2021-12-24 47 浏览
今日終於黎到人山人海的韓國🇰🇷小店餐廳潮聖一下前菜係醃蘿蔔少少辣同酸,開胃用😃煎醬牛小排餃子 $78差唔多每枱食客都會點既煎餃,一份有五隻,食落好足料!色香味俱全!咬落係肉汁新鮮👍🏻泡菜餃子王🥟 $16 一隻大大既蒸餃要小心食用!相對煎餃呢個會較為清淡!牛膝骨湯 $138 配蕎麥麵+$20 無味精既濃厚牛骨湯底,超多腍腍既牛筋同牛膝骨!食完覺得會好暖身同補身!蕎麥麵份量足夠!配以濃湯進食味道更好!炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128面層鋪滿上紫菜、各式各樣既菜同菇!揭開後中層係豬肉同芝士!底層當然係飯啦!自己加上韓式醬油攪拌一下,之後進食口感豐富!
今日終於黎到人山人海的韓國🇰🇷小店餐廳潮聖一下

前菜係醃蘿蔔
少少辣同酸,開胃用😃

煎醬牛小排餃子 $78

泡菜餃子王🥟 $16
一隻大大既蒸餃要小心食用!相對煎餃呢個會較為清淡!

牛膝骨湯 $138 配蕎麥麵+$20

炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128
2021-12-23 59 浏览
最近天氣越嚟越凍,最啱就係食啲熱辣辣嘅湯同拌飯啦!今次去咗尖沙嘴韓屋食個dinner,呢間係我食韓國拌飯嘅不二之選,因為佢哋嘅拌飯係用糙米飯整嘅,味道亦比較啱我口味會清淡啲,感覺上比較健康冇咁大罪惡感😌-香辣牛肉湯湯底非常惹味,牛肉味好濃郁,湯裡面有一塊塊嘅牛肉同超多蔬菜,感覺營養好均衡,配埋飯食就一流啦~ 冬天飲熱辣辣嘅湯真係perfect match😍-原味石鍋拌飯佢哋嘅拌飯係用糙米飯,食落米飯有咬口亦都比較健康。拌飯配料有多種蔬菜,因為我哋今次叫嘅係原味,所以全部都係蔬菜,有大豆芽、菠菜、胡蘿蔔、翠玉瓜等,配埋韓式辣醬已經非常惹味😋-特大餃子煎餅第一次見咁大隻嘅餃子,果然係特大size😂 雖然餃子好大塊但係餅皮唔算厚,裏面嘅餡料非常足料豐富,餡料有肉碎同粉絲,調味亦剛剛好。食完一塊餃子其實都已經幾飽肚,下次再試試其他款式啦🤤
香辣牛肉湯
原味石鍋拌飯
特大餃子煎餅
2021-12-23 43 浏览
超級搞笑 上星期天去金巴利道的韓國街找餐廳吃晚飯回到公司 同事說遇見了我大家一聊之下 都是吃同一家韓國餐廳 - 韓屋太有緣了在聊天過程中 大家下單的菜色都差不多而且COMMENTS 也一致值得回顧!!.餐廳面積不大 但不會少了播放韓流mv 加上臨近聖誕節 多了很多裝飾而粉紅色豬豬霓虹燈 打卡位韓屋是一家主打韓國家常菜零味精、零防腐劑 湯 蒸餃煎餃 拌飯 也是很好的選擇➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐓蔘雞湯絕對是我去韓國餐廳必點菜式特別是在冬天 下單一碗暖笠笠的蔘雞湯 補一補這家的雞湯是很不錯!雞大小適中 雞肉很嫩滑雞被燉到連骨頭也很軟 可以咬碎吃進肚子 名副其實的”雞軟骨”而雞內也釀了人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等淡淡的人蔘味 不會有澀味 很貼合香港人口味🌶🥟泡菜餃子王 餃子用小蒸籠蒸熟 一打開蒸衝天 是要拍一段IG story餃子份量大 皮薄透紅餡料結實 泡菜味不濃 但辣味很強後勁很強 辣過癮🐖🥟餃子王餃子王是韓屋的招牌餃子同樣用一個細小的蒸籠餡料是豬肉蓉跟菜蓉層次分明 再加上甜粉絲 口感更佳🐂🥟煎醬牛小排餃子超愛!!餃子皮脆內軟食下去是醬牛的味道而且很香 很甜 是一種肉汁的
超級搞笑 上星期天去金巴利道的韓國街找餐廳吃晚飯

