2025-07-05 58 浏览
入長洲食小菜開餐咕嚕肉個皮好脆!口感非常好酸菜魚勁大份,酸味 辣味控制得非常好!!仲有薯粉係底椒鹽鱿魚外脆內軟,趁熱食涼拌皮旦流心既皮旦 好正呀!!!!!!!!!啫啫羅馬生菜煲石頭鍋上勁熱 啲菜好新鮮!!!!紅燒乳鴿!!!!超級推介仲有脆薯片。。。。。。。乳鴿肉好嫩口呀精選長友啫啫雞煲!配埋啤酒無得輸用肉絲炆米做依餐既結尾!!!食到勁飽勁滿足下次會再幫襯仲可以帶海鮮加工不過想坐冷氣位就要早啲book la
入長洲食小菜
開餐

咕嚕肉

個皮好脆!口感非常好

酸菜魚

勁大份,酸味 辣味控制得非常好!!
仲有薯粉係底

椒鹽鱿魚

外脆內軟,趁熱食

涼拌皮旦

流心既皮旦 好正呀!!!!!!!!!

啫啫羅馬生菜煲

石頭鍋上勁熱 啲菜好新鮮!!!!

紅燒乳鴿!!!!
超級推介

仲有脆薯片。。。。。。。
乳鴿肉好嫩口呀

精選長友啫啫雞煲
配埋啤酒無得輸

用肉絲炆米做依餐既結尾!!!

食到勁飽勁滿足

下次會再幫襯

仲可以帶海鮮加工
不過想坐冷氣位就要早啲book la

2025-07-01
今日午餐大滿足!魚香茄子炆米,幸福滋味爆棚!** 🌟 中午的**魚香茄子炆米**,簡直是平凡日子裡的小確幸!🍆💖 一上桌,濃郁的醬香就讓人食慾大開,茄子燜得軟糯入味,米粉吸飽了魚香汁的精華,每一口都充滿驚喜! 🔥 **鑊氣十足**,吃得出師傅的功力,猛火快炒的香氣讓整道菜更有靈魂。微辣酸甜的醬汁超級開胃,口感層次豐富,讓人忍不住一口接一口! 💯涼拌皮蛋🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟蛋黃流心😛😛😛#開胃菜天花板🤩🤩🤩🤩#岩哂皮蛋控**今日午餐,滿分推薦!** 🥢😋 #美食小確幸 #魚香茄子炆米 #港式風味 #午餐大滿足
今日午餐大滿足!魚香茄子炆米,幸福滋味爆棚!** 🌟

💯

涼拌皮蛋🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
蛋黃流心😛😛😛
#開胃菜天花板🤩🤩🤩🤩
#岩哂皮蛋控

2025-06-15
午餐
2025-06-16 118 浏览
朋友推介嘅一間新開酒家~今日帶海鮮去加工同叫幾個小菜~最鍾意食海鮮餐🤩🤩🤩🤩白灼花螺😋😋😋😋😋白灼海蝦🤩🤩🤩🤩🤩鮮甜有肉彈牙~花螺冇沙~冇臭味~烚得剛剛好一下就撩到出嚟😝😝😝日式吊桶😚😚😚😚😚點埋Wasabi豉油凍食嘅超好食勁爽口😝😝😝西芹月色😜😜😜😜有西芹,淮山雲耳炒得香脆,剛剛好,唔會太油,仲好清甜加工薑蔥炒蟹😋😋😋😋唔會好油沒有偷工減料而且加工費又唔係好貴~我哋七個人食都係食咗七百幾蚊~不過坐冷氣位就要早啲book位啦~因為室外嘅位置會好熱😜😜😜超級推介!下次去長洲仲會想繼續試吓其他小菜😛😛
朋友推介嘅一間新開酒家~
今日帶海鮮去加工同叫幾個小菜~

