2022-02-14 781 浏览
間唔中都會黎食下既之前一直唔知自選有得揀豆花偶然知道左今次黎試下呀生菜豆花蟹柳酸辣米線一黎到見到D豆花已經覺得好滑呀用黎撈住米線食好特別自己接受到呀雖然聽落少少怪咁但無想像中咁奇怪架鍾意豆花既可以一試一直鍾意佢個湯底少少酸少少辣好開胃呀又唔會好油肉碎都比好多呀
間唔中都會黎食下既

又唔會好油
肉碎都比好多呀
2022-02-11
2022-01-04 720 浏览
看到有人推薦這家米線,說是豆花熱拌米線好吃,我既喜歡拌的,又喜歡肉末豆花,那必須去一探究竟,這邊沒有地鐵,交通相對不那麼便利。打包了一份,還多加了豬頸肉,木耳和蟹柳,然而非常失望,就是普通再普通的米線,還沒家裡附近的豆花米線入味!
【新蒲崗炸醬豆花米線+啫喱口感木瓜冰】呢間米線舖位於新蒲崗,沿著麥當勞大路一直向前行到尾,轉個彎就到佢festure豆花米線同木瓜冰,木瓜冰既木瓜唔係我地港人印象中既木瓜製成架@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉) (💝6.5/10)- 熱撈米線黎,上面有酸菜、炸醬、韮菜- 雖然話係撈,但佢唔係乾撈,我發現佢碗底係有少少湯濕下個麵,等你撈得易d- 炸醬本身包既,份量好足,佢既炸醬撈左豆瓣醬(同枱面果jar豆瓣醬味道一樣)- 豆花有豆味,味道偏淡- 滷蛋有啲失望,全熟既蛋,無流心既,滷水味唔夠😅- 燜肉用五花腩醃成,肉質口感偏UN😅,唔係燜到好淋既果種豬肉$35+8+10豬骨雞湯鍋仔米線 (
【新蒲崗炸醬豆花米線+啫喱口感木瓜冰】

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒)

【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉)

德勝豆花米線 (另加滷蛋+燜肉) (💝6.5/10)
- 熱撈米線黎,上面有酸菜、炸醬、韮菜
- 豆花有豆味,味道偏淡
- 滷蛋有啲失望,全熟既蛋,無流心既,滷水味唔夠😅

$35+8+10

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒)

豬骨雞湯鍋仔米線 (墨魚丸+肥牛+雞扒) (💝7/10)
- 湯底味道好清
- 墨魚丸係好味既,唔係佳寶quality
- 最正常不過既米線lo😗
$45 包3餸

木瓜冰

木瓜冰 (💝7.5/10)
- 不要以為佢叫木瓜冰,就認為佢係木瓜做既,
木瓜冰

一種叫「假酸漿」的植物所製成,晶瑩透亮的凍狀似啫喱,軟軟滑滑的在口裏,摻著似冬瓜茶果種甜,感覺似冰粉既變奏版
跟米線加$6
【環境篇👇👇👇】

- 車仔麵店/茶記style

Overall
- 呢間餐廳味道清清地,岩街坊簡簡單單食個飯
- 除非你住果頭無豆花米線食,否則唔洗刻意入新蒲崗食
- 屯元元既朋友,推薦你地去
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:7/10
🙋🏻‍♂️服務:7/10
💰價錢:$110 (無加一)
👍🏻推薦:6.5/10

@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍新蒲崗) 雲南人家風味餐廳
新蒲崗康強街32-34地下8號

🗂🗂分類🗂🗂 (撳入去hashtag睇分類啦,一直儲住d hashtag,好齊架🔍🔍🔍)
#hkdine360_indoor
#hkdine360_新蒲崗
#hkdine360_中菜
#hkdine360_平民美食合集

