2023-02-26 253 浏览
日式串燒向來都非常受香港人歡迎,今晚閨蜜請我前往位於尖沙咀厚福街鳥鑫日式串燒餐廳,佈置簡簡單單,感覺舒適悠閒。先來杯京姬柚子檸檬酒,味道清甜。然後選了幾款不同菜式:野菜條,沙葛爽口清甜,水份充足,椰菜新鮮配秘製醬變得不平凡;白飯魚乾,脆樂樂有咬感,甘香可口與沙律醬同吃配拾得宜,令人吃過不停;田雞髀串,肥美鮮嫩又彈牙;鹿肉柳串,肉質柔軟不韌配自家製日式柚子檸檬醬,非常惹味;鴕鳥肉串,軟滑多汁,有嚼感;燒羊架,六丶七乘熟的羊架,味道香濃滑嫩,配了自家製日式柚子檸檬醬,提昇清新美味,更去走其臊味;雞蠔肉,雞髀肉質細膩又多汁,燒到連皮也變得薄脆而肉還嫩滑,爽口彈牙,有嚼勁;西班牙豚肋肉條,調味恰到好處,結實柔嫩,味道濃郁,油脂分佈亦均勻,肥而不膩,應脆得脆,應彈則彈;銀鱈魚,皮脆肉豐厚且嫩滑多汁,有咬感;粟米,鮮甜滋味實在無可比擬;燒菠蘿,表面微焦,鮮甜多汁,另有一番滋味。雖然這頓晚膳不是座在吧枱但我們卻欣賞店員把每一道串燒也可以熱騰騰地端上來,令你想一吃再吃。
先來杯京姬柚子檸檬酒,味道清甜。
然後選了幾款不同菜式:

田雞髀串,肥美鮮嫩又彈牙;

鹿肉柳串,肉質柔軟不韌配自家製日式柚子檸檬醬,非常惹味;

鴕鳥肉串,軟滑多汁,有嚼感;

銀鱈魚,皮脆肉豐厚且嫩滑多汁,有咬感;

粟米,鮮甜滋味實在無可比擬;

燒菠蘿,表面微焦,鮮甜多汁,另有一番滋味。
尖沙咀藍馬商業大廈出名多高質食店,今次選了一間主打雞肉串燒嘅居酒屋,同朋友食住串燒慢慢傾!除燒鳥串燒外,仲有豬牛羊,海鮮,小食,烏冬,茶漬飯等食物選擇!先來2 杯飲品 +前菜!Ceviche $68小食點了Ceviche,脆脆鱈魚片,包住檸汁醃過嘅三文魚,油甘魚,牛油果,蕃茄,香草,紅蔥,香脆清新,相當開胃!岩手縣岩蠔 $88再來是店內小黑板推介嘅岩蠔,肥美飽滿,配上淡醬油一齊食,很鮮味!雞全翼 $58雞全翼外皮燒得金黃香脆,大大隻,一次食齊雞鎚,雞翼,雞翼尖!雞肩肉 $38每隻雞只有幾十克嘅雞肩肉,必食!連皮帶肉,雞肉吸收雞油後更美味!免治雞肉棒 $58再來喺食串燒必點嘅免治雞肉棒,雞肉口感軟綿綿,雞軟骨卜卜脆,沾埋橙紅色蛋黃醬汁,正!雞尾 $38豐潤嘅雞尾慢火燒出油份,酥香爆汁,有咬口且愈嚼愈香,令人回味!雞心 $36驚喜之作,主廚燒得超水準!雞心唔會太乾,滿口香甜雞汁!雞下腿 $58去骨雞髀肉燒得皮脆肉嫩,啖啖肉,滋味,又滿足!鵝肝 $98薄脆外層包住多汁鵝肝,鮮嫩滑口,鵝肝味道濃郁,好好食,超水準!鴕鳥肉串 $48第一次食鴕鳥肉,切得非常厚身,望落似牛肉,口感煙韌多汁,唔
尖沙咀藍馬商業大廈出名多高質食店,
今次選了一間主打雞肉串燒嘅居酒屋,
同朋友食住串燒慢慢傾!
除燒鳥串燒外,仲有豬牛羊,海鮮,
小食,烏冬,茶漬飯等食物選擇!
先來2 杯飲品 +前菜!
京姬柚子梅
Ceviche $68
小食點了Ceviche,脆脆鱈魚片,
包住檸汁醃過嘅三文魚,油甘魚,牛油果,
蕃茄,香草,紅蔥,香脆清新,相當開胃!
岩手縣岩蠔 $88
再來是店內小黑板推介嘅岩蠔,
肥美飽滿,配上淡醬油一齊食,很鮮味!
雞全翼 $58
雞全翼外皮燒得金黃香脆,大大隻,
一次食齊雞鎚,雞翼,雞翼尖!
雞肩肉 $38
每隻雞只有幾十克嘅雞肩肉,必食!
連皮帶肉,雞肉吸收雞油後更美味!
免治雞肉棒 $58
再來喺食串燒必點嘅免治雞肉棒,
雞肉口感軟綿綿,雞軟骨卜卜脆,
沾埋橙紅色蛋黃醬汁,正!
雞尾 $38
豐潤嘅雞尾慢火燒出油份,酥香爆汁,
有咬口且愈嚼愈香,令人回味!
雞心 $36
驚喜之作,主廚燒得超水準!
雞心唔會太乾,滿口香甜雞汁!
雞下腿 $58
去骨雞髀肉燒得皮脆肉嫩,啖啖肉,
滋味,又滿足!
鵝肝 $98
薄脆外層包住多汁鵝肝,鮮嫩滑口,
鵝肝味道濃郁,好好食,超水準!
鴕鳥肉串 $48
第一次食鴕鳥肉,切得非常厚身,
望落似牛肉,口感煙韌多汁,唔錯!
鹿肉柳 $48
鹿肉口感出奇地軟腍,肉味濃郁,
完全唔韌,帶鹿肉獨特香味!
燒菠蘿 $38
菠蘿香甜多汁,焦糖微甜脆脆口感,
令菠蘿變得更加甜美誘人!
📍鳥鑫
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
🌙月光太太
京姬柚子梅
2023-02-24 195 浏览
一入到見到成間木系環境⛩,落地大玻璃可以望到尖沙咀夜景,坐吧枱仲可以望到師傅即叫即燒,背景抽住日文歌,充滿日本氣氛✨串燒雞全翼雞翼夠肥美夠大隻,略略加少少鹽已經帶出雞香味,表面燒得脆身,雞翼肉質保持到juicy✨雞油渣炒枝豆🫒好有驚喜呢個小食😍平時枝豆做冷盤就食得多,呢個用雞油渣炒香過後熱辣辣仲特別香口,好容易食到停唔到口✨豚肉鵪鶉蛋🍢非常有創意呢一道菜豚肉燒到脆口,包住鵪鶉蛋兩隻味配搭得好👍🏻✨燒露筍露筍用左最嫩部分燒,識落唔會有渣,食落好fresh✨免治雞肉棒 🍢每次去居酒屋必點!呢個好中意雞肉同埋軟骨既比例,每一件雞肉棒份量都多,加上用埋正宗日本蛋去做醬汁,特別好吃✨牛小排🥩牛小排每一件油脂分布都好平均,肉質嫩滑,師傅輕輕調味已經帶出牛香味✨燒銀雪魚燒完保留到魚油,唔會燒到乾身,而且銀鱈魚份量好大份✨雞蠔肉🍗用雞既大髀內側位置,肉質比起雞髀更加嫩更滑,食落啖啖滑肉好Juicy✨燒雞皮燒到外脆內軟,亦都唔會太油,燒得夠香口

