2025-05-12 34 浏览
🤷🏼‍♀️打工仔都冇咩時間可以自己煲湯同煮飯🍚,所以最想就係一碗湯一碗有住家飯既感覺同食得健康🥗🍲呢間幫到你啦😎 佢地每個月都會出每曰餐單,每日都有2款唔同功效老火靚湯比你選擇🥣,而每星期一週同初一,十五都有素食,自岩素食者同信仰人士👍🏻🥗😎單點湯都可以,或者跟餐配飯都得,仲有4個餸可以選擇好方便😊😊可以叫埋同事一齊訂3個以上仲可以減錢,真係好抵食💰💰💰 😉😉😉落完單之後可以送上你公司超級好😎😎 🥣鮑片赤小豆扁豆生熟薏米螺頭老雞煲冬瓜湯(清熱降火) 融合海陸鮮味與祛濕健脾的食療智慧,湯色清亮中泛著琥珀光澤,入口鮮甜回甘,層次豐富。生熟薏米的搭配、螺頭與鮑片的海洋氣息、老雞的醇厚,加上冬瓜的清爽,既滋補又平衡,尤其適合春夏潮濕季節或熬夜後調理。🥣老黃瓜螺片陳腎土茯苓赤小豆扁豆粟米陳皮煲豬展(消熱祛濕) 將祛濕清熱與健脾開胃融於一爐,入口甘潤中帶一絲絲陳腎與螺片的鹹鮮,老黃瓜的清苦與粟米的甜香交織出獨特韻味。適合暑熱纏身、脾胃滯重時飲用,一碗落肚,濕熱煩悶如潮退散。  🍗上海排骨菜飯唔錯既排骨,唔會好韌 🍤蝦仁火腿炒蛋配白飯不過不失算還可以,健康飯 🥩咸蛋馬蹄蒸肉餅蒸飯就一般,可以唔冇叫蒸飯

可以叫埋同事一齊訂3個以上仲可以減錢,真係好抵食💰💰💰

😉😉😉落完單之後可以送上你公司超級好😎😎

🥣鮑片赤小豆扁豆生熟薏米螺頭老雞煲冬瓜湯(清熱降火)

🥣老黃瓜螺片陳腎土茯苓赤小豆扁豆粟米陳皮煲豬展(消熱祛濕)

🍗上海排骨菜飯
唔錯既排骨,唔會好韌

🍤蝦仁火腿炒蛋配白飯
不過不失算還可以,健康飯

🥩咸蛋馬蹄蒸肉餅
蒸飯就一般,可以唔冇叫蒸飯

淨湯$50

網上訂購10:30前
WhatsApp9:30前
2025-05-09
外卖送餐
同事咁啱收到張宣傳單張,見到有老火湯飯套餐,一於叫外賣試下,竟然用保温瓶裝湯保温袋裝飯盒,真點有屋企感覺,會上門回收,味道ok。🍴 咸魚蓮藕煎肉餅 湯食套餐 $61冇想像中咁大份,份量女仔都唔太夠飽,正常食量🤣反而個湯比想像中多,大概500ml(用杯度過) 咸魚蓮藕煎肉餅有四件,食落唔油膩,肉質唔會太鬆散,有咸魚嘅鹹香不過係一啖有一啖冇,調味適中,食唔到蓮藕口感,ok有家鄉菜嘅味道,飯粒粒分明濕度剛好。個湯係象拔蚌螺頭瑤柱淮山蓮子茨實杞子圓肉紅棗煲竹絲雞湯,功效係增強體質,飲落好清香,一啲都唔油膩,味道就鹹鹹哋,感覺到係真材實料住家湯。推薦指數: 7/10味道係住家飯冇味精,$61有湯就送上門都算係咁,係個份量少啲🤣好似各區都有啲分店有得訂,詳情可以去網站睇。📍靚湯工房服務時間訂餐熱線,星期一至五09:00-19:00送餐時間11:45-14:30收壺時間13:30-16:00截單時間訂餐熱線 傳真熱線10:30前網上訂購10:30前WhatsApp9:30前

🍴 咸魚蓮藕煎肉餅 湯食套餐 $61

訂餐熱線 傳真熱線10:30前
網上訂購10:30前
WhatsApp9:30前
2023-01-19 1056 浏览
My colleague recommended this restaurant that specializes in Chinese soup and only delivery is available.HKD 60 with one tin of soup with a selection of main (with rice), including delivery service. The taste was quite good and the soup was piping hot, which was nice. Perfect for people who don't want or don't know how to make soup at home. The soup was rich and flavourful, well seasoned, was a true the homemade taste.

