2021-03-20 1336 浏览
是晚一人覓食,想試試行經多次都沒有光顧的韓國菜,今晚就試試。店子不大,裝飾簡潔,立馬看看餐牌,就決定了。附送的前菜(泡菜)及海帶湯都沒有吃,估不評論。主菜石窩芝士香辣雞肉飯,賣相不錯,送上時還聽到石窩與米飯烤成飯焦的「滋滋」聲。但可惜辣味太重,一點香辣也沒有,泡菜的酸辣也蓋過,莫說芝士的奶咸油膩味也蓋了。但唯獨雞肉的雪藏味就蓋不住。有真奇怪。另石窩太熱,底部的飯焦全部烤燶至黑黑的。。。總括而言:環境:裝修簡潔,加了一上韓國裝飾,實而不華。食物:味道單一服務:侍應都忙着處理外賣訂單,忘記堂食的食客。侍應談天聲音較大。

附送的前菜(泡菜)及海帶湯都沒有吃,估不評論。

石窩芝士香辣雞肉飯

總括而言:
環境:裝修簡潔,加了一上韓國裝飾,實而不華。
食物:味道單一
2021-03-16
2021-01-13 986 浏览
我常常和Honey在新蒲崗覓食,有很多食肆,都試過了,今天就到了Korean Canteen 。舖頭是企理乾淨的,價錢也正常,和同區的午市套餐差不多。但我很認同,開飯網其中一位寫食評的飯友的標題:「唔係難食,但又唔係好食」。Honey叫A餐 $67他選擇了雞。所謂雞,只有一堆紅色醬,和幾片乾乾的雞 。雖然前菜、泡菜是室溫的,我當然明白。但是,這個紅紅的雞醬,也是涼的。只有飯是有溫度……真的不好吃。我叫C餐 $62石頭鍋飯還好,因為石頭鍋夠熱,把所有材料都「煎」熱了。石頭鍋飯一般。我們叫蜜糖薑茶(@+$3)稀稀的……同版的Openrice飯友寫:「唔係難食但真係唔好食」……贊同。
舖頭是企理乾淨的,價錢也正常,和同區的午市套餐差不多。

Honey叫A餐 $67
他選擇了雞。
所謂雞,只有一堆紅色醬,和幾片乾乾的雞 。
雖然前菜、泡菜是室溫的,我當然明白。
但是,這個紅紅的雞醬,也是涼的。
只有飯是有溫度……真的不好吃。

我叫C餐 $62
石頭鍋飯還好,因為石頭鍋夠熱,把所有材料都「煎」熱了。
石頭鍋飯一般。

我們叫蜜糖薑茶(@+$3)
稀稀的……

同版的Openrice飯友寫:
「唔係難食但真係唔好食」……
贊同。

2021-01-13
2020-11-26 990 浏览
想避開人群,所以十二點便去搵食,行過幾間都沒有特別感覺,見到這間韓式餐廳,望入去簡單企理便直接入去。.餐牌也頗多選擇,有午市套餐,原來所謂套餐是不包飲品,幸好都只是加$2,除了汽水、果汁等還有細蜆肉海帶湯揀。除午餐外,還有其他食品。韓式雜菜炒粉絲 (牛肉) $58 (3.5分).這個粉絲除了牛肉外,也可選雞🐔、豬🐷、鴨胸🦆、素🥬。素會平8蚊 (即$50),粉絲沒有韓國粉絲那種彈牙感,味道還是可以的,牛肉量一般,不會太肥,總體還🆗,我給3.5分。那支辣醬我就好欣賞💖💖細蜆肉海帶湯是另加 $2,味道略鹹了少許,好處是勝在海帶,多吃蔬菜纖維🥬身體好💪我埋單時不知是否早,😎有九折,$58炒粉絲,加$2海帶湯,共$60, 九折後$54. .總結:✅食物選擇多✅環境感覺舒服🆗味道還可以🆗以地點、味道來說,價錢一般,不貴,同時也不是特別平