✨串燒雞全翼

✨雞油渣炒枝豆🫒

✨豚肉鵪鶉蛋🍢
非常有創意呢一道菜
豚肉燒到脆口,包住鵪鶉蛋兩隻味配搭得好👍🏻

✨燒露筍
露筍用左最嫩部分燒,識落唔會有渣,食落好fresh

✨免治雞肉棒 🍢

✨牛小排🥩

✨燒銀雪魚
燒完保留到魚油,唔會燒到乾身,而且銀鱈魚份量好大份

✨雞蠔肉🍗

✨燒雞皮
燒到外脆內軟,亦都唔會太油,燒得夠香口

2023-02-23
  • 免治雞肉棒
  • 雞油渣炒枝豆
  • 雞全翼
2023-02-24 132 浏览
好有特色嘅日式居酒屋,牆上掛有日本街頭嘅相,播放日本嘅流行曲。巨峰葡萄汽酒好好飲,唔會好甜。串燒雞全翼😍笑得好香,重鹽燒味, 好Juicy。👏🏻串燒雞皮笑得好脆,有少少燒焦味。串燒青椒仔👍🏻青椒味好香,好清新嘅感覺。串燒雞軟骨😍😍燒得好香脆,有少少椒鹽味,好好食。豚肉鵪鶉蛋👏🏻一入口先係好香醬油味,之後先慢慢食到鵪鶉蛋味,豚肉口感加上鵪鶉蛋味 ,好特別,大力推介。😍燒蘆筍👏🏻蘆筍燒到好香甜爽口,食落好清新嘅感覺,非常推介。👍🏻雞油渣炒枝豆第一次食炒嘅枝豆,配上雞油渣之後成個感覺好香口,表面灑咗啲鹽,好適合餸酒。牛小排😍燒到好香,好重牛味,口感好軟熟。免治雞肉棒🤤🤤日式串燒嚟講,最期待嘅一道菜,雞肉配上軟骨,口感味道都好好,點上蛋漿之後食落口更加Juicy.串燒雞頸肉好爽口好淋,重胡椒香味。燒銀鱈魚表面燒到好香脆,但入面嘅魚肉就好軟滑。雞蠔肉👍🏻👍🏻雞髀內側肉,好嫩滑,中間串住香蔥一齊燒,令雞肉味更香,雞肉好重鹽味。

