2018-01-18 326 浏览
我男朋友一向都好鐘意飲冬陰公 但係又怕叫一個冬陰公湯 之後再加兩個主菜就會食唔晒見到佢有冬陰公湯飯所以就即刻解決咗我哋個問題啦就咁睇個橙紅色既湯已經覺得好吸引 呢碗冬陰公除咗辣之外仲有淡淡嘅椰汁味 雖然材料唔算得上係好豐富 (大量既菇同埋幾隻蝦) 不過個味取勝 而且價錢亦都好平 只係要$49 其實我之前試過就咁叫佢既冬陰公湯 係用個椰子裝住啲冬陰公湯 個個都一樣好味 不過我建議如果大家想平平哋試吓先 可以叫呢個冬陰公湯飯 因為佢個湯底其實係一樣只不過係啲配料有分別另外我叫左個青咖哩炒米粉 佢係可以揀牛/雞或豬 我就揀左雞肉 雞肉既份量好多 就咁睇你會覺得個賣相好一般 但係其實佢個咖哩味好濃 而且每一條米粉你都會食到有青咖喱汁 佢真係炒得好均勻 呢個都只不過係$48好抵呀

2018-01-13 296 浏览
收工混混沌沌獨自在旺角一角落搵食,門面光鮮食泰國菜,試下囉!平時食來食去都係燒味,今晚食貴dd慰勞自己,菜單上炒金邊粉樣子頗爲吸引大敢落左單!事實上果然冇令我失望,凈係睇好有心思味道粉炒得干爽、帶有些甜甜地的味道,感覺不錯
收工
味道粉炒得干爽、帶有些甜甜地的味道,感覺不錯
炒金邊粉
炒金邊粉
2018-01-05 235 浏览
三五知己唸住徐夕晚倒數,旺角成條街迫到嘔!行入少少廣華街原來都有好多好西!選擇左泰國菜,好彩呢間的價錢不算貴又可以飽肚!四條友點左3個餸。嘩!總知好滿足,詳細睇圖片!下次會來原來逢星期一至星期四都有不同優惠推出!
嘩!總知好滿足,詳細睇圖片!下次會來
原來逢星期一至星期四都有不同優惠推出!

咖哩蟹
咖哩蟹
大蝦粉絲煲
串燒
2017-12-28 251 浏览
我好少寫食評。真心難食!粉絲(冇相)鑊燶味、菜喊到講粗口、重點係个甜酸蝦 好似食麵粉咁 仲要冇味 齋酸 硬。講真成200蚊一个餸齋食酸 我不如去麥當勞食茄醬😓好嬲 原本諗住開開心心同我朋友食生日 依家覺得好對唔住佢😭😭😭😭 實在十分之難食.............. 各位小心總之就係好難食 唯一好少少嘅就係個廁所比較乾淨 態度方面 一般般 大部份員工都好似趕住收工 你食嘢佢就係你隔離不停咁抹枱 執嘢,對於食客來講感覺不太好。
實在十分之難食..............
各位小心
2017-10-04 354 浏览
什麼都不能點,想點咖哩都沒有。要撈麵沒有。換成公仔麵還要加錢。冬陰公湯不標準,只是普通餐廳的羅宋湯。金邊粉淡而且甜。香葉肉碎炒公仔麵比較能接受,但也只是普通茶餐廳既標準。問店員紅綠咖哩有咩分別,答都答吾出。
什麼都不能點,想點咖哩都沒有。
要撈麵沒有。換成公仔麵還要加錢。
冬陰公湯不標準,只是普通餐廳的羅宋湯。
金邊粉淡而且甜。
香葉肉碎炒公仔麵比較能接受,但也只是普通茶餐廳既標準。
問店員紅綠咖哩有咩分別,答都答吾出。
2017-10-02 237 浏览
The staff has very bad attitude and bad service. Beef pot arrived and no plates, then toilet no soap I asked them they just say have, although there was none, and so on. Food was horrible as well. Beef pot sauce looks gluey (see pic) won't come again don't come unless u want low quality Thai food with even worse quality service or u like black face staff.
Beef  pot
2017-09-15 301 浏览
今日約咗朋友來食泰國嘢,行行吓見到呢一間,就試吓佢啦。店內裝修擺設幾好幾有泰國風情,而且員工都似係泰國人哈哈。呢間逢星期一就做優惠架,條魚好似半價咋。我哋四個人都爭住食條魚呀哈哈。佢其他嘢食都幾好味架,我最鍾意飲個冬陰公湯,我覺得佢做得幾正宗,夠酸夠辣。另外個炸蝦餅都好好味,都幾多蝦又夠脆,在點埋個泰式辣椒醬,正呀!!!另外仲帶咗個炒金邊粉同炒通菜,都係合格之作黎架。我記得佢哋仲有啲套餐叫,計落應該平啲啲。

