2024-01-24 369 浏览
這家茶餐廳裏,我選了雙拼麵和喉飲,真係超抵食😋。其中,牛扒腸粉不單只肉感一流,仲可以話係舊派飲食嘅典範代表。每啖牛扒都滲透出淡淡嘅炭燒香,而個通粉㗎,咬落去Q彈得來唔會爛,話晒都要講下茶餐廳麵食嘅基本功嘛!隔離枱果班朋友叫嘅雪菜肉絲火腿通粉睇落好吸引,雪菜同肉絲搭配得啱啱好,清新開胃!不過湯底就有點普通,不過,飲完隔籬嘅熱奶茶之後,心情一下子就提起嚟,那個奶香味,正宗!而家講番個魚柳薯條定食,嘩~真係跟其他地方食嘅天與地之別,果然名不虛傳,魚柳夠鬆化,薯條外脆內軟,個味道正到不得了。食物雖然簡單,但係喺茶餐廳呢個平民化嘅飲食場所,呢啲經典既菜式就係要做到賣相同口感並重,至可以俘虜顧客嘅心,而呢家茶餐廳,正正就做到呢一點。🥰🥪🍟

今次我去咗間冰室,唔使多講,食物已經整到我跪低叫「爺」!沙田嗲牛肉麥,牛肉煮得嫩滑得滯,冇乜筋,沙嗲醬香味撲鼻,真係食落越嚼越有味!😋 再嚟個奄列方包,外皮烤到微微金黃、脆卜卜,撻一口,跟住柔軟嘅內裡啖啖蛋香,簡直係配搭天成!最後,點可以少咗杯熱奶茶呢?茶香濃郁,奶味又夠滑,輕輕咕嚕一口,心情都跟住開朗咗起嚟。🍵餐肉炒蛋都叫咗份,餐肉香噴噴,炒蛋做到啱啱好,濕潤得嚟唔會太油,咸香中帶嚟一丁點嫩滑,平民食堂嘅確意外之喜喎!😍整體嚟講,呢間冰室處處透住溫暖同懷舊,搵食嘅朋友,遲啲可以試吓,保證滿足哂你啲平凡日子嘅味蕾需求!

2022-10-24 1848 浏览
進入這間鑽石之後,還因為它裝修挺新式,以為它曾經經過大翻身,要看看資料圖片以及我上次的食評,才發現原來上次的內在也差不多。不過可能現在地方比較乾淨,而且燈光比較亮堂,所以才有個假象它好像裝修過一般。員工說,今天沒有下午茶,只得單叫的,不過其實計一計價錢,比起一至五的下午茶,其實都是顯示貴了一個幾毫。因此就簡單而言,還是算是實惠的,例如這個菠蘿油加凍飲,都不消$30 ,我這個奶油脆豬加熱咖啡,都只是$25。菠蘿油,中間的牛油,始終太肥膩,因此媽媽就把上邊菠蘿皮給小嬰試一試,可能由於味道帶點甜香,他也吃得不亦樂乎,好像一直在咬菠蘿包的外皮熱咖啡亦都同樣是喜出望外,因為它不是一般茶餐廳那種酸味很強的咖啡,味道夠香,雖然都應該不是機制那種所謂即磨咖啡,不過至少味道不會酸,又能夠帶來提神的效果。店員未必笑容滿面,不過至少不會因為你只是吃個包飲杯茶而鄙視你。卡位又夠大夠廣闊,不是太過擠迫。因此,相比之下,之前只是一對拍拖的男女,肯定會比較喜歡愛群快餐店那種圓凳仔,牌仔快餐;但大個帶同小嬰兒,需要坐得舒適一點,鑽石冰廳就完贏愛群了。
因此就簡單而言,還是算是實惠的,例如這個
菠蘿油加凍飲,都不消$30 ,我這個
奶油脆豬加熱咖啡,都只是$25。
菠蘿油,中間的牛油,始終太肥膩,因此媽媽就把上邊
菠蘿皮給小嬰試一試,可能由於味道帶點甜香,他也吃得不亦樂乎
,好像一直在咬菠蘿包的外皮

