#韓國菜 #黃埔.位於紅磡祟潔街呢間新開既韓國小店, 鋪頭面積唔係好大 , 細細間鋪但原來係由韓國人主理既鋪頭 , 老闆同員工溝通都係以韓文為主 .食物種類都係一般既韓國家常菜為主 , 一坐度就有基本幾碟泡菜等醃物 .🔸烤牛肉鍋$248(好傳統偏甜既韓國口味 份量就十足👍🏻 中意食菜同菇類既我就覺得好滿足😍); 🔸 五花肉紫菜包飯$98 (紫菜包飯嘅主要材料有青瓜 生菜 醃蘿蔔五花肉 食落感覺好清新同感覺無乜味精).去開紅磡區想試吓小店 不妨可考慮下 不過泊車就真係比較麻煩😢咁就唔小心抄左張牌😭😭.。📌地址:紅磡崇潔街21號崇信樓地舖💰價錢:$200👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yumm

#韓國菜 #黃埔

📌地址:紅磡崇潔街21號崇信樓地舖
💰價錢:$200
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #紅磡 #紅磡美食 #HungHom #koreafood #韓式料理
2020-07-09 36 浏览
今次去了一家紅磡的韓式餐廳食晚餐!這家餐廳在紅磡崇結街,主打是家庭韓式料理!先說環境,餐廳內部簡約,典型小店的感覺。海鮮煎餅 ($108) Seafood Pancake (HKD108) 由多款海鮮組成,即叫既煎,外脆內嫩,味道軟想像中清新,略帶油香,可借份量較少。烤牛肉鍋 ($248) 牛肉煱可謂巨型,配料多,除了牛肉,也有金菇,豆腐,雜菜等配料,湯底味道對我而言適中,食物吸收了整個湯底的精華,既香又甜,感覺有幾分似壽喜燒。另外也點了韓國啤酒。兩個人點了兩款菜,質素不錯,儘管作價未至相宜,但考慮到環境乾淨衛生,小店經營,還是應該多加支持!

先說環境,餐廳內部簡約,典型小店的感覺。

烤牛肉鍋 ($248)

另外也點了韓國啤酒。

2020-07-07 57 浏览
成日聽朋友講崇潔街多嘢食不過我少嚟哩頭今日專登嚟試下!哩條巷仔小小但黃店都唔少好多間都嗌過/ 外賣食過好有親切感!哩間聽講係韓國人主理一入到嚟真係有兩枱韓國人食緊!周圍都掛住韓國🇰🇷旗Waitress 姐姐仲成個韓國人咁款我幾驚佢唔識廣東話!我地嗌咗甜辣炸雞配炸年糕上桌到食完最後一件都仲係熱嘅👍🏻👍🏻真係即炸 好正!份量都好大我一個人都食咗三隻雞翼其他全部無骨!韓式醬烤排骨 我地揀咗有骨一開頭以為係豬無問清楚原來都係牛🤣啲肉好嫩 醃得啱啱好不過唔多似排骨 似牛仔骨同埋牛肉石鍋拌飯哩個真心唔錯配料好足 味道豐富自己落醬 又有飯焦 好好味!
成日聽朋友講崇潔街多嘢食
不過我少嚟哩頭
今日專登嚟試下!

哩條巷仔小小但黃店都唔少
好多間都嗌過/ 外賣食過
好有親切感!

哩間聽講係韓國人主理
一入到嚟真係有兩枱韓國人食緊!
周圍都掛住韓國🇰🇷旗
Waitress 姐姐仲成個韓國人咁款
我幾驚佢唔識廣東話!

