2021-11-11 154 浏览
每次黎都愈黎愈少魚生。叫雜錦魚生飯但只得三文魚同八爪魚加幾舊tuna碎尾。問個staff點解差咁遠,佢說師傅會睇個日有咩魚生整。咁如果個日得八爪魚係咪淨係比八爪魚飯我?
2021-11-10 107 浏览
銅鑼灣登龍街真係好多野食,今次去食大家最愛嘅日本嘢😌舖頭雖然唔大,但係充滿日本風味,而且食物種類繁多,又唔貴。日本馬糞海膽丼,$168見到最貴嘅lunch set先$168,就可以食到日本馬糞海膽丼,梗係要試吓😍海膽好鮮甜,一定要試。估唔到咁嘅價錢可以俾到咁多,可以大啖大啖食,好幸福。拖羅丼,$168同樣價錢仲可以食到拖羅丼,都係嗰度嘅人氣。拖羅質素都好高,好美肥,仲加埋拖羅蓉同生雞蛋,好滿足😌吉列鰻魚丼,$88呢度都有唔少吉列嘅食物,不過因為未試過吉列鰻魚,覺得好特別,所以決定試吓。外層勁脆,入面就係平時食開嘅甜甜哋嘅鰻魚,估唔到咁樣食又幾好味喎👍🏻燒雞泡魚干,$58自從上次食過一次,就愛上雞泡魚干,甜甜地有魚嘅香味,又有咬口,好鍾意佢嘅口感,好味。餐廳另外仲有好多日式嘢食,刺身、壽司、燒物,好多都想試,下次可以約多啲人去就可以試多啲野😊

日本馬糞海膽丼,$168

拖羅丼,$168

吉列鰻魚丼,$88

燒雞泡魚干,$58

餐廳另外仲有好多日式嘢食,刺身壽司、燒物,好多都想試,下次可以約多啲人去就可以試多啲野😊
2021-11-08 70 浏览
There’s a cozy Japanese restaurant near the always heaving Time Square. The interior is decorated like an authentic Japanese restaurant. The waitperson recommended us their sashimi, but I didn’t feel like eating sashimi at that time. Therefore, we ordered some sushi, a hand roll and an eel rice set. To be honest, the quality of the sushi was not worth the price. The fishes were fresh, but definitely impressive. On the contrary, the eel rice was pretty delicious. The eel was well-seasoned. It was not too savoury. The texture of the eel was a bit soft for my taste. It would also be better if the eel was grilled a little bit longer to make it more crispy on the surface. The soft-shell crab was very crispy, but nothing to write home about as you can find food with similar quality as well. Overall, I think the food quality is average.
2021-10-14
2021-11-01 89 浏览
🤎魚鮮生刺身專門店🤎呢幾個星期去左幾間位於登龍街嘅餐廳,今日先介紹魚鮮生刺身專門店。雖然而家飛唔到去日本,但係都可以喺香港食到日本直送嘅刺身✨餐廳好有日本居酒屋嘅感覺,店內擺放咗好多唔同嘅模型珍藏。題外話,見到佢啲刺身生日蛋糕勁吸引🤩平時食Cake悶悶地可以考慮一下🍣前菜今次淨係叫咗一個沙律作為前菜,呢個沙律日常嘅時候,我哋以為係冇青瓜,識落就知道原來餐廳將所有嘅青瓜皮到刨走所以成碟都係白紅色🤣🤍蟹子沙律 $58🍣刺身與壽司不得不提嘅係,佢嘅特上刺身盤二人前,估唔到咁嘅價錢有一小板海膽,而且啲刺身真係好新鮮,有三文魚腩、赤蝦、深海池魚。🤍特上刺身盤二人前 $188🤍燒三文魚腩手卷 $48🍣燒物與炸物燒雞泡魚干幾有驚喜,真係幾適合送酒,佢冇魷魚干咁乾身,但係都有啲脆。個雞軟骨都整得幾好食,唔會話太油。🤍燒蕃薯仔 $20🤍燒雞泡魚干 $58🤍炸雞軟骨 $48🤍炸芝麻雞翼 $48📍 魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街31-35號地下#boombu日本菜#boombu銅鑼灣
🤎魚鮮生刺身專門店🤎

🤍燒蕃薯仔 $20
🤍燒雞泡魚干 $58
🤍炸雞軟骨 $48
🤍炸芝麻雞翼 $48

📍 魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)