下午茶
2022-10-24 945 浏览
今日約左friends行飛鵝山,諗住行上去影日落,約左朋友起彩虹海碧樓搭巴士上安達臣道起點。但有friend遲到, 重要遲成粒鐘,於是就去左彩虹邨裡面間鑽石冰室食住個tea等😅入到彩虹邨好似坐左時光機咁返返去5,60年代香港咁。鑽石冰室都唔例外,好有老冰室情懷。坐低後我order左個炸雞比沙律($28 only), 凍飲加多兩蚊都係$30。好抵😚炸雞比係即叫即炸,好新鮮,雞比亦算嫩滑。沙律份量都好足下。老實講,雖然無大家樂炸比咁脆,但都係有貫徹一般茶餐廳炸比嘅質素☺呢間鑽石冰室除左食物外,真係好有老香港情懷。其實香港靚嘅茶記通街都係,反而呢d有歷史痕跡嘅真係買少見少。希望呢間鑽石冰室長做長有😉

2022-08-07 1014 浏览
彩虹邨籃球場打卡熱點相信係人都知, 而呢間鑽石冰室响彩虹邨都非常歷史悠久, 今次於下午茶時段(14:00-16:00)到訪🍽️吉列魚柳包連餐飲$24熱辣辣新鮮炸起, 好貼心的已切開兩舊, 方便食用, 不過炸皮唔算太脆口, 魚肉質地比較梅及淋, 飽身鬆軟🍽️百搭茶餐連餐飲(揀咗豬扒紅腸及意粉) $34紅腸炸過, 所以收左小小水, 紅色外皮唔算太脆, 屬於煙韌那種, 紅腸肉粉質感重; 豬扒薄身, 質地淋身, 肉味唔濃, 調味適中, 意粉質地正常, 湯底比較咸🍽️加配牛油方包及火腿奄列$6軟而淋薄薄的方包, 配上薄薄的火腿奄列, 味道普通冇乜特別, 不過六蚊有奄列及麵包已經非常抵食☕跟餐檸茶茶味濃, 檸檬新鮮食物質素屬一般, 但係勝在價錢便宜抵食🤑, 同埋可以响呢啲舊式嘅餐廳度懷舊一番, 都確係過癮😜魚堅總評性價比 3.5👍(以5👍為滿分)

🍽️吉列魚柳包連餐飲$24

🍽️百搭茶餐連餐飲(揀咗豬扒紅腸及意粉) $34

🍽️加配牛油方包及火腿奄列$6

☕跟餐檸茶
茶味濃, 檸檬新鮮

魚堅總評
性價比 3.5👍
(以5👍為滿分)

下午茶
2022-06-22 780 浏览
鑽石冰室在彩虹邨有四十多年的時間, 從門口的招牌已見到它的風塵樸樸, 內裡裝修則比較現代化, 原來它十年多前曾經結業再重開, 從水吧上的”Diamond Cafe”也可以感受冰室的歷史性呢!菜式就是一般茶餐廳所吃到的, 如常餐, 炒粉麵飯及焗飯/意粉. 晚餐吃的是白汁焗海鮮飯, 連餐湯及餐茶$50也不用, 很久也沒有吃一餐晚飯如此便宜. 焗海鮮飯配料豐富, 除了大大塊魚柳外, 也有大量蟹柳和獅子狗, 就是從前小時候吃的. 上枱的時候還是相當熟燙, 見到白汁支支作響的形態, 就知道這碟焗飯是剛剛從焗爐拿來的. 味道相當熟悉, 炒飯口感不會過於濕潤, 保持着飯粒層次分明的形態. 附上的餐湯是赤小豆紅蘿蔔煲豬骨湯, 在這濕熱的夏天, 是去濕的湯品, 真材實料沒有味精, 這樣的價錢, 我還能要求更多嗎?Diamond Cafe has been stayed at Choi Hom Estate for more than 40 years. She is not a luxurious cafe and focuses on traditional HK style food that is

Diamond Cafe has been stayed at Choi Hom Estate for more than 40 years. She is not a luxurious cafe and focuses on traditional HK style food that is very affordable. My dinner is baked seafood rice. It only costs less than $50 with soup and drink. The baked rice is hot enough and can full my tummy completely. What I can expect for more!

