閒來無事做的日子,到楊屋道街市做些材料及「市場調查」,順道跟幾位老闆做點交收,拿著重型「戰利品」不太方便到「魚魚魚魚」同人迫,近近地來這裡處理清算工作。胃口麻麻,棄了較穩陣的鰻魚飯等定食,要了中華胡麻冷麵,爽韌彈牙不著鹼水味,亦夠凍,比起別府、味千之流好好多,而吃冷麵除麵處理外,醬亦重要,淡淡的麵你不會吃得開心吧?更多的衛生問題分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/08/blog-post_7288.html#more

更多的衛生問題分享@
2010-09-07 49 浏览
光顧這食店已年幾, (由開業至今), 一直都沒有影相及寫食評, 上月6號及18號影咗d相, 第一次放上黎分享吓。呢度叫魚市場, 食物以海鮮刺身為主, 質數新鮮(晚上9點後有半價優惠)
2010-08-18
龍蝦刺身, 胡椒鯛魚刺身
北海道飛魚, 加拿大海膽
池魚兩食, 厚薄切
巨型牡丹蝦
  • 刺身
2010-09-05 15 浏览
重遊舊地同女朋友晚膳,店入面既擺設有D改變左,之前有唔少用手工紙貼係牆上,而家都改左做木牌,感覺真係整齊左好多,格調上昇左LV..!!!服務好似比先前親切左,起碼有主動介紹及招呼,有進步。珍寶帆立具壽司:表面睇肥肥白白好厚肉,SIZE仲夠晒珍寶,咬落真係啖啖肉,肉質結實之外,非常鮮甜。只可惜壽司飯好似唔夠實,一夾就散散地。劍魚腩及三文魚子壽司:樣子新鮮。劍魚腩鮮甜,肉身夠光澤,但三文魚子未有咬下「卜」一聲的新鮮感覺,紫菜就有點韌。刺身(海膽、赤貝及帆立貝):用冰陣形式上碟,保鮮之餘賣相又夠SHARP,赤貝仲切到好似花咁,師父好有心思。整體刺身都好新鮮,鮮甜海膽,爽口彈牙既赤貝,再加埋肥美帆立貝,好豐富。如果可以加些許紫菜,同赤貝份量多番少少,會更好。加上家陣9點後,刺身壽司半價,真係好抵食!!!鵝肝米紙卷:越式FUSION感覺,簿簿既米紙,包著油份豐富既鵝肝,中間夾住新鮮青瓜絲,既有青瓜的爽脆,又有鵝肝既油潤感,油而不膩。但略為切得細粒左D上碟,雖方便客人食用,但份量相對變得不太夠。牛舌:燒得剛剛好,外面微微脆,入面肉質仍保留軟身,牛味十足。不過切太細片,影響賣相同份量。燒鯖花魚:大條

燒鯖花魚:大條就夠大條喇,但可能燒得耐得滯比較乾,魚汁唔夠多,好彩鯖魚既油香味甚重,加番d分。

石鍋蕃茄大蜆烏冬:好夠熱,上枱時好滾下。但不夠紅色,”大蜆”太少只有一隻,唔多覺眼。湯底可再重蕃茄味d,而家食落好像帶點奶味,較「杰」身。而烏冬就可能因為湯底太滾,變得太腍。份量就soso la,一人一小碗都ok既。
2010-09-04
  • 刺身
  • 鵝肝米紙卷
2010-08-30 22 浏览
唔係真係甘差WOR我覺得,都OK WOR尋日7PM同BF經過,特然好想食居酒屋,門口有個姐姐見到我地,就好有笑容甘同我地講話,“我地有2人餐架~唔錯架”,甘我地又望過下個menu都好似幾多choice,所以就入左去啦~入到去都幾有日本魚市場feel 呀~木檯凳~我地叫左1. 赤貝刺身&三文魚刺身- OK,都幾新鮮2. 串燒冬菇&串燒京蔥雞- 個京蔥雞好味WOR,個菇就普普通通,可以唔叫3. 燒羊鞍- 熟左D,如果生D就好啦4. 清酒煮蜆- 呢樣呢。。。。。真系唔掂 無酒味,但係竟然有D好似生“瘦”鐵既味5. 明太子炒菜- 正呀呢個!好味!6. 特大鰻魚sushi-我BF話普通,我自己就無食到7. 燒珍寶蠔- 好大隻,個汁好正!!!一定會再食!雖然真系有某幾位waiter好似發緊夢,但係整體黎講都係有笑容既~
唔係真係甘差WOR我覺得,都OK WOR
入到去都幾有日本魚市場feel 呀~木檯凳~

