2015-02-26 526 浏览
夜晚同朋友係大圍搵宵夜食 行過就入左間茶餐廳 試下啦!環境: 同普通嘅茶餐廳無咩分別,不過都算乾淨。食物:都係一D典型茶餐廳食到嘅野,奄列常餐,魚蛋麵雲吞麵都可以係到食到。價錢:三十零蚊食到一個餐包埋野飲,6蚊有杯豆漿。好抵!最出色係魚蛋,夠爽夠彈牙,好正!河粉淥得岩岩好,唔會爛到一PATPAT所以簡簡單單都可以好好食!經典!😘常餐:3叉燒意粉叉燒太乾,牛油方包又好少牛油。火腿奄列塊奄列又煎得耐得濟,認真麻麻。呢個鐘數食常餐 係差啲架啦😔
夜晚同朋友係大圍搵宵夜食 行過就入左間茶餐廳 試下啦!

價錢:三十零蚊食到一個餐包埋野飲,6蚊有杯豆漿。好抵!

最出色係魚蛋,夠爽夠彈牙,好正!
河粉淥得岩岩好,唔會爛到一PATPAT
所以簡簡單單都可以好好食!經典!
😘

常餐:3
叉燒意粉叉燒太乾,牛油方包又好少牛油。
火腿奄列塊奄列又煎得耐得濟,認真麻麻。
呢個鐘數食常餐 係差啲架啦😔
$36 (宵夜)
2014-09-20 710 浏览
個日朝早通完頂,又唔想食M記咁頹,就走左去食鹿苑。原來睇佢外表成間雲吞王咁,出面又有豆醬賣,以為淨係得牛腩雲吞麵食。點知入到去竟然有得嗌茶餐廳早餐-炒蛋呀,沙嗲公呀個啲,而且仲唔差tim! 不過講好食,我覺得鹿苑最正一定係牛腩麵。佢啲牛腩湯底夠濃又唔會覺得多味精,啲牛又入味。好可惜我淨係影左個早餐無影個Friend碗麵

沙嗲牛麵,炒蛋
通菜
2014-08-08
$30 (早餐)
  • 牛腩麵
2014-07-19 333 浏览
今日喺呢頭睇完醫師~坐左咁耐事後要搵個地方急醫下個肚仔~安慰下自己!經過呢間店~比佢喺出面D炸魚皮吸引,佢地仲話係每日即炸~!好出名咁話喎~喺門口已經問阿姐~魚皮河係咪呢D一碟碟咁上~佢話 : 係~望多兩望就忍唔住決定入去滿足一下自己 hehe~入到去口痕痕叫左個牛筋魚皮米線多蔥,加多個油菜點知上枱的魚皮唔係出面D一碟碟,而係少左半份~!~~~噢~我問返服務員點解會咁,佢話因為我叫左個双拼麵, 一碟碟係正價份量....佢仲好唔客氣咁問我係咪要改正價...V__V我見佢咁有氣勢..輸左半條街~明白了便算...米線份量好夠~~而且唔會煮得太淋~水準之作牛筋煮得好淋得黎又有少少咬口~!有d入口咬咬下仲有會張住上顎骨膠原好重的感覺~正!聲稱鮮炸魚皮 - 唔算話好脆,浸入湯冇GI GI聲,幸好咬落去仲有卜卜聲~水準一般,唔係特別出色,我問服務員會唔會有特價加油菜,佢就話冇,咁唯有正價叫碟菜LA上到枱只有咁4,5條一開二,噢~正價都咁少,特價都唔知點煮...怪唔得冇特價LA!!幸好都唔會太老~軟硬適中!食完埋單~發覺個口勁乾~好明顯d湯底加左好多''師夫''..總括黎講..算係見識過佢的出品~可見
喺門口已經問阿姐~魚皮河係咪呢D一碟碟咁上~佢話 : 係~
望多兩望就忍唔住決定入去滿足一下自己 hehe~
入到去口痕痕叫左個牛筋魚皮米線多蔥,加多個油菜
我見佢咁有氣勢..輸左半條街~明白了便算...
米線份量好夠~~而且唔會煮得太淋~水準之作
幸好都唔會太老~軟硬適中!
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步

