119
31
17
等级1
2
0
2018-03-15 654 浏览
满心欢喜谂住同朋友食饭,一入到黎成间野已经好大烟,配菜已经黎得4碟,重点系无泡菜,一间韩国餐厅可以无泡菜真系好搞笑!想食牛排骨又无,叫左个五花腩,泡菜薄饼,人参鸡汤,辣牛肉粉丝煲4样野!一开始黎左个五花腩都几好食,等左一个钟忍唔住催佢地,催完先黎个泡菜饼,劲普通仲要$120,再等多半个钟见个汤都未黎就问佢,一开始话整紧,转个头话无哂罗,真系玩野,等左成粒钟先话无,真系食到一肚气,以後一定唔会再黎罗,完成浪费我时间
更多
满心欢喜谂住同朋友食饭,一入到黎成间野已经好大烟,配菜已经黎得4碟,重点系无泡菜,一间韩国餐厅可以无泡菜真系好搞笑!想食牛排骨又无,叫左个五花腩,泡菜薄饼,人参鸡汤,辣牛肉粉丝煲4样野!一开始黎左个五花腩都几好食,等左一个钟忍唔住催佢地,催完先黎个泡菜饼,劲普通仲要$120,再等多半个钟见个汤都未黎就问佢,一开始话整紧,转个头话无哂罗,真系玩野,等左成粒钟先话无,真系食到一肚气,以後一定唔会再黎罗,完成浪费我时间
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2018-02-22 436 浏览
已经去过好几次,食物还ok...会再去嘅理由系地点就脚。。。 呢间野本身都唔算好食 但食物选择算多,但味道真系一啲都唔算好食 又唔正中。服务态度超级差,次次都十问九唔认。俩个人坐底食饭,杯就有摆系度个水又唔俾杯人饮,问佢就好悔气咁拎过黎。本叫咗碗人参鸡汤,佢话无一只鸡,黎咗半鸡,仲要硬到咬唔开。。碗汤系一啲味都无清到好似水咁。。烧牛脷叫咗又唔黎。。无又唔话俾人听。。。石头饭又细碗又难食仲要$180。。仲话年年有米芝连推介。。真系离晒大舖👹👹👹😡🤬🤬
更多
已经去过好几次,食物还ok...会再去嘅理由系地点就脚。。。
呢间野本身都唔算好食 但食物选择算多,但味道真系一啲都唔算好食 又唔正中。
服务态度超级差,次次都十问九唔认。
俩个人坐底食饭,杯就有摆系度个水又唔俾杯人饮,问佢就好悔气咁拎过黎。
本叫咗碗人参鸡汤,佢话无一只鸡,黎咗半鸡,仲要硬到咬唔开。。碗汤系一啲味都无清到好似水咁。。烧牛脷叫咗又唔黎。。无又唔话俾人听。。。
石头饭又细碗又难食仲要$180。。仲话年年有米芝连推介。。真系离晒大舖👹👹👹😡🤬🤬


