2020-08-22 617 浏览
«729»挂住系泰国食嘅软淋淋猪手饭😩▷杨叔叔猪手饭 $62▶牛肉船面 $58呢度有卖泰版层层叠船面,想试但唔啱时段,只可以食返普通大碗嘅船面。嗌咗牛肉船面,每碗有牛腩、牛丸、芽菜、通菜、花生碎同炸猪皮。汤底用新鲜牛骨熬制而成,汤头非常浓厚!牛腩都入晒味,但我觉得唔够腍,要用啲力咬。跟机试下「四大调味缺一不可」食法,倒晒鱼露、白糖、白醋、辣椒粉落去捞,结果辣粉倒太多辣到pk,即时变成东南亚风味嘅酸辣金边粉😂 都系锺意牛汤乜都唔落多啲~猪手饭超肥美,猪皮上晒色,里面层肉都卤得入味不过我又系觉得可以再腍啲,未有泰国食个种入口即融嘅口感,但配埋蛋同酸菜都好泰架啦!当自己去咗泰国食先啦~😗▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42▶泰式奶茶 $24泰式奶茶几抵饮!系茶饮店大杯size🥤 好彩有嗌先解到辣🥵 落完单先後加沙律,不过我麻麻地,只味太咸唔啱食,冇青木瓜沙律个种越食越开胃嘅感觉~整体而言船面同猪手饭都系值得去食嘅!餐厅位置比较隔涉唔近旺区,大家唔怕麻烦可以行多两步过去分散投资,呢段期间都有唔同嘅外卖优惠,详情可以睇返餐厅ig post🙏🏻﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
«729»
挂住系泰国食嘅软淋淋猪手饭😩

▷杨叔叔猪手饭 $62

▶牛肉船面 $58

牛腩都入晒味,但我觉得唔够腍,要用啲力咬。

猪手饭超肥美,猪皮上晒色,里面层肉都卤得入味

▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42

▶泰式奶茶 $24

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
2020-06-15 1501 浏览
我谂每个香港人都一样已经好耐冇去旅行啦,都一定好挂住其他国家嘅地道美食,而我就好挂住泰国嘅美食,揾咗好多间泰国餐厅,最後都决定黎呢间阿叔泰面试一试。一入到餐厅,就有店员帮忙探热,每张枱之间都有块隔格隔开,可以令顾客食得安心。 一睇餐牌,已经锁定咗要拣去泰国必食嘅船面,呢到既船面都有好多款可拣,有牛、猪、鸡、鱼片仲有冬荫功,面底亦可拣金边粉、河粉、米粉、粉丝同蛋面,总有一款啱你,我最後就拣咗牛肉船面配粉丝。碗面好快就上枱,碗面好丰富,有3粒牛丸同埋3大旧牛腩,仲有啲芽菜、通菜、花生碎同埋好多炸猪皮。碗面一上枱,我就即系试咗一啖汤底,汤底清得黎好有牛味,再睇番餐牌先知原来个汤底系用新鲜牛骨制成,唔怪得知个汤底咁浓。之後当然要试下正宗船面既食法,每张枱面都贴咗一张阿叔食船面小TIPS, 要先将四款调味,包括鱼露、白糖、白醋同辣椒粉,加入汤底就可享用。 果然加咗调味之後,个汤底即系昇华咗,多咗好多层次,同我喺泰国食过既味道差唔多。试完个汤底就试啲餸啦,牛丸弹牙,牛腩大件,啖啖肉,肉质淋,好正,炸猪皮脆卜卜但又唔会太油腻,粉丝弹牙,煮到啱啱好,成碗面都好高质。 小

小食方面,都有好多选择,有木瓜沙律、无骨凤爪、猪颈肉,小牛扒、鸡翼……等等,由於咩都想试下,所以最後拣咗阿叔拼盘,食物包括: 圣巴东无骨凤爪、香茅鱼露鸡翼、红咖啡鸡翼同精选糕点。无骨凤爪酸酸哋好开胃,每款鸡翼都有两只,好香脆入味,精选糕点分别系椰汁西米糕同椰汁糕,唔会太甜。

最後饮品款式都有好多,除咗常见既汽水、青柠梳打、青柠蜜外,仲有几款特饮可选择: 蝶豆花柠檬蜂蜜特饮、蝶豆花Lattle 、香茅班兰特饮、香茅菠萝特饮、荔枝玫瑰特饮,仲有老板推介新鲜椰青,但我同朋友都钟情於泰式奶茶,所以都拣咗泰式奶茶,果然冇令我哋失望,虽然奶茶冇得拣少甜,我哋开头都担心会好甜,但好明显店舖系有为香港人口味考虑,所以奶茶甜度适中,好好饮。

