芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52。大大盤牛奶冰上面有一條條黑白Q麻糬、冬瓜凍、小芋圓同埋芋薯圓🌝芋薯圓係外面蕃薯糯米皮,入面有芋泥餡,這個不會太甜超正的。冰好多但都食得出牛奶香,上面最頂係一舊牛奶雪糕焦糖漿加埋煉奶醬淋面,底下仲有仙草汁同黑糖浸住啲冰,整體ok只係麻糬食多好易飽滯。芝麻/花生麻糬 $1,買任何食物加一蚊有一粒抵食到唔信,我覺得芝麻黑色果粒會甘香味突出好多,花生味則偏甜同更creamy。不過就糯米皮太厚食兩粒好喇,食左三粒就全日都好似卡住喉嚨咁滯無哂胃口。

2020-03-27 248 浏览
原來食咁大份甜品係有難度㗎~刨冰勁大份我同朋友2個人都飲唔曬佢地既冬瓜凍好吸引其他配料都唔錯好啱夏天食燒仙草暖暖地啱曬氣管敏感既我仲有我最鐘意既薏米不過如果薏米可以再多啲就好啦🤤🤤
原來食咁大份甜品係有難度㗎~
刨冰勁大份

啱曬氣管敏感既我
仲有我最鐘意既薏米
不過如果薏米可以再多啲就好啦🤤🤤
2020-03-23 331 浏览
每次喺內地都必點🐰🐰🐰芋圓份量超多,極大碗超好味當做正餐都唔過份而且價錢仲超平香港開咗當然都要一試見到堂食超級大碗,成碗湯麵咁大但近日情況都係叫外賣每款45蚊外賣較細碗但都好多料飽肚依然可以當正餐咁食芋圓味道足口感彈牙最近仲做緊加一蚊一粒麻糬最多可以加到6蚊要足半打有花生同芝麻兩隻味可以揀,可惜當日花生味已經賣曬,但芝麻味亦唔會令人失望麻糬軟糯口感極佳雖然有少少濟但係味道唔膩好滿足經過一定會再幫襯
每次喺內地都必點🐰🐰🐰
芋圓份量超多,極大碗超好味
當做正餐都唔過份而且價錢仲超平
香港開咗當然都要一試
見到堂食超級大碗,成碗湯麵咁大
但近日情況都係叫外賣
經過一定會再幫襯
芋圓5號
芋圓5號
2020-03-20 350 浏览
香港版的招牌仙草冰沙對比其他地區的份量偏大了一點,如果作為飯後甜品的話,我認為二人一齊食用都可以。招牌仙草冰沙• 整個甜品簡單分為三層:芋圓、仙草以及冰沙。店家還會提供一小盒杯裝花奶,要放多少適隨尊便,而我則喜好一整杯放進去。• 芋圓保持原有水準,煙韌、芋味香濃、甜度適中,咀嚼時芋圓的香味更加漸漸釋放。• 仙草清新滑溜,加上花奶後更加令滑溜的口感發揮得極致。• 冰沙中混合了黑糖,甜道亦適中,不會奪走了芋圓的味道。• 但是冰沙的顆粒質感稍為粗大了一點,若果能更綿密的話定必更加配合另外兩款配料。

招牌仙草冰沙
• 仙草清新滑溜,加上花奶後更加令滑溜的口感發揮得極致。
• 冰沙中混合了黑糖,甜道亦適中,不會奪走了芋圓的味道。
2020-03-20 154 浏览
To all Jell-O fanatics out there, come to Meet Fresh and try their Icy Grass Jelly #6! Imagine a bowl full of gelatinous, jiggly, delicious goodies: herbal jelly, grass cake, boba, you name it. Have a spoonful of chilled jelly and enjoy as it slowly spreads over your tongue. The smooth texture gives it a unique mouthfeel. I cannot help but let out a sigh of satisfaction while chewing the delicately soft jelly and slightly springy tapioca pearl. The distinctive aroma of herbal grass combines bea

The distinctive aroma of herbal grass combines beautifully with the sweet brown sugar and rich cream. The natural minty fragrant makes the it very refreshing, a perfect dessert for summer. The flavour is not artificial and not overly sugary, so I guess you call it a “healthy” treat. Regardless of calories in this bowl, my taste buds are surely satisfied.

