2024-02-16 197 浏览
原本諗住去太興食小炒,點知我阿爸即興話要食陳勤記滷水鵝,當時6:30pm,可能時間尚早,未見有其它客人,我哋嗌咗一碟上裝滷水鵝,一個滷水拼盤及其他,😩從未食過咁霉嘅滷水鵝肉,拼盤就好似餸頭餸尾俾拼埋一齊,作為一家有米芝蓮標籤的食店,真的莫名其妙,我只有怪自己冇睇清楚食評,冇及時阻止我阿爸😔絕對認同寫負評的朋友🙏🏼
絕對認同寫負評的朋友🙏🏼
2024-01-17 248 浏览
平日放工食晚飯,看見小菜價錢$128包一個主菜一個湯一個白飯或白粥。首先小菜份量,少得驚人。先唔講好唔好食,睇相都知道所謂小菜一碟,而個碟係同我手掌差不多大,我想而知個份量係有幾多。然後身為中餐廳,佢難得有白粥俾我揀,所以決定試吓點知嚟到原來係白飯溝水…(出面隻碗嘅,通常係我由呢個白粥入面倒出嚟的) 我哋實在唔明點解呢一間餐廳拎到米芝蓮可能佢只係拎咗陳勤記嘅名去做加盟店背後老闆完全唔理餐廳食物質素。可能叫潮州菜會好食啲,但係如果晚市套餐做得唔好,不如唔好出。$128(+10%) 其實唔平。

(出面隻碗嘅,通常係我由呢個白粥入面倒出嚟的)

$128(+10%) 其實唔平。
2023-10-11 458 浏览
同媽咪食飯,選擇了媽咪喜歡的潮州菜。見到康城商場有陳勤記呢間米之蓮餐廳,決定帶媽咪去試一試。沙嗲牛肉炒河粉 $86份子十足的河粉不會很油膩,沙嗲醬汁香濃帶有花生香味,牛肉同每條河粉均勻地沾上醬汁,味道濃郁美味,十分推薦。碧綠川椒雞 $80本身以為這是一道川式重辣的菜式,但進食時發現是不辣的,連不喜好食辣的媽咪都食到。雞球有川椒粉的特別香氣,加上醬油同滿滿的鑊氣,味道相當有驚喜。雞球肉質嫩滑多汁,十分惹味香口,下飯一流。伴碟的川椒葉炸到十分脆身,口感有如紫菜,很特別。椒鹽鮮魷 $128椒鹽鮮魷同樣出色,炸粉同魷魚不會分離,調味惹味香口,不會有油膩感,十分滿足。餐廳炒河同小菜同樣美味,有滿滿的鑊氣,值得一試。

沙嗲牛肉炒河粉 $86

碧綠川椒雞 $80

碧綠川椒雞

椒鹽鮮魷 $128

椒鹽鮮魷

餐廳炒河同小菜同樣美味,有滿滿的鑊氣,值得一試。
2023-09-30
碧綠川椒雞
2023-07-20 684 浏览
陳勤記鹵鵝飯店1948是一家以鹵味為主打的餐廳,提供了豐富多樣的菜單選擇。當我進入餐廳時,立刻被它懷舊的裝潢和舒適的用餐環境所吸引。餐廳的氛圍溫馨,帶有濃厚的家的感覺,讓我感到放鬆和舒適。餐廳的特色菜品之一是鹵鵝飯。我點了一份鹵鵝飯作為主菜,它的味道令我驚艷。鵝肉經過精心烹製,肉質鮮嫩多汁,鹵味醇厚。鵝皮酥脆,讓人垂涎欲滴。米飯蓬鬆香潤,與鵝肉的鹵汁完美融合,每一口都帶來滿滿的滿足感。此外,餐廳還提供其他的鹵味菜品,如燒鵝、燒肉等,讓顧客可以根據自己的喜好進行選擇。除了鹵味菜品,餐廳還提供了一系列的小吃和配菜。我品嚐了他們的招牌鹵雞翼,雞翼經過醃製和烹煮,味道鮮美,肉質嫩滑。此外,他們的鹵蛋和豆腐皮也很受歡迎,口感豐富,味道美味。餐廳的食材新鮮,用料實在,這使得他們的菜品更加美味和有特色。