#boombu日本菜
#boombu銅鑼灣
#跟住我食唔中伏.被燒到了!被燒到了😆在網絡上已經看到很多人分享過這家專門吃魚生丼的日式餐廳上星期特意跟媽媽和寶寶一起來吃😋果然是家性價比超高的餐廳!.第一次吃當然要點餐廳人氣菜式🔥😍[拖羅丼]人氣No. 1大大片拖羅鋪滿整碗飯🤤拖羅入口軟嫩非常,沒有筋👍🏻油脂甘香,果然是名不虛傳💯.[日本馬糞海膽丼]人氣No. 2味道濃厚甘甜,回甘強!性價比高😋難怪深得銅鑼灣上班族的喜愛👍🏻.[照燒雞扒丼]打開是滿滿的燒雞扒😍看到令人立即食指大動!燒雞偏乾身,燒汁香濃,整個飯丼份量超多,價錢實惠!.推介必點[汁煮大根牛舌]牛舌大件厚身,入囗非常軟嫩不騷大根蘿蔔爽甜無渣,很美味!.[燒芝士年糕]邪惡又飽滿,絕對可以滿足年糕控😆.整體感覺都很滿意,食物質素好,價錢合理店內環境乾淨企理,店員招呼亦很體貼,二訪機率非常高呢❤️...#ca師奶餐廳_銅鑼灣 魚鮮生刺身專門店銅鑼灣登龍街31-35號地下
#跟住我食唔中伏
被燒到了!被燒到了😆
在網絡上已經看到很多人分享過這家專門吃魚生丼的日式餐廳
上星期特意跟媽媽和寶寶一起來吃😋果然是家性價比超高的餐廳!
第一次吃當然要點餐廳人氣菜式🔥😍
[拖羅丼]人氣No. 1
大大片拖羅鋪滿整碗飯🤤拖羅入口軟嫩非常,沒有筋👍🏻
油脂甘香,果然是名不虛傳💯
[日本馬糞海膽丼]人氣No. 2
味道濃厚甘甜,回甘強!性價比高😋
難怪深得銅鑼灣上班族的喜愛👍🏻
[照燒雞扒丼]打開是滿滿的燒雞扒😍看到令人立即食指大動!
燒雞偏乾身,燒汁香濃,整個飯丼份量超多,價錢實惠!
推介必點[汁煮大根牛舌]
牛舌大件厚身,入囗非常軟嫩不騷
大根蘿蔔爽甜無渣,很美味!
[燒芝士年糕]邪惡又飽滿,絕對可以滿足年糕控😆
整體感覺都很滿意,食物質素好,價錢合理
店內環境乾淨企理,店員招呼亦很體貼,二訪機率非常高呢❤️
#ca師奶餐廳_銅鑼灣

魚鮮生刺身專門店
銅鑼灣登龍街31-35號地下
最近試左呢間位於銅鑼灣登龍街既日本菜-魚鮮生。開頭入去時覺得間舖好細,點知原來2樓係勁大囉~~~~仲好靚添我發現佢個午市套餐好抵食!真心誠意推薦佢個HK$88「吉列鰻魚白烏冬」+ 「拖羅丼」!但我想先介紹一下呢度有得食日本生蠔!【新鮮生蠔】HK$68/隻我地每人點左一隻試。一來到,一隻好肥美,一隻好瘦。食落肥美個隻好鮮甜多汁,勁厚肉,好甜好滑,100分!但係好瘦果隻生蠔,無咩腦汁,比較扁,唔太滿足。食生蠔真係好睇運氣,但兩隻都有少少蠔殼碎,洗得需要再仔細D。【豪華壽司拼盤】HK$388飯前想食少少野開胃先,所以我地兩個人SHARE一份壽司拼盤。總共有十款壽司,每款壽司都好有誠意,幾乎有OMAKASE嘅水準!記住提提大家,每食一件壽司之後都飲返一口茶,沖一沖洗口腔,先再迎接下一件。由左至右:牡丹蝦壽司,連頭奉上,蝦肉彈牙,蝦頭蝦膏都鮮甜到不得了!大拖羅壽司,好肥美甘香,夾埋醋米飯食真係無得頂!吞拿魚赤身壽司,軟滑口感,味道較淡,建議中段食。秋刀魚壽司,我覺得個味好特別,其他魚係食唔到,好濃好鮮,我好鍾意,去日本時都必定要食!建議中段食。金目鯛壽司,好甘香魚皮油脂,較清淡,建議最先食。赤貝
最近試左呢間位於銅鑼灣登龍街既日本菜-魚鮮生。

但我想先介紹一下呢度有得食日本生蠔!
【新鮮生蠔】HK$68/隻

我地每人點左一隻試。

一來到,一隻好肥美,一隻好瘦。

食落肥美個隻好鮮甜多汁,勁厚肉,好甜好滑,100分!
但係好瘦果隻生蠔,無咩腦汁,比較扁,唔太滿足。

【豪華壽司拼盤】HK$388

由左至右:

牡丹蝦壽司,連頭奉上,蝦肉彈牙,蝦頭蝦膏都鮮甜到不得了!