我地叫左
1. 赤貝刺身&三文魚刺身- OK,都幾新鮮
3. 燒羊鞍- 熟左D,如果生D就好啦
4. 清酒煮蜆- 呢樣呢。。。。。真系唔掂
 無酒味,但係竟然有D好似生“瘦”鐵既味
5. 明太子炒菜- 正呀呢個!好味!
6. 特大鰻魚sushi-我BF話普通,我自己就無食到
7. 燒珍寶蠔- 好大隻,個汁好正!!!一定會再食!

2010-08-29
  • 燒珍寶蠔,明太子炒菜
2010-08-23 22 浏览
這間老實說是我在香港吃過日本店最差的一間﹐之前裝修時在全新天地經過時覺得應該不錯﹐昨天剛好經過所以便試試﹐裡面的裝修用木的比較多﹐比較有日本氣氛﹐昨天下午三點左右只有大概三﹐四桌人﹐他們的菜式比較多﹐我就選了以下食物﹐但是當第一到菜來了後他們沒有給我碟仔和醬油碟﹐要我叫他們才拿給我﹐還有幾樣食物都把名字講錯了﹐總括來講﹐我覺得這家店開了才沒多久但是食物質數及服務態度已經那麼差﹐如果想要留住回頭客的話一定要多多改進﹐另外要一提的是價錢偏貴﹐另我覺得物非所值三文魚腩刺身 : 夠肥但是太薄三文魚刺身 : 沒有光澤﹐一點肥也沒有﹐吃落口感覺很"林"﹐ 沒有"趙"頭,比超市的還差芒果花之戀: 三文魚更瘦﹐沒有光澤及口感有點像擺放了很多天廣島焗蠔: 個人覺得炸太久及比較細隻石窩牛肉烏東: 這個是比較可以接受燒三文魚頭: 一樣個人覺得燒太久﹐很乾及已經切了件﹐感覺上肉不多反而骨多

三文魚腩刺身 : 夠肥但是太薄
芒果花之戀: 三文魚更瘦﹐沒有光澤及口感有點像擺放了很多天
廣島焗蠔: 個人覺得炸太久及比較細隻
石窩牛肉烏東: 這個是比較可以接受
2010-08-22
2010-08-18 15 浏览
今次係第5次嚟食品質數一次差過一次我諗唔會再有下次松葉蟹肉沙律揾唔到蟹肉只有大量青瓜及蟹籽魚市場剌身拼盤唔新鮮,刺身味道及肉質都有問題(返到屋企痾)天婦羅唯一正常帆立貝海膽黄金燒只覺沙律醬燒後好味唔記得乜嘢湯鳥冬不吃也把正體食物下降服務有等於無D人唔係企埋傾偈就望天望地唔係望客人有冇需要
今次係第5次嚟食品質數一次差過一次我諗唔會再有下次
松葉蟹肉沙律揾唔到蟹肉只有大量青瓜及蟹籽
魚市場剌身拼盤唔新鮮,刺身味道及肉質都有問題(返到屋企痾)
天婦羅唯一正常
帆立貝海膽黄金燒只覺沙律醬燒後好味
唔記得乜嘢湯鳥冬不吃也把
正體食物下降
服務有等於無D人唔係企埋傾偈就望天望地唔係望客人有冇需要
2010-08-12
2010-08-13 19 浏览
星期三晚,同一班舊同事係荃新天地鳴門食飯,感覺比前一次幫襯好,野食更新解好味。一開始我地叫幾款壽司醫醫肚,有帶子壽司/吞拿魚壽司/鰻魚壽司/牡丹蝦壽司/蟹腳壽司。賣相好有光澤很吸引,色澤鮮紅,精塋通透。各款壽司味道鮮甜,材料新鮮,感覺好FRESH。但可以在壽司飯方面改善一下,略為鬆散,一夾就散開。之後點左個牛油果軟殼蟹壽司,睇落一般。但軟殼蟹夠熱,脆卜卜,口感味道都不俗。不過可以多少少牛油果會更好。熱食方面,我地揀左溫泉蛋冷烏冬、芝士年糕同埋牛肉鍋...烏冬賣相麻麻,份量太少但烏冬還算彈牙。而年糕+牛肉鍋就值得一讚,前者外層香脆,內有熱呼呼的芝士流出,味道一流,非常之有日本菜風味。後者牛肉肉質不錯,配菜吸收了香濃湯汁配搭得宜,鍋內的木湯匙令賣相變得可愛。食到最尾,我地叫左牛奶涷同抹茶雪糕,奶凍一般,味道比較淡沒什麼奶味。相反抹茶雪糕,茶道很濃郁甜度適中。如果可以係雪糕上加多少少裝飾/ TOPPING會更好。總體上,店員都有禮貌,不過就唔係好夠主動,食物水準不錯,大家都好滿意呢餐飯。

