2021-05-04 0 浏览
已经第二次食佢喇同第一次食一样咁好味依然系叫鸡肉河粉 鸡鎚肉质稍为比较鞋身同硬个汤底甜甜地 似卤水河粉系非常寛身同薄皮个种 面头仲有炸猪皮同碎花生吸哂汤汁 正!泰奶茶冇一般个种咁甜 啱啱好
已经第二次食佢喇
吸哂汤汁 正!
泰奶茶冇一般个种咁甜 啱啱好
2021-02-28
2021-04-13 189 浏览
位於元朗既阿叔泰面,环境舒适宁静,今日黎到唔洗排队, 可以直接入去虽然知呢到主打船面,不过今次叫左其他野食首先试一试阿叔小食拼盘,有齐酸辣凤爪,2款鸡翼,以及椰汁糕。凤爪酸辣适中,好开胃。鸡翼香茅味好香,外皮亦非常脆!椰汁糕微甜,好清香冬荫公汤河,锺意辣既有福了,辣味好够,每啖食完後渐渐有辣味後劲渗出黎,亦好足料,青口都有2,3只。河粉刚刚好,唔会煮到糊状。青咖哩牛腩饭,牛腩煮得非常嫩滑,冇筋,亦吸收晒咖哩味,普通配以白饭已经好正
虽然知呢到主打船面,不过今次叫左其他野食
2021-04-02
💛元朗大热黄店 正宗泰国船河🇹🇭▫️放假为食兔就同朋友又去左元朗搵食,呢一间都系bookmark左好耐!一直都想试下既!门口都好多人排队,不过排咗大约20分钟左右就可以入去。▫️🍜牛肉船面($58)佢哋嘅船面,可以拣几款不同面底:金边粉、河粉、米粉、粉丝、蛋面。汤底系用新鲜牛骨熬制12个钟,味道好鲜甜,不过比船皇清。而面头嘅九层塔味道好香,附上嘅炸猪皮好香脆,通菜、芽菜等配料都多,牛腩牛丸嘅份量都好多,整体都好大碗👍🏻重点系佢哋嘅河粉系真系正宗泰国食到嘅阔条河粉,口感会烟un d,因为平时喺香港出边食嗰啲河粉都系港式嗰啲河粉,好感动😭搵咗咁多间终於搵到一间正宗嘅!不过略嫌汤底唔够热,只系偏暖,如果系再热啲会更加好!(为食兔中意饮啲热到辣嘴嘅汤🤭😂)▫️阿莱烧猪颈肉($60)猪颈肉炸得好金黄色!又大块又好味!配上泰式酸汁,别有一番风味🤪▫️🥤泰式奶茶($24)好好饮!真系好似泰国饮过嘅味道咁😍!▫️地址:阿叔泰面 ASOK Thai Noodles元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖。大围积信街31-51号安信楼地下Q号舖。▫️为食指数:7.5(10分为最多)抵食指数: 8
💛元朗大热黄店 正宗泰国船河🇹🇭
▫️
🍜牛肉船面($58)
▫️
阿莱烧猪颈肉($60)
▫️
🥤泰式奶茶($24)
好好饮!真系好似泰国饮过嘅味道咁😍!
地址:
阿叔泰面 ASOK Thai Noodles
元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖。
大围积信街31-51号安信楼地下Q号舖。
▫️
为食指数:7.5(10分为最多)
抵食指数: 8
2021-04-10 140 浏览
好抵赞的泰国美食小店老公生日想食泰国野,搵到元朗呢间好似几有特色。店员都好好,有野在Facebook查询都好有礼貌咁答,而且几有人情味。地方细细,11点10左右到都差不多Full House. 啲座位比较逼,都要坐得几密下,不过成个环境既设计都好有心思,壁画好靓。野食方面叫左老公好想食的咖哩面(泰北黄金面),卖相好靓!不过个汤底偏咸,鸡脾肉唔算好嫩。马上叫多杯泰奶解下渴。然後FF,如果佢个Corner专卖泰饮外卖都可以同旁边野饮店Fight下XD 我就叫左个牛肉船河。汤底同面正常,但好欣赏「四大调味,缺一不可」呢样野。牛丸好重黑椒味,炸猪皮好正,连平时唔食内脏的我都系咁密密食。虽然坐唔到好耐,不过论味道、装潢同理念,都系值得支持下的。
好抵赞的泰国美食小店

