冰室係興華商場新開左無幾耐,今日下午就特登同屋企人來食個午飯。呢度嘅色調佈置都盡量營造到懷舊冰室咁樣,門口盡有新鮮出爐嘅蛋撻、麵包賣。基本上冰室有嘅野食呢度都有齊,一個餐(野食跟野飲)價錢都係$40-$50幾左右。菠蘿油菠蘿包好鬆脆,裡面嘅牛油都好厚!乾炒牛河有好多件牛肉,好足料!炒得好好食,味道調得剛剛好,唔會過鹹或者過甜!深海吉列魚柳配沙律吉列魚柳有兩塊,好大塊,而且熱辣辣剛炸好上檯,炸得金黃香脆,魚肉好軟滑,呢個炸魚柳質素相當唔錯!沙律嘅份量都幾多,有好多薯仔粒,食落都後飽肚。西多士多士裡面嘅蛋幾厚,整體上都炸得幾好!紅豆冰紅豆冰嘅紅豆蓉幾多,飲落夠凍,夏天好適合叫呢個飲品!

菠蘿油
菠蘿包好鬆脆,裡面嘅牛油都好厚!

乾炒牛河

深海吉列魚柳配沙律

西多士
多士裡面嘅蛋幾厚,整體上都炸得幾好!

紅豆冰
紅豆冰嘅紅豆蓉幾多,飲落夠凍,夏天好適合叫呢個飲品!

2019-06-30 88 浏览
又到happy Friday 🥳今晚接咗女友收工直接返柴灣,因為佢要去順豐寄野,寄完之後就見到依家麗香園,我記得以前依間鋪係太興,宜家變咗麗香園新裝修靚好多,而且仲好多人排隊,身為半個柴灣居民梗係要試吓啦⋯⋯排咗一陣隊,入去坐底4人枱,唔強迫搭枱又幾好喎😮打開餐牌,我就睇中咗一個蒸魚晚餐,女友想食海南雞飯,佢仲想要多個菜,所以叫多個金銀蛋浸菜心,我又想食咕嚕肉,又叫埋,兩個人食四個餸,仲唔係叫”豪食”!😆雖然係例湯,但係女友飲哂成碗,雪耳煲瘦肉係幾好飲嘅😋海南雞飯完全冇骨,就連雞鎚都起埋舊骨,利害👍🏻我覺得依條蒸倉魚係今晚嘅主角,倉魚一定係豆豉蒸先至最好味!👏🏻金銀蛋浸菜心,女友連啖湯都飲埋😂菠蘿咕嚕肉當然係我最愛啦,無骨啖啖肉,正😍杯熱檸蜜女友話好夠味,又係咁叫我試,話其他茶餐廳嗰啲一般都唔夠味🍋茶餐廳來講啲裝修都叫幾有心思💡依位哥仔服務態度非常好,基本上係有求必應,比個like佢👍🏻
又到happy Friday 🥳
排咗一陣隊,入去坐底4人枱,唔強迫搭枱又幾好喎😮