• 仙草6號
因為向來我跟我朋友都喜歡吃芋圓,剛好在CWB為我慶祝生日。朋友就提議不如吃芋圓,就是造樣我被帶到鮮芋仙了。我們點了芋薯圓Q麻薯牛奶冰,因為有幾種芋圓都有。可以一次過吃幾種芋圓,牛奶冰對我來說有點偏甜,但是配的4種芋圓都很好吃~~但是對兩個女生來說份量有點多,如果是跟另一半來吃要看對方的對甜品的食量如何。這樣一大盤的牛奶冰才$52,如果是在我家附近我應該會每天都去吃。

芋薯圓Q麻薯牛奶冰
2020-03-17
$26 (宵夜)
庆祝纪念
生日
芋薯圓Q麻薯牛奶冰
2020-03-18 385 浏览
這間糖水店最近在很多網站中都給人推介過,適逢今天我和男友來到銅鑼灣參觀朋友的新居,而且這間糖水店更位於他們家的附近,所以我們在店內品嚐完糖水之後,便順便買外賣給他們吃了No.1【芋圓四號(熱)】$45熱芋圓的湯底是紅豆沙來的,雖然是熱的糖水,但是紅豆沙卻一點也不熱騰騰,溫度只是微暖而已,其實根本不可以稱之為「熱」的糖水吧...雖然紅豆沙的味道一點也不甜膩,但是紅豆的氣息卻同時非常薄弱,無論是質感抑或是味道都有點水稀稀的感覺,喝的時候就好像和清湯寡水一樣淡而無味的,讓人味同嚼蜡,吃糠咽菜幸好的是,主角芋圓的味道尚算不錯,口感煙煙韌韌的,幾有嚼勁之餘亦不會黏牙,而芋泥亦充滿著淡淡的香芋氣息,芳香四溢,香飄十里,讓人垂涎欲滴,食指大動只是兩者的份量都是非常少,我們吃了幾口便沒有了,最後只剩下「大大碗」索然無味的紅豆沙!No.2【珍珠雞蛋布丁】$10這份雞蛋布丁是全場最美味的食物,而且只需$10一份,非常值得推薦給大家!布丁的質感十分細滑柔順,嫩滑可口,一放進口中便立即溶化了,細細回味,濃濃的雞蛋氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,甜香四溢,香甜可口,讓人口舌生香,回味無窮至於珍珠的口感亦煙煙韌韌

No.1【芋圓四號(熱)】$45

No.2【珍珠雞蛋布丁】$10

珍珠雞蛋布丁
至於珍珠的口感亦煙煙韌韌,每口都充滿著濃郁的黑糖香氣,清甜可口,甜而不膩,配上雞蛋布丁之後味道立即更上一層樓,簡直堪稱一絕,美味得讓人久久縈繞!

珍珠雞蛋布丁
我們堂食品嚐完糖水之後,便外賣了兩份麻糬拼盤給朋友享用了,但是麻糬拼盤簡直是「伏中之伏」,完全不值得推薦給大家,因為它的味道和你在超市買到的麻糬,是完全沒有任何分別的!

No.3【Q麻糬雞蛋布丁拼盤】$29
Q麻糬雞蛋布丁拼盤
首先麻糬的份量只有非常少,只有四小塊而已,而且更是全場的敗筆之作!
Q麻糬雞蛋布丁拼盤
白色那塊的麻糬充滿著淡淡的椰奶味,都算是清甜可口,甜香四溢,但是黑色的那塊麻糬,味道簡直是甜得嗆喉,完全是味如雞肋,現在無比慶幸麻糬只有四塊而已,因為即使有更多的麻糬,你的舌頭根本都「承受不起」!

No.4【綠豆糕麻糬拼盤】$38
綠豆糕麻糬拼盤
這款麻糬比起剛才那款麻糬更為「脹卜卜」和橢圓飽滿,而且內裡更含有餡料,是典型的大福麻糬
可惜無論是它的賣相,抑或是味道,都和你在超級市場中購買到的盒裝大福麻糬,完全沒有任何分別,都是一樣這麼難吃和黏牙,真的讓人失望頂透!

綠豆糕麻糬拼盤
原以為麻糬的味道已經相當「出色」,但是「一山還有一山高」,現在這件綠豆糕才是真正的「人間極品」,每一口都可以讓你一試難忘!

Q麻糬雞蛋布丁拼盤&綠豆糕麻糬拼盤
綠豆糕的質感十分軟爛,當你小口品嚐的時候,大量的綠豆蓉會好像漿糊般黏滿在你整個口腔中,包括舌頭,牙齒和上下顎,那種口感真的讓人十分厭惡....
最重要是它的味道以及質感,都和那些超市平價綠豆糕十分相似,甚至是一模一樣!

Q麻糬雞蛋布丁拼盤&綠豆糕麻糬拼盤
No.5【鮮芋鮮奶茶】$35
鮮芋鮮奶茶
由於這杯飲品是銅鑼灣和荃灣店限定的,貪新鮮的我當然立即點一杯嚐試一下,想不到味道竟然相當有驚喜,所以非常值得推薦給大家

鮮芋鮮奶茶
它是由芋泥和奶茶組合而成的,奶茶的質感十分香滑柔順之餘,味道亦相當濃郁醇厚,滿口都充滿著淡淡的奶茶氣息,口感豐富而細膩,而且亦相當有層次,讓人唇齒留香,一試傾心

鮮芋鮮奶茶
最後配上芋香四溢,香甜軟糯的芋泥,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,芋泥,紅茶,淡奶混合後的濃濃氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,讓人陶醉其中,鳳髓龍肝!

