食晏想食意粉及甜品,又唔想等太耐,由於過咗開場最旺嘅時間,這裡的人流不算太多,坐位本身都不少,所以唔洗等就有位。剛好有個2人餐,唔想諗太多就一於叫呢個,包括有沙律是日湯,應該係菠菜湯,味道清淡,唔差飲品包是日果汁(今次係紅蘿蔔蘋果汁),或加錢飲指定咖啡或特飲到主菜,揀咗 "黑松露醬配巴馬火腿意粉", 巴馬ham 有2片味不錯, 不會咸, 意粉未食已聞到好香嘅黑松露味, 由於係白汁嘅, 食完有點"漏", 我最後都不能完全食晒.仲有海鮮嘅鍋飯, 有少少飛魚子喺上面點綴下, 主要都係有蝦, 魚柳, 蜆, 有d菇+紅蘿蔔咁, 個飯上面有白汁, 睇起來好似唔多, 其實都係食唔晒.  這個味道一般.我地仲另外叫咗2個甜品, 雲尼拿味梳乎里, 我嘅至愛, 呢度做得唔會好易塌嘅, 相機食完都唔怕, 只會表面有點點皺皮啫, 內裡都好滑, 但又唔太"漏", 太鍾意呢個喇.甜品2 係朱古力心太軟, 時間剛剛好, 上面還有一片果干做裝飾, 再加上菠蘿芒果做伴碟, 微酸可以中和咗甜味, 食多都唔會太膩.

剛好有個2人餐,唔想諗太多就一於叫呢個,包括有沙律
是日湯,應該係菠菜湯,味道清淡,唔差
2017-01-09 584 浏览
是晚因到九龍灣展貿睇concert,所以同友人到德福食飯~友人鍾意輕食+西餐,所以揀左suzuki,我多年前食過覺得味道都ok,所以冇異議~服務態度認真麻麻,侍應頗冇禮貌。落單,嗌單舉手好耐好耐先有人應。食物方面,點了焗野菌,溫泉蛋carbonara,洋蔥豚肉飯。焗野菌冇誠意冇味又唔夠熟。明明係好簡單整既菜式呀!! carbonara味道好,但上菜唔夠熱,好似已經擺左一陣,或者係預早整好咁。洋蔥豚肉飯味道一般,食剩左一半

冇味又唔夠熟。明明係好簡單整既菜式呀!!
2016-11-23 765 浏览
2016年11月23日見7點半夠鐘睇戲 諗住近近地食d野啦 入到去兩丁友叫左個超多炸粉軟殼蟹明太子意粉啲汁 唔講我真係以為食緊湯意粉多謝HKD 92另外再叫左個珍珠帶子忌廉烏冬 只可以講 難食到一個點啲帶子似係白灼帶子 食一淡之後已經難食到停左口sorry又係收我HKD92後尾叫多個餃子雞亦 HKD 52/4隻 諗住應該唔會難食得去邊 一食忍唔住_左聲 根本就係supermarket 買翻黎叮一叮就食得個d黎 OMG. 我去波仔買盒串燒都只係20有找 好食過佢.真係去完今次以後都唔會再去!埋單Hkd260多謝哂
2016年11月23日
多謝HKD 92
另外再叫左個珍珠帶子忌廉烏冬 只可以講 難食到一個點
啲帶子似係白灼帶子 食一淡之後已經難食到停左口sorry
又係收我HKD92

真係去完今次以後都唔會再去!埋單Hkd260多謝哂
2016-11-23
2016-10-28 750 浏览
今日去鈴木食dinner,環境都幾闊落。同友人叫左兩碟意粉,我試軟殻蟹溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉,雖然唔係原隻蟹,但係味道唔錯,幾多汁,溫泉蛋生色不少呢度冇得轉麵底呢個本身想試意粉但係得烏冬,唯有試新野啦呢個係海膽蟹籽忌廉汁烏冬,海膽不新鮮,整體味道都ok
今日去鈴木食dinner,環境都幾闊落。

