2019-09-11 627 浏览
今日系西菁街呢个转角後巷位搵到呢间阿叔泰面附近系D整车整件嘅舖,显得呢间野十分隐蔽唔系特登嚟呢度真系唔知开咗间餐厅系到望入去又见到好多人食紧架wo!再望一望门口个Menu,款式都几吸引,就不如试下新野啦入到去个店舖细细,但环境装修睇得出用心布置充满住泰式嘅风格,天花挂满一d泰式风格的装饰,墙面又有d泰拳裤,餐具都十分colorful,几顶瘾★★★★招牌牛肉船面 $58第一次食紧系试佢招牌船面啦,面底拣咗金边粉但原来佢呢间金边粉系偏幼身,比米粉粗D但就比米粉更淋身,更索到牛骨汤底嘅味个汤底真系好正,有惊喜!香浓得嚟带d甜,夹埋d吸满汁嘅金边粉食一流呀!牛腩都非常抵赞,大大旧,浓浓的牛肉香味,有肥有瘦,食落又滑又淋,非常鲜嫩相较之下牛丸就比较普通,不过都好弹牙有口感配菜有芽菜同切得好细条嘅通菜仔,平时唔锺意食配菜嘅我都觉得好易接受又爽口,仲有条炸猪皮,浸一浸再食都唔错更惹味★★★★阿莱烧猪颈肉 $52呢个烧猪颈肉又系好抵赞,烧得非常之好,微微焦香,配埋个酱汁食甜甜地,好味!不过份量较少稍贵虽然好想试埋佢地D泰式奶茶,但唔方便饮冻野住,店家都有得提供免费热水,十分好!阿叔泰面整体评分★★★★
今日系西菁街呢个转角後巷位搵到呢间阿叔泰面
附近系D整车整件嘅舖,显得呢间野十分隐蔽
唔系特登嚟呢度真系唔知开咗间餐厅系到
望入去又见到好多人食紧架wo!
再望一望门口个Menu,款式都几吸引,就不如试下新野啦

入到去个店舖细细,但环境装修睇得出用心布置
充满住泰式嘅风格,
天花挂满一d泰式风格的装饰,
墙面又有d泰拳裤,餐具都十分colorful,几顶瘾

★★★★招牌牛肉船面 $58
第一次食紧系试佢招牌船面啦,面底拣咗金边粉
但原来佢呢间金边粉系偏幼身,比米粉粗D
但就比米粉更淋身,更索到牛骨汤底嘅味
牛腩都非常抵赞,大大旧,浓浓的牛肉香味,
有肥有瘦,食落又滑又淋,非常鲜嫩
相较之下牛丸就比较普通,不过都好弹牙有口感
配菜有芽菜同切得好细条嘅通菜仔,
平时唔锺意食配菜嘅我都觉得好易接受又爽口,
仲有条炸猪皮,浸一浸再食都唔错更惹味
招牌牛肉船面

★★★★阿莱烧猪颈肉 $52
呢个烧猪颈肉又系好抵赞,烧得非常之好,
微微焦香,配埋个酱汁食甜甜地,好味!
不过份量较少稍贵
阿莱烧猪颈肉

虽然好想试埋佢地D泰式奶茶,
但唔方便饮冻野住,店家都有得提供免费热水,十分好!

阿叔泰面
整体评分★★★★

地理环境★★★★
後街地方较为隐蔽,门面乾净整洁,
店内浓厚泰式风格,座位间格宽阔舒适

服务★★★★
员工nice,落单快有礼服

食物★★★★
款式唔算太多,但食物质素非常好,汤底有惊喜
等候上菜20分钟左右

价格$$
如果平少少或者份量多返少少会更好
2019-09-10
招牌牛肉船面
阿莱烧猪颈肉
趁住新年假未完,今日入左元朗探好友,佢亦一尽地主之仪,带我食好西😋可能最近情况比较敏感,市民都少出去食饭,所以好好彩唔洗等就可以入座了。-牛肉船面 ($58)🌕🌕🌕🌕🌕汤底以新鲜牛骨熬制,非常浓郁好饮!牛腩淋身入味而不烂,牛丸有咬口,好食到停唔到口,难怪成为热门菜式~-粉红船面 ($52)🌕🌕🌕🌕🌑原来真系粉红色的😂(但相片有色差睇唔到。)汤底以红腐乳同猪骨汤制成,有浓郁嘅南乳味,又唔会过咸,加上有少少酸酸嘅味道,感觉几有趣。鱼蛋同鱼片头弹牙,豆卜索满汤汁,同牛肉船面比较,又系另一种特式!但以味道黎讲,始终锺情前者😜-舖头有个小tips,就系「四大调味,缺一不可」,大家可以随意加入适量鱼露、白糖、白醋、辣椒粉。不过个人认为汤底本身已经好浓郁,其实唔落都好够味了~~-芒果糯米饭 ($45) 🌕🌕🌕🌖🌑食泰式餐厅又点少得甜品呢?所以加了一个芒果糯米饭。餐厅仲好贴心准备左公羹添!整体味道不俗,糯米饭造型似迷你糭😂只系芒果唔当造唔够甜,甚至有少少酸~~但都叫为依一餐画上完满嘅句号💛

