2019-07-05 108 浏览
晚餐時間去試下呢間韓國野 好彩早d去 遲過7點半就要排隊啦入到去有d逼 座位坐得了吾太舒服不過個招牌菜 蜂蜜牛油炸雞 好有蜜糖味 又香又好吃 新鮮炸出來 2個人吃都飽左6成本身就十分喜歡韓國的炒粉絲 呢間表現都算不錯以下呢樣係伏 大家小心完全食吾到咩味 2個字 奇怪失望不過整體 係炸雞救左呢間餐廳
晚餐時間去試下呢間韓國野 好彩早d去 遲過7點半就要排隊啦

完全食吾到咩味 2個字 奇怪
失望

不過整體 係炸雞救左呢間餐廳
  • 蜂蜜牛油炸雞
« 全家出動食韓國餐»一家人去韓國餐廳食午餐, 餐廳大概容納到30人左右 ,店員服務殷勤,有禮 ,亦會同客人問候一下食物啱唔啱口味sweet....必點!!!!! «人參雞湯 138hkd»去過量韓國旅行,應該都食過消失中的 雞骨頭, 人參雞湯內有一隻大大嘅髀肉, 骨頭完全唔需要用力咀嚼已經吞左落肚,雞骨頭只係輕輕咬落都已經粉碎溶解,但雞肉又唔會" 鞋"«大韓無骨豬手 88hkd»無骨豬手經過醃製,味道會輕微偏鹹, 適合加上白飯食。«蟹肉伴石頭鍋飯 72hkd»上枱嘅時候蟹肉蛋黃仲係生的,未熟, 遇上石頭鍋 呼呼 咁,將 啲蟹肉又生變熟 ,而且黏附著石頭鍋嘅飯粒 ,有一點結焦, 鍾意飯焦的話就減少翻動次數就可以有多點焦食。«牛骨湯 88hkd»主要係牛展為主,翠玉瓜等蔬菜做配菜,煮出嚟甜甜地。«亞之媽雞翼 108hkd»一碟有六隻已炸好的雞翼,醬料方面主要係黏性比較高嘅甜辣醬,食完都唔會覺得熱氣。必點! «巨杯香芒柚子沙冰 38hkd»夏日冰涼解要首選, 見到隔離枱有人點沙冰食,於是就 揀咗雪糕香芒柚子沙冰,新鮮柚子大大個,勁足料, 食落完全唔會覺得太甜 ,一個人成杯飲曬冇難度, 咪睇
« 全家出動食韓國餐»

必點!!!!! «人參雞湯 138hkd»

«大韓無骨豬手 88hkd»
無骨豬手經過醃製,味道會輕微偏鹹, 適合加上白飯食。

«蟹肉伴石頭鍋飯 72hkd»

«牛骨湯 88hkd»
主要係牛展為主,翠玉瓜等蔬菜做配菜,煮出嚟甜甜地。

«亞之媽雞翼 108hkd»

必點! «巨杯香芒柚子沙冰 38hkd»
夏日冰涼解要首選, 見到隔離枱有人點沙冰食,於是就 揀咗雪糕香芒柚子沙冰,新鮮柚子大大個,勁足料, 食落完全唔會覺得太甜 ,一個人成杯飲曬冇難度, 咪睇好似細細杯,其實嗰隻杯 都有8-10cm 直徑,女仔既話,最好就2個人share 一杯,因為跟餐點飲品,所以減10蚊。
«巨杯香芒柚子沙冰»

蟹肉伴石頭鍋飯

大韓無骨豬手

四小碟前菜

人參雞湯

«亞之媽雞翼»

