2009-06-10
好耐無去探 "爆醬蝦丸" 了, 記得上一次老細帶成班同事去食, 已經係一年前今次再食, 要同幾粒可愛圓碌碌的蝦丸影番張大特寫先 蝦膏比上次少, 不過一樣好味! 仲食左蝦刺身, 冬蔭功, 辣豬手扎肉湯檬, a菜, 芒果糯米飯!介紹大家飲個冬蔭功, 個冬蔭功一路煲一路飲, 要煲到滾同好熱先夠好味, 提議叫侍應落多啲芫茜, 會令到個湯更香, 煲湯有兩隻大頸蝦係入便, 蝦肉索左湯味, 味道好甜, 肉質爽實, 第一隻食好爽, 但煲到滾之後食第二隻已經煲過龍, 蝦肉已經變硬豬手扎肉檬可能加左辣椒油, 加上豬手出油, 成碗粉感覺比較油, 一般... a菜都係要小油比較好, 我地食個碟都係太多油..因為之前去食, 已經俾左個笑俾間餐廳 (因為蝦丸太好食), 今次除左冬蔭功比較好, 其餘有兩樣都多油, 所以俾個ok就算初初以為無人等, 原來等位要去前面果間, 眼見有三十幾人等位, 但不過只係等五分鐘就有位, 可能枱多, 消化能力強!