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
这家阿利水不知发生什麽事,非常糟糕~是我有史以来吃过最糟的一餐😤1.空气不好,烤肉味非常重2.整场就一位服务小姐,态度很差,请她倒水讲了三次仍没水。3.想点牛小排,没有!想点人蔘鸡,没有!4.烤肉炉坏的,安排坐位时没有告知,搞了半天烤不了肉5.服务小姐只能另外用别桌炉火帮我们烤,但又一直跑开,肉都焦了~ 肉本身就非常难吃不佳😓6.没有汤匙、餐具,反应了半天~ 没来!7.点了部队锅,因为炉火坏了不能煮~ 只能放在另外一枱,但又置之不理~ 总之非常糟糕,我们只好匆匆买单离开,一秒都不想多待~ 这家店有问题~ 大家不要再帮衬了!
更多
这家阿利水不知发生什麽事,非常糟糕~是我有史以来吃过最糟的一餐😤
1.空气不好,烤肉味非常重
2.整场就一位服务小姐,态度很差,请她倒水讲了三次仍没水。
3.想点牛小排,没有!想点人蔘鸡,没有!
4.烤肉炉坏的,安排坐位时没有告知,搞了半天烤不了肉
5.服务小姐只能另外用别桌炉火帮我们烤,但又一直跑开,肉都焦了~ 肉本身就非常难吃不佳😓
6.没有汤匙、餐具,反应了半天~ 没来!
7.点了部队锅,因为炉火坏了不能煮~ 只能放在另外一枱,但又置之不理~
总之非常糟糕,我们只好匆匆买单离开,一秒都不想多待~ 这家店有问题~ 大家不要再帮衬了!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-02-08
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)
等级1
2
0
2018-02-07 272 浏览
闲日晚餐时段两个女仔去吃,我地叫左一个泡菜炒五花肉、一个大酱海鲜汤(另加白饭)同一个泡菜煎饼,卖单成餐$500几蚊但d野食有d垃圾...单单个五花肉就已经炒到好似煲完汤d汤渣再切出黎煮咁...价格比市面韩国野贵,但质素却更差;个海鲜大酱汤得几粒仔蚬仔,个汤又唔够浓郁;泡菜煎饼不过不失咁,叫有野落得到肚;只得前菜小食系俾得好足,两个人食都有成6碟...但我睇完openrice d comment先黎,都中左伏罗
更多
闲日晚餐时段两个女仔去吃,我地叫左一个泡菜炒五花肉、一个大酱海鲜汤(另加白饭)同一个泡菜煎饼,卖单成餐$500几蚊但d野食有d垃圾...单单个五花肉就已经炒到好似煲完汤d汤渣再切出黎煮咁...价格比市面韩国野贵,但质素却更差;个海鲜大酱汤得几粒仔蚬仔,个汤又唔够浓郁;泡菜煎饼不过不失咁,叫有野落得到肚;只得前菜小食系俾得好足,两个人食都有成6碟...但我睇完openrice d comment先黎,都中左伏罗
泡菜炒五花肉
$150
16 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-02-07
用餐途径
堂食
人均消费
$270 (晚餐)
等级1
2
0
几年前去过阿利水食Lunch ,都唔错咪谂住再同朋友今晚去食晩餐。店内有位态度非常之差嘅女待应,我哋八点钟未够就话冇晒牛肋条所有牛肋条做嘅食物都冇,跟住问佢牛肉拼盘原本有牛肋骨嘅有乜,佢好唔情愿咁入去厨房问完出返嚟同我地讲剩系得牛肉片同牛肉片,连牛脷都冇。咁我哋再望吓个Menu之制想问下佢有咩系有佢啤我哋一眼就行开咗!最终我哋叫咗牛骨汤,分开叫一碟牛脷,同埋牛肉。佢哋好快咁上菜,但食韩国菜最精彩嘅莫过於系啲小菜,除咗有传统嘅kimchi之外,佢竟然够胆死放两粒西兰花再加pat辣椒酱!每碟都系两小旧,仲只可以refill四样一次!个女待应个样长期好似俾人虐待紧咁,我哋想再加个海鲜豆腐汤,间铺头只系得三枱人佢都可以漏单,我哋等左20分钟再去问佢,佢理直气壮咁同我地讲我有入单不过厨房冇出单啫!食物嘅份量同价钱完全唔成正比,三个人食咗七百几蚊,仲要俾啲咁嘅服务。我唔知米之莲点样比推介佢罗,一定会再帮衬!牛骨汤D牛骨雪味好重,汤头加超多味精,个海鲜辣豆腐汤得几粒缩到唔见影嘅蚬,连虾都冇只!
更多
几年前去过阿利水食Lunch ,都唔错咪谂住再同朋友今晚去食晩餐。店内有位态度非常之差嘅女待应,我哋八点钟未够就话冇晒牛肋条所有牛肋条做嘅食物都冇,跟住问佢牛肉拼盘原本有牛肋骨嘅有乜,佢好唔情愿咁入去厨房问完出返嚟同我地讲剩系得牛肉片同牛肉片,连牛脷都冇。咁我哋再望吓个Menu之制想问下佢有咩系有佢啤我哋一眼就行开咗!最终我哋叫咗牛骨汤,分开叫一碟牛脷,同埋牛肉。佢哋好快咁上菜,但食韩国菜最精彩嘅莫过於系啲小菜,除咗有传统嘅kimchi之外,佢竟然够胆死放两粒西兰花再加pat辣椒酱!每碟都系两小旧,仲只可以refill四样一次!个女待应个样长期好似俾人虐待紧咁,我哋想再加个海鲜豆腐汤,间铺头只系得三枱人佢都可以漏单,我哋等左20分钟再去问佢,佢理直气壮咁同我地讲我有入单不过厨房冇出单啫!食物嘅份量同价钱完全唔成正比,三个人食咗七百几蚊,仲要俾啲咁嘅服务。我唔知米之莲点样比推介佢罗,一定会再帮衬!牛骨汤D牛骨雪味好重,汤头加超多味精,个海鲜辣豆腐汤得几粒缩到唔见影嘅蚬,连虾都冇只!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-01-30
用餐途径
堂食
人均消费
$260
等级1
2
0
2018-01-28 131 浏览
Book咗枱三位,夜晚七点半到,当时入座率一半,只有两位侍应长期黑面,没有招呼,没有摆位同攞菜牌都叫左10分钟,叫咗几次。话系米之莲推介食府,完全垃圾,完全唔明白点解之前啲食评OK。落单完全错误,讲咗几次,落错几次,叫佢哋换番,净系拎走又唔拎返嚟,又要追,食物质素差,漏单欠单错单全部齐。食物质素方面,完全失望, $680套餐,完全唔够饱,嘢食难食,只有几款烧物,当中套餐入边嘅牛肋排没有,逼住要叫个杂锦,包左两罐汽水,卖单嘅时候竟然计两罐汽水$60 ,如果冇查单,咪俾佢老屈$60 ,仲要收+1服务费,最後埋单$750呢啲服务连茶餐厅都不如,每一样野都要检查清楚,千祈唔好去第一次嬲到要系OpenRice投诉,希望我嘅食评会登出黎
更多
Book咗枱三位,夜晚七点半到,当时入座率一半,只有两位侍应长期黑面,没有招呼,没有摆位同攞菜牌都叫左10分钟,叫咗几次。
话系米之莲推介食府,完全垃圾,完全唔明白点解之前啲食评OK。
落单完全错误,讲咗几次,落错几次,叫佢哋换番,净系拎走又唔拎返嚟,又要追,食物质素差,漏单欠单错单全部齐。食物质素方面,完全失望, $680套餐,完全唔够饱,嘢食难食,只有几款烧物,当中套餐入边嘅牛肋排没有,逼住要叫个杂锦,包左两罐汽水,卖单嘅时候竟然计两罐汽水$60 ,如果冇查单,咪俾佢老屈$60 ,仲要收+1服务费,最後埋单$750
呢啲服务连茶餐厅都不如,每一样野都要检查清楚,千祈唔好去
第一次嬲到要系OpenRice投诉,希望我嘅食评会登出黎
所谓既杂锦
18 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-01-25
用餐途径
堂食
人均消费
$250 (晚餐)
等级1
4
0
2018-01-07 159 浏览
今日 同朋友庆祝生日, 想试下韩国野,咁就上网睇到呢间 系Tst H8 又话连续几多界入选米芝连又剩 咁咪去试下罗去到一出电梯 我已经觉得环境好残旧 系星期五既黄金食饭时段 竟然得几枱客 我就心知不妙! 我一坐低 本menu 又系感觉好旧,(心谂外表唔重要既, 睇下野食吸唔吸引先)真心 评论如下是日order 食物有, 猪牛鸡烧肉拼盘, 带子,大酱汤,海鲜炒年糕,烧银雪鱼,两支真露埋单hkd 1300左右食物质素: 食物款式不多, 十分基本 , Menu 一点都不丰富 菜式唔吸引唯一亮点系去到真系有足十碟小前菜, 但其中五碟都唔好食! 大酱汤ok , 带子真系大大粒厚肉但其他基本上一d惊喜都冇 , 唔怪得menu 显示佢米芝连去到2016 就冇入选了 (事出必有因)食完佢个烧肉拼盘 系成晚都要劲饮水。 味精十级重手。服务: 明显服务员同生意唔佢正比冇咩人帮衬但服务员个个企哂系度所以个个玩手机既玩手机。玩手指既玩手指但最奇怪系 你食完成餐饭 都系冇人过黎帮你收过一只碟 总括服务一般环境: 一个字”旧”你会见到d木柜门系烂。 椅垫系烂既! 唔系污糟既, 不过真系旧罗 。
更多
今日 同朋友庆祝生日, 想试下韩国野,
咁就上网睇到呢间 系Tst H8 又话连续几多界入选米芝连又剩
咁咪去试下罗

