2005-05-05 86 浏览
朋友在雜誌的廣告上看到這間餐廳的宣傳,看到此餐廳的自助餐有很多海鮮吃,而價錢只是$188一位,所以就在本人牛一之時去嘗試一下。此店的地址正是trendy toon town舊址,除了放了不少泰式的裝飾來營造泰式餐廳的感覺外,其裝修跟之前的完全一樣。(一) 食物方面:自助餐,應該預期有很多東西吃吧,不過,在這間餐廳是只可找到幾款東西可以吃;廣告上說有龍蝦,魚翅,燕窩,刺身,長腳蟹等等..或許是我太「幸運」,在我光顧時,以上的所有食物我都看不見。以下是我看到的食物:>火鍋食物:肥牛,魚餃,大量蔬菜(評價:超乾,好像放了很久似的)>熱盤食物:蒸魚(自七點多到達開始,都沒有refill),茄膏炒蝦(本人認為是全場唯一令我會多拿幾次的食物),咖哩蟹,青咖哩牛腩,冬蔭公湯,豬頸肉,炒飯,豬腳薑,雞翼,即叫即煮的車仔麵(食物就是那些火鍋食物啦)等等..>凍盤食物:大量發育不良的so-called「珍寶」生蠔及青口,同樣放了很久而乏人問津的壽司,沙津甜品食物:五毫子都能買到的so-called特色冰條,四方型蛋糕等等>飲品:水(無限量供應),真人即席拉茶(本人認為是全場最好味的東西!!)結果全部食物都

(一) 食物方面:

以下是我看到的食物:

結果全部食物都是攤開給眾人觀賞,並沒有用蓋子蓋著,感覺上有點不衛生。

(二)服務質素
>九成以上的侍應生都是泰國人,有部分音樂感極強,會聞歌起「唱」。
>添水快,不用怕渴
>收碟快
>話說這間餐廳除了自助餐外,也可以自行吃小菜。不過我們在分配了座位後,除了分得兩杯水外,再沒有人給我們介紹這間餐廳除了buffet 外有什麼可以選擇,要知道這是一間新餐廳啊!結果,我們坐了大約一小時後,才得知要「問」才可獲得一個火鍋用的爐頭,而且態度也是「你要下?你要就包埋俾你啦!」難道平常要的話要加錢的嗎?

(三)環境方面
>繁忙時間餐廳只有兩成滿,但這不代表寧靜
>頗整潔,不過出菜的地方好像是後樓梯,而且食物沒有給蓋著
>洗手間是之前餐廳留下的設計,完全整潔

順帶一提,本人在憤怒之際看到有一班自由人也是手帶宣傳廣告到來一試,不過他們在自助餐食物那邊看了一遍之後就氣沖沖地離開了,他們留下一句:「你地唔係有龍蝦食架咩???」唉..當時我們覺得搭了沉船。

如果我能再選擇,我會把那二百元到街市買東西回家煮,我相信一定比今天吃的好吃百倍!

注意:這裡需要加一服務費!而且,請在門外先向reception拿有75折的宣傳單張。Reception就在我們離開的時候才給我們這張宣傳單張!!真係火到爆!
2005-05-02 32 浏览
尋晚去呢間食夜晚buffet差不多二百一位壽司唔得,有兩碟,好鬼乾,擺成晚都無乜人過凍蟹腳(三秒清碟),、三文魚同生蝦……出得慢又要同人搶,焗大蝦見到人地有得食,跟本見唔到有出過咁生蠔唔新鮮又細,甜品只是一般(好過無囉!)熱食:有兩盆都係菜,有炸雞翼重有白切雞,條魚我去到見到已經比人晒,佢差不多成個鐘先條新出,有炒飯同乾炒河,個羊脾一般,翅食兩啖無食!有生菜包肉碎同泰絭國粉絲,個粉絲幾好佢重可以打邊爐,有牛、魚皮鮫、肉子豆腐、蟹柳、菜……等等,但牛肉韌到咬到牙都軟!成晚得個薄餅,豬頸肉同咖哩蟹好食,重有奶茶好好飲(真係有個阿星係到同你拉茶同整薄餅),services都幾好!位好窄好容易同人踫撞同地下濕我同男友見係新同呢到食評話ok諗住試下,點知好失望,不會再去!(因為我半夜屙同肚仔攪,我平時食好多魚生都無事!)(以上純粹個人意見!!)
尋晚去呢間食夜晚buffet
差不多二百一位