牛骨湯

2019-06-23
«巨杯香芒柚子沙冰»
蟹肉伴石頭鍋飯
四小碟前菜
人參雞湯
«亞之媽雞翼»
牛骨湯
  • 蜂蜜牛油味炸雞
  • 香芒金柚沙冰
2019-06-20 183 浏览
從未坐低到食完都唔係好知道點解會有咁多人鍾意食呢一間餐廳晚上7:00到達餐廳門口一打開門同餐廳侍應講2位 佢就本身從同同事傾計面帶笑容一轉身同我哋講嘢就變成黑口黑面同我地講出去自己禁飛咁好啦自己禁啦但係因為餐廳內部其實地方淺窄有兩個叫做吧枱嘅位俾咗我哋坐坐低之後落order成個過程樂園之後我講左兩次唔該麻煩晒個餐廳侍應都係冇反應嘅 睇嚟我自己比較適合做餐廳侍應至少個客講唔該我都會有少少反應 唔知嗰兩位係唔係老闆同老闆娘呢食物望落去好靚的而且確好適合打卡 但係食物嘅味道只可以話我哋食完成個芝士岩漿炒飯 同三重芝士炸雞 仲有特色辣味炸雞 都唔係好知自己到底食咗啲咩 本來諗住支持下香港本地餐廳 放棄咗去韓國出名嘅炸雞餐廳 但係睇嚟人哋出名係有原因食完成餐飯 朋友話佢覺得最好食嘅就係嗰杯菠蘿可樂冰都成$38 最後出返去路德圍嗰邊買返雞蛋仔同珍珠奶茶 都係對自己好啲 總結兩個人晚餐兩款炸雞一份芝士岩漿炒飯一杯嘢飲成為$318好多朋友睇完IG都問呢一間餐廳喺邊度 但係我嘅回覆就係話唔好浪費自己個肚食垃圾 不如對自己好少少 一間有名氣嘅正統韓式炸雞 人哋客似雲來係有原因
從未坐低到食完都唔係好知道點解會有咁多人鍾意食呢一間餐廳

最後出返去路德圍嗰邊買返雞蛋仔同珍珠奶茶 都係對自己好啲

總結兩個人晚餐兩款炸雞一份芝士岩漿炒飯一杯嘢飲成為$318

2019-06-19
2019-06-19 161 浏览
韓閣選擇真是超級多,港人主理,不論是環境還是服務都是很港式,對我來說還好,沒來過的朋友就不要幻想大隻靚仔OPPA。點菜後約10分鐘就全部上桌,自覺這樣的效率,加上色香味,真的只有香港才做到。點了炸雞半分,口味選擇還挺多的,這款是蜜糖牛油。上桌時超級熱,香味飄出來讓人食指大動,套上手套吃,熱得拿不起來,但又忍不住他的香味。兩個人Share的話,半份夠了,份量超多的。由於朋友實在太挑食,讓我有機會吃辣以外的韓國料理,也算是新嘗試。味道不錯。這裡連飲品的選擇也是超多的,有選擇困難症的話會有點花多眼亂。
2019-06-19 112 浏览
餐廳既環境佈置比較似cafe般,有很多精緻的小擺設,但座位不多,一眼睇晒。牌上款式很多,很多都想試,價錢都相對較經濟。落單後送上前菜:泡菜、芽菜和菠菜。叫套餐或鐵板會送上自家熬製的清甜牛骨湯。夢幻蝶豆花很解渴,有著漸層顏色的蝶豆花特飲影相一流,橙汁菠蘿那杯飲落特別清新,食炸雞岩晒!價錢比平時動不動一盤炸雞賣成兩三百蚊既韓國炸雞店平一大截!佢地既味道仲要唔錯,兩個星期已經食左兩次!特別推薦佢地既「亞之媽」炸雞,半份炸雞都大大碟,有成六七件雞,咬落雞皮炸得非常香脆,肉質嫩滑多汁(係雞胸位有點乾)就算放耐左先食咬落去都仲出晒煙,配埋小妹至愛既甜辣醬,很有驚喜!#韓閣
#韓閣
2019-06-11 137 浏览
疲累的星期一工作特別忙碌連飲啖水都無乜飲過放左工一定要食好西唔好待薄自己去左荃灣行陣等老公收工經過呢間食韓國野好似好吸引咁放工時間店內都幾旺場咁岩有張二人位坐低之後職員遞上前菜泡菜、蘿蔔、芽菜今日天氣又唔係太好公司冷氣又勁凍好想飲返d補氣既野我就揀左「人蔘雞湯 $138」熱辣辣既雞湯呢度都有成隻雞仲有紅棗、人嵾、米雞好嫩滑湯好濃真係好好飲👍🏻炸雞必食「傳統甜辣味(正常)$108半份」超多汁雞又嫩又唔「鞋」每件雞都包住好多汁開胃又惹味呢度半份大約有5件雞兩個人食岩岩好之後再加個「海鮮泡菜泡麵 $78」入面仲有青口、蜆肉、魷魚、蝦少少辣辣地唔錯唔錯👍🏻最後老公叫左杯「藍海傳說 $48」大大杯好抵飲呢間韓國店價錢都好大眾化平靚正味道好好味值得一試下次再去過先👍🏻
疲累的星期一

