2020-06-21 1563 浏览
是日一大班友人們在這𥚃慶祝生日每次到訪餐廳都會把訂位嘅客人的姓氏刻在Memo pad上,然後放喺每一個位置嘅餐碟上面送俾進餐嘅客人晚餐餐牌會有四到主菜或者A la carte Menu.我哋大家都認為蜆忌廉周打湯好好飲,洋蔥湯就一般。主菜好似羊架或者鴨肝牛柳都幾好食😋最後當然我哋亦都訂咗拿破崙餅因為呢個係必叫嘅如果你有返咁上下年紀又鍾意懷舊西餐咁呢度都係一個唔錯嘅選擇
是日一大班友人們在這𥚃慶祝生日

如果你有返咁上下年紀又鍾意懷舊西餐
咁呢度都係一個唔錯嘅選擇
Clam  Chowder
Clam  Chowder
2020-05-31 1709 浏览
已係第3次到訪,每次都係唔同人及主題,今次同2位閨蜜嚟,眼見大部份都係慶祝生日,雖然我哋唔係但係亦都畀在場氣氛感染🥰1位朋友叫咗4 courses set dinner,我同另一位朋友散叫a la carte玫瑰花牛油,每次都覺得佢好靚,尤其襯托咁浪漫嘅環境法式洋蔥湯洋蔥湯係我最鍾意嘅西式餐湯,如果見到menu 有通常都會叫試一試。 當然Amigo 嘅洋蔥湯係好味嘅,雖然唔係我飲過最好味但佢都係位頭三位,佢嘅牛骨湯底香濃帶出洋蔥香甜同朋友share 咗一份$440香煎鵝肝,餐廳好細心咁幫我哋分好2分至上枱,分量相當足夠。 鵝肝煎到外脆內軟非常好食,佢用白蘿蔔鋪底,白蘿蔔嘅清甜減咗鵝肝嘅膩同2位朋友share 法式田螺,田螺爽嫩,香草蒜蓉汁口感豐富,d 汁俾我朋友搽晒麵包,佢話好正主菜同朋友share 一份 2人份量嘅Heart of tenderloin,餐廳職員話係tenderloin 最嫩滑嘅部位。 餐廳職員推餐車出嚟至切,每人兩舊厚切,生熟度剛好肉質柔嫩,朋友叫嘅set dinner 都係tenderloin 但差好遠,佢個塊好乾唔好食終於嚟到甜品環節,係我最鍾意嘅法式甜品Cr

玫瑰花牛油,每次都覺得佢好靚,尤其襯托咁浪漫嘅環境

法式洋蔥湯

終於嚟到甜品環節,係我最鍾意嘅法式甜品Crepe Suzette ~ 呢度嘅Crepe Suzette 係我係香港食過最好食嘅

2人份量,餐廳職員推出餐車之後即場煮個汁,個橙酒汁香甜,味道一流

每次來臨都非常滿足,期待下一次!
2020-05-22
2020-05-06 16597 浏览
Amigo 雅谷餐廳想來好耐,可能超過十年特意請了假,平日來參觀,品味一番!選擇平日來是因為少人d餐廳位於跑馬地,在銅鑼灣利舞臺步行可達,約十多分鐘。餐廳12點開門,預訂了12:30大約12:20到達,餐廳已有一半客人入座餐廳內的一杯,一椅,裝飾品也是值得細心欣賞的地方我倆坐到一張圓型卡位,半圓是卡位另半圓是供侍應上菜的。午餐可選3道菜或4道菜3道分別是選前菜或湯,其一4道是兩款皆有。我們都是選4道的🙂🙂4道我們都是選不同的,可以試多d午餐包了每位一杯紅酒或白酒兩杯都很不錯,好味!牛油花配上蒜蓉包牛油🧈花是這餐廳其一特別之處有侍應專門分派熱烘烘的法包和脆脆多士這是可添加的,食完後侍應會詢問客人的。新鮮的法包和多士,感恩!平常很少機會食到的。前菜 - 芝士焗石斑柳熱熱的,份量較細喜歡!前菜 - 柚子煙柳沙律🥗夠清新,柚子湯 - 菠菜帶子忌廉湯不過不失,沒有驚喜上湯的方式很特別,先在火上保溫上枱前把湯上碗,保持溫度,熱烘烘的湯 - 濃牛尾湯一試難忘,濃濃的牛味道牛尾成細粒,帶少許肥,呈半肥瘦入口一流,像非常稔的牛筋腩主菜牛肉可以的,薄薄的牛肉,配上醬汁😋主菜 - 羊架味道ok除了羊架,另附