题外话/补充资料: 店舖本身有一格洗手間,男女共用...!米之連人入去就辛苦少少了,入到去要攝到埋左右避避先閂到門,可以的話忍一忍~搵另一個地方好了~!
2014-07-16
2014-03-16 328 浏览
連續三個星期的珠三角大迴環, 累得要死, 最後一輪到廣州開完絃天會議, 然後打道東莞再開, 之後就趕回港。未知是否因舟車勞頓, 還是因國內早吃午飯所致, 所以未到港人應有的晚飯時間, 已都餓得緊要。於是到了大圍在等待吃飯的時間, 便先來個粉麵醫醫肚。到了鹿苑這家大圍的老店, 最有名的也是他們魚旦, 魚皮, 魚皮三寶。因此, 點克一個粉麵之後, 還來加上巫魚皮。魚皮是現成做好的, 所以比粉麵早到上桌。麵店魚皮已一份份分好, 一碟碟用保鮮膜包好, 當我們點到時就整份連保鮮膜上來。可是以前點魚皮, 餐廳還會主動的送上一碗熱湯, 現在卻是不要求是沒有的。說回魚皮本身, 水準好像改變了不少。首先, 魚皮並非薄得脆口的效果, 淨吃的時候反而口感有點硬, 入湯也找不到魚皮遇熱而發出的"嘞嘞"之聲。魚皮沒有太細太碎, 不過卻來得大大塊的打成結的樣子, 口感堅固一點, 但這樣的大片卻又難以放入碗中湯。味道方面, 魚皮畢竟也都脆口, 但是覺得太鹹, 整體效果只是很一般。粉麵方面見餐廳也有牛筋丸, 於是便來了個魚片頭牛筋丸米粉, 加上腩汁。可是腩汁要不是下得不夠就是不夠味, 令湯中有鹹香, 但就沒有牛雜汁鮮

粉麵方面見餐廳也有牛筋丸, 於是便來了個魚片頭牛筋丸米粉, 加上腩汁。可是腩汁要不是下得不夠就是不夠味, 令湯中有鹹香, 但就沒有牛雜汁鮮惹味。米粉入水煮時間有點不夠, 口感過硬, 而且吸入湯中香味, 令效果一般。

然而進入主角的魚片頭, 以前的我也喜歡專程到這裡買上魚片頭, 喜歡是略脅靈活的彈性中也到一口一口的魚鮮味, 不脆口不油膩。可是現在的魚片頭彈性略覺有點不足, 外層的炸皮依然不脆, 但就好像與魚肉有所分離。灸味吧, 是真的還有香香的味道, 但是整體調味卻是濃了鹹了, 感覺是加了些什麼似的, 而且入口也有點前所未有的油膩感, 有點不自然。

而吃過了魚片頭, 牛筋丸就沒有多大的期望, 不過口感也不算太差。粗丸口中有硬朗的彈口感覺, 口中質感粗糙, 但也帶來牛筋的香味。這兩顆牛筋丸基本上都能做到每個方面, 但是程度及濃度上都有所不足, 口感Q彈感覺與香味還可以再多一點會更好。

整體來說, 麵店從前就給我很不錯的印象, 但是這次來個, 再嚐上一次, 真的是失望了回去。不知道是否歲月摧人, 時而勢逆; 還是舊事已不能回頭, 很多如這樣的店鋪的水 平都有下滑的感覺, 我想還是儘快找些吃吃支持一下, 緬懷一下擱了。