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🐓蔘雞湯
絕對是我去韓國餐廳必點菜式
特別是在冬天 下單一碗暖笠笠的蔘雞湯 補一補
這家的雞湯是很不錯!
雞大小適中 雞肉很嫩滑
而雞內也釀了人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等
淡淡的人蔘味 不會有澀味 很貼合香港人口味

重點是餡料很飽滿
必推

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2021-12-22 107 浏览
冬至呢日都幾凍,呢間又幾多多款湯揀~所以就試試呢間~😆😆😆🔎人蔘雞湯隻雞好大、肉好嫩!煮得好耐,耐到啲細骨一咬就爛囇:0 飲落好暖~覺得幾啱hk人口味!仲有好多好軟綿入味的糯米😁🔎紅米飯 +$20幾鍾意佢唔係白飯,而係紅米飯呢樣嘢😝整人蔘雞湯配飯 is 一流 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔎醬牛小排餃子 🥟 $78/5隻甜甜的餃子🥟,幾特別!但我唔係太好甜餃🔎泡菜餃子王 👑 $16皮薄,有啲太軟爛:/ 味道普通啦,我覺得還好還是最推薦人蔘雞湯!🥇🥇🥇
冬至呢日都幾凍,呢間又幾多多款湯揀~所以就試試呢間~😆😆😆

🔎人蔘雞湯

🔎紅米飯 +$20

🔎醬牛小排餃子 🥟 $78/5隻
甜甜的餃子🥟,幾特別!但我唔係太好甜餃

🔎泡菜餃子王 👑 $16
皮薄,有啲太軟爛:/ 味道普通啦,我覺得還好

還是最推薦人蔘雞湯!🥇🥇🥇

泡菜餃子王
醬牛小排餃子
2021-12-17 107 浏览
#fafafoodblog韓國菜 #fafafoodblog尖沙咀🍴香辣牛肉湯 138 蚊 配蕎麥麵 20 蚊🍜🌶️🐂個牛肉湯好夠香辣惹味 充滿住洋葱 蛋絲 葱花 辣椒 牛肉切成薄片 辣汁入味 湯雖然辣但不嗆 就甘飲就得 加錢另上既蕎麥麵 夠哂爽口 麥味濃 同辣湯一齊食都好 match 🍴餃子王🥟即叫即蒸大大隻 個皮帶 d厚但唔會韌 入面熱辣辣 豬肉夠 juicy 🐖 仲有 d葱花調味 都十分唔錯 🍴泡菜餃子王 16 蚊🥟🌶️泡菜夠爽口惹味 再加 d爽口粉絲 連埋豬肉一齊 夠哂層次感 好食 🍴炒豬肉石鍋芝士拌飯 128 蚊🧀🍚蘿蔔絲 脆肉瓜 菠菜 紫菜 半肥瘦豬肉片🐖 芽菜蛋絲 連埋辣醬 同熱辣辣既石鍋飯撈埋一齊 最正係有埋香濃芝士 咬落去 d芝士同飯合埋一齊 熱辣辣又夠惹味#韓國菜 #泡菜 #豬肉 #芝士 #石鍋飯 #餃子 #豬肉 #牛肉湯Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻
🍴香辣牛肉湯 138 蚊 配蕎麥麵 20 蚊🍜🌶️🐂

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#韓屋
尖沙咀金巴利道69 至71a號美園大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2021-12-17
第二次來韓屋食飯,水準依然不減,天氣凍凍地,我同朋友都打算飲熱湯,餐廳的熱湯都不加味精、防腐劑,好似屋企飲湯咁。鮑魚人蔘雞湯,熱辣辣雞湯有半隻雞,吸收了人蔘雞湯,每啖都好清甜,雞肉亦好嫩滑配上新鮮鮑魚一隻,啖啖肉非常滋補。排骨湯,排骨湯香甜濃郁,裏邊有排骨、粉絲,另外配紅米飯一碗,可以用來做湯飯。餃子王,蒸餃子飽滿大隻,皮很薄,裏邊好足料,有肉碎、蔬菜絲、粉絲,口感滿足。店內的飛天豬霓虹燈好得意,有種親切感。

