2017-12-03 288 浏览
行入大鴻輝呢棟為打邊爐而生既大廈,第一眼就俾台式兩個字吸引左,任食邊爐黎講價錢公道。湯底揀左胡淑豬肚同馬拉沙爹兩個。豬肚湯底唔知係咪油太多,等左好耐先滾,但豬肚確實野味。打邊爐配料黎黎去去都係果幾類,但呢到居然有餃子,仲有豬牛兩種。而且重有好多其他配菜,任君選擇。丸方面呢粒薑汁皮蛋貢丸以為係伏,點知味道出乎意料地夾 。亦都有新奇野-麻吉燒!外型同口感同食開既湯圓都有幾分相似。叫得台式梗係唔少得魯肉飯,感覺魯肉飯係到既捧場客唔太多,但打邊爐有魯肉飯食,都係新既嘗試。飲品唔飲汽水仲有花茶、涼茶、乳酸汁揀。甜品唔少得,有生果類 燉奶同雪糕。總括而言打邊爐應有既佢都有,打邊爐少有既佢都有。

湯底揀左胡淑豬肚同馬拉沙爹兩個。
豬肚湯底唔知係咪油太多,等左好耐先滾,但豬肚確實野味。

丸方面呢粒薑汁皮蛋貢丸以為係伏,點知味道出乎意料地夾 。

亦都有新奇野-麻吉燒!
外型同口感同食開既湯圓都有幾分相似。

飲品唔飲汽水仲有花茶、涼茶、乳酸汁揀。

甜品唔少得,有生果類 燉奶同雪糕。

總括而言打邊爐應有既佢都有,打邊爐少有既佢都有。
2017-11-29 335 浏览
因為同事要聚餐要約在荃灣, 所以訂這家。我們訂的是7點半, 哇, 店子意外的人多。由於我跟2個同事先到地點, 我們先點了清湯和麻辣鍋; 也因為我們很餓的關係, 所有牛肉我們也都要了3份。湯底來的時候, 我們偷喝了一口, 唔, 鹹度和濃度也不如我所想, 有點小失望。麻辣鍋不辣不麻, 清湯鍋帶少許鹹味。但肉類和海鮮質素意外地高。肉類獨有的甜, 貝類與魚類獨有的鮮, 在偏清淡的湯底下, 反而突出食物的優點。在店子中央, 它們放可自動拿的丸類, 蔬菜類, 配料類。唔, 丸類是高質的, 其次是那些可以一份份拿的綠葉 蔬菜。其餘配料則是質素一般。那裏可以拿以拿的罐裝飲品, 意外地有SMOERSET, 我真的喝了2罐。兩個字, 好喝。到最尾了, 也是吃甜品的時間, 那裏可以任吃的雪糕有DRYERS和NESTLE。我覺得意外的是, DRYERS那邊的雪櫃的温度是剛剛好, 我這一般食客是可以輕易刮出來。很多任吃的店子, 不知道是雪櫃壞, 還是想省錢, 儲雪糕的雪櫃調得超級冷, 我花了吃奶的力, 也只能輕刮上一匙。><!

2017-11-06
  • 牛肉類
2017-11-28 278 浏览
久聞馬辣之名,身邊好多去過台灣的朋友都有在當地吃過,而且評價都是良好的,既然香港開設了分店,一定要試試吧。馬辣火鍋主要是在夜間才營業,17:00開至凌晨03:00,很適合一眾「夜鬼」。冷冷的天氣最好是打邊爐了!18:00到步馬辣,食客暫時也不見多,但亦佔據了全店3份1的座位...時間愈夜,當然人數也會愈來愈多。任飲任食時間2小時,開動了!湯底有多款,最後點了鴛鴦鍋,一邊是知名的台式馬勒湯底,令一邊是杏汁蜂巢豆腐鍋。一紅一白,一辣一唔辣~第一次小試小辣麻辣湯底,味道好濃郁,辣度輕微,但麻味則好有保留...不能太感受得到麻的存的,或者下次可以試試大辣,或者麻辣的味道可能會更突出點!而杏汁蜂巢豆腐鍋也不錯,湯頭濃厚,呈奶白色,每一口都感到滋養。點餐紙有多款牛肉可選擇,牛肉的品質也不錯,放入麻辣鍋中焯兩焯,吸收湯底精華,基本上不用沾任何醬油,已經很夠味道!除牛肉外,還有豬肉、羊肉、海鮮類可選擇!各款質素都很好,海鮮有生蝦、小蜆、鮮魷、魚片、魚腩。蝦肉新鮮彈牙,蜆雖然好小,但勝在無沙,肉質新鮮,漲卜卜,好鮮甜。魚片都新鮮,但略嫌有頗多碎骨,食用時要小心,如果起肉功夫高一點,骨應該會少點的。至於其