呢度冇得轉麵底
呢個本身想試意粉但係得烏冬,唯有試新野啦

呢個係海膽蟹籽忌廉汁烏冬,海膽不新鮮,整體味道都ok
2016-10-04 819 浏览
當日約了朋友睇戲 太早到於是就在戲院附近找了這間餐廳由於在上環工作 經常見到上環的分店生意爆滿 所以滿懷希望的叫咗一個下午茶 但只可以用失望來說明明下午茶 其實人流不多 客人也只有兩三台 唔知點解一個窩夫可以整成半個鐘再埋杯飲品 接近50分鐘先上齊?因為我坐到望住bar 檯 見到窩夫一早在廚房拎咗出來 等待加工 但擺咗好耐 先開始放材料其實只是雪糕 cream 加醬 和冇焦糖就咁切的香蕉 並無特別 而且上來的窩夫已經凍晒 係連入面都凍晒個種飲品 抹茶紅豆 抹茶味不濃 感覺是用水開抹茶粉 仲要好稀招牌?紅豆更不同說 完全食唔到幾粒 最低啡紅色就是紅豆埋單$80up 冇記錯的話 呢個價錢可以食到比呢個下午茶更好的選擇 題外話:食物和飲品都上得慢 催單時 侍應也好似忙到睇唔到你 但埋單卻極快
當日約了朋友睇戲 太早到於是就在戲院附近找了這間餐廳
最低啡紅色就是紅豆

埋單$80up 冇記錯的話
呢個價錢可以食到比呢個下午茶更好的選擇

2016-10-02 630 浏览
今晚與兩位好友一同晚餐,本來打算去尖沙咀吃飯,但今晚有國慶煙花匯演,恐怕尖沙咀太多人兼難訂位,所以改為交通便利、人流較少的九龍灣。這間餐廳位於戲院隔鄰,我們剛坐下來的時候,聞到陣陣的爆谷味,感覺怪怪的,但坐了一會便習慣了。今晚我點了田園南瓜汁焗飯鍋,飯是熱騰騰的,雖然沒有肉,但每口飯都有香軟的南瓜粒和鮮味的雜菇,再用甜甜的芝士南瓜汁撈飯,既醒胃又暖胃,不經不覺就吃完一鍋飯了。朋友A點了蜆肉意粉,意粉軟硬度適中,蜆肉夠多,超過十隻,比其他餐廳更足料,可惜不夠鮮甜,成碟意粉比想像中辣。朋友J點了沖繩溫泉蛋蒜香豚肉飯鍋,飯夠熱,豬肉爽脆,醬汁也調得好味,吃完不覺口渴。半生熟蛋和醬汁份量充足,撈飯剛剛好。大家吃完飯後,竟然還想再吃,於是點了三文魚比薩。比薩皮薄香脆,配以三文魚,十分美味。餐茶是原壺枸子菊蜜煎茶和桂黑糖煎茶,最適合秋冬季節。我們三個女仔邊吃邊聊天,幸好我們沒有人嚷着要減肥,在吃喝笑聲中過了一個愉快的晚上。

2016-10-01
  • 三文魚比薩
  • 飯鍋
2016-09-14 480 浏览
肚餓正想搵嘢食,經過鈴木,諗起都好耐無食,就行埋去睇下門口嘅餐牌有咩食,一睇見到有我一向愛食嘅韓國年糕“脆皮韓式泡菜炒年糕“,張相睇落又幾好,一,於試下。係Tea menu 套餐,連一杯青瓜蘋果汁。青瓜蘋果汁先黎,幾清新,感覺健康。年糕黎啦~夠熱,又夠煙韌,韓式味道自然有一啲啲辣,唔係食得好辣嘅我覺得辣度啱啱好,除左辣,其實味道係辣中帶甜,所以係ok嘅。至於泡菜,就稍嫌無乜泡菜味,可能係煮熱左嘅關係。食晒都食唔倒邊度脆皮,同餐牌個名有啲出入,但整體味道都屬好味。我會再食。幫襯嘅時間係下午5:20左右,餐廳只有少於8個人客,座位唔少,所以坐得好舒服。餐廳裡面嘅小擺設都有啲心思,所以都影左同大家分享下。

