2021-01-29 1684 浏览
今日行開海港城,見到金不換泰國菜館,就決定入去懷勉久未回來的泰菜味道!因兩人的關係,雖然樣樣都想試,但最後叫了四樣都已很飽了首先先黎一個牛油果柚子沙律,黎個非常好食,又開胃多汁,份量又多,食到停不到口跟住到了必食的炸蝦餅,四大件香脆彈牙到了主菜咖喱大蝦,個汁不辣,有六大隻,味道都幾好,可惜大蝦有點過火,老了少少我們還點了一個蟹肉炒飯,好大碟,加上咖喱汁,非常好食食完後本想試下芒果糯米飯,但真的無空間再食下去了,唯有下次再品嘗

因兩人的關係,雖然樣樣都想試,但最後叫了四樣都已很飽了

跟住到了必食的炸蝦餅,四大件香脆彈牙

我們還點了一個蟹肉炒飯,好大碟,加上咖喱汁,非常好食

2021-01-28
用餐优惠
優惠券
  • 蝦餅
  • 柚子沙律
2021-01-22 1568 浏览
平日中午來到尖沙咀金不換食泰國菜, 午飯高峰時段餐廳坐滿人餐廳供應二人&四人午市套餐冬蔭功湯冬蔭功湯不酸少辣, 味道不錯, 不善於食辣的朋友也可以飲到. 湯用一貫冬蔭湯香料, 內有大蝦&草菇, 大蝦肉質不算太彈牙柚子沙律大大粒柚子, 柚子味道清新, 沙律汁偏甜青咖喱豬頸肉青咖喱正常應比紅/黃咖喱辣, 不過金不換的青咖喱味道屬於小辣偏甜, 不過咖喱汁味道也算香口&惹味, 送飯一流👍 真的可以送幾碗飯😬😬豬頸肉切片&爽口, 不錯😋海南雞半隻海南雞大大碟, 味道普普通通鹹魚炒芥蘭芥蘭新鮮, 菜莖爽口, 鹹魚味香濃, 不過味道不是死鹹是日甜品是綠豆粟米西米露(忘記影相😅), 比較"杰"身, 偏甜午市套餐價格經濟, 食物質素不錯, 服務態度也叫好, 整體水準也算高. 餐廳位置偏遠, 平時沒訂座的話, 可以碰碰運氣, 應該毋須等太耐😅
平日中午來到尖沙咀金不換食泰國菜, 午飯高峰時段餐廳坐滿人

餐廳供應二人&四人午市套餐

冬蔭功湯
冬蔭功湯

柚子沙律
大大粒柚子, 柚子味道清新, 沙律汁偏甜
柚子沙律

青咖喱豬頸肉
豬頸肉切片&爽口, 不錯😋
青咖喱豬頸肉

海南雞半隻
海南雞大大碟, 味道普普通通
海南雞半隻

鹹魚炒芥蘭
芥蘭新鮮, 菜莖爽口, 鹹魚味香濃, 不過味道不是死鹹
鹹魚炒芥蘭

2021-01-22
2021-01-05 1464 浏览
三人行因為有商場優惠卷,的確會叫多左😛想食就點沙律🥗,生蝦,翅湯,飯各一還有兩個肉😌😋生蝦上先大細適中,彈牙生蝦汁不錯牛油果🥑柚子沙律🥗大大碟,第2次點了So fresh! 推介的$3Xx 煲仔排翅一煲三個人分,都ok每碗有七分滿有碟芽菜,肉絲,可以一齊食排翅香煎雪魚魚質ok, 沒有太大驚喜!燒羊架有四條骨,共三件肉熟得剛剛好,有肥有瘦好好味!醬汁要讚!香料帶少少許辣味海鮮旦包飯份量大,海鮮多且大件蝦好大隻,如果可以碎一點就可以同飯一齊食會好d整體好滿意,高質泰菜🥰⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有透明膠板相隔 ✅提供放口罩紙

三人行
因為有商場優惠卷,的確會叫多左😛
想食就點
沙律🥗,生蝦,翅湯,飯各一
還有兩個肉😌😋

生蝦上先
大細適中,彈牙
生蝦汁不錯

牛油果🥑柚子沙律🥗
大大碟,第2次點了
So fresh! 推介的

$3Xx 煲仔排翅
一煲三個人分,都ok
每碗有七分滿
有碟芽菜,肉絲,可以一齊食

排翅

香煎雪魚
魚質ok, 沒有太大驚喜!

