2019-07-03 592 浏览
喺銅鑼灣行街,不妨可以試下去呢間新派飲茶店🥢~店內裝潢好靚,感覺好西式😆,一啲都唔似係食點心嘅地方😂,而且每張枱唔會擺得太埋,所以坐得好舒服😊。·呢度嘅點心名稱好新穎咖~淨睇字真係未必知道係咩嘢嚟😅,但好彩店員會主動過嚟講解下😆。最後叫左: 睇住流奶 (流沙包)、一籠八戒🐷 (叉燒包)、有色蝦餃🦐、野菌泡飯,四樣嘢都好好味,食到舔舔脷😋!·✨妹豬仔👧🏻💬: 點心/菜式都比較精緻,今次兩個人食👫,份量就啱啱好。如果一大班人或者食量比較大嘅朋友,就可能未必夠飽喇🤨⋯⋯不過啲點心造型咁得意可愛 ,可以📸影相打卡,感覺乜嘢都抵番曬啦😝!
睇住流奶
一籠八戒🐷 (叉燒包)、
一籠八戒
有色蝦餃🦐、
有色蝦餃
野菌泡飯,
野菌泡飯
四樣嘢都好好味,食到舔舔脷😋!
一籠八戒
有色蝦餃
野菌泡飯
2019-07-02 409 浏览
.新派飲茶潮點可愛嘅點心造型,少女心十足。。椒鹽蟶子 $28一隻 (最少叫4隻)好入味,有鑊氣炒嘅火候好好冇overcook,蟶子好大隻,鮮味十足。睇住流奶$49熱辣辣,流心一湧而出,好好味濃烈嘅起沙蛋黃味,不會過甜,招牌之作。鴿吞鳳梨$49鳥籠住左三隻雀仔,其實係鳳梨酥來的,味道好香口,但略為厚粉,別出心裁嘅擺設令我唔捨得食。紅油炒手$69醬汁味道特別,有少少微辣,夠晒惹味,入面仲有好多蝦,好味😋椰子燉雞湯$79清甜,食得出冇加味精。但雞味略為淡。賣相係用椰子🥥完隻上。本人最鍾意食啲睇得又影得嘅餐廳💕
新派飲茶潮點
可愛嘅點心造型,少女心十足。

椒鹽蟶子 $28一隻 (最少叫4隻)

睇住流奶$49
熱辣辣,流心一湧而出,好好味
濃烈嘅起沙蛋黃味,不會過甜,
招牌之作。

鴿吞鳳梨$49
鳥籠住左三隻雀仔,其實係鳳梨酥來的,
味道好香口,但略為厚粉,別出心裁嘅擺設令我唔捨得食。

紅油炒手$69
醬汁味道特別,有少少微辣,夠晒惹味,
入面仲有好多蝦,好味😋

椰子燉雞湯$79
清甜,食得出冇加味精。但雞味略為淡。
賣相係用椰子🥥完隻上。

本人最鍾意食啲睇得又影得嘅餐廳💕

2019-06-15
$200 (宵夜)
  • 睇住流奶
2019-06-30 297 浏览
在銅鑼灣鬧市的飲茶地點,不是再上茶樓了。大多食客都是帶小朋友黎食,點心賣相確實幾吸引,味道亦不錯。今日同家人黎試試,星期六既中午不用等位,係openrice 訂檯。冷盤組合👍🏻👍🏻👍🏻有果味的冬瓜,味道清新!👍🏻三杯雞,酒味, 醋味突出👍🏻 味道正常👍🏻雞雞春卷味道👌🏻,但嫌入面個芡太多,太稠。完全唔流心,失望☹️蝦餃,燒賣 賣相好吸引,味道👌🏻滑蛋蝦球炒河,唔太油,濃淡適中,足料👍🏻👍🏻整體👌🏻服務唔太周到
在銅鑼灣鬧市的飲茶地點,不是再上茶樓了。
大多食客都是帶小朋友黎食,點心賣相確實幾吸引,味道亦不錯。
冷盤組合
👍🏻👍🏻👍🏻有果味的冬瓜,味道清新!