牛肉船面 ($58)
🌕🌕🌕🌕🌕
粉红船面 ($52)🌕🌕🌕🌕🌑
芒果糯米饭 ($45) 🌕🌕🌕🌖🌑
2020-01-30
2020-01-17 67 浏览
西菁街既後面甚少行过去,但自开业就黎食过一次船面印象不错,依家知道佢系良心食店就更加要帮衬下啦~27号虽然系工作天但睇黎同我一样有假放既人都几多喎!餐厅都有8成满座 上次试左牛肉船面,今次就试下冬阴公汤面啦✨冬阴公汤面$58包饮品面底拣左金边粉,份量适中再试下个汤,眼见都几辣但因为有椰奶中和其实唔会太辣酸辣酸辣咁好过瘾!配料有豆卜青口虾蟹柳,如果虾系剥左壳就好啦🌝野饮要左青柠梳打,成枝梳打比我自己落👍🏻

上次试左牛肉船面,今次就试下冬阴公汤面啦

冬阴公汤面

✨冬阴公汤面$58包饮品
面底拣左金边粉,份量适中
再试下个汤,眼见都几辣但因为有椰奶中和其实唔会太辣
酸辣酸辣咁好过瘾!
配料有豆卜青口虾蟹柳,如果虾系剥左壳就好啦🌝

野饮要左青柠梳打,成枝梳打比我自己落👍🏻
2019-12-27
冬阴公汤面
2020-01-15 63 浏览
萳茜得闲又去搵泰式食味试啦。今日就拣左元朗嘅小店试试。间铺位置系车軚铺隔离,铺入面我估计坐到20人左右啦,不太大。5点几去食,人唔算多。今日拣左个粉红船面同手工啤。其实个粉红船面出黎个样同系泰国系好大出入。因为泰国食真系粉红色,食落酸酸地。但呢度就有点失望。味道不过不失。下次试另一个可能会好啲
萳茜得闲又去搵泰式食味试啦。今日就拣左元朗嘅小店试试。
。味道不过不失。下次试另一个可能会好啲
2020-01-14 58 浏览
返工之前想食啲好嘢再上路,所以就揾下元朗有咩好嘢食啦。行行下见到依间铺头系车房附近,又冇咩人等,跟住上网睇过都见几多人赞佢几好食,所以就谂住试下依间阿叔泰面喇一坐低就叫坐碗牛肉船面,见佢午餐嘅价格都系around $55-60咁嘅,对比元朗普遍嘅午餐价钱贵少少啦,不过真系贵可能几蚊咁㗎啫碗牛肉船面($58)嚟咗喇,望落都几足料,嗰汤底几浓味。餐厅有教大家加唔同嘅调味料可以令到嗰汤底昇华,加完嗰汤真系正好多杯嘢饮系青柠梳打,唔驶加钱,几抵虽然嗰价钱听落系贵过平时啲餐厅少少,但平时啲餐厅加冻饮又要加多几蚊,计落咪同阿叔泰面咪差唔多,再加上依到啲嘢系足料同好味,就系咁已经好值得我再去帮衬餐厅嘅装修同员工嘅服务都好好,抵赞

碗牛肉船面($58)嚟咗喇
,望落都几足料,嗰汤底几浓味
杯嘢饮系青柠梳打,唔驶加钱,几抵

餐厅嘅装修同员工嘅服务都好好,抵赞
2020-01-10 54 浏览
与朋友聚旧,所以决定带他到呀叔吃面,我已经第二次来到这里,发觉很有泰国的风味,让我回想起跟男朋友到泰国吃玩吃啲日子。回到重点,我先点了牛肉船面,朋友点了冬荫公汤面,份量很十足,泰国风味不过是香港人味,吃得出店主厨师的心机,不是草草了事的汤底,船面的汤底十分好味,不会太浓亦不会太淡,我是一个不会饮汤的人,但是这个汤底居然会让我忍不住接二连三地喝汤!我亦十分推介牛肉船面!最後再点了一个芒果糯米饭跟朋友分享,十分好吃!跟朋友一人一半份量刚刚好!十分推介呀叔泰面!