除午餐外,還有其他食品。

韓式雜菜炒粉絲 (牛肉) $58 (3.5分)
韓式雜菜炒粉絲 (牛肉)

蜆肉海帶湯

總結:
✅食物選擇多
✅環境感覺舒服
🆗味道還可以
🆗以地點、味道來說,價錢一般,不貴,同時也不是特別平
2020-11-23
韓式雜菜炒粉絲 (牛肉)
2020-10-14 857 浏览
未寫過食評嘅我,真係第一次嬲到要搵返個密碼嚟寫,呢間鋪頭離哂譜,做唔切外賣order又接,7:04打去叫外賣,有問清楚幾耐先有,因為喺附近唔想等太耐,同埋唔想個仔太夜食,咁佢講好話20分鐘就得,咁好,就照落單啦,問咗幾次會唔會因為叫炸雞而要等耐d, 又話有分別,跟住等嚟等去,7:30都未有,一直只係話就得就得,我真係得佢條命呀,🤬🤬🤬🤬🤬最終要7:50先攞到外賣。頂佢,要等咁耐,我搵間野食都食咗啦。除咗我地,我見仲有位等餐去送貨嘅人兄都非常嬲,即係間鋪完全做唔切啦😡😡😡😡😡😡呢間野,完全要black list, 永不錄用😤😤😤😤
2020-10-14
45 分钟 (外卖自取)
2020-07-23 1179 浏览
住依區真係冇乜韓國野食行過見到依間 疫情關係又冇乜人 都係走咗入去其實都成日試伏 依間真係唔掂🙈✨泡菜豆腐湯 hk$68佢一用碗上唔係鍋嗰陣我已經知衰咗....湯嘅味道 好似食港式西餐嘅羅宋湯咁另外辣度方面 唔知係咪我食得太辣 我係再叫佢俾辣椒粉 落完我都唔夠辣早知 食最唔會錯得離譜嘅雜錦拌飯算P.S. 炸醬麵嘅味道都奇怪 麵底係好似上海拉麵
住依區真係冇乜韓國野食
行過見到依間 疫情關係又冇乜人 都係走咗入去
其實都成日試伏 依間真係唔掂🙈

✨泡菜豆腐湯 hk$68
佢一用碗上唔係鍋嗰陣我已經知衰咗....
湯嘅味道 好似食港式西餐嘅羅宋湯咁

早知 食最唔會錯得離譜嘅雜錦拌飯算
P.S. 炸醬麵嘅味道都奇怪 麵底係好似上海拉麵
泡菜豆腐湯
2020-05-24 1105 浏览
Home Office嘅時間,全家都係屋企,冇人想換衫出街買餸,冇人想換衫出街食飯,所以我哋就過住我哋叫外賣嘅生活。今次搞搞新意思,食吓韓國嘢,我超鍾意炒粉絲,所以我當然冇意見。今次試吓呢間Korean canteen,其實一直都未見過間舖頭,但就叫過外賣試吓,叫過兩次,一次我揀咗鴨胸肉炒粉絲,一次揀咗牛肉炒粉絲。我不嬲都唔太鍾意食鴨,但唔知點解覺得鴨胸肉跟粉絲超級正,好好味。但第二次牛肉炒粉絲有少少失望,唔知係咪因為外賣盒嘅緣故,粉絲好似一舊野咁係個盒入面,而唔係一條條嘅質地,但overall個牛肉都唔錯。
2020-03-26 1174 浏览
4點幾覺得有d肚餓於是入咗去試下,可一不會再,叫咗個肥牛炒雜菜,個冬粉有陣唔知咩怪味,好似係up味,於是我朋友同店員講,佢哋話呢個係正常嘅,我哋所有貨係韓國直送,老闆親自飛過去韓國同廠商拎貨,可能係你哋食唔慣,韓國正宗係甘,喂大佬你唔好吹水嗱,我唔係咪去過韓國,當地都唔會有d甘嘅味, 或者你近近哋出去,尖沙咀韓國街食嘅都冇呢啲未, 我心諗你哋係畀人呃定係你哋啲貨存放唔好, 搵個自圓其說嘅方法呢,我就不得而知,我只知道呢間嘢做生意唔老實,老實講唔介意你貴啲,但係做生意真係唔可以唔老實😂😂
2019-10-12
2020-02-21 1087 浏览
食物與相片不符$136個炸雞倒不如食KFC一心想來食過韓國野,水準不但係港式,而且可能冇咩人,個廚房一路煮一路唱歌食客被迫聽歌It’s so disappointed that the fried chicken is chicken chop that was so thin that it’s even worse than 茶餐廳。Besides , there was loud music from the kitchen that the customer were forced to listen.
食物與相片不符

