2016-03-31 439 浏览
今又遊遊吓又行到嚟呢邊,見到門口寫住招牌豬脾,就即刻諗起好多骨膠原一嚟就馬上落個招牌豬脾飯先!呢道地方細細,無咩特別裝修,2點半左右人唔多,得2到3個客人開緊餐。等左幾分鐘就有得食喇!份量都大嘅,有啲菜同咸酸菜墊底,半隻鹵過既雞蛋同5大片豬脾肉。餐牌上寫用秘制鹵水汁,個人感覺入口鹵汁偏淡,食唔出有咩香料係個汁裡面,個飯都爽身,配上咸酸菜都ok。至於個招牌豬脾有少少失望,味道尚可,豬皮部份都腍嘅,但肉質就好肉煮耐咗小小咁,無咩彈性啲肉,配上泰式辣汁整體個味先豐富返小小……唔知係咪配合返香港人口味,我完全感覺唔到我係食緊泰菜加6蚊有杯凍飲,叫咗杯奶茶,其實我係咪食緊港式茶餐廳?
一嚟就馬上落個招牌豬脾飯先!

唔知係咪配合返香港人口味,我完全感覺唔到我係食緊泰菜

加6蚊有杯凍飲,叫咗杯奶茶,其實我係咪食緊港式茶餐廳?
2016-03-31 1027 浏览
晚上到華都一帶覓食, 本來想去小巴黎, 途經見到陸她娜, 很特別的店名, 很有特色的小店, 原來是吃泰國菜, 感覺似乎幾地道。豬脾飯吸引了我們入去, 剛進去時沒有客人, 後來陸陸續續有不少街坊光顧。有飯類、河粉、撈麵等, 價錢都好相宜。還可加$4-$8配飲品, 抵飲啦!招牌豬脾飯 $45豬脾已經拆肉, 食得好方便, 肉質真很嫩滑, 好軟淋, 又入味, 份量唔少。底下的飯有少少汁, 個味好有泰式風情, 但係唔辣的。仲配左幾條菜, 感覺健康D!彩虹湯河 $47湯底呢隻橙紅色, 確是少見, 飲落有醋味同辣辣地, 應該係天然醋色, 不是色素。河粉有點碎, 配料都幾多, 有豬紅、魚片、魚蛋、魷魚、豆卜, 仲見到片日式的鳴門卷, 有點FUSION感, 又似車仔麵。個味道又幾泰式, 有點去了泰國食野的感覺, 可以止下泰國癮!飲品係熱柚子蜜、熱菜蜜 (各+$4), 兩者都好夠味, 有些餐廳可能孤寒, 會溝到飲品好淡, 但這個就不會。個人不太喜歡杯子全黑, 看不到裡面情況, 少左安全感, 講句唔好聽, 裡面有浮游生物都睇唔到。兩個人食飽飽才 $90埋單, 又一經濟實惠飯堂之選, 日後可以多點來幫襯, 也
有飯類、河粉、撈麵等, 價錢都好相宜。
還可加$4-$8配飲品, 抵飲啦!
招牌豬脾飯 $45
底下的飯有少少汁, 個味好有泰式風情, 但係唔辣的。
仲配左幾條菜, 感覺健康D!
招牌豬脾飯
彩虹湯河 $47
兩個人食飽飽才 $90埋單, 又一經濟實惠飯堂之選, 日後可以多點來幫襯, 也順便支持一下小店。

