2025-02-06 866 浏览
:高妹最鍾意推介Lunch👍🏻成日捐窿捐罅搵個正Lunch 😝今次係靚靚泰菜 夠靚打卡又好味仲喺地鐵站上蓋既商場入面添😍好方便等高妹話你知💬 食親泰國嘢都要飲泰茶 估唔到呢度連泰茶都有兩款 各有特色 原味泡沫奶茶上面有層奶蓋 令到奶茶特別香特別滑 而泰式奶茶拼自家奶茶雪條 一開始入口會覺得唔夠甜 但係當雪條溶咗嘅時候 味道啱啱好 仲有成支茶俾你慢慢倒 打卡Able📸 以為平平無奇嘅白咖喱雞扒飯 雞扒超多汁 而且勁大塊一個人未必食得晒 泰式和牛肉碎炒闊河粉呢個有少少難夾 不過個味道真係好好食好惹味 我哋都全部食晒 當然有食佢嘅靚靚Tiramisu啦 佢嘅座位都好寬敞 坐喺度食個lunch傾吓偈都幾開心 平日個lunch$78就有交易 下午茶都係$48起 假日就有少少分別 價錢都幫你哋check埋 快啲bookmark laaaa

高妹最鍾意推介Lunch👍🏻

當然有食佢嘅靚靚Tiramisu啦
佢嘅座位都好寬敞 坐喺度食個lunch傾吓偈都幾開心
平日個lunch$78就有交易 下午茶都係$48起
2025-01-31 837 浏览
野食完全冇味,得個樣靚。叫個椰汁酸雞湯,完全酸都唔酸下 乜味都冇,啲雞根本就係海南雞掉落去煲湯。一個餸係咁都算,叫咗三個餸全部都係乜嘢味都冇,完全唔係泰國菜嘅味道。真係可以用難食嚟形容,建議唔好去!
野食完全冇味,得個樣靚。
真係可以用難食嚟形容,建議唔好去!

2025-01-28 987 浏览
餐廳裝修設計很有心思,店內外都有打卡位。而且座位寬敞舒適,非常適合三五知己、家庭聚餐或者情侶約會的好地方。泰式生蝦刺身 用小酒杯裝著生蝦,賣相吸引,打卡必點。生蝦口感彈牙,配上秘製泰式醬汁,味道酸酸辣辣,非常滋味。生蝦刺身還配有炸蝦頭和沙律菜,蝦頭炸得酥脆可口。棕櫚糖炭燒三黄雞(半隻) 三黃雞份量十足,外皮香脆,雞肉入口嫩滑。三黃雞旁還配有醬汁、堅果和大大片菠蘿,口感和味道更加豐富,必點之選。冬蔭功濃汁虎蝦意大利麵意大利麵吸盡冬陰功醬汁的味道,香辣惹味。而虎蝦和青口都鮮味十足,確是一道色香味俱全的Fushion 菜。豬肉肉丸濃湯船麵 湯底濃郁,米粉吸滿了湯汁,而且口感Q彈,非常滋味。西柚冰涼特調 賣相吸引,口感清新,非常好喝。
泰式生蝦刺身
棕櫚糖炭燒三黄雞(半隻)
冬蔭功濃汁虎蝦意大利麵
豬肉肉丸濃湯船麵
湯底濃郁,米粉吸滿了湯汁,而且口感Q彈,非常滋味。
西柚冰涼特調
賣相吸引,口感清新,非常好喝。
2025-01-26 1081 浏览
🌿最近去咗尖沙咀呢間泰西fusion菜,走西式田園風,環境座位舒適,感覺優雅,女仔一定會鍾意。餐牌選擇多到令人想試晒佢!🌟泰式生蝦刺身,擺係shot杯入面,蝦肉彈牙,配搭埋酸辣醬,真係好醒胃!🔥香辣泰式炒闊河香噴噴,雖然有少少辣,但味道勁惹味,好味到想食多碟!如果份量再多啲就更加滿足啦!😋我仲試咗幾款小食,炭燒魷魚鬚彈牙juicy;炭燒泰北豬頸肉配青芒沙律,青芒好甜好好味;泰式鹹蛋黃單骨雞翼鹹香得來又唔膩!🥭最後,椰香芒果黑糯米飯賣相吸睛,一層芒果一層黑糯米,加上脆脆嘅椰子片同糖漿,口感豐富,唔會太甜,好啱我口味!