去到一出电梯 我已经觉得环境好残旧
系星期五既黄金食饭时段 竟然得几枱客
我就心知不妙!
我一坐低 本menu 又系感觉好旧,(心谂外表唔重要既, 睇下野食吸唔吸引先)

真心 评论如下

是日order 食物有, 猪牛鸡烧肉拼盘, 带子,大酱汤,海鲜炒年糕,烧银雪鱼,两支真露
埋单hkd 1300左右

食物质素: 食物款式不多, 十分基本 , Menu 一点都不丰富 菜式唔吸引
唯一亮点系去到真系有足十碟小前菜, 但其中五碟都唔好食! 大酱汤ok , 带子真系大大粒厚肉
但其他基本上一d惊喜都冇 , 唔怪得menu 显示佢米芝连去到2016 就冇入选了
(事出必有因)
食完佢个烧肉拼盘 系成晚都要劲饮水。 味精十级重手。

服务: 明显服务员同生意唔佢正比
冇咩人帮衬但服务员个个企哂系度
所以个个玩手机既玩手机。玩手指既玩手指
但最奇怪系 你食完成餐饭 都系冇人过黎帮你收过一只碟
总括服务一般

环境: 一个字”旧”

你会见到d木柜门系烂。 椅垫系烂既! 唔系污糟既, 不过真系旧罗 。

我谂我唔会再返去食。
18 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2018-01-06
用餐途径
堂食
人均消费
$400 (晚餐)
等级1
3
0
2017-10-27 268 浏览
有次自己一个出尖沙咀,到食饭时间唔知食咩好,又谂起之前有见过呢间餐厅,就上左黎食啦。呢到午餐无乜人,静静地啱哂一个人食,享受一个人嘅时间。落单嗰个系韩国人黎,落完单佢就俾人呢啲小菜我,身为韩食狂粉既我好兴奋一个人都俾四样我。左下嗰个好似系鱿鱼咁既,几特别。之後唔知点解佢又俾左个煎蛋我,好开心啊我嗌左既系泡菜汤,佢跟个饭一齐上我就钟意摆埋个饭落去当汤饭咁。个人都食得辣,但佢呢个真系几辣入面好多料好多猪肉,食到我劲饱都食唔哂会再黎㗎
更多
有次自己一个出尖沙咀,到食饭时间唔知食咩好,又谂起之前有见过呢间餐厅,就上左黎食啦。
呢到午餐无乜人,静静地啱哂一个人食,享受一个人嘅时间。
落单嗰个系韩国人黎,落完单佢就俾人呢啲小菜我,身为韩食狂粉既我好兴奋
一个人都俾四样我。
左下嗰个好似系鱿鱼咁既,几特别。
25 浏览
0 赞好
0 留言