Amigo 雅谷餐廳

想來好耐,可能超過十年
特意請了假,平日來參觀,品味一番!
選擇平日來是因為少人d
餐廳位於跑馬地,在銅鑼灣利舞臺步行可達,約十多分鐘。

餐廳12點開門,預訂了12:30
大約12:20到達,餐廳已有一半客人入座
餐廳內的一杯,一椅,裝飾品
也是值得細心欣賞的地方
我倆坐到一張圓型卡位,半圓是卡位
另半圓是供侍應上菜的。

午餐可選3道菜或4道菜
3道分別是選前菜或湯,其一
4道是兩款皆有。

我們都是選4道的🙂🙂
4道我們都是選不同的,可以試多d

午餐包了每位一杯紅酒或白酒
兩杯都很不錯,好味!

牛油花配上蒜蓉包
牛油🧈花是這餐廳其一特別之處

侍應專門分派熱烘烘的法包和脆脆多士
這是可添加的,食完後侍應會詢問客人的。

新鮮的法包和多士,感恩!
平常很少機會食到的。

前菜 - 芝士焗石斑柳
熱熱的,份量較細
喜歡!

前菜 - 柚子煙柳沙律🥗
夠清新,柚子

湯 - 菠菜帶子忌廉湯
不過不失,沒有驚喜

上湯的方式很特別,先在火上保溫
上枱前把湯上碗,保持溫度,熱烘烘的

湯 - 濃牛尾湯
一試難忘,濃濃的牛味道
牛尾成細粒,帶少許肥,呈半肥瘦
入口一流,像非常稔的牛筋腩

主菜牛肉
可以的,薄薄的牛肉,配上醬汁😋

主菜 - 羊架
味道ok
除了羊架,另附上薯菜

朱古力毛士蛋糕🎂
不甜的,可以的。

杏仁蛋糕配芒果🥭雪糕
不錯。

迷您朱古力脆脆包雪糕
以冰粒座住,不怕雪糕溶掉

整體體驗,感覺很不錯!
侍應們的衣著尊重,燕尾服,三件套
種種都是值得來的
在打這編的時候,我已心動再計劃下一次到訪。

感恩的,香港有這樣一家餐廳😍

⭕️職員也戴上口罩
⭕️進店量度體溫
⭕️提供紙袋放置口罩
⭕️枱上提供酒精搓手液
⭕️枱與枱之間保持距離

2020-04-14
2020-04-24 9015 浏览
一直知道Amigo,腦海裡就是一家很老派的西餐廳,一直無緣來過。那天有事前往跑馬地,完事兒後在附近散步,意外路過Amigo的門口。爬滿牆壁和窗台的藤支,在初春的季節里顯得格外綠油油,隱蔽的復古鐵門微微露出一些昏黃的光,那個太陽臉的牌子,神秘又夢幻,不自覺地吸引我多看了好幾眼。誒?不就是Amigo嘛。後來又在附近繞了幾圈,最終還是決定來這裡。餐廳裝修復古老派,看似雜亂里充滿了細節,昏黃的燈光,褪色的銅器,餐具上雕了花還刻了餐廳的名字,印象里只有歐美最老派傳統的餐廳才能做到如此細節。餐廳的樂手先奏了一曲,之後會每一桌每一桌的詢問是否要點歌,大部分的歌曲都是有年代的抒情英文情歌,有幾首居然聽得熱淚盈眶。到了後半場時,開始有些客人點起輕快的英文情歌,可能在酒精作用下,他們起身隨著音樂跳舞,我看著他們,視線朦朧。上一個來我桌子唱歌的餐廳是在島南海邊的一家西餐廳,上一家讓我聽歌入迷的餐廳則是Juno。忘了吃哪道菜時,服務員送了我一支玫瑰,難怪這裡都是情侶,餐廳氣氛完全就是為了約會準備的。菜品樣式都是傳統西餐,出品品相中規中矩,但是規矩保留的很好,比如湯都是在桌邊現盛,餐具都有精緻的雕花紋路。食物味