2014-03-11
2014-01-20 180 浏览
雖然係大圍好多野食, 但一到夜晚, 想就腳食少少野, 又夠平都真係去慣鹿苑.老牌粉麵店, 做左好多年, 但其實水準一般般.夜晚10點入到去, 睇見食客都係街坊多, 應該係慣性食客!打開餐牌, 選擇不多, 但基本粥粉舖有的都有~~~~尤於夜已深, 只係叫左碗雲魚蛋吞河, 亦係我入黎既原因.不過D雲吞應真麻麻, 一咬落去似係雪藏貨, 死實實之餘亦無味!!都選我食過既雲吞中最差的一批, 連自己煮既東東雲吞都仲要好.不過魚蛋不過不失, 咬落都彈牙.食完叫多碟柞魚皮, 因為見到牆有貼報推銷,雖知深宵魚皮有點不濟, 但佢真係太多油, 食到喉嚨有點不舒服....整體講, 可以有其他選擇, 味道下, 價錢一般, 環境差, 服務OK
老牌粉麵店, 做左好多年, 但其實水準一般般.

夜晚10點入到去, 睇見食客都係街坊多, 應該係慣性食客!
打開餐牌, 選擇不多, 但基本粥粉舖有的都有~~~~

尤於夜已深, 只係叫左碗雲魚蛋吞河, 亦係我入黎既原因.

不過魚蛋不過不失, 咬落都彈牙.
食完叫多碟柞魚皮, 因為見到牆有貼報推銷,

2014-01-16
2013-08-27 134 浏览
細個時間中嚟食,但當時仲未識分咩叫好嘢,而家食返真係有少少想揼心口。佢嘅食品質素其實普普通通啦,例如牛雜咁樣都OK嘅,唔係難食,但點解我要畀個喊呢?就係因為佢個湯濃到呀媽都唔認得,每次都涸喉加頭痛,而我食完味精係會頭痛嘅,所以各位客倌自己參透下啦……唔係有時屋企人想食我真係唔會再去。不過咁,佢嗰度嘅雲吞係做得唔錯嘅,但唔係巨型雲吞,但有大地魚香味,亦都有豬肉香,唔係全粒都係蝦蝦蝦,間中我都會去買打生雲吞嘅。
細個時間中嚟食,但當時仲未識分咩叫好嘢,
而家食返真係有少少想揼心口。

佢嘅食品質素其實普普通通啦,
例如牛雜咁樣都OK嘅,
唔係難食,
但點解我要畀個喊呢?
就係因為佢個湯濃到呀媽都唔認得,
每次都涸喉加頭痛,
而我食完味精係會頭痛嘅,
所以各位客倌自己參透下啦……
唔係有時屋企人想食我真係唔會再去。

