2019-02-08 72 浏览
假日與家人一行四人去用膳以為普普通通的餐廳,誰不知有驚喜!!!點了個小的冬蔭公很適合香港人的口味,不會太辣很足料,香茅味濃而且大蝦及香菇份量也算多可以分到4-5碗整體而言,味道很讚!!!泰式小食拼盤: 有蝦餅、魚餅、蝦棗、扎肉蝦餅、魚餅: 正常水準,香脆得黎唔油膩蝦棗: 係泰國餐廳很少見,蝦味好濃,不錯最有驚喜的是扎肉,煎得很金香,且不會很油很咸還有兩款醬汁配搭,又是很推介的小食!!馬拉盞炒雜菜份量不算多,味道有點偏辣且有點油,但尚可接受不過不失這碟河粉有少許失望河粉太"林"身,豬頸肉份量偏少但整體味道可以只是口感欠奉整體而言,味道不過不失性價比高值得一試!!
假日與家人一行四人去用膳
以為普普通通的餐廳,誰不知有驚喜!!!
大頭蝦冬蔭公
點了個小的冬蔭公
很適合香港人的口味,不會太辣
很足料,香茅味濃
而且大蝦及香菇份量也算多
可以分到4-5碗
整體而言,味道很讚!!!
泰式小食拼盤

泰式小食拼盤: 有蝦餅、魚餅、蝦棗、扎肉
蝦餅、魚餅: 正常水準,香脆得黎唔油膩
蝦棗: 係泰國餐廳很少見,蝦味好濃,不錯
最有驚喜的是扎肉,煎得很金香,且不會很油很咸
還有兩款醬汁配搭,又是很推介的小食!!

馬拉盞炒雜菜
馬拉盞炒雜菜

份量不算多,味道有點偏辣
且有點油,但尚可接受
不過不失
香葉豬頸肉炒河
這碟河粉有少許失望
河粉太"林"身,豬頸肉份量偏少
但整體味道可以
只是口感欠奉

整體而言,味道不過不失
性價比高
值得一試!!
2019-02-03
大頭蝦冬蔭公
泰式小食拼盤
2019-02-08 40 浏览
今日去左屯門行街,過年後新開始,即刻同朋友去下街!假期周圍shopping,lunch time經過金泰園見到lunch menu幾吸引,就入去食個lunch la!我地叫左泰式沙律、炸物拼盤、烏頭,泰式炒麵。前菜夠特別又豐富,沙律好香甜好清新,入口超滋味,炸物拼盤外脆內軟夠香口!冬蔭公湯賣相好靚,而且真係好惹味,好好飲。烏頭大大碟夠哂香口飽肚,即叫即做,熱辣辣架!魚肉香嫩爽口,肉質彈牙夠爽嫩,油香豐富,外層烤得夠香口!泰式炒麵炒得入味乾身,口感好豐富啊!依度既食物價錢唔貴,好抵食!下次會約其他朋友再黎試下晚餐
2019-02-04 35 浏览
屯門行街行到攰,見到呢間金泰國泰國餐廳,好似好特別,就入左去食喇!繁忙時間等左一陣先有位,屋村餐廳多數都比較多人,不過證明餐廳應該係有質素,唔駛驚中伏餐廳環境有情調而優雅,以木色系列為主的餐桌椅,特別有泰味!燈色都特意調得比較暗,好適合情侶呢!先來一個冬蔭公湯甜酸汁味道剛好不會太酸或太辣湯味濃郁,沒有味精的味道再來一個泰式原條烏頭,真的很大條味道新鮮,魚肉份量多,入口滑溜,不過稍為多骨,要小心嫌湯的份量不夠可以自行加湯,十分細心 青檸梳打青檸味不會太酸味道清新金泰園 屯門屯門鄉事會路2A號H.A.N.D.S地下S-120號舖

餐廳環境有情調而優雅,以木色系列為主的餐桌椅,特別有泰味!

燈色都特意調得比較暗,好適合情侶呢!