2010-08-11
  • 芝士年糕
  • 牛肉鍋
2010-08-09 33 浏览
首先要多謝甜魔會長送的Coupon,是鳴門的活魚刺身一條,價值$298的。若不是有贈劵,怕且有排都唔會幫襯呢間食肆。有Coupon,就約幾位好朋友去吃。一人先到,而我會合埋其他要返工的朋友,約七點半左右到達。星期四的這個時間,人客並不多,可以任揀座位,我們就坐在魚虹對出的位置,既可對著生猛的活魚,也可隱約看到師傅在忙碌的情況。早到的朋友一早選好信用卡套餐,又鮑魚刺身又帆立貝海膽黃金燒,加埋送的活魚刺身,今餐豐富極了。朋友怕唔夠食,更多點一客飯和小食,必然又是抱著肚子回去。先是松葉蟹肉蟹籽沙律,說實在,吃不出什麼松葉蟹肉,只是青瓜絲和蟹柳絲,加上沙律醬和一堆蟹籽。幸好,吃起來爽口,蟹籽夠脆,整體感覺清新,作為開胃小食,適合不過。之後就是最名貴的活鮑魚刺身拼盤,兩款活魚刺身幾好新鮮,鮑魚雖不算很濃鮮,口感卻十分爽脆,而且份量不少,店方幾慷慨的;牡丹蝦有兩隻,鮮甜又肥美,也很吸引;配角的海藻,滑就來帶點脆,不錯。漁市場壽司小盛,有四件壽司加兩件加州卷,有人只喜歡食三文魚壽司,反而我對壽司沒太大興趣,只吃了後者,飯糰握得幾實淨,蟹籽配合沙律醬,簡單又味美。吃至此時,免費的活魚刺身送上,是胡椒鯛

吃至此時,免費的活魚刺身送上,是胡椒鯛來的,一片片薄薄的,恭整的砌出來,賣相滿分。吃起來味道是鮮,但魚味稍為薄弱,不過鯛魚本身都是這樣,我個人喜歡不點任何醬汁去吃,更能品嚐刺身的鮮味。

香味傳出,原來是帆立貝海膽黃金燒,餡料有點什菇,再以忌廉和海膽去焗,香是香,但就嫌海膽的份量太少,難以吃得出來,自然滿足不了貪心的我。

另一味香口東西就是海老天婦羅,粉漿不會上得太厚,咬落香脆,沒有太油,蝦肉亦鮮美,幾好食的。墊底還有南瓜以及茄子天婦羅,我未有試,但據報也是幾有水準的。

香口東西後,到豚肉炒野菜。野菜內容豐富,炒得乾身,爽脆好吃;豚肉是帶點肥,入口軟滑,肉味濃郁;而面頭的木羽,則提升了整碟菜的生氣。

到了套餐的最後一個餸,鍋燒烏冬,材料也很充足,既有溫泉蛋,又有炸海老、青口、金菇等等。嚐了炸海老,其實不吃也知咩事,成隻浸入湯底裡面,稔稔的,怎會好吃;另外的溫泉蛋,個人認為太熟了;烏冬,則過份的稔身,欠缺咬口。這一味,是有進步空間。