2019-09-21 3565 浏览
都市人成日都食飯唔定時, 又要熬夜OT無極限🕦, 連煲湯嘅時間都無😢😪 有時間都用嚟休息下😴 好似小妹屋企咁, 一個月都未必飲到一次老火靚湯🥣😂 最近有班同事話試下訂靚湯工房, 問我有冇興趣, 我就緊係想試一試啦😃!佢嘅單張上面寫哂一個月嘅餐單, 每日都有兩款唔同功效嘅老火靚湯🥣比你揀, 而每星期都有一日係素嚟嘅。可以單點湯又得, 可以跟餐叫有埋飯又得, 仲有4個餸可以選擇, 非常方便! 另外, 仲可以加錢要菜🥬同湯料! 咁岩小妹嘅同事都幾多人訂, 有得平d,每人都係55蚊😱, 非常抵!cp值好高!!😆😆👍🏻👍🏻 落左單之後就可以等佢送上嚟公司☺️保溫袋會入住飯同餸, 分開做兩盒是日餐單🍚: 咸魚蓮藕煎肉餅飯蓮藕餅幾大件, 咬落去幾有口感同幾juicy而且唔會好油膩, 幾好味😋😋 另外, 飯量都ok🍚是日靚湯🥣: 瑤柱螺片赤靈芝川貝龍利茶雪梨無花果南北杏煲鷓鴣 (好細心將所有材料寫哂出嚟, 唔怕有人會唔知湯入面有咩材料之下飲左然後唔舒服/敏感)😋☺️☺️👍🏻👍🏻湯嘅份量都幾多, 而且無味精又唔太油, 同時都好夠味👍🏻👍🏻 非常適合成日無湯水飲嘅都市人😊😊

保溫袋會入住飯同餸, 分開做兩盒

是日餐單🍚: 咸魚蓮藕煎肉餅飯

2019-09-18
2019-09-10 2245 浏览
家的味道👍🏻無味精飯+湯👏🏻平時出街食太多 係時候要健康下🙆🏻‍♀️今日叫左個白菜獅子頭+素湯因為今日係星期一 有一個係素湯🙈平時係一個雞湯一個豬展湯選擇食左個獅子頭 係味精都好好食啊每日既飯同湯都唔同 好多選擇仲送埋上公司👍🏻有保溫袋同保溫瓶 送到黎仲係熱架一湯一飯都係$58 抵😋
家的味道👍🏻
仲送埋上公司👍🏻
有保溫袋同保溫瓶 送到黎仲係熱架[得意]
一湯一飯都係$58 抵😋
外卖送餐
夏天正午時間太熱唔想落街食飯, 而外賣包送餐既舖唔多♨ 靚湯除左貼心有湯+飯, 而且送餐後仲會上門攞返個湯壺😉網頁 - 做得好清晰易用, 落單好方便. 每日有2款湯揀, 另外有4個餸揀, 初一十五有素餐, 設計餐單好貼心! 另外, 落單號有物流資訊跟進, 送餐時間有客人要求安排, 好方便客人!⏰鮑片瑤柱黨參北茋圓肉杞子紅棗豬尾骨煲雞湯 (補氣活血) - 拎開湯壺蓋, 湯1啖濃郁而又熱辣辣嘅湯, 感覺好足湯料好夠火喉👍而且幾大樽, 好滿意😋秘製無錫骨配菜飯 - 分量足夠, 肉調味足+夠冧, 但較為普通😅湯料 ($7) - 失望+唔值😧 1粒元貝, 幾份紅蘿蔔, 1碗乾硬嘅瘦肉. 湯料嘅種類同湯名大相逕庭~

2019-08-13
2019-06-28 1749 浏览
香港人生活繁忙,居無定所,勞碌奔波,想有啖靚湯飲,可以試下<靚湯工房>既老火湯飯餐!早一日落單,網上訂購了15個套餐,中式飯連老火湯才$58@,用保溫壺保存好湯既溫度,不會乾水,乾淨新鮮,飯盒亦用保溫袋裝好,用餐後會按時回來回收飯盒湯壺,環保又衛生

2019-05-21 1564 浏览
——沙參玉竹煲瘦肉好清甜一壺壺好夠熱分量多,可以暢快咁飲冇味精,完全唔覺得口渴加埋男人的浪漫——豆腐火腩飯夠曬飽⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀係我孤陋寡聞,第一次知道可以預訂次日午飯靚湯工房一次過出一個月餐單,揀好靚湯靚餸第二日準時送到,仲會預約時間上門收返湯壺💰每個餐都係唔使60蚊⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀如果啲白飯🍚可以再靚啲就完美啦我都知蔬菜不足但湯分量實在太大,在加個油菜的話,個肚都應該冇位淨湯 $48淨飯 $39湯飯套餐 $59時菜 $14湯料 $7白飯 $9價錢好公道
——沙參玉竹煲瘦肉好清甜
一壺壺好夠熱
分量多,可以暢快咁飲
冇味精,完全唔覺得口渴

