2017-04-25 508 浏览
今時今日香港地的早餐價錢,一個餐有杯飲品平極最少$29元才得。這間荔枝角香港達人居然在特價時段(早上10點前)$22-24元就有交易,而且還有A,B,C三款選擇,真係強力抗通脹,回餚食客, 相信外邊好難找到。餐廳座位宽闊,卡位較多。食物絕不將價就货,份量多。是日order了雞扒鮑片絲螺絲通粉,熱奶茶。湯底味道夠,飽片夠淋,可借雞扒太乾身,没有咬口。而奶茶茶品濃,即冲夠熱,可惜不夠滑。這樣價錢,質數不差,是可以接受。
雞扒通
2017-04-25
$24 (早餐)
2017-04-10 395 浏览
不想日日吃頹飯,是日人少少特意跑到宇晴軒以為吃頓好的,怎料遇上伏中之伏!餐湯例牌有中西湯,小人保險地要了紅湯,誰知伏到飛起。先說見到服務員捧著一大盤的湯和麵包逐枱去派,小人已覺危險,結果派到我們時果然濺了一些湯到小人的豬啼上,想叫停服務員,可能太忙,轉身經已遠去,利害得不帶走一片雲彩!回說餐湯,烯薄似水,料少得近乎零,不酸不咸,淡而無味,不喝也罷。牛扒不靭卻是無味,明顯下了勁多的鬆肉粉,兼且有筋,趁上那不知所謂無黑椒味的黑椒汁,已經惡頂;意粉還要烚得過腍,毫無彈性可言,貌似茄汁意粉,吃入口竟有股似是隔夜的up味,壓根兒令人受不了……難食至此,自稱達人的而且確當之無愧。

羅宋湯
黑椒西冷扒跟意粉
難食至此,自稱達人的而且確當之無愧。
午餐
2016-11-30 608 浏览
去附近屋宛探朋友, 搵到呢間好似有幾間分店既西餐. 由於時間所限,所以冇乜期望咁,唸住入去求其醫飽個肚叫左個扒据下,質素冇乜特別, 好食過大家樂小小. 但係隨餐送既羅宋湯真係幾正, 味道夠曬濃, 不過唔知點解間餐廳冇乜推介如果考慮中下價錢, 間餐廳都可以食下

如果考慮中下價錢, 間餐廳都可以食下
2016-11-26
2016-05-19 1011 浏览
運動前席數小時,來到這商場挑吃的,挑了這間,本來無期望,只求普通味就好,吃飽就算。結果,太差了吧?芝士魚柳飯,芝士,就如指甲大小芝士有這麼矜貴嗎?只下一點的份量?再來是魚柳,太梅了,是過熟?還是是已經番熟了多次?一點魚柳質地也沒有,是一堆東西,也不知在吃甚麼,我吃了也沒一半就走了,吃不下實在奇怪的是,羅宋湯我發現的是發菜?中西合壁?但味道算是可接受,奇怪點罷了,喝下幾口就算