例湯

雖然係例湯,但係女友飲哂成碗,雪耳煲瘦肉係幾好飲嘅😋

海南雞飯

海南雞飯完全冇骨,就連雞鎚都起埋舊骨,利害👍🏻

豆豉蒸倉魚

金銀蛋浸菜心

金銀蛋浸菜心,女友連啖湯都飲埋😂

菠蘿咕嚕肉

菠蘿咕嚕肉當然係我最愛啦,無骨啖啖肉,正😍

熱檸蜜

金銀蛋浸菜心
菠蘿咕嚕肉
熱檸蜜
2019-06-28 79 浏览
麗香園-港式冰室情懷門上是荔園式是餐廳名字燈箱招牌,門面以舊式熱狗巴士的外觀作設計,巴士目的地則寫上出爐蛋撻,別出心裁,內裡光線充足,地板以綠白色格仔紋的懷舊冰室地磚,以新穎的裝潢向獨有冰室情懷致敬。鐵板西冷扒配薯菜熱騰騰冒煙的鐵板,上面放著一大塊七成熟的厚西冷扒,醬汁有燒汁、蒜茸汁和黑椒汁選擇,醬汁淋在牛扒和鐵板後,炸炸炸的聲音令人食指大動,西冷扒肉質腍身,油份感夠。咖哩吉列豬扒飯濃郁的咖哩汁,汁底稠度剛好,不會太稀,即叫即炸的吉列豬扒,外脆內嫩,咖喱汁滲進豬扒當中,惹味又啖啖肉。鮮茄焗牛舌飯茶記冰室當然必叫的焗飯,原個蕃茄和熱溶芝士在上,蕃茄汁夠濃夠多,令焗飯不乾身,芝士令口感味道提升了,正宗焗飯的蛋炒飯底,最後再配有厚切腍身牛舌,非常完滿的焗飯。欖菜肉碎四季豆勁典小炒菜式,四季豆炒得有鑊氣,爽口不老,加入欖菜的底味和肉碎的口感,送飯一流!
麗香園-港式冰室情懷

鐵板西冷扒配薯菜

咖哩吉列豬扒飯

鮮茄焗牛舌飯

欖菜肉碎四季豆
2019-06-27 79 浏览
最近係柴灣新開左間冰室: 麗香園 每日都大排長龍, 見今日早收工冇乜人就早啲入去試下啦。佢哋嘅晚餐一個小菜加白飯加湯加嘢飲, 大概七八十蚊。 對比起附近嘅茶樓, 佢都算係抵食 。佢地大熱推介係雞, 所以我哋都嗌咗鹽焗雞。 例牌就$58, 而我地就嗌咗半隻$108。 雞肉好厚實, 師傅仲好細心咁淋上沙薑汁, 所以味道都幾好。椒鹽豬扒 $61豬扒係薄切, 一片幾啖食完幾好。但略嫌炸得有啲油膩, 不過肉質都幾嫩滑。 另外再嗌咗個西冷扒餐$88我哋揀咗薯菜同蒜蓉汁雖然我哋order五成熟, 但係出嚟嘅效果就偏熟啦。雖然係咁熟, 但係肉質係軟淋, 唔會因為過熟而變得韌, 有點出乎意料之外。隨餐附送例湯, 材料豐富好味道, 但我就覺得稍為咸左少少啦。最後我哋跟餐嗌咗兩杯紅豆冰紅豆冰就偏甜, 要等到冰溶咁d就剛剛好。食完飯門外又開始大排長龍了
最近係柴灣新開左間冰室: 麗香園
每日都大排長龍, 見今日早收工冇乜人就早啲入去試下啦。

佢地大熱推介係雞, 所以我哋都嗌咗鹽焗雞。

例牌就$58, 而我地就嗌咗半隻$108。

雞肉好厚實, 師傅仲好細心咁淋上沙薑汁, 所以味道都幾好。

椒鹽豬扒 $61

豬扒係薄切, 一片幾啖食完幾好。
但略嫌炸得有啲油膩, 不過肉質都幾嫩滑。

另外再嗌咗個西冷扒餐$88

我哋揀咗薯菜同蒜蓉汁

雖然我哋order五成熟, 但係出嚟嘅效果就偏熟啦。

最後我哋跟餐嗌咗兩杯紅豆冰

紅豆冰就偏甜, 要等到冰溶咁d就剛剛好。

食完飯
門外又開始大排長龍了
2019-06-25 319 浏览
今天在柴灣辦事,中午吃飯就在興華廣場這家麗香園餐廳用膳,因為中午時份,見到好多人排隊,但個心諗咁多人都肯排,一定有可取之處,照跟尾排隊先,大嘅十零分鐘就到我地,算幾快,因為座位好多,流轉好快吓!雖然見人頭湧湧,但店員好落力又好有禮貌嘅安排,一D唔覺得混亂,又識講唔該同多謝,令客人倍感舒服!餐牌好多款午市套餐供應,已經有主食,餐湯同餐茶!我地三人點咗一份霸王鷄、一份鮮茄焗原塊厚切豬扒、一份鉄板西冷牛扒跟意粉同黑椒汁、餐茶等等!霸王鷄好得,鮮嫰的鷄肉配以特別的蒜香醬油,綠色的葱花切絲搭上紅色的辣椒片配襯,色香味都值九十幾分!厚切豬扒焗飯、好大件好豬扒,成寸厚,上面鋪蓋鮮茄芝士,茄汁等焗熟上桌,夠熱度而且飯粒吸收了肉汁,芝士等等,好好味好開胃,厚切豬排肉質腍軟可口,切開一小片一小片醮茄汁一齊進食,口感甚佳。鐵板西冷扒,配以洋蔥、黑椒汁淋上面,燒紅鉄板發揮的溫度,騰起的蒸氣,把牛扒洋蔥等等香氣揮發出來,未吃已經垂涎!這時把整件牛扒逐小件切開入口,仔細咀嚼,牛味十足,跟餐的蒔菜、意粉等都係好夠水準製作!餐後點咗一杯凍檸啡同紅豆冰,咁多嘢食,埋單才$221還不收加一服務費,性價比都十分超值!