加埋男人的浪漫
——豆腐火腩飯
夠曬飽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
係我孤陋寡聞,第一次知道可以預訂次日午飯
靚湯工房一次過出一個月餐單,揀好靚湯靚餸
第二日準時送到,仲會預約時間上門收返湯壺
💰每個餐都係唔使60蚊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
如果啲白飯🍚可以再靚啲就完美啦
我都知蔬菜不足
但湯分量實在太大,在加個油菜的話,個肚都應該冇位

淨湯 $48

豆腐火腩飯套餐
2019-05-15
豆腐火腩飯套餐
2019-01-22 1380 浏览
一個繁忙嘅OL每日最煩惱嘅問題,就係lunch食d咩可以快捷方便又唔肥,同事上網見到間可以送外賣到office嘅靚湯,於是一齊試下!湯+飯套餐($59)🍛蜜汁芝麻豬扒飯蜜汁微甜,加埋芝麻好香,不過豬扒就揩左d,飯多餸少,菜都係得兩片🙈大食少少就會唔夠飽🤭而且要快d食,因為始終運送過程路途遙遠,溫度只可以keep到暖,食慢少少就會凍曬 (又或者係我公司太凍掛🤔) .🍲螺片海底椰無花果龍皇杏蘋果百合粟米栗子煲(名真夠長😂)真心讚!用料十足,用暖壼裝起,飲嘅時候都仲係熱辣辣,味道清甜,冇味精,而且仲會回收湯壺重用,夠曬環保🥰又唔算貴,買套票的話,除返開都係$45壼,抵過鴻福堂👍🏻 湯係值得推嘅,飯就一般,重點係因為佢用膠盒。。。

湯+飯套餐($59)

蜜汁芝麻豬扒

🍛蜜汁芝麻豬扒飯
螺片海底椰無花果龍皇杏蘋果百合粟米栗子煲

🍲螺片海底椰無花果龍皇杏蘋果百合粟米栗子煲
(名真夠長😂)

湯係值得推嘅,飯就一般,重點係因為佢用膠盒。。。
题外话/补充资料: 5星係俾個湯嘅~
2019-01-09
螺片海底椰無花果龍皇杏蘋果百合粟米栗子煲
2018-11-15 1390 浏览
好耐無試過帶飯, 剛好同事話一齊叫飯, 所以就唔使諗, 跟住大家叫飯食!靚湯工房- 呢個名令我有家嘅感覺! 終於有湯飲原來一個餐都會送架! 呢樣係最好嘅一個賣點! 見到個外賣, 好溫暖呀! 有保暖盒, 又有暖壺! 完全唔需要再用叮叮爐, 感覺好健康醬爆薑蔥雞球飯 + 瑤柱螺片木瓜雪耳無花果南北杏蘋果煲豬展醬爆雞球飯雖然寫微辣, 但係對我嚟講一啲都唔辣😊 食物味道未算突出, 可以再惹味一啲😋 個湯完全冇渣 膠碗係自備嘅 🤣飲完個湯好滋潤😋間中補一補😋 但想補都要留意截單時間係朝早十點😎