2016-03-13
招牌豬脾飯
2015-07-10 1195 浏览
來到屯門市中心找地方食午飯,而且是一個人的時間,我又秉承我尋找隱世的味道的主義,在屯門的生活小區尋食。在市中心區,好多大都以為只有大型商場,飲飲食食的話,就只有連鎖食店。這樣想的話,邏輯上是對的,但不要忘記,大會堂那一邊尚有兩個小型的商場,而我尋食的步伐,也就以那一邊的商場為主,結果我來到了華都商場,在本地居民才會穿插的華都商場地下,讓我找到這一家名叫《陸她娜》的泰國小飯店。人流很高的店,不過大都是附近街坊來買外賣飯盒的,一盒一盒的豬脾飯,雞飯地賣走,甚是興旺。不過,店子小座位不多,而我是到後來上了商場二樓行逛時才知道,這店在二樓的同一位置舖,另有座位,相信晚市才會全面開放,而樓上更揚名是做泰式小菜的,而不是簡單的碟頭飯。聽店女主人同廚房的談話,已經讓人知道這是一間由旅港泰僑開的食店,單是在我們的帳單上,是中、泰文對照的,已經知道,這是為方便在這店工作的泰國人而設。豬脾加雞飯,是我的選擇,汁煮的豬脾,很腍也很香,豬脾的皮十分之香滑,也有少少像我在大陸工作時喜歡食的隆江豬腳飯的一樣,再者,汁是帶甜的,加一點的魚露,更是香口惹味。另外的雞件,就是我們慣食的海南雞風格,入口嫩滑而無骨,雞味好
豬脾加雞飯,是我的選擇,汁煮的豬脾,很腍也很香,豬脾的皮十分之香滑,也有少少像我在大陸工作時喜歡食的隆江豬腳飯的一樣,再者,汁是帶甜的,加一點的魚露,更是香口惹味。另外的雞件,就是我們慣食的海南雞風格,入口嫩滑而無骨,雞味好,整碟飯,有豬、有雞,甚是滿足。
我的飲品是青檸梳打,只用兩、三小片青檸,已經帶得出應有同份量剛好的酸味道,酸酸甜甜的梳打水,若是在天氣熱的呵呵呵時飲,這杯飲料,絕對是透心涼。
味道好好的簡單泰式小店,單是做這簡單的飯餐已經有令人可以叫出色的水準,所以,我能夠估計,他們的晚飯小菜,也是夠有水準的。之不過,我不是屯門人,也甚少有機會在屯門晚宴,所以這店的晚飯時間,就要留給別人再評了。

總之,這一餐,高分。
2015-06-28 736 浏览
今日lunch同 同事外賣 叫左呢間係華都花園既【陸她娜豬脾飯專門店】之前 lunch 都有叫過 覺得都ok既 所以今次先再叫多次 。點知今次打過去 態度好差 我地叫左 2份豬肉碎生菜包 同1碗冬陰湯河 。職員話冇人送外賣 要等耐啲 咁我地知星期日忙 ok 。等左剛剛好一個鐘。外賣到。 一打開個蓋 我同我同事都呆左 2份生菜包既份量比之前叫既一半都冇 我諗大概包2次就冇哂 咁同事就打反去問啦 職員話: 真係火到黎 我地心諗你吾換都吹你吾脹。算啦諗住小有小食。比左百幾蚊 吾通吾食咩。點知食一啖就知賴野 成個生菜包都係用魚露沉住。咸到根本食唔到 132蚊 一個lunch全部掉哂。第一次對一間餐廳咁不滿 真係好嬲! 呢間野 我地即刻bad list咗 冇第二次!
點知今次打過去 態度好差 我地叫左 2份豬肉碎生菜包 同1碗冬陰湯河 。職員話冇人送外賣 要等耐啲 咁我地知星期日忙 ok 。等左剛剛好一個鐘。外賣到。 一打開個蓋 我同我同事都呆左 2份生菜包既份量比之前叫既一半都冇 我諗大概包2次就冇哂 咁同事就打反去問啦 職員話:[呢個係正常份量 ,比少咗咩 ?下次再比反多啲你囉!] 真係火到黎 我地心諗你吾換都吹你吾脹。算啦諗住小有小食。比左百幾蚊 吾通吾食咩。點知食一啖就知賴野 成個生菜包都係用魚露沉住。咸到根本食唔到 132蚊 一個lunch全部掉哂。第一次對一間餐廳咁不滿 真係好嬲! 呢間野 我地即刻bad list咗 冇第二次!
“筆“開肉碎後
生菜包
2015-06-28
60 分钟 (外卖送餐)
2015-04-24 877 浏览
今天特然心血來潮想食豬脾飯,就同朋友搵到呢間《陸她娜豬脾專門店》,講到明食豬脾應該有d水準啦!須然地方不算太大,只有十幾個位,比人感覺總算齊齊整整,服務員態度親切,因我地只得2個女子又食得唔多,店員有介紹我地食咩!我又唔想食得太肥,甘我地就叫左豬脾飯啦!加生菜包,生菜都好新鮮唔會梅梅爛爛個種。肉又唔會太鹹,配埋生菜咪道岩岩好!豬脾當然好好食啦!肉又淋又夠咪,一d都唔鹹。其實我重想食蒜蓉包,但真係驚食唔曬好浪費,我地最後叫左生蝦,超正,我重叫左三色冰,我覺得有少少甜,下次可以叫佢唔好甘甜!其實重有好多野想試,不過實在太飽啦!下次會再黎食
今天特然心血來潮想食豬脾飯,就同朋友搵到呢間
《陸她娜豬脾專門店》,講到明食豬脾應該有d水準啦!
須然地方不算太大,只有十幾個位,比人感覺

