2010-05-18 152 浏览
提前左一星期同朋友慶祝佢19歲生日比朋友們前一日 終於商討左去阿貓地攤因為4個人中 有2位都係愛貓之人 屋企有養貓喵雖然係樓上舖 但係唔算難揾大概12.30已經到達 當時已經有3台客人坐係窗口位而最後一個空既窗口位 係有人訂左唯有坐其他位置~朋友仔一開始連野食都未叫 就趕住去玩貓仔但因為我個人對貓無咩好感 所以就睇下有咩食我地4個人叫左:2個茄汁雞肉螺絲粉 + 朱古力貓 $401個忌廉汁蝦"貶"意粉 + 朱古力貓 $401個忌廉汁煙三文魚天使麵 + 朱古力貓 $40茄汁雞肉螺絲粉好濃茄汁味 而且有蕃茄肉 好開胃雞肉滑 份量夠女仔食飽~唔錯忌廉汁蝦"貶"意粉忌廉汁佢加太多水 完全無味 而且唔係汁 係水蝦都幾大隻 而已有挑蝦腸 呢個值得讚忌廉汁煙三文魚天使麵忌廉汁都係一樣好水 無味三文魚係生既 唔係半生熟而且係三文魚肚 所以好腥朋友仔完全食唔落= =因為我試過d魚真係好腥!!朱古力貓朋友好鐘意飲 但太細杯 雖然甘既價錢算唔錯但仍然希望會大杯少少如果唔係佢野食未黎 就會飲曬!另外當然要講下貓仔貓仔唔驚人 但亦都唔理人只要有客人想抱下 就會喵~所以我為左避免請食檸檬 所以一直都無去抱貓仔 只係
提前左一星期同朋友慶祝佢19歲生日
比朋友們前一日 終於商討左去阿貓地攤
因為4個人中 有2位都係愛貓之人 屋企有養貓喵

雖然係樓上舖 但係唔算難揾
大概12.30已經到達 當時已經有3台客人坐係窗口位
而最後一個空既窗口位 係有人訂左
唯有坐其他位置~

朋友仔一開始連野食都未叫 就趕住去玩貓仔

忌廉汁都係一樣好水 無味
三文魚係生既 唔係半生熟
而且係三文魚肚 所以好腥
朋友仔完全食唔落= =
因為我試過d魚真係好腥!!

朋友好鐘意飲 但太細杯 雖然甘既價錢算唔錯
但仍然希望會大杯少少
如果唔係佢野食未黎 就會飲曬!

另外當然要講下貓仔
貓仔唔驚人 但亦都唔理人只要有客人想抱下 就會喵~
所以我為左避免請食檸檬 所以一直都無去抱貓仔 只係摸下
但亦都因為甘 令我對間cafe既熱情大減 畢竟係貓cafe
黎之前 當然係想同貓仔玩 但似乎同想像既差好遠

其實個cafe環境都唔錯 唔算嘈 會播一d柔和音樂
但無咩服務可言 其中一位服務員拎碟意粉埋黎時
手指頭就插左落d意粉到= ="
而且黎野既速度都幾慢 要15-20分鐘 但如果係for愛貓之人既話
用呢段時間黎同貓仔玩都唔錯既 但就要睇你好唔好彩
有無貓仔理你啦~