不過咁,
佢嗰度嘅雲吞係做得唔錯嘅,
但唔係巨型雲吞,但有大地魚香味,
亦都有豬肉香,唔係全粒都係蝦蝦蝦,
間中我都會去買打生雲吞嘅。
题外话/补充资料: 唔知係咪生意冇咁好定係老闆決心要改革喇, 以前佢哋成班都好串,有啲伙記態度差到好似撩交打咁, 落單又求求其其,又要催你,又呼呼喝喝, 擺低碗嘢又彈啲湯出嚟,對啲客評頭品足, 試過有個客走咗就即刻講嗰個客個樣點點點點, 收錢多謝都冇聲好似老奉咁, 佢找錢俾我我講聲唔該,都反問返自己做咩要對佢咁好禮貌, 呢啲咁嘅員工同管理係咪有病架? 不過咁,始終係過咗去嘅事,最近都有改善 由細幫襯到而家都唔希望佢執嘅, 希望逐樣改善,越做越好啦。
2013-08-09 92 浏览
有時食店並不需要複習, 一碗粉麵足已。有日跟親愛的友人在大圍閒逛, 想到了吃魚旦粉, 二話不說, 我就指定要吃鹿苑的。因為這家大圍老字號, 魚旦魚片味道獨特, 亦相當彈牙, 趁有機會, 何不試試?!不知怎的, 吃中式粉麵, 自己總好像有些既定配搭的。例如雲吞 / 水餃要吃麵; 牛腩 / 牛丸要吃米粉; 魚旦魚片總是跟河粉的。這裡的河粉滑溜, 一口口如絲般溜入口中, 吃下有物, 亦不會太淋。魚旦反而失了點水準, 雖然魚味及調味甚濃, 亦有滑身感覺, 但魚旦講不上上彈牙。要吃的還是吃魚片頭, 魚旦頭較厚重, 感覺比魚片彈力強許多。五邊都給炸過 (因為它是一個六邊形, 而且是真正從一條魚片切出來的兩端呀!), 香口味道不強, 但就有種脆的感覺。再者, 魚味與調味都能吃到, 不是只有彈力的作料,不錯。有時在家打邊爐, 這裡的魚片頭與以前標記樂園的豬肚丸是會刻意準備的。這個魚片頭的味道, 一吃就知分別。炸魚皮, 只屬一般, 不算厚但講不上薄。當然脆口, 加入湯中會"嘞嘞"聲的在叫。無論如何, 這次來也已感覺到魚旦水準在下跌了, 不知是否因來料成本, 又或是做工問題呢?! 有機會還是吃多一點點罷了

無論如何, 這次來也已感覺到魚旦水準在下跌了, 不知是否因來料成本, 又或是做工問題呢?! 有機會還是吃多一點點罷了, 可能之後也未必有這樣的東市出現。
  • 魚片頭
2013-06-07 101 浏览
香港有兩個地方好少涉足,但每年又總有三幾次晌嗰區搵食,一個喺紅磡,另個喺大圍,通常都喺有咩白事先至蒲去嗰頭,今晚咪就喺舊同事家人過身,所以到寶福山一趟。事後跟老婆返回大圍,佢話唔想食得太飽,粉麵就最好啦,我哋隨意搵,誤打誤撞嚟咗賣潮式粉麵嘅鹿苑。鹿苑茶記格局,一邊卡位,另一邊為細圓枱,排得啲位唔密,中間又一大條通道,感覺唔會太狹逼,況且,環境算幾企理。枱上插住面兩頁嘅簡便餐牌,一版主打都喺晒啲粉麵,另一版則有啲小食、麵包、多士、三文治……等等!溫馨提示,原來淨飲汽水、豆漿雙計。此外,仲有個「平日特惠粉麵餐」,加錢多杯餐飲,由$6-$15加幅不等,可以轉豆漿、汽水……紅豆冰、鹹檸樂……。自製豬肉丸米 $23見佢寫住「自製」,就即管叫碗試試。一客豬肉丸米有成5粒豬肉丸,粒粒頗大,咬落都幾爽口,稍嫌湯頭略為清淡啲。汕頭貢丸粗麵 $23貢丸麵一碗只有4粒,呎吋跟豬肉丸差不多,同樣口感幾爽彈,有啲菇香味;粗麵入口帶爽,鹼水味又唔算重,收貨啦。酥炸魚皮 $12一碟碟嘅炸魚皮搵保鮮紙包好放晒晌門口張摺枱上,叫做衛生啲。碟碟滿滿,份量挺多,入口確實幾酥脆,唔跩喎!事後先知堂食有半份嗌,其實我哋要半份都

