2020-11-02 97 浏览
『念念不忘貝汁湯底,小食亦相當出色』舊年食完IFC旗艦店,估唔到咁快就係九龍塘開左分店👀「金色不如歸」係一種黃金布穀鳥的名稱🕊意指出品如其一般珍貴罕見,東京總店已經連續兩年蟬聯米芝蓮一星殊榮✨個人覺得佢嘅湯底確實做到獨特,混合大蜆、豚骨、魚介熬製而成的湯頭尤為鮮甜,暫時穩居我嘅最喜愛名單。幼麵選用以小麥味突出見著的北海道「春よ戀」麵粉,即使久泡亦能保持一定韌度。推介 🥢貝汁鹽味拉麵 🥢貝汁醬油拉麵 (重口味之選) 🥢唐揚博多華味鳥🥢涼拌黑松露紋甲墨魚 ————————————————————1️⃣◆貝汁鹽味拉麵◇HKD128三重湯頭x香草x牛肝菌醬x白松露油x煙肉碎白松露帶出湯嘅鮮味,蜆味濃郁至極豚肉片入口即化,肥而不膩2️⃣◆貝汁醬油拉麵◇HKD128三重湯頭x兩種蔥x牛肝菌粉牛肝菌油x黑松露醬口味比鹽味更濃,黑松露係主調微咸之中帶醬油的甜3️⃣◆涼拌黑松露紋甲墨魚 ◇HKD65好清新嘅前菜,墨魚彈牙被滿滿黑松露包裹4️⃣◆唐揚博多華味鳥◇HKD88炸粉薄薄一層食落係偏向酥化嘅脆口雞肉嫩滑多汁,炸完都仲食到雞肉香味💦
『念念不忘貝汁湯底,小食亦相當出色』

————————————————————

1️⃣◆貝汁鹽味拉麵◇HKD128
三重湯頭x香草x牛肝菌醬x白松露油x煙肉碎
白松露帶出湯嘅鮮味,蜆味濃郁至極
豚肉片入口即化,肥而不膩

2️⃣◆貝汁醬油拉麵◇HKD128
三重湯頭x兩種蔥x牛肝菌粉牛肝菌油x黑松露醬
口味比鹽味更濃,黑松露係主調
微咸之中帶醬油的甜

涼拌黑松露紋甲墨魚

3️⃣◆涼拌黑松露紋甲墨魚 ◇HKD65
好清新嘅前菜,墨魚彈牙被滿滿黑松露包裹

4️⃣◆唐揚博多華味鳥◇HKD88
炸粉薄薄一層食落係偏向酥化嘅脆口
雞肉嫩滑多汁,炸完都仲食到雞肉香味💦
涼拌黑松露紋甲墨魚
  • 貝汁醬油拉麵
東京新宿創立嘅米芝蓮一星拉麵店-金色不如帰啱啱係又一城開咗新分店大食妹襯住係果頭做野, 順便約埋朋友仔去試一試<涼拌黑松露紋甲墨魚>前菜方面, 我哋揀咗份涼拌黑松露紋甲墨魚黑松露紋甲墨魚裏面除咗有紋甲墨魚外, 仲有青瓜、洋蔥、白芝麻同黑松露紋甲墨魚偏淋, 青瓜清脆, 整體味道酸酸甜甜, 好開胃<貝汁醬油拉麵>朋友仔嗌咗碗貝汁醬油拉麵貝汁醬油拉麵採用左金色不如帰自家創作嘅招牌黃金湯頭選用每日新鮮直送嘅大蜆秘製而成, 鮮味十足而拉麵就選用左北海道特製麵粉, 拉麵自帶天然嘅小麥香, 口感相當煙韌貝汁醬油拉麵裏面仲有三層肉同低溫叉燒, 再以牛肝菌、黑松露、青蔥同京蔥作為點綴, 味道層次豐富<白豚骨拉麵>大食妹就嗌咗碗白豚骨拉麵白豚骨拉麵比起貝汁醬油拉麵湯頭更為濃郁, 最啱重口味嘅朋友豚骨湯底用左超過八個鐘慢火熬製, 味道濃郁有膠質裏面仲有肥美嘅三層肉同炸蔥粒添口味正宗而且好味道<自家製豚肉煎餃>小食方面, 我哋仲嗌左自家製豚肉煎餃自家製豚肉煎餃好特別, 裏面仲加咗筍呢聽講金色不如帰又一城分店為慶祝新店開張, 即將係11月4號至10
大食妹襯住係果頭做野, 順便約埋朋友仔去試一試