庆祝纪念
  • 炸猪皮
2021-04-08 96 浏览
某天同朋友来到元朗国去到外地人生路不熟求其系openrice搵左间叫阿叔泰面的食店医肚见到个香叶肉碎炒mama呢个名咁出色所以叫左黎试原来炒妈妈好似公仔面咁,面条比较幼身炒面质感淋淋地,好香的肉碎,辣辣地,肉碎好足料,反而面既份量感觉较少🤣多啲就好啲喇另外叫左个烧猪颈肉饭,就反而觉得啲肉唔系好够送饭,最後用左炒mama的肉碎送饭了~𝙱𝚝𝚠,猪颈肉味道合格的,香口无肉腥味🤘🏻另外有加佢个小食泰式凤爪,味道还可以,酸酸辣辣都几开胃店内装修都几有特色架,好别致既感觉呢可以一试🤘🏻
某天同朋友来到元朗国
去到外地人生路不熟
求其系openrice搵左间叫阿叔泰面的食店医肚
见到个香叶肉碎炒mama呢个名咁出色
所以叫左黎试
原来炒妈妈好似公仔面咁,面条比较幼身
𝙱𝚝𝚠,猪颈肉味道合格的,香口无肉腥味🤘🏻
另外有加佢个小食泰式凤爪,味道还可以,酸酸辣辣都几开胃
店内装修都几有特色架,好别致既感觉呢
可以一试🤘🏻
香叶肉碎炒mama
香叶肉碎炒mama
2021-03-23 474 浏览
今日入左元朗,又好想食泰国嘢,咁就系IG见到呢一间泰国餐厅,主要系食船面,从而吸引咗我过嚟呢一到试一试。佢门口具有异国风情嘅味道,颜色十分鲜艳,都好适合大家过嚟影相打卡。咁过嚟呢到真系要试一试佢哋嘅船面,而我就叫咗佢哋猪肉船面配金边粉,当中亦都有猪肉丸、炸猪皮、同埋香茅等。根据个人嘅口味你都可以落一啲辣椒粉、鱼露、糖同白醋,而佢哋就建议四样调味料都落晒。个汤底好鲜甜,反而个猪肉就一般般,而个炸猪皮就好香口,个人建议落晒四样调味料就比较好啲!另外,叫咗一个冬阴功海鲜米粉,都非常之多料喺入边,而冬阴功汤底唔会好油同好辣,如果唔系太食得辣嘅朋友都可以叫嚟试一试,而系海鲜方面佢哋都有青口、虾、蟹柳。我亦都叫咗佢哋泰式奶茶,味道都几好饮唔会好甜!

我亦都叫咗佢哋泰式奶茶,味道都几好饮唔会好甜!
环境:店舖小小,大约有8张4人枱,听讲平时要排队😛但我周末下午去到唔洗排哦~ 装修融入左多种泰国🇹🇭元素,例如有代表泰拳既裤、代表泰国泼水节既水枪💦 好有心思!但我就唔锺意灯光蓝蓝红红咁🙈.♡.牛肉船面 $58有三大件牛腩,4粒牛丸,炸猪皮,好足料😌 汤底系牛骨汤,枱面有4大调味(鱼露、白糖、白醋、辣椒粉)餐厅建议我哋落晒去船面嘅汤底,再食! 唔知系咪加左四大调味就重味左,有少少怪,下次试下落小d😆 慢慢试味泰北金边 $62椰汁🥥咖哩汤太浓味,配鸡髀,味道麻麻,$62🤔偏贵阿叔拼盘(小)$68无骨凤爪、香矛鱼露鸡翼、红咖哩鸡翼、椰汁糕点☺️ 鸡翼炸得好香,糕点做饭後甜品岩哂💓菠萝🍍梳打 $24酸酸甜甜几好味😋

.♡.

牛肉船面 $58

泰北金边 $62
椰汁🥥咖哩汤太浓味,配鸡髀,味道麻麻,$62🤔偏贵

阿叔拼盘(小)$68

菠萝🍍梳打 $24
酸酸甜甜几好味😋
2021-03-21 215 浏览
老朋友见面,都是在区内搵食。阿叔泰面位於西菁街的街尾,不近轻铁和巴士站,因此食客多是区内居民。正因为元朗的交通,令这区的食店都隐藏起来。店内装修简单,天花挂上不少特色物品。我与朋友分别点了一个汤面和捞面。牛肉船面$58船面的汤底十分浓郁,从汤底的色泽都可以。船面有牛丸、牛腩和炸猪皮。牛丸质地不像潮州牛丸般弹牙,更不像食神中能取代乒乓球的情节。阿叔泰面的牛丸咬下去像普通手打肉丸的质感,反朴归真,不刻意追求弹牙爽口,味道更佳。而牛腩焖煮火候十足,用的是牛肋条,但筋膜和肉都入口即化,不用咬上半日的时间。泰北金面$62泰北金面是咖喱汤配鸡髀粗蛋面。咖喱汤其实更像咖喱汁,给我一碗白饭都可以餸饭了,他的味道出色,够浓够好味,亦有小小辣,如不食辣的朋友,请多加注意。加一杯青柠可乐$18,将一日的辛劳都嗝出。