結果,太差了吧?芝士魚柳飯,芝士,就如指甲大小
2015-12-01 853 浏览
去朋友屋企打機。打到攰就落去佢樓下個商場果度食。四小龍呢個商場都有唔少食店,拉麵、和亭、麥記、大快活、大家樂、pizza hut、魚米家、全部食過。今次黎竟然有間新野(不過聽朋友講都開左一段時間)。靚靚版茶仔,裝修好靚,餐牌好靚,卡位好舒服。我同朋友兩丁友黎食下午茶,間野都有8成滿人。我地點咗咖哩雞扒飯同埋沙爹牛肉包配雞翼。先黎左杯熱奶茶。最初見到個杯好似殘殘地,諗住唔係好掂啦,點知又唔係喎,茶味均衡,就算唔落糖,一啲都唔gip,奶味同茶味同拎到個balance。個咖哩雞扒飯,個飯都算砌得有心機,如果放兩條菜有少少綠色其實會靚好多,而家好多茶仔都有咁做。咖哩汁本身好食,反而係雞扒一早煎定,翻熱少少都無,係失敗。茶仔煎定無緊要,臨俾客人食之前炸一炸或者煎一煎翻熱丫起碼。沙爹牛肉包朋友話都ok,起碼有沙爹味同埋肉唔會硬。凍o茶同奶茶一個膽,所以都ok既。兩個人,80蚊下午茶,坐左1個鐘,starbucks都唔得啦。不過,啲野真係唔好食囉…
咖哩雞扒飯
沙爹牛肉包配雞翼
2015-11-28
2015-02-03 916 浏览
屋企附近新開張港式茶記,見佢其他分店評價ok,諗住無飯的夜去捧場,點知一試後,決定永不光顧餐廳打港式做主題,裝修喺茶記來講,算有格調我地點左海南雞飯, 芝士龍蝦汁豬頸肉撈面, 雜菌炒伊面,好正常嘅菜式海南雞飯係最令人失望, menu用左正宗呢兩個字,但送到面前嘅不過係白切雞(有骨)連三款醬汁嘅餐....誤導食客的menu海南雞雞皮厚,脂肪多,肉質淋,入口非常油腻(本人食過香港其他餐廳的正宗海南雞,價錢同香港達人的相約,正宗係冇骨,雞皮爽,唔肥腻!!), 同白切肥雞冇分別海南雞嘅飯冇雞油香味,味道奇怪,寧願食白飯算!!海南雞湯等同味精湯,不予置評三款醬汁十分求奇:甜豉油,雞醬(泰式辣醬),沙薑成個餐應該叫港式白切雞飯芝士撈面同雜菌伊面只能話正常入得口,但未見水準。餐廳整體索價較一般茶記高,但水準比茶記差,寧願光顧屋邨茶餐廳!!

餐廳打港式做主題,裝修喺茶記來講,算有格調

誤導食客的menu

海南雞嘅飯冇雞油香味,味道奇怪,寧願食白飯算!!

海南雞湯等同味精湯,不予置評

三款醬汁十分求奇:甜豉油,雞醬(泰式辣醬),沙薑

成個餐應該叫港式白切雞飯

芝士撈面同雜菌伊面只能話正常入得口,但未見水準。

2015-02-03
2014-12-10 1054 浏览
茶餐廳文化在港人心目中素來都是無可取替。其實喜歡茶餐廳的原因大多數亦離不開款式多樣化,而且上菜夠快,非常乎合港人的「速食」習慣。眼見茶餐廳的前景一片光明,椰林閣集團最近也特別創造了「香港達人」這個品牌,以茶餐廳做藍本,搜羅本地最深入民心的茶餐廳經典菜式。「香港達人」近日已經開到荔枝角四小龍,打正旗號跟太興、翠河等等分一杯羹。説到茶餐廳經典,餐牌當然不能少得干炒牛河、瑞士雞翼、西多士等等的菜式。茶餐先配杯凍奶茶解解渴,喜歡這個多奶少茶的配搭,茶味不會太苦澁,奶夠香滑,不錯 (3.5/5)。接着的一款蔥花鮑魚汁雞粒炒飯,味道卻有點失望。炒飯入口比較油膩,飯粒也吃不出鮑汁的味道來,相信其他炒粉麵會是更佳的選擇 (2/5)。奶油豬仔飽配瑞士雞翼反而是個更加理想的選擇。豬仔飽飽滿有彈性,奶油的份量適中,兩者配搭得相當不俗。瑞士雞翼則是一向的個人至愛,味道雖有點甜,但是依然吃得滿足 (3/5)。「香港達人」集合了不少香港人的集體回憶,雖然食物的水準有些參疪,但亦總算是多一個選擇吧。
茶餐廳文化在港人心目中素來都是無可取替。

凍奶茶
蔥花鮑魚汁雞粒炒飯