<涼拌黑松露紋甲墨魚>
前菜方面, 我哋揀咗份涼拌黑松露紋甲墨魚
紋甲墨魚偏淋, 青瓜清脆, 整體味道酸酸甜甜, 好開胃

<貝汁醬油拉麵>
朋友仔嗌咗碗貝汁醬油拉麵
貝汁醬油拉麵採用左金色不如帰自家創作嘅招牌黃金湯頭
選用每日新鮮直送嘅大蜆秘製而成, 鮮味十足

<白豚骨拉麵>
大食妹就嗌咗碗白豚骨拉麵
白豚骨拉麵比起貝汁醬油拉麵湯頭更為濃郁, 最啱重口味嘅朋友
豚骨湯底用左超過八個鐘慢火熬製, 味道濃郁有膠質

裏面仲有肥美嘅三層肉同炸蔥粒添
口味正宗而且好味道

<自家製豚肉煎餃>
小食方面, 我哋仲嗌左自家製豚肉煎餃
自家製豚肉煎餃好特別, 裏面仲加咗筍呢

聽講金色不如帰又一城分店為慶祝新店開張, 即將係11月4號至10號期間推出期間限定優惠 - 所有拉麵買一送一
咁抵食, 大家仲唔快啲嚟試吓

• 貝汁醬油拉麵
  • 白豚骨拉麵
  • 涼拌黑松露紋甲墨魚
2020-11-01 166 浏览
⚠️注意⚠️ 「金色不如帰」九龍區分店將於11月4日至10日舉行所有拉麵「買一送一」優惠拉麵師一定唔可以錯過!🥰.過江龍米芝蓮一星拉麵店「金色不如帰」🍜自從上年係中環開張後,終於係九龍區開設分店喇!招牌「黃金湯頭」採用每日新鮮直送嘅大蜆熬製而成味道既清新又有鮮味,一定唔會係其他拉麵店食到同樣嘅味道~麵條更加係每日係香港用100%日本小麥粉新鮮製造👧🏻小編對所有嘅食物都超級滿意,果然係米芝蓮一星鍾意拉麵嘅你又點可以錯過!🤗.✨ 貝汁醬油拉麵呢款拉麵係米芝蓮星級推薦拉麵🍜湯底除上述嘅「黃金湯頭」外,仲混合左豚骨湯同秘製醬油味道微鹹帶甜,仲食到鮮味,同平時嘅拉麵湯底超大分別~拉麵上檯前仲加入自家製嘅黑松露醬同牛肝菌醬呢兩款醬嘅獨特性,令湯底嘅味道增添菇味,層次十分豐富而麵條嘅粗幼適中,掛湯能力唔錯每碗都有兩款叉燒,分別係低溫叉燒同三層肉脂肪同肉嘅比例啱啱好,口感軟腍,入口即融🤤.✨ 貝汁鹽味拉麵呢款拉麵選用日本進口海鹽而湯底同樣混合左「黃金湯頭」、豚骨同魚介湯另外,仲加左白松露油、牛肝菌醬同煙肉碎令湯底增添松露香氣,味道頗為新鮮湯底味道相對上較醬油拉麵淡,不過都係好好飲✨ 涼拌黑松露紋甲墨魚上檯
⚠️注意⚠️
拉麵師一定唔可以錯過!🥰
過江龍米芝蓮一星拉麵店「金色不如帰」🍜
自從上年係中環開張後,終於係九龍區開設分店喇!
招牌「黃金湯頭」採用每日新鮮直送嘅大蜆熬製而成
味道既清新又有鮮味,一定唔會係其他拉麵店食到同樣嘅味道~
麵條更加係每日係香港用100%日本小麥粉新鮮製造
👧🏻小編對所有嘅食物都超級滿意,果然係米芝蓮一星
鍾意拉麵嘅你又點可以錯過!🤗
✨ 貝汁醬油拉麵
呢款拉麵係米芝蓮星級推薦拉麵🍜
湯底除上述嘅「黃金湯頭」外,仲混合左豚骨湯同秘製醬油
味道微鹹帶甜,仲食到鮮味,同平時嘅拉麵湯底超大分別~
拉麵上檯前仲加入自家製嘅黑松露醬同牛肝菌醬
呢兩款醬嘅獨特性,令湯底嘅味道增添菇味,層次十分豐富
而麵條嘅粗幼適中,掛湯能力唔錯
每碗都有兩款叉燒,分別係低溫叉燒同三層肉
脂肪同肉嘅比例啱啱好,口感軟腍,入口即融🤤
✨ 貝汁鹽味拉麵
呢款拉麵選用日本進口海鹽
而湯底同樣混合左「黃金湯頭」、豚骨同魚介湯
另外,仲加左白松露油、牛肝菌醬同煙肉碎
令湯底增添松露香氣,味道頗為新鮮
湯底味道相對上較醬油拉麵淡,不過都係好好飲