巨峰葡萄汽酒
好好飲,唔會好甜。

串燒雞全翼😍
笑得好香,重鹽燒味, 好Juicy。👏🏻

串燒雞皮
笑得好脆,有少少燒焦味。

串燒青椒仔👍🏻
青椒味好香,好清新嘅感覺。

串燒雞軟骨😍😍
燒得好香脆,有少少椒鹽味,好好食。

豚肉鵪鶉蛋👏🏻

燒蘆筍👏🏻
蘆筍燒到好香甜爽口,食落好清新嘅感覺,非常推介。👍🏻

雞油渣炒枝豆

牛小排😍
燒到好香,好重牛味,口感好軟熟。

免治雞肉棒🤤🤤

串燒雞頸肉
好爽口好淋,重胡椒香味。

燒銀鱈魚
表面燒到好香脆,但入面嘅魚肉就好軟滑。

雞蠔肉👍🏻👍🏻

2023-02-23
2023-02-23 64 浏览
約了太座到這樓上日式串燒店探店, 富典形居酒屋佈局, 置有廚前吧枱, 位處高層加上單邊全大窗, 堂座開揚舒適👏先來了飲品:柚子梅酒( 圖左);柚子檸檬酒(圖右)兩杯飲品都十分甘香, 伴串燒物的好配搭👍煙燻華味鳥芝士卷, 開胃的小食煙燻雞肉捲包濃香芝士切成小方粒, 入味香濃😋雞全翼燒得滑嫩, 火候控制好, 沒有慣常雞翼油脂感😋免治雞肉棒, 熱氣騰騰, 咬落軟綿, 富免治肉餅的感😋鹿肉柳鮮美嫩滑, 肉質有咬感, 不覺有野味的羶味👍鴕鳥肉串比想像中更有嚼感, 但又無過韌之問題😋羊架大大片又燒得恰到好處, 入口爽口而嫩滑, 爆汁滿口😋雞蠔肉即雞肶內側爽肉, 入口彈牙又有咬感😋西班牙豚肋肉條醃得好入味, 燒至外脆內仍有軟口感😋燒菠蘿甘香甜美, 鮮果味道正好淡化一下串燒肉類濃郁氣味😋又一次享受的探店歷程👍

先來了飲品:
柚子梅酒( 圖左);柚子檸檬酒(圖右)
兩杯飲品都十分甘香, 伴串燒物的好配搭👍
柚子酒

煙燻華味鳥芝士卷

雞全翼燒得滑嫩, 火候控制好, 沒有慣常雞翼油脂感😋
雞全翼

免治雞肉棒, 熱氣騰騰, 咬落軟綿, 富免治肉餅的感😋
免治雞肉棒

鹿肉柳鮮美嫩滑, 肉質有咬感, 不覺有野味的羶味👍
鹿肉柳

鴕鳥肉串比想像中更有嚼感, 但又無過韌之問題😋
鴕鳥肉串

羊架大大片又燒得恰到好處, 入口爽口而嫩滑, 爆汁滿口😋
羊架

雞蠔肉即雞肶內側爽肉, 入口彈牙又有咬感😋
雞蠔肉

西班牙豚肋肉條醃得好入味, 燒至外脆內仍有軟口感😋
西班牙豚肋肉條

燒菠蘿甘香甜美, 鮮果味道正好淡化一下串燒肉類濃郁氣味😋

又一次享受的探店歷程👍
2023-02-20
柚子酒
煙燻華味鳥芝士卷
羊架
2023-02-22 32 浏览
Dinner with Lawyer. Yakitori recommended by PickyEater. Apparently their chicken is sourced from a very good local farm. Waited for the elevator for a loooooong time. Cosy place with friendly servers. Counter seating ard 5. Wine list was ok; no wines by the glass tho. Ordered a bottle of Riesling for myself. 黑白啤 for Lawyer (buy 2 get 1 free).Specials were ostrich and deer- passed, as not in an adventurous mood. Here’s what we had.野菜條雞全翼雞胸紫蘇葉香蔥牛柳雞下腿😋😋😋雞軟骨雞皮雞肩肉豚肉蠔卷雞白湯拉麵 (toooooo salty. Complained

雞胸紫蘇葉

香蔥牛柳

雞下腿😋😋😋

雞軟骨
雞皮

豚肉蠔卷

雞白湯拉麵 (toooooo salty. Complained to server- he took it back)
粟米

馬友- too bad it came so late. Was too full to fully appreciate the crispy skin etc.