菜品樣式都是傳統西餐,出品品相中規中矩,但是規矩保留的很好,比如湯都是在桌邊現盛,餐具都有精緻的雕花紋路。食物味道也中規中矩,沒有味道不好吃的菜,但都可以做的更加精緻,或者都有可以改善的地方。餐廳環境氣氛非常特殊,音樂、燈光、裝修,放佛一秒去了另一個世界。說實話,如果讓我單說食物味道,我覺得平淡無奇,但吃飯這件事兒,本來就是一場綜合體驗,如果約會,來一次是不錯的。

-----菜品-----

一個人點了chef recommends 4 courses,一個人單點。

先誇獎一下附贈的蒜香麵包,有著記憶里傳統的味道,一連要了幾個。

頭盤點了蒜蓉焗田螺,味道不錯,蒜香和油香足量,但稱不上我吃過的上乘,香港還是lpm的蝸牛百吃不厭。

湯點了酥皮湯,被告知沒有,換成了香濃龍蝦湯,上湯時程序老派,都是端著鐵鍋到桌子旁邊現場盛出來,龍蝦湯細滑味香,鮮味十足。

主菜前上了清口雪葩,grapefruit味道,異常爽口。裝雪葩的容器很有細節,讓人喜愛不已。

主菜點了蒜蓉牛油熏肉焗珍寶大蝦,蝦一上來嚇了我一跳,分量很大。烹飪味道和食材搭配我個人覺得不錯,美中不足蝦肉口感有點老。

朋友點了牛排搭配紅酒百里香田螺汁,醬汁美味,牛排的口感我覺得外面有一點點柴。

甜品是咖啡脆糖燉蛋和餐廳附送的巧克力,都是最原始復古的味道。
2020-04-01 3801 浏览
📍Happy Valley📍...Amigo 係由著名商人五叔楊永忠係1976年張餐廳由銅鑼灣搬左去跑馬地, 主打精緻法國菜, 裝潢華麗復古. 之前生日, 好幸運有個好錫我既朋友帶我去試😉🙂🥰一入到去餐廳會行條小樓梯, 部置好復古, 餐廳用好多酒紅色, 金色, 深色木材黎做部置, 令我諗起一獨電影, Phantom of the opera. 🙂...因為係朋友安排既menu所以我沒太多資料sorry 😣連個名都唔知係咩😂😂😂食物整體都高質..一直去好多西餐廳都必叫龍蝦湯, 呢間既濃蝦湯比一般西餐濃, 底者係因為一分錢一分貨吧:)呢個湯會好滿足到重口味既人..鴨胸好嫩滑多汁, 我都平時比較第4次食鴨胸, 佢個擺碟真係擺得好靚🤭..關於蕃茄risotto , 我唔算中意, 因為佢既米好似有小小生, 食落係有d硬, 我問過一d係外國上過煮野食既course既朋友, 佢話正宗既risotto 係硬的😂😂😂 ummmm 咁我未必中意食正宗既risotto.....由於生日既關係, 朋友點左歌俾我, 跟住有一隊一行5個外籍人士樂隊為我演唱, thank you, my dearest frien
📍Happy Valley📍
由於生日既關係, 朋友點左歌俾我, 跟住有一隊一行5個外籍人士樂隊為我演唱, thank you, my dearest friend!
📍環境: 8.8/10
📍Outdoor area is not available** ( for
smokers)
📍不可帶寵物黎餐廳🐶
📍加1
2020-02-26 10542 浏览
傳統高級港式西餐@Amigo多謝朋友嘅生日飯,好耐無嚟過,對上果次嚟係食晚飯,今次係食lunch,都無咩點變過😁味道❤️❤️❤️食咗set lunch, 沙律同甜品都幾好味,仲有佢個招牌雪糕朱古力永遠都唔會輸,多士夠脆,非常喜歡😋但龍蝦湯同牛柳就比較一般,龍蝦湯味道唔夠濃,牛柳係燉嘅,做得好淋,其實都幾好食,不過好似buffet出去拎嗰種牛柳嘅味道,冇煎得好香果種感覺,個人鍾意就咁煎嗰種,所以扣左少少分份量❤️❤️❤️❤️非常足夠,好飽,差啲晚飯都食唔落😂😂環境❤️❤️❤️❤️都繼續係嗰個環境,裝修冇改變過,如果你未幫襯過,環境其實係似北歐風格嘅西餐廳,感覺都幾好嘅服務❤️❤️❤️❤️服務正常,佢會因應你完成每一道菜嘅速度先上下一道,好多中上層嘅西餐廳都會係咁做比較貼心嘅係你一到佢會俾個紙袋你裝口罩,另外有酒精消毒啫喱俾你抹手價格❤️❤️慶祝節日係可以嘅,但對於普通打工仔嚟講,兩個人食$1000嘅lunch係貴左少少,而且食物嘅性價比唔算非常高,因為$1000左右嘅lunch可以選擇嘅範圍都好多,不過佢係老字號,而且出面好易泊車,未試過嘅朋友值得一試#amigo #amigohk #hkfoodie #hkfoodie
傳統高級港式西餐@Amigo