✨ 涼拌黑松露紋甲墨魚
上檯個時已經聞到黑松露嘅香味
彈牙嘅墨魚頭,配上酸酸甜甜嘅醬汁
推薦大家試試呢款超開胃嘅小食!
✨ 自家製豚肉煎餃
皮薄餡靚😍
餐廳選用肉質鮮嫩嘅豚肉作為餡料
再加入笋絲、茹菌等蔬菜,令口感更加豐富🤤
唔講唔知,原來「金色不如帰」連續兩年榮獲米芝蓮一星⭐️
仲係全球第三間獲得一星殊榮嘅拉麵品牌
仲係2010-2017年獲tabelog評為日本最佳拉麵🍜
雖然冇得去日本旅行,但係呢碗拉麵絕對有日本嘅水準!
食物質素即使黎到香港依然咁高質~
雖然宜家冇得飛日本🇯🇵
宜家係九龍同港島區都有分店啦,大家一定要去試試啊🥰
貝汁醬油拉麵 $128
環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍
抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛
———
📍金色不如帰 Ramen House Konjiki Hototogisu
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3020號舖
九龍塘達之路80號又一城LG2樓25號舖
👉🏼 #ewhk中環 #ewhk九龍塘 #ewhk日本菜

#金色不如帰 #中環美食 #九龍塘美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
試食活動
金色不如帰 Ramen House Konjiki Hototogisu @konjikihototogisuhk 📍 九龍塘達之路80號又一城商場地下低層2樓25號鋪.✴️ 有️優惠呀大家‼️▪️ 新張期間,只要喺4/11-10/11期間惠顧金色不如帰九龍塘又一城商場分店,即可享有所有拉麵買一送一優惠🤩 咁抵唔係唔試嘛😏.⭐️ 金色不如帰開咗第二間分店啦❗️呢間榮獲2020年東京米芝連一星嘅星級日本過江龍拉麵店絕對可以令你尋找番日本🇯🇵嘅味道🤤 ⭐️ 金色不如帰嘅最大特色就係佢哋嘅「三重湯底」,混合蜆湯、魚清湯、豬骨清湯,飲得岀濃厚嘅鮮味🐟,絕無添加任何味精👍🏻.🍜 貝汁鹽味拉麵 Shio Hamaguri Soup Ramen $128: 三重湯底再加入日本進口海鹽,味道清甜,鹽味拉麵加入秘製白松露油、牛肝菌醬、煙肉碎、京蔥、香草,令成個湯底更有層次感,亦帶岀松露香氣🥰 拉麵採用100%日本上乘小麥粉自家製麵條,煙韌彈牙☺️ 而拉麵入面就有兩款叉燒:低溫叉燒同腩肉(三層肉),肉質煮得軟熟又入味😉 .🥟 自家製豚肉煎餃 Homemade Japanese Dumplings $68: 豚肉肉質鮮嫩,
📍 九龍塘達之路80號又一城商場地下低層2樓25號鋪
✴️ 有️優惠呀大家‼️

: 豚肉肉質鮮嫩,配以笋絲、茹菌、蔬菜,口感非常豐富😍

🔻 主店:
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3020號舖
  • 貝汁鹽味拉麵
2020-10-30 531 浏览
東京取得米芝蓮一星的過江龍拉麵店連續兩年奪得『東京米芝蓮』一星榮譽當中的"帰"字,創辦人山本敦之希望令食客「歸來」回來再吃。難得繼中環店後於九龍塘又一城開第二分店,30/10 開張第一時間來體驗呢個知名拉麵。涼拌黑松露紋甲墨魚頭 $65上檯飄來黑松露微香,墨魚爪咬落爽脆份量唔少,加入富酸甜感的青瓜洋蔥一齊放入口惹味開胃最佳小食。拉麵總共有5款,必先試招牌湯麵,沿用60斤新鮮大蜆熬製招牌主打貝汁湯底,混合清魚湯及豚骨湯,既鮮甜又有香口層次感,用上100%北海道特製小麥粉的蕎麥麵,混入白松露油、牛肝菌醬、香草及煙肉碎。幼平身麵質爽口彈牙,入口順滑。貝汁拉麵醬油味$128先用雙手捧起麵碗感受秋冬暖意,再聞一聞,感受松露的香味,呷一口湯頭,品嗜蜆與魚湯的清甜,再將配料牛肝菌碎、牛肝菌油及黑松露醬混拌。拉麵上的兩塊叉燒用上慢煮方法製成,三層肉及叉燒非常軟腍質感各有千秋。整體價錢稍貴,但以一碗用日本原材料空運到港,有別於一般用豬骨雞湯作湯頭,用純淨水高質講究的蜆湯做base的拉麵,呢個價算是不能到訪日本的滿足慰藉。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價:

東京取得米芝蓮一星的過江龍拉麵店
連續兩年奪得『東京米芝蓮』一星榮譽
當中的"帰"字,創辦人山本敦之希望令食客「歸來」回來再吃。
難得繼中環店後於九龍塘又一城開第二分店,
30/10 開張第一時間來體驗呢個知名拉麵。

涼拌黑松露紋甲墨魚頭 $65
上檯飄來黑松露微香,
墨魚爪咬落爽脆份量唔少,
加入富酸甜感的青瓜洋蔥一齊放入口
惹味開胃最佳小食。

拉麵總共有5款,必先試招牌湯麵,
沿用60斤新鮮大蜆熬製招牌主打貝汁湯底,
混合清魚湯及豚骨湯,既鮮甜又有香口層次感,
用上100%北海道特製小麥粉的蕎麥麵,
混入白松露油、牛肝菌醬、香草及煙肉碎。
幼平身麵質爽口彈牙,入口順滑。

貝汁拉麵醬油味$128
先用雙手捧起麵碗感受秋冬暖意,
再聞一聞,感受松露的香味,
呷一口湯頭,品嗜蜆與魚湯的清甜,
再將配料牛肝菌碎、牛肝菌油及黑松露醬混拌。

拉麵上的兩塊叉燒用上慢煮方法製成,
三層肉及叉燒非常軟腍質感各有千秋。

整體價錢稍貴,但以一碗用日本原材料空運到港,
有別於一般用豬骨雞湯作湯頭,
用純淨水高質講究的蜆湯做base的拉麵,
呢個價算是不能到訪日本的滿足慰藉。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
試食活動
🏅米芝蓮一星過江龍拉麵新店初探 Konjiki Hototogisu - 以黃金布穀鳥為標記嘅拉麵店🐤,上年尾先喺IFC開咗間,話咁快而家喺又一城開新分店,小編隨即同大家去探訪🏃‍♂️。 首先講吓啲威水史,金色不如帰 (歸) 連續於今年及上年度奪得東京米芝蓮一星殊榮🏅,亦獲日本食評網 食べログ (Tabelog) 評為2010 - 2017年最佳拉麵之一,2017及2018年在Ramen Walker登上排名榜第一🥇。 我覺得入到黎就已經同一般嘅拉麵店唔同,以金色為主調配以木製嘅格局,已經感受到氣派。店內有吧枱、二人枱同卡位,試業階段都人頭湧湧👨‍👩‍👧‍👦。 🍜貝汁醬油拉麵 $128 🍜貝汁鹽味拉麵 $128 🥚糖心蛋 $15 🥩低溫叉燒(三片) $15 🥩三層肉(三片) $18 🥬小棠菜 $18 🍘唐揚博多華味鳥 $88 🥟自家製豚肉煎餃 $68 🧉檸檬生薑蜜 $35 🍹青蘋果梳打 $38 以上係我哋叫咗嘅嘢食,醬油同鹽味這兩款都係招牌,拉麵配料有三層肉一塊,低溫叉燒一塊,黑松露醬,京蔥,青蔥,牛肝菌粉及牛肝菌油,而三重湯底包括蜆湯、豬骨清湯、魚清湯🐟。 食之前用雙
🏅米芝蓮一星過江龍拉麵新店初探
🥟自家製豚肉煎餃 $68
🧉檸檬生薑蜜 $35
🍹青蘋果梳打 $38
自家製豚肉煎餃
食之前用雙手將拉麵捧喺手上感受溫暖🙏,再聞下感受拉麵發出獨特而令人舒適嘅香氣👃,然後勺一啖湯並配上牛肝菌碎、牛肝菌油同黑松露醬,最後先至品嚐拉麵😋。
我幾鐘意呢度啲肉質,無論係叉燒同三層肉都好軟滑👍,另外兩款小食,華味鳥同煎餃味道都很好,點上特色嘅調味醬,津津有味。三重湯底用料好足,初嚐時黑松露味同牛肝菌好香口,不過食到一半個湯底就幾鹹,所以冇飲湯底,而我食嘅鹽味拉麵已經算比較清🙈。
2020-10-28
  • 唐揚博多華味鳥