🌿

🌟

🔥

😋

🥭

2025-01-22 1063 浏览
好有泰國風味嘅一間泰西fusion餐廳😍每一樣都值得一試🇹🇭如果你鍾意泰國菜唔好錯過呢啲美味 😋=====================Food list📌🧋原味泰茶配自家奶茶雪條😍奶茶雪條滑溜溜甜度啱啱好搭配泰茶嘅香氣真係令人回味無窮 ☕️🍦🥭椰香芒果黑糯米 椰香味好濃黑糯米煮得恰恰好 芒果嘅鮮甜同椰奶嘅香滑完美結合食一口就停唔到 🥭🍚🧋泰式泡沫奶茶 奶泡厚厚嘅飲落去好有層次感香濃嘅茶味加上奶香真係一流 🥤😍🐣泰鹹蛋黃金單 就係另一個驚喜鹹蛋黃酥脆香濃咬落去有種滿足感真係好適合當下酒小食 🍳👍外脆內嫩味道好入味加上特製醬汁真係食到唔想停手 🍗🔥🇹🇭阿閒泰幸運炭烤拼盤🥰有多款肉類炭烤味道濃郁肉質鮮嫩伴隨嘅醬料都好有特色食完令我心情大好 🎉🥳

=====================
Food list📌

2025-01-21 1044 浏览
📍 阿閒泰{尖沙咀}@ahan.thai平時真係好少會喺尖沙咀食飯!但係依一間餐廳我已經係食第二次lunch餐牌定期會更新餐單 唔會食到悶而且lunch同下午茶都有唔同嘅優惠🩵平日午餐$78起、下午茶$48起假日午餐$108起、下午茶$63起🩵就算週末同個friend出嚟食個hightea都唔會肉痛😆✨ 班尼迪蛋烤雞扒吐司.半流心雞蛋🥚一切岀黎流心蛋黃湧岀黎😍煎得剛好嘅雞扒,雞皮有少少燶邊,口感味道冇得頂,雞皮下面仲配埋泰式荷蘭醬,剛好可以去除雞皮下面嘅脂肪油膩感,再配埋剛烘好既多士🍞中間夾住洋蔥紅蘿蔔絲,增添左不少嘅飽肚感🥯✨ 泰滷無骨豬手飯 配溏心蛋炆得好入味嘅豬手,味道帶甜,滿滿的膠原蛋白,一啤都不肥膩,配埋糖心蛋撈白飯🍚好快就食光了!✨ 泰北咖喱雞麵黃咖哩雞肉飯吃起來是濃郁又溫和的口味和日式咖裡不一樣的是多了一份豐富香料調味其中還有椰汁的香氣 咖哩調味相當好吃咖喱好香滑又惹味 椰奶香非常濃郁撈飯食一流 牛肉好足料仲好入味🐮✨ 阿閒泰氮氣冷泡檸檬茶飲完特別提醒😌✨ 阿閒泰奶綠玉露煎茶融合濃郁奶香,順口不甜膩。
📍 阿閒泰{尖沙咀}
@ahan.thai
平時真係好少會喺尖沙咀食飯!
但係依一間餐廳我已經係食第二次lunch
餐牌定期會更新餐單 唔會食到悶
而且lunch同下午茶都有唔同嘅優惠
🩵平日午餐$78起、下午茶$48起
假日午餐$108起、下午茶$63起🩵
就算週末同個friend出嚟食個hightea都唔會肉痛😆

