2025-05-12
今日同朋友想搵中菜食,見到呢間嘢主打閩菜,朋友未食過,就諗住不如試吓。入到去見成間舖咁大冷冷清清, feel到有啲唔對路,不過諗住照試吓無妨,點知一試就中伏。特別點名呢隻竹絲雞!成碟雞一啖肉都冇,全部都係雞頸、雞腳、大量碎骨,每食半啖就要吐出大量骨,餸頭餸尾都好意思收我$168?我禮貌指出冇肉食,老闆娘一開始笑笑口話「可能師父撈出嚟嗰陣撈得唔平均」,話會同廚師反映⋯⋯撈出嚟?!即係佢哋一次過整幾隻雞,然後求其撈出嚟一碟!乜而家一碟雞係咁random嘅咩?咁真係睇運氣咋喎!佢又話影張相俾廚師睇。揸住部手機要影嘅時候,無啦啦又改口,仲要夠膽指住啲雞頸雞腳,同我講其實咁樣嘅情況都係好正常⋯⋯ 真係好過去搶,又要交智商稅。連最簡單嘅白飯,都硬到冇朋友。如果對煮嘢食咁冇熱誠,不如唔好做啦。
竹絲雞