食完野我地玩左陣波子棋同樸克牌
UNO因為1副唔齊(得半副) 1副太殘 所有無玩

最後坐到4點先走 岩岩開始多人 所以我同朋友仔都認為撒退
如果係for朋友飲野傾下計可以黎
但如果真係想玩貓既飯友 就唔好抱甘大希望啦!
溫馨小提示
注意:貓出沒
忌廉汁煙三文魚天使麵
波子棋
寫意小貓
2010-05-16
寫意小貓
2010-05-16 9 浏览
琴日有fd生日咁岩今日又有fd生日於是一大班fd就去阿貓地攤同佢地兩個慶祝~本身唔知呢間野咩妮都要搵幾分鐘先搵到呢間樓上鋪入到去既感覺比預期中好~環境算好~等左5mins左右先有位坐~坐低就叫野食我叫左三文魚天使麵(唔係全名)$40一set連野飲算抵......不過杯可樂細左d~天使麵凍左d+散....仲叫左個生芝貓正名唔知係咩好好食....暖暖地....裡面d餡勁豐富!!!!推介呢個!!!!!!!$24三件....唔算貴不過可以再平d$18-$20就最好.....有fd叫左pancake不過強烈建議大家唔好叫呢個因為pancake係勁硬的!!!!!!朋友正左幾分鐘先正得開佢pancake竟然咁硬....側邊既cream都唔好得幾多完全唔掂....ps:本來仲有個雪糕球既,不過影既時候個fd已經食左....雪糕球應該ok的....不過俾四五十蚊只食個雪糕球就唔得了.....因為太好食....想快d影完就食所以個生芝貓影得麻麻~ps2:其實我係唔中意貓的!!!!只是朋友生日先會去呢到點知呢度竟然令一個唔中意貓既人都愛上~總結:野食唔錯.....由其係生芝貓!!!!!適合中意寧靜環境的朋友
琴日有fd生日
咁岩今日又有fd生日
於是一大班fd就去
阿貓地攤同佢地兩個慶祝~
本身唔知呢間野咩妮
都要搵幾分鐘先搵到呢間樓上鋪
入到去既感覺比預期中好~
環境算好~
等左5mins左右先有位坐~
坐低就叫野食
我叫左三文魚天使麵(唔係全名)
$40一set連野飲
算抵......
不過杯可樂細左d~
天使麵凍左d+散....
仲叫左個生芝貓
正名唔知係咩
好好食....
暖暖地....裡面d餡勁豐富!!!!

推介呢個!!!!!!!
$24三件....
唔算貴不過可以再平d
$18-$20就最好.....
有fd叫左pancake
不過強烈建議大家唔好叫呢個
因為pancake係勁硬的!!!!!!
朋友正左幾分鐘先正得開佢
pancake竟然咁硬....
側邊既cream都唔好得幾多
完全唔掂....
因為太好食....想快d影完就食
所以個生芝貓影得麻麻~
ps2:其實我係唔中意貓的!!!!只是朋友生日先會去呢到
點知呢度竟然令一個唔中意貓既人都愛上~
總結:野食唔錯.....由其係生芝貓!!!!!
適合中意寧靜環境的朋友們.....
服務算好....
食野期間有朋友趕時間走
於是就催個侍應快d上左佢o個個先
催完幾分鐘左右就即上!!!!算係唔錯...
而且價錢唔貴,值得推介!!!!
2010-05-15
  • 生芝貓
2010-04-13 512 浏览
Came here with two sister.this shop recommended from my elder sister.she said that you would see the cat everywhere.also they are so cute and would not hurt u. First,i was a little bit frightened then passed a moment i was ok.we order the cream shrimp with spaghetti. and crurry chicken wings rice.and toast and roasted bacon wrapped up shrimp.the spaghetti was bad,the cream sauce was completely insipid.But the rice tasted ok the sauce pentrated to chicken wings. GD!the toast tasted very common
the toast tasted very common .but the chocolate sauce cat icon was pretty.how they were diligent! the BACON one also usual.
IF u follow a set menu u just add $18 take a dessert!
Dessert was surprisingly excellent.also the look was pretty too
VERY NICE PLACE FOR CAT FANS
2010-04-10 7 浏览
人生中總會遇到一些過客陪你dump波鐘的鐘點朋友/失戀過渡期的戀人/cardgame食飯的"唔夠腳"攝位人餐廳如是,總有些食物一般gimmick早已用盡但你仍扮老顧客閒時上去飲啖茶食件cake的best choise大概是地理因素,阿貓永遠是kill time的地方食物不過不失環境亦蠻好的cafe和drinking buddy N小姐tea,今個月自己食藥,估零酒精N小姐亦感冒剛癒,happy hour變成抱著貓咪飲咖啡的活動我們也笑說這個月"守行為"守得很好點了蜜糖雞翼,蜜糖balls and sausages我要了香蕉chocolate,N要了iced mocha一切在預計中cafe是好hea的地方可是,可惜不是你最好味的cafe但all in all,你的飲品水準也在一般cafe以上
人生中總會遇到一些過客