怕不夠,另點了燒三文魚親子飯,份量比較小,不過此時大家已飽得七七八八,都無咩所謂。三文魚燒得幾香口,又不會太嚡;魚籽則大大粒,脆卜卜,味道鮮;米飯用上珍珠米,粒粒飽滿,都算好食。

仲有茄子,稔稔的,皮也不韌,面頭有點甜甜的醬汁,幾好吃。再者,還灑上我喜愛的芝麻,我都幾滿意。

又加了串燒一款,燒牛舌,吃起來都爽口,卻算不上豐腴,未算很好。

以清潤的凍柚子蜜作終結。跟幾位朋友開開心心的傾了好一個晚上,而且又學到了一些飲食知識,這一餐,有賺了!

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html
2010-07-16 35 浏览
跟好友F小姐慶祝生日。大家都是荃灣街坊,約好在荃新天地。平時到荃新天地,大多光顧 Pasta de Waraku 或和樂居食屋,後來聽說永遠無人排隊的「鳴門」的刺身超新鮮,今晚就去試試吧。魚市場刺身拼盤(HK$298),有三文魚半份及兩款活魚,我已經忘記了那兩種魚的名字了,好像有一款是什麼鷹目鯛似的。之前在銅鑼灣榮川吃過的活魚刺身,肉質很爛,令到做東的女士很尷尬,從此怕吃活魚。相比之下,鳴門的刺身實在新鮮彈牙,爽口鮮甜。另一款活魚,加了薑及蔥。分量不多,我試了一小口。原來我很討厭有薑的食物,但這個的味道很好,跟在日本吃到的水準很接近。燒物選擇不多,但A5和牛、A3和牛、帆立貝、珍寶蠔等等也有齊備。點了兩隻芝士燒美國珍寶蠔(@HK$48),我沒有試所以不知道好吃與否,但見老公明明睡眠不足沒甚胃口也吃光光,我想味道應該很好吧。我怕皮膚敏感,不敢吃蠔,點了一客串燒鹿兒島黑豚肉(HK$36/2串)。嘗試用公筷將它夾出來時已有肉汁飛濺;豚肉用黑椒調味,惹味卻不覺鹹;而且兩串加起來才這麼便宜,推介!蔬菜方面,選擇了山葵醬冷日本蕃茄(HK$28),蕃茄去皮,甜度剛剛好,內裡不酸不潺,應該是貴價肉茄。
跟好友F小姐慶祝生日。大家都是荃灣街坊,約好在荃新天地。

蔬菜方面,選擇了山葵醬冷日本蕃茄(HK$28),蕃茄去皮,甜度剛剛好,內裡不酸不潺,應該是貴價肉茄。山葵醬並不辣,怕辣的也可試試。

還點了一窩鱈場蟹肉魚湯粥(HK$148),忘了拍照;蟹肉是每一湯匙裡都有一半的蟹肉,很密集;粥裡頭有很多的柚子皮,為creamy的魚湯粥加入夏日氣息。原本胃口不振的老公問:「這個是什麼?」「魚湯粥。」「唔怪得會咁好味!唔該添多碗。」

這裡9pm後有多款半價居酒屋食物,價格比和民更便宜,但味道更勝,是荃灣區少有的高質素日本料理。服務態度也很好呀,我們在等人,等了差不多一小時才點菜,服務員不單沒有催促下單,還不停的為我們添茶。點菜及上菜也夠快,又夠笑容,可能因為人客不多,有時間慢慢招呼吧。