Never too full for dessert- but they only had pineapple and cheese mochi so didn’t order any.
In summary: excellent value for money. Loved it.
2023-02-21 139 浏览
放假跟朋友於尖沙咀購物後找地方吃晚飯,途經厚福街藍馬商業大廈,樓下看到21樓有間「鳥鑫」,知道這是一間受歡迎的串燒專門店,於是決定了吃飯地點。進入餐廳完全感受到日式居酒屋的模樣,簡約木系裝潢,日式掛畫,淡黃色燈光;餐廳提供各款鳥燒、和牛、海鮮和蔬菜等串燒。細細粒店員首先送上熱茶及一碟鮮甜的日本椰菜和冰涼爽脆沙葛條,酸酸甜甜,非常開胃。還有一碟柚子胡椒加檸檬,可隨意配串燒一齊食用,提升味道。食物種類繁多,店員都好有禮貌介紹及提議給我們,於是我們一口氣點了十多款串燒,盡情享受。🔥 雞腎每粒都爽口彈牙,十分甜美。🔥 免治雞肉棒免治雞肉微辣,帶點焦香味道,混和雞軟骨令口感帶些爽口,非常特別,再配以鮮紅色的生雞蛋🥚,加添滑嫩感覺。🔥 雞肩肉表面塗上蜜糖,皮脆香甜,肉質嫩滑,低脂肪高蛋白,營養價值較高。🔥 雞柳柚子肉質軟腍,配清香柚子,加添清新香氣。🥬 雞油炒雜菜以雞油炒雜菜令味道更香口,雜菜份量也多,口感爽甜。🔥 燒白鱔皮脆肉厚,肉質彈牙。🔥 鴕鳥肉串食落口感似牛肉,但相對較為健康,表面鋪滿蔥粒,再加上燒汁令味道更加鮮甜。🔥 鹿肉柳第一次食鹿肉柳,估唔到咁好味,肉質幼滑軟嫩多汁,必試之選!🔥 牛
🔥 雞腎
每粒都爽口彈牙,十分甜美。
🔥 免治雞肉棒
🔥 雞肩肉
🔥 雞柳柚子
肉質軟腍,配清香柚子,加添清新香氣。
🥬 雞油炒雜菜
以雞油炒雜菜令味道更香口,雜菜份量也多,口感爽甜。
🔥 燒白鱔
皮脆肉厚,肉質彈牙。
🔥 鴕鳥肉串
🔥 鹿肉柳
第一次食鹿肉柳,估唔到咁好味,肉質幼滑軟嫩多汁,必試之選!
🔥 牛舌
厚切牛舌是我最喜愛的串燒之一,咬落爽口彈牙,佐酒一流。
🔥 白金豚腩肉
肥瘦適中,表面燒至香脆,肉質軟腍。
🔥 燒三文魚飯團
🔥 燒明太子飯團
燒飯團表面帶點焦脆,飯質軟熟,我要的三文魚飯團帶着微鹹的三文魚肉,健康又飽肚;朋友對明太子飯團亦十分讚賞。
🔥 燒粟米
粟米香氣撲鼻,清甜又美味。
🔥 燒菠蘿
表面是薄脆焦糖,菠蘿多汁香甜,食落鮮甜又有層次感。
🍻飲品點了黑白啤和巨峰乳酸汽水,清新解渴。
2023-02-09
2023-02-18 104 浏览
當日太太說想食日式串燒,很自然地搜一下厚福街的餐廳,發現這間好評如潮的日式串燒專門店,心癢癢帶太太去了試試😁✏️位置(8/10):尖咀地標,位置便利✏️環境(9/10):居酒屋裝修,日本風情✏️衛生(9/10):消毒抹枱,潔淨衞生✏️服務(9/10):店員超有禮,收拾高效✏️食物(9/10):種類繁多,爆汁味美🌟野菜條 - $30先來一份前菜,爽脆的椰菜及沙葛伴特製麵豉醬食,開胃亦香濃😃🌟Ceviche - $68即是檸汁醃海鮮,是秘魯著名小食。廚師在一片香脆的鱈魚片上,擺放角切三文魚、吞拿魚及油甘魚刺身、牛油果及蕃茄等蔬菜,在面層放上紅蔥及香草,再滴上檸汁,味道相當清新,魚肉鮮甜,配菜起畫龍點睛之效,口感十分豐富😍🌟岩手縣岩蠔 - $88時令生蠔為岩手縣的岩蠔,肥美肉厚,味道相當濃厚鮮甜,伴上紅蘿蔔蓉、香蔥及醬油,鮮味更為突出😎🌟雞全翼 - $58燒得非常香脆,火候出眾,肉汁鮮嫩,大大隻的「燒雞翼,我鍾意食」😜🌟雞尾(七里香) - $38識食既一定要食雞尾,香味突出,油香十足,爆汁惹味😆🌟雞心 - $36爽口的雞心是帶來另類口感,配合內藏獨有香濃味道,令人難忘😄🌟雞下腿 - $58串燒又怎能少
✏️位置(8/10):尖咀地標,位置便利
✏️環境(9/10):居酒屋裝修,日本風情
✏️衛生(9/10):消毒抹枱,潔淨衞生
✏️服務(9/10):店員超有禮,收拾高效
✏️食物(9/10):種類繁多,爆汁味美
🌟野菜條 - $30
先來一份前菜,爽脆的椰菜及沙葛伴特製麵豉醬食,開胃亦香濃😃
🌟Ceviche - $68
🌟岩手縣岩蠔 - $88
🌟雞全翼 - $58
🌟雞尾(七里香) - $38
識食既一定要食雞尾,香味突出,油香十足,爆汁惹味😆
🌟雞心 - $36
爽口的雞心是帶來另類口感,配合內藏獨有香濃味道,令人難忘😄
🌟雞下腿 - $58
串燒又怎能少了雞腿,雞皮香脆,啖啖肉而香嫩可口😘
🌟雞肩肉 - $38
較少食的部分,關節部分帶來的爽口,肉質較結實但仍然鮮嫩😽
🌟免治雞肉棒 - $58
雞肉棒真是串燒必點,打出來的雞肉口感豐富,醃製的醬汁香濃味美,伴上一隻鮮紅的日本雞蛋,雞肉棒沾上搞勻的蛋汁味道昇華不少,惹味吸引🥰
🌟鵝肝 - $98
全日最驚艷的一道,原來鵝肝也可燒得如斯香脆,咬下去鮮嫩爆汁,味道濃郁,非常美味😋
🌟鴕鳥肉串 - $48
較少食到鴕鳥肉,燒出來有牛肉的韌勁,卻帶有雞肉的味道👍
🌟鹿肉柳 - $48
鹿柳肉質精瘦細嫩,風味濃郁,味道較為獨特😚
🌟燒菠蘿 - $38
甜品點了燒焦糖菠蘿,果香多汁,清甜味美😊
巨峰乳酸梳打及京姬柚子梅
🌟巨峰乳酸梳打 - $38
不想喝酒所以點了巨峰乳酸梳打,爽口香甜,解渴佳品🤩

