2021-10-25 609 浏览
之前喺IG見到間位於柴灣工廈嘅cafe,趁weekend得閒就諗住去柴灣覓食😚 餐廳位處柴灣工業城,比較隔涉,搭巴士去會方便啲🚌 我哋當日揸車去就泊喺工廈隔離嘅爛地停車場,大家都可以自駕遊嚟chill吓🤣.一入到Cafe就見到海景好開揚好靚,可惜窗口位已經full晒,但係餐廳空間大,都坐得幾舒服☺️ ~~~~▫️ 漢堡神偷 ($87) ⭐️8.5/10呢個burger set真係幾抵食,angus cheese burger仲配薯條🍔 Burger比想像中高質,牛肉肉質鮮嫩又juicy,芝士半溶,一啖咬落去好滿足🤤 薯條🍟都抵讚,炸得好香,又唔會乾噌噌👍🏻.▫️芝士雞肉彼得包 ($78) ⭐️8/10為食妹第一次喺希臘食pita bread就愛上了😍 中意佢食落似薄餅,口感比普通麵包煙韌,中間空心可以夾餡😋 不過香港就比較少見,所以我已經好耐冇食過了,所以喺menu見到就二話不說叫咗🤩 雞肉本身係辣嘅,店員好好咁肯幫我走辣☺️ Pita bread偏薄,不過口感都不錯😋 雞肉好嫩滑,啖啖肉,一啲都唔韌,再加埋芝士真係無得輸😍.▫️南瓜濃湯($12)⭐️8/10南瓜湯🎃毫不馬虎,超濃郁,湯仲加咗麵包粒,
~~~~

▫️ 漢堡神偷 ($87) ⭐️8.5/10

▫️芝士雞肉彼得包 ($78) ⭐️8/10

▫️南瓜濃湯($12)⭐️8/10
南瓜湯🎃毫不馬虎,超濃郁,湯仲加咗麵包粒,飲得出小店嘅誠意😋
整體嚟講呢間cafe都幾有驚喜,食物高質,價錢亦合理,平日仲會有lunch set,推介大家去試試😎
重陽節,沒有登高祭祖辟邪。相反,獨闖柴灣工廈,一會久聞的「雛菊」。假日,由位處停車場的工廈後門進入,搭𨋢上13樓。十一時左右,四周空洞洞,只有小妹一人,仿如走進時光隧道。早起的鳥兒有蟲吃,適時,全店只得小妹一人,可以隨意打卡,短暫獨享這片悠閒空間。邊吃、邊飲、邊聽音樂、邊欣賞港灣風光、邊發呆望著藍天白雲,好不寫意的人生。踏入店內,門口“No matter what you're going through, there's a light at the end of the tunnel.”一句,深深地觸動了此時此刻小妹。是的,否極終會泰來!黑暗過後,會見陽光!11:30a.m先有午餐提供,先點來一杯以熱情果和梳打水炮製的Passionfruit Bubble$30,且請店員走糖水。貼心的女店員,窩心地奉上糖水,以便小妹覺得飲品過酸時,可自行添加。小店面向柴灣貨櫃裝卸灣,可遠眺對岸的將軍澳,抬頭就是藍天白雲,景觀開揚且絕美!半小時,在彈指間即逝。接著,小妹又點了來一杯香醇的Cappuccino$40、一碗細滑稠密的南瓜湯$12,以及一份用料豐富的All day breakfast$10

接著,小妹又點了來一杯香醇的Cappuccino$40、一碗細滑稠密的南瓜湯$12,以及一份用料豐富的All day breakfast$102。

全是早餐據說日日不同,小妹基於個人原因,要求不要腸仔和醃肉。不久,店員送上一大盤色彩斑斕的全日早餐 - 炒菇、火箭菜、薯蓉、炸薯餅、炒蛋、牛角包、烤蕃茄和焗豆,好吃又好看!