脆皮韓式泡菜炒年糕
青瓜蘋果汁
2016-09-14
  • 脆皮韓式炒年糕
兔媽媽生日🎉,身為女兒的兔小妹,為表孝心,當然一早安排好一整日的慶祝活動,務求送給兔媽媽一個難忙愉快的生日~原本打算下午帶兔媽媽到九龍灣的郵輪碼頭逛逛,然後在那兒邊欣賞日落🌅,邊享用晚餐,晚上再到E Max看場電影的🎬。可惜天公不造美,竟下起滂沱大雨☔,結果完美的計劃泡湯了,只能被迫逗留在室內。🙈雖說德福商場的食店也不少,可是fine dining的餐廳卻沒什麼選擇😟。逛了一圈,仍沒有什麼心水。經過MCL戲院,見到有裡面有間鈴木咖啡館,看了看餐牌,兔媽媽便提議進去吃個輕盈的晚飯。我倆被安排坐在靠窗的座位。環顧四周,餐廳光潔明亮,裝潢以自然系為主題🌿,原木的餐桌和淺灰色的布藝椅子,簡約溫馨,並以原木製成的樹木裝飾🌳,營造森林效果,充滿大自然的氣息。🍃餐廳菜式以日式西餐為主打,有各款的沙律﹑意粉🍝﹑鍋飯﹑薄餅🍕等,選擇種類蠻多,適合不同口味的顧客,而且價錢還很相宜😎。兔媽媽的生日大日子,當然由她 “拍板” 點菜啦~ 胃口不錯的她,點了沙律﹑薄餅﹑鍋飯和花茶,十分豐富~看看風景,聊聊天,第一道菜 – Parma Ham Salad ($68) 先送上。沙律的份量不少,而且賣相吸引。巴馬火腿油

我倆被安排坐在靠窗的座位。

沙律的份量不少,而且賣相吸引
。巴馬火腿油份比例剛好,鹹香味適中😋; 而羅馬生菜鮮嫩爽甜,配上柚子醋,甜甜酸酸的,感覺更清新🌻。加入爽口微辣的洋蔥絲﹑金黃香脆的麵包粒﹑新鮮多汁的小蕃茄🍅和微鹹的意大利蕃茄乾,令整個沙律的口感和味道層次都更豐富,是很不錯的開胃前菜
Parma Ham Salad
不久,再送來其中一款主菜 – Foie Gras & Beef Rice ($98)。
熱騰騰的鐵鍋飯,用料十足
。飯面鋪上滿滿的鮮菌🍄﹑洋蔥絲和牛柳粒,當然還有主角 – 大大塊完片鵝肝
!光是賣相,已值門票價~ 將配料和飯拌起,香氣撲鼻,還聽到鐵鍋發出的吱吱響聲,可見熱力十足~!
Foie Gras & Beef Rice
兔小妹顧不了那麼多,急不及待的吃了一口,鵝肝煎得香口,外脆內軟,濃濃的肝油味甘香而不膩;
牛肉嫩滑軟腍,帶點黑椒的香辣,刺激惹味~
飯粒香軟中有淡淡的肝油香味,加入爽滑的雞脾菇粒,減去了肥膩感,微焦的飯底加入燒汁拌勻,香濃微甜,吃得兔小妹滿足非常~
接著再送來另一道主菜 – Duck Breast Pizza ($64)🍕。
薄餅不算很大,但用料同樣十足,放滿青椒絲﹑菠蘿粒🍍和鴨胸粒,賣相精美
Duck Breast Pizza
薄薄的餅底烘得甘香鬆脆,配料中的青椒絲爽脆,菠蘿清甜而帶點微酸,鴨胸粒煙薰味香濃,甘鹹香嫩,感覺清新之外,味道亦十分配搭。
最後,餐廳職員送上一壺 Aloe Honey Tea
($39)。
Aloe Honey Tea
茶杯中放了許多蘆薈粒,倒入清香的檸檬🍋綠茶,解渴健康,唯蜜糖味較淡,未算很清潤。
整體而言,餐廳的食物出品頗有水準
,算是價廉物美。
唯服務方面,卻完全相反
。晚飯時間仍佔用沙發位予員工用膳,而顧客只能擠在一角用餐,做法似乎不太妥當
; 另外,奉上清水清茶是基本的禮貌,餐廳卻不肯提供,迫使客人購買貴價礦泉水 ($16),有被 “敲竹槓” 的差劣感覺
。期望餐廳多為顧客著想,在員工的能度和服務多加注重,加以改善,要明白食客心情好壞,也會影響品嚐食物的味道。
2016-08-27
庆祝纪念
生日
Parma Ham Salad
Foie Gras & Beef Rice
Duck Breast Pizza
2016-08-13 841 浏览
呢間餐廳我知道已經開咗係香港好多年,一直想試但係次次都去咗第二間。今日係德福行行下街見到原來有間分店係到,menu食物貌似幾吸引,就入咗去。見散叫都唔係平,倒不如叫個二人餐,有湯有沙律有飲品有兩個主菜。叫飲品果陣就搞笑,二人餐menu寫住送蔬菜果汁,我見蔬菜果汁有4-5款,價錢又一樣,想揀嘅時候,店員話今日限定飲蕃茄蘋果汁,如果揀其他就要加$28。明明原價係一樣,咁一係就唔好寫送蔬菜果汁,寫送指定特飲啦!主菜方面我地叫咗一個煙肉卡邦尼意粉,一個日式炸雞凍喬麥麵。落完單無耐,湯同沙律一齊嚟,然後過咗一分鐘,意粉都嚟埋。上菜上得咁快其實根本食唔切,結果飲兩啖湯就要食意粉先。個卡邦尼意粉好搞笑,因為竟然有黑松露係入面,但menu係無寫。醬汁味道同擺碟都okay,但係意粉煮得太耐,所以整體麻麻地。日式炸雞凍喬麥麵又係,擺碟好靚,個麵好軟,炸雞似鹽酥雞,伴碟有d泡菜同菇絲都好味,但係全部嘢放埋一齊就唔好食.......最好味係杯蔬菜果汁,有少少蕃茄味又有蘋果香。湯同沙律都係一般,除開呢餐每人$160,我覺得係唔值,亦唔會再嚟。上網查過,呢間餐廳係1980年由一名日本人開嘅,我諗下次去日本見到嘅話