✨ 班尼迪蛋烤雞扒吐司.
半流心雞蛋🥚一切岀黎流心蛋黃湧岀黎😍

撈飯食一流 牛肉好足料仲好入味🐮
✨ 阿閒泰氮氣冷泡檸檬茶
飲完特別提醒😌
✨ 阿閒泰奶綠
玉露煎茶融合濃郁奶香,順口不甜膩。
2025-01-18 960 浏览
叫左個pad thai 未食過咁難食又苦又酸又澀 食過咁多間泰國野都未試過有咁難食同埋有叫到魚露單骨雞翼隻雞翼一啲調味都冇,又苦又柴點完個魚露之後冇乜分別仲嗌咗個豬肉麵個船麵啲麵餅好似未煮熟咁樣硬過我條命啲豬肉好嚡,個湯底仲要好甜 得個死甜仲嗌咗個沙律醬粟米個粟米還粟米沙律醬還沙律醬一啲都唔夾我5:50入座 6:20都未上齊啲餸佢同我講我話last order 要準備交台催我走明明話九點交枱入到座催我埋單嘅時候就已經話七點要交枱
叫左個pad thai 未食過咁難食
又苦又酸又澀 食過咁多間泰國野
都未試過有咁難食

同埋有叫到魚露單骨雞翼
隻雞翼一啲調味都冇,又苦又柴
點完個魚露之後冇乜分別

仲嗌咗個豬肉麵個船麵
啲麵餅好似未煮熟咁樣硬過我條命
啲豬肉好嚡,個湯底仲要好甜 得個死甜

仲嗌咗個沙律醬粟米
個粟米還粟米沙律醬還沙律醬一啲都唔夾

我5:50入座 6:20都未上齊啲餸
佢同我講我話last order 要準備交台催我走

明明話九點交枱入到座催我埋單嘅時候就已經話七點要交枱
2025-01-18
  • 清水
2025-01-13 934 浏览
尖沙咀好吃推介Fusion西式泰菜,Café 式裝潢,適合聊天打卡。必飲推介✅自家泰茶配泰奶雪條推薦美食🦐泰式生蝦刺身🥭蟹肉芒果牛油果他他🥙碳燒豬頸肉配青木瓜沙律🍲冬蔭公海鮮湯
尖沙咀好吃推介
Fusion西式泰菜,Café 式裝潢,適合聊天打卡。

必飲推介
✅自家泰茶配泰奶雪條

推薦美食
🦐泰式生蝦刺身
🥭蟹肉芒果牛油果他他
🥙碳燒豬頸肉配青木瓜沙律
🍲冬蔭公海鮮湯
2024-12-28 1852 浏览
尖沙咀坐得好少少又唔算貴嘅午餐,呢間泰式菜就係唔錯嘅選擇。炭燒雞扒濃湯船麵,揀了幼麵。呢碗船麵可以話係一個非常豐富嘅選擇!炭燒雞扒香氣十足,外層微微焦香,雞肉嫩滑多汁,夠哂入味。配埋濃郁嘅湯底,湯底醇厚,帶有微辣同少少香料嘅甘香味,幼麵口感煙韌。冬蔭功虎蝦湯麵,揀了米粉。湯底好香辣。虎蝦新鮮爽口,米粉滑嫩,好惹味。小食加了泰式單骨雞翼及鹹蛋黃薯條。泰式單骨雞翼,雞翼炸到金黃香脆,但內裡肉質仍然保持嫩滑。調味方面用咗泰式風味嘅醬汁,帶少少酸辣味,完全唔會覺得膩口,非常適合作為小食。鹹蛋黃薯條外層均勻地裹上鹹蛋黃醬,鹹香濃郁。飲品泰式季節茶及即磨咖啡。熱泰式季節茶帶有微微嘅香料氣息,而即磨咖啡就充滿香濃嘅咖啡豆味道。
尖沙咀坐得好少少又唔算貴嘅午餐,呢間泰式菜就係唔錯嘅選擇。

