2017-03-06 570 浏览
Went to this restaurant to have dinner alone after work. Order this simple dinner set which has soup, appetitizer, beef, rice and dessert, the portion is fairly enough for me. The texture of the beef was soft so I can chew they easily and they are juicy, not bad.

2017-01-23 1220 浏览
幾年前和朋友來過這裏吃午餐,印象中環境舒適食物也算中上,朋友說今天要再來這裏紀念一下,畢竟大家已經忘記是那年那月那日相識,柴娃娃的胡鬧了一番,搞笑非常,但看在眼裏一切也是心甜的呢!今天特意來這裏吃早餐,一份全日早餐$45,A+B+C 包括A項可選炒滑蛋/太陽蛋/奄列/烚蛋,B項可選蜂蜜火腿/脆炸魚柳/直布羅陀香腸/煙肉,C項可選自家製麥皮/三文魚泡飯/雜菜湯螺絲粉,如加$15變成了一份超級巨型全日早餐,有齊B項蜂蜜火腿+脆炸魚柳+直布羅陀香腸+煙肉。附送咖啡或橙汁一杯。朋友說我要增磅,代了我叫一份超級巨型全日早餐,其實我本身不太喜歡加工食品,但意外地發現,香腸沒有加工的鹹味,反而有肉的鮮味,非常特別的直布羅陀香腸;而煙肉配合香菇吃份外好味,中和了鹹味偏重的煙肉,還令香菇味道更鮮味;至於火腿配合兩隻太陽蛋,蛋黃香也令火腿鹹減淡。沙律菜翠綠爽口,配合香橙香桃汁好新鮮好好味。餐包香脆,配合牛油非常可口。可惜這件超大主角脆炸魚柳很重的雪藏味,肉質也偏硬,不太吸引;至於自家製麥皮不過不失,可惜餐廳沒有供應煉奶,真的有點失望。整體上食物很好,服務員也令人非常滿意。
好多時朝早返工忙左半日,唔經唔覺已經到左食晏時間,成個朝早冇諗過食咩。今日又係咁,唯有求其搵間野唔使排隊。沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉,其實即係carbonara,之但我都好懷疑係咪真係來自沖繩。呢個carbonara都算係我一生中食過最唔好食。先講下個汁,超級超級水,carbonara應該係好香濃好creamy,但係呢個就汁(水)同意粉完全冇一齊嘅感覺。香蒜肥牛溫泉蛋北海道燴飯我好好奇,呢隻溫泉蛋同carbonara嗰隻溫泉蛋係咪一樣? ? ?但係北海道又代表咩? ? ? 係代表飯?肥牛?溫泉蛋?定係啲蒜?抑或隻碟? ? ?唔通呢度菜係北海道特產? ? ?呢個飯唔係我食,但我睇賣相都完全感覺到啲肥牛係un要好用力先咬得開。每個餐包湯同一杯是日果汁,或加錢有咖啡。其實呢度啲食物唔可以話難食,只係醫肚囉。如果唔係就腳,一定唔會特登去食。

香蒜肥牛溫泉蛋北海道燴飯

每個餐包湯同一杯是日果汁,或加錢有咖啡。
2017-01-13
2017-01-08 618 浏览
之前到這家店午餐, 我挺享受其食物及咖啡, 只以為午餐時段人多繁忙, 以致其服務及上菜有點慢。 但昨天經歷, 我對其服務有點失望, 服務員多但顧客不多, 寫單及準備餐具都有誤, 比我遲來顧客一早有餐具及妥善上餐。最初服務員殷勤禮貌地領我入座, 可惜我本叫套餐另加杯水, 到了一段時間, 咖啡及飯一起上枱,但一直無人發覺餐具,水以及餐湯並未奉上, 還要詢問一次又一次, 真不知道多少顧客他們才全面顧及到。幸好食品及咖啡尚好, 未致於太影響用餐心情。
2017-01-07
2016-11-16 1298 浏览
好耐無黎,水準不升反跌。叫左溫泉蛋生薑豚肉飯以為穩陣,點知- 上桌時溫泉蛋已破裂- 豚肉好肥,多過一半係肥膏- 醬汁太咸太多,我唔知係食緊醬汁定食緊飯- 服務...我以為佢係走悠閒cafe路線,但身邊不乏大力掉餐具進髒碗盤聲,猶如身處茶記/酒樓,服務生正常無尾音無笑容,但起香港係正常...整體完全談不上係 good dining experience.