更多相片:http://apple113.blogspot.com/
魚市場刺身拼盤
串燒鹿兒島黑豚肉
芝士燒美國珍寶蠔
山葵醬冷日本蕃茄
2010-07-14 44 浏览
近期吃日本菜之密度乃是一生人之冠,一來天氣炎熱,二來清淡日本菜有利減肥,尤其中午才吃過濃味的泰菜,位於荃新天地中,有點隱密的鳴門魚市場居酒屋就成了目標。 既叫得魚市場,店內真的擺放了一些鮮魚display;而為了辟除魚味+保鮮,店方將溫度調得很低,還好供應的茶夠熱可暖身。講回食物,老公早被門口張貼的$736->$368二人半價優惠套餐吸引住(適用東亞/渣打卡),見內容實在豐富,就要了個一起分享: 松葉蟹肉蟹籽沙律-看起來+吃起來都是普通的蟹柳絲,所謂的松葉蟹肉根本吃不出來?還幸蟹柳味鮮,沙律醬、青瓜絲及蟹籽比例恰如其份,整體味道不錯。 活鮑魚刺身拼盤-套餐的重點就是新鮮又豐盛的刺身拼盤,一上檯就逗得老公超興奮!! 拼盤共有四款刺身,先試三文魚及吞拿魚,兩者都夠鮮味肥美,滿意;再吃活鮑魚刺身,鮮味濃郁,而且一切得夠薄非常爽脆,口感十分過癮,而且份量特多吃極不完! 不過個人最喜愛還是巨大多肉的牡丹蝦,超肥美極鮮甜,吃得非常滿足! 最後還挑了些紫色海藻來點醬油吃,微脆又滑的食感也幾特別! 漁市場壽司小盛-六件壽司本來頗為精緻,可在刺身對比下頓時光芒盡失;而在帆立貝、三文魚、吞拿魚、

拼盤共有四款刺身,先試三文魚吞拿魚,兩者都夠鮮味肥美,滿意;再吃活鮑魚刺身,鮮味濃郁,而且一切得夠薄非常爽脆,口感十分過癮,而且份量特多吃極不完! 不過個人最喜愛還是巨大多肉的牡丹蝦,超肥美極鮮甜,吃得非常滿足! 最後還挑了些紫色海藻來點醬油吃,微脆又滑的食感也幾特別!

漁市場壽司小盛-六件壽司本來頗為精緻,可在刺身對比下頓時光芒盡失;而在帆立貝三文魚吞拿魚池魚壽司中,較為吸引反是兩件加州卷,因中間蛋塊香甜,蟹籽撞上沙律醬也寧舍滋味。

海老天婦羅-是晚所有蝦隻都鮮脆不得了,這海老天婦羅也不例外;加上炸功甚佳,外層炸漿輕且薄又香脆不油,一客四隻正好四人瓜分了。底層還有茄子南瓜天婦羅,滋味道也不差!

帆立貝海膽黃金燒-帆立貝及蘑菇切細,加以忌廉及海膽拌勻後拿去焗,成品金黃且香氣撲鼻,口味豐富又濃郁,淺嚐真是非常的動人,然而多吃會有點漏。突發奇想,如果這味拿來撈意粉,一定滋味滿分呢!

黑豚肉明太子炒野菜-半肥瘦的黑豚肉相當好吃,引得我犯禁吞了不少;而炒的野菜內容又豐富,除生菜又有健康芽菜、日本蕃薯條等,令滋味與口感都特別豐富!

鍋燒讚崎手打烏冬-清香柚子湯底下,內容豐富有溫泉玉子、炸海老、青口、關東煮、冬菇、金菇等等超多食材,雖然烏冬本身不太彈牙,但以套餐來講已是超乎預期了!

二人餐的食物真是非常豐富,絕對足夠三人享用,是晚再加少量散點已夠四人吃飽有餘:

南蠻一口雞($35)-炸雞粒外層香脆,而裡面保持柔嫩多汁,很讚;另外充滿滋味醬的沙律菜也好吃,是款值得推介的小食。

芝士年糕($28)-熱暖煙韌的年糕內,是含量豐富、味道又香濃的半融芝士,口味是少有的濃郁,喜歡芝士的人不可錯過!