小食加了泰式單骨雞翼及鹹蛋黃薯條。

2024-12-24 2115 浏览
今日出尖沙咀逛街,晚飯同阿女去食泰國菜,K11《阿閒泰》是一個好選擇,食物品種夠多,環境唔錯,感覺舒適。脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬(3件)~軟殼蟹香脆可口,用軟軟米紙捲著,配牛油果醬令味道更上一層樓。豬肉肉丸濃湯船麵(泰國卷粉)~大大件豬肉夠淋,泰式豬肉丸好彈牙,卷粉掛滿香甜船麵湯汁,其他配菜有豬紅、炸豬皮、芽菜等等。大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯~辣辣地嘅冬陰功好醒胃,鮮蝦大大隻,仲有青口、八爪魚,有機糙米飯好有益,食落有口感。泰式奶茶忌廉牛角包窩夫~甜品在手機落單時可以按"叫起",熱辣辣即叫即做,鋪上奶茶忌廉又香又滑,仲有佢出名嘅奶茶雪條,唔會太甜,正!阿閒泰奶綠 ~賣相好靚,飲落好香。
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬(3件)~
豬肉肉丸濃湯船麵(泰國卷粉)~
大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯~
泰式奶茶忌廉牛角包窩夫~
阿閒泰奶綠 ~
賣相好靚,飲落好香。
2024-12-17
2024-12-23 1750 浏览
話說K11 Art有兩間餐廳成日都見到但都冇食過,喺正電梯口都幾大間~有時真係好掛住泰國嘅嘢食,所以今次終於去咗試!舖頭裝修得都幾靚,見到都幾多女仔去食!睇咗一陣佢哋餐牌覺得好多種類好多都想叫😂因為佢哋啲嘢食都幾特別咁~-泰式生蝦刺身🦐第一次見生蝦係用shot杯嘅形式上!另外隔離仲有個沙律,上面有兩個炸咗嘅蝦頭~蝦頭炸得啱啱好!好好味!另外生蝦肉質鮮甜,搭配的綠色泰式醬汁恰到好處,好開胃😋-棕櫚糖炭燒三黃雞半隻🐔呢個因為製作需時,要等20分鐘左右~但係覺得好值得!炭燒三黃雞的外皮酥脆,肉質嫩滑,充滿了棕櫚糖的香甜味,如果份量多啲就好啦🥹另外側邊仲有新鮮嘅菠蘿,同埋有啲應該係自家製用糖炒咗嘅Nuts,好香脆!-印度薄餅🍕第一次見係冇切開🤣外皮都算酥脆-泰式醉貓炒黑毛豬肉手工卷粉🍜佢嘅手工卷粉,有啲似平時中式腸粉~做得非常Q彈!反而覺得黑毛豬如果豬味濃郁少少就完美啦~-冬陰功冰涼特飲🍸呢一個係諗住試伏嘅心態去叫嘅🤣佢可以叫無/有酒精,我哋叫咗冇酒精~入面真係有冬陰功嘅材料,好有冬陰功的獨特風味!第一次嘗試辣嘅飲品,都幾特別🤣平時同我一樣鍾意食辣嘅人可以試吓依杯🤣比起一般冬陰功辣!加埋佢係有

舖頭裝修得都幾靚,見到都幾多女仔去食!