今日天氣又唔係太好
公司冷氣又勁凍
好想飲返d補氣既野
我就揀左
「人蔘雞湯 $138」
熱辣辣既雞湯
呢度都有成隻雞
仲有紅棗、人嵾、米
雞好嫩滑
湯好濃
真係好好飲👍🏻

炸雞必食
「傳統甜辣味(正常)$108半份」
超多汁
雞又嫩又唔「鞋」
每件雞都包住好多汁
開胃又惹味
呢度半份大約有5件雞
兩個人食岩岩好

之後再加個
「海鮮泡菜泡麵 $78」
入面仲有青口、蜆肉、魷魚、蝦
少少辣辣地
唔錯唔錯👍🏻

最後老公叫左杯
「藍海傳說 $48」
大大杯好抵飲

呢間韓國店價錢都好大眾化
平靚正
味道好好味
值得一試
下次再去過先👍🏻
2019-06-11 89 浏览
叫左個半半炸雞, 芝士炒飯同埋海鮮湯, 落左單之後, d野都幾快送到上檯, 首先係個芝士炒飯, 本身以為有咁多芝士會好漏, 但又唔會wor, 個炒飯落左d kimchi, 配埋d芝士一齊食冇咁辣, 仲好夾同唔會一pat野咁, 好怕d飯林哂果種口感, 果個海鮮湯, 見佢個色水麻麻, 諗住唔會好飲好似水咁, 但又唔係wor. 有d驚喜, 真係好香海鮮味, 辣辣地咁, 如果配埋白飯食就一流na, 就咁飲都唔錯, 最後先泥個半半雞, 叫左傳統辣味同蜂密牛油, 個炸雞就算整左d醬上去仲係好脆卜卜, 同埋d雞好嫩, 辣味果個有d甜甜地既, 我地揀左少辣, 我唔食得辣既都覺得ok, 蜂蜜牛油聞落幾香, 但食落就唔太覺得有牛油味, 整體上泥講都唔錯
2019-06-03
想試喺地鐵站附近嘅呢間韓國菜好耐,今次去南豐紗廠打卡前就一於去填飽個肚先!入到去雖然地方細細,但都幾多位,星期六中午都唔使等位。店內播住歌,氣氛幾好。餐牌多圖,野食選擇都幾多,有飯麵,小食,湯類都有。一直以來對韓菜嘅印象唔係辣辣部隊鍋就係炸雞,想食清淡D都難,呢間反而幾多清清地嘅心機小菜,所以呢餐我地都係行清淡路線。落完單之後,先送上三碟前菜小食開開胃,等緊都唔怕太餓。牛骨蘿蔔湯($98)呢餐最貴嘅一個餸,但係都係心機野,牛骨好捻兼入味,份量都好足,值得一試,個湯唔算好濃,但係材料嘅味都有滲晒入去。真露煮海蜆($62)有幾種蜆類,包括青口,花甲等(其實唔係好識分),口感豐富,個湯不是罐頭湯,都有少少鮮味。炸雞球拼魷魚圈($62)清淡一餐中嘅一點邪惡,配個柚子醬中和返。唔係超級脆同香口,減低少少罪疚感。黑松露珍寶帆立貝海鮮飯($72)開頭冇太留意個名,只係見到餐牌寫住期間限定就試一試。嚟到先知原來個珍寶唔係講緊碗飯,係個帆立貝!有粒蛋王咁大!!!其他配料一樣一啲,口感都豐富,同埋鍾意佢蔬菜類夠多。兩個食係幾飽的,每人都裝左兩碗仔。最後跟餐叫左兩杯野飲,青檸柚子蜜岩夏天消暑飲。總括嚟講,呢

落完單之後,先送上三碟前菜小食開開胃,等緊都唔怕太餓。

牛骨蘿蔔湯($98)

真露煮海蜆($62)

炸雞球拼魷魚圈($62)
黑松露珍寶帆立貝海鮮飯($72)