我地嗌咗甜辣炸雞配炸年糕

上桌到食完最後一件都仲係熱嘅👍🏻👍🏻
真係即炸 好正!
份量都好大

不過唔多似排骨 似牛仔骨

同埋牛肉石鍋拌飯

哩個真心唔錯
配料好足 味道豐富

自己落醬 又有飯焦 好好味!
2020-07-07
2020-07-07 31 浏览
最近有朋友何文田新居入伙就上咗佢屋企坐下,座到咁上下就落街搵食啦梗係,咁原來附近都幾多野食,喺個間好出名既一千件花之戀壽司站附近就搵到呢間韓國菜🤣幾有韓feel就入去試吓!咁入到去全店都好韓feel, 煮野食個位女大廚喺正宗韓國人,店都都識韓文架!十足韓國街頭小店咁😍咁我哋兩個人就叫咗個燒牛肉飯卷、韓國宮廷燉排骨,再加個米酒,夠晒chill!超級推介燉排骨!燉得超級香軟超入味,明顯用左大量香料燉制,仲有十幾舊排骨食到勁飽!下次叫返碗飯餸就一流啦😆😆😆

2020-06-23 124 浏览
#小秘書 最鍾意跟 #首領 周圍搵嘢食🍜 呢日佢又帶我哋去到一個秘密基地「Sicdorak (九龍東新店)」搵 #Oppa #오빠,可惜眼見只係得個 #Ajeossi #아저씨 匿埋咗喺廚房... 失望👉🏻👈🏻 不過呢度嘅 #老闆娘 係 #韓國人 嚟㗎,連啲 #服務員 都講得一口流利 #韓文... 就比個機會大家幻想吓去咗 #弘大 食lunch啦🤪#餐牌 上面嘅選擇都唔少,我見「辣豆腐海鮮湯」張相都幾吸引,就點佢燈啦😉 #小秘書 一向無飯癮,所以寧願比多$10轉麵底... 不過真係估佢唔到換嚟一包 #即食麵😅 而且真係無咩料到,相片中嘅 #大蝦、#蜆肉... 通通都見佢唔到🤨 #湯底 味道亦唔係太出色😏 仲有連基本嘅 #泡菜 都做得過咸唔好食... 唉🥴

2020-06-22
2020-05-09 224 浏览
我人生第一次寫食評,熊貓外賣叫左3樣野。水冷麵$7x,五花肉飯卷$7x,烤五花肉$12x ,呢個已經係8折左既價錢。個冷麵味道正常、份量少;飯卷味道都麻麻地、份量⋯⋯都正常(但$7x食到個麻麻地既飯卷真係⋯⋯);個烤五花肉最貴,見到就嬲,訂餐既時候明明圖片有埋盤生菜,點知原來冇,果兜肉又細兜,肉下邊墊左啲炒唔熟既洋蔥,仲有3兜汁比你點黎食$12x幾蚊就係得呢啲野,仲要難食,啲肉入口有好大陣肉腥味,每人食左一舊就食唔落了。呢間野真係冇下次了!
2020-05-01
外卖送餐
2020-01-13 358 浏览
來這一間韓國oppa小店食咗好多次,真心值得推介,因為都食咗好多次,每次都覺得好滿意,我係純本地香港人,但係呢間店確實好有人情味,每次嚟食都覺得好開心,老闆又非常友善,我就食得好滋味,價錢我覺得合理,我會一嚟再嚟!
2019-09-05 480 浏览
喺呢頭返工咁耐第一次試食呢度嘅韓國菜, 感覺好特別,我發現呢度啲職員都係識講廣東話同埋韓文。我叫咗我平時都會指定嗌嘅嘢食牛排骨湯,88蚊, 有嘢飲,三款泡菜小食,有飯,有湯。仲有一粒餃子。。。三款泡菜小食用咗一個長碟去裝, 泡菜小食同餃子的份量較少,比較適合我哋,食嘅份量唔多但係咩都想試下。焗牛排骨湯都算真材實料, 的確有好大件牛排骨喺度。 但我發現佢呢間嘅牛排骨湯係同平時食開嘅好似有啲唔同,竟然冇白蘿蔔。 唔知道呢啲係真正嘅韓國菜,定還是呢間特別唔同?? 而且個湯味精都比較重。 整體嚟講88蚊呢個價錢食個lunch或者下午茶的確有少少貴, 分量的食咗少少,不過好彩尚算好味。