住附近想試吓新嘢,餐廳位於工業區,咁啱果日又係好好太陽,行到去樓下已經好熱🔥☀️上到去門口個店員好有禮貌咁同我哋講「唔好意思,今日冷氣壞咗」🥲,咁一場嚟到都唔緊要啦,搵咗個近風扇嘅位坐低,唸住慢慢claim down返個人先出去嗌嘢食。坐低咗之後個人仲係熱緊,一邊用手撥啲風俾自己,一邊細細聲嗌熱,點知另一個店員(金毛細粒啲)經過聽到我嗌熱,佢無啦啦好無禮貌咁搭咀:「你熱我都熱架」,態度仲要勁差,我同老公即刻黑人問號🤷🏻‍♀️首先,我唔係投訴緊你哋冇冷氣熱,我同緊我老公講緊嘢話自己行到嚟好熱,就算你有冷氣我未claim down我都會嗌熱;二來客人自己傾緊幾你搭咩咀?仲有,你係喺到返工,無冷氣你熱關我咩事?呢啲係咩服務態度?嘢食一般啦,唔值得行過嚟食~如果真係嚟食,炸魚薯條果個餐千祈唔好試~

2021-09-11
午餐
2021-08-24 565 浏览
“漢堡神偷”($87)“Bellis All Day Breadfast”($102)“粟米濃湯”($12)“Lychee Iced Tea”($30)“Iced Latte”($42)好多人成日都話馬鞍山係美食沙漠但我心目中有一個地方更識合呢個名,就係柴灣😂不過最近喺呢個沙漠出現咗一股清泉😍就係呢間喺工廠大廈上面嘅bellis雛菊🌼上到去好夠開揚,仲有海景望住🥰我地當日叫咗3樣嘢食🥰首先係漢堡神偷🍔🤣用上安格斯牛肉做漢堡扒🐮,面頭有塊熱溶芝士🧀😍漢堡扒煎到5成熟,食落有肉味又夠juicy😋再配埋生菜🥬,蕃茄🍅,洋蔥🧅同醬汁成件事好夾😍重點係個包唔會食食吓濕哂一pat嘢咁跟嘅粗薯條炸得好香脆,份量都夠多🍟另外叫咗一份Bellis all day breadfast🌞呢個嚟到嚇咗一嚇因為超級大碟😆入面有薯餅,炒蛋,香腸,煙肉🥓,煙三文魚,蕃茄🍅茄汁豆,沙律菜🥗,南瓜粒🎃,牛角包🥐真係超級豐富,以呢個價嚟講好抵食😛特別係個牛角包好鬆脆😋我地仲要咗個粟米濃湯🌽個湯賣相好靚勁似喺高級西餐廳見到嗰啲😍加咗啲香草,麵包粒🤩飲落粟米味超濃郁🤤咁大碗都只係$12😳以cafe嚟講呢道嘢食性價比超高!要注
“漢堡神偷”($87)
“粟米濃湯”($12)
“Lychee Iced Tea”($30)
“Iced Latte”($42)

好多人成日都話馬鞍山係美食沙漠
但我心目中有一個地方更識合呢個名,就係柴灣😂
不過最近喺呢個沙漠出現咗一股清泉😍
就係呢間喺工廠大廈上面嘅bellis雛菊🌼
上到去好夠開揚,仲有海景望住🥰

我地當日叫咗3樣嘢食🥰
首先係漢堡神偷🍔🤣
用上安格斯牛肉做漢堡扒🐮,面頭有塊熱溶芝士🧀😍
漢堡扒煎到5成熟,食落有肉味又夠juicy😋
再配埋生菜🥬,蕃茄🍅,洋蔥🧅同醬汁成件事好夾😍
重點係個包唔會食食吓濕哂一pat嘢咁
跟嘅粗薯條炸得好香脆,份量都夠多🍟

呢個嚟到嚇咗一嚇因為超級大碟😆
入面有薯餅,炒蛋,香腸,煙肉🥓,煙三文魚,蕃茄🍅
茄汁豆,沙律菜🥗,南瓜粒🎃,牛角包🥐
真係超級豐富,以呢個價嚟講好抵食😛
特別係個牛角包好鬆脆😋

我地仲要咗個粟米濃湯🌽
個湯賣相好靚勁似喺高級西餐廳見到嗰啲😍
加咗啲香草,麵包粒🤩
飲落粟米味超濃郁🤤咁大碗都只係$12😳

以cafe嚟講呢道嘢食性價比超高!