$136個炸雞倒不如食KFC

2020-02-17 771 浏览
上星期又去新蒲崗試新野見到Korean Canteen就想食韓國菜 我地兩個人叫左紫菜包飯同辣泡菜芝士豚肉飯紫菜包飯味道好正宗👍🏻成日都覺得韓國既紫菜包飯好神奇唔需要點醬但已經好好味🤣辣泡菜芝士豚肉飯份量一睇就知好足夠啦🤣🤣啲芝士撈埋啖啖都拉絲咁 好邪惡但好好味😍粒粒飯都充滿醬汁配合泡菜適當既辣度 加埋芝士同豚肉 口感豐富中意食韓國菜既一定要試下👍🏻👍🏻.晚餐黎講價錢都算親民包小菜、海帶湯、主菜同飲品味道都唔錯而且算大份,兩個人試兩個菜都好夠飽👍🏻
上星期又去新蒲崗試新野

配合泡菜適當既辣度
加埋芝士同豚肉 口感豐富
中意食韓國菜既一定要試下👍🏻👍🏻
晚餐黎講價錢都算親民
包小菜、海帶湯、主菜同飲品
味道都唔錯而且算大份,兩個人試兩個菜都好夠飽👍🏻
紫菜包飯
2019-11-02 1038 浏览
星期六晚陪大小姐跳完舞後,就響新蒲崗搵嘢食啦!本來想去Mikiki食壽司🍣,咁啱見到對面馬路有間招牌顏色係Tiffany Blue的韓國菜,就膽粗粗入咗去試一試😜佢哋嘅Set Dinner Menu真係好得意呀😎係用手寫架⋯⋯嗯,禾心諗咁樣應該係容易啲更改餐牌啦🤔Set Dinner 都有七至八款嘅選擇💟我哋選咗1.)韓式泡菜芝士石鍋雞飯上枱熱辣辣,撲鼻而來嘅泡菜香味加埋芝士真係好香😋食落去仲有飯焦添脆卜卜👍🏻2.)炸雞配牛肉飯卷牛肉飯卷好足料啊✋🏻✋🏻紫菜新鮮啱啱好唔會韌👍🏻如果個炸雞係即炸就好啦😢因為食嘅時候暖暖哋吾夠熱😝😝配餐飲品方面:我哋就選擇咗熱柚子蜜*(Set Dinner 配昆布湯+飲品)
星期六晚陪大小姐
跳完舞後,就響新蒲崗搵嘢食啦!