吉列黑豚扒滑蛋飯($65)-味道較淡,是全晚最沒火花的菜式。

最後,套餐還會附送兩杯
柚子蜜/生姜蜜,在冷凍的場內就要了熱的柚子蜜,滋潤甘甜,安撫得胃部非常舒服。最後再來一杯
牛乳布丁($18),質感細滑富彈性,又有濃香牛乳味,完全滿足了!

雖然以上二人餐要收原價加一,但以份量同質素計是物有所值,我與老公也一定再來返兜,因除了環境食物均滿意,每消費滿$200還有一次抽獎機會,是次我就幸運中了2獎--活魚刺身(價值$298)!
其實店內還有好些抵食的一人前($88-$98)及抵食二人餐($198),下次試完再分享吧!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=19694
魚市場裝潢
柚子蜜/牛乳布丁
  • 芝士年糕
  • 柚子蜜
  • 牛乳布丁
前晚同左d fan同女友去左呢間店食飯,d小二好似遊魂咁,十問九唔應,叫佢地加荼,佢地只會答你轉頭,跟住就行埋一二角吹水,再叫佢地就會黑面,唔想做就唔好做啦!真係差極!!叫左個海膽炒飯,一個鯛魚湯烏冬,一個芝士年糕,一個牛肉鍋,同十幾件壽司,佢d份量極少而且質素唔太好,好似壽司咁,舊飯一夾就散,d魚生亦唔新鮮,鯛魚烏冬仲差過食一碗發左一個鐘o既公仔麵,而湯底竟然冇乜味,真係神奇,埋單一人要$160,希望來生都唔會再來.
前晚同左d fan同女友去左呢間店食飯,
d小二好似遊魂咁,十問九唔應,叫佢地加
荼,佢地只會答你轉頭,跟住就行埋一二角
吹水,再叫佢地就會黑面,唔想做就唔好做
啦!真係差極!!
叫左個海膽炒飯,一個鯛魚湯烏冬,一個芝
士年糕,一個牛肉鍋,同十幾件壽司,佢d份
量極少而且質素唔太好,好似壽司咁,舊飯
一夾就散,d魚生亦唔新鮮,鯛魚烏冬仲差過
食一碗發左一個鐘o既公仔麵,而湯底竟然
冇乜味,真係神奇,埋單一人要$160,希望來
生都唔會再來.
2010-06-16 26 浏览
….前幾日, 約左個係外國剛回來既朋友出來聚舊, 去左荃新天地內”鳴門魚市場日本料理”食晚飯, 個門面設計都幾特別, 好和式feel. 不過入到去, 就發現同外面裝修唔多match…略為有點浪費左個咁和式既門面… 講番d菜式…首先我地叫左個<左口魚+牡丹蝦+帆立貝刺身> & <紫蘇魚生沙律>: 個刺身不俗, 左口魚燒到半熟, 味道爽而不腥, 牡丹蝦係我最愛既蝦類之一, 個刺身亦不負我所望, 好滑層次上好豐厚! 至於個沙律, 整體都唔錯, 不過要睇你喜唔喜歡紫蘇葉既香草味, 我覺得佢比港式莞茜更大陣味…所以如果唔喜歡食莞茜既話, 可能對呢個沙律麻麻地.2/ <甜麵士醃羊肉燒茄子>: 我覺得呢個相當"野美", 第一我係茄子super fans, 第二個甜麵士醬現羊肉又好夾wor, 所以成碟餸就變得好好味la! 不過要襯熱食, 凍左之後食就略為甜左少少lu.3/ 睇完”胃食總師令”介紹琵琶蝦之後, 當日咁岩見到餐廳內又有, 就一於叫番隻來試試係咩味. 原來琵琶蝦比一般蝦更濃郁蝦味, 連牡丹蝦都追唔到佢! 鹹燒琵琶蝦既有海鮮蝦味, 蝦肉又彈牙,

3/ 睇完”胃食總師令”介紹琵琶蝦之後, 當日咁岩見到餐廳內又有, 就一於叫番隻來試試係咩味. 原來琵琶蝦比一般蝦更濃郁蝦味, 連牡丹蝦都追唔到佢! 鹹燒琵琶蝦既有海鮮蝦味, 蝦肉又彈牙, 不會因為蝦味太濃而感覺滯, 唔錯唔錯!