最鍾意食海鮮餐🤩🤩🤩🤩

白灼花螺😋😋😋😋😋
白灼海蝦🤩🤩🤩🤩🤩
鮮甜有肉彈牙~
花螺冇沙~冇臭味~
烚得剛剛好
超好食
勁爽口😝😝😝

西芹月色😜😜😜😜
有西芹,淮山雲耳
炒得香脆,剛剛好,唔會太油,
仲好清甜

加工薑蔥炒蟹😋😋😋😋
唔會好油
沒有偷工減料

而且加工費又唔係好貴~
我哋七個人食都係食咗七百幾蚊~

不過坐冷氣位就要早啲book位啦~
因為室外嘅位置會好熱😜😜😜

超級推介!
下次去長洲仲會想繼續試吓其他小菜😛😛
今晚約咗一大班朋友,試吓新開嘅菜館🥰門口裝修得好光猛😻😻坐外面會望到海景😚😚不過就會有啲熱~我哋就選擇咗坐室內冷氣的位置😁😁椒鹽瀨尿蝦💛💛💛💛💛椒鹽嘅辛香同蒜味~完美襯托咗瀨尿蝦嘅鮮甜調味比例啱啱好 ,外殼炸得酥脆!蝦肉飽滿彈牙😋😋錫紙鹽焗花螺❤️❤️❤️❤️❤️鹽焗嘅方式可以鎖住花螺嘅鮮甜海鹽滲入螺肉~花螺新鮮冇沙冇異味😋好正啊😆😆😆肉餅👍👍👍👍👍蒸得剛剛好~口感鬆軟細膩🤪🤪🤪好適合配白飯🤭另外都再叫咗以下嘅小菜!都非常值得推介!!!已經約定咗朋友,下次再encore 🥰🥰🥰🥰今次真係食到滿載而歸😍😍大推!!!
今晚約咗一大班朋友,試吓新開嘅菜館🥰
門口裝修得好光猛😻😻
坐外面會望到海景😚😚
不過就會有啲熱~
我哋就選擇咗坐室內冷氣的位置😁😁

椒鹽瀨尿蝦💛💛💛💛💛
椒鹽嘅辛香同蒜味~完美襯托咗瀨尿蝦嘅鮮甜
調味比例啱啱好 ,外殼炸得酥脆!
蝦肉飽滿彈牙😋😋

錫紙鹽焗花螺❤️❤️❤️❤️❤️
鹽焗嘅方式可以鎖住花螺嘅鮮甜海鹽滲入螺肉~
花螺新鮮冇沙冇異味😋
好正啊😆😆😆

肉餅👍👍👍👍👍
蒸得剛剛好~
口感鬆軟細膩🤪🤪🤪
好適合配白飯🤭

另外都再叫咗以下嘅小菜!
都非常值得推介!!!

已經約定咗朋友,下次再encore 🥰🥰🥰🥰
今次真係食到滿載而歸😍😍
大推!!!
2025-06-11
  • 錫紙鹽焗花螺
2025-06-12 124 浏览
經過見到長友酒家有午市套餐!!!!每日都唔同嘅餐🥳一於就試試佢😋😋😋簡左個中式牛柳飯🤩仲有是日靚湯 原盅菜乾湯😋個湯味道好好👍亦都非常足料😆😆牛柳汁配飯一流👍👍👍啲飯又勁多😆😆😆一定飽肚😊😊😊😊唔會好咸!!亦都唔係味精湯🤩🤩🤩🤩飲完唔會口乾🤭🤭🤭🤭靚仔老闆仲好好人!好有禮貌!環境仲係新裝修~非常光猛!坐得好舒服☺️下次有機會一定會帶埋朋友過嚟食🤩🤩🤩
經過見到長友酒家有午市套餐!!!!
每日都唔同嘅餐🥳

一定飽肚😊😊😊😊

唔會好咸!!
亦都唔係味精湯🤩🤩🤩🤩
飲完唔會口乾🤭🤭🤭🤭

靚仔老闆仲好好人!好有禮貌!
環境仲係新裝修~非常光猛!
坐得好舒服☺️

下次有機會一定會帶埋朋友過嚟食🤩🤩🤩

2025-06-12
午餐
依家是新開業既長友酒家,比佢個名吸引左🤩我諗意思係長做長有⋯長洲朋友😆川麻辣子雞👍👍👍好好食 中意食辣既朋友必試😋黃金雞軟骨👍👍👍趁熱已經食左一半 先記得影相😆😆配埋啤酒一流👍👍涼拌豬手👍又係辣辣地😋正呀😋欖角醬香新鮮腩排👍👍👍台山蠔煲👍👍👍👍蠔好大隻阿🤩🤩🤩🤩🤩仲有帶自來海鮮加工😚😚😚一班朋友食到滿載而歸🥳🥳而且好好味🤤推介長友酒家!!!!!
依家是新開業既長友酒家,比佢個名吸引左🤩
我諗意思係長做長有⋯長洲朋友😆