👍🏻三杯雞,酒味, 醋味突出

👍🏻 味道正常

👍🏻雞雞春卷
味道👌🏻,但嫌入面個芡太多,太稠。

完全唔流心,失望☹️

蝦餃,燒賣 賣相好吸引,味道👌🏻

滑蛋蝦球炒河,唔太油,濃淡適中,足料👍🏻👍🏻

整體👌🏻
服務唔太周到

2019-06-29
  • 橙棍冬瓜
2019-06-29 262 浏览
好耐無同媽咪飲茶,就做乖乖女帶左媽咪去銅鑼灣飲茶,被安排坐到窗邊位置,望住time square,景觀唔錯,飲茶出名點心精緻,當然主打就叫點心鴿吞鳳梨,其實係鳳梨酥,白鴿造型,放入鳥籠,鳳梨饀唔甜微暖,餅面略嫌唔夠鬆,但都幾好食。黑面墨餃,墨汁皮加上金箔,內裏蝦肉多而彈牙,雖然唔太食到墨汁既味道,但都唔錯。蟹籽燒賣,呢個比較普通,正常燒賣味道。黃薑安格斯牛炒飯,呢個味道較淡,牛味就唔太食到,可能比黃薑蓋過左,如果鍾意清淡,呢個都可以。最後甜品我地叫左榴槤糯米糍,籠下面放左乾冰,冒哂白煙咁上枱,味道就唔太勁榴槤味,但都可以一試。雖然呢間價錢算偏貴,但值得一試,質素算係唔錯。
蟹籽燒賣,呢個比較普通,正常燒賣味道。

雖然呢間價錢算偏貴,但值得一試,質素算係唔錯。

• 黑面墨餃
  • 一籠八戒
2019-06-18 384 浏览
在Google上看到蠻多差評,本來還有點擔心,其實味道還不錯,等候時間也很短,大概下午茶時間人比較少。裝修精緻潮流,適合打卡拍照。點心的名字和造型很用心,菜單翻來覆去可以看很久,點心上來也是邊吃邊玩,啱哂年輕人。下次想叫多點人一起來,可以點多幾樣點心。超可愛的流心奶黃包,表情呆萌。味道無功無過吧,值得試試(拍照)。舉手雞花不推薦,醬汁略鹹略重口味。雞絲拉皮和椒鹽鬍鬚都很好吃!門口兩個巨大的公仔好好笑吧台很有設計感,可是會有人來點心店喝酒?
舉手雞花
門口兩個巨大的公仔好好笑
吧台很有設計感,可是會有人來點心店喝酒?
2019-06-15
2019-06-10 457 浏览
「飲茶」嘅包包出晒名造型夠可愛 最近佢哋又推出咗新包呀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️“正野一健” (HKD49/3件)黑色包包上嗰堆啡色頭髮其實係肉鬆😂內䐄有豬肉 白菜 係一款鹹包嚟㗎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️”瑪利怕怕” (HKD49/3件)青綠色粉紅嘴嗰款包個䐄係抹茶 仲要係流心嗰隻!抹茶濃度極高 啱晒抹茶控⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️點心”黑椒牛酥” (HKD49/3件) 係店員推介我哋試㗎 竹炭酥皮好脆 裡面係帶少辣嘅安格斯牛 呢個配搭真係唔錯呢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️甜品: “木糠綠茶加棉花雲” (HKD49) 賣相極靚 一定要打卡啊 抹茶味道就淡咗啲 不過加埋棉花糖一齊食個甜度就啱啱好喇⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而家天氣開始熱 食呢個 “西瓜凍凍” 甜品就最啱喇 (HKD39/3件) 其實呢個係西瓜啫哩 食之前沾上話梅粉 感覺好爽呀
「飲茶」嘅包包出晒名造型夠可愛 最近佢哋又推出咗新包呀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️“正野一健” (HKD49/3件)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️”瑪利怕怕” (HKD49/3件)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
中意飲茶食點心嘅老豆話呢排搵到間正野,話一齊去飲茶。去飲茶一路都以為係酒樓,有啲老派,食來食去都係傳統點心。點知!有驚喜喎!啲點心好可愛好精緻!打卡一流!味道也很不錯,通常呢啲扮哂可愛嘅點心都好多時伏伏地,但今次無!嗌三樣小食都係$100鬆啲。個橙棍冬瓜係估唔到咁夾!仲有好多條!推薦!仲有籠雀仔,係鳳梨酥!仲有綿花糖扮下蛋,好精美,睇到師傅都有用心去諗。個雞就,略嫌炸粉厚啲,汁太傑。總括而言,都係一次很不錯嘅體驗,下午茶仲有七折!可以再來。
中意飲茶食點心嘅老豆話呢排搵到間正野,話一齊去飲茶。

去飲茶一路都以為係酒樓,有啲老派,食來食去都係傳統點心。

點知!有驚喜喎!