🌟京姬柚子梅 - $65
太太點的梅酒,有濃烈柚香和梅香,口味甘甜帶微酸,太太很喜歡🥳
🏠鳥鑫
📬地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
2023-02-16
巨峰乳酸梳打及京姬柚子梅
香港美食 | 高质量日式烧鸟,好吃又精致🔥让我多次惠顾的日式烧鸟店,🧚🏻‍♀️就是香港这家鸟鑫,他们家串烧都是高质量的哦,而且菜品真的好精致,关键是口感也好,特别是搭配日式清酒,那叫一个绝呀✨这家店的环境就是那种日式风格,🍌很简约的装饰看着干净整洁又大方,给人用餐体验感nice,而且还有包厢提供哦,服务很周到啦💗√ 京姬柚子梅非常清爽的一款果酒,里面有柚子和梅子的味道,喝起来真的口感很nice哦,💕搭配它们家的菜品真的绝了🍬√ 七味魚翅这个和那个烤鱼干挺像的,🐟吃起来非常的有嚼劲,比较干搭配酒一起最合适,越吃越香,越嚼越上瘾🧚🏻‍♀️√ 燒白子卷口感非常的绵密细软,🍒我觉得还蛮好吃的。搭配酱料一起会更好吃哦,完全没有腥味的√ 和牛三角肌特别厚一块肉肉🥩烤出来的真的老香了。油滋滋作响的声音,入口厚实有嚼劲,肉质非常的肥美细腻🍌√ 雞油炒雜菜用鸡油炒出来的青菜确实比平常一般的菜要更香呢,吃起来非常的脆甜,❣️主要是很解腻哦,我挺喜欢的✨🏡:鸟鑫📍:尖沙咀厚福街12-12A号蓝马商业大厦21楼🚇:港铁尖沙咀/尖东站 B2 出口,步行约3分钟

香港美食 | 高质量日式烧鸟,好吃又精致🔥

√ 京姬柚子梅
🏡:鸟鑫
📍:尖沙咀厚福街12-12A号蓝马商业大厦21楼
🚇:港铁尖沙咀/尖东站 B2 出口,步行约3分钟
2023-02-16 15 浏览
約朋友在尖沙咀購物後順便在附近晚飯, 終於感覺到香港開始回復正常,街道上都看見好多遊客熱鬧起來,途經厚福街的藍馬商業大廈樓上原來有很多食肆,揀咗21樓的“鳥鑫”日本串燒居酒屋,進入餐廳感受到日本居酒屋的氣氛,感覺輕鬆自在,入座之後好快奉上熱茶和新鮮爽脆椰菜片跟沙葛條配秘製麵豉醬好清新。餐牌上實在太多食物好想食,店員服務殷勤熱誠地介紹食物,這間主打食雞串燒,店員介绍幾樣🐔串燒都好好味。🐔 免治雞肉棒~不得不讚雞肉棒, 將雞肉同雞軟骨一起打碎來做雞肉棒,口感有趙口,調味出色配上日本雞蛋一起吃好香滑又滋味。🐔雞肩肉~雞皮香脆雞肉juicy雞味濃配合他們的醬油非常滋味。🐔雞腎~甘香爽口送酒一流🐔柚子雞柳,柚子味好清香口感清新。食串燒梗係要整返杯生啤🍺啤一啤又可以解熱,選了這個黑白啤,黑啤白啤兩溝,味道剛好口感順滑, 朋友不飲酒就選了他們的巨峰乳酸汽水都不錯。除了🐔亦有很多不同種類如海鲜、猪、牛、羊選擇。🐟燒白鳝片我至愛,魚肉新鮮肥美又厚肉燒得外脆金香鮮味。🐮厚切燒牛舌這個非常惹味,口感爽口內裡肉質juicy。🐷白金豚腩肉燒得乾身,腩肉甘香可口。🦌第一次食嘅鹿肉原來肉質好軟淋肉味濃郁 ,調味出色