先來一個冬蔭公湯
甜酸汁味道剛好
不會太酸或太辣
湯味濃郁,沒有味精的味道

再來一個泰式原條烏頭,真的很大條
味道新鮮,魚肉份量多,入口滑溜,不過稍為多骨,要小心
嫌湯的份量不夠可以自行加湯,十分細心

青檸梳打
青檸味不會太酸
味道清新

金泰園
屯門屯門鄉事會路2A號H.A.N.D.S地下S-120號舖
2019-02-04 915 浏览
上星期阿媽話好想吃泰菜,見友愛村開左間,我就決定放工入黎屯門同佢一齊食,我地一行四人點左個四人套餐,套餐入面既野都岩哂大家想叫既,咁抵叫好多 !!首先黎左冬蔭功湯先,酸酸地好開胃,入面既蝦仲好爽口 !! 味道好夠 ~~ 正 !! 我俾細佬不哂D草菇黎食 ... 激死我 !! 新鮮草菇唔係道道有 ~ 我好辛苦先拎番一粒黎食 ... 慘 !!馬拉盞炒通菜,好惹味,唔會過咸 !!泰特式海南雞半隻,好滑加埋醬汁,又係好惹味既一個醬汁,呢個時候黎個油飯就大鑊喇 !! 實成個飯都食哂 ~~ 唔錯 !!菠羅炒飯,細佬最愛 ~唔知點解個人對呢個炒飯冇感 ... 但細佬都真係好愛 ... 食哂 !! 泰式拼盤,魚餅 / 蝦餅 / 春卷,炸得都算唔錯,唔會成碟都係油 !! 蝦餅好扎實,唔會霉,幾好 !! 春卷入面都好多料 ~~ 個皮好脆 !! 魚餅我又係對佢冇咩感覺 ... 平時要點好多泰式雞醬黎食,但呢道唔駛 ~ 幾好 !!套餐每人可以選一杯飲品,黎到好大杯下 !! 抵喎 ~~ 青檸梳打唔錯 !!咖哩炒大肉蟹,個汁超好味用蒜容包一齊食,超級好味 !!! 咁樣好快又食哂盤包 !! 個蟹好大隻,唔係水汪汪既

馬拉盞炒通菜,好惹味,唔會過咸 !!

咖哩炒大肉蟹,個汁超好味用蒜容包一齊食,超級好味 !!! 咁樣好快又食哂盤包 !! 個蟹好大隻,唔係水汪汪既 !! 但師傅處理得未夠好,再炸耐少少好D !!
2019-01-23
  • 咖哩炒大肉蟹
  • 蒜容包
  • 泰特式海南雞
  • 冬蔭功湯
當日天氣好凍自己都好攰,經過商場, 立即被他們的裝修吸引。母親比較年紀老邁,於是找到這家泰國餐廳,他們特色相信非常獨有😘第一道菜蒜蓉炒芥蘭,炒得咁香,廚師曉得在菜上灑上惹味的蒜片,這樣能做到色香味俱全 簡直就係作認真,對食客有一種驚喜。另外母親點了酸辣鳳爪。酸辣鳳爪並不是太辣,但保留了鳳爪的鮮美,佢想獨有的泰國醋,平凡的一道餸菜可以顯得不平凡。第二道菜咖喱大頭蝦,配香味濃郁的冬陰功湯。大頭蝦有它獨有的鮮味,配上濃郁芬芳的架哩curry,加上香矛泰國薑,醒胃又提醒。最重要冇幾多餐廳可以做到這麼高水準,價錢又實惠。以上兩道菜是泰國必叫的菜式。令人垂涎三尺,是我吃過最好食的。這家餐廳是新開的,裝修唔錯。絕對是新年,一定要到的餐廳。😘😘😘

當日天氣好凍自己都好攰,經過商場, 立即被他們的裝修吸引。
另外母親點了酸辣鳳爪。
以上兩道菜是泰國必叫的菜式。
令人垂涎三尺,是我吃過最好食的。
這家餐廳是新開的,裝修唔錯。
絕對是新年,一定要到的餐廳。😘😘😘
2019-01-31 59 浏览
入嚟屯門探朋友,指定動作食好D,好耐冇嚟過安定商場,原來宜家裝修得好靚,食呢間金泰園都好喎。睇下食咩先,呢個二人餐好多嘢食,啱晒!泰式酸辣鳳爪,酸得來微辣,正!馬來盞炒雜菜,啲菜唔會太過火,炒得夠香有辣味。泰式咖喱大蝦,大蝦開邊大大隻,炸得香脆可口,配埋香濃咖喱汁,好香咖喱味!仲附送蒜蓉包,蒜蓉包炸到金黃香脆,咬落颯颯聲。泰特色海南雞,滑滑無骨海南雞,啖啖肉,我最愛。泰式蝦頭油炒飯,飯粒炒得好鬆,粒粒分明,有蝦香味。飲品叫咗龍眼冰同紅豆冰,龍眼冰有好多龍眼肉,夠甜。紅豆冰好有椰汁香,要一飲再飲。跟餐仲有甜品送呢。