好耐無黎,水準不升反跌。

叫左溫泉蛋生薑豚肉飯以為穩陣,點知

- 上桌時溫泉蛋已破裂
- 豚肉好肥,多過一半係肥膏
- 醬汁太咸太多,我唔知係食緊醬汁定食緊飯

2016-10-28 1133 浏览
星期五的早上要上大陸做野⋯約佐呀頭係附近食早餐⋯呀頭發板叫佐個早晨全餐俾我⋯⋯真係好豐富⋯有奄列煙肉腸仔炸魚枊面包下面仲有菇⋯⋯真係食唔晒🙈係就係好豐富⋯不過其實唔係話好好食照舊叫佐杯蕉糖咖啡⋯感覺上好似無對上果杯咁好飲⋯⋯

係就係好豐富⋯不過其實唔係話好好食
照舊叫佐杯蕉糖咖啡⋯感覺上好似無對上果杯咁好飲⋯⋯
同同事一齊喺附近開完會,唔知食咩好,呀頭話哩間好食,一於試下⋯⋯一個lunch set 80-120蚊左右,係上環嚟講唔算貴,個餐仲包佐餐湯,main course同一杯野飲⋯⋯個餐湯用杯仔裝住好得意,岩岩入去以為個個都叫同款咖啡😝 我叫佐個意粉⋯好好味!同平時食既卡邦尼意粉好唔同⋯好creamy,真係食到蟹肉!我另外加錢叫佐杯咖啡⋯賣相好靚😍😍第一時間相機食先😌 因為有少少選擇恐懼症 最後唔記得自己叫哩杯係咩咖啡😕 但係好好味!飲到最後d泡泡係晒底,用匙根不嚟食,有陣蕉糖既味道 好正😋😋

個餐湯用杯仔裝住好得意,岩岩入去以為個個都叫同款咖啡😝

2016-10-07 714 浏览
平時一定人多要等位,今天竟然有位。菜牌上合口味的不多,by elimination後選了露筍牛肉炒烏冬。餐湯是蜆肉忌廉湯。不會太浠太稠,也沒有不均勻的忌廉;有很多湮韌的蜆肉粒。烏冬,配料有牛肉、露筍、青椒、紅椒和洋蔥,上面灑了炸蒜。露筍有原條和露筍片。烏冬軟硬度適中,牛肉不會太韌,整個菜式鹹中有點甜,還有紅椒的點點酸,不俗。餐飲是青瓜蘋果汁。沒甚麼青瓜味,也不太覺蘋果味,只有甜味。餐廳不會給水;想喝水的,要買桌上的樽裝水(盛惠$16)...
平時一定人多要等位,今天竟然有位。

蜆肉忌廉湯
日式牛肉露筍炒烏冬
青瓜蘋果汁
餐飲是青瓜蘋果汁。沒甚麼青瓜味,也不太覺蘋果味,只有甜味。

蜆肉忌廉湯
日式牛肉露筍炒烏冬
2016-09-18 836 浏览
周日在附近上完舞蹈课和朋友一起来吃个饭,结果大失所望,分别叫了一个鹅肝牛柳粒窝饭,一个泡菜炒饭配茄子。牛柳粒窝饭尚可,但是吃完底下一层全是油,泡菜饭真的是差强人意,茄子只有一个非常迷你的,而且煮得不够软烂入味。40多块钱转的套餐,要了苹果甘笋汁,竟然是用苹果汽水加满是渣的一点甘笋汁勾兑的,品质味道远不如街边20一杯的。一家收费不低的咖啡店连饮品都这么求其真是令人大失所望,不会有下次。
2016-09-12 525 浏览
第一次來到這家分店,覺得食物以及服務並沒有尖沙咀THE ONE分店質素高。下午五點左右來到店內,點了鰻魚蔬菜炒飯set同Korean BBQ pork burger set。兩樣都不是特別新鮮。之後跟waiter說買單,雖然店內人並不算多,但是bill等了10分鐘都不來,還要不停催促才來。有些失望的一次下午茶,一直很喜歡鈴木,不過應該不會再光顧這家分店。