要注意嘅係呢道每日嘅menu都有啲唔同架🤗
想知有咩食可以留意住小店嘅ig story😚
《漢堡神偷 Angus Cheese Burger w/ Fries》🍔厚切安格斯牛patty充滿肉汁 非常juicystaff推薦食5-6成熟嘅patty中間微微粉紅唔會過熟🥩果然無介紹錯 漢堡配上新鮮脆炸粗薯條份量十足 大胃王之選.《Bellis All-day Breakfast》🍳每間cafe的signature必試item炒蛋,、脆脆bacon、sausage、充滿牛油香的croissant🥐仲竟然有好新奇嘅「炸蓮藕」 真係無喺其他cafe見過出奇地同其他配料好夾 份量又夠食值得一試.《Iced Latte / Iced Matcha Latte+single shot》☕️Cafe自選咖啡豆嘆住濃濃抹茶latte望住海景🌊weekend咁樣過真係好寫意🦭🦭12點左右就開始多人建議可以訂早少少咁就可以坐window seat啦

厚切安格斯牛patty充滿肉汁 非常juicy

weekend咁樣過真係好寫意🦭🦭
12點左右就開始多人
建議可以訂早少少咁就可以坐window seat啦
2021-08-04 427 浏览
柴灣工廈好食既知道有近港鐵站既spring time, 但尼間近小西灣既「雛菊🌼」就第一次試!星期一中午12點左右去到,店內冇咩人,店員可以俾我地揀位坐窗邊位可以望到貨櫃碼頭既少少海境餐廳裝修風格幾簡約清新~店員都好斯文有禮炸南瓜沙律。 8/10南瓜粒大小適中,又夠甜🥗仲有好多沙律菜,份量啱啱好夠兩個人食~鮮茄焗牛脷飯。 7.5/10望落以為份量好少,但食落都幾飽肚茄汁酸甜度剛好,炒飯底用左珍珠米,都幾有誠意,反而牛脷就唔太出色,可能茄汁醬cover唔到牛脷既雪味earl grey tea & latte. 7.5/10餐飲正常冇特別~餐具配搭得幾靚環境分都幾高分,但價錢都唔算好平,平日放假係度坐下睇下書都幾chill

星期一中午12點左右去到,店內冇咩人,店員可以俾我地揀位坐
窗邊位可以望到貨櫃碼頭既少少海境
餐廳裝修風格幾簡約清新~店員都好斯文有禮

炸南瓜沙律。 8/10

鮮茄焗牛脷飯。 7.5/10
望落以為份量好少,但食落都幾飽肚

earl grey tea & latte. 7.5/10

Earl  grey  tea/  latte
烤南瓜沙律
鮮茄牛脷焗飯
2021-07-29 379 浏览
如果中上環是打卡聖地,那麼港島東必定是發掘隱世餐廳的好地方。餐廳位於工廠大廈內,空間很大,日光從大窗戶灑進來,十分舒服。而且可以看到一大片天空與海,是讓人好好放空的機會🌼食物方面甚多選擇,最後結帳盛惠$100🍝 63 度蛋卡邦尼意粉極濃郁的忌廉,配上磨菇及煙肉,意粉軟硬度適中,而且份量很足,很滿足的午餐☕️ Flat White奶泡甚厚,咖啡味偏Nutty,尚有進步空間餐廳員工態度有禮,而且十分親切,值得加許!

食物方面甚多選擇,最後結帳盛惠$100

🍝 63 度蛋卡邦尼意粉

☕️ Flat White
奶泡甚厚,咖啡味偏Nutty,尚有進步空間

餐廳員工態度有禮,而且十分親切,值得加許!