個雞就,略嫌炸粉厚啲,汁太傑。

總括而言,都係一次很不錯嘅體驗,下午茶仲有七折!可以再來。
午餐
  • 橙棍冬瓜
😋ins:eatwithsirui🔹真的是一家可爱到少女心爆棚的店,菜品可爱,味道上乘,环境宽敞,服务周到。满400会给一张优惠券,可以下次晚餐用。赠送的九折打折券只适用于工作日。🔸睇住流奶:很可爱的流沙包,轻轻掰开,馅料就会很顺畅的流出来,好评。🔸一笼八戒:长的好看的叉烧包,不甜不腻。🔸鸡丝粉皮:粉皮很难夹起来,要用特定的筷子,酱汁应该是秘方,搭配起来很棒,鸡丝手工非常棒。🔸橙棍冬瓜:晶莹剔透的冬瓜被橙汁染成黄色,淡淡的橙香,配上冬瓜原有的清脆略带软糯的口感,推荐。🔸红油抄手:皮薄馅大,不辣,很合适的一款主食。🔸炒虾肠粉:分量还不错,适合两个人的主食,虾仁的分量也不错。🔸椰汁紅豆布甸 + 棉花雲:下面的布丁不踩雷不惊艳,上面是棉花糖,整体颜值大于实质,适合女生拍照。🔸冒烟榴莲:不记得叫什么名字了,但是一定要点。榴莲分量太足了,凉凉的一口一个,非常满足。🔸举手鸡花:有一点糖醋鸡的感觉,不踩雷,不推荐。🔹人均200,环境10/10,口味8/10,服务9/10。
😋ins:eatwithsirui
🔸一笼八戒:长的好看的叉烧包,不甜不腻。
🔸红油抄手:皮薄馅大,不辣,很合适的一款主食。
🔸举手鸡花:有一点糖醋鸡的感觉,不踩雷,不推荐。
🔹人均200,环境10/10,口味8/10,服务9/10。
2019-05-18 446 浏览
朋友話想飲茶 不如試下新派飲茶 佢話係新風格飲茶要試下 我地點左以下菜 就評評佢 奶黃包外形真得好得意 打卡位 加分夾一夾 就爆汁 食起來 好好食 奶黃juicy 香甜 我好鐘意魚香茄子扒正正常常 無咩太大特別近墨者黑係墨汁蛋白海鮮炒飯 都幾好食 有一陣鮮味 實得一試 炒腸粉都幾油 可以吾食環境吾錯 餐具 或菜色有花巧裝飾好岩年青人Style 因為有時樓下酒樓 太麻粒 又環境太吵 太吾算干淨呢到就好舒服 😌 又有茶飲 又有新式點心食價錢方面相應較貴 所以 睇下食環境定食平食啦
朋友話想飲茶 不如試下新派飲茶

因為有時樓下酒樓 太麻粒 又環境太吵 太吾算干淨
呢到就好舒服 😌 又有茶飲 又有新式點心食
價錢方面相應較貴 所以 睇下食環境定食平食啦
2019-05-16 372 浏览
如題。原本打算開開心心同奶奶慶祝母親節,帶佢飲茶。點知攪到奶奶塊面黑過鑊底。事源是我地叫左一籠蝦餃,待應哥哥放上枱途中不小心將一籠蝦餃既其中一粒跌左落枱,另一粒跌左去托盤,另一粒留左係籠到。之後用英文問我地仲要唔要,當時我地要求要一籠新的。之後見到員工堆埋一起向廚房指示要求把三粒蝦餃「放好」及擺回籠中。及後待應再把同一籠蝦餃給回我們。奶奶看見要求取消,之後經高級外籍職員表示後一籠新蝦餃出現我地面前。我地最後有食曬成籠蝦餃及有付該籠蝦餃費用。打呢篇野係想該餐廳能正視員工處理事件問題。不要求任何東西。