2023-05-16
用餐时段
成日會聽到話「香港人鍾意食乜、鍾意食乜乜乜」,我身邊的香港人,很多都喜觀吃潮州菜。至於我自己,更加是潮州菜的粉絲。我不是潮州人,但不知何故自少家人都定時定候會去食潮州菜,鹵水、蟹棗、凍魚凍蟹、方魚蠔仔肉碎粥、水瓜烙等等,百吃不厭。但每每包含有凍魚凍蟹的一餐,消費都不簡單,就算是想當年我還是夜遊人的年代,凌晨時份去街邊潮州打冷,也是一種高消費行為。今晚去了本來舊址在上環、搬到將軍澳康城商場的「陳勤記鹵鵝飯店」,期待已久。陳勤記75年老字號,獲得10年香港米芝蓮必比登推介及多個餐飲業美譽,貨真價實絕不欺場,12人晚飯每人$350落樓,除了沒點凍蟹,想吃的都齊了,非常親民,出品亦好。雖然將軍澳對我來說不甚就腳,但商場泊車方便500元消費也有3小時免費泊車,若論性價比,吃潮州菜來陳勤記是一個很好的選擇。另外他們推出了即食包及醬料,大受市場歡迎。今年他們75周年大日子,期待有更多新品及優惠給我們這班喜歡潮州菜的「自己人」!
2023-04-12 835 浏览
在商場尾端,不顯眼,午餐價格比連鎖茶餐廳貴dd,但值得吃,又坐得舒適。滷味炒飯炒麵份量是超大, 比平常多10%-30%飯, 但小菜的飯就是好細碗,適合女生,而且不設添飯,男同事不夠飽。但小菜真好味,夠鑊氣,大酒家水準。
每次經過都想試下既米之連餐廳, 今次終於相約幾個朋友一齊去食個晚飯坐低見到晚餐set dinner價錢都合理就叫左個4人餐, 人均都係$100左右, 好ok- 食物份量: 非常細碟, 4個男士保證食唔飽- 味道: 作為一間潮州打冷, 個老水拼盤真係好一盤.. 唯一好食既係個炒飯幾夠鑊氣- 服務: 呢個超離譜!! 上錯菜式.. 店長突然收起一碟食左一半既小菜, 神不知鬼不覺地交回廚房, 補返滿後再重新上到另一張台.. 都係冇下次

- 食物份量: 非常細碟, 4個男士保證食唔飽

都係冇下次
2023-02-03
1948年的老店,没有花里胡哨。鹅肉的texture方差很大,有的部位费牙,有的部位软糯。卤水味道挺humble, 咸甜鲜都平衡的好,老卤水了,浸润的米饭吃了好多。选了当日的凉瓜咸骨汤,微微苦清凉,不功不过。店员态度很好,hostess欢迎了一人食;server专门提醒汤要额外加钱,还嘱咐了点送的饮料;问收拾餐桌的阿爹纸巾在哪里,也专门帮忙拿来。印象很好,下次路过会打包卤味。
卤水鹅饭
2022-12-11 633 浏览
日出康城嘅餐廳選擇唔係好多,行行下見佢係米芝連餐廳,就入咗去試吓。-💔滷水鵝飯招牌滷水鵝,$78得唔係好多鵝肉,俾嘅部位亦有好多都好肥,有好幾舊係皮下面就係脂肪同骨,似係啲頭頭尾尾嘅位。滷水亦唔香唔好味,唔夠送飯。呢個價錢買呢個質素,完全唔值。👎🏼-💔蠔仔肉碎泡飯見餐廳入面嘅人唔係食鵝飯就係食蠔仔泡飯,咁應該會幾好食啦。雖然蠔仔都幾多,有大有細,但係就每一粒都好腥😣,食咗兩三粒就頂唔順。-總括來說就係唔使嚟試。
💔滷水鵝飯
滷水亦唔香唔好味,唔夠送飯。
呢個價錢買呢個質素,完全唔值。👎🏼
💔蠔仔肉碎泡飯
見餐廳入面嘅人唔係食鵝飯就係食蠔仔泡飯,咁應該會幾好食啦。
總括來說就係唔使嚟試。
2022-10-11 788 浏览
. 陳勤記鹵鵝飯店1948 🐦呢間紮根香港70多年的陳勤記鹵鵝飯店😳由上環老字號舊舖,搬到將軍澳康城商場🫢連續9年獲米芝蓮推介既潮州菜館👍🏼就黎試一試,潮州鹵水鵝係咁咪咁值得一試🫢#冬甩仔女_康城#冬甩仔女_打冷🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻鹵水鵝飯🐦🍚 (6.8/10) $78鹵水鵝賣相、色澤都吾錯😋份量都有約8-9件左右🙋🏻‍♀️肉質食到淡淡鹵水味,用左吾同既香料製。食落吾會太油膩或過韌身😋點埋個白醋食👍🏼味道不過不失🫢👦🏻凍檸茶🍋🥤(7/10) 跟餐🍩冬甩小資訊🍩1️⃣免收另一✔️💲抵食:6.8/10👅好味:6.8/10🍩推薦:6.8/10📍陳勤記鹵鵝飯店1948 (將軍澳)將軍澳康城路1號The LOHAS3樓353B號舖🕛1100-2130(Mon-Sun)
[康城美食推介🍽 ] 陳勤記鹵鵝飯店1948 🐦