鮑魚人蔘雞湯

排骨湯

餃子王

店內的飛天豬霓虹燈好得意,有種親切感。
  • 鮑魚蔘雞湯
2021-12-15 50 浏览
Korean night 🇰🇷It was late a Saturday night so Tsim Sha Tsui was crowded with people at dinner time. Fortunately we got ourselves a table here at a dainty little place and we certainly discovered a hidden gem.Kimchi Soup with riceBasically a must-order every time we have Korean food. The soup base was rich in flavour and there was a lot of ingredients.Bibimbap with fried cheese and pork🧀Very rich in texture because of the cheese and I absolutely enjoyed it!Korean dumplings🥟These are different fr
Korean night 🇰🇷

Kimchi Soup with rice

Korean dumplings🥟
These are different from ordinary dumplings as their skin appear to be thinner and there are even some vermicelli inside which gave them an interesting texture.
2021-12-11
  • 泡菜餃子王
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯
  • 泡菜湯
2021-12-15 2122 浏览
一直bookmark左尖沙咀韓國街呢間以霓虹燈同木系做主調既餐廳🥰 每次都係超多人排隊….同其他韓式餐廳唔同😬呢道主打韓國家常菜,最出名就係佢地零味精、零防腐劑既住家湯🍲蒸餃煎餃、拌飯等等🤤 養生之餘而且夠特別!😆 韓國店員都好有禮貌🤩蔘雞湯 $138 係每次去首爾都會食既人蔘雞🥺將人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等等食材釀入人蔘雞,然後長時間熬煮,夠哂滋補🥰 雞肉食落有淡淡既人蔘味,不過唔會有人蔘既澀味👌🏻都幾貼合香港人口味~雞肉燉煮到一咬已經離骨,食落軟腍🤪所有湯都可以加配飯或者韓式麵☺️今次+$15 揀左蕎麥麵🍜 好煙韌店員提醒要盡快放入鍋中👍🏻配菜仲有醃蘿蔔🥰 酸酸地小辣又爽口,開胃解膩😋醬炒牛肉拌飯 $98呢個拌飯材料勁豐富!有牛肉、紅蘿蔔、菠菜、芽菜、翠玉瓜、腐皮同海量既紫菜🤪將所有配料撈埋韓式甜辣醬真係好惹味😍而且麻油香都好突出🤓入面既米飯仲用上左紅米幾特別😆如果中意再熱辣辣咁食就可以叫石鍋version 👅呢道出名既仲有醬牛小排餃子同帝皇蟹膏蟹肉煎餃子🥟不過今次太飽就冇食😗仲有好多唔同類型嘅韓式飲品🥰Menu

蔘雞湯 $138

醬炒牛肉拌飯 $98
將所有配料撈埋韓式甜辣醬真係好惹味😍

Menu
2021-12-04
  • 醬炒牛肉拌飯
2021-12-14 105 浏览
裝修同環境都幾舒服。燈光足夠,唔會好暗令人覺得唔舒服。但係餐廳好細,枱同枱之間好少位,成間餐廳只係得幾張枱,座位好迫。食物種類唔多,都係一啲簡單嘅韓國料理。叫咗幾樣每樣都好食。人蔘雞湯隻雞啲肉好軟林林,啲骨頭都可以一咬就碎。再叫咗個牛骨湯,好好味。不過可能有好多味精,飲完都幾頸渴。不過好味。再叫咗蒸餃子同埋蒸泡菜餃子。最後再叫咗個芝士牛肉bibimbap. 都係一啲好普通嘅韓國嘢食,不過雖然簡單但係每一樣都好味。有韓國地道味道. 用餐時間只得75分鐘。侍應好準時叫我哋埋單。晚飯時間門外都好多人等緊位,所以快快食完,快快埋單走。所以如果想同朋友慢慢坐低傾偈食飯呢度唔係最好嘅選擇。

蒸餃子/泡菜餃子
牛骨湯
2021-12-13
蒸餃子/泡菜餃子
牛骨湯
2021-12-13 62 浏览
今次去到位於尖沙咀既粉紅色韓國小餐館食晚餐,餐廳主打湯飯、餃子同石鍋拌飯,一於樣樣都試下🥰🌟 炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128石鍋一送上枱就見到滿滿既配料,包括翠玉瓜、紅蘿蔔條、菇片、芽菜、菠菜同魚糕條;色彩繽紛好靚之餘感覺好足料😚加啲佢地附上既韓式辣醬撈勻,,可以見到入面加有大量既豬五花片同芝士,芝士拉絲效果做得好足🤣辣醬唔算好辣,反而芝士味道更加突出~配搭既係紅米飯,感覺更健康😋每啖都有豐富既配料,簡單好味~🌟 香辣牛肉湯 $138 (配紅米飯+$15/麵條+$20)佢地個香辣牛肉湯唔單止加左牛肉片、仲有其他牛內臟咁,所以有時會食到啲爽口既口感。不過肉既份量就唔太多。加入左泡菜、洋蔥、紅蘿蔔條、芽菜、雞蛋;味道香辣惹味,岩哂用黎撈飯🌟 餃子王/泡菜餃子王 $16/隻大大隻既餃子王要用迷你蒸籠裝住咁送上枱🤣一粒一個蒸籠~餃子王內餡好飽足,一啖唔會食得哂,岩哂餃子控🥟