任飲任食時間2小時,開動了!
台式麻辣鴛鴦鍋

牛、豬、羊、海鮮

至於其他肉丸類、腸仔類、粉麵類、蔬菜類...選擇可真不少,都是以自助形式去食物架自取。
飲品選擇有冷飲熱飲,自助沖壺熱茶也可以。
甜品有自家製的燉蛋,雪櫃有雪糕... ...已不能盡錄。
丸類蔬菜類

總括來說,加一服務費後,百多元的價錢,擁有2小時任飲任食時間,盡情吃喝,盡情享受與朋友共聚時光!
食物選擇又元化,質素又很不錯,最少看不到馬虎位置!絕對可以再光顧!
2017-11-27
台式麻辣鴛鴦鍋
牛、豬、羊、海鮮
2017-11-27 252 浏览
今次係我第2次幫襯,上次感覺唔錯所以再嚟,但今次實在要講呢間餐廳個別服務員的嘅服務問題。那嗰位企櫃面負責安排入座的服務員處事有好大問題。話說我拎左2人籌,等下一張檯到我。等待期間,親眼目睹有兩位人客剛剛到及拎籌,跟住同櫃檯服務員有講有笑…到有客人埋單走~喺無叫籌嘅情況下,果兩位客人居然自動自覺就埋檯坐低。我立即問解無叫籌就安排人入座…但櫃檯服務員只回應:我唔知喎 ,就了事…如果真係唔知,咁點解唔請嗰兩位客人起身等叫籌,而係坐視不理呢?成件事完全唔合理及安排失當!奉勸各位排隊時要有心理準備,因為隨時會俾人打尖架!

奉勸各位排隊時要有心理準備,因為隨時會俾人打尖架!
荃灣開了馬辣台式鴛鴦火鍋,剛巧又突然想食辣野,相請不如偶遇,馬上排隊塔升降機上去,一開升降機門便見人頭湧湧,但等一會便有位。 鴛鴦火鍋可以選兩個湯底,已鐵定其中一個是麻辣鍋(小辣),另一個則是胡椒豬肚湯底,不到一會便湯底便來了,麻辣鍋有很多香料和豬紅同鴨紅,湯底好香帶小小辣,嘴邊有麻麻的感覺,好正宗!兩個湯底都十分足料,而且加湯也是加湯不是加水,好有誠意。枱上放了一張紙仔,主要用來order牛肉和海鮮,每樣點了一份試試,牛肉普通質素不錯,任食來說算好好,牛魔皇有福了~如果要選一款,我會選美國安格斯黑牛,肉味十分濃郁,正正是我杯茶。而海鮮方面都算新鮮,海蝦好彈牙鮮味十足! 其他飮品、食物都是自助形式,種類有好多,除了一般的魷魚、午餐肉、牛筋丸、魚蛋、龍蝦丸、芝士腸、金菇、白蘿蔔、南瓜、烏冬、生菜等。還有比較特別的食物,滷大腸、墨汁黑、牛骨髓、薑汁皮蛋貢丸、麻辣丸、最新韓國芝士麵,而且更有自家制手工洋蔥餃和韭菜餃,皮薄餡靚,新鮮制作,好美味,太多食物一次真的食不完,下次會再來試試。 飲品也很多選擇有下火涼茶、花茶、汽水,冷熱飲品都有,好細心。 甜品有雪糕、蛋糕等,打完火鍋食一