睇下食咩先,呢個二人餐好多嘢食,啱晒!

泰式酸辣鳳爪,酸得來微辣,正!

馬來盞炒雜菜,啲菜唔會太過火,炒得夠香有辣味。

泰特色海南雞,滑滑無骨海南雞,啖啖肉,我最愛。

泰式蝦頭油炒飯,飯粒炒得好鬆,粒粒分明,有蝦香味。

跟餐仲有甜品送呢。
2019-01-27 57 浏览
餐廳感覺乾淨舒適,而且座位闊落,一坐低感覺相當舒服,而且各種嘅食物同埋飲品都相當有水準,完全感覺到廚師十分之認真,食物份量適中。今日我哋叫嘅有明爐烏頭,一上枱已經覺得條魚好大條,而且肉質鮮甜,紮實,珍珠嘅湯十分之夜魅,酸酸甜甜,好醒胃。馬拉盞炒通菜,通菜夠晒爽身,充滿鑊氣,馬拉盞香氣配上通菜,簡直一流。炒飯,充滿鑊氣,一粒一粒,而且仲有四隻大蝦,真係食多兩碗都唔夠滑,而且碟頭又夠晒大碟,唔會好油,相當滋味⋯⋯海南雞,完全沒有雪藏嘅味道,而且肉質鮮嫩,配上特有嘅醬汁,味覺更勝一籌。酸辣鳳爪,份量頗多,鳳爪爽口彈牙,最重要嘅仲要係冇骨, 10分滋味大蝦粉絲煲,蝦肉爽口彈牙又紮實,粉絲唔會好林,有咬口,入口爽口彈牙,而且味道唔會好鹹,簡直一流。
2019-01-25 28 浏览
金泰園在區內都算有名氣,但一直未有機會去試,上星期姊妹們在whatsapp group講起,原來佢地依排早放工,於是襯住今日同試下佢先! 幸運地,我地安排坐在卡位位置,實在捨意!加上呢度空間感大,裝潢富泰國色彩,令我好似置身於泰國一樣當中最好食既一定係金柚子沙律,沙律菜好新鮮,個汁唔會太濃,易入口又開胃泰式小食拼盤包括有炸蝦、炸蝦餅、炸春卷,鳳凰丸炸蝦🍤幾彈牙,有冬䕃公香味,幾特別!蝦餅整得幾好,皮薄,帶香茅香味,都唔錯!炸春卷炸得好脆,配上泰式醬好惹味!冬蔭公湯味道好突出,濃郁酸甜又易入口,好特別!建議一碗一碗慢慢飲,慢慢享受,唔會覺得好heavy舒舒服服又嘆左一個夜晚,食飽飽又可以返去訓教!

泰式小食拼盤包括有炸蝦、炸蝦餅、炸春卷,鳳凰丸
炸蝦🍤幾彈牙,有冬䕃公香味,幾特別!
蝦餅整得幾好,皮薄,帶香茅香味,都唔錯!
炸春卷炸得好脆,配上泰式醬好惹味!