最後跟餐叫左兩杯野飲,青檸柚子蜜岩夏天消暑飲。

總括嚟講,呢間價錢大眾化,份量適中,菜色種類都算多。今次食完清淡,諗住下次嚟食返D邪惡重口味!
2019-06-08
午餐
2019-06-08 101 浏览
星期六晚七時左右入去餐廳坐滿好多人,係間細餐廳,同隔離枱坐得好近,而且無多餘通道,都要食食下企起身讓隔離枱走。食物方面,我男朋友唔食辣而且對韓國菜麻麻地,就叫左個大路野:餃子粉絲鍋,餃子份量都多!湯底好食!而我喜歡食辣,就叫左個秘制水梨辛辣冷麵,冷麵要等多耐,不過味道唔錯,唔係好辣,加埋少量醋同芥末就好夾!另外仲叫左兩個小食:紫菜粉絲卷及韓式餃子,ok!同埋一杯菠蘿可樂冰,跟餐價錢$38,不過好飲總共食左$204!呢個價錢食到咁多野,抵!
總共食左$204!呢個價錢食到咁多野,抵!
2019-06-08
2019-06-01 216 浏览
抵食貼地韓國菜✨ 成日都唔明點解韓國菜要賣到咁貴,今次終於俾我搵到間價錢幾貼地而質素有絕對唔失禮嘅街坊店✨韓國菜最受港人歡迎嘅一定係炸雞,而呢度嘅炸雞半隻賣一舊水多幾蚊,價錢上都算係正常價咁,但外皮脆得嚟肉質意外地超嫩滑,甚至好食過某幾間大舖✨泡菜豬肉芝士手卷約十件,味道正常,泡菜唔算好辣,幾鐘意佢入面包埋芝士✨鐵板魷魚筒加咗泡菜好香口,魷魚軟身彈牙仲有芝士可以玩下拉花添✨最抵食係個醬油燴雞,六十零蚊一大兜,除咗雞仲有好多蘿蔔薯仔同粉絲,都幾飽肚下,唯一係個場都真係幾旺同少迫,快手食完快快走咁😗

2019-06-01 119 浏览
鍾意食辣嘅我會經常會食韓國菜,呢間韓國餐廳已經去過好多次,通常去都係食佢嘅拉麵、石鍋飯、豬肉泡菜湯外加白飯。今次試下其他野。芝士岩漿炒飯( $68 )呢個飯入面有切粒豬肉、白菜、飯上面仲有芝麻作為配料,唔好睇個飯份量唔算太多,將啲蛋漿、芝士、炒飯,撈埋一齊之後,感覺非常飽肚。傳統甜辣炸雞( $98 )呢個係半份嘅炸雞,個甜辣醬汁幾出色,辣味較為突出,會覺得越食越辣。外皮薄薄一層炸過,唔係好熱氣果種。雞肉就可以再滑少少。雞塊都幾大件。

2019-05-27 428 浏览
想食韓國菜又吾一定要出到去尖沙咀嘅🙆‍♀️荃灣路德圍嘅呢間「韓閣」就係一個平。靚。正嘅選擇啦~對於住喺新界區嘅我來講,真係既方便又快捷🤣.「韓閣」嘅裝修設計貫徹韓式Fashion style,以紅磚牆作為特色,天花掛滿一個個嘅玻璃樽燈飾,仲有唔少打卡位添~唔怪得知吸引左唔少文青✨ 店內空間不大,但可以容納嘅人數卻不少,好似真係置身於韓國平民小店中,熱鬧非常🥰.Menu上嘅款式多樣化,而且圖文並茂,價錢仲好親民添👍.蟹三式石鍋飯+碎紫菜 ($72+$8)每次食韓國菜,我必定會叫一個石鍋飯,今次當然吾會例外🤣 蟹三式包括左松葉蟹肉,韓國蟹膏醬同蟹籽,鋪滿係石鍋飯上,仲有紅蘿蔔絲同菠菜,放入附送嘅泡菜同芽菜,再同韓國辣椒醬拌勻,一個超級好味嘅石鍋飯就完成啦😍 好食嘅石鍋飯一定要有兩點,一係配料多,二係飯焦香。拌勻後嘅石鍋飯,啖啖都充滿着蟹味,一絲絲嘅蟹肉增添口感,仲有蟹籽令賣相更加分,飯嘅微焦令每啖更香口,真係色香味俱全呀🥰.餃子粉絲鍋 ($68)足料超值之選-餃子粉絲鍋👍 三款大大隻餃 子,牛排餃,泡菜餃同豬肉粉絲餃,仲有大量嘅韓國粉絲,蛋絲,嫩豆腐,小白菜,同海帶~ 小火鍋不斷Keep住熱