主菜方面我地叫咗一個煙肉卡邦尼意粉,一個日式炸雞凍喬麥麵。

最好味係杯蔬菜果汁,有少少蕃茄味又有蘋果香。

上網查過,呢間餐廳係1980年由一名日本人開嘅,我諗下次去日本見到嘅話我會試下嘅
2016-08-13
2016-08-05 479 浏览
First at all, there is no one in the reception area. And the waiting time is so longggg....waiting for the seats....waiting for ordering....waiting for the food. I dun know why the food come so late. Finally, food was delivered but it tasted like the one in food court. And the air-conditioning is not strong enough. I wouldnt come again, again! Most importantly, its not match with the price-and-quality ratio.
2016-07-04 1075 浏览
門口reception冇人,入到去個waitress叫我去坐卡位,坐低後發現張枱仲有上一手食完嘅垃圾同埋水漬 真係無語!到食物,我點咗個咖哩豬排飯。平時都有食開日式咖哩,但未至於甜到唔想食!可能我見識少,未試過點日式咖哩豬排飯會有咁多菠蘿响里面!而果杯跟餐送嘅蘋果蕃茄汁,冇味嘅,感覺飲緊冰水!至於服務,冇一個識笑,零表情,仲要埋單嘅時候全個餐廳係冇服務員,我企咗响度好耐先有一位木無表情嘅女服務員幫我埋單。失望!
真係無語!