大拖羅壽司,好肥美甘香,夾埋醋米飯食真係無得頂!

吞拿魚赤身壽司,軟滑口感,味道較淡,建議中段食。

金目鯛壽司,好甘香魚皮油脂,較清淡,建議最先食。

赤貝壽司,彈牙爽甜,好新鮮,但味道較淡,建議最先食。

帶子壽司加上紫蘇花,鮮甜之餘仲加左花香,有層次。

三文魚籽壽司,由於影相影耐左,紫菜都腍哂,但三文魚籽色澤通透,新鮮程度呃唔到人,真係好好味好新鮮!建議較後食。

海膽壽司,呢個真係不得了,個海膽又濃又鮮甜真係不得了,完全唔會腥唔會臭,無野好講,極品,好食,建議最後食。

左口魚壽司,火炙過,好香魚油,但油膩感好重,唔夠清爽,建議中段食。

主食之外,餐點都配一客昆布蜆肉熱湯,同出面有啲好咸既麵豉湯唔同,我個人好喜歡呢度既湯,同埋刺身壽司類餐點,會有希靈魚剌身做前菜,好鮮甜。

醬油都唔係死咸醬油,選材唔錯,芥辣食得出係新鮮山葵磨製,好好味好香,大大啖食都唔會攻鼻。

因為化學wasabi會好攻鼻,我個人好驚見到化學wasabi。

【拖羅丼】$168 (午市套餐附麵豉湯及前菜)

拖羅丼價錢睇落有少少貴,但原來上檯時,上面有5片厚切嘅大拖羅!再伴以三文魚籽及吞拿魚蓉砌成既小山,中間有一隻生雞蛋,營造出火山嘅感覺!

大拖羅極鮮甜!好肥美!咬落滿滿油脂!

整個丼飯搭配得好好,蛋液拌落個飯度有滿滿幸福感,飯係丼既靈魂,而魚鮮生係日本米使用店,呢度既米飯好有咬口彈牙,真心高質,對得住個價錢。

【吉列鰻魚白咖哩手工烏冬麵】HK$88 (午市套餐附麵豉湯及前菜)

市面上好少見到有吉列鰻魚!必點!

食落勁驚喜!

酥脆表皮裹著超厚嫩嘅鰻魚,塊鰻魚絕對唔係超市貨嘅水準!

你可以睇到佢有一絲絲肉質分明,好厚好彈牙,好多油份!

雖然佢係吉列炸但一D都唔油膩,香脆與軟滑彈牙之間。

再搭配左兩款醬:沙拉醬及中濃醬(即係炸豬扒醬),前者沾菜絲為主,但沾炸鰻魚一樣夠清爽好味;沾中濃醬,就似食緊日式吉烈豬扒嘅香甜口味。

生菜絲伴碟,有助解油膩,食多左都無問題。

白咖哩好香濃,質感濃厚,但一開始時咖哩味唔係好突出,但原來佢底下有黃咖哩醬,原來要攪拌埋一齊先恰到好處!但係食到半碗左右,個人感覺會有少少膩,因為個烏冬好鬼大碗。