甜品有雪糕、蛋糕等,打完火鍋食一流。

這價格有新鮮多款的食材,而且任食,普通食量的人也可回成,冬天打邊爐不用捱涷洗食材,來馬辣台式鴛鴦火鍋搞掂拉。
2017-11-21
  • 滷大腸
  • 麻辣鍋
2017-11-06 600 浏览
呢間台式火鍋店一直想試, 今晚終於早D收工可以黎試下, 放工還早, 所以未洗等太耐.全層位好多, 而且卡位好舒服. 抽風亦非常良好, 唔熱又無煙霧迷漫.湯底有八種, 可以任選2款要左胡椒豬肚+馬拉沙爹, 兩款味都幾濃郁, 唔會太稀.除左紙上面既牛豬肉類要填之外, 其他配料都係自助任拎, 一般既丸類, 蔬菜等等都有齊.頂級牛梅花同安格斯牛紋里脂肪比例平均, 牛味濃郁, 咬口軟腍唔韌, 亦無起渣.五花腩就較細條, 但入口亦都好嫩, 唔會覺得太肥.海蝦隻隻都手指咁粗, 爽口彈牙, 鮮甜美味.其他配料都好乾淨新鮮, 最正竟然有骨髓, 淥熟左好入味, 夠滑溜.食完正餐, 仲有任"不"雪糕, 幾種口味樣樣試下.
湯底有八種, 可以任選2款
要左胡椒豬肚+馬拉沙爹, 兩款味都幾濃郁, 唔會太稀.
五花腩就較細條, 但入口亦都好嫩, 唔會覺得太肥.
海蝦隻隻都手指咁粗, 爽口彈牙, 鮮甜美味.
食完正餐, 仲有任"不"雪糕, 幾種口味樣樣試下.
2017-11-04 614 浏览
之前係台北食完,念念不忘,成日都係到諗點解香港唔開,因為我去開台北嗰間食,都有唔少係香港人,所以香港香必定多人食。果然最後係開咗啦!我地預先訂定枱,如果冇訂真係唔知要等幾耐!其實打邊爐我覺得其一重要係湯底,而湯底好唔好表面一睇就知,就係湯料足唔足,雖然呢間都係任食,但相比出面啲任食邊爐個湯底,以清湯為例,都係得三四舊冬瓜,而馬辣湯底料足湯甜!而其二重要就海鮮類新唔新鮮,全部都好爽。而食物總類都好多!全部自助,要幾多自己拎。雪糕正,係dreyers!!

而其二重要就海鮮類新唔新鮮,全部都好爽。
而食物總類都好多!全部自助,要幾多自己拎。
雪糕正,係dreyers!!
每次去台灣飲飲食食團,馬辣火鍋是必定要安排的行程之一!太喜歡麻辣湯和鴨血的配搭了,簡直想一想都感覺快不行了!(≧∇≦) 估唔到香港都有馬辣了!說句真的,其實不知道是不是同一間,不過點都要去會一會吧?!而且聽說價錢和台灣非常的貼近,同樣是極親民的價錢耶!百多塊吃到捧住個肚走呀,問你死未! 果然這裏挾著馬辣之名, 門庭若市, 我們早早來到六點半入座都已經好爆場!不過這裏地方非常大, 放眼望去起碼有二三百個座位吧, 而且座位間隔不算擠迫以卡坐為主,坐得都幾舒服! 一坐低當然先揀湯底啦, 這裏款式湯底呀ok多,大概有八款, 好似我咁鍾意食麻辣湯的一定首選麻辣, 麻辣可分爲 一隻辣椒辣度和兩隻辣椒辣度, 我選擇的一隻辣椒辣度不算太辣,以麻為主吃起來的頗香口。 不吃辣的也可以揀清湯、沙爹湯、芫茜湯等等,甚至可以嚟個雙併鴛鴦湯底。 我最鍾意嘅麻辣鍋仲有配埋鴨血, 裏面大概有五塊炸豆腐般大的鴨血, 非常足料! 而且鴨血煮到好q彈,仲 一啲都唔腥, 由於太好食嘅關係,我只能夠分一舊畀我老公食。其他全部我食曬呀!哈哈! 場嘅中間設有自助區, 除了肉類要點單之外,基本上在自助區都可以找到各款常吃的火鍋配料