🐔雞腎~甘香爽口送酒一流

🐔柚子雞柳,柚子味好清香口感清新。

除了🐔亦有很多不同種類如海鲜、猪、牛、羊選擇。

🐟燒白鳝片我至愛,魚肉新鮮肥美又厚肉燒得外脆金香鮮味。

🐮厚切燒牛舌這個非常惹味,口感爽口內裡肉質juicy。

🐷白金豚腩肉燒得乾身,腩肉甘香可口。

🦌第一次食嘅鹿肉原來肉質好軟淋肉味濃郁 ,調味出色燒得好好味,值得一試。

🦃鴕鳥肉都不錯有點像牛肉,但鴕鳥肉就較健康低脂又高蛋白。

🥬雞油炒雜菜炒得都好爽脆夠火喉。

🍙燒飯團明太子和三文魚飯糰外邊都得香脆有飯焦口感,還有大大片紫菜非常滿足

🌽燒得香噴噴的粟米鮮甜加了少少牛油同鹽燒出來好鮮味。

🍍最後這個燒菠蘿作為飯後甜品好出色,外面好像冰糖葫蘆的糖漿,脆脆的焦糖配上燒熱騰騰的鮮菠蘿肉鮮嫩多汁,酸酸甜甜好好味,必食

整體這間居酒屋質素非常唔錯好有驚喜,無論環境、服務、食物質素都真的不錯,性價比高,香港美食天堂終於返嚟啦

2023-02-16 99 浏览
放工後最開心就是和朋友去食串燒,可以慢慢品嚐,這間位於尖沙咀的居酒屋🏮主打日式串燒,主打🐥燒鳥。餐廳裝修充滿和風,氣氛不錯,還有吧枱位置可以欣賞廚師父手藝。.🥬野菜條 $30椰菜和蘿蔔都好新鮮,食落爽口又多汁。.厚揚豆腐💕 $32/串豆腐外脆內嫩,加上醬汁和木魚絲,味道更有層次。.👅牛舌 $58/串牛舌好厚切,而且口感軟嫩又juicy,還充滿油脂香,真的不錯。.🐷西班牙豚肋肉條 $188這個超推薦,用上高質西班牙豬,食落肉質軟嫩彈牙,充滿肉汁又帶嚼勁。. 🫑青椒仔 $28/串青椒仔健康又好味,口感爽脆,而且甜而不苦。.🐥京蔥雞 $48/串嫩滑的雞肉配上惹味清爽的大蔥,加日式醬油更美味。.🐣雞腎 $32/串雞腎食落爽脆,口感不錯。.🐤雞肝 $36/串雞肝口感綿密,而且沒有腥味。.🐔雞皮 $28/串口感香脆,燒得恰到好處。.🐥黃油雞腸 $38/串雞腸口感綿軟,燒後感覺微脆帶嫩。.🐓雞蠔肉 $58/串肉質鮮彈,充滿油脂香,而且肉汁豐富。.🐟白鱔 $58/串白鱔好新鮮,肉厚彈牙又嫩滑,而且魚脂豐富。.🍊雞柳柚子 $38/串雞柳肉厚又嫩,而且燒得剛剛好,還帶有柚子果香,感覺清新。.🌱雞胸紫蘇
🥬野菜條 $30
椰菜和蘿蔔都好新鮮,食落爽口又多汁。
厚揚豆腐💕 $32/串
豆腐外脆內嫩,加上醬汁和木魚絲,味道更有層次。

👅牛舌 $58/串

🐷西班牙豚肋肉條 $188

🫑青椒仔 $28/串
青椒仔健康又好味,口感爽脆,而且甜而不苦。

🐥京蔥雞 $48/串
嫩滑的雞肉配上惹味清爽的大蔥,加日式醬油更美味。

🐣雞腎 $32/串
雞腎食落爽脆,口感不錯。

🐤雞肝 $36/串
雞肝口感綿密,而且沒有腥味。

🐔雞皮 $28/串
口感香脆,燒得恰到好處。
🐥黃油雞腸 $38/串
雞腸口感綿軟,燒後感覺微脆帶嫩。
🐓雞蠔肉 $58/串
肉質鮮彈,充滿油脂香,而且肉汁豐富。
🐟白鱔 $58/串
白鱔好新鮮,肉厚彈牙又嫩滑,而且魚脂豐富。

🍊雞柳柚子 $38/串
雞柳肉厚又嫩,而且燒得剛剛好,還帶有柚子果香,感覺清新。
🌱雞胸紫蘇葉 $38/串
這個有驚喜,充滿香氣的紫蘇葉包住嫩滑雞胸肉,味道特別。
🍹巨峰汽水 & 乳酸汽水 各$38
唔飲酒,飲杯汽水同樣爽快。兩杯味道各有特色,值得推薦。
2023-02-16 113 浏览
這間位於厚福街的人氣居酒屋主打日式串燒,平日晚市已經滿座,幸好先訂座的習慣。店內裝修充滿著日式居酒屋風格,有廚師吧枱能欣賞師父席前燒烤的手藝。侍應的服務很貼心和迅速,會主動添茶、收拾空碟、上菜速度也很快。野菜條 - $30新鮮的椰菜及蘿蔔條爽脆多汁,入口冰涼開胃,可清清味蕾。雞柳柚子 - $38/1整串飽滿肥美的雞柳很嫩滑多汁,陣陣柚子的酸甜很清新。京蔥雞 - $48/1鮮嫩爽滑的雞肉夾著爽脆的大蔥充滿香氣,塗滿鹹香的日式醬油。雞腎 - $32/1一粒粒紫紅色的雞腎好脆嫩,口感很好。雞肝 - $36/1軟糯綿密的雞肝入口沒有血味,好鮮甜。雞胸紫蘇葉 - $38/1嫩滑的雞胸不乾柴,酥脆的紫蘇葉有著獨特香氣。牛舌 - $58/1軟嫩的厚切牛舌油花均勻分佈,入口有彈性又多汁,有少少胡椒香。雞蠔肉 - $58/1一隻雞只有一串的雞蠔肉,形狀有點像生蠔,肉質極具彈性和豐富油脂感,燒烤鎖著肉汁和甜度。雞皮 - $28/1逼走多餘油脂的雞皮,變得酥脆又帶點柔軟。黃油雞腸 - $38/1薄薄的雞腸好綿軟,略帶脆嫩和黃油香。西班牙豚肋肉條 - $188西班牙豬特別優質,加上豬肋條位置有著雪花般的油脂,