講到烏冬麵,因為佢話係新鮮手工切,所以粗幼少少有不一致,口感好滑,咬落彈牙,有嚼勁,掛汁既能力好。雖然有點膩,不過呢個搭配好有新鮮感。

HK$88我要寫咁多字去介紹佢,就知佢真係好多野值得一提,價錢咁平,值得一試!
题外话/补充资料: 我打文之前望一望其他人嘅差評,我再望返我叫左嘅野,好似其他人講嘅野好似個鰻魚飯唔同左樣又真係奇怪左D,不過我今次叫呢個鰻魚烏冬又真係好OK,HK$88我覺得真係可以一試,真心抵食
2021-10-28
庆祝纪念
生日
  • 吉列鰻魚白咖哩烏冬
2021-10-28 351 浏览
銅鑼灣登龍街一向多嘢食,今日就試吓呢間食日本刺身、日本壽司嘅專門店環境幾好,唔會太迫,牆上貼咗好多日本文字嘅poster,係寫住一啲魚生嘅名、魚生嘅特色食品,仲播住好多日文歌而呢啲歌係有改編成為香港嘅歌曲,所以聽落特別有一種熟悉嘅感覺亦恍如置身於日本居酒屋一樣我哋今日唔係太肚餓,所以冇叫壽司冇叫丼飯冇叫烏冬等等,只係叫咗一啲小食、刺身之類🇯🇵特上刺身拼盤二人前🍱💰$188有赤蝦兩隻、三文魚腩兩片、深海池魚兩片、海膽一小板海膽超新鮮超甜😍😍好好味,喺香港好少食到咁靚嘅海膽😍😍池魚都好好食,好厚肉,有魚香👍🏻👍🏻三文魚腩又係好香好厚身,大讚👍🏻🉐推介🉐🇯🇵北海道生蠔🦪💰$68/1隻好大隻又鮮甜👍🏻都好有海水蠔味👍🏻🍡燒A4和牛串🐮💰$58🍢串燒荔枝豚肉串🐷💰$48🍡燒日本茄子🍆 💰$20和牛好夠味;荔枝豚肉味道新鮮;茄子好多燒汁木魚碎,入味好吃👍🏻💰$450/2ppl (晚市另收10% service charge)⭐️4星/5星🈵分🚩魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街31-35號地下#foodie #hkfoodie #foodiehk #852foodie #foodblogge

🇯🇵特上刺身拼盤二人前🍱💰$188
有赤蝦兩隻、三文魚腩兩片、深海池魚兩片、海膽一小板

🇯🇵北海道生蠔🦪💰$68/1隻
好大隻又鮮甜👍🏻都好有海水蠔味👍🏻

🍡燒A4和牛串🐮💰$58
🍢串燒荔枝豚肉串🐷💰$48
🍡燒日本茄子🍆 💰$20

⭐️4星/5星🈵分
🚩魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街31-35號地下

#foodie #hkfoodie #foodiehk #852foodie #foodblogger #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodstagram #hongkongfoodie #hkfoodblog #hkfoodpic #hkfoods #happyday #whatweeat #foodporn #foodphotography #foodart #review #foodreview #restaurantreview #dinner #eatallday #dinnertime #japanesedinner #sashimi #eatwell #食評 #香港食評 #居酒屋 #日本菜
2021-10-26
2021-10-27 131 浏览
銅鑼灣魚鮮生刺身專門店,提供各款新鮮刺身壽司和丼飯,食材都是日本新鮮直送,裝潢走昭和日系居酒屋風格,午市套餐都是大眾化價錢,食物質素都不錯極上壽司定食 $388人氣no.1的壽司定食,共有10款壽司,用上時令魚生製作,每件都珍寶牡丹蝦壽司-肉質彈牙,鮮甜蝦味拖羅壽司-口感軟腍又肥美,油花豐富,入口即化鮪赤身壽司-入口細膩鮮甜金目鯛壽司-肉質軟嫩,入口散發陣陣魚香,鮮味滿腔池魚壽司-鮮甜爽口,魚味濃郁赤貝壽司-爽口甜美,非常新鮮珍寶帶子壽司-鮮甜厚身,嫩滑微爽,鮮甜清新馬糞海膽壽司-肥厚飽滿,香濃又creamy三文魚子壽司-粒粒飽滿明亮晶瑩,帶鹹香又鮮味京蔥左口魚壽司-魚油脂香加上京蔥很香口,炙燒過份外美味炸軟殼蟹手卷 $48大大件的軟殼蟹,炸得酥脆,外脆內軟,加上蛋黃醬吃很滋味玉子和風牛肉丼 $68上面鋪上滿滿的牛肉,牛肉份量比飯還要多,牛肉肉質嫩滑,拌勻蛋汁,加上洋蔥,珍珠米帶有飯香,滋味十足,超值之選