冬蔭公湯味道好突出,濃郁酸甜又易入口,好特別!
建議一碗一碗慢慢飲,慢慢享受,唔會覺得好heavy

舒舒服服又嘆左一個夜晚,食飽飽又可以返去訓教!
2019-01-23 43 浏览
今晚媽媽說想吃泰菜。近近地去了友愛村這間餐廳。一行四人點了一個四人套餐。其實套餐內的食物都岩味。先來了一客地道冬蔭功湯。酸酸地好開胃。泰特式海南雞半隻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好滑加埋醬汁,好味馬拉盞炒通菜好香口嘢味⭐️⭐️⭐️⭐️泰式拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️沒有過多的油。那個春卷好味。而且好貼心四件上菜不用爭。咖哩炒大肉蟹⭐️⭐️⭐️⭐️個汁超好味!加上蒜容包熱辣辣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級好味套餐每人一杯大大杯飲品。我最喜愛的青檸梳打⭐️⭐️⭐️⭐️最後食埋四色甜品⭐️⭐️⭐️⭐️飽飽👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻環境安靜。坐位舒適。員工有禮。上菜超快。埋單$588平均$150都算好抵食💯下次會再來吃啊👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
今晚媽媽說想吃泰菜。
近近地去了友愛村這間餐廳。
一行四人點了一個四人套餐。
其實套餐內的食物都岩味。

先來了一客地道冬蔭功湯。
酸酸地好開胃。

泰特式海南雞半隻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好滑加埋醬汁,好味

馬拉盞炒通菜
好香口嘢味⭐️⭐️⭐️⭐️

泰式拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️
沒有過多的油。
那個春卷好味。
而且好貼心四件上菜不用爭。

咖哩炒大肉蟹⭐️⭐️⭐️⭐️
個汁超好味!
加上蒜容包熱辣辣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超級好味

套餐每人一杯大大杯飲品。
我最喜愛的青檸梳打⭐️⭐️⭐️⭐️

埋單$588
平均$150都算好抵食💯

下次會再來吃啊👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2019-01-23 49 浏览
趁住最近空閒, 同朋友就約埋朋友去左食午餐. 位於屯門的金泰園泰國餐廳,環境優雅閑靜,可一吃飯一邊傾下計,享受一個休閒下午. 這個脆香咖哩大包軟穀蟹, 絕對是2人份量. 以一個大包盛載住,點精緻又可愛. 而品嚐的次序係由軟穀蟹點上咖哩.再配包一起吃.軟穀蟹,外層好酥脆, 裡面係原隻的大蟹啖啖肉, 仲有清新的咖哩味; 食落都幾彈牙; 味道口感都唔錯, 脆卜卜又唔會好油, 裡面啲餡料仲好飽滿食完都有半飽. 味道都幾特別.泰式鮮蝦金邊粉, 蝦肉一梳梳配上金邊粉, 味道清新; 金邊粉係泰國的一種特色小吃,同蝦肉一齊放入口, 味道都幾得意.最後黎杯青檸梳打 為午餐畫上完美的句號.

食完都有半飽. 味道都幾特別.

泰式鮮蝦金邊粉, 蝦肉一梳梳配上金邊粉, 味道清新;

最後黎杯青檸梳打 為午餐畫上完美的句號.
2019-01-20
2019-01-22 37 浏览
作為都市人生活真係好繁忙,今日放工攰會地,真係唔想煮飯啊,就同阿媽落咗樓下食泰國嘢,泰國嘢喺香港都已經有好悠久嘅歷史,而且佢佢都有但係搵好食嘅就真係唔容易。今日嚟到錦泰園,坐落喺屋村,但係真係唔可以睇少架,簡直係平靚正,地方闊落而且舒適。我哋兩個人,就梗係嗌返個二人餐嘆下先啦, $288仲要唔使+1。頭盤嚟咗個酸辣鳳爪,分量一睇就知道好多,而且鳳爪夠晒冰凍,配上酸辣汁,果然嘢未啊,最重要嘅係咩呀,就係冇晒骨,啖啖肉,入口爽口又彈牙,作為餐前小食,簡直一流。馬拉盞炒通菜,鑊氣夠晒充足,而且每一條菜都好清脆,又唔會好鹹,就咁食,都已經夠晒嘢味。咖喱大蝦,碟頭就夠晒大啦,而且咖喱汁都好多,仲要配上有兩個蒜蓉包,呢個蒜蓉包有別於一般嘅蒜蓉包,就係佢唔係細細塊嗰啲法式包,佢係直情係麵包專整嘅,香濃嘅牛油同蒜蓉香氣,入口鬆軟,點返個咖喱汁食,簡直一流呀,你唔好睇佢皇咁咁呀,其實係一啲都唔辣架,蝦肉夠晒新鮮,而且仲開咗邊,食落嚟都特別容易啊。海南雞,鮮黃色嘅外皮,入邊包住嫩滑嘅雞肉,入口關鍵係淡淡滋味呀⋯⋯蝦油頭炒飯,鑊氣夠晒充足,每一粒飯都好分明,而且配上四隻大蝦,鮮味龍龍,呢個餐真係夠晒飽啦,當