2021-07-17 377 浏览
因為住近東區,weekend有時唔想去好遠,就開始尋覓附近有冇好野食。發現最近柴灣多咗間樓上cafe, 地點其實唔近地鐵站,由柴灣地鐵站行過嚟都要起碼10分鐘。我地搵咗個星期日過去食lunch, 之後可以順便去埋小西灣DONKI。因為係星期日關係,本身工廈嗰正門落閘,心諗唔通間cafe冇開,但又見到餐廳易拉架係度,就打比餐廳問下,佢話假日正門會落閘,叫我地轉個灣係後面入車嗰邊入。上到去餐廳嗰層,門口光鮮,好容易搵到。以為呢個地方唔就腳,但係去到已經有八成滿,我哋好好彩窗邊嗰度有兩個位,可以望住過海食飯!佢地個lunch menu 有大約10款食物揀,可能係weekend, 只有單點,飲品另叫。我地二話不說叫咗fish and chip同beef burger, 再另外加咗杯cappuccino 同americano. Burger賣相不錯,塊牛肉食落係juicy唔太油,有驚喜😍而薯條係我最愛既fat chip!至於個fish and chip,望落去好似太脆口,但反而入面個魚肉好嫩口,d肉唔會死實實,不過始終魚味欠逢。而2杯咖啡都中規中矩。但望住呢個海景(雖然唔係維港😅),有種悠然自得

而2杯咖啡都中規中矩。但望住呢個海景(雖然唔係維港😅),有種悠然自得既感覺,令到個人放鬆。

題外話:我另一半話見到佢地既制服同店名都係菊,話唔通老闆係G-Dragon fans🤔
Burger
Fish  and  chip
Cappuccino
2021-06-14
Burger
Fish  and  chip
2021-07-15 220 浏览
Bellis cafe 柴灣工業區中的小清新簡約的設計周圍擺了乾花作裝飾一進門口有一植物牆可打卡環境寬敞 裝潢優雅 帶有一份舒服的感覺窗位置更可以飽覽海景 一邊享受食物漢堡神偷HKD$87漢堡包中間的肉厚厚的一咬肉味很出 肉汁很多生菜 、番茄 、洋蔥 和芝士一個無敵的組合 豐富而不膩配上香脆的薯條性格比高 很推薦!All day breakfast $102打卡一流 色彩豐富它的包令人回味 香濃的朱古力和牛油味 有一點點酥皮感是一個亮點*Cafe在工業大廈樓上 紅日的話大廈正門是不會開放 要兜半個圈行後門啊*💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受———————————————————記得Like.Share.Follow 💛
Bellis cafe
窗位置更可以飽覽海景 一邊享受食物

漢堡神偷HKD$87
漢堡包中間的肉厚厚的
一咬肉味很出 肉汁很多
生菜 、番茄 、洋蔥 和芝士
一個無敵的組合 豐富而不膩
配上香脆的薯條
性格比高 很推薦!