佢哋嘅Set Dinner Menu真係好得意呀😎
係用手寫架⋯⋯嗯,禾心諗咁樣應該係容易啲更改餐牌啦🤔
Set Dinner 都有七至八款嘅選擇💟
我哋選咗
1.)韓式泡菜芝士石鍋雞飯
2.)炸雞配牛肉飯卷

牛肉飯卷好足料啊✋🏻✋🏻
紫菜新鮮啱啱好唔會韌👍🏻如果個炸雞係即炸就好啦😢
因為食嘅時候暖暖哋吾夠熱😝😝
配餐飲品方面:我哋就選擇咗熱柚子蜜
*(Set Dinner 配昆布湯+飲品)
韓式泡菜芝士石鍋雞飯
炸雞配牛肉飯卷
2019-10-12
韓式泡菜芝士石鍋雞飯
炸雞配牛肉飯卷
2019-10-01 793 浏览
韓國菜店雖然開到成行成市,但食韓國菜我會都係揀返呢間新蒲崗既餐廳。個人認為呢度既食物質素真係高、菜式較精緻,已經食過幾次但食極唔厭!兩個人叫左個海鮮豆腐鍋,非常之足料!半煲都係青口、蜆、蝦,微辛湯底亦好惹味,更重要係豆腐鍋會跟個麵,而個麵會另上,食果陣麵條自然非常彈牙!
2019-07-04 983 浏览
行完MIKIKI突然好想食韓國菜,見到對面有間就諗住試試。假期夜晚去食,都只係得2枱客人,店員俾咗本menu,入面夾住咗一張手寫的晚餐menu,感覺店主都幾隨心,轉menu可以寫過張叫咗炸雞同炸醬麵,等咗10分鐘左右就上菜。炸醬麵味道正宗,麵質彈牙,炸醬份量同料都好足,加咗豆腐乾、洋蔥粒、肉粒同黃瓜絲,每啖口感都好豐富。炸雞香脆,肉質滑,不過炸粉好多,感覺一半都係炸粉賣相 4/5口感 3/5味道 3/5番食率 3/5
行完MIKIKI突然好想食韓國菜,見到對面有間就諗住試試。

叫咗炸雞同炸醬麵,等咗10分鐘左右就上菜。

炸醬麵

炸雞香脆,肉質滑,不過炸粉好多,感覺一半都係炸粉
炸雞

賣相 4/5
口感 3/5
味道 3/5
番食率 3/5
2019-05-21 738 浏览
話說,係新莆崗返工咁耐,都5發現有間韓國餐廳,今日經過見無乜人又5洗等位,就諗住入去試下!🤦🏿‍♂️一入到去,有陣up味,好似5太通風,anyway,最後叫左一個下午茶餐,韓式炸雞烏冬加$2有杯蘋果汁,盛為$48 咁ge質素確實係貴左d,烏冬5係靚野,配料只有一些生菜加半粒全熟烚蛋,炸雞只係普通炸雞,KFC都好食過佢,無醬調味,冇落任何調味粉, 其實係另一角度來講都叫做清淡的炸雞😂😂😂大家如果去都5好叫烏冬,真係好5掂! 不過其他菜式就未試過,亦都5會再去,私試伏嘅嘢就交比其他人啦😎😂😂😂
韓式炸雞烏冬
2019-05-19 590 浏览
極度需要改善,拌飯有陣怪味,好似洗潔精+漂白水溝出黎既味,好似一個唔識煮野食既人煮出黎一樣,我未試過出街食到咁既味道既野,不是針對,真人真事,請盡快改善啦唔該。
2019-03-22 680 浏览
新蒲崗開左間韓國野,都幾開心,因為間唔中都想食下韓國野呢間個價格都幾親民,顧客都唔算多,就算一個人堂飯堂坐下都唔尷尬xd黎食過幾次,每次都會叫手卷,韓式手卷同牛肉手卷都整得幾好食,40-50左右,比起其他韓國餐廳算抵牛肉軟淋小肥,入口好滿足!xd 石鍋飯就一般啲,佢個鍋應該燒得太熱了,幾次一上枱冇耐,都有唔少飯粒熱到變左黑晒,其他餐廳都冇試過咁。。。呢part真係要努力下,如果唔係就算想食都唔敢再叫
新蒲崗開左間韓國野,都幾開心,因為間唔中都想食下韓國野

牛肉軟淋小肥,入口好滿足!xd