自製豬肉丸米 $23
汕頭貢丸粗麵 $23
酥炸魚皮 $12

一碟碟嘅炸魚皮搵保鮮紙包好放晒晌門口張摺枱上,叫做衛生啲。碟碟滿滿,份量挺多,入口確實幾酥脆,唔跩喎!事後先知堂食有半份嗌,其實我哋要半份都夠
郊外油菜 $13
叫碟油菜志在平衡吓餐飯,算喺有肉有魚有菜,哈哈
!蠔油菜心,$13一碟,都唔好話收得你貴,依家啲菜心都不知幾貴,況且眼前碟菜心色澤翠綠,食落又無乜渣,算喺咁啦。
人生盡頭豈為一餐,初時諗個食評主題時,有好多感觸,近幾年身邊好些親朋好友,頗後生就走咗,仲要嚟得幾突然添。生有時,死有時,人生總有好多個階段,起起伏伏,祝願身邊所認識嘅朋友,唔喺「好一餐,唔好又一餐」,而喺「開開心心每一餐」
相約了女朋友仔在今天去大圍踩單車呢,在出發前先吃一點東西吧.女朋友仔選了這店呢,希望不要太難吃便好.我很久沒有吃紫菜四寶河便點一客吧,而女朋友仔卻吃淨水餃而已?不行啦,再點一客淨雲吞吧,其實是我為食而已,再加兩杯熱朱力好了,呵呵XD先來到的是兩碗淨食啦.蔥花很多呢,原來是潮式粉麵耶,湯白色的,喝一口沒有什麼味道,哎呀!不是煮麵的水吧?水餃雖有蝦,但不夠爽口,可能是因為沒有木耳等爽口物加進餡料之故吧.而雲吞也好不了多少,沒有大地魚香及麻香,只能依賴蝦孤軍作戰啦.幸好蝦仍算大隻,分數才勉強在不合格範圍內拉回來便是了.而我的紫菜四寶河質素比較好啦.紫菜雖沒有甩色的問題,但沒有什麼口感呢,普通貨色啦.而魚蛋是軟滑的呢,典型風味,但我喜歡吃爽口的啦,幸好魚味仍在抵讚.豬肉丸爽口,但我吃不出肉的鮮味,而且這會不會是貢丸來的?魚餃大大隻,但應是外來貨呢.最好吃的是墨魚丸啦,彈牙彈到痛呢,而且吃到墨魚肉之餘亦有鮮味,好吃.而河粉質素也不錯,滿滑的,而且沒有煮得過碎.而湯底......是扣分比較多的地方,是潮式粉麵的弱項?為什麼總是不花心思在湯底上的?不能理解呢.而朱古力的朱古力味濃呢,可以一喝.吃飽飽

而朱古力的朱古力味濃呢,可以一喝.吃飽飽上路啦.結帳要100多呢有點呆啦,原來沒有麵餐的呢,飲品要散叫10元一杯啦.100多元吃這樣我食物有點不值,可能這店是因為在市區的關係吧.不想啦,希望在下一餐嘛.出發去踩單車最重要嚕,呵呵.
2013-01-08
2012-10-09 92 浏览
今日早左起身就落左大圍搵野食,突然想食d暖笠笠既野暖下個胃,又想快喎,於是搵下附近既茶餐廳先 ~ 平時都好少 target 要食茶記o既所以無乜留意大圍有咩小店 , 開個 openrice 睇到想食o既都食過喇今次就憑感覺四圍行下 , 途經呢間茶餐廳 , 都 ok 啦就貢左入去門口其實無咩特別,勝在幾方便,不過放左一碟碟酥炸魚皮 , 感覺好似唔係幾合衛生 , 平時o個 d 會有個箱裝住家嘛 入到去睇左menu一陣,真系食唔落粉麵,就揀左淨雲吞 ~一碗雲吞有七粒,蔥花及荽茜係分開用匙更上 , 隔離枱都系叫淨雲吞,我又系,個姐姐寫人地$22我就$21,所以搞到隔離位客人系度嘈寫錯單 xp個人鍾意將 d 葱撈勻左系個湯度,令每一啖雲吞都有少少葱,清新之餘 , 可以令雲吞加入爽脆口感 , 雲吞皮很薄很滑,餡料有肥、瘦豬肉同蝦仁,蝦仁彈牙之餘更保持住蝦的鮮味,而且很爽口,每一口咬落去都會浸出肉汁,味道很好!此外,份量絕不馬虎,鮮蝦很大,而且每粒都不只一隻,值得加許 ~至於清湯,睇就清飲落就濃 , 很明顯是加了味精,越飲就會越口渴 ,總括黎講呢碗雲吞都唔錯,$ 21 初時覺得略有點貴 , 但食完覺
門口其實無咩特別,勝在幾方便,不過放左一碟碟酥炸魚皮 ,
感覺好似唔係幾合衛生 , 平時o個 d 會有個箱裝住家嘛
入到去睇左menu一陣,真系食唔落粉麵,就揀左淨雲吞 ~
個人鍾意將 d 葱撈勻左系個湯度,令每一啖雲吞都有少少葱,
清新之餘 , 可以令雲吞加入爽脆口感 , 雲吞皮很薄很滑,
餡料有肥、瘦豬肉同蝦仁,蝦仁彈牙之餘更保持住蝦的鮮味,
而且很爽口,每一口咬落去都會浸出肉汁,味道很好!
總括黎講呢碗雲吞都唔錯,$ 21 初時覺得略有點貴 , 但食完覺得都值o既