2020-01-05 87 浏览
相信住在元朗的朋友,对这一间位西青街的阿叔船面都不会陌生。这间餐厅舖装华丽,多了一种地道的感觉,打卡必到的景点。我们上周还与食友吃了一顿风味十足的泰式盛宴,小店名称是阿叔船面。先选饮品:我们点了青柠梳打,都是平民消费价。既然店出名是泰国菜,自然不能错过叫冬阴公船面,超爱这里的冬阴公,味道并不太辣,汤底是浓浓的冬荫公味,香香和酸酸的, 添加了香料令到汤底既香味提升但香到不行,金边粉份量也不少,爽口弹牙 ,一啖米线一啖汤,十分满足这餐厅人气爆灯,座无虚席呢!有兴趣要早些来。

先选饮品:我们点了青柠梳打,都是平民消费价。

这餐厅人气爆灯,座无虚席呢!有兴趣要早些来。
元朗也有很多泰国餐厅 但船面就真系只此一家有◾️「阿叔」,是泰文「ASOK」同音字,即悠闲的意思◾️30斤牛骨加药材熬足12小时 零味精汤底🔺 牛肉船面 $58(牛腩,牛丸,炸猪皮,芽菜,通菜)😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌘🔸自选(金边粉/河粉/米粉/粉丝)◻️ 牛丸爽口 牛腩够淋又够味 汤 牛味浓郁 同时 感觉清爽 不油腻 顺喉好喝 拣左河粉 系泰式河 大大块 同薄 索哂个汤 食落一流😛🔺香叶肉碎蛋饭 $55😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌗◻️元旦游行後 好想食啲浓味野 同饭 保充一下体力😂 拣左呢个饭 果然冇令我失望 够哂浓味 连同辣椒一齐捞饭食 成个人精神哂😂 就咁食个肉觉到小咸 同饭一齐食 就好送饭 食完 饱到今朝🤡🔺笃笃炸丸 $42(牛丸/猪肉丸/双拼)😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌑 ◻️拣左双拼 牛丸爽口 弹牙 猪肉丸 入面带有香料味 口感相对较淋 我同男朋都觉得牛丸较好食😚🔺泰式玫瑰奶茶 $30😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌗◻️我承认我系见到粉红色先嗌嘅! 味道不错 几特别 饮落几滑 带有玫瑰香气 仲有啲荔枝味tim 🔺泰式奶茶 $24😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌑◻️味道同系泰国饮到的差不多

元朗也有很多泰国餐厅 但船面就真系只此一家有
◾️「阿叔」,是泰文「ASOK」同音字,即悠闲的意思

◾️30斤牛骨加药材熬足12小时 零味精汤底

🔺 牛肉船面 $58(牛腩,牛丸,炸猪皮,芽菜,通菜)
😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌘
🔸自选(金边粉/河粉/米粉/粉丝)

🔺香叶肉碎蛋饭 $55
😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔺笃笃炸丸 $42(牛丸/猪肉丸/双拼)
😋指数: 🌕🌕🌕🌕🌑

◻️味道同系泰国饮到的差不多
  • 泰式玫瑰奶茶
  • 香叶肉碎蛋饭
2020-01-01 80 浏览
其实一直跟住元朗黄色经济圈食野,当中有啲好岀名既多人排就一定,但我觉得服务质素一定要keep,呢间店好有惊喜 好好礼貌之余仲好好食,好食程度系我好想饮哂个汤底佢同老公都分别叫左牛肉船河,啲餸好足料,汤底好正配埋河粉一流。不过粉既份量有点少。另外泰式奶茶都系必叫,好惊佢好似泰国咁正宗咁甜,但原来改良左,好好饮!必叫喔另外餐牌上有个叫粉红船面,都好吸引,听待应哥哥讲粉红系用粉红腐乳,再配上炸云吞鱼蛋等,下次都一定要试下
牛肉船河
改良版泰式奶茶
香茅鱼露鸡亦
2020-01-01
牛肉船河
改良版泰式奶茶
  • 泰式奶茶
2019-12-25 88 浏览
先上嘅系泰式奶茶($24 ),用咗手标茶同炼奶冲,标准泰式味道,怕甜嘅朋友不妨等啲冰溶少少沟淡啲再饮,三色拼盘鸡翼( $58 )三种鸡翼各有特色,酸辣冻鸡翼用上泰式凤爪做法,颇为开胃,而鸡翼够晒厚肉加上冻食嘅关系,口感爽脆,鱼露香茅鸡翼香料味十足,惹味之选,红咖喱鸡翼辣度足够,腌得亦入味,食落过瘾。.牛肉船面( $58 )亦系佢哋嘅主打,汤底十分足料,清甜得来带少少药材味,面底拣咗我最爱嘅金边粉,贪佢索到汤之余亦保持到烟韧嘅口感,牛肋条焖得入味,厚肉得黎唔会好柴,而邪恶嘅炸猪皮更加系画龙点睛。