味道❤️❤️❤️

份量❤️❤️❤️❤️
非常足夠,好飽,差啲晚飯都食唔落😂😂

環境❤️❤️❤️❤️

服務❤️❤️❤️❤️

價格❤️❤️

#amigo #amigohk #hkfoodie #hkfoodies #happyvalleyfood #hkfoodieyiki #hkfoodieblogger #hkfoodielife
麵包
燉蛋蛋糕
雪糕puff
雪糕朱古力
2020-02-16 4112 浏览
在新型肺炎疫情底下要好好享受一個午餐實在唔容易, 難得星期日假期又咁啱生日, 就重遊舊地。首先令人驚喜嘅係枱面放上消毒液, 服務仍然窩心。 當天人不算太多,看似附近住的居民來吃過午餐 。頭盤點了帶子忌廉湯和蝦多士, 主菜點了牛扒, 最後甜品預先留了拿破崙。帶子忌廉湯內有薄薄的兩片帶子, 蝦多士和外面餐廳差別不大,不算特別。 牛扒比以往食開的大塊, 但飲完湯有點滯, 結果不能吃下整件牛扒, 味道和肉質還算不錯。至於拿破崙, 好像cream比較多, 若果能夠除去一半忌廉味道更佳。這次食後感覺食物一般,沒太大驚喜, 但幾年來一次也是值得的。

2020-01-23 4844 浏览
1. Book位個時 staff問我同先生既名 因為會印在memo pad上面, 仲提議埋點印,我地當晚去到,memo pad上面係一個名都冇 之後我地就禮貌地同佢地講番,雖然佢地即場印番比我地,但係唔知係咪因為咁成晚d staff都黑口黑面對住我地 態度好差2. 食飯個晚因為係特別日子,所以佢地預先send左當晚menu比我地睇 同埋要預先charge full price,睇左menu都期待當晚食既野,點知去到佢比menu我地睇,個menu改左價錢唔同左 但係冇預先通知我地,仲話淨係冇通知到我張枱 又冇原因架喎冇左想食既main course 失望3. 臨尾有個staff同我影即影即有,佢地已經好熟練d位點擺點影 但佢竟然將支玫瑰花大力飛落個蛋糕前面 我同先生呆左 lol 佢仲要係黑晒面 一粒字都冇同我地講 就咁行埋黎飛枝花影相就走開 我地完全唔知發生咩事Amigo多年黎都出名好service既fine dining restro, 冇諗過會有咁差既experience, 食物質素味道亦只是一般,定係我地期望太高

冇左想食既main course 失望

2020-01-01
2019-12-09 4891 浏览
先讚讚此餐廳吧, 此餐廳歷史悠久,特別對上一輩來說,充滿著美好的集體回憶。但對我來說,因為沒有歷史包袱,所以客觀而言,就是午餐set lunch最抵食...... 但是夜晚dinner 就不太值了, 如果要表揚就是它的服務與環境非常好,但是貴之外,味道真係幾恐怖的, 可以說味道完全跟不上價錢。個人覺得對食家食客來說,除非你求婚、生日或特別宴會而且需要一個美好的氣氛環境,甚至需要樂隊伴奏,那就來吧,但是如果只重視食物味道的話,這就實在不敢恭維了。