🌟 炒豬肉石鍋芝士拌飯 $128

🌟 餃子王/泡菜餃子王 $16/隻

2021-12-13 63 浏览
役情之久,好內無去韓國,地點係近尖沙咀韓國街個邊 鋪面唔大 但係睇落乾淨舒服😌雪濃湯 雪濃湯用石鍋上,飲落熱辣辣。牛骨湯雪白清澈味道鮮甜,入面嘅洋蔥及牛肉片份量都幾足,如果想飽足啲可以追加米飯做湯飯😍😍炒豬肉石鍋拌飯石鍋飯非常好足料,除咗expected嘅豬肉同芝士,仲有好多唔同嘅配菜,你會見到有蘿蔔絲、蛋絲、芽菜、紫菜、菇菇、翠玉瓜仲有菠菜!😆 落埋秘製嘅韓式辣醬之後就撈勻佢!辣醬是分開上的,所以可以自行調校辣度~不過我自己就落晒成兜😬😬韓式煎餃子煎得幾好 唔會好油 有脆脆嘅口感 ,幾香口,配埋豉油一齊食都幾好味,絕對係非常開胃見到韓國人主理,很有地道家常feel,值得推介👍👍

雪濃湯

炒豬肉石鍋拌飯

韓式煎餃子

見到韓國人主理,很有地道家常feel,值得推介👍👍
2021-12-12 1592 浏览
踏入12月早晚天氣終於涼返小小,梗係要食返D熱辣辣嘅嘢啦!約左好姐妹去尖沙咀行街,7點前就去出名最多韓國餐廳嘅金巴利街一帶睇下有咩正嘢食!行到街尾見倒一路好想試平時好長龍嘅韓屋竟然唔駛等位,梗係立即入去坐底啦!menu主打熱湯🍲石鍋飯、餃子等,樣樣都好吸引呀!餐廳不斷播住最新嘅韓國MV食得更美味!   🌶️🥣泡菜豆腐湯 $118本來想食海鮮大醬湯,可惜當日sold out ,好彩都仲有我第二喜歡嘅辣泡菜湯!泡菜湯用左熟成泡菜、豬肉、豆腐、蔥同洋蔥等,滾住上枱的火紅色湯,又爽又辣非常惹味!熟成泡菜偏酸,配煮到好淋嘅豬肉好夾又開胃!加左$20配素麵,無得彈! 🐔蔘雞湯 $148 湯類點少得蔘雞湯,味道濃郁嘅白色湯,上面舖左人蔘,下面有一整隻雞,雞入面釀左糯米同其他配料!先食一啖人蔘,再飲一啖湯,感覺太正!味道十足十之前去韓國飲過嘅咁!雞肉煲到勁入味,入口即溶,必點!🥟餃子王 $16 同🌶泡菜餃子王 $16 一個蒸籠放一隻巨型餃子,飽滿嘅餃子🥟味道分明,餃子王有菜有菜同粉絲,泡菜就微辣勁好味!

