3K
2025-06-28 143 浏览
星期五晚加班到七點多,近近地去德福個美食廣場食埋野先走啦,見有間新開嘅花甲粉店,試下先。⭐羊肉花甲粉朋友點左羊肉花甲粉,羊肉幾多片,有羊肉香唔錯喎。花甲無沙,約有六隻。要左中辣,朋友話辣度啱啱好合佢口味😋⭐芫茜山花甲粉自己就點左芫茜山花甲粉,芫茜比羊肉貴🤔芫茜算幾多,新鮮又香口!呢碗有十隻花甲喎,碗碗唔同?辣度要左小辣,啱我口味。粉絲勁多,食極都唔見底,超飽呀😆⭐冰紅茶跟餐轉左冰紅茶,加$5都抵吖。發覺個場都幾多人食花甲粉,但佢出餐都好快,十分鐘內有得食啦。

⭐羊肉花甲粉

⭐芫茜山花甲粉

⭐冰紅茶
跟餐轉左冰紅茶,加$5都抵吖。

2025-06-27
2025-06-25 188 浏览
德福商場shopping完之後在food court碰見呢間花甲粉,原來剛剛在6月1日新開張,款式選擇都幾多,可以揀米線、粉絲或者菜底,又或者加$8轉稻庭烏冬/加底,最後二人選擇了伊比利亞橡果豬花甲粉以及無骨魚片花甲粉,套餐包飲品。伊比利亞橡果豬花甲粉,花甲粉用錫紙裝住,與普通的肉片比較,橡果豬肉片嘅肉味比較濃,花甲幾大隻,鮮甜,至緊要食落去無沙。粉絲吸收咗辣湯,醒胃又十分惹味。至於個無骨魚片花甲粉,係幾夾個花甲,大家都係海鮮,令到個湯多了一層鮮味,另外有些豆卜,幾吸味。藤椒辣魚皮都幾過癮,魚皮爽口,麻辣帶椒香,食完一塊又會想夾下一塊。

🍽️德福food court 新開咗一間食花甲粉,放工路過去試吓😋問返店員,新鮮滾熱辣6月1號開張,去到food court都見到好多人點嚟食!✨香辣肥牛花甲粉 $69✨香辣鮮味鴨血花甲粉$64可以自行搭粉絲、烏冬、米線,仲可以配菜底。辣度可以調,仲配有一包紙包飲品,解渴一流!😆一打開錫紙,就聞到熱辣辣嘅花甲粉勁香仲滾下滾下咁,好有驚喜令人有哇一聲嘅感覺~花甲份量多,而且新鮮又夠大隻,食落好鮮甜,配埋有好多蔥同芫荽嘅湯,再加埋吸味嘅粉絲同辣椒食落好惹味~同埋份量都好大,小鳥胃嘅可以兩個人分一碗,然後再點配其他小食😋

✨香辣肥牛花甲粉 $69
✨香辣鮮味鴨血花甲粉$64

2025-06-23
  • 香辣鮮味鴨血花甲粉
2025-06-23 187 浏览
星期六放假去咗九龍灣行吓,見到佢哋food court有一間6月頭新開嘅花甲粉,星期六都仲有下午茶餐,非常抵食,所以就決定試吓!我哋嗌咗兩個餐,分別係 伊比利亞橡果豬花甲粉🐷$59 同埋 香辣鮮味鴨血花甲粉🦆 $54,每兜花甲粉都有八隻大大隻既花甲,洗得好乾淨完全冇沙~兩款配料各有特色,我自己就覺得鴨血更加惹味😋😋花甲粉除咗可以揀粉絲做麵底之外,仲可以轉菜底、米線 或者 +$8轉日本稻庭烏冬,驚唔夠飽想加底既話都係$8咋~套餐已經包左紙包飲品,我地就揀左道地巨峰提子汁🍇 同埋 道地烏龍茶🫖另外,我哋仲叫咗蒜香焗金菇🍄‍🟫$19 做小食,估唔到呢個蒜蓉金菇撈埋落個花甲粉到咁好食,推介大家嗌返個,配搭花甲粉一齊食,超正!

2025-06-23 129 浏览
九龍灣德福food court多咗好多嘢食,今次試咗喺正門口嘅陳仔花甲粉可以揀粉絲之外,仲可以揀菜底,想食少啲輕盈啲都冇問題呢度都幾多款口味材料可以選擇,仲有下午茶,可以食平啲,份量少啲但都夠飽🥢芫荽山花甲粉自己好鍾意芫荽,所以要咗芫荽山花甲粉,配原本嘅粉絲,粉絲份量超多,花甲尚算大隻清甜新鮮,原來飲食都幾爽粉絲,即使係話下午茶,但份量覺得都冇特別太少,女仔食都有少少食唔晒🥢伊比利亞橡果豬花甲粉要咗菜底,伊比利亞橡果豬有豬味有質感,幾好食,最欣賞湯底清甜,飲咗幾啖都唔會太鹹,好味🥢藤椒爽脆魚皮揀埋小食試吓,呢款預備我自己好鍾意,口感爽脆,有啲辣椒油、藤椒味道,味道刺激食唔停口