2015-04-06 1315 浏览
是日,將軍生日所以打算食泰國菜,都有一段時間冇食泰國菜了。本來打算到小曼谷吃泰菜,但是這幾天紅日必定有好多人潮聖,所以我提議轉埸免得要等上一至兩個鐘!在openrice找到這家泰菜,雖然沒有太多食評,但見似不俗,華都又近又就腳,所以就來一試吧!價格雖比小曼谷貴些小,但對大眾泰菜這算是平價吧!竟然生蝦身刺也只是$68,那麼平可以計較甚麼!!坐下不久,有店員拿餐具,meun就在枱面。冬陰公$68 生蝦$68 金邊粉$52 生菜包$68 串燒$68 炒通菜$52 珍多冰$20 平均每道菜只是50多塊珍多冰$20 在馬來西亞吃過珍多冰的甜品 有種念念不忘既感覺,香港食唔返的感覺。這珍多冰椰汁很重, 加上綠色粉條(印尼傳統珍多冰之粉條乃用加入色素的綠豆粉所製成)。加上冰有少少稀釋了椰漿味。生蝦刺身 $68 六十幾蚊有十隻大大隻既蝦,係邊渡可以搵到?個外型好似個大菠蘿,啲蝦都好爽口,大隻就夠曬,完全唔會有雪味,個底既冰係用保鮮紙包到成個波咁,可以保持凍住個蝦。個醬係青辣椒同辣椒仔製成,個辣度一流,仲要個生蒜片係夠曬辣。冬蔭功 (細) $68 冬蔭功竟有四隻大蝦,足料程度可想而知,仲要蝦

珍多冰$20
珍多冰$20

生蝦刺身$68
生蝦加蒜
生蝦刺身 $68

泰式冬陰公$68(s)
冬蔭功 (細) $68

冬蔭功竟有四隻大蝦,足料程度可想而知,仲要蝦肉又爽又甜,仲要去埋蝦腸又乾淨又方便剝殼!不過這個冬蔭功係偏酸,唔食辣既將軍就好愛,但係我就覺得辣啲好食啲,所以小曼谷較符合我口味啦!啲菇真係好多同好鮮。
生菜包$
生菜包$68

我同將軍都好愛食生菜包,睇旅行節目先知正宗食法係一口肉碎一口菜,但係我都照用平時食法包住黎食。洋蔥,蔥,芫荽加埋香料一齊炒真係愈食愈滋味,完全冇太鹹既味道,仲要帶點微辣,好開胃,油膩感唔大因為有爽甜生菜中和一下。泰菜最愛他!
泰式炒金邊粉 $52
泰式炒金邊粉$52