2021-12-17 959 浏览
見幾有特色行左入去食,叫左個午餐,飯本身都ok、熱奶茶都幾好飲,但係唔知點解d阿姐要係人食緊野的時候拖地,仲要你抬高腳就佢,拖完一次又一次,好麻煩客人亦都十分唔衛生。食完最後一啖飯,叉都未放低,阿姐就秒速埋黎收野,令人覺得好似叫你快d走咁。仲飲緊杯茶,阿姐又無啦啦問都唔問安排左個阿叔埋黎搭枱,全場明明大把位,唔知點解係都要安排三唔識七兩個人面對面飲食,又唔比隔板,防疫措施同意識好差,呢個時世之下真係非常惡劣。
2021-11-07 621 浏览
話說要行山,行飛鵝山,咁當然去就近嘅彩虹村食個靚早餐先,有足夠體力去行山才穩陣嚟到呢間有幾十年歷史嘅冰室,早餐選擇好多,我自己食早餐就一向都要揀麵或通粉類▶️叉燒通粉+腸仔炒蛋 (改煎雙蛋) 配餐包- 港式通粉,較為細粒,口感會較粉,叉燒就正正常常但都惹味嘅- 煎雙蛋煎到有少少燶邊,ok的- 餐包都係正正常常,但值得一提就係呢啲傳統冰室先可以提供到餐包▶️熱檸檬茶 - 尚算正常,但檸檬有少少苦澀餐後感:早餐正常,價錢係超值抵食!

▶️叉燒通粉+腸仔炒蛋 (改煎雙蛋) 配餐包

- 煎雙蛋煎到有少少燶邊,ok的

▶️熱檸檬茶 - 尚算正常,但檸檬有少少苦澀

餐後感:早餐正常,價錢係超值抵食!
早餐
2021-08-22 774 浏览
彩虹呢間舊式茶餐廳🌈已經開業四十多年😃價錢實惠💰而且富有人情味💕係略嫌環境有啲逼🤥坐得唔係太舒服🙈🔸百搭茶餐($31)🐥雞扒火腿配公仔麵🍜🍞配牛油方包 + 🍳火腿奄列(+$6)每次嚟都一定會叫嘅抵食茶餐☺️公仔麵份量多不在話下👏🏻雞扒亦相當大塊🐔係稍為燶咗少少😶極力推薦呢度嘅火腿奄列💗蛋香濃郁🥚中間夾住大量粗切火腿絲😻製作絕不欺場✨🔹阿華田(熱)去茶餐廳就梗係要試熱飲☕️華田可可味非常濃厚🙆🏻‍♀️完整呈現經典風味🥳🔸百搭茶餐($31)🐽豬扒煎蛋配公仔麵🍜🥐配牛油方包(烘底+$1)+ 🐖火腿奄列(+$6)厚身豬扒煎得香嫩可口🐷肉質鬆軟多汁😋多士烘得金黃香脆🔥牛油呈半溶狀態🧈美味倍增👍🏻賣相雖然唔及高級餐廳花巧別緻💫但誠意同心思確實不容忽視💁🏻‍♀️🔹朱古力(熱)朱古力醇香甜滑🍫綿密細膩嘅口感🏵令人難以抗拒💋
百搭茶餐

🔸百搭茶餐($31)
🐥雞扒火腿配公仔麵🍜
🍞配牛油方包 + 🍳火腿奄列(+$6)

🔹阿華田(熱)
百搭茶餐

🔸百搭茶餐($31)
🐽豬扒煎蛋配公仔麵🍜
🥐配牛油方包(烘底+$1)+ 🐖火腿奄列(+$6)