2019-11-25 5147 浏览
屋企人生日,訂好枱食飯。🥰無論環境、服務、價錢,絕對是100%值得一去再去的一間西餐廳🍴到達門外,門外像一間舒適的別墅🏡,進內環境優雅,原來得知這間餐廳的歷史背景、文化、人物關係都是相當非凡👍👍👍👍而且這間餐廳是1967年已經開設,廚師,員工都有一定的年資,食物價錢及服務水準絕對是一個肯定………😊用環境、食物、服務價錢去確定這間餐廳,可以話係完美無瑕⋯⋯😋😋😋😋😋💯食物大部份都在你面前製作,其新鮮程度及食物材料整潔及廚師👨‍🍳的手藝相當了得⋯⋯我只簡單的說說幾款食物已足夠知道這𥚃廚師對食物的功夫👍✌️👏周打🐟魚湯———味道濃厚、材料豐足🐂牛尾湯🥣—味道濃郁、真材實料拗制😋法式田螺——配合味道一流,牛油香味食在不言中👏👏牛柳——廚師控制食物生熟程度一流,另配合多款汁料選擇………,任君喜好🐟柳肉質鮮嫩,配合的酱汁味道適中。大部分食物都掌握得相當出色,甜品亦做得相當不錯👍👍👍👍👍尤其一款pancake甜品我較為喜歡,一切食物的美味程度盡在不言中⋯⋯💯💯💯💯💯
屋企人生日,訂好枱食飯。🥰

2094 浏览

周打🐟魚湯———味道濃厚、材料豐足
🐂牛尾湯🥣—味道濃郁、真材實料拗制😋

法式田螺——配合味道一流,牛油香味食在不言中👏👏

🐟柳肉質鮮嫩,配合的酱汁味道適中。

大部分食物都掌握得相當出色,甜品亦做得相當不錯👍👍👍👍👍
2019-11-23 11442 浏览
朋友精心挑選了這家餐廳為我慶祝生日聽說有不少名人光顧,更有機會遇上梁朝偉食物:5/5幾乎無可挑剔,而且餐廳重視不同細節,顯得非常用心香煎法國鮮鴨肝必點之選面層香脆,內裡嫩滑一咬下去,油香滲滿口腔!原先擔心鴨肝會有腥味,但完全沒有!底下配有冬瓜條,能解膩美國鮮蜆肉周打湯上桌前侍應先用壺把湯煮滾,非常細心蜆肉新鮮又大,周打湯帶鮮味及牛油香,不是一般茶餐廳水平牛扒配羊扒我們各點了一客牛扒、一客羊扒,告訴侍應我們想分享吃,他便細心地幫我地分好兩碟再上桌牛柳肉質很嫩滑,而羊扒更岀色,能吃得岀陣陣炭香,香口惹味拿破崙蛋糕可預訂作生日蛋糕,非常香脆鬆化,而忌廉不會很甜,非常美味桃肉酥皮配雲尼拿雪糕酥皮香、桃肉甜,份量較少,吃完還想再吃焦糖燉蛋正常水平,建議可點另一款橙酒疏乎厘,更特別!特別一提: 上主菜前侍應會送上西柚雪芭,清一清味蕾。最後亦會送上流心朱古力作甜品,兩者味道都十分岀色服務: 5/5所有女士均獲贈玫瑰花加上現場樂隊會輪流到不同客人面前演奏,非常浪漫我亦很欣賞服務的細緻度,例如主菜的碟是暖的,能保持食物溫度、醬汁會先用壺加熱後再淋上等,都令人感到非常用心
朋友精心挑選了這家餐廳為我慶祝生日
聽說有不少名人光顧,更有機會遇上梁朝偉

食物:5/5
幾乎無可挑剔,而且餐廳重視不同細節,顯得非常用心

必點之選
面層香脆,內裡嫩滑

美國鮮蜆肉周打湯
上桌前侍應先用壺把湯煮滾,非常細心
蜆肉新鮮又大,周打湯帶鮮味及牛油香,不是一般茶餐廳水平

牛扒配羊扒
牛柳肉質很嫩滑,而羊扒更岀色,能吃得岀陣陣炭香,香口惹味

拿破崙蛋糕
可預訂作生日蛋糕,非常香脆鬆化,而忌廉不會很甜,非常美味

桃肉酥皮配雲尼拿雪糕
酥皮香、桃肉甜,份量較少,吃完還想再吃

焦糖燉蛋

焦糖燉蛋
正常水平,建議可點另一款橙酒疏乎厘,更特別!