極上壽司定食 $388
珍寶牡丹蝦壽司-肉質彈牙,鮮甜蝦味
拖羅壽司-口感軟腍又肥美,油花豐富,入口即化
鮪赤身壽司-入口細膩鮮甜
金目鯛壽司-肉質軟嫩,入口散發陣陣魚香,鮮味滿腔
池魚壽司-鮮甜爽口,魚味濃郁
赤貝壽司-爽口甜美,非常新鮮
珍寶帶子壽司-鮮甜厚身,嫩滑微爽,鮮甜清新
馬糞海膽壽司-肥厚飽滿,香濃又creamy
三文魚子壽司-粒粒飽滿明亮晶瑩,帶鹹香又鮮味
京蔥左口魚壽司-魚油脂香加上京蔥很香口,炙燒過份外美味
炸軟殼蟹手卷

炸軟殼蟹手卷 $48
大大件的軟殼蟹,炸得酥脆,外脆內軟,加上蛋黃醬吃很滋味

玉子和風牛肉丼 $68
店內裝潢好有日式居酒屋🏮feel 又可以ff去左日本haha lunch menu都有好多款 除左刺身丼仲有熟食選擇😍 亦都可以單點串燒/壽司等.▫️三色鮮味丼 $98定食會配麵豉湯同前菜 麵豉湯竟然有蜆肉 飲落仲唔會過鹹~~ 前菜係希靈魚刺身 仲要都幾厚肉同爽脆 而且唔腥 連我唔食既都接受到🙈每個刺身丼都會有我至愛既蛋可以攪飯😛 等飯身食落creamy d唔洗咁dry😚 終於唔使攪豉油食😶 仲有蟹籽粒增加口感~ 刺身有熟蝦蟹肉碎同帶子😍童年回憶既熟蝦有嚼勁同時甜度剛好 蟹肉碎帶有蟹香味 用黎攪飯食又係好唔錯 贏家係帶子bb 好肥美滑溜之餘仲好彈牙同鮮甜😍.▫️拖羅丼 $168強推!! 真係成碗都俾拖羅大包圍 竟然咁抵🤯 色澤好粉嫩🥺 唔會有多餘既刺 食得出好新鮮 口感軟嫩 仲食到好香葱花味 完全食唔到有腥味 反正更香口😍 仲有爽彈蟹籽伴碟增加口感🤤 .▫️油甘魚壽司🍣 $26色澤好晶瑩剔透 同樣地好有鮮味 一啲都唔腥🥺 .▫️甜蝦壽司🍣 $26再推先!! 蝦控們要order 雖然得一條 但比平時肥身 食落帶有黏性滑嘟嘟 味道勁甘甜超滿足🤤🤤 .▫️燒左口魚壽司🍣 $28入了左口魚既坑 次次都會

▫️三色鮮味丼 $98

▫️拖羅丼 $168

▫️油甘魚壽司🍣 $26
甜蝦壽司

色澤好晶瑩剔透 同樣地好有鮮味 一啲都唔腥🥺
▫️甜蝦壽司🍣 $26
▫️燒左口魚壽司🍣 $28
燒左口魚壽司

入了左口魚既坑 次次都會叫🤭 真係入口即溶🤤🤤 微焦有油香 油脂感爆發 超幸福desu🥺 餘韻仲食得出有燒過既香味🥺
▫️A4和牛串 $58
A4和牛串

仲叫左串和牛試下😛 真係即叫即整熱辣辣 肉質細緻軟嫩又有肉汁🥺 超好咬牛香滿滿 仲灑左啲芝麻粒 味道更香濃🤤
總結,真係樣樣都好出色🥺🥺 無可以挑剔嘅地方~ 刺身真係好新鮮又高質 連同行人都狂讚 而且足料得黎完全唔貴 依個價食到依個質素真係勁抵食!! 下次想試刺身丼應該會再衝去依間🤤
甜蝦壽司
燒左口魚壽司
A4和牛串
2021-10-26 73 浏览
今日係銅鑼灣見到呢間小店幾有日本Feel午市定食都有唔小選擇拖羅丼 💰1️⃣6️⃣8️⃣果然係人氣No.1,拖羅刺身都算幾肥美仲有蟹子同拖羅蓉配埋生蛋黃汁撈飯超yummy😋吉列鰻魚手拉鳥冬(白咖哩)💰8️⃣8️⃣鰻魚即叫即炸好脆口炸得岩岩好唔會影響肉質👍手拉鳥冬睇落幾粗,不過食落原來幾彈牙白咖哩味道適中,個人覺得味道可以再濃啲活赤貝刺身一隻 💰6️⃣8️⃣活赤貝好新鮮爽口帶子刺身(每客6片)💰6️⃣8️⃣幾抵食雖然唔係珍寶size,都幾大粒仲好鮮甜鮮鳳趾 💰6️⃣8️⃣/1隻我哋叫兩隻做頭盤,唔落其他調味都好正🤤🎈魚鮮生刺身專門店🎈銅鑼灣登龍街31-35號地下
今日係銅鑼灣見到呢間小店幾有日本Feel
配埋生蛋黃汁撈飯超yummy😋