價錢方面,芋圓四號$45,珍珠雞蛋布丁$10,Q麻糬雞蛋布丁拼盤$29,綠豆糕麻糬拼盤$38,鮮芋鮮奶茶$35,總共是$157,都算是正常甜品的價錢

總結來說,這間甜品店是人氣熱店,而且在網路上亦有很多好評,所以我原本對它抱有很高的期望...可惜「希望愈大,失望愈大」,到現在才發現它的糖水味道只是相當一般,其中芋圓四號(熱)和麻糬拼盤的味道更讓你「一試傾心」!
2020-03-14
2020-03-17 184 浏览
鮮芋仙嘅芋圓係我係香港食過最好食嘅芋圓😂雖然佢本身都係來自台灣😆不過香港都有好多台式餐廳嘅芋圓都整得唔係呢個口感,一係芋頭蕃薯味唔夠,一係就唔夠軟熟煙靭😅總之就搵唔到呢個口感😖芋圓4號 $45次次都係食呢個🤭有芋頭、珍珠、紅豆同芋圓,比起之前北上店食嘅,香港店更足料,黑糖味珍珠唔太甜,但有啲太軟,芋頭食落唔止粉,仲有種軟糯嘅口感,勁好食😋主角芋圓更加唔洗講,芋香味同蕃薯味恰到好處,又軟熟又煙靭😋😋😋

芋圓4號 $45

• 芋圓4號
2020-03-16 161 浏览
夜晚係銅鑼灣食完飯.見香港新開鮮芋仙係附近.就去見識一下..去到門口.人龍好長.位置很多.店鋪自助形式.排隊買同拎.叫左二碟甜品.🍧布丁q麻糬牛奶冰 💰52🍮q麻糬雞蛋布丁拼盤 💰29牛奶冰絕不可以2-3個人食.份量超多.每口冰都好濃郁牛奶香味.麻糬好q彈.煙un.好Qq.🍮白色既布丁係杏仁味.好香.總之真係好好味👍🏻✌🏻但真係好多人.大家要預多少少時間排隊.我估20-30分鐘左右都ok.希望開多幾間分店🍮
夜晚係銅鑼灣食完飯.
見香港新開鮮芋仙係附近.
就去見識一下..

去到門口.人龍好長.位置很多.
店鋪自助形式.排隊買同拎.

叫左二碟甜品.
🍧布丁q麻糬牛奶冰 💰52
🍮q麻糬雞蛋布丁拼盤 💰29

牛奶冰絕不可以2-3個人食.
🍮白色既布丁係杏仁味.好香.

總之真係好好味👍🏻✌🏻
但真係好多人.大家要預多少少時間排隊.
我估20-30分鐘左右都ok.
希望開多幾間分店🍮
  • 布丁q麻糬牛奶冰
2020-03-16 118 浏览
鮮芋仙黎左香港咁耐都無乜機會食,成日都好多人。 咁岩呢日出開銅鑼灣,又下午茶時間餓餓地,就去食個糖水喇! 雖然下午茶時段,但都係滿坐,等左15 分鐘。 第一個係4號冰。 食呢個貪佢有芋圓同竽頭。佢係仙草冰底同配左紅豆同珍珠。竽圓好軟糯,就算係冰上面都唔會凍到硬晒。芋頭好綿,連朋友平時唔食芋頭都覺得好食。呢個係竽頭芋圓紅豆湯,叫左熱既。芋圓同芋頭唔多講。紅豆湯唔會太甜,都起左沙,唔係好水果款。仙草4號,除左無芋頭,呢個應該係我至愛。仙草好滑好好味,下面都會有冰底,如果三碗黎講呢個有仙草既最合心意!

4號沙冰

芋圓芋頭紅豆湯

芋圓仙草

4號沙冰
芋圓仙草
2020-03-15 279 浏览
一直都好鍾意食芋圓,因為係有咬口嘅嘢見到銅鑼灣都有專食芋圓嘅鮮芋仙就嚟試下啦叫咗個仙草6號,有仙草、芋圓、粉條、粉粿、珍珠,集有咬口嘅嘢係一碗,一個人都食得好開心!其實仲有個奶要落嘅,落咗個味就更好!得閒就再嚟食,不過要係人比較少嘅時間嚟,平時好多人排隊
一直都好鍾意食芋圓,因為係有咬口嘅嘢
見到銅鑼灣都有專食芋圓嘅鮮芋仙就嚟試下啦

仙草6號

其實仲有個奶要落嘅,落咗個味就更好!