燒羊架
有四條骨,共三件
肉熟得剛剛好,有肥有瘦
好好味!
醬汁要讚!香料帶少少許辣味

海鮮旦包飯
份量大,海鮮多且大件
蝦好大隻,如果可以碎一點
就可以同飯一齊食
會好d

整體好滿意,高質泰菜🥰

⭕️全店職員戴上口罩
2020-12-20
用餐优惠
現金券
2020-12-10 1299 浏览
上次食金不換已經是很久以前的事,行開海港城,又太耐太耐冇飛泰國,就來試試佢,今日叫咗個泰式生蝦,菠蘿炒飯,當然最緊要仲要有個冬陰功湯。生蝦過醬汁非常野味,菠蘿炒飯材料好新鮮,個冬陰功正常。總括來講是正常泰國菜。
2020-12-09 954 浏览
今日下午來到金不換泰國餐廳食lunch 2:30左右,不算太多人,沒訂位,入到去座係位,呢間餐廳講低食一定唔係,係食環境和招呼和食物質素。今日lunch 食左三樣嘢,生菜包、泰式生蝦、蒜子胡椒鮮魷,生菜包味道可以,生菜好新鮮,泰式生蝦一定要食,好正,至於蒜子胡椒鮮魷就係差啲,原因炸得唔好食和太咸,真係炸得唔靚。另外飲咗兩杯嘢,芒果沙冰和椰青,芒果沙冰我覺得落少左芒果去打,淡左少少,椰青無咩特別,兩條友食左620蚊
生蝦
2020-12-08
生蝦
蒜子胡椒鮮魷
2020-11-09 925 浏览
呢日同朋友黎海港城行街,晏晝諗唔到食啲咩好諗住食泰國菜應該都穩陣,唔會差得去邊~所以去左金不換自問不嘴刁,但經過今次,我先知道原來泰國菜都可以咁難食主菜蟹肉炒飯($138)✘✘✘飯粒偏腍味道同普通蛋炒飯無乜差別唔太食到蟹肉味豬頸肉炒金邊粉($138)✘✘✘✘✘味道咸,麵質乾硬感覺似食緊茶餐廳嘅撈公仔麵⋯呢個我哋食左幾啖就冇食蝦膏炒通菜($88)炒通菜應該係三道菜當中算比較好通菜新鮮,口感爽脆可惜蝦膏味略淡我幾年之前食過呢間餐廳,印象中好似都ok唔知點解今次再食會覺得咁不濟⋯另外,一邊食飯一邊聞到張枱布有陣噏味衛生情況有待改善
呢日同朋友黎海港城行街,晏晝諗唔到食啲咩好
諗住食泰國菜應該都穩陣,唔會差得去邊~所以去左金不換
自問不嘴刁,但經過今次,我先知道原來泰國菜都可以咁難食