台山蠔煲👍👍👍👍蠔好大隻阿🤩🤩🤩🤩🤩

仲有帶自來海鮮加工😚😚😚
一班朋友食到滿載而歸🥳🥳
而且好好味🤤
推介長友酒家!!!!!
2025-06-09
  • 欖角醬香新鮮腩排
  • 薑蔥炒台山蠔煲
2025-06-07 117 浏览
星期五一家黎長州玩,游完水後行行下搵到呢間新開業餐廳食個生日飯。好彩早D黎到搵到位,今日超多人 ,下次黎要預早book定位先得。餐廳環境舒適,幾光猛,枱與枱之間唔會好迫。波蘿咕嚕肉條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個咕嚕肉有D驚喜,炸到外脆內軟,肉質彈牙,個汁都夠味!涼拌皮蛋  ⭐️⭐️⭐️⭐️皮蛋幾香嫩,好入味,可惜我唔太食得辣,夾左一個就停手了😆薑蔥炒台山蠔  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個要比5星星,成隻手板咁長,好肥美,一口咬落去好多汁出黎,正!鮮味!冰鎮瀨尿蝦⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘瀨尿蝦就食得多,冰鎮既就第一次食,又估佢唔到好入味,天氣咁熱食個冰凍瀨尿蝦有幾fresh。脆炸粟米雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一口咬落去脆卜卜,好Juicy,雞翼切開兩邊好方便食👍 又有粟米食,幾新鮮!成碟差不多俾阿仔食晒😆龍蝦伊麵⭐️⭐️⭐️⭐️老板推介是日精選嘅龍蝦,話好新鮮好靚,幾抵食,一於試下,真係冇介紹錯啲龍蝦食得出好新鮮,啖啖肉肉質好彈牙!個汁都好味😃 只是個伊麵底有啲煮有D淋甘香蝦醬啫羅馬生菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️啲菜夠大份,有蝦醬香味,又唔會太鹹,難得咁多菜都食晒。總括嚟講,CP值好高,切埋蛋糕都免加一服務費,值得再encore,下次試吓再旁邊的街市買海鮮嚟加工,試吓

波蘿咕嚕肉條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個咕嚕肉有D驚喜,炸到外脆內軟,肉質彈牙,個汁都夠味!

涼拌皮蛋  ⭐️⭐️⭐️⭐️
皮蛋幾香嫩,好入味,可惜我唔太食得辣,夾左一個就停手了😆

薑蔥炒台山蠔  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冰鎮瀨尿蝦⭐️⭐️⭐️⭐️

脆炸粟米雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

龍蝦伊麵⭐️⭐️⭐️⭐️

甘香蝦醬啫羅馬生菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
啲菜夠大份,有蝦醬香味,又唔會太鹹,難得咁多菜都食晒。

總括嚟講,CP值好高,切埋蛋糕都免加一服務費,值得再encore,下次試吓再旁邊的街市買海鮮嚟加工,試吓長洲海鮮餐😋😋
2025-06-06
星期五一家黎長州玩,去沙灘游完水後行行下搵到呢間新開業餐廳食個生日飯。好彩早D黎到搵到位,今日超多人 ,下次黎要預早book定位先得。餐廳環境舒適,幾光猛,枱與枱之間唔會好迫。波蘿咕嚕肉條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個咕嚕肉有D驚喜,炸到外脆內軟,肉質彈牙,個汁都夠味!涼拌皮蛋  ⭐️⭐️⭐️⭐️皮蛋幾香嫩,好入味,可惜我唔太食得辣,夾左一個就停手了😆薑蔥炒台山蠔  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個要比5星星,成隻手板咁長,好肥美,一口咬落去好多汁出黎,正!鮮味!冰鎮瀨尿蝦⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘瀨尿蝦就食得多,冰鎮既就第一次食,又估佢唔到好入味,天氣咁熱食個冰凍瀨尿蝦有幾fresh。脆炸粟米雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一口咬落去脆卜卜,好Juicy,雞翼切開兩邊好方便食👍 又有粟米食,幾新鮮!成碟差不多俾阿仔食晒😆龍蝦伊麵⭐️⭐️⭐️⭐️老板推介是日精選嘅龍蝦,話好新鮮好靚,幾抵食,一於試下,真係冇介紹錯啲龍蝦食得出好新鮮,啖啖肉肉質好彈牙!個汁都好味😃 只是個伊麵底有啲煮有D淋甘香蝦醬啫羅馬生菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️啲菜夠大份,有蝦醬香味,又唔會太鹹,難得咁多菜都食晒。總括嚟講,CP值好高,切埋蛋糕都免加一服務費,值得再encore,下次試吓再旁邊的街市買海鮮嚟加工

波蘿咕嚕肉條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個咕嚕肉有D驚喜,炸到外脆內軟,肉質彈牙,個汁都夠味!

涼拌皮蛋  ⭐️⭐️⭐️⭐️
皮蛋幾香嫩,好入味,可惜我唔太食得辣,夾左一個就停手了😆

薑蔥炒台山蠔  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冰鎮瀨尿蝦⭐️⭐️⭐️⭐️

脆炸粟米雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

龍蝦伊麵⭐️⭐️⭐️⭐️

甘香蝦醬啫羅馬生菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
啲菜夠大份,有蝦醬香味,又唔會太鹹,難得咁多菜都食晒。