之後唔知点解佢又俾左个煎蛋我,好开心啊

24 浏览
0 赞好
0 留言

我嗌左既系泡菜汤,佢跟个饭一齐上
我就钟意摆埋个饭落去当汤饭咁。个人都食得辣,但佢呢个真系几辣
入面好多料好多猪肉,食到我劲饱都食唔哂

38 浏览
0 赞好
0 留言

会再黎㗎
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
981
4
2017-09-23 5411 浏览
厚福街愈黎愈多食店,平日我都比较多光顾大厦嘅日本菜,今日收工同男朋友黎到8楼嘅阿利水韩国料理,食下韩国菜。餐厅位置唔算好多,装潢传统、地道,唔系好新式嘅韩国餐厅,用上木枱木梳化櫈,晚市未坐满,但都有唔少客人,有啲烧肉、有啲食韩国料理。店员安排我地坐喺靠窗位置,环境舒适。揭开餐牌先见到佢地原来曾被定为米芝莲食府之一,真系弱弱唔知道。个人对於米芝莲嘅评定标准冇乜意见,亦好少作为平日食饭嘅参考。餐牌供应多款韩国菜,韩式烧肉、焖炒类、烤鱼、煎饼、饺子、火锅、拌饭、炒饭、面食,定价中上,所以我地两个都系点左两款食物。如果要烧肉可能要多几个人分享。点单不久後,店员就送上前菜,新式嘅韩国菜好少会供应咁多款式,一般传统嘅韩国餐厅都会有约莫6-10碟。当然啦,每碟嘅份量都唔算好多,相信系按人头份。沙律味道唔错,可能加左少少梨汁,入口酸甜,几清新另外泡菜、芽菜、豆角、西兰花呢啲都系中规中矩。海鲜豆腐脑辣汤 $150汤品方面选择都多,人蔘鸡汤、大酱汤、豆腐辣汤、牛排汤、牛尾汤、牛骨汤等,定价相约。点左个比较简单嘅海鲜豆腐汤,一人份量,附上白饭一碗,价位都系米芝莲级啊,好在都系几多料,有大量豆腐,泡菜、鸡蛋、
更多
厚福街愈黎愈多食店,平日我都比较多光顾大厦嘅日本菜,今日收工同男朋友黎到8楼嘅阿利水韩国料理,食下韩国菜。餐厅位置唔算好多,装潢传统、地道,唔系好新式嘅韩国餐厅,用上木枱木梳化櫈,晚市未坐满,但都有唔少客人,有啲烧肉、有啲食韩国料理。店员安排我地坐喺靠窗位置,环境舒适。揭开餐牌先见到佢地原来曾被定为米芝莲食府之一,真系弱弱唔知道。个人对於米芝莲嘅评定标准冇乜意见,亦好少作为平日食饭嘅参考。餐牌供应多款韩国菜,韩式烧肉、焖炒类、烤鱼、煎饼、饺子、火锅、拌饭、炒饭、面食,定价中上,所以我地两个都系点左两款食物。如果要烧肉可能要多几个人分享。
195 浏览
0 赞好
0 留言

点单不久後,店员就送上前菜,新式嘅韩国菜好少会供应咁多款式,一般传统嘅韩国餐厅都会有约莫6-10碟。
当然啦,每碟嘅份量都唔算好多,相信系按人头份。沙律味道唔错,可能加左少少梨汁,入口酸甜,几清新
另外泡菜、芽菜、豆角、西兰花呢啲都系中规中矩。
前菜
55 浏览
0 赞好
0 留言

63 浏览
0 赞好
0 留言

34 浏览
0 赞好
0 留言

45 浏览
0 赞好
0 留言



海鲜豆腐脑辣汤 $150
汤品方面选择都多,人蔘鸡汤、大酱汤、豆腐辣汤、牛排汤、牛尾汤、牛骨汤等,定价相约。
点左个比较简单嘅海鲜豆腐汤,一人份量,附上白饭一碗,价位都系米芝莲级啊,好在都系几多料,有大量豆腐,泡菜、鸡蛋、翠玉瓜、鱿鱼等配料。汤底方面呢款都比较难失手,只要够辣、够热,都会好食的,味道恰如其份呢。上枱热辣辣,味道唔会过辣,而且味精感唔重,食完都唔会好咸,轻松食完一碗饭

海鲜豆腐脑辣汤
$150
69 浏览
0 赞好
0 留言

海鲜豆腐脑辣汤
$150
106 浏览
0 赞好
0 留言

海鲜豆腐脑辣汤
$150
40 浏览
0 赞好
0 留言

白饭
31 浏览
0 赞好
0 留言

炒鱿鱼五花肉 $280
因为即时制作,呢份炒鱿鱼都等左一段时间,我地另外配左一碗白饭,如果斋食会比较重口味,配个饭会比较开胃,又唔会太咸。
五花肉切成碎块,煮得腍身又唔肥腻,好入味!鱿鱼圈嘅份量大方,而且切得几大圈,真心觉得呢份几高质,虽然睇落价钱贵少少,但味道好接近韩国食到嘅