場嘅中間設有自助區, 除了肉類要點單之外,基本上在自助區都可以找到各款常吃的火鍋配料,例如: 牛丸、龍蝦丸、魚片頭、 魚蛋 、火腿丸、 海膽墨魚丸、 蟹子丸……

比較特色嘅就有牛栢葉、 牛孖筋 、粉腸、生腸、鵝腸 、豬潤、 豬肚 、醉雞件 、豬頸肉……
蔬菜類的選擇也十分豐富,除了綠油油的蔬果籃之外,還有勁多菌類,例如金菇、冬菇、雞髀菇、秀珍菇等等……

打邊爐梗係要有肥牛喇, 呢度牛肉款式都多,大概有四款選擇, 有美國prime頂級牛梅花,美國choice無骨牛小排,美國安格斯黑牛和美國精選五花。 愛吃牛肉的我當然要試曬咁多款啦!

盛載的餐具側邊會有顏色記號,跟返顏色記號就可以知道是哪一款肉類,非常方便! 個人認為頂級牛梅花最正, 不但止大大塊食落啖啖肉,而且有少許油花但是又不會過份肥膩, 輕輕灼熟之後還帶有點點咬口, 而且肉味香濃, 估唔到百幾蚊任食都有這種質素實在難得!

豬肉都有黑豚五花肉和黑毛豬梅花選擇, 如果想食羊肉都有頂級小肥羊肉! 海鮮類都有提供大大隻海生蝦, 小八爪魚 ,小貝殼和脆肉鯇魚腩! 脆肉鯇魚腩好新鮮,食落真係索索聲架!

飲品方面都係無限添飲嘅, 除咗有一般汽水橙汁供應之外, 還有一部咖啡機可以沖調咖啡, 或者可以飲夏枯草等清熱飲品!

仲有台式泡茶,所以飲品選擇都多,我當然立刻為自己冲調左杯Morca來飲!

成晚令我覺得最正嗰part係 ,會發現驚喜係陸續有嚟嘅, 行到去水吧位會發現有親手包嘅洋蔥牛肉攪和韭菜豬肉餃, 隻隻都脹卜卜, 試咗洋蔥牛肉餃好得意,真係淨係洋蔥同牛肉去做,但係食落唔會嚡口,因為洋蔥啲汁會一路煑一路流出嚟,令到個牛肉餃有好juicy嘅感覺,都ok好食!

再行過少少仲有好多甜品選擇, 例如有麵包布甸 ,更加有我最愛嘅焦糖燉蛋! 而且係用茶杯裝細細杯,夠曬的色,啱曬我呢啲鍾意食兩啖試下味嘅女仔! 塊焦糖仲係脆卜卜架!

最後的驚喜就當然係有dreyer's雪糕任食啦! 而且非常大方地有兩個大雪櫃㗎! 唔鍾意食雪糕仲有韓式雪條任你揀!超正!
2017-10-29 524 浏览
去大鴻輝搵食,馬辣係不二之選。今日星期日,我哋選擇咗食早場,四個人都比張六人枱我哋坐,好闊落。湯底有八款,我哋揀咗麻辣鍋同埋芫荽皮蛋鍋,食過咁多次,我哋認為美國安格斯黑牛最正揀完湯底,叫埋牛肉,之後就梗係教返個醬汁,有好多唔同嘅配搭,任你溝除咗肉類、魚同海鮮,其他打邊爐嘅食物都係以自助形式,想食幾多就攞幾多,款式都好多質素又好食,個人認為水魚蛋好彈牙,其他食物都好正,揀完嘢食返埋位,個湯底已經係你面前預備好,食得除咗食物音色之外,嘢飲都係任你飲,無論係啤酒汽水涼茶花茶都樣樣齊食到咁上下,記住出去食埋啲甜品,雪糕、雪米滋、仲有即叫即做嘅香蕉朱古力pancake,真係不得了四個人埋單$743 ,有得俾你食兩個鐘,好滿足,溫馨提示,如果唔想等位可以預早致電留咗,定位張枱都特別四正架

