2025-06-24
我之前同同事食過幾次位於西營盤嘅阿元來了,通常都係叫外賣自取,但就未食過位於觀塘鴻圖道嘅阿元來了,所以咁啱五月底有機會喺觀塘食午餐,同事就建議不如大家去試吓😆去到餐廳時已經見到好熱鬧,坐滿晒客人,我哋第一次入到去餐廳,先望一下周圍嘅環境,裝修好有心思,亦都好有台灣特色☺️ 企喺收銀處嘅店員好好,好快就見到我哋同埋問我哋有咩需要☺️我同佢講話我哋想叫外賣自取,佢就好快話俾我哋聽門口附近有個位置可以攞外賣紙☺️我哋填完之後店員就好快處理我哋嘅外賣單,仲好親切咁叫我哋可以先坐低等,唔好企喺度等咁攰☺️我同同事因為唔係特別肚餓,所以都係叫咗阿元魯肉飯嘅小碗,因為驚叫大碗嘅話會食唔晒😅果然小碗版其實份量都係好足😅😆🤣雖然小碗版睇落去好似真係比較細碗,但係其實食落去都係好飽肚😅😆 如果以女仔嘅食量嚟講,如果唔係真係好肚餓嘅情況之下,我都係會建議叫小碗,價錢又可以平啲,又唔會咁容易浪費食物☺️我同同事都覺得觀塘嘅阿元來了嘅魯肉飯同西營盤店嘅魯肉飯一樣都係咁好味😋我哋知道如果將來我哋又喺觀塘食嘢而又想食台灣嘢嘅話,阿元來了會係我哋嘅一個好選擇😆👍