吉列鰻魚手拉鳥冬(白咖哩)💰8️⃣8️⃣
鰻魚即叫即炸好脆口
炸得岩岩好唔會影響肉質👍
手拉鳥冬睇落幾粗,不過食落原來幾彈牙
白咖哩味道適中,個人覺得味道可以再濃啲

活赤貝刺身一隻 💰6️⃣8️⃣
活赤貝好新鮮爽口
帶子刺身(每客6片)💰6️⃣8️⃣
幾抵食雖然唔係珍寶size,都幾大粒仲好鮮甜
鮮鳳趾 💰6️⃣8️⃣/1隻
我哋叫兩隻做頭盤,唔落其他調味都好正🤤

🎈魚鮮生刺身專門店🎈

2021-10-25
午餐
  • 拖羅丼
2021-10-25 53 浏览
好耐冇同女朋友食日本嘢朋友介紹所以就帶咗佢嚟呢間試吓啦我去到嘅時候都已經兩點幾所以唔係太多人但係環境真係好靚 好乾淨啲日式feel出晒嚟午市有lunch Menu 定食 款式都多而且唔使+1有生嘅刺身同埋熟嘅熱食 另外仲有可以單點嘅Menu單點嘅三文魚腩同埋帶子肉質純淨嫩滑 清新 鮮美 一啲腥味都冇拖羅丼 $168啲拖羅好大塊 有5-6 塊 顏色肉質味道油香都超級正,油花超密,魚油激多,另外吞拿魚腩蓉則用魚腩碎肉同脂肪混合跟住就點咗個熟食燒鰻魚丼$88鰻魚有五大塊每一塊都充滿鰻魚汁 ,比例啱啱好而鰻魚嘅肉質亦都好嫩滑,再加上少少既焦香味 好味!最後過下口癮仲點多咗串燒和牛呢間真係唔錯值得一試啱晒帶埋另一半嚟一齊食同埋感受下日本嘅氣氛
好耐冇同女朋友食日本嘢

肉質純淨嫩滑 清新 鮮美
一啲腥味都冇

拖羅丼 $168
啲拖羅好大塊 有5-6 塊
顏色肉質味道油香都超級正,
油花超密,魚油激多,

另外吞拿魚腩蓉則用魚腩碎肉同脂肪混合

跟住就點咗個熟食燒鰻魚丼$88
鰻魚有五大塊
每一塊都充滿鰻魚汁 ,比例啱啱好
而鰻魚嘅肉質亦都好嫩滑,再加上少少既焦香味 好味!

最後過下口癮仲點多咗串燒和牛

呢間真係唔錯值得一試
啱晒帶埋另一半嚟一齊食同埋感受下日本嘅氣氛
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇯🇵 Yᑌᗰ Yᑌᗰ ᒍᗩᑭᗩᑎᗴᔕᗴ ᖴOOᗪ @ 🌟 魚鮮生刺身專門店《👽食神大媽食午餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:白咖哩黑豚肉眼日本手拉鳥冬 HKD 88雜錦魚生丼 HKD 88燒西京銀鱈魚 HKD 138燒雞泡魚干 HKD 58燒A4和牛串 HKD 58燒雞翼串 HKD 28.👽 大媽路過一間個名同招牌都好CUTE嘅日料餐廳,仲要係下午時段見到佢有好多款價錢好抵嘅午市套餐,一定要試下。.👀 首先必須要講嘅就係佢所有食物都幾大件,唔會因為係套餐而吝嗇個SIZE。個烏冬質感好好,白咖喱略嫌較淡,黑豚肉眼就醃同炸得好味,平衡返。😬.🐟 雜錦魚生丼係高性價比之選,多種材料、厚切、新鮮。呢個價錢,實在必點 😆.🤤 淨係食兩個套餐唔夠喉,加多幾款燒物,不得不說,好出色。先講銀鱈魚,呢個價錢、超級大塊、肥美。如果唔想單點嘅朋友仔可以試佢嘅套餐。.🐡 雞泡魚干燒得恰到好處,唔會過硬,好好嚼口!.而大媽個人認為最出色嘅燒物,就係呢一款A4和牛串。👅 真係燒到火候剛剛好,厚切但保留到肉汁,外脆內嫩,仲要調味接近完美。呢一個必點!👍.燒雞翼都好好
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
燒雞泡魚干 HKD 58
燒A4和牛串 HKD 58
燒雞翼串 HKD 28

燒西京銀鱈魚

🐡 雞泡魚干燒得恰到好處,唔會過硬,好好嚼口!