靚湯工房- 呢個名令我有家嘅感覺! 終於有湯飲

原來一個餐都會送架! 呢樣係最好嘅一個賣點!
見到個外賣, 好溫暖呀! 有保暖盒, 又有暖壺!
完全唔需要再用叮叮爐, 感覺好健康

醬爆薑蔥雞球飯 + 瑤柱螺片木瓜雪耳無花果南北杏蘋果煲豬展

個湯完全冇渣 膠碗係自備嘅 🤣
飲完個湯好滋潤😋

間中補一補😋 但想補都要留意截單時間係朝早十點😎
2018-10-26
5 分钟 (外卖送餐)
2018-10-15 1050 浏览
今日感覺有點涼意,很想喝點熱飲又想滋潤下皮膚。早上點了這間的飯餐及老火湯做午飯,已經不是第一次食,沒有堂食只送外賣,價錢合理,而且送貨地方蠻多。我特別喜歡呢間既肉餅飯,今日點了:-花膠鮑片杜仲栗子甘筍粟米紅腰豆陳皮煲雞湯-菜脯馬碲篜肉餅飯簡單點說就是A湯4號飯每日都有2款湯及4款飯可選擇。
我特別喜歡呢間既肉餅飯,今日點了:
-花膠鮑片杜仲栗子甘筍粟米紅腰豆陳皮煲雞湯
-菜脯馬碲篜肉餅飯
簡單點說就是A湯4號飯
每日都有2款湯及4款飯可選擇。
2017-08-25 2756 浏览
每當係唔想出街買外賣嘅時候,例如係天氣太熱,橫風橫雨,就會諗起靚湯工房。其實我本來係唔認識呢間餐廳嘅,係機緣巧合下見到上手同事留低嘅餐紙,就諗住試一試。標榜冇味精靚湯嘅靚湯工房每日都有兩款湯選擇,配以4個唔同嘅餐。旺起上嚟一早就會賣曬當日嘅湯飯架喇,所以受歡迎程度唔係講笑架。今日我就食蒸雞,都OK嘅,舊舊雞都大大件佢地嘅湯係大大樽嘅,有時我飲唔曬都分啲俾同事飲架,有好嘢齊齊share啊嘛Btw,每次點餐都揀B湯嘅我其實就未飲過佢地嘅A湯。A湯每日都係雞湯,配以不同配料,有機會都要試試!我就買咗佢地嘅套餐,講真5x蚊有湯有飯,樽湯咁大支仲要送到上門,都算係咁喇!

今日我就食蒸雞,都OK嘅,舊舊雞都大大件

2017-08-22
5 分钟 (外卖送餐)
午餐
2017-05-01 1972 浏览
One day, i received a flyer in the in the admiralty footbridge on leng tong gong fong.I decided to order a set for lunchAdmiralty ppl shd know it is not a place for food... they are very few choices and long queue everywhere. If u only got 1 hr for lunch, then ur choice is mc donalds take away. If u want healthy food.. the admiralty centre branch mc donalds serves more choice of salad, but i believe one one would like to hv it every day. Sometimes u just want some warm food as the office is so c
Admiralty ppl shd know it is not a place for food... they are very few choices and long queue everywhere. If u only got 1 hr for lunch, then ur choice is mc donalds take away. If u want healthy food.. the admiralty centre branch mc donalds serves more choice of salad, but i believe one one would like to hv it every day. Sometimes u just want some warm food as the office is so cold. Pret is a good choice is u like western soup. What if u like chinese soup? Hong fok tung may be a choice but here comes my recommendation, they offer a set with soup + rice for only like $57 dollars . They offer different menu for everyday, all soups are delicious healthy chinese soup😍😍😍
2017-01-27 2429 浏览
估唔到靚湯工房都有得寫食評,咁又寫下先,呢間野啲午餐都幾好食,有湯有飯六十蚊,算係咁啦,樓下茶餐廳都要五十食味精。雖然用膠飯盒,其他野可重用,叫住係少少環保咁啦。是日叫左個B1餐,外賣價$57。湯好飲,標榜無味精,是日湯叫瑤柱螺片霸王花龍皇杏無花果佛手瓜煲瘦肉湯,作用係潤肺清熱,個湯名長到hihi,唔係睇住餐牌都打唔出,味道清甜,最正夠哂熱,熱湯好好飲,潤唔潤肺就唔知,不過比人頂得多都應該潤下佢。薑蜜雞翼飯,呢個雖然有保溫袋但送到黎都係凍嘅,微微微溫啦,個盒可以叮,自行返熱吧。薑味不重,蜜糖味ok,雞翼有四隻,飯一大盒,飲埋湯超飽。
2017-01-24
2016-06-14 2660 浏览
有次見到同事外賣送湯好好奇,一試之後便愛上了這家靚湯工房!由於公司在觀塘,所以只買一份都會送,買了幾次選好送餐時間,次次都好準時。佢會三﹑四點來回收湯壺,有次試過因為要開會所以約好第二日收都可以。飲過兩款湯(名太長所以唔記得),一飲就會知道足料,而且份量十足,齋飲湯都有少少飽肚。人大了就自然明白湯水的重要性。另外飲過一款燕窩燉鮮奶,好正!當然銀耳的份量多燕窩好多,但我覺得咁既價錢係非常抵!至於飯,除了有一次我點了糙米炒飯我覺得麻麻,有次點了肉鬆炒蛋(清一點,健康點),有次係蜜汁雞翼(呢個大推~),味道無外面的飯盒咁濃,但感覺健康好多阿~價錢我覺得好抵,因為外面的湯包也要四五十蚊呀。唯一有點可惜是湯壺可回收,飯盒卻是膠盒(我知,成本貴...),如果可以用再用飯盒貴多少少我都無所謂。

價錢我覺得好抵,因為外面的湯包也要四五十蚊呀。
蜜汁芝麻雞翼飯+燕窩銀耳杏汁海底椰冰糖燉鮮奶

2016-06-01