睇黎我冇拣错呢间餐厅,食完後真系可以减到少少我对泰国既挂念。
2020-06-03
  • 牛肉船面
2020-05-26 1363 浏览
小编今日放假就走去元朗买礼物,就算平日元朗都好多人🤯,真系要左闪右避先得呀🕺。小编买完心仪礼物之後就紧系要搵嘢食啦,而元朗出名就系又新街嗰边,但小编今日特别想食泰式菜🤔,上网搵一搵见到一间比较远少少系西菁街嗰边😆,近住球场同公国。锺意食嘢嘅小编紧系唔会理行程嘅遥远,即刻行过去帮衬🏃‍♀️。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦未入到去餐厅就已经畀门面吸引住咗,好有泰国建筑风味🏠,而入到去见到餐厅嘅天花,墙身都好靓👍,而天花挂满各种拥有泰国风味嘅装饰,而墙身油满蓝色为主嘅画风🎆,望得好舒服,令到食客可以食得好自在👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈香叶肉碎炒MAMA $55小编见识少问咗店员乜嘢系mama,店员好细心咁话畀小编原来mama系泰国嘅一款公仔面嚟🍜。香叶肉碎已经标明咗泰国菜独有菜式,而mama面小编系一次食👆,听完之後忍唔住都想试下🤔。肉碎好多,多到肉碎同啲面接近1比1份量,真系好足料😋。味道方面就偏少少辣,传统香叶肉碎嘅口味都做到👍。而mama面比系香港嘅公仔面较幼身同淋身啲,小编仲可以一啖食到好多mama面落口呀🤭!炒出嚟味道特别香,出色✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈碟豆花Latt

🎈香叶肉碎炒MAMA $55

🎈碟豆花Lattle $24
卖相吸引,由上层紫到白好有层次感。加咗奶嘅豆花好滑👅,而且无咗豆花有一层浆住口嘅感觉,不过就少咗豆花有嘅豆香味😮。但整体嚟讲,都好好饮,从卖相同味道都值得一试😝。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

另外,餐厅系台面上摆放咗四款调味料,分别有鱼露、白糖、白醋、辣椒粉。呢啲都系泰国餐厅经常会有嘅调味料🧂,畀大家自己调教适合口味。泰国餐厅用料真系千变万化,独特又浓烈🤩,呢间餐厅绝对会再嚟多次,尝试一下佢哋嘅船面🍜。
香叶肉碎炒MAMA
2020-05-25
香叶肉碎炒MAMA
2020-04-30 858 浏览
这间位於元朗泰国餐厅!位置交通都好方便!旺中带静非常之唔错!那间舖头都唔算好大!但系坐落都好舒适!装修方面都好有特式!.至於食物方面:.牛肉船米线卖相都好吸引!牛肉都好新鲜味道都好特别!D配菜卖相好特别!牛肉好嫩滑又够腍身入哂味!咬入口好又口感!非常之唔错!米线又够滑身软硬适中!又其是个自制汤底真系好正冇得定!.粉红船面用红腐乳煲猪骨的汤底!我觉得好特别味道都唔错!鱼蛋、鱼片头咬入口都好爽口又弹牙!炸云吞皮好脆口味道又唔错!转金边粉都好好食!.香茅鸡翼味道好重香茅味道!味道好特别!食入口感觉唔错!.红咖喱鸡翼好重红咖哩味带有小小辣!咬入口食到咖哩味好正!味道真系好特别!.青柠梳打加埋泰国D青柠沟埋梳打味道饮入口同其它牌子梳打又D唔同!我觉得好饮好多唔错!.玫瑰奶茶卖相好吸引!睇见都想试吓!味道唔错!好重玫瑰味道!饮入口觉得好好饮好特别!.惠顾食物送饮品再加15元有两只特式鸡翼!.至於价钱方面一般价钱!我觉得好有质素可以试吓!,,
至於食物方面:

香茅鸡翼味道好重香茅味道!味道好特别!食入口感觉唔错!

