2022-11-03
肉餅無論是用蒸或煎的做法都是好「送飯」的菜式,尤其是煎和加入鹹魚的話,更加香口易討好。肉餅飯,細細個就食。剁豬肉、白飯加豉油,材料簡單,製作容易,家常菜經典。我食過天水圍嘅屏山老地方同荃灣已結業的肉餅哥,我敢講呢間順心食堂嘅「煎肉餅飯 」最好食。入口脆卜卜,香口惹味,肉餅比例剛好,不會下太多粉,吃上來口感挺而不實,還吃到粒粒肉碎,點點油份增加了香軟感。原塊肉餅十分工整,近一吋厚,Size及厚度食得令人好滿足。我覺得質感較挺實,吃落表面焦香帶微脆,雖只以豬肉來做,但滲入小量軟骨、肉筋、肥豬肉,吃上來有嚼勁,肉筋少許黏牙。白飯粒粒分明,煮得乾身煙韌;自家製甜豉油拌飯,不會死鹹;少許椰菜,翠綠新鮮,好食。我額外點了雞翼沙津,點了醋汁十分失望,個汁係好甜,我以為似西餐廳嘅味道,但係似用了中式薑醋嗰種汁,有點四不像。