主菜

味道咸,麵質乾硬
感覺似食緊茶餐廳嘅撈公仔麵⋯
呢個我哋食左幾啖就冇食
豬頸肉炒金邊粉

蝦膏炒通菜($88)
炒通菜應該係三道菜當中算比較好
通菜新鮮,口感爽脆
可惜蝦膏味略淡
蝦膏炒通菜

我幾年之前食過呢間餐廳,印象中好似都ok
唔知點解今次再食會覺得咁不濟⋯
另外,一邊食飯一邊聞到張枱布有陣噏味

衛生情況有待改善
2020-11-08
2020-06-14 2186 浏览
星期六下午要等位是正常事,好彩唔駛等好耐,入到去,侍應都好殷勤,啱啱好望到對面海,環境的確唔錯食物方便,椰青好飲,完全冇喺出邊有時飲到有啲酸味,清甜可口,叫咗燒安格斯,同燒銀雪魚,好味,安格斯燒到啱啱好,大概七成熟,銀鱈魚本身如得到好滑,完全唔會覺得鞋,反而個酸菜蒜頭筍殼魚,實在太酸,唔係點食到條魚嘅味道蒜蓉包其實味道都OK,好可惜太厚身,食完都覺得好飽,加埋芒果糯米飯,叫咗兩人份量,椰汁甜甜鹹鹹,不知不覺都食晒
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 炭燒安格斯
  • 燒銀雪魚
2020-06-09 1493 浏览
逛街中...打算食埋個early dinner先返屋企…想食韓國菜…諗諗吓就變左尼<金不換>食泰菜…朋友先打個電話訂座6:15pm……店員話個半鐘要交枱呀~~嘩嘩嘩!!...數月來疫市底下…只聽到食肆叫苦連天…生意難做…摺埋左不知幾多間的...”限聚令”仍然生效o既今日……似乎影響吾倒<金不換>...睇怕實力財力雄厚過人…先能夠疫境生存…呢!!自己經己好大段時間冇尼幫襯了啊!!!...見到餐牌就樣樣都想點…但當然要斬釘截鐵同自己講…只能取捨不能貪…今次未能就待下次吧!! 哈哈!!前菜小食依舊最愛………炸蝦餅!!!...過百元…一碟4個切開8件…炸皮香脆肉厚彈牙…點埋甜酸醬…讚啊~ 大蝦冬蔭公湯…好夠濃香惹味…有點辣勁架…齋飲或滔D落白飯都好滋味呢!!...也是推介之一…..咖哩羊腩煲…羊腩吾算肥…而且經已炆到骨肉分尼…一夾都散…個人覺得可以留番DD趙口更佳…咖哩汁濃杰椰香重…好邪惡又好下飯…美中不足係…薯仔似乎幾明顯係烚熟後加...除左表面沾到o既汁…整粒係淡而無味的…雖則薯仔可以話係配角但都充滿靈魂…一道菜…只要係放得下去同煮o既材料…都會起到作用…飛
炸蝦餅 + 大蝦冬蔭公湯
咖哩羊腩煲 + 飛天通菜
芒果糯米飯

嘩嘩嘩!!

…但當然要斬釘截鐵同自己講…只能取捨不能貪
…今次未能就待下次吧!! 哈哈!!

前菜小食依舊最愛
………
炸蝦餅!!!.

…..
飛天通菜…冇乜光澤…可能響應少油…同時炒得水份較多…所以整體感到冇乜鑊氣o既炒菜一碟…
芒果糯米飯…最後肚有空位都要食…選用黑白兩種糯米, 軟硬恰到好處…這季芒果正是甜
…加上輕帶點咸味o既耶汁…啖啖滿足!

連白飯X 2 碗…全單約$660…貴貴地啊~
2020-06-06
炸蝦餅 + 大蝦冬蔭公湯
芒果糯米飯
  • 炸蝦餅
  • 大蝦冬蔭公湯
2020-05-07 1341 浏览
一大班朋友8個人食的晚飯泰式金邊粉我最愛的生菜包(豬肉)好好食份量好多呀大家去到一定要試下生蝦夠鮮甜個汁都係一流炸蝦餅脆卜卜點埋個酸甜汁一流真心呢間野位於海港城,但佢的份量好大份,價錢同平時食泰菜價錢差唔多呢個麻麻地未食過雞軟骨咁硬,無乜牙力唔好叫一碟食唔哂的雞我都唔明點解我朋友叫左雞無味之餘唔好食其實仲食左好多野,炒通菜,咖哩蟹,但我搵唔到張相下次有機會再post過飲品方面椰青唔太好飲,不境椰青睇彩數,開出黎要好運先好飲
一大班朋友8個人食的晚飯
泰式金邊粉
我最愛的生菜包(豬肉)
好好食份量好多呀