我叫咗我平時都會指定嗌嘅嘢食
三款泡菜小食用咗一個長碟去裝,
泡菜小食同餃子的份量較少,
比較適合我哋,
食嘅份量唔多但係咩都想試下。

牛排骨湯

炸餃子
2019-09-05
2019-07-31 347 浏览
今日落去紅磡崇潔街 「食道樂」試試韓媽媽親手煮理住家韓國料理。餐廳環境與韓國小店非常相似,有點細小狹窄,但又有講不出的親切感,總之有點特別喜歡感覺。🥢韓式前菜😂😂好似象徵式咁,每款一小點真係無得輸,睇怕有排用。😆🥢醬烤排骨 $158似炆煮烹調,不似烤但都算是香腍淋滑入味。甜辣炸雞 $138🥢香酥脆口肉質鬆軟可口,有點齒甲留香餘韻,不過雞翼比較多。🥢大醬湯 $88熱辣辣的大醬湯充滿著惹味椒香,極之開胃。🥢泡菜紫菜包飯 $68紫菜內有飯同泡菜,簡簡單單,韓國人文化同日本都非常相似,各有特色泡菜香辣入口會添分惹味,不過我都是比較喜歡日式。餐牌

🥢韓式前菜
😂😂好似象徵式咁,每款一小點真係無得輸,睇怕有排用。😆

🥢醬烤排骨 $158
似炆煮烹調,不似烤但都算是香腍淋滑入味。

甜辣炸雞 $138
🥢香酥脆口肉質鬆軟可口,有點齒甲留香餘韻,不過雞翼比較多。
👍

🥢大醬湯 $88
熱辣辣的大醬湯充滿著惹味椒香,極之開胃。

🥢泡菜紫菜包飯 $68

餐牌

2019-07-28
2019-07-12 333 浏览
今日路過崇潔街 好多小店 好吸引條街都三間韓國野 我隨緣地入咗食道樂 一試店子細細 但個個都試韓文因為廚房入邊個呀豬媽只懂韓文年青侍應仲教佢 kimchi = 泡菜 廣東話我呢個牛魔王見到佢有個牛牛餐。 其餘咩都見唔到個餐都好多嘢食包括有泡菜三小碟,蘿蔔湯, 生菜俾你包肉鐵板洋蔥牛佢個牛肉好味其實應該冇乜調味但係牛味好濃而且個洋蔥好甜好juicy佢仲有一罐汽水或者檸檬茶非常美味起初見佢有支付寶WeChatpay 諗住用電子繳費點知佢話用電子繳費要加多10%服務費呢個位真係唔夠fdly
今日路過崇潔街
好多小店 好吸引
條街都三間韓國野
我隨緣地入咗食道樂 一試
店子細細 但個個都試韓文
因為廚房入邊個呀豬媽只懂韓文
年青侍應仲教佢 kimchi = 泡菜 廣東話

我呢個牛魔王見到佢有個牛牛餐。 其餘咩都見唔到

個餐都好多嘢食包括有
泡菜三小碟,蘿蔔湯, 生菜俾你包肉
鐵板洋蔥牛

起初見佢有支付寶WeChatpay
諗住用電子繳費
點知佢話用電子繳費要加多10%服務費
呢個位真係唔夠fdly
我用左open rice 咁多年...完全無寫過食評但呢次真係唔寫唔得 ,😡😡唔明點解呢間餐廳老闆可以咁無良知。咁ge價錢可以俾d咁ge質素同份量俾人! 😡😡另外員工一入到去只係座係度傾計。玩電話.... 叫佢過黎叫餐。個女仔又同個男仔講‘喂! 有人點野食呀’不過另外個男仔叫佢俾辣醬 都總算叫有俾....環境算普通安靜不停播放韓國綜藝節目煮野食ge應該都係韓國人話說我地黎左呢間餐廳叫左三樣野送到黎真係o哂嘴同佢d前菜有別於其他韓國餐廳。都係份量極少。每樣每人一啖食完。下圖三少碟係2 人份量。完全無食過....1. BBQset 鐵板烤牛肉 $158 + $15白飯成$158 仲要唔連飯! 😣送到黎入面得d牛肉碎同幾塊洋蔥幾塊菇咁.... 飯仲要另外叫... 食完完全唔飽...味道又普通。真係如果自己煮都唔使30 蚊 味道都仲好過佢..... 😬😬2. Cheese ramen $78 呢個更加無語....😟 送到黎 完全唔係Ramen ... 只係一個韓式公仔麵再加一塊片裝卡夫同2隻生蛋.... 我男友都係食到一半都停左唔食... 愈諗愈嬲.... 全晚係度講呢間餐廳... 到第二日而
我用左open rice 咁多年...完全無寫過食評