惠顾食物送饮品再加15元有两只特式鸡翼!
至於价钱方面一般价钱!我觉得好有质素可以试吓!,,
2020-04-21
2020-04-26 1374 浏览
很久没有去这家吃东西了,所以再和家人来吃个午餐才行呢。在店舖刚刚开门的时间来了,未有人可以选择位置坐,然後快快点餐吃吧🤭。💥粉红船面 HKD$55 ,由於汤底用了红腐乳猪骨汤制成,所以呈现粉红色的卖相😍,感觉很特别的汤底。配料方面有鱼蛋/鱼片头/豆卜/炸云吞皮,没有点船面转了河粉,汤底味道挻香带微微辣味🤤,简单的食物也好吃❤。💥牛肉船面 HKD$58 ,汤底味道浓郁挻香🤤,配料方面有炸猪皮/牛腩/牛丸,牛腩很腍身有咬感挻不错,这个转了米粉,吸入酱汁後更入味😝。💥红咖哩鸡翼 | 香茅鸡翼 HKD$15 (跟餐价),红咖哩鸡翼味外表带少少深色,味道很香带微微辣,挻香浓的咖哩味🤤。香茅味道很香,是平常吃开的味道💕。💥青柠梳打 HKD$0 (跟餐价),除了杯子的饮料,还另外附上原枝梳打水以作添加,虽然这个饮品的味道简单,但挻喜欢又解渴的饮品🍸。💥泰式玫瑰奶茶 HKD$10 (跟餐价),卖相是少女心粉红色的饮品,打於不错呢❤。由於是预先冲制好,所以不能选择甜度。但味道不算很甜可以接受,味道挻香浓又特别🤤。

2020-04-24
2020-09-12 21 浏览
🔎阿叔泰面 (元朗) 💛📍元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖-🔹牛肉船面 $58 (牛腩、牛丸)面底可选金边粉、米粉、河粉、粉丝、蛋面呢个拣咗河粉 系比起平时食嘅幼身好多配料有炸猪皮、芽菜、通菜、花生碎 配料嚟讲我就觉得麻麻地 但个船汤就几好饮 好浓好想keep住饮 跟面配咗4款调味料 包括鱼露、白糖、白醋同辣椒粉 加完更加惹味 少少辣又几过瘾汤同面我都觉得唔错 不过牛腩同牛丸就普普通通 牛腩都几大件 不过唔淋但又唔会韧 牛丸细细粒但又唔够弹牙 正常操作🔹鸡肉船面 $52 (鸡鎚、鸡肾)呢个面底拣咗蛋面 似系比较少人拣嘅面底餸就真系一般 鸡鎚都算老老地 不过鸡肾就爽口嘅不过另外一题就系份量偏少 可能加小食再加埋饮品会好啲💬不过外卖系用纸盒有加分 仲要分埋汤 拎到返去都仲系好热 啲面同配料又唔会淋哂🍴搵返相关地区👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗 #元朗黄店
🔎阿叔泰面 (元朗) 💛
📍元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖
🔹牛肉船面 $58 (牛腩、牛丸)
面底可选金边粉、米粉、河粉、粉丝、蛋面
呢个拣咗河粉 系比起平时食嘅幼身好多

🔹鸡肉船面 $52 (鸡鎚、鸡肾)
呢个面底拣咗蛋面 似系比较少人拣嘅面底
餸就真系一般 鸡鎚都算老老地 不过鸡肾就爽口嘅
不过另外一题就系份量偏少 可能加小食再加埋饮品会好啲

2020-09-08 21 浏览
自从朋友带我去过呢间食过船面之後就成日心思思想食,就算一个人都要去,因为个度真系有去左泰国既感觉叫左碗猪肉船面,汤底好浓味,一定要加埋枱上既调味料,会有层次好多好有泰国风味碗面都算大碗,餸都唔少,女仔一定够好挂住泰国呀😣无得去旅行唯有去食野扮去左啦