今晚黎到元朗国去食黄到啡既💛店,门口有成架连侬摊挡,讲哂市民既诉求,系元朗国真心勇武!!😍·牛肉船面个汤底真系好浓厚,又冇味精,每一㗳都好好饮。面底可以拣河粉、金边粉、粉丝、等等,好贴心。配埋有两旧牛腩仔同肉丸,仲有猪皮做点缀,成碗面好好食,好耐冇食过咁好食嘅船面🔥🔥🖖🏻👍🏻。·三色鸡翼有成九只咁多,每一只都系热辣辣出炉,有齐香茅鸡翼、酸辣冻鸡翼、红咖喱鸡翼,呢个价钱真系抵到烂😻😻。·木瓜沙律就真系要食得辣嘅人先好叫🥗,自问自己都食得几辣但系都会留下鼻水,个锺好辣但系好爽想继续食嘅感觉真系唔系个个明🤡-总括而言,老板好好人亦好有礼貌,见我哋等得耐仲请咗我哋食猪皮😭😭元朗嘅国民快啲去惩罚佢啦😽💛-牛肉船面|$58三色鸡翼|$58木瓜沙律|$38-阿叔泰面元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖
牛肉船面

三色鸡翼
木瓜沙律
  • 泰式奶茶
2019-12-22 43 浏览
我同朋友在元朗的泰叔的青咖喱屋吃了一顿超惊喜的泰国菜,感觉到像新潮环境但地道泰式美味,相隔至现在仍然令我回味不已!位处西青街,店舖环境卫生和十分舒适,像我只计较美味的人,那必要光顾一下!青咖喱牛腩饭看似温柔的青咖喱其实是咖喱中最火辣的的一员,我便最喜欢跟它打交道!一开始都会担心牛腩会很鞋口,试过反而爱上了,比起一般街外的泰国店的牛腩更为入味,香辣兼备之余还有不少爽弹在内,加上索尽香料在内,我们吃得我好满意,成为我的最喜爱粉面类菜色,哈哈喜欢泰国菜的朋友应该十分钟意这餐厅。这泰国菜切合港人口味,吃起来仍算好吃,最重要是经济抵食,喜欢泰菜的朋友可抱轻松心态来一试!

青咖喱牛腩饭

2019-12-17
2019-12-13 115 浏览
叫咗个猪肉船面,啲料几多但个汤比较淡,跟左佢个建议,加辣粉会好食啲。我哋两个人食,所以分别试左玫瑰奶茶同埋泰式奶茶,一开始谂住嗌少甜,但系佢哋话唔会太甜又调校过,所以最後都冇嗌少甜,出到嚟两杯都唔会太甜,个人喜好玫瑰奶茶多啲,玫瑰味好出,又真系唔会太甜,唔似一般喺泰国饮嘅泰式奶茶。之後仲有个鸡翼拼盘都好食,有三种唔同嘅口味,两款热一款冻,但其实红咖喱同埋鱼露香茅鸡翼唔系好分得出,不过鸡翼唔乾,总体几好的。一定会再访,不过一点半去到都仲系好多客,下次应该会订定位再去,附近都无乜店,都系由元朗千色行过去。
2019-12-07
  • 猪肉船面
  • 泰式玫瑰奶茶
餐厅地点较偏,西菁街尾,其实如果为美食行多几步,无咩所谓,但食物不如人意..$58冬阴功汤面,味道一般,都几辣,海鲜汤料不太新鲜,可能因为天气凉,汤唔算热,冬阴功汤没有鲜味可言,只有辣味!$52一碟猪颈肉,没有香味,咬落比较um⋯⋯正宗泰菜?有点疑惑....听讲最出名去牛肉汤好味,但未有试食,因为试完呢两样之後,极为失望,哎,应该不会有下次。餐厅服务员几有礼貌,离开餐厅时,还说再见...相信在元朗用此价钱可以有其他选择.....
$52一碟猪颈肉,没有香味,咬落比较um⋯⋯
正宗泰菜?有点疑惑....

餐厅服务员几有礼貌,离开餐厅时,还说再见...

相信在元朗用此价钱可以有其他选择.....
猪颈肉
冬阴功汤面
2019-12-11
用餐优惠
优惠券
2019-12-11 116 浏览
已有一段时间无黎,今日再去,依然座无虚席,坐满了人,门口也有人排队,果然一碗出色嘅泰式风味面食,系多人欣赏的,越黎越出色👍越食越好味今日叫左个牛船面,汤底十分浓郁,食得出系用好多材料肴出的浓汤,一点都不简单 牛丸十分弹牙,比平时市面上食到的牛丸size细粒D,牛味十分香浓还叫了一个泰式香叶肉碎蛋饭,味道亦十分出色,不太辣很惹味,带有淡淡既香叶味道,拌饭一流👍梳打水也是泰国进口的,用心经营的小店👍价钱亦相当实惠👍

梳打水也是泰国进口的,用心经营的小店👍价钱亦相当实惠👍