大概是地理因素,阿貓永遠是kill time的地方

食物不過不失

環境亦蠻好的cafe

我們也笑說這個月"守行為"守得很好

點了蜜糖雞翼,蜜糖balls and sausages

我要了香蕉chocolate,N要了iced mocha

一切在預計中

cafe是好hea的地方

可是,可惜不是你

最好味的cafe

但all in all,你的飲品水準也在一般cafe以上
2010-04-08
2010-04-06 31 浏览
玩貓兒和吃東西都是令人愉快的事情,但兩樣事情同時做?就不是太令人愉悅了。先說吃的。東西都不好吃。靚是很靚了,但味道不好。雖然說此cafe的賣點是貓貓,但食物水準還是要注意的啊。而且貓貓掉毛有點厲害..但,喜歡貓的話,還會是不錯的經驗。
2010-04-03
有好多舊舊ge野
企係雪櫃頂做咩呢?
周地瞓
會趴係你大腿
影貓者天堂
2010-04-05 10 浏览
俾朋友仔叫左去試 於是好開心咁上左去~~d貓仔係好得意ar 但唔好在佢地唔點彩客人 同埋好多隻都訓左教教都有一隻跳左上我地個位到 但冇耐就走左叫左個蝦天使面 幾好味! ;份量少左dd,但味道不錯不錯!要左杯朱古力貓 朱古力味好濃! ;但係細杯左 d朋友要左杯鮮奶貓 唔好飲加 ;因為佢係cream soda果種 冇乜鮮奶味至於cake方面呢 有一個芒果cheese cake 係幾令但係唔太好味酸酸地!另外一個cheese cake就好好味喇 超香 ^^一向都認為cafe係一個傾計既好地方真係同朋友仔傾左好耐 細聲講大聲笑但可能紅假多人 店員冇咩同我地傾計 但睇得出幾好人既番到黎於是上黎俾食評啦
俾朋友仔叫左去試 於是好開心咁上左去~~

都有一隻跳左上我地個位到 但冇耐就走左

叫左個蝦天使面 幾好味! ;份量少左dd,但味道不錯不錯!
要左杯朱古力貓 朱古力味好濃! ;但係細杯左 d
朋友要左杯鮮奶貓 唔好飲加
;因為佢係cream soda果種 冇乜鮮奶味
另外一個cheese cake就好好味喇 超香 ^^

一向都認為cafe係一個傾計既好地方

真係同朋友仔傾左好耐 細聲講大聲笑
但可能紅假多人 店員冇咩同我地傾計 但睇得出幾好人既
番到黎於是上黎俾食評啦
(左)鮮奶貓(右)朱古力貓 左邊唔好飲右邊好飲 (;
湯(唔記得左咩湯><) 超好飲!!!
蝦天使面 正! 但份量要多 d!
cheese cake
芒果cheese cake 酸酸地!!
2010-04-05
(左)鮮奶貓(右)朱古力貓 左邊唔好飲右邊好飲 (;
湯(唔記得左咩湯><) 超好飲!!!
蝦天使面 正! 但份量要多 d!
cheese cake
  • 朱古力貓
  • 蝦天使面
2010-03-25 26 浏览
同大學既師妹仲有佢朋友食野本身係入阿貓右手邊o個間既,點知又冇咩choice,態度又一般就去左阿貓了一心諗住都係睇貓玩貓,野食都唔方好味只係想好好休息同傾下計嗌左3份tea set一份係curry魚旦,一份係蜜糖雞翅,另有一份就係腸仔魚旦o個d野飲就2杯chocolate,1杯柚子蜜野飲細細杯,不過味道okay的野食真係唔錯,不過佢既curry可以濃d就更好了佢個蜜糖汁好好食,好有燒野食o個種feel至於貓貓,真係有好多隻,不過有個別既就好怕羞,唔可以抱,其他既都好friendly,仲有隻bb貓tim價錢合理,野食okay,仲有貓玩,下次會同小豬再黎的