碗面都算大碗,餸都唔少,女仔一定够
好挂住泰国呀😣无得去旅行唯有去食野扮去左啦
2020-09-07 35 浏览
我哋会支持小店但5代表盲撑, 咁嘅质素,5会再帮衬第一次叫外卖, 3个都系饭猪手、肉碎、咖喱牛腩3个饭D饭质都太淋, 一 pat pat猪手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...因第一次实在太5好吃,但可能因为外卖关系,就俾多次机会,第二次堂食,叫咗牛肉船面同冬荫功汤米船面系好味,牛腩够淋冬荫功汤就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食另外服务态度,嗰日星期六可能客人多得滞嗰位四眼妹妹态度5多好, 见到比我哋迟入坐嘅人都有嘢食, 咁咪问吓罗!以为漏单嘛一句得埋嚟:黎紧啦(嗰样系黑口黑面)就算你真系好味,但咁嘅态度,系5会再黎罗可惜系味道只系算oK再加咁嘅服务态度, 真系请都5嚟!
我哋会支持小店但5代表盲撑, 咁嘅质素,5会再帮衬
第一次叫外卖, 3个都系饭
猪手、肉碎、咖喱牛腩
3个饭D饭质都太淋, 一 pat pat
猪手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...
船面系好味,牛腩够淋
冬荫功汤就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食
另外服务态度,嗰日星期六可能客人多得滞
一句得埋嚟:黎紧啦(嗰样系黑口黑面)
就算你真系好味,但咁嘅态度,系5会再黎罗
可惜系味道只系算oK再加咁嘅服务态度, 真系请都5嚟!
2020-05-09
2020-08-16 65 浏览
—呢排外卖自取有特价 熊猫嗌够钱就全单6折试咗4款午市套餐 加埋都系$160!!香叶肉碎炒mama妈妈应该就系泰国公仔面牌子名?!肉碎喺底所以要捞匀晒先食 香辣惹味但系我都系锺意食炒河多d青咖喱牛腩饭香气浓郁就咁捞汁已经好下饭有3条牛腩条 都腍身入味仲有泰国小圆茄子 车厘茄 长豆烧猪颈肉饭表面几香口 肉质爽弹 份量算多但食多几嚿有d腻 要蘸酸辣汁先得Share嚟食 每人食d就啱啱好冬荫功金边粉汤喺分开装 偏椰奶辛香味餸就放咗喺粉上面清楚见到有虾 青口 蟹柳 豆卜仲有餐饮可以拣青柠梳打/泰式柠檬茶...唔洗另外加钱之余 有保鲜纸包实唔会倒泻————————————————阿叔泰面 元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖

呢排外卖自取有特价 熊猫嗌够钱就全单6折
试咗4款午市套餐 加埋都系$160!!
香叶肉碎炒mama
妈妈应该就系泰国公仔面牌子名?!
肉碎喺底所以要捞匀晒先食 香辣惹味
冬荫功金边粉
汤喺分开装 偏椰奶辛香味
餸就放咗喺粉上面
清楚见到有虾 青口 蟹柳 豆卜

仲有餐饮可以拣青柠梳打/泰式柠檬茶...
唔洗另外加钱之余 有保鲜纸包实唔会倒泻
————————————————
阿叔泰面
元朗西菁街20号益辉大厦地下3号舖
外卖自取
2020-08-04 84 浏览
次次经过,条龙都长到一个点,今次特登一开门就去到,即刻有得入!舖头真心唔大,布置几有泰国feel, 台櫈摆得疏落,几好坐!猪船面:之前食过第二间船面,颇Fail, 搞到我对船面有阴影!今次卒之扭转我对船面嘅印象!汤底清得嚟够味,系未食过嘅味道,配料丰富,蛋面底好正!粉红船面:fd试粉红船面,好啱打咭嘅一碗面,汤底加咗南乳,又系第二种风味!总括嚟讲,好食嘅船面,唔怪得平啲咁多人排!服务好,嘢食ok,又有良心,入嚟元朗国记得帮衬!

• 猪肉船面
2020-07-17 75 浏览
个牛肉船面d汤底好浓, d牛腩好入味, 加埋佢地既教学, 系个面度再加少量白醋, 鱼露, 砂糖同埋辣椒粉, 成个汤底既鲜味更加出更加好味💙💙 个香叶肉碎炒mama面都好足料, 多猪肉, 个面带到少少辣味加泰式酸味, 泰式风吹十足😍😍好鬼正🙌🏻 个泰式奶茶都好好饮, 甜度适中, 成个晚餐都好似真系置身於泰国咁🇹🇭😭😭😭
2020-07-14 91 浏览
去完睇向日葵🌻食个早dinner医下肚~黎到西菁街搵食!汤底好浓郁,味道层次好丰富!甜得黎又唔会好油腻、仲有好香既牛肉味!牛腩入味得黎又够松化,配埋炸猪皮几正~呢个⋯好失望~唔推荐!。$55蚊都唔平啦、食材只有系一堆乾净净既面同肉碎,感觉好单调同不停食调味粉。如果佢加返只脆边蛋会吸引D~食完个面就想食个甜品开心返啦!点知⋯个芒果睇落好新鲜同甜,实质食落有阵草青既中味,唔太了解系咩芒果品种、个感觉好奇怪,唔系我杯茶!总括黎讲船面整得好出色!推荐大家试!其它野野麻麻地,有待改善。
去完睇向日葵🌻食个早dinner医下肚~
黎到西菁街搵食!