炒鱿鱼五花肉
$280
43 浏览
0 赞好
0 留言

炒鱿鱼五花肉
$280
48 浏览
0 赞好
0 留言

39 浏览
0 赞好
0 留言

餐牌:
791 浏览
0 赞好
0 留言

719 浏览
0 赞好
0 留言

678 浏览
0 赞好
0 留言

606 浏览
0 赞好
0 留言

536 浏览
0 赞好
0 留言

754 浏览
0 赞好
0 留言


489 浏览
0 赞好
0 留言

447 浏览
0 赞好
0 留言

655 浏览
0 赞好
0 留言

470 浏览
0 赞好
0 留言

428 浏览
0 赞好
0 留言

397 浏览
0 赞好
0 留言

358 浏览
0 赞好
0 留言

385 浏览
0 赞好
0 留言

372 浏览
0 赞好
0 留言

365 浏览
0 赞好
0 留言

292 浏览
0 赞好
0 留言

378 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-09-20
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
推介美食
炒鱿鱼五花肉
$ 280
炒鱿鱼五花肉
$ 280
等级4
381
5
尖沙咀厚福街的H8是近年寻食的新贵,很多食店都进驻其中,无论西餐、海鲜、火锅、日食或韩食都不乏踪影,选择多多。这趟笔者就来到当中一间韩国料理,餐厅连续五年都获得了米芝莲推介,今次冒名而来,自然有着一定的期待。乘电梯来到三楼,店内装修简约踏实,装饰偏向自然风,灯火鲜明,餐枱大大张座位宽阔,坐得舒服,韩籍店员亦十分亲切,很有韩式地道餐馆的风味,难怪座上客不乏韩国人士。还未点菜,店员已率先送上12款前菜小碟,阵容鼎盛丰富,单看卖相已让人赏心悦目,感觉大气。韩式前菜款式口味繁多,包括爽脆的辣大豆芽菜、辣酱西兰花、辣豆角、甜香的柚子南瓜、酸辣的韩式泡菜、绵密的薯仔沙律、Q软的酱䈮篛、甘香的腌凉瓜、烟韧的辣鱿鱼丝、清新的菜沙律、清香芝麻菜、酸香的腌洋葱小瓜等,口感味道各有特色,丰富多样,份量细细每样试一点,惊喜清新又开胃。餐牌内食物种类选择繁多,价格属中高档消费,店员向我们介绍一个抵食的$680  真露烧酒2-3人套餐,单点原价要差不多$900元,餐内包括烤特大牛排骨、烤鸡肉(可转五花肉)、海鲜豆腐脑辣汤(可转牛肋骨汤)、全州石锅拌饭及一瓶真露,有齐韩式烧烤汤品,又有石锅饭,还有烧酒赠兴,实在不错
更多
韩式前菜
44 浏览
0 赞好
0 留言


尖沙咀厚福街的H8是近年寻食的新贵,很多食店都进驻其中,无论西餐、海鲜、火锅、日食或韩食都不乏踪影,选择多多。这趟笔者就来到当中一间韩国料理,餐厅连续五年都获得了米芝莲推介,今次冒名而来,自然有着一定的期待。
37 浏览
0 赞好
0 留言


36 浏览
0 赞好
0 留言


47 浏览
0 赞好
0 留言


42 浏览
0 赞好
0 留言

乘电梯来到三楼,店内装修简约踏实,装饰偏向自然风,灯火鲜明,餐枱大大张座位宽阔,坐得舒服,韩籍店员亦十分亲切,很有韩式地道餐馆的风味,难怪座上客不乏韩国人士。
韩式前菜
35 浏览
0 赞好
0 留言

还未点菜,店员已率先送上12款前菜小碟,阵容鼎盛丰富,单看卖相已让人赏心悦目,感觉大气。
辣大豆芽菜
22 浏览
0 赞好
0 留言

辣酱西兰花
12 浏览
0 赞好
0 留言

辣豆角
13 浏览
0 赞好
0 留言

柚子南瓜
12 浏览
0 赞好
0 留言

韩式泡菜
13 浏览
0 赞好
0 留言

薯仔沙律
13 浏览
0 赞好
0 留言

酱䈮篛
8 浏览
0 赞好
0 留言

腌凉瓜
4 浏览
0 赞好
0 留言

辣鱿鱼丝
7 浏览
0 赞好
0 留言

菜沙律
11 浏览
0 赞好
0 留言

清香芝麻菜
16 浏览
0 赞好
0 留言

腌洋葱小瓜
9 浏览
0 赞好
0 留言

韩式前菜款式口味繁多,包括爽脆的辣大豆芽菜、辣酱西兰花、辣豆角、甜香的柚子南瓜、酸辣的韩式泡菜、绵密的薯仔沙律、Q软的酱䈮篛、甘香的腌凉瓜、烟韧的辣鱿鱼丝、清新的菜沙律、清香芝麻菜、酸香的腌洋葱小瓜等,口感味道各有特色,丰富多样,份量细细每样试一点,惊喜清新又开胃。
162 浏览
0 赞好
0 留言

餐牌内食物种类选择繁多,价格属中高档消费,店员向我们介绍一个抵食的$680  真露烧酒2-3人套餐,单点原价要差不多$900元,餐内包括烤特大牛排骨、烤鸡肉(可转五花肉)、海鲜豆腐脑辣汤(可转牛肋骨汤)、全州石锅拌饭及一瓶真露,有齐韩式烧烤汤品,又有石锅饭,还有烧酒赠兴,实在不错,所以二话不说决定点了这个套餐。
烤特大牛排骨
8 浏览
0 赞好
0 留言


烤特大牛排骨
15 浏览
0 赞好
0 留言


烤特大牛排骨
13 浏览
0 赞好
0 留言

烤特大牛排骨,这里的牛排骨卖相很正宗,不会像一般本地的韩国料理般将之裁成一小块一小块上枱,而是原块片薄了牛排骨卷回原状上碟,并由店员即席用铰剪为客人剪成小份,感觉很有传统风味。牛排骨份量颇多,腌得入味,烧到差不多5成熟,入口松软,肉味浓厚,鲜嫩多汁,净食已很美味;以跟来的生菜片包着,并配上韩式甜辣酱同吃,多上了一份清新爽口,减去了点油腻,又是另一种滋味。
烤牛排骨 / 五花肉
8 浏览
0 赞好
0 留言

烤牛排骨 / 五花肉
36 浏览
0 赞好
0 留言


烤五花肉
16 浏览
0 赞好
0 留言

烤五花肉,上碟排得整整齐齐的五花肉,色泽粉嫩,肥肉不多,烧熟後肉质松软带点油香,跟牛排骨相比虽有点被比了下去,但其实味道质素还算不错。
牛肋骨汤
34 浏览
0 赞好
0 留言

牛肋骨汤
14 浏览
0 赞好
0 留言

牛肋骨汤,整块牛肋骨煲得软腍,配上大葱、萝卜、香菇片和韩国粉丝,汤色清澈,汤汁清甜,味道没有想像中的浓厚,口感相对清爽不油腻,清淡顺喉。
全州石锅拌饭
16 浏览
0 赞好
0 留言