蝦油頭炒飯,鑊氣夠晒充足,每一粒飯都好分明,而且配上四隻大蝦,鮮味龍龍,呢個餐真係夠晒飽啦,當我準備起身嘅時候原來仲有兩件飯後甜品就係椰汁大菜糕,唔會太甜,作為飯後甜品果然一流。

至於飲品真係夠晒大杯呀,最重要嘅係味道夠晒充足,紅豆冰粒粒分明,大菜糕入口清爽,淨係睇個樣都已經引人入嚟啦。
2019-01-20 691 浏览
收工入屯門食平嘢,今次又係去屋邨商場, 這個友愛安定商場,在幾年前翻新過,多咗好多食肆,志在抵食夾大份。餐廳樓底高,座位寬敞舒適,我哋坐的卡位好夠大。有豐盛美食二人餐$288,啱曬我同朋友大胃王,因為有成七樣嘢咁多,呢個價錢算好抵食!兩杯飲品,龍眼冰清甜滋潤,而家天氣乾燥,飲龍眼冰甜甜地,喉嚨好舒適,而且甜味不會膩,是清淡的甜,龍眼肉爽口大粒,份量又多,用料交足功課。珍多冰,我最喜歡它的椰汁香味,夠香但不會太甜,綠色粒粒啫喱滑嘟嘟又爽口, 真的有泰國地道風味啊,比龍眼冰更好喝!食泰式食品,不能不點泰式飲品,因為就是要幫你清新口腔,來配合泰式食品的濃味。泰式酸辣鳳爪沙律,是我最愛的泰式食品之一,這個套餐也有這款小吃,很對胃口。鳳爪無骨,份量不少,酸辣味屬於輕微,不會太辣,醬汁不算多,但已很夠味;皮醃得爽口,喜歡有咬口的人就啱晒,怕辣的朋友也能吃,覺得很開胃。泰特色海南雞,份是1/4隻。海南雞超好味!肉質超滑,皮也不覺得肥膩,好香雞味。點埋海南雞醬汁食,鹹鹹地又甜甜地,完全是味覺與口感的享受。下次再來的話,可以就咁食個海南雞飯,因為啲雞肉真係又滑又香,令人回味,而且起咗骨,食得方便。地道粉

餐廳樓底高,座位寬敞舒適,我哋坐的卡位好夠大。

泰特色海南雞,份是1/4隻。

地道粉絲大蝦,都幾大煲喎!粉絲用料一啲都唔慳,佔咗大半煲份量,用芫茜,蔥, 蒜蓉炒過,好有鑊氣!好香!大蝦走過油,真係幾大隻,都有四隻咁多。 呢度菜式係食佢嘅香味,食落不會太鹹,食完好似食咗個炒粉麵咁,真係抵食!

馬來盞炒雜菜, 見到都開心,因為真係有好多款菜一齊炒。 喜歡食菜的人,一次過食到多款菜,唔使叫咁多碟就最好。有西蘭花、椰菜、粟米仔、蘿蔔絲、菜心、雜菇等等。馬來盞份量適中,炒出來不會太鹹,還灑上很多炸蒜蓉,又一香味十足的泰國菜!

泰式蝦頭油炒飯,這個炒飯是我全晚最愛的。

飯炒得粒粒分明,雖然用蝦頭油炒,其實一點也不油膩,反而蝦頭油帶蝦膏的香味,炒到啲飯好香口,充滿海鮮味。大蝦都有四隻,非常新鮮爽口,配料有洋蔥、蔥、輕微辣醬、和雞蛋炒底,整碟飯真係又香又有口感。