#hkdine360 #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #新蒲崗美食 #食好西 #新蒲崗好西 #老闆娘 #雲貴風 #酸辣米線港米線關注組 #雲南人家風味餐廳
  • 德勝豆花米線
德慶豆花豆線。香港人食慣甜豆花,一定會驚訝:豆花同米線夾咩?!答:夾,肯定夾,前所未有咁夾。豆花米線:配料-麻辣羊,飲品木瓜冰,全set $61豆花米線:配料-豬頸肉、墨丸,飲品木瓜冰,全set都係$61撈米線本來個辣度已經好啱我呢啲慘仔45小嘅人,同時係香辣唔係死辣,有少少次中囯常見的配料「辣面子」,但應該再加咗其他香草,口味唔會過重,啱啱好。片少少豆花一齊食,一撞之下辣感更加平順,豆花的軟稔和住米線的煙韌,增加咗一重口感,好食到震撼。無講錯係好食到震撼,就算唔喺新蒲崗區活動都值為咗佢一去再去。再講下木瓜冰,其實唔知點解有呢個名,同木瓜完全無關係亦無木瓜味,聽雲南人講係叫「冰粉」,可以想像係透明的仙草,但質地稍為韌少少,介乎於大菜糕同仙草之間。由於其他飲品都係普通的港式檸茶檸水,所以加6蚊就有的木瓜冰成為我不二之選......問我食完的感想,就係香港的米線,粗略可以分為兩個檔次:雲南人家,以及其他。又,其實我食過好多次只係今次先打食評。個人口味,豆花米線好食過小鍋,餸菜方面私心推介麻辣羊,但係份量稍欠所以感覺會貴少少,蝦卷、水餃、豬頸肉都係唔錯的。餌塊同乳扇就係我喺雲南食過的餌塊同乳
答:夾,肯定夾,前所未有咁夾。
豆花米線:配麻辣羊、木瓜冰

豆花米線:配料-麻辣羊,飲品木瓜冰,全set $61
豆花米線:配豬頸肉墨丸、木瓜冰

又,其實我食過好多次只係今次先打食評。個人口味,豆花米線好食過小鍋,餸菜方面私心推介麻辣羊,但係份量稍欠所以感覺會貴少少,蝦卷、水餃、豬頸肉都係唔錯的。餌塊同乳扇就係我喺雲南食過的餌塊同乳扇,如果一班人去想口嚐雲南風味可以一試,但其實無咩特別。佢重有得食虫,但虫嗰啲我就未食過了lol
题外话/补充资料: 注意:星期日閂門,紅日都多數唔開 :)
2021-12-04
豆花米線:配麻辣羊、木瓜冰
豆花米線:配豬頸肉墨丸、木瓜冰
  • 豆花米線
建議:如果食得🌶既叫大辣會岩口味啲新蒲崗行到入康強街,其實有好多野食😋 今次一戰雲南人家米線🍜 因為碌#米線關注組 發現佢地有豆腐花米線🤔 當刻覺得有啲新奇,之後就搵下相關資料。「豆花米線」—豆腐花X米線係雲南名物,原來其他成日聽既米線都係各有特色,例如:過橋米線、大鍋米線 同鱔魚米線…等等睇餐牌個時仲發現有雜蟲🐛 同蜂蛹🐝,當堂諗起 Error 既#痴線邊爐大懲罰 🙈 如果大家有喜好既,可以黎一戰🤣 不過留意番好似因為疫情關係,酥炸蟲蟲好似暫停左,詳情可以問番店員🐛今次試左:▫️牛腩酸辣米線 (HK$42)▪️白肉麻辣米線 (HK$35)湯底有3️⃣款揀,酸辣、麻辣 同清湯。雲南湯底比較淡,如果鍾意重口啲,可能揀番四川/ 重慶更好🌶️ 兩碗米線都分別加左豆腐花(+HK$8)。食落其實就好似普通豆腐咁,不過就好似咸豆花咁,再加埋酸辣 /麻辣味,都幾新奇😂另外,牛腩/白肉有少少失望,肉質比較韌,白肉比較明顯,要咬好落先食到。白肉雖然層次好分明,但夾起仲見到有毛🐽 ,賣相同感覺就有啲扣分🙈 ▫️昆明玫瑰木瓜冰 (+HK6)如果想加野飲,不妨試下木瓜冰😌「此木瓜非彼木瓜」。睇番簡介:「木瓜」係一種植物果
建議:如果食得🌶既叫大辣會岩口味啲

今次試左:
▫️牛腩酸辣米線 (HK$42)
▪️白肉麻辣米線 (HK$35)