燒雞泡魚干

燒A4和牛串

燒雞翼都好好味,大大隻,冇雪藏味,但因為燒和牛實在太出色,所以排第二啦 😆

燒雞翼串

🪵 呢間小店,裝修盡量還原返日本嘅居酒屋,價錢又抵,好適合大家黎聚會吹水呢!😙

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

燒雞泡魚干
燒A4和牛串
燒雞翼串
2021-10-23 85 浏览
#魚鮮生今次講嘅係位於銅鑼灣登龍街嘅一間日式店舖💕魚鮮生✨可能店舖相對上冇咁顯眼 但係嗰日熱辣辣就係想食返啲日式嘢 🤤🤤所以就選擇左入去🙈🙈店舖環境係居酒屋feel 燈光偏暗 而且牆壁上面都掛滿咗好多日式嘅poster 同埋好多阿童木嘅公仔🥰🥰🥰令到你好似真係去咗日本咁😻😻而座位方面就有四人枱 同埋啲吧枱 男女小編嗰日就係坐吧枱😋😋餐廳嘅Menu 都幾多選擇 午市仲要唔使加一‼️‼️一個餐有埋麵豉湯同埋沙律食 絕對抵食✨✨而且店員服務態度都好好 一坐低就會介紹俾你有咩係餐廳signature😍😍令到男女小編真係恍如置身於日本中💗💗💗拖羅丼 $168💰(8/10)呢個拖羅丼 用咗三款唔同嘅拖羅整成🤩🤩有拖羅✨火炙拖羅 仲有吞拿魚蓉💗💗面頭仲有蛋 仲有少少三文魚籽🤤🤤將個蛋黃篤爆 之後撈埋壽司飯 真係可以令到啲飯有好香嘅蛋香味🤩🤩而拖羅方面都好新鮮😻😻可以食到三種唔同嘅口感 仲有味道 放入口嘅拖羅有好香嘅油香味🥰🥰仲要都係大大塊 唔怪得係餐廳嘅No.1首選🤍🤍火炙三文魚丼 $78💰 (7.5/10)呢個火炙三文魚真係好大塊‼️一送上枱面即刻嚇親 而且都燒得好香 放入口有油香味 同埋火炙完嘅香味😋

#魚鮮生

拖羅丼 $168💰(8/10)
拖羅丼

火炙三文魚丼 $78💰 (7.5/10)
呢個火炙三文魚真係好大塊‼️一送上枱面即刻嚇親 而且都燒得好香 放入口有油香味 同埋火炙完嘅香味😋😋 同樣地有蛋黃喺飯上面 撈埋一齊 會令到啲飯更加好食😻😻三文魚嘅肉質都保存得好好 唔會話燒到好乾🤩🤩但係要大家小心嘅係 千其唔好落咁多豉油‼️ 因為店舖本身嘅豉油偏鹹 女小編嗰日落多咗 令到成個飯好鹹🙈🙈
火炙三文魚丼

特上刺身拼盤(二人前) $188💰 (7/10)
呢個刺身拼盤有💗三文魚腩兩片💛深海池魚兩片🧡海膽一小板💚赤蝦兩隻 全部刺身都大大塊 而且幾易入口🤤🤤 唔會腥 但係份量就真係有少少少🙈🙈🙈如果份量多少少就會好啲
特上刺身拼盤

蟹膏蟹肉手卷 $28💰 (8.5/10)
呢個蟹膏蟹肉手卷絕對比到驚喜我🤩🤩蟹膏份量好多 而且好軟滑 而且味道好香濃🥰🥰一啖食落去好滿足 再加上蟹肉份量都唔錯 成個配搭絕對比到驚喜我 以呢個價錢來講其實好值得🤤🤤🤤可以再試‼️‼️
蟹膏蟹肉手卷

炸雞軟骨 $48💰 (8.5/10)
炸雞軟骨送上枱面好熱辣辣 應該係即叫即炸 分量都正常 雞軟骨係細細粒咁 炸到好脆😋😋配埋沙律醬就好開胃💗💗
炸雞軟骨

睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食銅鑼灣

魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)
⚜️銅鑼灣登龍街31-35號地下
⏱星期一至日 1200-2200