-泰式生蝦刺身🦐

-棕櫚糖炭燒三黃雞半隻🐔

-印度薄餅🍕
第一次見係冇切開🤣外皮都算酥脆

-泰式醉貓炒黑毛豬肉手工卷粉🍜

-冬陰功冰涼特飲🍸
呢一個係諗住試伏嘅心態去叫嘅🤣佢可以叫無/有酒精,我哋叫咗冇酒精~入面真係有冬陰功嘅材料,好有冬陰功的獨特風味!第一次嘗試辣嘅飲品,都幾特別🤣平時同我一樣鍾意食辣嘅人可以試吓依杯🤣比起一般冬陰功辣!加埋佢係有氣既,整個人都感覺神清氣爽
2024-12-23 1561 浏览
K11 都有好幾間餐廳,今次黎食阿閒泰,主打泰國菜,但係又加入西式元素,既有傳統泰菜,亦都有啲創新菜式,泰式調味配上意粉、燴飯,幾新鮮~1⃣️ 炭燒牛肉配青芒沙律($128)牛肉食落好香,有肉汁,而且都幾多片~底下既青芒沙律夠爽,配合埋一齊好開胃。2⃣️ 脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬(3件)($78)軟殼蟹好脆,仲包入幾片酸薑,牛油果醬帶少少青醬香味同酸甜感,味道豐富。3⃣️ 炭燒香茅雞肉串燒($56)雞肉好大塊而且厚肉,用原條香茅貫穿,好食!4️⃣ 炭燒魷魚鬚($58)魷魚鬚食落彈牙,面頭仲有啲蔥蒜👍5️⃣ 沙律醬烤粟米條($58)粟米粒粒爽甜,面頭加上沙律醬去烤,再灑上芝士粉,幾特別~6️⃣ 大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯($158)冬蔭公醬汁好濃,而且辣度比我想像中高,好惹味🔥配料幾多,有大蝦、魷魚鬚、菇、青口,呢個冬蔭功燴飯既配搭我鍾意!

1⃣️ 炭燒牛肉配青芒沙律($128)
炭燒牛肉配青芒沙律

2⃣️ 脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬(3件)($78)
脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬

3⃣️ 炭燒香茅雞肉串燒($56)
炭燒香茅雞肉串燒
雞肉好大塊而且厚肉,用原條香茅貫穿,好食!

4️⃣ 炭燒魷魚鬚($58)
炭燒魷魚鬚
魷魚鬚食落彈牙,面頭仲有啲蔥蒜👍

5️⃣ 沙律醬烤粟米條($58)
沙律醬烤粟米條
粟米粒粒爽甜,面頭加上沙律醬去烤,再灑上芝士粉,幾特別~

6️⃣ 大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯($158)
炭燒魷魚鬚
沙律醬烤粟米條
大蝦冬蔭功濃汁燴有機糙米飯
🌴萨瓦迪卡!今天发现了一家超棒的泰式餐厅——阿闲泰!🐔【白切鸡】保留了鸡肉的原汁原味,皮滑肉嫩,每一口都散发着鸡肉本身的鲜香,搭配上特制的蘸料,那滋味,绝了!🍜【泰式牛肉牛丸粉】牛肉与牛丸的组合堪称完美,牛肉鲜嫩多汁,牛丸 Q 弹有嚼劲。粉条爽滑劲道,浸润在浓郁醇厚的泰式汤汁里,嗦上一口,满满的幸福感!🦑【串烧鱿鱼】鱿鱼被烤得恰到好处,外表微微金黄,带着一丝焦香。刷上独特的泰式酱料,鲜香麻辣瞬间在口中散开,一串接一串,根本停不下来!🥭【芒果糯米饭】泰式经典甜品!芒果香甜多汁,糯米饭软糯可口,淋上浓郁的椰浆,每一口都是芒果的清新与椰香的浓郁完美融合,仿佛置身于热带海滩。🥥【椰青】清甜的椰青,是解腻的绝佳饮品。天然的椰汁纯净透明,入口清甜,喝上一口,仿佛感受到了东南亚的海风拂面,清爽宜人。
🌴萨瓦迪卡!今天发现了一家超棒的泰式餐厅——阿闲泰!