2017-08-25 290 浏览
家裡裝修嘅關係,呢幾個月暫住旺角。仲記得到埗第一晚就入咗呢間樓下嘅泰菜諗住食個方便飯。呢間店係分開兩個鋪位嘅。問一問店員有咩分別,佢就話一邊係有套餐,一邊係冇。我地入咗有套餐個邊叫咗兩碗粉,覺得又幾好食喎,跟住就返兜咗兩三次。今晚又返黎食喇朋友依然係食佢例牌嘅冬陰公雞絲金邊粉。公道講句,係好食嘅。冬陰公味正宗得黎唔會話好辣。我今日就試扎肉湯河,牛骨湯。好鍾意食佢跟嘅蘿蔔,索曬湯,好甜好好味扎肉略嫌胡椒太多,蓋過扎肉味道青檸水,好飲

今晚又返黎食喇

我今日就試扎肉湯河,牛骨湯。
好鍾意食佢跟嘅蘿蔔,索曬湯,好甜好好味

扎肉略嫌胡椒太多,蓋過扎肉味道

青檸水,好飲

2017-08-22
  • 冬蔭功
2017-08-15 212 浏览
旺角這家泰國餐廳, 真係晚晚坐無虛席, 原來真的有原因. 那天剛巧經過, 下午茶時段未到晚飯時間, 見肚子有點餓, 就同個打令入去吃飯. 見介紹 .....  就食這個, 另加多一個咖哩牛肉飯.  上菜時個款難睇咗少少. 食落都算無問題.至於咖哩牛肉飯呢! 可以啦! 埋單百零蚊都算低食.
泰式正宗海南雞飯

至於咖哩牛肉飯呢! 可以啦! 埋單百零蚊都算低食.
2017-07-10
2017-08-14 202 浏览
中午時間,只是叫了2個海南雞飯和1個豬腳飯,等了超過20多分鐘還沒有,經過3、4次催促才來了2個海南雞飯,而女待應的態度很差,最後我們取消豬腳飯,吃完海南雞飯後便離開。海南雞飯的味道只是一般。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2017-07-18 303 浏览
垃圾野食真係好難食態度好差👎叫碟濕炒牛肉 好難食 d粉一嚿嚿仲要有d仲要唔熟 同個職員講呢碟咁樣想換 點知有個員工死出黎態度好差咁話教我地食,d粉一嚿嚿(一塔塔 成堆野咁既樣) 了極都係一嚿野,仲要話泰國炒粉係咁樣我地唔識食 講到話咩咁樣好浪費碟野 死都唔肯換咁既態度最終要佢取消左碟野 仲夠膽死串我地話唔要呢碟杯野飲就要收正價 飲品比正價咪正價 你碟野食唔落口先係問題無一個間炒河一嚿嚿都話係正常最衰佢一野收返埋碟河粉 唔係一定影相比錢食飯野又難食仲要受氣
垃圾

最衰佢一野收返埋碟河粉 唔係一定影相

比錢食飯野又難食仲要受氣
2017-07-18
2017-07-08 2161 浏览
在廣華街下車後,眼前就是出現了一間泰國菜食店和一間越南菜食店,太座問我吃什麼好,我便選擇吃泰國菜,太座叫好!眼前的正是「金滿象正宗泰國菜」,有兩個相連舖位,我們便走進仍沒有坐滿的一間,店內燈火通明,坐位尚算寬敞,但裝修並不似是泰國食店,服務員中則有一位泰國人。我們很快便點好菜,而在菜譜上,說明了其檸檬茶和奶茶是用上泰北的手標茶,於是,我們便叫了凍檸茶一試。凍檸茶最先上桌,太座一試後,臉上便出現奇怪的表情,我呷一口,嘩!果然如餐廳標明的口味獨特,是我完全無法形容的一種怪味,似是花香味,又不盡是香味,而這種味,則越飲越淡,說這是泰國茶的代表,小弟實在不懂欣賞。「蝦東陰公湯」上桌,甜酸辣味與少許蝦味皆能喝到,蝦尚算爽口,當中酸味不太明顯,而湯太過薄身,吃得不夠過癮。「泰式海南雞」則失望了,說是白切雞也不為過,雞本身沒味,靠的是那泰式酸醬,唯酸醬亦不夠惹味,雞胸肉很嚡,雞腿肉稍好,唯仍不能說是嫩滑,總之,「泰國人海南雞飯」一定比這個好吃。「泰式炒通菜」,第一口吃到鑊氣,但第二口便吃到點燶味,炒菜炒到少許燶了,作為專業的食肆是不能接受,如果這個燶味再膿些,我便要求退貨。「豬肉碎生菜包」是最晚上桌

冬陰公湯 蝦 (細)
泰式海南雞半隻
泰式炒通菜
「豬肉碎生菜包」是最晚上桌的一道菜,生菜整齊地插滿酒杯內,很雅致,豬肉粒炒得香口,淡淡的酸味很惹味,吃了更是垂涎,即多包一口再吃。這亦是全晚最好吃的了。亦為炒菜的過失挽回不少分數。
豬肉碎生菜包