蝦餃
2019-05-13
午餐
庆祝纪念
母亲节
2019-05-12 403 浏览
呢間餐廳個名幾特別,喺正時代廣場對面,其實都幾方便,不過可能位置喺美容中心大廈入邊,所以唔算好多人。食物❤️❤️❤️餐廳食物質素都唔錯,不過可以揀嘅嘢唔算好多,整體嚟講樣樣食物都唔錯,不過就唔覺得有特別標青嘅食物。份量❤️❤️❤️還可以,每樣都係二至三人份量。環境❤️❤️❤️❤️環境幾好,每張枱唔會非常之貼近,坐得幾舒服,而且唔會好多人好迫,又多卡位,所以都幾好。服務❤️❤️❤️服務一般,侍應生唔算好多,通常想加茶都要叫兩次,不過侍應生服務態度可以嘅。價格❤️❤️每人$200左右,還可以,不過唔算特別抵。

食物❤️❤️❤️

份量❤️❤️❤️
還可以,每樣都係二至三人份量。

環境❤️❤️❤️❤️

服務❤️❤️❤️

價格❤️❤️
每人$200左右,還可以,不過唔算特別抵。
酸辣素羹
雞絲拉皮
棉花糖配抹茶慕絲
榴槤糯米糍,糖不甩
2019-05-01 439 浏览
點心好精緻,做形可愛,唔會有很多傳統點心,味道只是不過不失,份量很少。值得推介紅油炒手,大大粒,肉質鮮,不過醬汁帶甜,唔辣。炒蘿蔔糕不錯。還有黃薑和牛炒飯好食,炒得夠乾身,飯一粒粒
2019-04-24 354 浏览
1.適合旅遊人士或年輕人。2.的確是新派系飲茶,這點的確承認,但感覺材料一般,所以價錢有少許不合理。3.沒有服務,但收服務費。4.作為本地香港人,不會有第二次了。
1.適合旅遊人士或年輕人。
2.的確是新派系飲茶,這點的確承認,
但感覺材料一般,所以價錢有少許不合理。
3.沒有服務,但收服務費。
4.作為本地香港人,不會有第二次了。
2019-04-23
2019-04-23 389 浏览
突然有想食點心既癮,男朋友推介呢間睇咗d相覺得幾得意,一於黎試下叫咗4樣點心,兩個甜品:明太子腸粉、菜肉包、流沙包同蝦餃,甜品係鳳梨酥同朱古力煎堆每樣嘢食既份量都啱啱好,唔會大大件食到飽,呢個好處就係可以試多幾樣碗好精緻🥰鳳梨酥,好味!細細件容易入口,唔會食到滯流沙包既鹹蛋黃好香,熱辣辣,要小心食。蝦餃冇乜特別,皮比較厚菜肉包中規中矩,有個好得意既名,但我唔記得咗😆呢個煎堆好fancy,不過我個人覺得味道一般,可以唔洗試明太子腸粉冇影到相不過好好食!好有創意overall我覺得飲茶係值得一試,有茶樓既氣氛(好嘈,服務同茶樓有得揮),又有港女嘢食,一舉兩得!
突然有想食點心既癮,男朋友推介呢間
睇咗d相覺得幾得意,一於黎試下

碗好精緻🥰

鳳梨酥,好味!細細件容易入口,唔會食到滯

菜肉包中規中矩,有個好得意既名,但我唔記得咗😆

呢個煎堆好fancy,不過我個人覺得味道一般,可以唔洗試
明太子腸粉冇影到相
不過好好食!好有創意
2019-04-19 293 浏览
只說,是不直去試的 ‘飲茶’ 地方。 蠔餅,很梗而且啖啖含蛋殼。雞春卷,濕濕潤的,真是疑似包的用料是用了煲完湯的肉料整成的。 蟹籽燒賣,肉質散及帶點異味。 沙薑葱雞,雞肉乾兼實,雖然那個加上了麵包碎,但入口就是不知道什麼的一味餸。還叫了杯凍飲品,第一次來錯了飲料,跟服務員說,請再重來一次正確的可以嗎,但這次的凍飲是暖上。 服務員極差不負責任, 看似無量出的工作態度。 今後再不會浪費自己的享受用餐時間, 真的不會再去。
只說,是不直去試的 ‘飲茶’ 地方。
蠔餅,很梗而且啖啖含蛋殼。
蟹籽燒賣,肉質散及帶點異味。
服務員極差不負責任, 看似無量出的工作態度。
今後再不會浪費自己的享受用餐時間, 真的不會再去。