🐔【白切鸡】

🍜【泰式牛肉牛丸粉】

🦑【串烧鱿鱼】

🥭【芒果糯米饭】

🥥【椰青】
2024-12-17 1116 浏览
餐廳半開放式,裝修簇新,整潔光亮,座位寬敞,尤其是卡位,椅背裝上軟梳化,坐起來很舒適。“慢煮牛肋肉紅咖喱意大利麵”餐廳推介菜式,牛肋肉煮得既腍軟又彈牙,牛肉味突出,配菜有磨菇、車厘茄、青檸、香葉等,加上秘製紅咖喱汁,香辣惹味。“泰北咖喱雞”份量不少,大大塊去骨雞件,肉質鮮嫩入味,配菜有紅蘿蔔、青瓜等,咖喱香而不辣,椰香味濃。“椰香芒果黑糯米”賣相精緻的甜品,上面鋪上網狀糖膠,在燈光之下散發閃閃金光,黑糯米香甜有咬口,配上新鮮芒果肉和濃郁的椰奶,味道更提升一個層次。“阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍”非常有特色的飲品,泰式奶茶、鮮奶和奶茶雪條三合一,在杯中倒入奶茶及鮮奶,將雪條攪動,讓雪條慢慢溶化,茶味、奶味可自己調校。

“慢煮牛肋肉紅咖喱意大利麵”
“泰北咖喱雞”
“椰香芒果黑糯米”
“阿閒泰奶茶配自家奶茶雪條凍”

慢煮牛肋肉紅咖喱意大利麵

泰北咖喱雞

椰香芒果黑糯米

奶茶雪條凍

慢煮牛肋肉紅咖喱意大利麵
泰北咖喱雞
椰香芒果黑糯米
奶茶雪條凍
🌟 阿閒泰 - K11 Art Mall 🌟🍚 *鹵水豬肉飯配溏心蛋*今日我哋叫咗呢個鹵水豬肉飯,配上溏心蛋,味道真係一流。豬肉嫩滑入味,溏心蛋流心十足,飯香撲鼻,每一口都係享受。🍛 *泰式黃咖哩雜菜飯*泰式黃咖哩雜菜飯,咖哩味道濃郁,雜菜豐富多樣,咖哩醬汁入味又唔會太辣,非常適合各類口味嘅食客。🥢 *米紙卷豬肉小食*呢個米紙卷豬肉小食,外皮薄而彈牙,內餡豬肉鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,口感豐富,非常美味。🍢 *照燒豬肉串小食*照燒豬肉串,燒得剛剛好,豬肉外脆內嫩,照燒醬汁甜而不膩,每一串都係極致享受。☕ *班蘭鮮奶咖啡*班蘭鮮奶咖啡香氣撲鼻,班蘭葉嘅香味與咖啡完美結合,口感香滑,係一款清新嘅特飲。🥤 *泡沫泰式奶茶*泡沫泰式奶茶,香濃奶茶配上豐富嘅泡沫,每一口都係享受,冰涼消暑,非常適合夏天飲用。🏠 餐廳裝修非常華麗,超多打卡位,中間仲有一個超大月球,可以打卡影相,真係超靚!另外,佢哋呢度仲有紅白餐酒提供,又或者可以叫啲特色飲品,選擇非常多樣。📍 地址:尖沙咀河內道18號2樓219號舖K11購物藝術館#阿閒泰 #K11ArtMall #泰國菜 #鹵水豬肉飯 #泰式黃咖哩 #米紙卷豬肉 #
🌟 阿閒泰 - K11 Art Mall 🌟

🍚 *鹵水豬肉飯配溏心蛋*

🍛 *泰式黃咖哩雜菜飯*

🥢 *米紙卷豬肉小食*

🍢 *照燒豬肉串小食*

☕ *班蘭鮮奶咖啡*

🥤 *泡沫泰式奶茶*

📍 地址:尖沙咀河內道18號2樓219號舖K11購物藝術館

#阿閒泰 #K11ArtMall #泰國菜 #鹵水豬肉飯 #泰式黃咖哩 #米紙卷豬肉 #照燒豬肉串 #班蘭鮮奶咖啡 #泡沫泰式奶茶 #餐廳推薦 #香港美食 #打卡聖地

希望大家都可以嚟試下呢間高質素嘅泰國餐廳,享受美食同時打卡影相!🍚🍛✨