🌶️🥣泡菜豆腐湯 $118

🐔蔘雞湯 $148

🥟餃子王 $16 同🌶泡菜餃子王 $16
  • 泡菜豆腐湯
  • 泡菜餃子王
  • 餃子王
2021-12-10 57 浏览
-難得早左收工 即刻約屋企人出去尖沙咀食餐好既😋去左金巴利道食韓國菜 入面有兩位靚仔店員其中一個聽佢講野口音應該系真·韓國人🤪我即刻想同佢講番句 : Oppa~~~ 안녕하세요~~~💫鮑魚人蔘雞湯原隻春雞放咗系湯入面加埋釀左系雞肉入面既糯米索哂雞湯既精華 入口即溶人參唔算好大條 食落口甘甘地🤩無花無假 的確燉左好耐 😯連雞骨都燉到軟爛💫餃子王 x 泡菜餃子王真系好少見咁大隻餃子🥟 一個蒸籠一隻泡菜味比較特別啲 同樣地都偏辣🥵唔食得辣嘅朋友建議食返原味 💫炒豬肉芝士石鍋拌飯芽菜、菠菜、紅蘿蔔、翠玉瓜、辣豬肉,加上激多芝士勁有韓國🇰🇷風味 撈勻即見拉絲芝士多到爆棚 超吸睛😍望到都流哂口水🤤🤤色香味俱全💫蜜桃梳打x檸檬梳打個人就未見過呢個韓國飲品 女仔揀野飲都離唔開蜜桃野🍑呢款蜜桃梳打又幾好飲 唔會超甜果種假味🍋檸檬味就比較甜啲 如果酸味多啲就更好///
難得早左收工 即刻約屋企人出去尖沙咀食餐好既😋
去左金巴利道食韓國菜 入面有兩位靚仔店員
其中一個聽佢講野口音應該系真·韓國人
🤪我即刻想同佢講番句 : Oppa~~~ 안녕하세요~~~

💫鮑魚人蔘雞湯

真系好少見咁大隻餃子🥟 一個蒸籠一隻
泡菜味比較特別啲 同樣地都偏辣🥵
唔食得辣嘅朋友建議食返原味

💫炒豬肉芝士石鍋拌飯
芽菜、菠菜、紅蘿蔔、翠玉瓜、辣豬肉,加上激多芝士
勁有韓國🇰🇷風味 撈勻即見拉絲芝士多到爆棚 超吸睛😍
望到都流哂口水🤤🤤色香味俱全

💫蜜桃梳打x檸檬梳打
個人就未見過呢個韓國飲品 女仔揀野飲都離唔開蜜桃野🍑
呢款蜜桃梳打又幾好飲 唔會超甜果種假味
🍋檸檬味就比較甜啲 如果酸味多啲就更好
原味石鍋拌飯 $98好多料,顏色、口感層次感豐富!計埋紫菜脆碎有8樣配料! 上枱時石鍋熱辣辣,煮到底有少少脆飯焦!仲有韓國辣椒醬俾你自行調配拌飯嘅辣度! 另外,朋友叫嚟食嘅人參雞湯包埋細細碟泡菜蘿蔔,泡菜調味好好!辣度適中,唔會酸同鹹辣過火!好食!忍唔到口係咁食😆😋👍🏻___________________韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖___________________
原味石鍋拌飯 $98

___________________
韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
___________________
2021-12-09 54 浏览
金巴利道一直都有韓國街嘅稱號,臨臨種種嘅韓國美食,食品鋪都可以係到搵到。今次同女朋友仔黎到一間由韓國人主理嘅韓國正宗餐廳-韓屋食晚餐!由於正值晚飯時間,都要等大概5-10分鐘先入得座。餐廳空間間唔算大,座位比較緊湊,但都尚算坐得舒服~餐廳裝修以粉紅同木系為主,仲有由於就聖誕,餐廳整左好多聖誕裝飾,勁有氣氛~~餐廳係由韓國人主理,主要食韓式石鍋拌飯,同石鍋熱湯,仲有蒸餃子~🔻醬炒牛肉石鍋拌飯味道:8/10價錢:$108拌飯係有7種唔同嘅拌菜,有紫菜、蘿蔔絲、芽菜等,非常豐富~而飯同平時食開嘅石鍋飯好唔同,用上左紅米,口感粒粒分明,好食!醬汁牛肉味道都算濃,牛肉份量多!食到咁上下仲有脆卜卜嘅飯焦!🔻炒豬肉石鍋芝士拌飯味道:8.5/10價錢:$128拌飯同牛肉拌飯差唔多,但就多左芝士拉絲,比起普通拌飯口感更上一層樓!而炒豬肉都幾香口~🔻餃子王味道:8/10價錢:$16大大隻餃子放左係一個細細個蒸籠入面,賣相非常好!餃子皮簿,而入面嘅餡勁豐富,咬落口淡淡肉!另外我地仲左支熱帶果梳打酒!

🔻醬炒牛肉石鍋拌飯

價錢:$128

🔻餃子王

味道:8/10
價錢:$16

另外我地仲左支熱帶果梳打酒!