🔹朱古力(熱)
朱古力醇香甜滑🍫綿密細膩嘅口感🏵令人難以抗拒💋
呢間冰室開咗咁耐第一次幫襯,唔好諗住老字號念懷舊就求其整至得㗎,一杯簡單嘅紅豆冰,只有奶水味,可以完全冇紅豆味,d紅豆食落有油益味,想點呀!d侍應極冇禮貌,無下次,
2020-07-08 1675 浏览
下晝三點半前往彩虹邨🌈朝拜打卡,路過一間舊冰室:「鑽石冰室」,之前從未聽過呢個名,但嚮往舊式餐室的我,二話不說就推門入去食個下午茶☕️。睇完個餐牌,並沒有任何特色嘅招牌食物。喺舊式餐室點餐,菠蘿油同熱茶走不能避免要試試。我一句:阿姐,唔該下午茶餐,菠蘿油丶熱茶走少甜,換來一句失望回覆:菠蘿包賣晒⋯⋯無辨法啦,只好聽阿姐介紹:沙爹牛肉包。幾分鐘後,食物上枱,熱辣辣麵包🥯夾住味道濃郁嘅沙爹牛,下姐冇介紹錯👍👍👍,試埋杯熱茶走,一般般咁,茶味唔多夠,不過好在叫做滾熱辣。埋單$22 ,係呢個市道來講都算係平。
無辨法啦,只好聽阿姐介紹:沙爹牛肉包。
埋單$22 ,係呢個市道來講都算係平。
沙嗲牛肉包
熱茶走少甜
2020-07-07
沙嗲牛肉包
2020-01-05 1238 浏览
呢間茶記如果唔係喺屋企附近我根本唔會經常去,須然唔可以話好難食、但就唔好食囉!平時叫粉麵食都已經唔掂今次試吓食蛋牛治你點估得到只係普普通通1件三文治都可以咁差塊麵包濕立立咸牛肉得少少,好彩杯奶茶都得去,另一可取之處就係「平」
今次試吓食蛋牛治
你點估得到只係普普通通1件三文治都可以咁差
塊麵包濕立立
咸牛肉得少少,好彩杯奶茶都得去,另一可取之處就係「平」
2019-11-05 942 浏览
今次中伏既係呢個晚餐,整個配搭都錯哂,雞髀配蘿蔔已經夠怪,加上叫埋意粉呢個做型簡直一流,而且個所謂瑞士汁夠哂分離,都唔知點形容佢好, any 肥, 其他食物都ok 的, 而且價錢平, 咩都抵番啦!
2019-10-19 1346 浏览
由於家裡面在晚上沒有煮飯,所以我需要在外面食完晚飯,然後才返回西貢墟。適逢當時港九遊行示威活動持續,港鐵索性把港鐵停駛,把大部分的港鐵站關係,結果我只能在「彩虹站」附近尋找食肆。然後我需要在彩虹區內食完晚飯,才安心坐上專綫小巴,返回西貢墟完結整日行程。結果我選擇了,在「彩虹邨」裡面尋找餐廳享用晚飯。結果我終於找到了「彩虹邨」裡面的老牌冰室食店「鑽石冰室」。「鑽石冰室」位處於「彩虹邨」內部,十分接近「彩虹港鐵站」,前往的食店的交通頗為方便就腳。雖然「鑽石冰室」裡面的裝修看似有點懷舊,但是實際上「鑽石冰室」裡面的餐牌跟收據發票,都是利用全新電腦打印出來。「鑽石冰室」另一個讓我感到始料不及的地方,是他們出餐所需要的時間原來非常之短,我點了一客「咖喱雞扒飯」加一杯「凍檸水」,兩者合共所需的製作時間,連十分鐘也沒有。我完全點餐工作大約幾分鐘之後,「凍檸水」飲品很快便已經製作完成,很快就送到的面前。「鑽石冰室」的「凍檸水」非常之大杯,飲品味道在戳完檸檬之後,感覺變成濃厚甜中帶酸。加上「鑽石冰室」裡面的水吧,為「凍檸水」飲品而預備的冰塊數目不多也不少,冰塊剛剛好為飲品提供足夠冰塊的同時,飲品裡面的甜

加上「鑽石冰室」裡面的水吧,為「凍檸水」飲品而預備的冰塊數目不多也不少,冰塊剛剛好為飲品提供足夠冰塊的同時,飲品裡面的甜味跟酸味味道,也沒有被冰塊融化出來的水份所溝淡。

我在等候「鑽石冰室」的侍應把「咖喱雞扒飯」送過來期間,不斷在留意和觀察「鑽石冰室」樓面內的狀況。「鑽石冰室」樓面闊落,而且沒有任何電視機的新聞臺畫面,或者收音機電臺噪音滋擾。

至於拍照方面,過程裡面也沒有遇上任何問題,「鑽石冰室」樓面闊落,也都很方便拍照。唯獨是我不敢拍攝的,就只有「鑽石冰室」裡面負責出餐的廚房門口而已。

「鑽石冰室」裡面的「咖喱雞扒飯」所需製作時間,竟然比我預計之中來得更快,不需要十分鐘就已經很快造好,咖喱雞扒跟白飯分開上。

「鑽石冰室」作為一間老牌公屋裡面的冰室茶餐廳食店,「鑽石冰室」的「咖喱類」飯食品,定價仍然維持在港幣四十八元,未講雞扒的實際份量,已經感覺到「咖喱雞扒飯」的雞肉份量少極有限。