2017-10-29
1K
2017-10-29 412 浏览
天氣開始涼,已經忍不住打邊爐想食這間馬辣非常耐,等人潮散了不少後這晚跟家人特意前來試試看店內以卡位為住,座得舒適 自助飲品的選擇很多,更有啤酒,汽水等等還有我最愛的可爾必思 湯底有八款任選,包括台式麻辣鍋、胡椒豬肚鍋 西紅柿洋葱海皇鍋、馬拉沙爹鍋等點肉類跟海鮮類,可以劃單選擇,上菜速度也頗快其他食材外面自取食材非常多樣化有不同類型的丸、餃、內臟、菜蔬,麵等等個人最推薦滷過的大腸下鍋後真的超好吃整排的醬料可依習慣自行添加今天我們選的是麻辣鍋跟西紅柿洋葱海皇鍋 麻辣鍋比我相像中不辣,麻度也不強,的確有點失望蝦子很大隻而且很新鮮肉類也沒有失望,牛梅花、牛小排、安格斯黑牛肉味濃個人最愛牛小排最有驚喜是這款麻吉燒滾個5分鐘,就是個流心花生湯丸 荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心8樓
天氣開始涼,已經忍不住打邊爐
想食這間馬辣非常耐,等人潮散了不少後
這晚跟家人特意前來試試看
店內以卡位為住,座得舒適
自助飲品的選擇很多,更有啤酒,汽水等等
還有我最愛的可爾必思
湯底有八款任選,包括台式麻辣鍋、胡椒豬肚鍋
西紅柿洋葱海皇鍋、馬拉沙爹鍋等

點肉類跟海鮮類,可以劃單選擇,上菜速度也頗快
其他食材外面自取
食材非常多樣化
有不同類型的丸、餃、內臟、菜蔬,麵等等
個人最推薦滷過的大腸
下鍋後真的超好吃
整排的醬料可依習慣自行添加
今天我們選的是麻辣鍋跟西紅柿洋葱海皇鍋
麻辣鍋比我相像中不辣,麻度也不強,的確有點失望
蝦子很大隻而且很新鮮
肉類也沒有失望,牛梅花、牛小排、安格斯黑牛
肉味濃
個人最愛牛小排
最有驚喜是這款麻吉燒
滾個5分鐘,就是個流心花生湯丸
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心8樓
2017-10-28
  • 麻吉燒
2017-10-27 334 浏览
踏入秋季,是時候吃火鍋暖暖肚子,荃灣的火鍋非常的多,選擇困難症又開始出現,最重要有朋友幫我挺身而出。火鍋餐廳位於8樓,位置相當多,客人也非常多,飲品、食材、甜品、醬汁全都是自取的。選了台式麻辣鍋(少辣)和西紅柿洋蔥海皇鍋,少辣的比想像中不麻不辣,最後要加回一點辣,海皇鍋湯頸清甜,配料滿多。美國prime頂級牛梅花美國精選牛五花,整體不會過肥,蠻有牛肉味,肉質鮮嫰。蝦串口感爽彈,新鮮美味。燕餃、肉丸,芝士腸等,再當中最吸引是西北麻吉燒,是花生湯圓,味道十分有驚喜,皮薄爆花生,吃湯圓多過牛丸…xdxd。還有雪糕雪條任食