All day breakfast $102

紅日的話大廈正門是不會開放 要兜半個圈行後門啊*

💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受

———————————————————
記得Like.Share.Follow 💛
平日休閒嘅時光一間隱世嘅Cafe雛菊🌼 環境尚可,冇咩人,空間感比較大,可以無限傾計嘢食方面,正常味道,叫咗個全日早餐,份量都多嘅,另外叫咗個芝士焗通心粉,即叫即焗,好友芝士味!👍🏻 如果可以多啲款會比較好 (或者係我哋可能太晏嚟啦)咖啡方面,即叫即沖,出門有咩味嘅,但係個人喜好問題,如果咖啡味可以再濃啲就更好。由於我地兩位係悠閒地食early dinner 既人, 所以我地一邊睇吓風景,飲下咖啡,傾吓計,咁就傾到人哋打烊了😅其實無論係日景定夜景,只要有岩channel 既人就係岩既時候。😎“Everything you need will come to you at a perfect time” - 希望如此。
平日休閒嘅時光
一間隱世嘅Cafe

雛菊🌼
環境尚可,冇咩人,空間感比較大,可以無限傾計

2021-07-01 324 浏览
👣 Bellis cafe 👣🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼位於工業城當中的隱世小清新咖啡店💛環境頗大座位寬躺裝潢簡約優雅 環境清幽 予人超舒服的感覺同工業城粗獷的感覺截然不同我最鍾意的一點是🤩可以一邊享受海景一邊享用食物🥰有種脫離繁囂慢活的感覺😉另外 門口仲有一個打卡位置好有心思😍⭐️⭐️ Angus cheese burger HKD$85 ⭐️⭐️漢堡包中間夾住厚厚的漢堡扒 一咬超多肉汁流出嚟🍔仲有生菜🥬番茄 🍅清新止油膩感另外仲有融化了的芝士片 好濃芝士味🧀洋蔥🧅又唔會辛辣 呢個幾推薦!味道:🌕🌕🌕🌕🌑⭐️⭐️ 63度蛋卡邦尼意粉 HKD$82⭐️⭐️意粉軟硬適中 🍝一切蛋汁流晒出嚟🍳🤪忌廉汁幾Creamy 濃郁配上微脆煙肉 🥓磨菇片 足料又飽肚 😎味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️ 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ☕️⭐️⭐️好飲 奶加咖啡比例完美😙唔會太多奶而試唔出咖啡味😝解渴之餘 入口順口柔滑😜味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️ 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖🧋⭐️⭐️呢款反而有點淡 又沒有茶味如果茶的份量多點會更好😛味道:🌕🌕🌑🌑🌑

👣 Bellis cafe 👣

⭐️⭐️ 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙏𝙚𝙖🧋⭐️⭐️

呢款反而有點淡 又沒有茶味
如果茶的份量多點會更好😛

味道:🌕🌕🌑🌑🌑
身為港島人都唔知柴灣有間咁正既cafe🤩,係一間新開既小店,作為港島人都覺得地方有少少難搵😂。cafe 位於工業城入面,一入到去既感覺係好舒服好自然,無諗過係工業城附近都有間咁舒服既cafe😌。⭐️63度蛋卡邦尼意粉 $82個汁好好味😋,好creamy 食完唔會覺得溜🤓,煙肉碎好香口😝⭐️Angus cheese burger $85厚度十足🍔 食落一啲都唔乾身,肉嫩多汁好juicy😋,成pat cheese係上面好邪惡😍,薯條都好香脆。而且每日係有限量。真心推介👍🏻⭐️Latte & milk tea Latte 飲得出好香濃既咖啡香😍Milk tea 就比較清淡既感覺😗⭐️整體黎講環境清靜好舒服,仲可以享受下個海景😌價錢係柴灣區相當貴少少,但食物質素一定唔會差👍🏻

⭐️63度蛋卡邦尼意粉 $82

⭐️Angus cheese burger $85