2016-09-11
2016-09-09 534 浏览
同好友想relax下,就去左鈴木咖啡館食d野傾下計。我地兩個人叫左個飯同小食。香煎鵝肝什菌牛柳粒飯- 香噴噴既洋蔥味加埋冬菇,雞脾菇,加上牛柳粒同鵝肝既香味真係令中意食鵝肝既我食指大動>< 我趁熱撈一撈個飯先,咁樣食落去就更惹味!牛柳粒大大粒,都幾入味!如果個飯可以再熱d同埋有芝士就好啦^^ 芝士年糕-我中意佢有紫菜包住個芝士年糕,仲可以點煉奶食。咸咸甜甜既味道好特別而且我地兩個都好中意^^

2016-07-12 1508 浏览
剛於Suzuki Cafe吃完飯,一向此餐廳的食品質素都不錯,而且上菜速度快,適合趕時間但又想舒適地坐一坐break一break吃個中午飯既中環上班族。今天發生了小插曲,我不小心把飲品打番了,弄至飯枱及地板濕透。店長Candy反應非常快,馬上協助清理並給我多張紙巾,而且在清理完成後更重新送上一杯飲品,服務態度良好,值得撰文一讚!

2016-07-12
2016-06-15 1677 浏览
—個人的中午來到上環,選了鈴木,喜歡這裏環境幽靜,空間感較大。抹茶泠麵: 除了本菇還有黄椒和甘筍,用料上等又新鲜,冷麵爽滑而帶淡淡綠茶香。芝士年糕: 第—次吃用紫菜包裹的年糕,咸中又甜,質地厚又軟糯,而個人不喜歡伴練奶吃。還是較喜歡没有紫菜的口味。

2016-04-30
2016-05-31 1544 浏览
之前未轉工一星期總會黎呢到兩三次買早餐外賣,今日難得放假,適逢閒日唔太迫人,於是決定舊地重遊食返個靚早餐。有時間堂食就梗係揀個窗口位坐。當日天氣唔錯,天晴但唔太曬,否則坐近窗邊就太熱。個人都幾鐘意電車,望住佢慢慢行駛,感覺好RELAX。我第一次仔細咁睇個MENU,發現原來有三文治SET但我一直都無試過0既。不枉我叫左個日式雞扒三文治,不論賣相、味道同埋價錢都令我滿意。塊雞扒夠大夠熱又夠味,係剛剛整起。雞扒肉質厚又有彈性,味道帶少少甜,應該係用日本燒汁之類煮。個飽隔離放左份加左柚子汁0既沙律,比我想像中多。蔬菜夠新鮮,十分好開胃。
2016-05-26
2016-04-25 1260 浏览
上兩個星期法國大老細嚟咗香港,午餐就去咗樓下間鈴木咖啡館食,一睇個餐牌,嘩!貴都呢!不過出公數唔緊要啦!我就叫咗個照燒金菇肥牛飯,老細就叫左個咖喱吉列豬扒飯。我嗰個飯嚟先,啲飯非常爛,好似一Pat咁啲肥牛鹹得滯,而且冇乜肉好多都係肥膏,所以我唔係好鍾意食。最離譜嘅係我個飯差唔多食完,老細個吉列豬扒飯都未到,咁我哋就吹佢啦,但吹完都要等左五至十分鐘先黎,都唔知係唔係漏咗單。個吉列豬扒飯睇落就幾正常,啲吉列豬扒都好似好脆,但係個咖哩汁好似冇乜餸,薯仔都唔多粒,同張menu圖都唔同嘅,啲飯好過我頭先嗰碗,但佔據咗成碗嘅8成,成百幾蚊個餐感覺好呃錢。

我就叫咗個照燒金菇肥牛飯,老細就叫左個咖喱吉列豬扒飯。

我嗰個飯嚟先,啲飯非常爛,好似一Pat咁
啲肥牛鹹得滯,而且冇乜肉好多都係肥膏,所以我唔係好鍾意食。

2016-04-07