餐牌好多款午市套餐供應,已經有主食,餐湯同餐茶!

2019-06-25
  • 地道霸王鷄
  • 鮮茄焗原塊厚切豬排飯
  • 紅豆冰
2019-06-11 282 浏览
新開戈幾日見幾多人排隊,於是lunch time黎試下,我去戈陣已經唔洗等位,即刻入得。叫左個乾炒牛河,色好夠但味唔夠,非常淡,利申:本人本身口味好淡都覺得呢個淡,啲河粉痴埋一舊舊炒,中間好多都係白色呢個仲誇張,得少少甜味好難食,仲衰過乾炒牛河,食左幾啖放棄左難食到唔知點形容,建議立刻改善食物。新裝修環境唔錯,但地方已經好污穢,缺乏清潔,地上勁多污糟野,大舊細舊垃圾,啲櫈又有食物殘渣,坐前都要自己抹。

乾炒牛河

難食到唔知點形容,建議立刻改善食物。

2019-06-07
收工口痕買左個甜餐包食下,6蚊一個size 係比較迷你。食落去䁔暖地,不過質地係超硬同埋勁乾🤢呢個包乾既程度係,我平時食既包隔兩,三日都無佢乾得咁離譜。以後唔敢買佢d 包,民華好食好多💪

2019-05-20 464 浏览
喺青年廣場嘅活動仍在進行中,即係要喺柴灣搵食嘅工作不能停止。新屎坑總係三日香,自從佢開張就見佢排晒長龍,喺羊群效應影響下,一日三餐試勻佢。早餐時間搭地鐵來到已經係八點半左右,餐廳已經人頭洶湧,門口已經有人等位,心想:有冇咁好食啊?趕時間嘅關係,我放棄排隊,決定買個包就算。櫥窗內展示唔少港式包點,價錢相宜,見到有個椰絲奶油包嘅外表吸引咗~賣相可以吧?想起小時候蛋糕還沒有很多款式選擇的時候,那些蛋糕都是擠滿了奶油,整份蛋糕都好heavy!見到佢就想食咗佢,不過食得半個都已經頂唔順,高卡路里高脂肪高熱量⋯⋯如果你有奶油情意結,可以試下。到咗lunch hour,又係排晒長龍,分分鐘等得來已經到下午茶時間,所以,我哋索性就等到下午茶時間先過去食嘢,係相對少啲人㗎~鮮茄焗豬扒飯,份量不大,熱辣辣上檯,豬扒厚度適中,啲茄醬撈飯,仲有啲芝士,都係茶餐廳質素,不過不失。避開繁忙時間試新嘢,最後喺收工已經係九點幾嘅時間入座,係晚餐又係宵夜,打工仔嘅悲歌。不過好奇怪,呢頭附近嘅餐廳都好早打烊,九點幾已經開始話你知十點關門,之前唯一嘅選擇係麥記,終於呢間嘢開咗之後多咗選擇,11點先打烊,正好等我食返餐。扒餐
喺青年廣場嘅活動仍在進行中,
即係要喺柴灣搵食嘅工作不能停止。
新屎坑總係三日香,自從佢開張就見佢排晒長龍,
喺羊群效應影響下,一日三餐試勻佢。

早餐時間

搭地鐵來到已經係八點半左右,
餐廳已經人頭洶湧,門口已經有人等位,
心想:有冇咁好食啊?
趕時間嘅關係,我放棄排隊,決定買個包就算。

櫥窗內展示唔少港式包點,價錢相宜,

見到有個椰絲奶油包嘅外表吸引咗~

賣相可以吧?