野菜條 - $30
新鮮的椰菜及蘿蔔條爽脆多汁,入口冰涼開胃,可清清味蕾。
雞柳柚子

雞柳柚子 - $38/1
整串飽滿肥美的雞柳很嫩滑多汁,陣陣柚子的酸甜很清新。
京蔥雞

京蔥雞 - $48/1
鮮嫩爽滑的雞肉夾著爽脆的大蔥充滿香氣,塗滿鹹香的日式醬油。
雞腎

雞腎 - $32/1
一粒粒紫紅色的雞腎好脆嫩,口感很好。
雞肝

雞肝 - $36/1
軟糯綿密的雞肝入口沒有血味,好鮮甜。
雞胸紫蘇葉

雞胸紫蘇葉 - $38/1
嫩滑的雞胸不乾柴,酥脆的紫蘇葉有著獨特香氣。
牛舌

牛舌 - $58/1

雞蠔肉 - $58/1
雞皮

雞皮 - $28/1
逼走多餘油脂的雞皮,變得酥脆又帶點柔軟。
黃油雞腸

黃油雞腸 - $38/1
薄薄的雞腸好綿軟,略帶脆嫩和黃油香。

西班牙豚肋肉條 - $188
西班牙豬特別優質,加上豬肋條位置有著雪花般的油脂,帶有一層筋膜,口感滿嘴脂香且軟嫩有嚼勁。
青椒仔

青椒仔 - $28/1
日本青椒仔好細小,薄薄的外皮爽脆柔軟,帶微甜而不苦。
白鱔

白鱔 - $58/1
又厚又大塊的白鱔特別有口感,燒得外酥內嫩,咬開結實彈牙的魚肉滿嘴魚脂。
厚揚

厚揚 - $32/1
厚揚豆腐有著酥脆的外皮,咬開滑嫩細膩的豆腐,有少少木魚絲。
巨峰汽水 & 乳酸汽水

巨峰汽水 - $38
乳酸汽水 - $38
大大杯汽水有著碳酸的爽口感,一杯有著可爾必思的乳酸味,另一杯則有著巨峰提子香甜的果味。
2023-02-15
2023-02-10 23 浏览
今日約了很久沒有見面的朋友見面,預約了一間位於尖沙咀厚福街的雞肉串燒專門店。居酒屋氣氛濃厚,可以一邊暢飲,一邊食串燒,十分輕鬆的一個晚上。先上了清爽的前菜。再各自點了杯飲品,朋友要了啤酒,我要了乳酸味汽水。雞肉串燒出名,當然要點些特別部位試下。燒雞頸十分爽口,肉質富有彈性。而雞肩肉這個位於雞胸與雞翅之間的肩膀位置,肉質是另一感覺,皮香肉滑。除了雞串燒,亦有不少其他選擇。芝士年糕漲卜卜,外塗了醬油,內裡流心的芝士,口感十分香軟。而銀鱈魚一般都用煎,這裡卻用串燒形式,外皮香脆,而魚肉嫩滑。豬肋條口感軟嫩得來帶點Q彈,味道剛好,不會有厚重的調味感覺。而雞油渣炒枝豆亦是另一特色之作,雞油渣香令枝豆變得香口。