▫️昆明玫瑰木瓜冰 (+HK6)
如果想加野飲,不妨試下木瓜冰😌「此木瓜非彼木瓜」。睇番簡介:「木瓜」係一種植物果實既籽揉制而成既啫喱💞

飲之前記得要攪勻,因為杯底就係玫瑰糖。不論做法同口感,「木瓜」其實都好似愛玉😌 聽講係有清熱解毒既功效,係咪真就真係 見人見智。

2021-11-05 1374 浏览
星期二我本來沒有電影可以看,也沒有跟其他人有約,但是因為電視頻道最近有剛剛不久,以職業「棒球」作為主題的韓國電視劇引起我的興趣,偏偏劇集在早上六點就已經提早播映,到黃昏六點半才重播。結果我經常因為趕不及在早上六點起床,導致我經常錯過早上觀看那套韓國職業棒球題材電視劇,需要留在家中觀看下午六點半重播電視劇之後,才能夠乘搭專綫小巴前往「新蒲崗」享用晚餐。幸好我在「西貢」小巴總站排隊乘坐專綫小巴,幾經辛苦和經歷漫長的車程,熬過「清水灣道」沿途一帶,長時間的嚴重交通擠塞之後,我終於趕得及在食店打烊前來到「新蒲崗」。我來到「采頤花園」巴士總站之後,立刻步行前往「新蒲崗」,率先光顧享用完「牛腩飯」,結賬之後我再急急徒步前往「康強街」附近,找食店享用「雞肉」食品。結果我在「康強街」公園對面的舖位位置裡面,找到一間主打「滇菜」的雲南粉麵店「雲南人家風味餐廳」。「雲南人家」裡面雖然有兩部電視機,但是兩部電視機分別播放兩個不的電視臺。所以我至少還能夠選擇餐廳裡面其中一部電視機和電視臺,選擇坐向其中一部電視機方向的餐檯裡面享用「雲南米線」食品,餐廳環境整體上問題不大。至於食品方面,我最初以為「雲南人家」主打

至於食品方面,我最初以為「雲南人家」主打雲南菜,應該只會提供酸辣口味雲南米線粉麵食品,未必會有提供飯類食品,所以我先在其他地方享用完「牛腩飯」之後才光顧「雲南人家」。

結果我進入「雲南人家」,觀看「雲南人家」餐牌之後我才發現,原來「雲南人家」也有提供一般港式碟頭飯食品,包括「雞扒飯」在內,所以我立刻點了一碟「香煎雞扒飯」。

「雲南人家」廚房製作的「香煎雞扒飯」雖然不像「咖喱雞扒飯」擁有不少「咖喱」醬汁,但是「雲南人家」製作的「香煎雞扒飯」煎「雞扒」表面,卻淋了擁有鹹味跟甜味「豉油」汁。
肥牛米線

所以「香煎雞扒飯」實際製成品裡面的鹹味跟甜味味道感覺非常濃厚,享用「香煎采卉扒飯」過程期間,也沒有再加其他調味醬汁的需要。至於「雞扒」實際口感,感覺外層雞皮煎得十分香脆,頗能夠配合鹹甜味道醬汁一起享用。

至於「雲南人家」裡面的粉麵食品「肥牛米線」,主要由味道偏向酸辣的「酸辣湯底」,加上「米線」、「肥牛」以及一些辣味「肉燥」而成。

所以「雲南人家」以「酸辣湯底」作為湯底的「肥牛米線」,雖然令「米線」實際味道的而且確因為「酸辣」湯底而變得酸酸辣辣,頗為刺激味蕾,但是我又未能把所有酸辣湯底全部喝清光。
香煎雞扒飯

至於「香煎雞扒飯」實際製成品表面雖然沒有醬汁,但是因為「雞扒」表面塗了不少甜味醬汁和少許辣味醬汁,甜味醬汁和辣味醬汁的甜味辣味,令整碗「香煎雞扒飯」變得十分容易入口。

最重要是「香煎雞扒飯」實際製成品「飯如其名」,「雞扒」肉質很厚很多肉,雞皮的口感被「雲南人家」廚房煎得十分香脆,間接提升了「香煎雞扒飯」實際性價比,當然如果可以加少許醬汁,整體口感或許會變得更理想。