可以揀粉絲之外,仲可以揀菜底,想食少啲輕盈啲都冇問題

🥢芫荽山花甲粉

🥢伊比利亞橡果豬花甲粉

🥢藤椒爽脆魚皮

2025-06-23 121 浏览
香辣伊比利亞橡果豬花甲粉伊比利亞橡果豬花肉質唔錯, 呢個轉左米線底但份量比想像中多好多, 建議食唔到辣既可以揀唔辣或者微辣就好, 試左啖朋友既小辣真係有料到🤣鮮味鴨血花甲粉鴨血配花甲原來係咁好食, 花甲處理得幾好 完全唔會有沙, 微辣被粉絲吸左啲湯汁好夠味!! 粉絲同啲料既份量都好足夠, 差啲食唔哂🫣紙包飲品係包埋, 有道地烏龍茶/ 綠茶, 巨峰提子汁, 而可樂就都係加$5都抵食每款都有得調整辣度, 粉絲底郁可轉菜底 / 米線, 又或者+$8轉日本稻庭烏冬/加底。堂食既話仲有個石鍋保溫!! 不過我地諗住慳時間就外買走, 佢都有錫紙包住保溫!!!
香辣伊比利亞橡果豬花甲粉

鮮味鴨血花甲粉

2025-06-17
2025-06-18 201 浏览
德福二期既foodeli 美食廣場選擇都幾,樣樣野都好想試吓‼️最後揀左陳仔花甲粉。眼見都唔少人食緊呢個包住錫紙既花甲粉‼️試咗個香辣肥牛花甲粉,中辣,配左粉絲,打開個錫紙,香味已經湧緊出黎,粉絲吸晒個湯底精華‼️我覺得辣到啱啱好,非常惹味,最後飲咗大半碗湯,花甲新鮮的,大概有10粒,都算飽滿。朋友食咗個鮮味鴨血花甲粉,唔辣的,我覺得花甲粉一定要配辣湯😂😂。另外套餐加咗$29配咗個香辣魚皮,份量正常,同朋友share,魚皮都算得上爽口彈牙,味道不過不失。PS.下次會挑戰大辣
PS.下次會挑戰大辣
肥牛花甲粉
题外话/补充资料: 套餐包250ml盒裝烏龍茶
2025-06-13
肥牛花甲粉
2025-06-16 358 浏览
最近見九龍灣food court開咗一間食花甲粉,好開心九龍東終於有得食呢樣嘢啦。因為呢間舖喺food court入邊,所以要自己搵位,呢個有少少唔方便。由於見到有黃牛,於是嗌咗個黃牛花甲粉同埋加咗錢叫咗個麻辣魚皮。和牛花甲粉揀咗小辣,不過辣嘅程度唔算好大,香辣嘅味道幫個湯底加咗,黃牛質素好高,好軟腍腍。花甲就藏咗喺底,食得出花甲好鮮甜,食物質素唔錯。然後麻辣魚皮對於食辣嘅朋友嚟講好出色,唔食得辣嘅可能真係要諗諗,因為魚皮出邊食都好貴,依家加購其實都好抵,套餐仲包埋嘢飲。
第一次去食,見佢賣相唔錯,講明花甲粉,希望湯底同質素有返咁上下。我叫了黑毛豬花甲米線,加$8轉烏冬,但當日取餐時,發現沒有轉烏冬,叫佢換返,佢真係就咁掹走啲位置,仲剩返一兩條,然之後加個$8嘅烏冬落去,賣相即刻差咗好多,我埋位食,湯底沒有期待中的花甲鮮味,烏冬好似仲未煮夠,有啲好似硬硬地戀戀地嘅感覺,整碗麵偏淡口,但價錢差不多要$80 ,相對其他同類型食肆,似乎質素差很多,豬肉沒有醃製,原味,花甲唔似新鮮,雪藏多啲,整體感覺失望😓

2025-06-10 335 浏览
下午茶餐幾抵,下午茶餐花甲粉只需$38,包紙包飲品一盒。我揀左微辣,唔知係咪因為新開張,微辣都至少有譚仔3小辣,分分鐘2少辣都黎,辣到我流曬眼淚😂(我平時食開譚仔4小)睇落好似好少粉絲,但食落份量ok,女仔食一定夠飽。印象中大約有12-14隻花甲,勝在花甲數量足料,味道符合價錢。茶餐加配小食減$10,藤椒爽脆魚皮 $39 -$10 =$29蚊。份量唔細,爽脆度高,但隻辣味一般,有啲後悔嗌左。整體而言,下午茶餐係值得一試既👍係幾平。但唔食得辣千奇唔好嗌辣
下午茶餐幾抵,下午茶餐花甲粉只需$38,包紙包飲品一盒。

整體而言,下午茶餐係值得一試既👍係幾平。
但唔食得辣千奇唔好嗌辣
花甲粉絲 (下午茶餐連飲品)加配魚皮