美國prime頂級牛梅花
美國精選牛五花,整體不會過肥,蠻有牛肉味,肉質鮮嫰。

蝦串口感爽彈,新鮮美味。

還有雪糕雪條任食
提到馬辣,不自覺會想起台灣的火鍋店。然而這個思想也太過天馬行空,藍色星期一又何來旅行之感?所以我在下班後直接來到這家位於荃灣的馬辣台式鴛鴦火鍋。 任飲任食兩小時,都只是$158再加一服務費而已。雖然是星期一,但八時來到這邊是座無虛席的,也等上了好一陣子才有位。但不打緊,在等位時可以先感受一下這邊的氣氛,很熱鬧,而且人來人往的,眼見食客們去夾食物、取飲品、混醬,個個都面帶笑容的。就連接待處的工作人員都笑面迎人的,好不親切。 門口邊的兩個飲品櫃可供食客在等位的時候邊飲邊等的,這個做法又蠻得我心,作為一個長期需要飲水/茶的人來說,烏龍茶就是一個不錯的選擇了。當然除了門口這兩個雪櫃之外,還有好幾個雪櫃滿滿的擺放著飲料,相當方便。 除了雪櫃入面放滿不同的罐裝飲料、酒精飲品之外,這邊還有各式各樣的涼茶、不同的花茶、茶包,能滿足不同食客的需要。 食物方面種類也夠多的,有即包的餃,有不同類型的丸、餃、內臟、菜蔬、即食食品等,足足四大個櫃,正正就擺放在餐廳的中間,食客從四方八面來到這邊選取自己心儀的食物。除此之外,也留意到在混醬區的附近有廚師自家製的餃子,相當有心思跟有心意。

這邊的混醬有夠多款式的,要麻有麻,要辣有辣,要甜有甜,要重口味有重口味,真的總有一款合自己心意。在香港,好像第一次見到有這種規模的混醬。

甜品也夠多的,有三座雪糕機,入面有不同口味的雪糕,也有雪條、雪米糍供應;亦有不少廚師自家製的甜點,當中有不同的布甸、啫喱等;還有即製Pancake,真的是應有盡有的。

如果覺得還不足夠的話,可以試試這邊的魯肉蛋跟珍珠飯。真的,來這邊晚餐一定可以捧腹離開。因為總會找到自己喜歡的食物啦。

看場看得久了,來看看這邊的湯底跟點叫的肉類跟海鮮吧。猜猜我們點了那款湯底?

我們點了「西紅柿洋蔥海皇鍋」跟「杏汁蜂巢豆腐鍋」這兩款,一款相對滋潤清甜,一款比較鹹香惹味。

湯底跟不同的肉類、海鮮都到齊啦,當然要「相機先吃」。這邊要畫紙點的肉類均不會失望,牛梅花、牛小排、安格斯黑牛、牛五花、豚肉、羊肉,款款肉味濃郁,牛的幾款尤其好食。放在不同的湯底之中,肉類的味道跟質感會略有不同,我倆吃得開心吃得過癮。海鮮方面,小八爪魚、海蝦都相當新鮮,煮熟之後更顯彈牙。至於貝款類的海鮮呢,則有一點點沙,是唯一的美中不足啦。對於海鮮,整體上還是正面的。

我們所取了應該兩至三次食物吧,這是其中一碟,滿滿的一碟,很豐富很滿足,感覺相當治癒呢。

花膠更是大大的一塊,食落膠質很重,放在杏汁蜂巢豆腐鍋之中慢慢煮,滋潤感覺Double Up!!