4/ <串燒牛筋骨+和牛>: 由於我唔食太生既肉類, 所以就叫侍應生燒熟丁丁, 不過唔知係咪因為咁既原故, 個和牛係好香牛肉味, 但肉質上就”un”左d.; 而個筋骨食落都幾彈牙, 同埋食食下食到有雞肉味…ha!

5/ <鵝肝牛油果米紙卷>: 之前去法國時, 已經食過鵝乾, 覺得好”流”好滯…唔太喜歡個種飽滯感. 原來唔打算食, 不過侍應生又極力推介要試, 所以決定信佢一次la...來到時, 侍應生話沾少少豉油食就好夠味架喇! 食左第一粒之後, 心裡面諗”er…唔流wor, 而且食到有少少肝既香味”. 可能細細粒食, 所以唔會有好滯既感覺, 令我對鵝肝既味道改觀.

6/ <超香滑牛奶布丁>+<橘子雪皅>: 呢個牛奶布丁真係好香好滑, 我比佢滿分! 之後埋單有問侍應生, 點解個布丁又香又滑, 佢話係用北海道牛奶, 而且係個布丁經過改良配方, 所以而家係modified既成功version! 至於雪皅: 雖然份量細左d, 不過都好香橘子味, 好似橘子汁沙冰咁, 感覺好清新…岩晒夏天食嚕!
刺身頭盤
鵝肝米紙卷
  • 超香滑牛奶布丁
  • 甜麵士醃羊肉燒茄子
  • 鵝肝牛油果米紙卷
今日去左呢間餐廳食午餐,叫個網燒牛肋骨定食,點知落錯單,就黎左個網燒牛肉飯定食。揾個職員去跟進,就唔知行左去邊度。最後再揾另一個人黎,佢就話”無得轉架,應該換唔度喇!”由於唔想第一個職員難做,咁咪算囉,唯有照食啦!點知個香燒牛肉飯,係洋蔥多過牛肉(見附圖)。由於我唔太喜歡食洋蔥,當我揀晒D洋蔥出黎之後,發覺碗飯只有3-4塊細少既牛肉,但係洋蔥就有一個小山堆咁高囉!講真呢度既食物水準唔太差,但係咁樣呃人叫就唔太好囉!!題外話,由於餐廳全部都係木枱木櫈,坐得耐個人周身骨痛囉!!

講真呢度既食物水準唔太差,但係咁樣呃人叫就唔太好囉!!

題外話,由於餐廳全部都係木枱木櫈,坐得耐個人周身骨痛囉!!
香燒牛肉飯??
2010-05-05
2010-04-28 14 浏览
先講講野飲,唔好飲佢d橙汁,點解好難飲呢?因為佢無橙汁應該有的味道, 就好似一杯唔甜的糖水!好難飲叫左個定食, 追極order都話整緊, 問另一個侍應, 佢話唔好意思,落漏左單喎!d座位又唔好坐...坐個位係佢櫃後面, 成日俾佢個櫃撞到個背,食都食得唔安落野食真係好普通, 壽司d飯, 一食就散開! 你想食壽司,可以去壽司店食,唔需要來呢度食, 煎銀鱈魚, d汁太濃味, 舊魚又煎得唔夠熟, 好似仲生生地咁你想食煎物, 都唔好簡呢度,咁既食物質素,同其他居酒屋差好遠,如果想食lunch set, 都唔會再黎呢間, 因為覺得佢唔值! 唔會再返來.
先講講野飲,唔好飲佢d橙汁,
好難飲

你想食煎物, 都唔好簡呢度,
咁既食物質素,同其他居酒屋差好遠,

唔會再返來.
2010-04-27
2010-04-01 30 浏览
I think the japanese food here, is quite good. Especially the lunch menu's. The price is quite worth the quality of the food. The salmon is always fresh, and the food comes quite fast as well. I think the only downside, is the seating, as the seats are not that comfortable. Nonetheless, the food and the waitresses, are really good!!!