後來我發現「鑽石冰室」廚房原來會,為咖喱飯食品安排飯餸分開兩碟各自上檯,令「咖喱雞扒飯」實際的份量變得更加巨大,性價比更高。

例如餸菜「咖喱雞扒」方面,「鑽石冰室」廚房除了安排「咖喱雞扒」獨立上碟,原來還同時製作了三大塊,未經薄切的厚大雞扒,在味道香辣的咖喱汁裡面煮,然後才遊在餐碟裡面。
咖喱雞扒飯

「鑽石冰室」「咖喱雞扒」裡面的份量不單止有三大塊厚切雞扒,就連作為陪襯伴碟用途性質的馬鈴薯,竟然也居然有三大塊,而且馬鈴薯口感也都被廚房煮到非常之軟腍,入口即化。

至於「咖喱雞扒」裡面的雞扒肉,雞扒肉肉質除了非常厚之外,雞扒肉裡面的口感原來也很有彈性,而且雞扒跟馬鈴薯,也完全吸收了咖喱汁裡面的香辣味道。

原來「鑽石冰室」裡面的咖喱飯跟咖喱汁,也都稱得上算是「鑽石冰室」裡面的招牌代表菜之一。本來看「鑽石冰室」的咖喱汁是深黃色,還以為「鑽石冰室」咖喱汁的味道會偏甜。

結果「鑽石冰室」「咖喱雞扒飯」裡面,浸着三大塊厚切雞扒的咖喱汁,咖喱汁實際上的味道竟然偏向比較辣,而且質地比較稠,還隱約在咖喱汁裡面,食到有少許來自香料的香味感覺。

就連馬鈴薯跟雞扒的實際味道,也因為馬鈴薯跟雞扒浸淫在辣味咖喱汁裡面一段時間,因而也吸收了大量辣味跟香料味,馬鈴薯除了口感軟腍之外,味道竟然也變得很辣很惹味。

至於「鑽石冰室」「咖喱雞扒飯」另一碟分開上的白飯,我就稍嫌白飯質地被「鑽石冰室」煮得太過硬了,搞到我需要花多點牙力,努力去咀嚼嚼完所有的米飯。

不過由於「鑽石冰室」廚房一次過煮好了,一大碟連馬鈴薯一起上碟的「咖喱雞扒」,咖喱汁多得叫我無法一下子食得完,就算我每一口飯都點咖喱汁享用,最後幾乎剩下咖喱汁未食得完。

最重要的地方是,「鑽石冰室」一客咖喱雞扒跟白飯分開上的「咖喱雞扒飯」,「咖喱雞扒」份量非常多,實際上「咖喱雞扒飯」的價錢,也只需要港幣四十八元而已,再加凍飲的兩元,也只需要五十元。

最後我連找續的工夫也可以省掉,直接付款取回收據就行。我唯一怨的反而是「鑽石冰室」出餐速度太快,我未到晚上七時就已經食完整碟「咖喱雞扒飯」,到了晚上回到西貢墟,很快又感到有點餓了。

可想而知,「鑽石冰室」的製作食品所需要的時間原來都頗快,即使未至於是「光速餐」,食客點餐之後,也不需要等候太長時間才有飯食。

下次光顧「鑽石冰室」,除非要預留時間來享用更多食品和飲品,否則遲多一點點才上門光顧「鑽石冰室」,感覺可能更好。當然,如果你向來沒有固定時間用餐觀念的話,出餐速度快的「鑽石冰室」應該適合你。
2019-09-21
等候时间
8 分钟 (堂食)
咖喱雞扒飯
2019-07-03 1061 浏览
今日同位朋友去鑽石冰室食下午茶!叫咗份奶油多熱好立克, 奶油多都算多奶,甜甜的, 唔錯!仲有叫左個沙嗲牛肉麵, 還好啦, 因為沙嗲味道唔夠濃, 可以再濃D就好了~呢到價錢都算平, 抵食有人情味港式茶餐廳!