Menu上嘅款式多樣化,而且圖文並茂,價錢仲好親民添👍

蟹三式石鍋飯+碎紫菜 ($72+$8)
蟹三式石鍋飯+碎紫菜
蟹三式石鍋飯
蟹三式石鍋飯

餃子粉絲鍋 ($68)
足料超值之選-餃子粉絲鍋👍 三款大大隻餃 子,牛排餃,泡菜餃同豬肉粉絲餃,仲有大量嘅韓國粉絲,蛋絲,嫩豆腐,小白菜,同海帶~ 小火鍋不斷Keep住熱度,食到落尾都仲係暖昱昱☺️
餃子粉絲鍋

泡菜豬肉芝士手卷 ($46)
推薦之選-泡菜豬肉芝士手卷💕 一碟大約有成10塊韓國卷,而每卷餡料堅係爆多‼️餡料佔左飯卷嘅九成,有醃豬肉片,芝士磚,醃蘿蔔,蛋磚同青瓜條,飯粒軟硬適中,食落口感豐富,仲有濃郁芝士香,好正😍
泡菜豬肉芝士手卷

豬肉粉絲餃拼紫菜粉絲卷 ($48)
雖然兩者都非常好味,既脆又香,但硬要我選一個最好味嘅話,我會揀紫菜粉絲卷🤣 吾好睇少呢個粉絲卷,入口鬆脆帶有紫菜香,裡面裝住滿滿嘅粉絲,口感賣相一流🥰
豬肉粉絲餃拼紫菜粉絲卷

雜錦魚膏湯。小碗 ($28)
細細一碗,但裡面都成三塊魚膏片架👍
雜錦魚膏湯

橙汁菠蘿梳打 ($22)
酸酸甜甜,又解渴又開胃🍊🍍
橙汁菠蘿梳打

芒果金柚沙冰 ($48)
係咁熱嘅天氣之下,呢杯真係好味又透心涼💕味道似沙冰版嘅楊枝甘露😂
芒果金柚沙冰

雜錦魚膏湯
橙汁菠蘿梳打
芒果金柚沙冰
2019-05-24 124 浏览
好肚餓好肚餓,係時候搵野食啦,係荃灣經過見到朝閣,我本身就唔太好韓國野,不過朋友仔見好多人食,我地就試下啦。坐底睇下有咩好食先。雞絲冷麵配胡麻醬,天氣熱熱地,食個冷麵夠開胃,唔止配料豐富,麵底彈牙,最緊要冷麵夠冷,好食!亞之媽炸雞,有幾款醬汁可以揀,我地呢個係傳統甜辣味,個醬甜甜辣辣好惹味,最驚喜係佈滿醬汁既炸雞,咬落依然係脆卜卜架,裡面既雞肉係超滑,就算係雞胸肉既位置,一餐啲都唔嚡,係我食過最好食既炸雞。芝士岩醬炒飯,好長好長既芝士拉絲,我超愛,飯又炒得夠乾身,芝士味唔會太咸,好啱香港人口味。生薑蜜,夠薑得黎又唔太辣,好飲!