全州石锅拌饭
26 浏览
0 赞好
0 留言

全州石锅拌饭,烧得热辣辣的石锅入边放了芽菜、甘笋丝、芝麻菜、脆肉瓜和香菇片,最特别是加入了生牛肉丝和生鸡蛋,一边搅拌一边加进辣酱,热石锅将生牛肉和鸡蛋在拌饭时即时烧煮得吱吱作响,牛肉丝煮得半生熟,香味四溢,拌饭同时吸收了牛香和蛋香,饭粒带微焦,配上大量蔬菜及甜辣的蒜香辣酱,口感清爽鲜美,开胃惹味。
191 浏览
0 赞好
0 留言

起初以为这个套餐有机会不太够食,想不到份量其实颇多,我们两人居然可以食到捧着肚子,实在有点意外。整餐饭质素不错,味道出衆,边吃边喝真露,满有韩风感觉,果然不失米芝莲推介之名,结账盛惠七百多元,价钱算是合理,下次聚旧又多了一处好地方。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-06-22
等候时间
3 分钟 (堂食)
人均消费
$380 (晚餐)
推介美食
韩式前菜
韩式前菜
辣大豆芽菜
柚子南瓜
韩式泡菜
薯仔沙律
菜沙律
清香芝麻菜
烤特大牛排骨
烤特大牛排骨
烤特大牛排骨
烤牛排骨 / 五花肉
烤牛排骨 / 五花肉
烤五花肉
全州石锅拌饭
全州石锅拌饭
等级4
704
0
2017-08-23 339 浏览
今天到尖沙咀逛街,晚饭和朋友吃韩国料理,近年在厚福街开设了全栋都是食肆的H8,见这家阿利水是米芝莲推介的,就去试试。餐厅餐桌够大,坐得十分舒适自在。10款前菜小食沙律菜、辣鱿鱼、䈮篛、南瓜、辣西兰花、泡菜、辣芽菜、菜、银鱼仔、薯仔韩国的前菜种类多样,口感味道丰富多样,各有特色,个人最喜爱是生鱿鱼,滑溜而且有咬口,味道浓带点辣。韩国海特啤酒 $40/支冰冻啤酒爽口透心凉,易入口就,配上小食很不错。韩国炒粉丝 $150 韩式粉丝是我的最爱,口感更好,比我们的粉丝要更粗些,带点烟韧。炒得爽而不乾,而且海鲜份量都不少,份量足。大酱汤 $150 - 加白饭 $12/碗足料的大酱汤满满一锅还在滚烫的,有青口、蚬肉、豆腐、泡菜、菇等等,热辣辣好野味,配上白饭非常满足。食物质量很不错,比一般韩国料理要高一些,服务不够贴心,店员也没有好主动,改进一下服务质量的话,才符合米芝莲的标准吧。
更多
31 浏览
0 赞好
0 留言
今天到尖沙咀逛街,晚饭和朋友吃韩国料理,近年在厚福街开设了全栋都是食肆的H8,见这家阿利水是米芝莲推介的,就去试试。
39 浏览
0 赞好
0 留言
餐厅餐桌够大,坐得十分舒适自在。
17 浏览
0 赞好
0 留言
10款前菜小食
沙律菜、辣鱿鱼、䈮篛、南瓜、辣西兰花、泡菜、辣芽菜、菜、银鱼仔、薯仔
韩国的前菜种类多样,口感味道丰富多样,各有特色,个人最喜爱是生鱿鱼,滑溜而且有咬口,味道浓带点辣。
19 浏览
0 赞好
0 留言
韩国海特啤酒 $40/支
冰冻啤酒爽口透心凉,易入口就,配上小食很不错。
26 浏览
0 赞好
0 留言
韩国炒粉丝 $150
韩式粉丝是我的最爱,口感更好,比我们的粉丝要更粗些,带点烟韧。炒得爽而不乾,而且海鲜份量都不少,份量足。
28 浏览
0 赞好
0 留言
大酱汤 $150 - 加白饭 $12/碗
足料的大酱汤满满一锅还在滚烫的,有青口、蚬肉、豆腐、泡菜、菇等等,热辣辣好野味,配上白饭非常满足。
58 浏览
0 赞好
0 留言
食物质量很不错,比一般韩国料理要高一些,服务不够贴心,店员也没有好主动,改进一下服务质量的话,才符合米芝莲的标准吧。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-08-22
用餐途径
堂食
人均消费
$250 (晚餐)
等级4
527
0
2017-08-23 2805 浏览
尖沙咀的H8是寻吃好地方,今晚我就跟朋友选择了米芝莲推荐的阿利水韩国料理。装修很踏实简约,很有韩国地道餐馆的风味,怪不得到来的食客差不多都是韩国人。餐牌有韩烧及其他韩式料理,都是传统的菜式,期望有刨冰、芝士的请到别家哦。先送来10款前菜:沙律菜、辣鱿鱼、䈮篛、南瓜、辣西兰花、泡菜、辣芽菜、菜、银鱼仔、薯仔《炆牛肋骨 $250》 - 加白饭 $12/碗。牛肋骨炆得入味,脂肪少但十分软腍,一点都没有浮油。酱汁浓得来完全没有腻感,令人一件接一件、一口接一口。锅内亦有红萝卜和白萝卜,大件但亦已经吸了酱汁的精华,很惹味。酱汁好味,用酱拌饭吃一流。《韩国炒粉丝 $150》- 份量很大,我觉得足够5-6人食用,用料亦多,有多只青口、八瓜鱼、椰菜、红萝卜丝、冬菇肉、蚬肉、虾肉、洋葱和青葱,视觉效果十分丰富,而且增加了不少口感,加上芝麻更添香口。韩国粉丝口感Q弹,味道带点甜,十分入味。《人蔘鸡汤 $250》 - 汤料有人蔘、红枣、蒜头、葱和一整只鸡,清淡中有淡淡蔘的甘香,鸡油亦不多,热烘烘送到餐桌上很有火气。鸡肚塞满了糯米饭,饭吸了蔘汤和鸡的精华,口感很软绵而且味道香浓。《韩国海特啤酒 $40/支》-
更多
24 浏览
0 赞好
0 留言
尖沙咀的H8是寻吃好地方,今晚我就跟朋友选择了米芝莲推荐的阿利水韩国料理。