⭐️Latte & milk tea
Latte 飲得出好香濃既咖啡香😍
Milk tea 就比較清淡既感覺😗

⭐️整體黎講
環境清靜好舒服,仲可以享受下個海景😌
價錢係柴灣區相當貴少少,但食物質素一定唔會差👍🏻
2021-05-30 781 浏览
29.05.2021與友人及先生一行三人到這間Cafe初嘗我們去到 Cafe時已經2:30+ 所以Menu上的食物已經有很多 sold out 了 選擇唔多 只剩下兩款意粉及一款湯。叫咗個欖欖油蕃茄雞肉意粉,有違商品說明條例落單嘅時候同你講個意粉會微辣,微辣我接受到嘅!賣相唔錯既 感覺都好食嘅 但係勁肚餓嘅我都放棄碟意粉,皆因越食越辣 ,根本不是微辣!餐牌並沒有註明係辣嘅 !叫咗杯 FlatWhiteCoffee。由於杯墊比較細,個待應放咗支匙羹落個杯墊度,基本上已經係冇乜位可以平放一杯咖啡落去,佢冇理照擺杯咖啡落去,爭啲倒瀉枱。至於味道,連鎖店都好飲過佢! 我一坐低已經比野咬到隻手臂,一路坐雙腳一路比野咬,痕到不得了! 裝潢設計係唔錯嘅,有個迷你海景。❌推介
29.05.2021
與友人及先生一行三人到這間Cafe初嘗

叫咗個欖欖油蕃茄雞肉意粉,有違商品說明條例

推介
2021-05-29
2021-05-26 1244 浏览
OpenRice 找到了這間 位於 柴灣工業城 的秘境餐廳 離家不到 10分鐘車程 這天便去試 11:30am到 未有人客 之前亦致電 留了窗口位置 好美的 面對卸貨碼頭 灣內景 工厦樓底高 裝修簡約 海景進食 相當舒適 😘😘餐牌上 Angus Cheese Burger 每天都有 焗飯 意粉或通份 每日一款 其他每天會變的 🍴🍴我和媽 2人點了 當天的Angus Cheese Burger 🍔 牛肉軟嫩 多汁 侍應介紹 要保持 牛肉Juicy 漢堡有點生 約5~6成左右 我怕生食 要求8成熟 結果 也不乾憎憎 肉質 嫩滑細緻 好吃 😋😋香草咖哩雞上脾焗飯 🍗咖哩香甜 微辣 雞上脾去了骨 雞肉不會乾柴 炒飯底 稍微有點乾 但仍然美味的 🧀薯仔忌廉湯口感 濃郁而軟滑 沒有顆粒感 🥔飲品 點了即磨咖啡 熱情果梳打 水準達標 ☕午飯時段 客人非常多 基本上 座無虛席的 🤩🤩吃下嘆下 人潮逐漸離去 大多是附近 返工的 🚶‍♂️環境舒適 又有充足冷氣 我們又吃起 Hightea日本空運的 栗子忌廉蛋糕 🍰法國製造的 Pink Donut 🍩Hot Tea & Iced Matcha Latte 🍵

我和媽 2人點了 當天的

環境舒適 又有充足冷氣 我們又吃起 Hightea

日本空運的 栗子忌廉蛋糕 🍰
法國製造的 Pink Donut 🍩
Hot Tea & Iced Matcha Latte 🍵

甜點和飲品 很不錯 以後不用到 高級餐廳 去下午茶了 因為太近家了 必須再來 埋單合共3百多 坐了半天 超抵吃 高質 多些支持 用心經營食肆的小店 🌟🌟🌟🌟🌟

• Angus Cheese Burger
2021-05-17 425 浏览
柴灣番工簡直注定無啖好食 特別喺喺工業村附近更加係沙漠😖今次朋友黎搵我食飯 帶左我去一間喺工業城入面既café~餐廳地方唔算大 如果lunch time唔夠早或者冇Book位都要等番一段時間先入到 13/F既位置令到窗邊可以望到大海景 係到嘆杯café坐一個下午都幾chill😉😉餐牌每日唔同 但我見有d大致相同 可能有少少變化原本我想食嘅海鮮焗飯就喺今日無 於是就叫左香草咖哩雞上脾焗飯特別標明嘅雞上脾令我喜出望外😍因為焗完之後都非常滑 而且份量都好多 鋪滿喺飯上面 咖哩喺唔辣但好香咖哩味😋價錢方面 $75 個lunch其實同出面既café價錢都算差唔多對自己好d 食餐好既lunch絕對係呢個Area既選擇

柴灣番工簡直注定無啖好食 特別喺喺工業村附近更加係沙漠😖
今次朋友黎搵我食飯 帶左我去一間喺工業城入面既café~

餐牌每日唔同 但我見有d大致相同 可能有少少變化

對自己好d 食餐好既lunch絕對係呢個Area既選擇