坐底睇下有咩好食先。

生薑蜜,夠薑得黎又唔太辣,好飲!
2019-05-17 150 浏览
荃灣餐廳多, 但韓國餐廳真係唔多, 之前經過見到"韓閣"都幾多人食, 於是就呢日放工就黎食晚飯, 餐廳唔算好大, 但都坐到幾十人, 基本上由我地攞飛等位到食完出門口, 門口都keep住有人等位同買外賣, 非常爆滿。睇睇餐牌, 睇睇價錢, 食物選擇多仲好平民價, 唔怪得咁多人黎食, 做到快靚正抵食。🔸炸雞(傳統甜辣味)🔸⭐⭐⭐⭐⭐見到碟炸雞上枱已經流哂口水, 傳統既甜酸辣醬好惹味又開胃, 雞炸得好酥脆, 肉質都保持嫩滑, 我地仲夾咗紫菜包飯點甜辣汁食添。🔸鐵板泡菜五花腩🔸⭐⭐⭐⭐滿滿既醬汁, 泡菜酸辣味仲開胃, 五花腩份量都好多, 而且唔算好辣帶少少甜添, 就算唔食得辣都可以點, 呢個配飯一流。🔸牛肉紫菜包飯🔸⭐⭐⭐⭐除咗牛肉, 仲有菜、 瓜、 蘿蔔、 芝麻等, 味道都唔錯。🔸豆腐海鮮湯🔸⭐⭐⭐⭐⭐辣辣既韓式豆腐湯好開胃, 裡面有翠肉同好多豆腐海鮮, 隻蝦都幾大隻, 性價比高。

🔸炸雞(傳統甜辣味)🔸⭐⭐⭐⭐⭐

🔸鐵板泡菜五花腩🔸⭐⭐⭐⭐

🔸牛肉紫菜包飯🔸⭐⭐⭐⭐
除咗牛肉, 仲有菜、 瓜、 蘿蔔、 芝麻等, 味道都唔錯。

🔸豆腐海鮮湯🔸⭐⭐⭐⭐⭐
2019-05-15 5117 浏览
去荃灣行街,到中午當然去路德圍覓食。荃灣路德圍多野食大家都知,的確好多餐廳。但「外地人」的我其實唔知邊間餐廳好 (選擇困難症?)。.見到呢間「韓閣」的門口貼住「Openrice入圍食店」,是品質保證吧?所以入去試下。果然Openrice 無令我失望。.目測座位有20-30,店仔細細,無好華麗的裝飾,但有小店平實舒服的環境。....但食物種類五臟俱全,睇menu 都要花少少時間..點菜前,送上4碟小菜:泡菜、蘿蔔、荳芽及魚魚。.. 首先,到韓式餐廳,必點炸雞雞 🍗啦,所以直奔去雞雞個part。...點解個名叫「亞之媽炸雞」?No idea...有A到E 五款雞雞,仲可以叫一次叫2款唔同的(半半雞)。仲有個新的忌廉芝士雞。..叫個menu 大大個圖highlight 「蜂蜜牛油味雞雞」,於是點了半份。....的確唔錯,甜甜地,好開胃呢。半份雞$108,有7塊雞左右,即平均$10幾蚊一件,抵食..更抵食的是個「新年小食優惠」(雖然已經不是新年),加$20左右有份小食,我叫了韓式餃子。$20有4大隻菜肉加粉絲,炸到脆脆地,yummy~ ..之後想叫個飯/麵 - 部隊鍋($88)..部隊鍋是歸納
去荃灣行街,到中午當然去路德圍覓食。

但食物種類五臟俱全,睇menu 都要花少少時間

點菜前,送上4碟小菜:泡菜、蘿蔔、荳芽及魚魚。
小食-免費的

點解個名叫「亞之媽炸雞」?No idea...
蜂蜜牛油味炸雞

的確唔錯,甜甜地,好開胃呢。
半份雞$108,有7塊雞左右,即平均$10幾蚊一件,抵食

韓式餃子

菜肉加粉絲,炸到脆脆地,yummy~
之後想叫個飯/麵 - 部隊鍋($88)
部隊鍋

部隊鍋是歸納為「湯品類」?是的,我估是因爲個湯好好飲,所以highlight 個湯instead of 公仔麵。湯辣辣地又有泡菜的香味,好過癮。
材料standard 有午餐肉、香腸、泡菜、年糕,及好多豬腩肉同牛肉。十分足料,夠2-3個人食呢。
牛骨例湯

配餐加$8 有牛骨例湯,清湯但有好香濃的牛肉味,好飲

我見有其他麵/飯、火鍋仔,不過一個部隊鍋已經太飽了,無叫到。

叫主食,飲品只加$14 (其實原價$22)都唔貴,我杯是紫色的好靚靚

配套加$14有杯特飲

食到飽飽,3個人食,每人唔洗$100,真心唔貴。

蜂蜜牛油味炸雞
韓式餃子
部隊鍋
牛骨例湯
  • 牛骨蘿蔔湯
  • 蜂蜜牛油味炸雞(半份)