1️⃣免收另一✔️

💲抵食:6.8/10
👅好味:6.8/10
🍩推薦:6.8/10

📍陳勤記鹵鵝飯店1948 (將軍澳)
將軍澳康城路1號The LOHAS3樓353B號舖
🕛1100-2130(Mon-Sun)
2022-09-18 618 浏览
杏汁豬肺湯鹹到飲得出係金華火腿汁碗湯65蚊少過茶餐廳例湯豬肺得三粒骰仔咁大粒椒鹽九肚魚122蚊數得出得八九條碗肉碎粥淡茂茂蠔仔大約一cm大 得幾粒海蜇手撕雞 海蜇係梅嘅蠔餅得堆粉 蠔仔得幾粒今晚餐飯可以講係垃圾
杏汁豬肺湯鹹到飲得出係金華火腿汁

今晚餐飯可以講係垃圾
2022-09-18
外卖自取
2022-09-15 424 浏览
食咗兩三次午飯,平時都係得幾件鵝而啲肉都係薄到張紙咁,今次仲衰,成碟肥肉,成$80一個飯得兩件係有薄肉,超搵笨!我都好少寫食評但真係好嬲要負評佢,好難再幫襯!😡
2022-09-15
2022-04-09 1102 浏览
陳x記號稱自己出名潮州嘢,拿手好戲係滷水料理。咁我行過就試下外賣叫個滷水鵝片,睇下味道如何啦首先,我對間嘢都有d預期,而且本身價錢都唔係特別平,所以更加希望食到好嘢點知,買返來食無兩件,就開始勁多碎骨,d骨又碎又細,隱藏喺唔同餓片之中,每次咬親d牙都痛到pk… 仲有就係,d醬汁俾得好小,好孤寒,俾多小小會蝕本?真心建議呢間嘢,把刀唔利好心就磨下佢,或者換過把啦,你d嘢切成咁,點食呀。話曬你收費又唔係特別平。

滷水鵝片
2022-02-20 1004 浏览
門口🦸🏻‍♀️接代員/收銀員,極為惡劣,問佢有咩好推介,極度敷衍, 好不耐煩,好快講咗三個菜俾我哋聽,沙嗲炒牛河,燒鵝飯,仲有一個唔記得,咁聽唔清楚梗係問多次㗎啦,就回覆我地:頭先咪講左俾你聽米喺嗰d囉!又成日話自己7十幾阿👴🏻果年果代設立,拎左好多獎,唔係買返黎。問非所答,咁咪聽佢講囉,三個推介點咗其中兩個,聽啲燒鵝又柴又老又無味,好奇講笑問下點解一碟無菜譜一碟有既呢?令一個男人👨🏼‍🦳就衝過黎大大聲問:邊個無菜譜,喔無咪俾你囉!成碟放喺台面,大手推開,飛麻黎隻碟飯到! 好似好型咁,多口問句啫,好似我地想呃佢碟野咁,個態度好唔忿氣,好似有人屈佢哋咁,碟所謂招牌沙爹炒河,沙爹得少少花生味 ,,仲要喺啲汁就咁淋面,啲河粉痴埋一舊舊,最慘喺啲牛肉,得個淋字,完全無味,最後杯凍檸茶我飲左兩淡,有茶色但完全無味!令外杯凍奶茶又係咁!⚠️未見過一間鋪頭,樓面,侍應,水吧,廚房都差成咁‼️係呀,係好多獎,以前拎過囉!!而家⁉️⁉️

碟所謂招牌沙爹炒河,沙爹得少少花生味 ,

2022-02-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-01-23 854 浏览
疫情關係第一次幫親佢外賣,出面餐牌寫外賣小菜配白飯,心諗呢個價錢,都應該係一盒小菜,外賣一碗飯另上。結果就叫咗個芥蘭炒雞球和涼瓜炒豬頸肉,點知俾出嚟既唔係整盒小菜,飯盒同出面雙餸飯一樣,分兩格,2/3裝了白飯,1/3格裝了餸菜,基本上佢係賣單頭飯,唔係賣小菜。一打開就知唔係即炒,又唔熱,食物質素仲差過出面雙餸食,份量小過人家一半,但賣緊人地兩倍價錢。疫情當下,大家都捱,但無必要連呢啲外賣錢都呃得咁過份,飯盒當小菜賣,食水咁深,搵鬼幫親。
2022-01-22
等候时间
5 分钟 (外卖自取)