雖然「雲南人家」餐牌裡面也有製作和提供「牛腩飯」食品,「雲南人家」「鍋仔米線」點餐紙也有提供「牛腩」給食客選擇,可惜我一早已經點了「牛腩飯」,或者要等下次光顧,才有機會享用到「牛腩米線」了。
2021-11-02
$73 (宵夜)
肥牛米線
香煎雞扒飯
2021-10-17 640 浏览
睇香港米線關注組留意到呢間餐廳從來無諗過豆花可以配米線所以就懷住好奇心去試下佢地既德勝豆花米線除左豆花同米線, 麵底仲有啲酸菜,辣肉碎同蔥花辣度比起譚仔既十小辣仲要小米線質地偏淋但同豆花一齊雪落口係幾好食同惹味既,最重要食完係無口渴的 👍🏼👍🏼小食方面叫左滷水雞翼, 味道偏鹹,而且滷水汁只停留左係雞皮未入味到肉🥲另外,配左兩杯玫瑰木瓜冰但人飲完第一啖同行朋友同我都問左同一個問題“木瓜呢???????” 😂😂😂只可以講佢係玫瑰涼粉平時好怕玫瑰入饌既味, 但呢杯野飲係天然既味道亦唔會太甜,最重要係夠凍!用黎解辣應該好好, 可惜今日無叫到辣野~
睇香港米線關注組留意到呢間餐廳
從來無諗過豆花可以配米線
所以就懷住好奇心去試下佢地既德勝豆花米線
除左豆花同米線, 麵底仲有啲酸菜,辣肉碎同蔥花
辣度比起譚仔既十小辣仲要小
米線質地偏淋但同豆花一齊雪落口
係幾好食同惹味既,最重要食完係無口渴的 👍🏼👍🏼

小食方面叫左滷水雞翼, 味道偏鹹,
而且滷水汁只停留左係雞皮未入味到肉🥲

另外,配左兩杯玫瑰木瓜冰
但人飲完第一啖同行朋友同我都問左同一個問題
“木瓜呢???????” 😂😂😂
只可以講佢係玫瑰涼粉
平時好怕玫瑰入饌既味, 但呢杯野飲係天然既味道
亦唔會太甜,最重要係夠凍!
用黎解辣應該好好, 可惜今日無叫到辣野~
2021-09-14
  • 玫瑰木瓜冰
2021-07-29 1141 浏览
草子係米線愛好者, 同時佢又非常怕熱。為左唔好令草子大汗淋漓🥵,又想滿足佢嘅米線癮,所以叫左撈米線俾佢食。我真係一個好稱職嘅女朋友😆1️⃣德勝豆花米線豆花鋪滿成個米線😍仲有啲酸菜、辣肉碎同蔥花 米線質地偏淋,撈埋配料一齊食真係幾惹味咁熱嘅天氣食一碗豆花撈米線一邊食又唔會出晒汗2️⃣豬頸肉米線 🍜 + 雞扒酸辣湯小辣由於湯米線比較啱我口味,於是點左呢個。豬頸肉同雞扒都是得4塊,不算多,味道不過不失但係米線同樣都係偏淋,比較難夾。
草子係米線愛好者, 同時佢又非常怕熱。

1️⃣德勝豆花米線
豆花鋪滿成個米線😍仲有啲酸菜、辣肉碎同蔥花
米線質地偏淋,撈埋配料一齊食真係幾惹味
咁熱嘅天氣食一碗豆花撈米線
一邊食又唔會出晒汗

2️⃣豬頸肉米線 🍜 + 雞扒
酸辣湯小辣
外卖送餐
  • 德勝豆花米線
夜晚同朋友聚餐,念念不忘好多年前朋友帶我食過依間雲南菜,雲南人家豆花米線,個味都讓人有置身昆明翠湖旁街邊食米線既感覺。豆腐花拖帶住炸醬豐富調味與爽滑米線在舌尖交融,第一啖未食完就好想再來第二啖,必須流暢劃入口中才更有滋味。期間再叫杯紅糖木瓜水,味蕾已歸家。餐廳位置不是太就腳,但有機會路過一定不要錯過。朋友叫左麻辣米線同餌塊,都ok但就沒豆花米線gum出啦。老闆娘有昆明人既直爽,容易燥但又好快開心曬,祝生意興隆啦。
朋友叫左麻辣米線同餌塊,都ok但就沒豆花米線gum出啦。
老闆娘有昆明人既直爽,容易燥但又好快開心曬,祝生意興隆啦。
  • 木瓜冰
2021-05-28 1086 浏览
✅雲南人家風味餐廳見到關注組有成員推薦呢間米線話食到雲南既味道又大推豆花米線 所以就外賣試一試啦🤣🔆招牌德勝豆花米線 $53豆花米線前排都好hit 但個時都冇特別去試今次見大家介紹 就試下啦雖然係外賣 但佢個賣相都好唔錯!唔會話拎到返去走左樣見到有豆腐花 肉碎 蔥同酸菜佢既酸菜係雲南酸菜 比較咸同酸 我鐘意😆叫左豬頸肉同金菇做餸 味道都唔錯要左中辣 但可能係撈既緣故 所以唔係好感受到個辣味但撈埋豆腐花一齊食 好特別 其實就好似食緊豆腐米線咁🤣米線既份量都幾多 而且唔會太腍👍🏻果然冇介紹錯!的確幾特別值得試😍味道: 3.7/5賣相: 3.2/5🔆麻辣羊肉米線 $52除左撈米線 都有一般我地食既湯米線 仲有呢款特別既麻辣羊肉米線羊肉片夠哂羶!正!米線係分湯!所以唔會腍哂👍🏻今次食湯要中辣 所以真係見到面個層紅油有好多肉碎!夠哂惹味😆味道: 3.2/5賣相: 3/5地址: 新蒲崗康強街32-34地下8號
✅雲南人家風味餐廳
見到關注組有成員推薦呢間米線
話食到雲南既味道
又大推豆花米線
所以就外賣試一試啦🤣