得閒就再嚟食,不過要係人比較少嘅時間嚟,平時好多人排隊
2020-01-25
2020-03-14 149 浏览
4個女仔食完晚飯就梗係唔會少得食甜品呢個環節啦,近近地揀左鮮芋仙。去到大排長龍,要2個去排隊俾錢,2個負責搵位。我地叫左芋薯圓Q麻糬牛奶冰同布丁Q麻薯牛奶冰。芋薯圓Q麻糬牛奶冰有芋薯圓、小芋圓、Q麻糬、冬瓜凍、雲尼拿雪糕、牛奶冰。配料超豐富又好大碗,性價比高。芋薯圓係番薯包住芋泥。Q麻糬有原味同黑糖兩款。小芋圓係番薯同芋頭味。冬瓜凍係蒟蒻口感。芋薯圓、小芋圓、Q麻糬全部都好煙韌,有咬口,好好食。牛奶冰好重牛奶味,冰粒口感,頂部有球雲尼拿雪糕。布丁Q麻薯牛奶冰有雞蛋布丁、杏仁布丁、小芋圓、Q麻糬、冬瓜凍、雲尼拿雪糕、牛奶冰。雞蛋同杏仁布丁都唔錯,其它配料都係一樣既。
去到大排長龍,要2個去排隊俾錢,2個負責搵位。
我地叫左芋薯圓Q麻糬牛奶冰同布丁Q麻薯牛奶冰。
配料超豐富又好大碗,性價比高。
芋薯圓、小芋圓、Q麻糬全部都好煙韌,有咬口,好好食。
牛奶冰好重牛奶味,冰粒口感,頂部有球雲尼拿雪糕。
雞蛋同杏仁布丁都唔錯,其它配料都係一樣既。
2020-03-13
2020-03-12 161 浏览
鮮芋鮮呢一間過江龍,基本上我每次路過都係排長龍,可能每次我都係夜晚先經過啦。有一晚咁啱上堂上到好夜,悶悶地就同同學提議不如去食個糖水先返屋企。嗰日雖然係weekday,但其實都係好多人,只係條龍冇排到出街再轉埋彎姐。幾個人唔知食乜嘢好,最緊要係搵到位坐低食,所以我哋兵分兩路一個人去買嘢,兩個人去等枱。好彩唔駛等咗幾耐,就有張枱走咗,夠我地三個人坐。我哋嗌左一個芋薯圓Q麻薯牛奶冰share食~我本身對奶嘅甜品嘢唔係太好嘅,因為怕佢哋用奶粉開奶,有一陣怪味。但呢個係非常之香滑,配埋冰,加埋芋圓、芋薯、好正呀!我地三個人食都食到好飽.....其實我覺得呢盤野可以四至五個人食都冇問題!我見好多人都係4-5個人share一盤,除返開share係幾抵架!
好彩唔駛等咗幾耐,就有張枱走咗,夠我地三個人坐。
我哋嗌左一個芋薯圓Q麻薯牛奶冰share食~
2020-03-09 160 浏览
回想起佢初來銅鑼灣時,經常都有長長人龍,見到都唔想排... 終於係某日天寒地凍底下,又見唔駛排隊,終於可以一試!叫咗個熱嘅紅豆湯底配芋圓,希望暖暖身,但碗嘢竟然無煙出。再加上門口大開,吹風入泥,仲凍... 食落去雖然唔會好甜,幾好, 但芋圓唔夠香芋頭味... 紅豆湯真係好稀...覺得一般般味道
回想起佢初來銅鑼灣時,經常都有長長人龍,見到都唔想排...

終於係某日天寒地凍底下,又見唔駛排隊,終於可以一試!

2020-02-16
2020-03-08 155 浏览
繼續黃色經濟圈食完晚餐直落食甜品同朋友講咗勁耐終於可以食到鮮芋仙(自己就已經係第三次幫襯lu)可能係星期六夜晚嘅關係好多人排隊落單連拎餐等左半個鐘不過同朋友傾吓計啲時間都好快過本身想叫芋薯圓Q麻薯牛奶冰但一個人食唔晒而家又因為疫情唔方便同其他人share所以都係決定叫招牌仙草冰沙芋圓同番薯圓保持到一貫水準食落煙煙韌韌都有芋頭同番薯味黑糖沙冰配仙草簡直係絕配加埋花奶味道更豐富所以即使等好耐都係值得嘅
繼續黃色經濟圈
食完晚餐直落食甜品
同朋友講咗勁耐終於可以食到鮮芋仙
(自己就已經係第三次幫襯lu)
可能係星期六夜晚嘅關係
好多人排隊