服務: 5/5
所有女士均獲贈玫瑰花
加上現場樂隊會輪流到不同客人面前演奏,非常浪漫

極推薦大家來慶祝生日或紀念日
2019-10-30 2742 浏览
朋友係呢邊做野噶,今日距生日,特意book定位一齊慶祝,餐廳環境氛圍都唔錯,坐落都幾舒服,鵝肝口感比較軟,羊架煮得好入味食落好軟熟,而且唔會有羊膻味,甜品係拿破崙蛋糕,幾好食,餐廳食物水準係比較高的。生日當天仲會有生日歌和玫瑰花送,侍應態度都非常nice。
2019-09-26 4771 浏览
生日晚餐朋友book左amigo同我慶祝生日,佢起跑馬地果邊,如果不是跑馬的日子,一般都較為安靜~今天我們都選擇了平日來,既人少又可享受浪漫的晚餐😍今天點了dinner set,相比單點的比較便宜,而且,中段等候菜式的時候,還會送上朱古力雪糕波波,比客人食住等,很窩心😍😍選菜前,還會有廚師推材料出來,介紹當天的肉類會用那些,來自那裡等,甚麼國家也會說明,真正食得放心🤩菜餚都非常好味,享受,中段還會有樂隊表演,情調即時提升👍👍甜品也是超好吃,不會太甜,幸福😘😘
生日晚餐

今天我們都選擇了平日來,既人少又可享受浪漫的晚餐😍

菜餚都非常好味,享受,中段還會有樂隊表演,情調即時提升👍👍

甜品也是超好吃,不會太甜,幸福😘😘
2019-09-22 4921 浏览
一年一度結婚週年紀念晚飯真係每年都慣左黎一次呢度環境舒適寧靜充滿懷舊味道至身餐廳入面會有一種天長地久既感覺彷彿時間暫時停頓放一下切慢慢享受一餐另外都十分喜歡駐場樂隊沒有一種交功課既感覺感覺真摯有心淨係環境都無得輸食物高質服務一流大部分職員都係年紀較大感覺十分有人情味又可靠多年黎最最最鍾意都係佢地既拿破崙蛋糕真係最好味既蛋糕雖然係贈送品但絕對係用心製作,絕不求其鬆脆可口,充滿酥餅香味建議即場食用味道更佳
一年一度結婚週年紀念晚飯
感覺十分有人情味又可靠
多年黎最最最鍾意都係佢地既拿破崙蛋糕
真係最好味既蛋糕
雖然係贈送品
但絕對係用心製作,絕不求其
鬆脆可口,充滿酥餅香味
建議即場食用
味道更佳
香橙疏乎厘
香橙疏乎厘
2019-09-10 3232 浏览
這天去了一家位於跑馬地的經典老牌Fine dine Amigo晚飯,適逢朋友生日,十多人預留了角落隱秘的位置。前菜點了我最愛的生牛肉他他,配搭吞拿魚打成的醬汁,是我最喜歡的一道菜式,每次來都必食!另外每人也點了一客鵝肝,鵝肝也是一貫水準,表皮脆薄,咬落鬆軟。最後主菜點了羊架配搭薄荷和芥末醬,熟度恰到好處,好味!另外一個主菜則點了Pigeon。因為當天朋友生日,也點了幾支Pinot noir的紅酒,Fine Dine酒杯當然也是不會馬虎。當天更有樂隊演奏生日歌和經典英文歌,氣氛極之好玩。整體食物質素不錯,價值對得起,不愧是老牌經典的Fine Dine餐廳。
2019-04-30
  • 香煎法國鮮鵝肝