不得不提的是這家馬辣都蠻有心思的,早早就準備好一個籃讓我們可以盛裝我們的垃圾,食客們都會自覺地把垃圾放入小籃內,不會讓地方變得髒兮兮的,讓我們可以在一個舒適的環境之中品嚐美食呢。
又係秋風起食麻辣鍋的時候🍁~今日同大家分享呢間過江龍左一段時間的「馬辣」🐉~ 本來喺台灣已經深得香港人歡迎👏,黎到香港緊係繼續被受追捧啦!所以等位人真係好多下👥👥⋯加上9點半前都只係$158一位,9點半後仲要$138👄⋯咁多野食呢個價⋯walk in 嘅話等至少半粒鐘都算常識吧😈~ 雙拼鍋緊係要揀一邊麻辣湯底🍲(隊長B就見到有食客係2邊都要麻辣湯🌶~) 麻辣湯未煮已攻鼻👃🏿,真係刺激開胃,辣味中帶藥材味🙈,辣中帶麻,好香仲識回甘~鴨血好多即使叫加湯都係加麻辣湯💁🏻💁🏻,好有誠意!呢度好方便係每台都有啲餐碟🥄,比客自助拎野食,唔使慢慢等,仲可以確保拎既係自己想食嘅野,唔使浪費又唔會走單🌟~ 麻辣3寶呢度絕對唔會少😻,肥腸牛孖筋金錢肚全部都好吸湯🐮,亦處理得算乾淨,仲有大塊海帶千葉豆腐麻吉同自家製餃子索味又正正子的東東🌮~ 除左出面嘅嘢食,呢度仲有寫紙先有嘅精選肉類同海鮮🙆🏻🙆🏻~ 海蝦超級新鮮仲好多羔;牛梅花好有牛味🌸,放入口好豐足的感覺,安格斯黑牛同牛小排都好滑,吸左湯超好味,唔會覺得油滯😙~更似台灣的是呢度仲有魯肉飯食🐷!雖然魯肉飯就肥左少少,但係好入味香菇醬好香,魯

除左出面嘅嘢食,呢度仲有寫紙先有嘅精選肉類同海鮮🙆🏻🙆🏻~
更似台灣的是呢度仲有魯肉飯食🐷!雖然魯肉飯就肥左少少,但係好入味香菇醬好香,魯肉汁亦好濃滑👻~即使咸左少少,但無疑係正既👏🏻

-----------------
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:7.5/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:8/10
乾淨指數🌝:7/10
2017-10-12
2017-10-25 291 浏览
近年香港開咗多間台式火鍋店...都係標榜以麻辣火鍋為主題!但係有某啲火鍋店既豬紅同鴨紅並不是任食。第二轉開始追加就會收費!今次係第二次嚟呢間馬辣。位置喺荃灣大鴻輝8樓!六點半前嚟到,吾洗等位,每位價錢加埋一係$175!任食兩個鐘。如果早啲去食,七點半前離座就每位減$10。鍋底可任選兩種。我哋揀咗小麻辣(有小辣同大辣兩種選擇)同酸菜白肉鍋。麻辣鍋既豬紅同酸菜白肉鍋裏面既酸菜都可以任加、不另收費!食物方面除咗海蝦、(當日海鮮)花甲、美國安格斯牛、黑豚五花肉,其他全部都係自助形式,自己攞住個碟出去夾!其他食物包括有魷魚、滑牛、牛肚、鵝腸、雞子、午餐肉、薑汁皮蛋貢丸、牛筋丸、龍蝦丸、魚旦、蟹子丸、腐竹、生根、響鈴、芋頭、廚師腸、芝士腸、冬瓜、金菇、白蘿蔔、南瓜、烏冬、韓國麵等。另外值得一提既,就係佢哋嘅手工韭菜餃同洋蔥餃;皮薄餡多,超好味。不過所謂安格斯牛就真係好一般!熟食既有台式滷肉飯同滷水蛋。味道都可以吖!飲品方面都係任飮,除咗一般罐裝汽水外,仲有洛神花茶、菊花茶、蔗水、熱咖啡、熱朱古力同各式花茶。不過最驚喜既竟然有罐裝嘉士伯!好揼本!甜品種類都有好多...有朱古力慕絲、芒果慕絲、Tira
熟食既有台式滷肉飯同滷水蛋。味道都可以吖!
甜品種類都有好多...有朱古力慕絲、芒果慕絲、Tiramisu、焦糖燉蛋、燉奶、Dryers雪糕、雪糕糯米糍、同多款雪條等。但係佢嗰到最正既甜品當然係即叫即整既香蕉朱古力pancake!😋咁多野食加埋一先$175,任飲任食喎,仲想點!👍👍👍
麻辣火鍋•酸菜白肉鍋
手工韭菜餃•洋蔥餃
焦糖燉蛋•燉奶
朱古力香蕉pancake
Dryers雪糕
上星期和媽媽專程去荃灣, 為的不是吃米線,而是吃同事們推介的麻辣火鍋~ 同事們總是說馬辣這裏的火鍋湯底很好味, 很有台灣的水準!再加上價錢不貴, 只是150元/人, 而且是任食兩小時!!! 真的很吸引! 所以我專程放工入荃灣呢~ 來到馬辣這裡,客人真的很多! 所以建議有心來的朋友,要早些來呀!!! 不過我們也很快被安排入座, 入座後會見到食物的選擇真的非常之多!! 圍繞會場一周, 就已發覺食物選擇多達幾十款了!!! 真的不知從哪兒吃才好呢~ 另外還有冷熱甜品多款雪糕雪條亦有很多款 飲品亦有很多, 我看到飲品櫃內有高價的SOMBERBY! 另外除了樽裝罐裝飲品外, 還有自助飲品BAR 包括凍檸檬茶、夏枯草等等~~ 食物方面真的很多, 凍肉櫃擺放不同涷肉外, 還可以在任食紙上點新鮮的肉類如牛肉豬肉! 另外, 亦有師夫現場即場製作所以幾款不同的餃子, 真的讓人很有驚喜呢! 湯底方面, 每枱可以選擇兩款不同的湯底, 包括台式麻辣鍋、胡椒豬肚酸菜白肉鍋等等 我們點了一邊是胡椒豬肚湯, 而另外一邊是杏汁蜂巢豆腐鍋 湯底幾清甜, 內裡有很多配料, 豬肚和蜂巢豆腐份量很夠多!