扒餐都有,舊豬扒經醃製再烹煮,可選跟薯條/意粉/薯菜,順帶一提,杯奶茶幾香滑。

總體來講,係茶餐廳文化嘅提升,近年稍微做得出色些少,多咗人捧場而又進取嘅茶餐廳都已自我提升咗,變身咗冰室,裝潢設計現代咗,仍照顧大家嘅一日幾餐。
2019-05-17 447 浏览
又有一間新茶記誕生,見到天天大排長龍,今天放早。👀見不是太多人,那就試試看啦我們兩人,點了一個炸🐠薯條,一個肉醬意粉下午茶餐。首先是肉醬意粉先到,份量都可以接受,意粉不會焗得太乾,這個都ok隔了陣,個炸🐠薯條嚟到,一睇個份量,比起附近茶記算超迷你,但價錢又一樣🤔🤔心諗中伏坐了一陣,見到其他配上沙律的是大大碟。我便多口問了收銀,收銀說那是正價餐點,所以那麼大份。那我便打🐍 隨棍上問了價錢,她說5十幾蚊到啦。我便同fd說,附近3十幾蚊下午茶都有,咁洗👻光顧 個炸🐠就是普通炸魚,薯條就唔似炸過,太過白,似焗多,no good😬😬😬到第二天,我又深深不忿,再試埋過夜晚,睇下是否真的那麼好食,還是新屎坑三日香😂我們到的時間約7點多,還長長的龍,等了約10 mins 左右就有位。一去到見到張櫈,一堆汁,之後就叫店員清理,但服務員只清理櫈上物體,而櫈底又沒有理會。唉,算啦,反正都係試完一次算吧。我們點了一個晚餐梅菜扣肉煲,晚餐是包例湯,一碗飯,熱飲一杯另外一個散叫韭黃蝦仁炒蛋,要加15蚊才包湯飯和飲品例湯似水😥😥😥,兩個餸都可以接受不過服務態度太差,而且凍飲加3蚊,附近茶記食物質素,服務,價錢都比性

我們點了一個晚餐梅菜扣肉煲,晚餐是包例湯,一碗飯,熱飲一杯

另外一個散叫韭黃蝦仁炒蛋,要加15蚊才包湯飯和飲品

例湯似水😥😥😥,兩個餸都可以接受

不過服務態度太差,而且凍飲加3蚊,附近茶記食物質素,服務,價錢都比性價高。所以不會再考慮,就當到此一遊吧😂
2019-05-13 488 浏览
我心愛既太興摺左之後,早餐成日唔知買乜好。今日去新開既麗香園,果然係新屎坑大排長龍。外賣一心諗住唔使排咁耐🥺,仲好爽咁落單。佢呢度早餐至11:30, 訓晏d 仲趕得切都幾好。✨見街坊話呢度嘅早餐好貴好唔抵食,我就叫咗個$35嘅仿鮑魚火腿通餐,其實呢個價錢我又覺得差唔多,而家本身早餐一向都唔係平。不過可能見到佢嘅滑牛同豬潤餐要40幾蚊,驟眼睇又真係嚇一嚇。✨等左差唔多廿分鐘都未有,個心真係扯扯地火,遲我3分鐘落單既反而早我5分鐘有💪不過追完佢1分鐘後有就算,見佢新開。✨打開~~頂!我轉滑蛋你比烚蛋我,自己烚都得啦。湯底有另外分開,其實都幾貼心,不過唔環保。(利申:我不是環保人士🙋‍♀️但唔會成日外賣)✨個通粉其實都幾好食,湯底甜甜地同有d 齋鮑魚味,無平時食火腿通咁dry~~ 不過湯底唔夠熱同太少,所以個通粉浸完都係有d d 韌,味道方面我係鍾意既~✨餐包正正常常䁔䁔地幾軟熟,不過有牛油但又無刀🤔要用匙羹搽~~烚蛋no comment , 但起碼唔係烚到老晒, 不過試唔到個滑蛋見唔到真章。✨雖然個心有d 唔爽, 但佢個通粉唔錯,我對餐包又有d 情意結,所以應該都會再幫襯🤣
我心愛既太興摺左之後,早餐成日唔知買乜好。