42 浏览
0 赞好
0 留言
装修很踏实简约,很有韩国地道餐馆的风味,怪不得到来的食客差不多都是韩国人。
20 浏览
0 赞好
0 留言

149 浏览
0 赞好
0 留言
餐牌有韩烧及其他韩式料理,都是传统的菜式,期望有刨冰、芝士的请到别家哦。

22 浏览
0 赞好
0 留言
先送来10款前菜:沙律菜、辣鱿鱼、䈮篛、南瓜、辣西兰花、泡菜、辣芽菜、菜、银鱼仔、薯仔

25 浏览
0 赞好
0 留言
《炆牛肋骨 $250》 - 加白饭 $12/碗。牛肋骨炆得入味,脂肪少但十分软腍,一点都没有浮油。酱汁浓得来完全没有腻感,令人一件接一件、一口接一口。锅内亦有红萝卜和白萝卜,大件但亦已经吸了酱汁的精华,很惹味。酱汁好味,用酱拌饭吃一流。


26 浏览
0 赞好
0 留言
《韩国炒粉丝 $150》- 份量很大,我觉得足够5-6人食用,用料亦多,有多只青口、八瓜鱼、椰菜、红萝卜丝、冬菇肉、蚬肉、虾肉、洋葱和青葱,视觉效果十分丰富,而且增加了不少口感,加上芝麻更添香口。韩国粉丝口感Q弹,味道带点甜,十分入味。


22 浏览
0 赞好
0 留言
《人蔘鸡汤 $250》 - 汤料有人蔘、红枣、蒜头、葱和一整只鸡,清淡中有淡淡蔘的甘香,鸡油亦不多,热烘烘送到餐桌上很有火气。
18 浏览
0 赞好
0 留言
鸡肚塞满了糯米饭,饭吸了蔘汤和鸡的精华,口感很软绵而且味道香浓。


22 浏览
0 赞好
0 留言
《韩国海特啤酒 $40/支》- 天气炎热喝一口清凉易入口的韩国啤酒真写意。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-08-22
用餐途径
堂食
人均消费
$250 (晚餐)
等级4
315
0
2017-08-18 415 浏览
今日同朋友聚会,我地都好想食韩国料理,於是拣咗阿利水,终於可以试下呢间米芝莲食府!刚入店时觉得置身於韩国咁,因为大部分嘅客人都系韩国人!而且环境都不错,坐位亦好宽阔!韩国料理少不了前菜,两个人有十碟!全部都比我地食晒!款式同一般韩国料理差不多,其中我地最锺意系辣鱿鱼同南瓜~海鲜大酱汤足料嘅海鲜汤一上枱石锅仲滚紧!有青口、蚬肉、豆腐、泡菜,饮落热辣辣几惹味!加上我地都锺意食辣,呢个汤送饭真系一流!炆牛肋骨呢个系去食韩国料理必食既!配料有金菇、红罗白、白罗白!牛肋骨炆得好入味好淋,加上浓浓牛肉味既汤汁,真系食到停唔到口!水冷面热辣辣既天气食水冷面真系唔错既选择!配料有青瓜丝、蕃茄片、白罗白丝、牛肉丝、韩式辣酱,而冷面亦整得好弹牙!加上带有酸酸的白醋,好醒胃!食完先知原来餐厅曾经拎过米芝莲,唔怪得高准咁好,下次要再来。
更多
今日同朋友聚会,我地都好想食韩国料理,於是拣咗阿利水,终於可以试下呢间米芝莲食府!刚入店时觉得置身於韩国咁,因为大部分嘅客人都系韩国人!而且环境都不错,坐位亦好宽阔!
10 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言


韩国料理少不了前菜,两个人有十碟!全部都比我地食晒!款式同一般韩国料理差不多,其中我地最锺意系辣鱿鱼同南瓜~
12 浏览
0 赞好
0 留言


海鲜大酱汤
足料嘅海鲜汤一上枱石锅仲滚紧!有青口、蚬肉、豆腐、泡菜,饮落热辣辣几惹味!加上我地都锺意食辣,呢个汤送饭真系一流!
14 浏览
0 赞好
0 留言


炆牛肋骨
呢个系去食韩国料理必食既!配料有金菇、红罗白、白罗白!牛肋骨炆得好入味好淋,加上浓浓牛肉味既汤汁,真系食到停唔到口!
17 浏览
0 赞好
0 留言

水冷面
热辣辣既天气食水冷面真系唔错既选择!配料有青瓜丝、蕃茄片、白罗白丝、牛肉丝、韩式辣酱,而冷面亦整得好弹牙!加上带有酸酸的白醋,好醒胃!
19 浏览
0 赞好
0 留言