同大學既師妹仲有佢朋友食野
本身係入阿貓右手邊o個間既,
點知又冇咩choice,態度又一般
就去左阿貓了

一心諗住都係睇貓玩貓,野食都唔方好味
只係想好好休息同傾下計

嗌左3份tea set

野飲就2杯chocolate,1杯柚子蜜

野飲細細杯,不過味道okay的
野食真係唔錯,不過佢既curry可以濃d就更好了
佢個蜜糖汁好好食,好有燒野食o個種feel

至於貓貓,真係有好多隻,不過有個別既就好怕羞,唔可以抱,
其他既都好friendly,仲有隻bb貓tim

價錢合理,野食okay,仲有貓玩,下次會同小豬再黎的

2010-03-24
2010-02-15 14 浏览
原本以為以玩貓貓為主既樓上cafe食物應該麻麻…點知樣樣食物都咁好味。(由於食日打左好多字,累了,以下一切從簡)紅酒牛肉飯汁能帶出牛肉味,飯亦唔太林天使面食鬼老野最忌汁太濃,呢度汁唔太濃,亦唔太淡,可以話岩岩好,面亦唔會焗到熟到爛,配塔很好。草莓芝士cake 如果好似我咁鍾意食芝士味濃D既就未必太喜歡,但個人覺得如果唔計芝士味唔夠,都係非常好食既蛋糕,去食晚飯好值得add order…臨走買了幾袋曲奇走完全估唔到咁好食既曲奇,全部都好脆,唔講真係以為全部都即叫即焗無論係醉翁之意不在酒的愛貓人士,或者是饕客,或者是攝影發燒友,都應該有一去的理由…
原本以為以玩貓貓為主既樓上cafe食物應該麻麻…

紅酒牛肉飯
汁能帶出牛肉味,飯亦唔太林

天使面

天使面(但唔記得菜名)--總之都係好味
是日蛋糕--士多啤梨芝士蛋糕
出名貓曲奇,好好味,全部都係脆脆的,全部食物一D都唔馬虎
2010-02-01 63 浏览
因為係cwb返學..學校又好近所以決定再戰!!!貓貓都係咁可愛 可能因為我1點幾就去到上到去得一檯情侶客一坐低貓貓自己走過黎八卦一番至少有三四隻貓貓走過黎我度 =]有貓貓仲坐上我大脾~有隻新貓不過我唔記得左佢叫咩名好八卦好活潑不過佢蝦其他貓貓好曳..後尾開始多人貓貓都四散LU~~食物:三文魚天使麵, $40唔錯不過我掛住玩玩貓貓所以D野食凍左咖哩雞翼飯, $35我冇食唔清楚呀!周打蜆湯, 套餐+$5味道淡左D..凍啡 + 凍朱古力凍朱古力好味! 不過好多CREAM我個人嘛嘛地好CREAM~
因為係cwb返學..學校又好近所以決定再戰!!!

貓貓都係咁可愛

可能因為我1點幾就去到
上到去得一檯情侶客
一坐低貓貓自己走過黎八卦一番
至少有三四隻貓貓走過黎我度 =]
有貓貓仲坐上我大脾~
有隻新貓不過我唔記得左佢叫咩名
好八卦好活潑不過佢蝦其他貓貓好曳..