服務方面,兩位服務員都很貼心,有禮友善,但結賬不能簽賬是一項敗筆。整體而言,這店只值得一次過吃便算了。

2017-07-05
豬肉碎生菜包
星期六果日,去左旺角整野!整完野順便係廣華街附近搵好西食!突然好想食泰國菜!所以就近近地試下這間金滿象正宗泰國菜!係幾正宗既!😂因為入面好多STAFF都係泰國人亦有少部分香港STAFF!這便是害群之馬既地方!其實泰國STAFF好有禮貌,做野都好快手!相反.....係某名香港男職員成為害群之馬!話說佢有兩個餐牌!!!!!!一個係飯面套餐!另一個係包括小食,小菜,串燒,沙律,飯,面!我見兩個餐牌都有乾炒豬金邊粉!一碟HKD79,一碟HKD47(加10HKD仲有泰式飲品)甘我咪好奇問下個香港STAFF,兩者有咩分別!點知佢答我「我係兼職,都唔係好知!」跟住就走左去!你唔知有咩分別唔緊要!但你會唔會主動問下d full time兩者有咩分別呢??最後,由泰國職員向我地悉心講解!兩者係SIZE唔同我地最後叫左一碟蝦餅(蝦肉爽滑彈牙!脆而不膩)一碟乾炒豬肉金邊粉(乾身惹味!)一碗冬陰公湯!(酸辣度較得岩岩好!配料十足!如果多少少海鮮更佳!)三樣食物既賣相質素同味道都唔錯!猶如置身係泰國食照泰菜甘可以再試希望下次黎果陣!店內既香港STAFF可以提升服務質素
星期六果日,去左旺角整野!
整完野順便係廣華街附近搵好西食!

因為入面好多STAFF都係泰國人

亦有少部分香港STAFF!

這便是害群之馬既地方!
其實泰國STAFF好有禮貌,做野都好快手!
相反.....係某名香港男職員成為害群之馬!
話說佢有兩個餐牌!!!!!!
一個係飯面套餐!
另一個係包括小食,小菜,串燒,沙律,飯,面!

我見兩個餐牌都有乾炒豬金邊粉!
一碟HKD79,一碟HKD47(加10HKD仲有泰式飲品)

甘我咪好奇問下個香港STAFF,兩者有咩分別!
點知佢答我「我係兼職,都唔係好知!」

跟住就走左去!

最後,由泰國職員向我地悉心講解!

兩者係SIZE唔同

我地最後叫左一碟蝦餅
(蝦肉爽滑彈牙!脆而不膩)
泰式炸蝦餅
一碟乾炒豬肉金邊粉(乾身惹味!)
泰式乾炒豬金邊粉
一碗冬陰公湯!
(酸辣度較得岩岩好!配料十足!如果多少少海鮮更佳!)
冬陰公湯

三樣食物既賣相質素同味道都唔錯!
猶如置身係泰國食照泰菜甘

可以再試

希望下次黎果陣!店內既香港STAFF可以提升服務質素
泰式炸蝦餅
泰式乾炒豬金邊粉
冬陰公湯
2017-05-19 258 浏览
今日來到旺角朋友帶到這間泰國菜館食晚飯, 加送飲品40-50蚊, 而且食物味道都ok, 以現時的消費水平相當抵食. 講番食物生牛肉湯河湯底清甜, 我最怕白蘿白的苦澀味, 但這個沒有, 牛肉份量不太少, 我叫了金邊粉, 但口感不夠細滑下次可試河粉; 至於菠蘿炒飯賣相已相當吸引, 飯菜比例適中鹹中帶菠蘿清甜值得推介.
泰式生牛湯河
菠蘿炒飯
2017-04-25
菠蘿炒飯
2017-04-27 417 浏览
黎開旺角唔知食咩好,想搵間平平地既又唔想魚蛋粉咁dry,見到呢間野門面唔錯就入左去。泰式海南雞飯 - 配上油飯,油飯得個油字,無雞味既。雞肉尚算OK,幾嫩。另配一碗蘿白清湯,又唔錯喎,食落D蘿白無渣,清甜。成個飯食落就真係無咩特別。不過配左小量雞紅同埋雞腎,味道又幾特別喎。海鮮冬蔭功 - 正宗香港人喜愛既口味,因為佢唔係辣既,仲有小小甜味,不過d海鮮就煮得太耐,好似食緊香口膠咁,而且係香料味唔算重。雞絲豬頸肉撈檬 - 平時食開d 撈檬係凍既,今次就暖暖地好似岩岩煮完,唔知係咪泰式唔同d,感覺有d 唔慣。雞絲幾嫩,豬頸肉就岩岩煎起。味道唔錯。雖然出面無人等緊枱,但係侍應見你一食完就幫你收哂d野,好似叫你快d走咁。另外呢到茶餐廳feel係收加一服務費。

泰式海南雞飯

海鮮冬蔭功