最後食甜品,是大菜糕,一隻是草莓味,一隻是桃味, 桃味味道清甜啲,我鍾意多啲。大菜糕質地夠結實,清甜的味道,為剛剛吃了的泰式香口嘢清新口腔,完結這頓晚餐。
埋單$288,沒有加一,食咁多嘢好夠飽,味道又不錯, 一定再幫襯!
2019-01-16
2019-01-20 55 浏览
本來想去食魚蛋粉,行過見到呢間野諗住試下,因為呢區都比較少泰菜。一入去門口有部機比人禁飛以為要等人帶位,企左係門口一陣先知原來自己行入去搵位就得。我地叫左豬肉丸河同埋海南雞河。野飲叫左香茅冰同熱奶茶。我地本身好少會食剩野,但今次就食剩到咁。河炒明顯煮過頭,一夾就散。湯底無味,甜味仲勁過咸味,十分奇怪。以滑見稱嘅海南雞就比佢整到鞋過鞋底。杯香茅冰就唔知點解有薑味,香茅味又變左洗潔精味,唔講以為自己飲緊洗潔精。而豬肉丸就係普通凍肉舖質素。奶茶正常。服務就十分一般,落單又聽錯,又錯枱號。後面有枱客直情唔記得幫佢落單。總結呢間野係:千祈唔好黎食。
本來想去食魚蛋粉,
行過見到呢間野諗住試下,
因為呢區都比較少泰菜。

一入去門口有部機比人禁飛以為要等人帶位,
企左係門口一陣先知原來自己行入去搵位就得。

我地叫左豬肉丸河同埋海南雞河。
野飲叫左香茅冰同熱奶茶。

我地本身好少會食剩野,
但今次就食剩到咁。

海南雞河
香茅冰

河炒明顯煮過頭,一夾就散。
湯底無味,甜味仲勁過咸味,十分奇怪。
以滑見稱嘅海南雞就比佢整到鞋過鞋底。
杯香茅冰就唔知點解有薑味,
香茅味又變左洗潔精味,
唔講以為自己飲緊洗潔精。
而豬肉丸就係普通凍肉舖質素。
奶茶正常。

服務就十分一般,落單又聽錯,又錯枱號。
後面有枱客直情唔記得幫佢落單。

總結呢間野係:千祈唔好黎食。

2019-01-20
2019-01-20 63 浏览
同朋友去屯門行街,突然間想食泰國野,即刻想起之前食過既呢間,最緊要又就腳、坐得舒服 紅豆冰精緻又特別,口感同味道同普通餐廳完全唔同 最愛係足料泰式小食拼盤,香得黎夠辣,但又唔會遮蓋左食物既香濃味!值得一試!必定一試難忘!份量都好似正常咁,春卷同魚餅特別好食,最重要係熱辣辣,味道特別不同泰式原條烏頭好吸引,個擺盤已經好靚,魚肉好新鮮,個汁都唔錯 魚肉既份量都好多,不過小心有骨呀 最後食完坐多陣,見多人,費事阻住個位,完結左一餐超豐富的晚會。

紅豆冰精緻又特別,口感同味道同普通餐廳完全唔同

泰式原條烏頭好吸引,個擺盤已經好靚,魚肉好新鮮,個汁都唔錯

魚肉既份量都好多,不過小心有骨呀

2019-01-20 71 浏览
見開左一排,今日放假得閒就同家人落樓下食下野順便試下,lunch hour 時段都幾多人。話說佢開之前我都講過下,屋企樓下好似都多唔同種類菜式,係差一間泰國野,點知就開左間泰菜😂係出面睇食咩時,見價錢都幾適中,仲有船河食,正中我想食船河添~👀3大1 B,我地坐近門口既位置,坐位都算舒服既。我同媽咪就叫左一個肥牛船河同一個香茅雞扒船河轉金邊粉。而爸爸就叫左個海鮮炒飯跟啡走。炒飯賣相都ok.蝦幾大隻,都炒得香,不過味道偏淡,我就覺得接受到,而爸爸就話要落鹽喇🙊我個雞扒湯金邊粉,雞扒及金邊粉份量夠,湯底算係幾濃郁,牛味重夠晒味,媽咪有問我點解唔加辣,皆因我平時無辣不歡,之但係個湯夠濃唔加都ok的。 整體都屬於ok,屋邨舖頭差不多吧😌

海鮮炒飯

香茅雞扒湯金邊粉

整體都屬於ok,屋邨舖頭差不多吧😌
2019-01-16