其實我同友人兩個人真係比個份量嚇咗一嚇,哩個簡直係小曼谷既份量既1.5倍
,又多又重料,仲要佢唔驚蝕本既,有至少五隻蝦,啲蝦仲要係好大隻又爽口彈牙,蝦肉鮮甜又好食,仲要剝曬殼。
加上豆乾,蛋,芽菜,辣椒一齊炒, 這裡的金邊粉炒得夠乾身也夠鑊氣,配上大量的芽菜,而粉亦帶點泰國風味的甜酸味。但略嫌不見花生跡影!
馬拉盞炒通菜$
馬拉盞炒通菜 $52

沒有太多特別之處馬拉盞不太辣,菜算嫩口,又大碟。 小妹不愛吃菜,所以麻麻,泰菜必食的菜苗竟沒有!
泰式串燒$ 68(豬/雞)
串雞
串燒
串燒 泰式串燒(豬/雞)$68

配沙嗲醬食一流,每一串都足粉,串到啱岩好,平均每串都有五六件肉食,雞同豬各三串,用生菜放碟底可以吸下油!
個豬既串燒唔會太乾,仲有陣陣燒烤味,唔太辣個串燒,豬肉竟有小小爽口感覺,似豬頸肉般。雞就較重醬汁味,但都是不太辣,每粒雞肉都大大粒,沙嗲醬都唔錯,有花生香,略嫌唔辣同未算沙嗲味!!
總評:因為小曼谷的錯覺覺得泰菜份量會較少,平日和將軍在小曼谷會吃上七八碟,但這裡的份量是大碟又飽肚,其實我和將軍應點了兩樣菜,因為我倆飽到撐不下,最後打包了四串串燒和少量金邊粉回家,連通菜也是強行塞進肚子,捧腹回家才吃了$396再+$2蚊外賣盒=$398。這個價也差不多吧!算平價

評分:7.5/10

生蝦刺身$68
生蝦加蒜
泰式冬陰公$68(s)
泰式炒金邊粉 $52
泰式串燒$ 68(豬/雞)
串雞
串燒
2015-02-15 686 浏览
見佢同一商場開兩間,就試下佢係咪咁得啦咁就係地下個間買左豬脾飯…豬肉生菜包…同上層先有既蒜蓉包啦好好食…包身軟,個醬又好香…必食豬脾夠淋…個汁好正肉碎好食呀…生菜夠新鮮,不過叫左少辣,都好辣囉…但堅好食既
見佢同一商場開兩間,就試下佢係咪咁得啦
咁就係地下個間買左豬脾飯…豬肉生菜包…同上層先有既蒜蓉包啦
蒜蓉包
好好食…包身軟,個醬又好香…必食
豬脾飯
豬脾夠淋…個汁好正
豬肉生菜包
肉碎好食呀…生菜夠新鮮,不過叫左少辣,都好辣囉…但堅好食既

题外话/补充资料: 服務泰國員工好過香港員工喎…落單就搵泰國人落啦
2015-02-12
20 分钟 (外卖自取)
蒜蓉包
豬脾飯
豬肉生菜包
2014-12-17 834 浏览
最近發現一間泰國料理小店,好似只是開了半年左右,同事話樓上仲有一間分店,我較為愛來地下這間多些 ,今次點了香矛雞亦飯(38元),熱飲加5元 我加熱奶茶,這間店地方不大,有些小迫感覺,價錢稍貴,我覺得整得幾好味,華都商場食店差不多幾乎光顧了好多間,我的午餐集中在華都揾食為主,呢間叫陸她娜泰國小店覺得不錯呀,服務都OK,店員寫單好快手,香矛雞亦整得好入味,它用雞中亦,我覺得十分好味,有4隻咁多,有些食店只俾2隻呀,奶茶就一般啦 華都地下以小店為主,我光顧小店多些,陸她娜價錢不算最貴,亦不是好平個隻,它的價錢應該是中下,平均41元左右,環境只是普通啦,相比上次去元朗個間泰國料理,我覺得陸她娜好吃好多,又抵食好多,當然環境比唔上,我覺得陸她娜服務同食物肯定好好多啦,它的店鋪地方不大,勝在有小店特色,泰國料理在屯門市中心選擇亦不多,只有這間同屯門時代廣場另一間,我覺得陸她娜比屯市另一間好吃好多,我間中紎去光顧陸她娜味道:香矛雞亦整得好好吃,十分入味呀,又不會有太咸感覺,奶茶就一般啦,整體幾好吃,我全碟吃完,白飯份量剛剛好啦,白飯又不會太硬,我好怕吃到太硬白飯感覺似唔熟,軟熟剛剛好環境:地方不大,座位與座位之間有些小迫服務:這間服務OK 價錢:38-50元左右,冇套餐呀番吃:已經來了幾次地址:屯門華都商場地下