不過另外個男仔叫佢俾辣醬 都總算叫有俾....

環境算普通安靜
不停播放韓國綜藝節目
煮野食ge應該都係韓國人

話說我地黎左呢間餐廳叫左三樣野
送到黎真係o哂嘴

BBqQ  set

1. BBQset 鐵板烤牛肉 $158 + $15白飯
成$158 仲要唔連飯!

Cheese  ramen

2. Cheese ramen $78
呢個更加無語....😟 送到黎 完全唔係Ramen ... 只係一個韓式公仔麵再加一塊片裝卡夫同2隻生蛋.... 我男友都係食到一半都停左唔食... 愈諗愈嬲.... 全晚係度講呢間餐廳... 到第二日而家都仲講緊😅😅😅

海鮮煎餅

3. 海鮮煎餅 $108
完全無味... 係間中可以食到少少魷魚🦑味....都唔知自己食緊咩 ... 哎... 就連佢俾戈小碟鼓油... 點完都仲可以無味....

柚子蜜

4.柚子蜜
普通一杯

呢餐食左差唔到成400蚊 ...
寧願係樓下食個雲吞麵.... 啖氣都仲可以順d同飽d ....
2019-01-13
2018-12-02 400 浏览
今日叫網上外賣平台, 叫左一客宮廷牛肉炒年糕得細細碗,$50 都嫌俾多。三歲都唔夠食。收$125,搞錯完全唔夠食,做生意俾少少良好好喎。食完仲要再煮面食先飽。中唒伏
2018-10-20 320 浏览
韓式醬烤牛排骨要$158,但分量超級少, 拎嚟時細碟到以為係前菜, 仲要連飯都唔跟。。。d肉好薄好細塊,味道很普通,158好唔值。。。( 圖片碟牛未掂過㗎,就係得咁少, 個鐵板大概1.5部手機咁嘅size)泡菜煎餅中規中矩$88辣豆腐海鮮湯又係極唔抵食,$78 得兩嚿豆腐加兩三隻細蜆同好少嘅迷你八爪魚腳, 呢個餸終於都跟一個飯畀你。。。平時食韓國嘢都有好多細細碟嘅前菜, 佢哋真係勁孤寒,前菜得少量蓮藕/芽菜/豆腐皮兩個人嗌三個餸一d都唔飽, 價錢又唔係平,完全中哂伏
泡菜煎餅中規中矩$88
兩個人嗌三個餸一d都唔飽, 價錢又唔係平,完全中哂伏
韓式醬烤排骨
2018-10-15 245 浏览
今次唔係第一次嚟買飯㗎啦,食過石鍋拌飯同辣海鮮豆腐鍋等等。環境就幾乾淨整齊,幾好坐的。一入門口右手邊就見到韓國人廚師整野食,廚房係開放式,好容易就見到煮食環境啦⋯⋯入去有香港女仔招呼客人的除咗堂食之外,本人就比較鍾意外賣蔬菜紫菜包飯既。因為感覺比較清新,都幾啱鍾意食素嘅人。呢個紫菜包飯嘅主要材料有菠菜同醃蘿蔔。麻油味都幾重,跟餐可以選擇紙包飲品。食完唔會口乾,感覺冇落味精。不過份量當然唔會太多啦⋯⋯
今次唔係第一次嚟買飯㗎啦,食過石鍋拌飯同辣海鮮豆腐鍋等等。
環境就幾乾淨整齊,幾好坐的。

不過份量當然唔會太多啦⋯⋯

蔬菜紫菜包飯