後尾開始多人貓貓都四散LU~~

食物:
唔錯不過我掛住玩玩貓貓所以D野食凍左
咖哩雞翼飯, $35
我冇食唔清楚呀!
周打蜆湯, 套餐+$5
好八卦
始終都係最鍾意SOSO
=]
2010-01-28 136 浏览
我諗黎得呢度都係想睇貓貓多過食野!貓貓好可愛! 唔怕生保!不過記得唔好勉強貓貓強抱佢地~店舖入面每張檯都有張紙仔寫住提大家!食物方面不過不失! 每個人口味都唔同~但份量可以多D...而且飲品真係太細杯喇
2010-01-28
BB
SOSO
多多
熊仔
丁丁
2009-12-20 13 浏览
為左慶祝朋友生日,所以上左去阿貓地攤食dinner。dinner set 選擇都幾多,飲品名改得有心思,我叫左凍朱古力貓,我朋友飲貓咖啡,分別點了芝士焗海解偏意粉,同埋芝士焗咖哩飯,份量好多好足料,落左好多芝士,味道仲唔錯tim!初初冇諗住野食會好好味,因為佢係以貓做賣點,食物係其次,但估唔到食物水準都好高!仲有,果到既負責人(唔清楚佢既身份)好nice,主動抱d貓貓同我地玩,又同我地傾計,好親切!講番野食先,杯朱古力貓真係好好味,係我飲過咁多杯朱古力中最好味既一杯!不過略嫌佢細杯左d。如果中意貓貓既話,阿貓地攤係唔錯既選擇呀!
為左慶祝朋友生日,所以上左去阿貓地攤食dinner。

dinner set 選擇都幾多,飲品名改得有心思,
我叫左凍朱古力貓,我朋友飲貓咖啡,
分別點了芝士焗海解偏意粉,同埋芝士焗咖哩飯,
份量好多好足料,落左好多芝士,
味道仲唔錯tim!
初初冇諗住野食會好好味,因為佢係以貓做賣點,
食物係其次,但估唔到食物水準都好高!

仲有,果到既負責人(唔清楚佢既身份)好nice,
主動抱d貓貓同我地玩,
又同我地傾計,好親切!

講番野食先,杯朱古力貓真係好好味,
係我飲過咁多杯朱古力中最好味既一杯!
不過略嫌佢細杯左d。

如果中意貓貓既話,阿貓地攤係唔錯既選擇呀!
2009-12-06
  • 朱古力貓
2009-09-06 15 浏览
朋友生日到左阿貓地攤,諗住總店應該會好食D啦‥‥‥點知都幾失望去到已經三點幾,無晒LUNCH SET,只好食TEA啦~叫左一個什麼[雞羅C粉]同埋[男伯爵]味道好差‥‥‥碟粉無味,好似係咁二六一六就上碟‥‥件雞反而幾好食至於杯野呢~~~都麻麻地‥‥早知就叫朱古力,實無失手。成杯都係薄荷味‥‥‥不過一讚就係個度既服務好好~~好有禮貌,一叫即到,有時仲同我地傾下計添~~雖然個度有好多貓,不過有好幾隻都訓左‥‥‥淨番個D都自己係度玩

去到已經三點幾,無晒LUNCH SET,只好食TEA啦~
叫左一個什麼[雞羅C粉]同埋[男伯爵]
至於杯野呢~~~都麻麻地‥‥早知就叫朱古力,實無失手。
成杯都係薄荷味‥‥‥

不過一讚就係個度既服務好好~~好有禮貌
,一叫即到,有時仲同我地傾下計添~~
2009-09-06
2009-08-23 26 浏览
這是我第一次到阿貓地攤. 是我的朋友把我帶到了阿貓地攤小聚一下作為愛貓之人的她看到貓貓們也顯得很雀躍.沒想到面積細細的cafe竟有那麼高質素的食物!當日我和我的朋友都叫了忌廉汁蝦天使麵跟凍朱古力貓.天使麵的蝦很新鮮;凍朱古力貓好濃朱古力味好好飲;);)離開之前也被凍櫃裡的甜點吸引著,下一次一定會試一試!
2009-08-12
  • 凍朱古力貓
2009-08-18 32 浏览
大概係因為屋企唔俾養寵物,所以一直以黎都好想黎呢類cafe,可惜身邊既朋友大多都無興趣。最後唯有無奈地搵朋友仔陪我啦...應該是剛剛開門既關係,初到埗既時候只有2.3檯客,所以d貓貓都好得閒走黎走去陪我地玩。後來因為人多,隻隻貓都俾人圍住了。都係講返食物,叫了2個lunch set,再加件cake。忌廉汁蝦扁意粉凍朱古力貓忌廉汁三文魚天使面凍檬茶Baileys moussy cake食物質素點,不詳細講了。因為黎呢度既人,主要都係為左貓貓。總之都係即叫即製,難食極有限,只嫌份量過少。朋友仔同樣覺得只食set一定唔夠飽,好彩叫多件cake,咁先剛剛好。不過,我還是會來的,因為仲有好多好靚既貓樣甜品要試呢!