2014-12-09
2014-12-14 513 浏览
第一次寫食評。 食左陸她娜3次,通常都係睇戲前約食飯,就揀左呢間小店食。坐位不多。只有10多個。 不過店員態度都好親切,會介紹下佢的推薦的特色美食。我自已好中意食生菜包,呢到有個清邁肉碎包同出面食開生菜包好唔同。係加左一些豬的內臟。而且味道都不會過咸過濃味。較得岩岩好。 亦食過佢的蝦餅,都好彈牙。正! 仲有呢到有一d香港比較少見的特色粉面,改個名都好搞笑。遊船河,彩虹湯河呀,都係比較街頭風的泰國美食。 今日食埋佢的青咖喱豬飯。雖然咖喱中只有薯仔同豬,不過咖喱煮得很香很惹味。而我中意佢d豬肉似係用左西施肉,食落肉質係爽的。而且$38算係平啦。 市中心愈來愈少d細店,大家多多幫襯下佢地啦
2014-12-14
$42 (早餐)
  • 清邁肉碎包,青咖喱豬飯
2014-07-18 517 浏览
之前o係葵芳食過豬髀飯~ 上左癮~ 偶然o係OP見到呢間打正旗號名為''豬髀飯專門店''既餐廳~ 即刻雙眼發光~  其實自從舊年去完2次曼谷返黎~ 到依家起碼有半年冇食過泰國野~ 可能食厭左~ haha~今次再撘足泰國餐廳~ 依舊不減對泰國野食既熱情~ 因為雖然得2頁A4紙既menu~ 但好多野都想食~  今次目標係豬髀飯~ 所以放棄左湯粉麵+炸豬皮~ 留返下次先試~ 千挑萬選下~ 嗌左 招牌豬髀飯 ($40),大蝦柚子沙律 ($48),炸蝦餅 ($48),青檸梳打(叫粉麵飯+$8就得,正價$18)~ 招牌豬髀飯 - 豬髀數量唔算少~ 睇落肥肥地,但食落又唔覺~ 肉質唔鞋,加埋泰式辣汁好惹味~ 食完一舊又一舊~(上菜果陣,侍應姐姐好窩心提醒可以用調味架供應既辣汁提升味道~ 果然比原味鹵水汁美味~) 大蝦柚子沙律 - 酸酸甜甜好開胃~ 如果份量多d就好喇~  炸蝦餅 - 新鮮熱辣炸起又點會唔好食~ haha~青檸梳打 - 薄薄2片青檸,唔夠檸味~ 如果多1-2塊就好喇~ 食飽飽對住個牙籤桶玩左一輪~ 揭唔開又推唔郁~ 原來係㩒中間,跟住個蓋就會升上黎~ d牙籤就好似開花咁~ 未夠
之前o係葵芳食過豬髀飯~ 上左癮~

大蝦柚子沙律 - 酸酸甜甜好開胃~ 如果份量多d就好喇~

炸蝦餅 - 新鮮熱辣炸起又點會唔好食~ haha~

招牌豬髀飯~ 大蝦柚子沙律~ 炸蝦餅~
未夠7點已經全店滿座~ 可見受歡迎程度~

唯一缺點係成餐飯有隻烏蠅飛黎飛去~ 不過餐廳冇閂門,冇計啦~
2014-07-18
招牌豬髀飯~ 大蝦柚子沙律~ 炸蝦餅~