火炙三文魚丼
特上刺身拼盤
蟹膏蟹肉手卷
炸雞軟骨
2021-10-21 86 浏览
🍣🍱又走入小巷探下食店,今次呢間我好鍾意❤️每件魚生都入口即溶,既新鮮又好食👍🏻環境乾淨,唔嘈吵👍🏻1)極上壽司定食 $388一次過食10件壽司實在太滿足,每件都極鮮甜,Toro仲要入口即溶,我最愛既赤貝勁爽口,仲有極香濃既馬糞海膽,真係好值得推薦👍🏻2)玉子和風牛肉丼 $68呢個飯份量十足,牛肉偏厚身,洋蔥絕不少,我要同朋友2個食先食得哂,又好食又飽肚!3)軟殼蟹手卷 $48好脆身既軟殼蟹,配以三文魚籽及適量既沙律醬,口感好豐富!📍店鋪:魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)📍地址:銅鑼灣登龍街31-35號地下
🍣🍱
又走入小巷探下食店,今次呢間我好鍾意❤️
每件魚生都入口即溶,既新鮮又好食👍🏻環境乾淨,唔嘈吵👍🏻

1)極上壽司定食 $388

2)玉子和風牛肉丼 $68

3)軟殼蟹手卷 $48
好脆身既軟殼蟹,配以三文魚籽及適量既沙律醬,口感好豐富!
軟殼蟹手卷

📍店鋪:魚鮮生刺身專門店 (銅鑼灣)
📍地址:銅鑼灣登龍街31-35號地下
2021-10-20
軟殼蟹手卷
2021-10-19 39 浏览
今日放假去咗銅鑼灣行街,朋友提議去登龍街搵間餐廳醫肚,見到一間魚鮮生個名幾特別喎,就決定入去試吓。一走入店,見到店內裝修都幾有日本小店feel, 台內仲播放住日文歌感覺去咗轉日本。本身想食台內人氣no1 嘅拖羅丼,可惜未有貨,食唔到。點咗另一款no2 日本馬糞海膽丼同極鮮蟹肉丼定食。▪️呢度嘅定食有麵豉湯+兩片希靈魚刺身。麵豉湯就正正常常啦,唔會話好鹹。希靈魚刺身都好新鮮,我鍾意咬落去一粒粒魚籽嘅口感。▪️日本馬糞海膽丼 $168呢度嘅馬糞海膽食落好creamy順滑,入口即溶,味道帶甘甜,加埋啲三文魚籽拌飯一餐食,好正。▪️極鮮蟹肉丼 $188呢個蟹蓋不得了,整個蟹蓋都係滿滿嘅蟹膏,拌飯一餐食就啱喇,而蟹肉嘅份量都唔少喎,好有鮮味,似係即拆,一啖蟹膏蟹肉一啖飯,有幸福嘅感覺。蟹腳係軟殼蟹腳,炸得好香脆,啱晒呢啲怕嫌食蟹麻煩嘅我,加埋蟹籽沙律醬一齊食都夾。▪️帶子刺身(每客6片) $68帶子係厚切,食落有口感仲好鮮甜㗎。▪️珍寶甘蝦(每客5隻) $68我好怕食到啲淡而無冇味嘅甜蝦,呢度嘅甜蝦,蝦頭嘅蝦膏同甘蝦都食到好鮮甜,唔錯。總結:試咗呢度嘅幾款刺身都好新鮮,店內環境都唔錯,老闆娘都有介紹餐牌上

▪️呢度嘅定食有麵豉湯+兩片希靈魚刺身
麵豉湯就正正常常啦,唔會話好鹹。
希靈魚刺身都好新鮮,我鍾意咬落去一粒粒魚籽嘅口感。

▪️日本馬糞海膽丼 $168
日本馬糞海膽丼

▪️極鮮蟹肉丼 $188
極鮮蟹肉丼

▪️帶子刺身(每客6片) $68
帶子係厚切,食落有口感仲好鮮甜㗎。

▪️珍寶甘蝦(每客5隻) $68

總結:試咗呢度嘅幾款刺身都好新鮮,店內環境都唔錯,老闆娘都有介紹餐牌上面嘅食物,服務都幾好,下次可以再嚟。
日本馬糞海膽丼
極鮮蟹肉丼