我与朋友分别点了一个汤面和捞面。

牛肉船面$58

泰北金面$62

加一杯青柠可乐$18,将一日的辛劳都嗝出。

2021-03-17
2021-03-19 176 浏览
今天在元朗逛街,逛到肚子有点饿,於是上网看看附近有什麽餐厅便宜又好吃,见到这间餐厅的评价不错,所以就试一试~ 门面装修很有异国风情🥰🐂 牛肉船面 $58有牛腩同牛丸,我选了金边粉,面质不错,不会软烂~ 汤底很香,牛腩有四大块,软腍入味,牛丸亦弹牙。果然是招牌之选👍🏻🥭 芒果糯米饭 $58去泰国菜餐厅必点!白糯米饭的口感烟韧、有咬感,点着椰浆吃更香口。芒果清新香甜,份量不少,饱肚又好吃👍🏻🧋 泰式奶茶(少冰)$24原本想点蝶豆花特饮,不过今天没有,所以职员推介他们自家制的泰式奶茶/咖啡~ 果然是好介绍,奶茶色泽漂亮、偏深橙色,味道香浓且甜😋 希望晚上睡得着😂 值得尝试👍🏻很欣赏这里每台都有酒精搓手液,装修和餐具都色彩缤纷,令人心情愉悦😙 餐厅名字是阿叔泰面,但员工都是年轻人😆

🐂 牛肉船面 $58

🥭 芒果糯米饭 $58

🧋 泰式奶茶(少冰)$24

2021-03-16 216 浏览
呢间阿叔泰面我一直save系openrice,谂住经过元朗一定要去试吓,系openrice睇过相、食评,以为好好食,点知。。。今日终於去元朗,带来嘅只系无穷嘅失望!今日我哋一行二人叫左:1. 牛肉船面 + 泰国凤爪小食+ 泰国奶茶2. 青咖喱牛肉饭+ 鸡丸小食+ 青柠梳打🍲牛肉船面 肉:牛肉故名思意系牛肉片,不过上菜嘅系三块牛腩,心想:哗,有三块牛腩,都几抵食喎!?点知一咬入口,旧牛腩得个甜字,无其他香味,而且作为一块牛腩,炆得唔够「林」,食起嚟痴牙汤底:正宗泰国船河浓郁嘅汤底系加有猪血,因此个汤颜色会较浊;相反嘅系呢间面舖嘅船粉汤粉虽然好黑,但清到可以见底!问我系乜味:除左甜味,食唔到其他味⋯⋯ 成个粉嘅精髓在於汤底,个汤唔好食,配料好食都无用😅个粉有咩值得表扬:猪皮几香口,几条通菜无渣,肉丸几香🙂食净咁多直接叫佢收走👇🏻系有小小浪费,我有问家人旧牛腩好可好拎返屋企喂狗,但家人话费事喎🥲🐤泰国凤爪小食调味一般,捞得唔够混!一咬入口就只呷到浸泡凤爪嘅水味,并非调味料及酱汁嘅香味。有何可取之处:洋葱够辣,生菜够新鲜🧋泰国奶茶杯奶茶一送到,我都好好奇点解杯茶系橙色,一试冇乜茶味、亦冇乜奶味

今日我哋一行二人叫左:
1. 牛肉船面 + 泰国凤爪小食+ 泰国奶茶
2. 青咖喱牛肉饭+ 鸡丸小食+ 青柠梳打

🍲牛肉船面

肉:

汤底:

个粉有咩值得表扬:
猪皮几香口,几条通菜无渣,肉丸几香🙂

🐤泰国凤爪小食
有何可取之处:洋葱够辣,生菜够新鲜

🧋泰国奶茶
杯奶茶一送到,我都好好奇点解杯茶系橙色,一试冇乜茶味、亦冇乜奶味,只有甜味!点餐时问过可唔可以叫少甜,不过系唔可以嘅⋯⋯
有咩做得好:啲冰够冻

🐮青咖喱牛腩饭
青咖喱牛腩饭嘅牛腩,竟然同我个河粉嘅牛腩系一模一样!再讲下个青咖喱:冇乜青咖喱味,而且非常稀,分量是多是少,大家自己睇吓

🐤 鸡丸小食
成餐饭最好食,可以话系呢粒炸鸡丸,炸得够脆,味道最正常!垫底生菜亦好新鲜!

🧊青柠梳打
以为一杯简简单单嘅青柠梳打,肯定会做得好饮?
咁就错啦!呢杯青柠梳打,虽然啲青柠够新鲜,但系啲梳打水已经冇晒气!一饮落去就系梳打水走晒气嘅嗰种涩味!