壽司唔得,有兩碟,好鬼乾,擺成晚都無乜人過
生蠔唔新鮮又細,甜品只是一般(好過無囉!)
有炒飯同乾炒河,個羊脾一般,翅食兩啖無食!
有生菜包肉碎同泰絭國粉絲,個粉絲幾好
位好窄好容易同人踫撞同地下濕
(以上純粹個人意見!!)
2005-04-25 14 浏览
夢幻王國舊址,沿用返大部份舊有裝修再加入多少泰國特色,燈光柔和,地方寬敞闊落,服務方面更值得一值,訂九點三十分開始既宵夜buffet,九點十分去到都帶入去坐住等,九點二十分已經通知客人可以開始欏野食,當時海鮮檯上面仲有生蠔、魚生等等屬於晚餐buffet 時段既貴價海鮮,到九點三十分先開始推餐車出黎更換宵夜時段既食物,此舉不單止唔會得失宵夜時段客人,又可以對晚餐時段既「貴」客有所交待,最抵死係有客人想欏返幾隻已經擺左上回收餐車既生蠔,侍應都好有禮貌咁俾埋佢,而海鮮檯亦換返D新鮮雜菜沙律同壽司,令客人唔會覺得食宵夜buffet 等如食晚餐時段D殘餘物資。食物尚算豐富,餐湯有冬蔭公、羅宋湯同泰式碗仔翅,除左羅宋湯冇試過外,其餘兩款味道都好正,壽司魚生好新鮮,飯一夾就散,不過泰國菜館食壽司仲可以有乜野要求丫?冷盤仲有沙律同肉鬆生菜包、褪骨辣鳳爪同海南雞全隻等等,熱葷選擇比較少,有好正既炒蜆,咖哩蟹,燒豬頸肉,泰式天婦羅海鮮同炒雜菜等等,要新鮮熱辣又有即叫即整既泰式粉麵檔,仲嫌唔夠熱辣辣就問佢欏個火爐仔自己執料返自己張檯打邊爐(夠跨張未?),想飽肚D又有印式烤餅(用咖哩蟹D汁點黎食仲正),連印度
食物尚算豐富,餐湯有冬蔭公、羅宋湯同泰式碗仔翅,除左羅宋湯冇試過外,其餘兩款味道都好正,壽司魚生好新鮮,飯一夾就散,不過泰國菜館食壽司仲可以有乜野要求丫?冷盤仲有沙律同肉鬆生菜包、褪骨辣鳳爪同海南雞全隻等等,熱葷選擇比較少,有好正既炒蜆,咖哩蟹,燒豬頸肉,泰式天婦羅海鮮同炒雜菜等等,要新鮮熱辣又有即叫即整既泰式粉麵檔,仲嫌唔夠熱辣辣就問佢欏個火爐仔自己執料返自己張檯打邊爐(夠跨張未?),想飽肚D又有印式烤餅(用咖哩蟹D汁點黎食仲正),連印度拉茶都有,加上係搵個印度人即場拉幾野先倒過你飲個隻,我問你死未?
甜品有紫米露(免得過都唔好試,應該係用攪拌機打碎D料,冇點煲過,所以飲完成口紫米碎)豆腐花,椰汁芒果糯米飯,南瓜布甸,酒店式西餅,泰式糕點同埋自助雜果涼粉刨冰,最後飽到唔識郁都仲要「𠼱」多佢一支泰式燕窩雪條先收手,埋單兩條友連加一先至係$171.6,我諗呢個價錢真係抵過好多間酒店既宵夜buffet。
2005-04-25 7 浏览
A very bad buffet that has not way to worth $188. Do not trust the advertisement.To name a few bad dishes there:1. Warm Oyster,2. Sashime not fresh3. Most cold dishes including crab leg are so cold you can feel the ice. Probably just took out from the freezer.Only the desserts are okay. Buffet with such quality is not going to last long ...

1. Warm Oyster,
2. Sashime not fresh

Only the desserts are okay.

2005-04-19 7 浏览
最近行過見到Trendy Toon Town 裝修多口問下, 原來佢地轉左做泰式自助餐, 叫做金象皇, 咁不妨睇下有乜食再決定啦, 雖則話泰式但係都有好多其他好野食, 我覺得最抵食係泰式醃生蝦, 咖喱蟹, 生蠔, 同刺身, 晚市都係$188, 完全回本. 依家食泰式自助餐真係買少見少, 我最欣賞係食物夠新鮮, 同不停refill, 唔會話食食下無得食, d 野食咁豪但又咁鬼平, 有d難以置信