🔆招牌德勝豆花米線 $53
豆花米線前排都好hit 但個時都冇特別去試
今次見大家介紹 就試下啦
雖然係外賣 但佢個賣相都好唔錯!
唔會話拎到返去走左樣

賣相: 3.2/5

🔆麻辣羊肉米線 $52
除左撈米線 都有一般我地食既湯米線
仲有呢款特別既麻辣羊肉米線
羊肉片夠哂羶!正!
米線係分湯!所以唔會腍哂👍🏻
今次食湯要中辣 所以真係見到面個層紅油
有好多肉碎!夠哂惹味😆

味道: 3.2/5
賣相: 3/5

地址: 新蒲崗康強街32-34地下8號
2021-05-27 744 浏览
今天突然很想吃米線,又懶得走去離開屋企比較遠最愛的米線店,就在屋企附近找了一家嘗試一下。環境尚算可以,不算非常乾淨,但可以接受。點了一碗三餸(水餃、豆卜、娃娃菜)酸辣米線,覺得湯底可以再酸一點。水餃正常,餡料略為乾;豆卜夠晒林夠晒入味;娃娃菜好甜,煮菜的上湯入晒味。另外我加咗$6配左一杯凍檸茶少甜少冰,都係不過不失。成件事買單都係$61 ,算係物有所值。門口擺咗紙仔俾人留資料,電視播緊嘅係now新聞台。

環境尚算可以,不算非常乾淨,但可以接受。

門口擺咗紙仔俾人留資料,電視播緊嘅係now新聞台。
三餸酸辣米線
三餸酸辣米線
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗雲南人家風味餐廳食咗德勝豆花米線佢嘅味道好惹味,唔算好辣😋有少少似麻辣豆腐嘅味,啲米線都淋,豆花就好滑🤤口感幾特別! 推薦✨不過鋪頭有啲細,所以坐得唔太舒服🥺
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗雲南人家風味餐廳

食咗德勝豆花米線
不過鋪頭有啲細,所以坐得唔太舒服🥺
2021-04-18 1129 浏览
雲南人家風味餐廳最近米線鋪大熱 見到蘋果出咗個米線專訪 就決定試食其中推介8間餐廳 其中一間就係呢間雲南米線店鋪名冇改 真係雲南餐廳😂 小店位置唔算隱蔽 店內所售賣嘅食物又唔多 當日去到想試嘅兩款特色都冇貨(可惜)就叫咗招牌豆花米線豆花米線$35入口微熱 唔算係涼拌嘅凍 但米線質地爽口彈 豆花嫩滑帶有微豆香 建議撈勻嚟食 但隻汁唔係我以前食開嗰隻酸辣 呢款酸係用酸菜嘅酸 同辣汁撞埋一齊就曬得有啲唔夠搭 如果用翻黑醋隻酸可能會好啲 但如果未食過豆花米線都算值得 而且35實在係抵食 而如果係男仔食嘅話 份量可能略嫌有啲不足 推介指數4星雲南乳餅$60見佢豆花米線做得唔差 就叫埋佢嘅另一款特色雲南乳餅我第一次食嘅時候 就係係雲南 而當時係行當地啲菜市場見未買過就買黎一試 結果賣乳餅嘅姨姨同我講 要拎去啲燒烤叫人幫你加工 烤香先好食 結果一試難忘 岩岩新鮮出爐 烤到微微發焦 食落香濃嘅奶香味 一啲腥味都冇 一個正吖講翻正題 其實乳酪要焗 所以最好提前叫 因為都等得幾耐吓 但乳餅焗得香口 厚薄足夠 入口有咬口之餘 啲奶香就隨住咀嚼不停咁散發 如果鐘意食奶香味食物嘅人應該會食到停唔到口 但正正因為
雲南人家風味餐廳