2016-04-06 1904 浏览
好友三人在九龍灣MCL電影院看完電影已差不多9:00pm, 我們决定吃宵夜 ,並好好的聊聊天。   九龍灣的鈴木咖啡店坐落在電影院内。 門口圖文並荗的放着menu。   我們沒有多想便順路走了進去。 平日的晚上客人並不多,我們不用等待便被安排到卡位坐。  餐廳的一邊只是半圍著,好像成為電影院的一部份,光線充足。精美的餐具,連紙巾也印有SUZUKI Cafe, 對每個細節都一絲不苟。 四周安靜, 環境寫意。 朋友點了要了一個熱紫薯Latt, 味道好像中式的蕃薯糖水 ,還是正宗用蔗糖煮的那款,薑味和蕃薯味都很濃,加奶後,口感好滑,打泡也打得正合適。 唯一可以挑剔的是稍微過甜。 這當然也是個人口味。松露炒野菌是用錫紙包著, 香菰幾乎沒有菰味 ,  只有淡淡松露和牛油的香味。如果菰味重些會更好 。 菰的份量很少,但外表看不出來,底部也是厚的錫紙。煙三文魚Pizza為薄底的Pizza,Pizza上有煙三文魚和Cheese蓋在上面, 煙三文魚和Cheese溶在Pizza上味道香濃,Cheese味沒有蓋過煙三文魚的味道,煙三文魚的味道反而給帶了出來,非常好味。   心太軟是我的至愛,我對
唯一可以挑剔的是稍微過甜。 這當然也是個人口味。
紫薯Latt HK$49.00
松露炒野菌 HK$42.00
煙三文魚Pizza HK$72.00
心太軟是我的至愛,我對它充滿期待。它的賣相極佳,拿出來時在蛋糕上還加上苹果幹和盘子上鋪上芒果漿 , 微熱的蛋糕中流出較濃厚的巧克力漿,只可惜蛋糕的部份有些乾和硬,稍微影響了口感。 還好甜度正合適。
心太軟 HK$58.00
心太軟
薑味梳芙厘的外表蓬鬆度正合適,蛋白和奶黃相結合,並有淡淡的薑味,淡淡的甜味, 口感鬆滑。
 雖然我們聊了許久,但梳芙厘確沒有鬆塌,保持外表。
 只可惜吃到最後,在邊邊的部份可以吃到一層白色的沙糖好像沒有完全化開,有礙口感,也令這道甜品不夠完美。
薑味梳芙厘 HK$48.00
薑味梳芙厘
2016-03-29
$100.00 (宵夜)
紫薯Latt HK$49.00
煙三文魚Pizza HK$72.00
心太軟 HK$58.00
  • 煙三文魚Pizza;
  • 紫薯Latt
2016-03-05 1105 浏览
午飯時間德福一帶唔憂無餐廳選擇,可惜人來人往,想找個坐得舒服些的地方都幾難。 在戲院內的鈴木咖啡館竟然無人等,便一於入去開餐。午餐選擇眾多,當中拉麵餐尚算抵食,除拉麵之外還跟沙律及天婦羅小食。今日點了鹽燒帆立貝拉麵,拉麵湯底夠熱,但味道偏淡,帆立貝不過不失,惟溫度稍欠。天婦羅小食味道亦一般。

2016-02-27 866 浏览
朋友由觀塘走來跟我吃lunch,時間不多所以在附近找了這間餐廳,感覺休閒談天最好。上之來選先濃味咖哩飯,今次想清淡一點,所以選了栗米吞拿魚香草忌廉汁烏冬。先來餐湯 - 甘筍忌廉湯。甘筍味道清甜,口感幼滑, 能喝出蔬菜甜香,可是忌廉太少。主菜 - 栗米吞拿魚香草忌廉汁烏冬又是淡味的,烏冬尚算彈牙......雖則健康,其實只是栗米吞拿魚加忌廉汁,再與烏冬混合而已。

2016-02-14 674 浏览
睇完早場後肚仔餓,九龍灣好多餐廳都食過了,原來係戲院呢間Suzuki Cafe未食過,一出戲院門口就揀左佢喇!另外個原因係餐牌有鵝肝牛柳粒鐵鍋飯,鵝肝係男朋友既最愛!佢當然好想試啦! 鵝肝比想像中大塊,而且入口即溶,非常好味!醬汁係燒汁,配上軟林林既牛柳粒同幾款菇類,真係好惹味!而且係用鐵鍋,所以熱辣辣又有少少飯焦另外我就揀左松露巴馬火腿意粉,呢個就麻麻!意粉份量多但醬汁似罐頭湯整出黎,完全無松露味又唔夠味,偏淡!巴馬火腿唔好食(我無食到),男朋友話豬味太重 加$49可以配沙律/湯/飲品(3選1),湯係火腿粒忌廉湯,我覺得味道剛好,但男友話太淡火腿乾令湯多一種脆口感!飲品選了棉花糖朱古力咖啡,濃濃朱古力味帶出微微咖啡香,因有棉花糖,所以會更甜,如果怕甜就唔好叫喇!

鵝肝牛柳粒鐵鍋飯
比想像中大塊

松露巴馬火腿意粉

火腿乾令湯多一種脆口感!

棉花糖朱古力咖啡
鵝肝牛柳粒鐵鍋飯