大家去到一定要試下
生蝦夠鮮甜
個汁都係一流
炸蝦餅脆卜卜點埋個酸甜汁一流
呢個麻麻地
未食過雞軟骨咁硬,無乜牙力唔好叫
一碟食唔哂的雞
我都唔明點解我朋友叫左雞
無味之餘唔好食

其實仲食左好多野,炒通菜,咖哩蟹,但我搵唔到張相
下次有機會再post過

飲品方面椰青唔太好飲,不境椰青睇彩數,開出黎要好運先好飲
2019-10-13 2447 浏览
朋友請客,他選了這間我也常幫襯的泰國菜館。由最早到達的三位負責點菜,包括我。由於我們共有12人,商量後決定點10碟餸菜,以及2客蒜蓉包,最後還點了2款甜品作結。由於有幾位朋友稍遲到達,先上前菜、小食邊食邊等。先來一個「大拼盤」,好味!及「蒜蓉胡椒大蝦」,都係好好味,蝦夠大隻兼彈牙。再嚟「燒豬頸肉」,依個就一般!炭燒可能會好食啲!差不多齊人後再上「明爐青檸蒜粒烏頭」,辣辣地,魚肉又夠新鮮,好味!「青咖喱雞」配「蒜蓉包」,我和友人都一致覺得,雞肉太鞋太實,令整個青咖喱失曬分!「菠蘿海鮮飯」,不過不失。「蝦膏炒通菜」,好惹味!「豬頸肉炒金邊粉」,以我去過超過15次泰國及食過無數炒金邊粉嘅經驗,依個做得唔正宗,味道亦一般!「海鮮粒肉碎豆腐」味道Ok依個朋友後點,唔知咩名堂!😅最後食埋甜品,完美!餐廳服務周到,經常來斟水及收拾碗筷,但又不太打擾我們傾計,讚!
朋友請客,他選了這間我也常幫襯的泰國菜館。

由於有幾位朋友稍遲到達,先上前菜、小食邊食邊等。

先來一個「大拼盤」,好味!

及「蒜蓉胡椒大蝦」,都係好好味,蝦夠大隻兼彈牙。

再嚟「燒豬頸肉」,依個就一般!炭燒可能會好食啲!

「菠蘿海鮮飯」,不過不失。

「蝦膏炒通菜」,好惹味!

「海鮮粒肉碎豆腐」味道Ok

依個朋友後點,唔知咩名堂!😅

最後食埋甜品,完美!

2019-10-12
  • 芒果糯米飯
  • 泰式拼盤
  • 蝦膏炒通菜
2019-08-10 1551 浏览
以前成日都係去另外一間分店食,尖沙咀依間反而係第一次食。🎈環境🎈坐落在商場內比較隱秘的位置,店內某些window seat 都有D夜景睇。🍑食物🍑由於一大顆人去,所以order左好多食物,由於只顧吃的關係,所以有好多沒有影相 🤣有些食物跟我之前食開的味道一樣,有些味道有點不同了,有點點失望。跟之前差不多,但椰味好像重了少少豬頸肉,仍然好好味,個汁味道非常好一般💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️員工比較多泰國人,正常服務,但有些時候都幾hard sell。💰價錢💰不算平,我想每人平均三至四百。
以前成日都係去另外一間分店食,尖沙咀依間反而係第一次食。

🎈環境🎈

🍑食物🍑

跟之前差不多,但椰味好像重了少少

豬頸肉,仍然好好味,個汁味道非常好

一般

💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️

💰價錢💰

不算平,我想每人平均三至四百。
2019-06-24
2019-08-07 1112 浏览
某日黃昏去左海港城平台的Toy Story打卡位影相,由於影相前忍住唔食野,所以影完非常肚餓!落返海港城,還在考慮邊度可以最快有野食之際,見到金不換泰國餐廳唔洗排隊,雙眼發光😍 二話不說就同友人衝入去。本身以為星期六,海港城,無人排隊?應該都幾貴下。點知一望餐牌,每道菜平均百零蚊,ok喎!行緊入去已經聞到周圍都好香,正。可能我地三個人都太肚餓,野食一到好快清晒。比我想像中好味的,當然唔可以同九龍城的泰國菜比,但味道都算唔錯。最鍾意佢個黃咖哩牛筋腩,重點係一定要叫蒜蓉包!!脆得好出色!!