## 下次我會試下食雲吞河 , 如果有四粒雲吞o既話 ,
我應該會成日黎食o家 , 搵日仲可以試埋 d 牛腩添 ~
2012-09-25 70 浏览
作為大圍的街坊,對這間在大圍生存多年的粉麵餐廳應該不會感到陌生,這間的粉麵確實有點貴,而且大圍有更多更好的選擇,所以一直不明白為什麼會有這麼多人來這裡,可能就是貪方便吧.......而我,來的只為叫一個常餐這次點了一個常餐常餐包括餐包,火腿奄列,沙嗲牛肉米和一杯紅豆冰,承惠$29元,十分實惠。看得我對面的女人目不轉睛,因為她剛點了一個魚蛋米+紫菜便要$31了,而且粉麵味道也不好,來鹿苑一定要識揀!沙嗲牛肉味道好,而且份量不少,今時今日有這麼多片牛肉算不錯了,火腿奄列就更吸引了,鍾情這簿簿的蛋包著極多的火腿絲,混著蛋漿一口吃掉,正!而跟餐的紅豆冰更是一絕,很多地方也不能和這裡比,半杯紅豆半杯花奶的比例,正是我每次來的原因。總結:現在市面叫一杯紅豆冰就要$15以上了,大熱天時想喝杯紅豆冰,我找不到不選擇鹿苑的理由
這間的粉麵確實有點貴,而且大圍有更多更好的選擇,
而我,來的只為叫一個常餐

這次點了一個常餐
而且粉麵味道也不好,來鹿苑一定要識揀!

而跟餐的紅豆冰更是一絕,很多地方也不能和這裡比,
半杯紅豆半杯花奶的比例,正是我每次來的原因。

2012-08-28
  • 紅豆冰
2012-07-06 44 浏览
晚上跟男友去大圍維修零件,隨便挑一家茶餐廳吃個宵夜。鹿苑裝修光猛,尚算乾淨整潔。雲吞水餃麵,男友說味道不錯。我覺得雲吞裡的胡椒下得過多,有點刺激喉嚨。慶幸湯底頗清甜,可以緩和一下。牛肚麵,牛肚新鮮,切得工整。麵質一般,湯底似乎沒下腩汁,味精略重。價錢只是二十多元,但份量偏少,填填肚還算可以