都係講返食物,叫了2個lunch set,再加件cake。
忌廉汁蝦扁意粉
凍朱古力貓
忌廉汁三文魚天使面
凍檬茶
Baileys moussy cake

食物質素點,不詳細講了。因為黎呢度既人,主要都係為左貓貓。
總之都係即叫即製,難食極有限,只嫌份量過少。

不過,我還是會來的,因為仲有好多好靚既貓樣甜品要試呢!
2009-08-09
2009-07-14 12 浏览
用貓黎做招睞嘅地方,以為嘢食會既貴又唔好食,點知有驚喜。其實我五年前幫襯過阿貓地攤嘅舊舖位,但係淨係記得玩貓,唔記得嘢食嘅級數。不過隔咗咁多年,都唔會點同以前比較。一入門口就有啲貓嘅紀念品賣,重有啲擺設。一隻大肥貓瞓咗響個櫃枱上面。一睇個餐牌,就發覺大部份食物都係普通餐廳嘅差唔多兩倍。例如一個焗飯餐,連一杯嘢飲,就要八十元。加個湯要五蚊,加甜品要十八蚊,轉特飲要十蚊,好易過百。當然,情調同環境唔可能同一般茶餐廳比。不過算啦,去好多其他地方食其他嘢重可以貴好多。同埋女仔話要玩貓,你唔會話唔去嘅…我叫咗個雞肉磨菇芝士焗飯,轉特飲要朱古力冰沙,跟住見佢個羅宋湯嘅價錢同其他食物不成比例,所以要埋個湯。個湯唔大,但都有兩隻茶杯左右,味道出乎意料地濃,只係略嫌胡椒粉太多。好耐未飲過咁濃嘅湯,好似勁多番茄漿(唔係蕃茄醬),同埋香料,去到近乎辣嘅地步。不過我鍾意辣,所以又別有一番滋味。杯冰沙好杰,恰好係我鍾意,但係味道比起個湯就有點淡,不過出面大部份地方都係差唔多咁味。跟住個飯就犀利喇。芝士係成層冚到密密實實,響個普通大細嘅焗飯用嘅兜度突哂出黎,差啲瀉咁滯。我就「咦」咗一聲,心諗裡面梗係多飯少餸。點知
用貓黎做招睞嘅地方,以為嘢食會既貴又唔好食,點知有驚喜。

跟住個飯就犀利喇。芝士係成層冚到密密實實,響個普通大細嘅焗飯用嘅兜度突哂出黎,差啲瀉咁滯。我就「咦」咗一聲,心諗裡面梗係多飯少餸。點知一叉落去,發現成層雞肉,再半層磨菇。雞肉又林又多汁,而啲菇都好滑,香到不得了。而且啲芝士比較保溫,唔會話慢慢食到最尾會凍哂,簡直係色香味俱全!

而我朋友就叫咗個叉燒撈麵。我以為係普通嘢,點知佢附有一小杯醬,大概係芥末、沙律醬、蜜糖嘅混合物,味道酸酸甜甜,又同出面嘅撈麵唔同。

食完之後好滿意,再次明白「一分錢一分貨」嘅道理。

附帶一提:餐廳免費提供濕紙巾同口罩。重有,啲侍應冇制服,所以一去到嘅時候,你會唔知道邊個係侍應邊個係人客。
2009-07-12