食完先知原来餐厅曾经拎过米芝莲,唔怪得高准咁好,下次要再来。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
144
0
2017-08-13 359 浏览
经过尖沙咀,突然间有点想吃韩烧,朋友於是推介了这一间韩烧餐厅,更曾经夺得米之莲荣誉!这一间位於厚福街楼上铺,平日夜晚上去,人不算多,我们这次三人行,点了一份套餐。点了食物後,餐厅先想前菜,想不到份量会这麽多,有足足七八碟!泡菜、芽菜、菠菜等都极具传统风味,最惊喜是有辣鱿鱼!主菜有海鲜豆腐汤配白饭,看上去非常红非常辣,但我和朋友都觉得不算很辣,辣度尚可接受,而汤亦非常足料,有青口等海鲜,亦有很多豆腐,非常满足!泡菜煎饼,粉浆略厚,不过非常惹味,又脆又辣!我们最想吃的来了!我们点了牛肋骨和五花肉,店员更会上前帮你剪开牛肋骨。牛肋骨肉味非常浓,肉质鲜嫩,非常美味!至於五花腩则有点被比下去,肉质不及牛肋骨,但肉质尚可接受。边吃边喝真路,我和朋友都觉得非常尽兴!这次三人行吃了600多元,价钱合理,而且吃得很饱,下次聚旧又有好地方了!
更多
经过尖沙咀,突然间有点想吃韩烧,朋友於是推介了这一间韩烧餐厅,更曾经夺得米之莲荣誉!

这一间位於厚福街楼上铺,平日夜晚上去,人不算多,我们这次三人行,点了一份套餐。

38 浏览
0 赞好
0 留言


384 浏览
1 赞好
0 留言


24 浏览
0 赞好
0 留言

点了食物後,餐厅先想前菜,想不到份量会这麽多,有足足七八碟!泡菜、芽菜、菠菜等都极具传统风味,最惊喜是有辣鱿鱼!

14 浏览
0 赞好
0 留言


主菜有海鲜豆腐汤配白饭,看上去非常红非常辣,但我和朋友都觉得不算很辣,辣度尚可接受,而汤亦非常足料,有青口等海鲜,亦有很多豆腐,非常满足!

17 浏览
0 赞好
0 留言


泡菜煎饼,粉浆略厚,不过非常惹味,又脆又辣!

17 浏览
0 赞好
0 留言


我们最想吃的来了!我们点了牛肋骨和五花肉,店员更会上前帮你剪开牛肋骨。

15 浏览
0 赞好
0 留言


牛肋骨肉味非常浓,肉质鲜嫩,非常美味!至於五花腩则有点被比下去,肉质不及牛肋骨,但肉质尚可接受。

13 浏览
0 赞好
0 留言


边吃边喝真路,我和朋友都觉得非常尽兴!这次三人行吃了600多元,价钱合理,而且吃得很饱,下次聚旧又有好地方了!

17 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$230 (晚餐)
等级4
168
0
突然又想食韩国嘢於是嚟咗试吓朋友想试好耐嘅阿利水呢度环境阔落,枱与枱之间都有几多空间,唔逼点菜後侍应就帮我哋送上前菜,总共有十一小碟。其中我最欣赏嘅系最辣鱿鱼,唔系好多地方食得到[生牛肉拌饭,$150]生牛肉份量都几大方,配埋大量蔬菜,系健康首选加入辣酱後拌匀就可以食喇。对我嚟讲,辣酱算系拌饭嘅精华之一。而阿利水嘅辣酱做得同平时食嘅唔一样,落得太多蒜头同埋冇麻油香,不过算系特别嘅味道石锅烧得好够热,生牛肉捞完之後都熟哂[生拌牛肉,$220]骤眼睇得少少肉,但其实食落都几多,两个人都食唔哂生牛肉同梨丝都切得比平时食到嘅更粗、更有口感,捞埋生蛋黄就食落更滑,不过调味稍嫌就少咗啲,例如冇咗麻油、蒜、芝麻等等,食落比较清淡[烤牛脷,$180]份量都几多!薄切嘅牛舌浸住腌料咁上少少烧焦味食落好香口、唔韧。只不过腌料好似太浓味,盖过咗牛舌本身嘅味道烧肉有跟生菜、酱,同埋麻油,包住食又系另一种滋味
更多
突然又想食韩国嘢
於是嚟咗试吓朋友想试好耐嘅阿利水
33 浏览
0 赞好
0 留言
呢度环境阔落,枱与枱之间都有几多空间,唔逼

9 浏览
0 赞好
0 留言
点菜後侍应就帮我哋送上前菜,总共有十一小碟。其中我最欣赏嘅系最辣鱿鱼,唔系好多地方食得到

16 浏览
0 赞好
0 留言
[生牛肉拌饭,$150]
生牛肉份量都几大方,配埋大量蔬菜,系健康首选
15 浏览
0 赞好
0 留言
加入辣酱後拌匀就可以食喇。对我嚟讲,辣酱算系拌饭嘅精华之一。而阿利水嘅辣酱做得同平时食嘅唔一样,落得太多蒜头同埋冇麻油香,不过算系特别嘅味道
15 浏览
0 赞好
0 留言
石锅烧得好够热,生牛肉捞完之後都熟哂

9 浏览
0 赞好
0 留言
[生拌牛肉,$220]
骤眼睇得少少肉,但其实食落都几多,两个人都食唔哂
13 浏览
0 赞好
0 留言
生牛肉同梨丝都切得比平时食到嘅更粗、更有口感,捞埋生蛋黄就食落更滑,不过调味稍嫌就少咗啲,例如冇咗麻油、蒜、芝麻等等,食落比较清淡

8 浏览
0 赞好
0 留言
[烤牛脷,$180]
份量都几多!薄切嘅牛舌浸住腌料咁上
8 浏览
0 赞好
0 留言
少少烧焦味食落好香口、唔韧。只不过腌料好似太浓味,盖过咗牛舌本身嘅味道
10 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
烧肉有跟生菜、酱,同埋麻油,包住食又系另一种滋味
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食