雞肉
串燒出名,當然要點些特別部位試下。燒雞頸
十分爽口,肉質富有彈性。而雞肩肉

除了雞串燒,亦有不少其他選擇。芝士年糕
漲卜卜,外塗了醬油,內裡流心的芝士,口感十分香軟。而銀鱈魚
一般都用煎,這裡卻用串燒形式,外皮香脆,而魚肉嫩滑。

豬肋條
亦是另一特色之作,雞油渣香令枝豆變得香口。
2023-02-10 23 浏览
厚福街真係多好野食😋,昨晚尖沙嘴做完treatment,過來食晚飯夠曬方便。來到日式鳥燒專門店🐔鳥鑫,鳥燒款式超過20款,店員話餐廳每日都採用新鮮嘅日本雞隻。🥢先食前菜:野菜條配味噌,沙葛夠曬清甜。🍶中村薩摩燒酎第一次飲燒酎,酒味強烈,因為一般燒酎濃度大約都有25%。🥃 京姬柚子梅酒比較易入口,適合女生。ceviche :檸汁魚生沙律配鱈魚乾,好喜歡這個配搭,好美味既前菜,岩送酒。❤️京蔥雞汁燒非常juicy,調味剛好,一試難忘。😍💞朋友就鍾意食雞肝,夠軟滑。雞中翼都好有驚喜,雞翼皮脆肉嫩,吾會乾。雞胸軟骨脆卜卜。免治雞肉棒雞蠔肉係雞髀內側,特別嫩滑, 因為係紟貴部位,所以叫做雞蠔肉,好似🦪蠔咁好食。🍜雞白湯拉麵湯底香濃,飽肚之選。🍳沖繩苦瓜炒蛋平時比較少食,苦瓜甘甘地吾太苦,炒蛋夠滑。🍄日本銀杏同雞髀菇都燒得好香。🐟銀鱈魚皮脆,肉質juicy,多春魚香脆。🍍燒菠蘿有焦糖包住,香甜多汁,作為甜品適合不過💞❤️

🥢先食前菜:野菜條配味噌,沙葛夠曬清甜。

🍶中村薩摩燒酎

第一次飲燒酎,酒味強烈,因為一般燒酎濃度大約都有25%。

🥃 京姬柚子梅酒比較易入口,適合女生。

京蔥雞汁燒非常juicy,調味剛好,一試難忘。😍

💞朋友就鍾意食雞肝,夠軟滑。

🍜雞白湯拉麵湯底香濃,飽肚之選。

🍳沖繩苦瓜炒蛋平時比較少食,苦瓜甘甘地吾太苦,炒蛋夠滑。

🍄日本銀杏同雞髀菇都燒得好香。

🐟銀鱈魚皮脆,肉質juicy,多春魚香脆。

🍍燒菠蘿有焦糖包住,香甜多汁,作為甜品適合不過💞❤️

2023-02-08
2023-01-27 229 浏览
厚福街高質串燒居酒屋 — 鳥鑫🏮朋友聚會食串燒都係個好選擇,去居酒屋可以慢慢傾一坐低就上碟野菜條 $30椰菜+沙葛爽口清甜,配上特製麵豉醬,好開胃😋白子刺身 $98因為唔係成日有,所以一見到都會點!奶油般滑溜溜嘅口感真係好正😋配埋酸汁好醒胃免治雞肉棒 $58咬到有啲雞軟骨喺入面,而且有啲香料調味,個味同平時食嘅好唔同,感覺係自家製,好好味👍🏻牛小排 $198肉質鮮嫩,牛味濃郁京蒽雞 $48雞肉嫩滑,雞皮好香脆京蔥嘅香味將雞肉味道更昇華雞肩肉 $38平時食雞肉都好少留意咩部位,雞肩肉原來咁好味,好彈牙又Juicy白金豚腩肉 $48五層豬腩肉分明,咬落啖啖好香嘅豬油,係邪惡但真係好好味蘆筍 $32燒完出嚟好香,好爽脆好Juicy豚肉鵪鶉蛋 $46薄身豚肉包住鵪鶉蛋,都幾夾,好味厚揚 $32見佢餐牌寫推介,原來係燒豆腐,個醬汁好好味👍🏻白鱔 $58非常厚身,好大塊!燒到魚油出哂黎,勁好味!銀鱈魚 $58好有驚喜,魚肉好滑~同樣有好多魚油,魚皮脆口,食到好濃銀鱈魚味雞全翼 $58燒雞翼~我鍾意食!要燒到隻啱啱好又唔燶,唔容易㗎!食落仲好Juicy 😋Ceviche $68上面係西班牙檸檬汁醃魚
厚福街高質串燒居酒屋 — 鳥鑫🏮

朋友聚會食串燒都係個好選擇,去居酒屋可以慢慢傾

一坐低就上碟野菜條 $30
椰菜+沙葛爽口清甜,配上特製麵豉醬,好開胃😋

白子刺身 $98

免治雞肉棒 $58

牛小排 $198
肉質鮮嫩,牛味濃郁

京蒽雞 $48
雞肉嫩滑,雞皮好香脆
京蔥嘅香味將雞肉味道更昇華

雞肩肉 $38

白金豚腩肉 $48
五層豬腩肉分明,咬落啖啖好香嘅豬油,係邪惡但真係好好味

蘆筍 $32
燒完出嚟好香,好爽脆好Juicy

豚肉鵪鶉蛋 $46
薄身豚肉包住鵪鶉蛋,都幾夾,好味

厚揚 $32
見佢餐牌寫推介,原來係燒豆腐,個醬汁好好味👍🏻

白鱔 $58
非常厚身,好大塊!燒到魚油出哂黎,勁好味!

銀鱈魚 $58

雞全翼 $58

Ceviche $68
上面係西班牙檸檬汁醃魚生,下面係脆皮燒魚乾,好特別,幾開胃

烏龍茶割燒酎 $68
相對比較淡,但送串燒一流,清清地

京姬柚子梅(杯)$66
梅酒加咗柚子,酸酸甜甜好飲

環境都好有Feel, 同好朋友食吓串燒吹吓水,係一個好好嘅聚會點
  • 野菜條
  • 免治雞肉棒