同事們總是說馬辣這裏的火鍋湯底很好味,
很有台灣的水準!再加上價錢不貴, 只是150元/人,
而且是任食兩小時!!! 真的很吸引!
所以我專程放工入荃灣呢~

圍繞會場一周, 就已發覺食物選擇多達幾十款了!!!
真的不知從哪兒吃才好呢~
另外還有冷熱甜品多款雪糕雪條亦有很多款
飲品亦有很多, 我看到飲品櫃內有高價的SOMBERBY!

我們點了一邊是胡椒豬肚湯, 而另外一邊是杏汁蜂巢豆腐鍋
湯底幾清甜, 內裡有很多配料, 豬肚和蜂巢豆腐份量很夠多!

剛才提到可以從餐點紙中任選幾款不同的牛肉和豬肉
由於是任點任吃的闗係, 所以是非常超值!
它們包括美國頂級牛梅花、無骨牛小排、安格斯黑牛美國精選牛五花肉、黑豚五花肉、黑毛豬肉、小肥羊肉等等, 真的很多!
味道方面亦真的不錯, 很新鮮亦很夠肉香!
這還不止! 除了肉類外, 亦可選海鮮呢~
它們亦是任吃的! 包括有大大隻又爽口的海蝦、脆肉鯇、小八爪魚和蜆肉等等
款式多到, 真的無話可說
要每樣都嚐味的話, 肚子是撐到不能~

最愛花膠, 鵝腸, 真心處理得很乾淨,沒有雪藏味但又夠爽口, 真心不俗!

丸丸方面全都好好吃!!! 我試了十多款呢~, 普遍來說全部都很有特色
而且味道亦非常可口!!!
店員特別推介我吃魚丸芝士丸
我覺得真的不錯, 很有口感~
丸丸咬下後, 會有很野味的流心芝士湧出來!
鮮味又好味!
另外我亦很喜歡他們的墨魚丸!
大大粒很有咬口, 內裡有墨魚粒的~ 非常美味!

不論是肉類, 丸類, 海鮮類都非常不錯, 食物高水準, 沒有一樣我覺得不好的(真心話)~
就連飲品方面都超不錯, 個人推介這裏的檸檬茶
冰冰涼涼甜度剛好!

最後我亦不忘吃了雪條和糯米糍, 雖然已很飽了!
但還是有多款雪糕雪條以供選擇, 絕對是不會回不到本的餐廳
難怪整個時段都人山人海了!

馬辣台式鴛鴦火鍋
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心8樓