豆花米線$35

推介指數4星

雲南乳餅$60
見佢豆花米線做得唔差 就叫埋佢嘅另一款特色雲南乳餅

講翻正題 其實乳酪要焗 所以最好提前叫 因為都等得幾耐吓 但乳餅焗得香口 厚薄足夠 入口有咬口之餘 啲奶香就隨住咀嚼不停咁散發 如果鐘意食奶香味食物嘅人應該會食到停唔到口 但正正因為奶香重 所以對於我黎講 通常一件起兩件止 要同朋友一齊黎Share先岩岩好 🤣🤣
特色推介指數 5星(正宗雲南風味小食)

玫瑰木瓜冰$16
唔好比佢個夠呃到 唔係我地平時食開嘅木瓜 佢係由一種食物籽製成類似於果凍質地嘅野像 由於加咗玫瑰(雲南好出名用玫瑰黎整野食)成杯野飲清香曬 好解膩 口感味道亦好特別 就係冇得跟餐便啲買 所以性價比不高

特色推介指數 3.5星

整體黎講 雲南風味十足 但店鋪食物種類有限 食中午食仲可以 夜晚就會唔夠啦
豆花米線
2021-03-18
豆花米線
2021-04-04 878 浏览
米線控今日又出動喇。今次就係為咗好有特色嘅「豆腐花米線」而嚟。心入面就憧憬住又鹹又甜嘅米線究竟係咩味呢?係咪好似大家講到兩樣嘢咁夾呢?德勝豆花米線😀上菜速度快。用上老乾媽辣椒醬,頗有風味。😬豆腐花本身好滑有豆味,冇落糖漿,所以冇咩味。撈咗米線後就俾米線嘅質感蓋過晒,完全融入喺米線入面,好似冇存在過咁。醬汁一般欠特色。不酸不辣不麻,有啲鼓油汁嘅感覺。木瓜冰😀雲南特飲幾有特色。飲落似台式飲品嘅冬瓜茶。「木瓜」質地爽滑。😬味道偏甜,建議少甜。總結:上餐嘅速度好快,可能係附近工廠區朋友嘅lunch hour,大家都快快手食。豆花米線係有特色,我就覺得分開做一個餸好過撈埋米線一齊食。未試過嘅可以try try,不過encore就未必喇。見隔離有幾枱客都嗌麻辣雞米線,估計都可能幾好食先咁深得民心。建議大家都可以試吓佢個麻辣雞。附上個餐牌俾大家參考吓
米線控今日又出動喇。

今次就係為咗好有特色嘅「豆腐花米線」而嚟。

德勝豆花米線
德勝豆花米線
😀上菜速度快。用上老乾媽辣椒醬,頗有風味。
😬豆腐花本身好滑有豆味,冇落糖漿,所以冇咩味。
醬汁一般欠特色。不酸不辣不麻,有啲鼓油汁嘅感覺。

木瓜冰

😬味道偏甜,建議少甜。

總結:

豆花米線係有特色,我就覺得分開做一個餸好過撈埋米線一齊食。

未試過嘅可以try try,不過encore就未必喇。

建議大家都可以試吓佢個麻辣雞。

附上個餐牌俾大家參考吓

2021-03-30 531 浏览
之前食過佢豆花米線,之後念念不忘,成日心思思想再食。終於有一日放半日假,點幾到,全滿。lunch時間去太多人,行一陣,差不多2點再去就不用等位。豬潤米線酸辣小妹不吃豬潤,不評論。酸筍雞肉米線酸辣酸筍好香,成碗米線都有筍味。雞肉係炸雞排再切細,雖然香口,我覺得咁太肥了。土豆絲之前食覺得好好食,今次唔得唔酸,唔咸,唔辣,只有土豆味。欣賞可以切到咁幼絲。豬肚這個味道好夠,好食。夠香,豬肚有口感。仲有點左杯木瓜冰好清新的木瓜冰,入面有d好似啫喱的。又唔會太甜,似飲用的冰粉咁。
之前食過佢豆花米線,之後念念不忘,成日心思思想再食。

豬潤米線酸辣
小妹不吃豬潤,不評論。
酸筍雞肉米線酸辣
酸筍好香,成碗米線都有筍味。
雞肉係炸雞排再切細,雖然香口,我覺得咁太肥了。

土豆絲
之前食覺得好好食,今次唔得
唔酸,唔咸,唔辣,只有土豆味。
欣賞可以切到咁幼絲。

豬肚
這個味道好夠,好食。夠香,豬肚有口感。

仲有點左杯木瓜冰