牛肉船粉

香叶肉碎炒妈妈

呢个⋯好失望~唔推荐!。

芒果糯米饭

总括黎讲船面整得好出色!推荐大家试!
其它野野麻麻地,有待改善。

2020-07-11
牛肉船粉
2020-07-13 64 浏览
好耐之前去泰国旅行,试咗船面一直念念不忘,但翻到香港一直食唔翻个种。近几个月啲人成日成日介绍元朗呢间船面,话好好食,今日终於有机会入元朗国试下😍星期一至五 1130-1800有lunch menu,跟餐有嘢饮,价钱合理👍🏻有酒精搓水液提供,而且筷子筒有盖,感觉卫生啲👍🏻👍🏻试完原味汤底记得落「四大调味」✨大热天时,饮青柠梳打好爽~ 泰式奶茶本身偏甜,但可以接受😋跟餐加$15配无骨凤爪,爽口又开胃。跟餐加$15配笃笃炸丸,几弹牙,点泰式甜辣酱好食😋主角船面 —— 牛肉船面!好大碗,而且好多配料,当然要相机食先!个汤底超浓郁,落埋「四大调味」,酸甜辣味都齐晒,好香好好食😍牛肉够腍又入味,炸猪皮同鱼蛋都好食😋食唔停口,大碗又好食👍🏻👍🏻烧猪颈肉饭~猪颈肉份量足够,入面嘅肉质好嫩,但外层烧得有啲太乾身,唔够juicy,有进步空间💪🏻元朗国出名多好嘢食,呢间船面绝对系必食之一💛

有酒精搓水液提供,而且筷子筒有盖,感觉卫生啲👍🏻👍🏻

试完原味汤底记得落「四大调味」✨

大热天时,饮青柠梳打好爽~ 泰式奶茶本身偏甜,但可以接受😋

跟餐加$15配无骨凤爪,爽口又开胃。

跟餐加$15配笃笃炸丸,几弹牙,点泰式甜辣酱好食😋

主角船面 —— 牛肉船面!
好大碗,而且好多配料,当然要相机食先!
牛肉够腍又入味,炸猪皮同鱼蛋都好食😋
食唔停口,大碗又好食👍🏻👍🏻

烧猪颈肉饭~

元朗国出名多好嘢食,呢间船面绝对系必食之一💛
疫情蔓延,可以出走嘅机会微乎其微,唯一止下游行瘾嘅方法就系搵啲特色又有外国风味嘅餐厅试下🤤•今次去左元朗一间几出名嘅餐厅「阿叔泰面」试下,顾名思义,食物主打泰国船面,亦提供唔同泰式小食同饮料😋食物选择唔算特别多,但起码每个种类都有几款选择。我就叫左鸡肉船面同泰式奶茶🥤🐥鸡肉船面卖相吸引,有几分泰国街档嘅味道🤪汤底味道好浓,河粉索哂啲汤汁好入味🤤配料就有鸡䭔、鸡什、芽菜、通菜以及炸猪皮。份量对女仔嚟讲啱啱好,男仔就建议追加小食啦🥶🥤泰式奶茶食面食到热辣辣,最爽就系饮杯冰冻嘅泰奶降温🥶泰奶一般以炼奶特调所以味道偏甜,但阿叔就提供埋甜度选择,十分细心💛茶底好香浓,同知名泰奶连锁店有得挥💪🏻👍🏻小店整体水准都几高,价格相宜,服务周到,绝对会再帮衬支持💛推荐!

🐥鸡肉船面

🥤泰式奶茶

2020-07-08 131 浏览
今日胃口不太好,行街散步中经过一间位置偏僻,人流比较少的面店。铺仔细细,但内部装修独特,壁画好有特色。店舖以泰国船面为主,所以就随便叫了个船面,试试。刚好适合无咩胃口的我,船面有牛腩、牛丸,汤底浓,牛腩好入味,牛丸也好弹牙。朋友就叫左个冬阴功汤面,除咗面还有河粉、米粉、粉丝、金边粉选择。但个汤偏咸左少少。刚好配上象啤啤酒🍻⋯⋯再嚟一杯当地热买的碟豆花柠檬🍋蜂蜜特饮,虽然个杯没有见到新鲜柠檬🍋片,但都有柠檬🍋加上蜂蜜的味道⋯⋯
象啤
牛肉船面