如果大家好似我咁,慕名帮衬的话,可以再谂谂 🤔️
2021-03-11 222 浏览
假日去到边间良心店都排哂长龙👨🏻‍🤝‍👨🏾,去到哩间话仲有两台就拣佢喇。等左二十分钟应该到我地,但店员搞错左号码俾左後我地一个号码入先,之後同佢讲佢先话睇错。虽然好无奈😅但对方已经就座左都无计。再等左二十分钟先入座成功。入座後我地拣左一个面一个饭,结果足足等左三十分钟先有得食😣,隔离同时间入座既食客都同样等左咁耐。烧猪颈肉饭 $55睇落去唔错,点知食落去个猪颈肉🐷好韧,好难咬碎,唔知筋多定咩原因。佢跟左个酸汁,真系好酸😖,食唔出其他辣味甜味,食到少少青柠味🍋,我觉得同个猪颈肉唔系咁搭。猪肉船面 $55有猪肉丸🐷同肉片,猪肉丸细细粒好易入口,肉片都正正常常,唔会有雪味个啲。碗面虽然就够哂热辣辣🔥,但汤底认真失望,可能系泰国食过好浓郁好重口味既船面🍲,哩个汤底明显高下立见,只系食到豉油味加啲甜味,无咩层次既味道。可能排队人数令我期望太高,结果不如人意。然而,我觉得可以改善空间好大😅,出餐时间以面食黎计都比较耐,希望下次会有进步喇。

烧猪颈肉饭 $55

猪肉船面

猪肉船面 $55

2021-03-05 257 浏览
本身唔食牛,购买错卷坚持不肯转鸡,只强调卷不可换,只是把牛转鸡都不可能吗? 价钱都是一样,下次不会再去,味道一般,不值得推介,第一次去这样的黄店,只跟你就条文细则。
细则。

外卖自取
2021-02-19 483 浏览
💛💛2月14日初四情人节,下午茶时间等了一会入场。店舖装修有特色,好泰。叫了牛肉船面份量不少,牛肉大大嚿,感觉满足,口感似牛腩,汤底面底也有水准。笃笃炸丸,有两款丸子,上枱时热辣辣胀卜卜,过一阵便漏气了。 泰式奶茶,个样不似奶茶饮落非常奶茶。同事招呼好,食物质素可以,价钱非常经济,💛💛💛值得帮衬💛💛💛
💛💛2月14日
初四
情人节,下午茶时间等了一会入场。店舖装修有特色,好泰。

叫了牛肉船面
份量不少,
牛肉大大嚿,感觉满足,
口感似牛腩,汤底面底
也有水准。
牛肉船面

笃笃炸丸
,有两款丸子,上枱时热辣辣
胀卜卜,
过一阵便漏气了。
笃笃炸丸

泰式奶茶
,个样不似奶茶饮落非常奶茶。
热青柠蜜、泰式奶茶

同事招呼好,
食物质素可以,
价钱非常经济,💛💛💛值得帮衬💛💛💛
2021-02-14
2021-01-31 445 浏览
之前喺大围见到已经想食,估唔到元朗都开咗分店。星期六嘅两点几嚟到大排长龙,等咗20分钟先有位,奇怪嘅系一点打嚟嘅时候话忙没有排队😞。泰式牛肉船面,见系open rice 最多人食嘅,我同朋友各自叫了一碗,一个叫蛋面一个叫粉丝,我觉得个汤略嫌争少少🤏味,但系自己加咗辣粉之後就perfect 最好饮系个奶茶🧋下次上嚟试吓佢其他嘅泰北咖喱面,同埋basil 肉碎炒面

最好饮系个奶茶🧋
下次上嚟试吓佢其他嘅泰北咖喱面,同埋basil 肉碎炒面
泰式牛肉船面
泰式牛肉船面
2021-01-31 329 浏览
呢间船面成日都好多人排队,今日特登过去会一会佢,好彩都唔系好多人. 等左一阵就可以入去坐低, 叫左牛腩船面粉丝同金边粉叫咗饮品同埋香茅鱼露鸡翼。水吧完全做唔切碗面差唔多食晒饮品先到, 鸡翼热辣辣明显系生炸的, 好香香茅味。碗船面就真系几令人失望,汤底落得太多冰糖得个甜字, 完全唔系嗰种牛骨汤嘅清香,个炸猪皮够晒脆就真嘅。呢间铺试过过瘾下便算数完全唔值得排队再食。食饱後见店出面仲有成十几人排队等位,真系好夸张。

呢间铺试过过瘾下便算数完全唔值得排队再食。
食饱後见店出面仲有成十几人排队等位,真系好夸张。