2015-08-17 347 浏览
如果, 自問熱愛的雪糕的你, 就一定要來西九龍一試啦在朋友FB見到$18/6球的推介同老公吃完熱食後, 就即刻叫左1 SET試下雪糕店有勁多口味選擇, 花多眼亂同老公考慮一會之後,決定選擇:綠茶, 豆腐, 椰子, 提子冧酒, 烤蕃薯 及 榴槤(加$2)起初仲以為$20/6球,一定好細老公仲話系乒乓球SIZE, 應該唔會太飽點知實物ga尺寸只系比單球細小小咋lol 我望到都呆左, 心諗:食後評價:榴槤          = 好重榴槤味;不錯.. 不過比起其他味就有點失色啦提子RUM酒= 超級的好食牙!系本小姐最愛ga味道, 不太甜, 又有酒味烤蕃薯       = 第一次食D個味 好特別, 好似真系食緊蕃薯甘 綠茶          = 同出面食開GA有點不同, 冇甘甜, 幾清豆腐          = 老公話好fresh, 我就覺得同出面食開GA差不多 椰子          = 椰子味不太濃, 但配有椰肉粒, 口感一流!唯一失色GA系佢個餅底, 食晒D雪糕之後都已經不再脆了下次要再黎試埋其他味先得
如果, 自問熱愛的雪糕的你,
就一定要來西九龍一試[雪糕達人]啦

在朋友FB見到$18/6球的推介
同老公吃完熱食後, 就即刻叫左1 SET試下
雪糕店有勁多口味選擇, 花多眼亂
同老公考慮一會之後,決定選擇:

起初仲以為$20/6球,一定好細
老公仲話系乒乓球SIZE, 應該唔會太飽
點知實物ga尺寸只系比單球細小小咋lol
我望到都呆左, 心諗:[有冇甘抵呀?!]

食後評價:

提子RUM酒= 超級的好食牙!
系本小姐最愛ga味道, 不太甜, 又有酒味
烤蕃薯       = 第一次食D個味
好特別, 好似真系食緊蕃薯甘 [老公大愛]

唯一失色GA系佢個餅底, 食晒D雪糕之後都已經不再脆了

下次要再黎試埋其他味先得
2015-08-15
外卖自取
2015-01-05 616 浏览
在西九龍中心吃完個台式下午茶還有點不夠喉,蘿拔妹的妹妹提議到8樓food court吃超便宜的雪糕!這雪糕…真的是太便宜了吧!10蚊竟然可以選擇4款不同味道,而且選擇還真多!蘿拔妹、妹妹和媽媽三人share一杯,所以每人可以選擇自己喜歡的味道,我們挑了double chocolate、芒果士多啤梨、士多啤梨及cookies and cream!芒果士多啤梨是粉紅黃mixed的配搭,兩者味道來得天然,芒果的味道還挺突出呢!另外純士多啤梨的味道也非常討好,微酸,奶味亦濃。Cookies and cream稍嫌有點兒不夠香濃,cookies可以更多,奶味亦可以更重!最令人喜愛的一定是那雙重朱古力了!朱古力味不但超濃,而且不會太甜,入口creamy,還混入超多chocolate chips!這款朱古力雪糕真的拍得住Dreyers的朱古力雪糕!平民的甜品美食,這雪糕店一定佔一席位了!

4 scoops of assorted flavours icecream

平民的甜品美食,這雪糕店一定佔一席位了!
2015-01-04
3 分钟 (外卖自取)
2014-08-03 731 浏览
每個星期日都要帶個仔嚟西九龍中心學溜冰,溜冰後通常會到同層嘅<雪糕達人>買雪糕食。雖然呢度舖仔細細,但雪糕款式都幾多。味道方面,奶味不太重,但口感都幾滑,大部份款式都不太甜,而且價錢好平,$6有交易,可以話係抗通漲之選。
5 分钟 (外卖自取)
2014-06-28 396 浏览
22-6-2014 (Sun)同男友食完豆花妹米線後,按原定計劃o係o度買$12.00有5球o既雪糕,由於有好多種味揀,睇得我花多眼亂,就先篩o左普通味o既先,同男老闆講要10個唔同味o既雪糕球,而因為時間尚早,曲奇妙趣同呂宋香芒都賣晒未補貨,好的,反正呢兩種味我都可以唔食.但我睇menu同老闆夫婦講一定要有貓山榴槤(加$1.00),提子冧酒,意大利芝士蛋糕(細加入2.00),山水豆腐,藍珠果,特濃咖啡,烤番薯,老闆娘極力推介泰國椰子王,我話好啦,見你咁推介,我又望到有桂味荔枝,就要埋呢個,混亂間,唔知自己叫o左幾多個隻味,總之佢o地幫我砌夠10個.佢o地幫我整好一個後,我就自己加糖同朱古力漿,然後先拎俾男友,第二個都整起喇,我就加士多啤梨漿,老闆娘就提醒我,唔好加落貓山榴槤o度,咁樣會唔好食.啊.一路佢都有同我傾偈,話特濃咖啡真係特濃,好好味o既.我又話我會唔記得邊隻味打邊隻味,佢就指晒俾我話我知邊隻係咩味.攪好晒影埋相食得.我先食唧o左士多啤梨漿o個個,最頂o個個就係意大利芝士蛋糕,味道都算濃,而原來裡面都有啲碎,幾有料,唔怪得要加$2.00;之後到唔可以加o野o既貓山榴槤,嗯,呢

攪好晒影埋相食得.
士多啤梨漿5球雪糕
之後到唔可以加o野o既貓山榴槤,嗯,呢個味道絕對係濃,但又唔係太大陣味;而粉紅色o個個呢?我好似冇叫咩粉紅色o既雪糕喎,男友話係蜜桃之戀,
原來男老闆幫我加o左呢個,呢個又卻食唔出咩桃味,一般.如果我知佢俾呢隻味我,我就要北海道紅豆.之後到藍色o個個,係藍珠果,即藍莓,呢個味道都好濃;而最底o既係特濃咖啡,味道都係濃郁.
朱古力漿5球雪糕
而加朱古力漿o個個呢?,男友一食頂o個個就話味道好熟悉,應該係豆腐,冇錯,就係山水豆腐;下面白色o個個係泰國椰子王,我就覺得椰子味淡啲;隔離o個個一就食到超甜番薯味,就係烤番薯;粉紫色o既係提子冧酒,味道同樣係濃;
而最底o個個係一食就知係荔枝,係桂味荔枝.

雪糕大多數都濃郁,一食就食得出咩味,唔會好似其他o個啲,話咩味咩味但食唔出.不過美中不足o既係,有啲雪糕如意大利芝士蛋糕比較鬆散,我拮落去就散開,要男友輔助至勺到o黎食.

下次我o地會試芝麻街,靜岡草莓同北海道紅豆雪糕.

味道係4.23分
2014-06-22
5 分钟 (外卖自取)
$13.50 (其他)
士多啤梨漿5球雪糕
朱古力漿5球雪糕