價錢只是二十多元,但份量偏少,填填肚還算可以
2012-01-14 57 浏览
呢間店.無服務.環境衛生差.食物質素也末見住處,客似雲來的原因,我估計都係店舖在大街方便.也有可能呢間店近年才退步.....雖則說茶記.不可要求服務.也不是黑口黑面.沉默不語招呼客人.什至連老閭娘同樣也黑口黑面..呢間店的食物一點也不便宜,平均1人要消費30至40元..環境也用說地下滑滑,枱面也像沒有清潔...不願置評...食評都係講食物.....凍華田:華田味欠決..奶味重.明顯係華田粉同奶比例不平均...魚旦米:魚旦粉多.恕我唔識食..我只吃出淡淡魚味.質地偏林身.湯也是味精湯...唯一可取的是辣椒油.十分哽.只落一至二滳已經好辣...食物不算太難食.但環境同服務與價錢不成比例.十分在意金錢的朋友肯定喊得出...
環境也用說地下滑滑,枱面也像沒有清潔...不願置評...
食評都係講食物.....

用餐优惠
其他
2011-10-16 54 浏览
兒時住在大圍附近的我, 間中都會幫襯鹿苑...眾所周知, 此餐廳最出名的是魚片魚蛋~當時味道確實吃得出誠意來, 價錢略貴但擁躉頗多, 一斤兩斤的買回家自用大有人在!!!!!搬離這裡已經超過10個年頭, 突然有日心血來潮想食魚蛋河~便重踏舊地!!!!!!!!!基本上環境已經面目全非, 裝修跟一般茶餐廳一樣, 衛生尚可...........生意仍然不錯, 人來人往~因此搭枱看來是必然的~二話不說, 叫了一碗紫菜魚蛋河~~先講講湯底, 老實講相當清淡要加上適量豉油, 醋及辣椒油才合我口味, 尚好辣椒油味道還可以接受, 但不夠香不夠辣~河粉只屬一般貨色, 唔滑....不過紫菜生色了不少!!!! 魚蛋真是叫人失望, 不彈牙不夠鮮, 還略帶腥味~這真的是我意料之外魚片比魚蛋好一點, 比較有咬口~有魚味不過腥味仍然存在....難道做法也一樣面目全非了~~奶茶卻值得一讚, 奶及茶的份量調較得宜~令人想慢慢嘆/deep真啲既感覺服務態度略差, 伙計(男)黑口黑面~ 成張枱坐滿人都照安排你坐.....要求落單,執枱時有裝作看不見之嫌......BADDDDDDDDDDDDDD

服務態度略差, 伙計(男)黑口黑面
紫菜魚蛋河
2011-10-15
2011-05-16 35 浏览
細細個耐唔時都會黎呢間粉麵檔, 記得媽咪以前會黎呢度買魚片魚蛋返屋企打邊爐~都係因為我地啲細路成日話"好味...好味..." 做媽咪嘅當然順哂d仔女意啦~~自從搬左之後, 已經好耐無黎....一去到成間鋪已經唔同哂, 經過裝修後, 已經唔係以前嘅懷舊茶餐廳feel...入到去都幾多人, 無辦法啦, lunch time, 唯有搭枱啦~我當然叫返細細個最愛嘅紫菜魚蛋河 - 湯底過清, 不過加左辣椒油味道ok, 但辣椒油唔夠辣~ 魚蛋魚片只屬一般, 加上魚片切得太薄, 食左入口都唔多覺~ 紫菜幾好, 唔腥又無沙, 加左紫菜落碗河粉度真係生色唔少~ 河粉ok, 無乜特別~熱奶茶 - 呢個真係無意叫之中嘅驚喜, 奶茶好滑而且奶味重, o岩哂我~人大個左, 食嘅野又多左, 唔多唔少要求一定比細個時高~ 所以好味程度已經比以前減低左lu, 不過去開呢頭嘅話都會再幫襯嘅

我當然叫返細細個最愛嘅

魚蛋魚片只屬一般, 加上魚片切得太薄, 食左入口都唔多覺~
紫菜幾好, 唔腥又無沙, 加左紫菜落碗河粉度真係生色唔少~
河粉ok, 無乜特別~

人大個左, 食嘅野又多左, 唔多唔少要求一定比細個時高~

紫菜魚蛋河
menu