2019-07-27
2019-07-05 938 浏览
行到邊食到邊~尖沙咀海港城-星期六的海港城,每個角落也擠滿人。踏正晚上六時,每間餐廳也開始排隊。趕著坐船回家的我,發現金不換泰國餐廳還有位子。在門外快速看過餐牌,便直接入坐。-HK$120海南雞~餐牌上只寫著海南雞三個字,上檯時發現是🈚️骨,🈶️少少意料之外。涼涼的雞皮充滿骨膠原彈性十足,肉質細膩,蘸上泰式醬汁,味道超級👍🏻。-HK$138香草肉片炒金邊粉~外面吃炒金邊粉就是油水十足,口味太重。而這裡的炒金邊粉味道帶著金不換(九層塔)的香味,金邊粉不膩,配上肉質嫰的豬肉片、脆嫩的芽菜及草菇自然對這碟炒粉加分🙊。-HK$178黃咖哩牛筋腩~上檯時已經聞到陣陣椰香味,吃下的辣度溫和不辣。雖然這道菜比較袖珍,但牛筋腩入囗慢慢融化這一點👍🏻。-HK$88飛天通菜~上檯時蒜香濃郁,吃起來清脆爽口,輕微香辣。-用餐時間只有一小時二十分鐘,所以這𥚃的上菜速度非常快。侍應服務中規中舉。如🈶️訂座便🉑️以坐在玻璃𥦬下欣賞香港美麗的維港夜景。-🍽:金不換泰國餐廳📮:尖沙咀海港城海運大廈二樓260-263鋪
行到邊食到邊~尖沙咀海港城

🍽:金不換泰國餐廳
📮:尖沙咀海港城海運大廈二樓260-263鋪
2019-06-29
2019-06-13 856 浏览
為了慶祝父親節我們就到了金不換吃泰國菜。今次係我第二次來此店,反而今次吃到些驚喜。咖喱炒蟹🦀極力推介此菜,咖喱偏甜有少少辣,再配上蒜蓉包,味道一流!蟹肉鮮甜又多肉!😋😋😋明爐青檸烏頭本身我都鍾意食烏頭,有點酸辣,味道可以。👌🏻泰式鳳爪酸酸辣辣,但可惜份量不多!蝦餅🍤既香脆又爽口彈牙,配上泰國醬汁更美味。沙嗲雞肉串🐔大大件的雞肉,肉汁夠,配上沙嗲醬美味更好😋😋😋芒果糯米飯🥭(細)芒果好甜,整體上都OK!

咖喱炒蟹🦀

明爐青檸烏頭
本身我都鍾意食烏頭,有點酸辣,味道可以。👌🏻

泰式鳳爪
酸酸辣辣,但可惜份量不多!

蝦餅🍤
既香脆又爽口彈牙,配上泰國醬汁更美味。

沙嗲雞肉串🐔
大大件的雞肉,肉汁夠,配上沙嗲醬美味更好😋😋😋

芒果糯米飯🥭(細)
芒果好甜,整體上都OK!

2019-06-04 517 浏览
適逢潑水節前夕,想吃一餐地道的泰國餐,必須找到一間有泰國人主理的泰國餐廳。而這間餐廳十分地道,我們在快要關門的時間光顧,收了工的廚師和侍應們都開大了音樂在預早慶祝明天的潑水節,我們都跟着他們聊聊天、跳舞。食物方便,我們點了咖喱炒蟹、椰皇海鮮焗飯以及馬拉盞通菜,全部都很有泰式風味。咖喱炒蟹的咖喱是旦咖喱,味道小小甜小小辣,跟蟹肉很配搭。而且蟹肉鮮甜,很新鮮、很大隻。椰皇海鮮焗飯有很多海鮮,比飯還多,很抵食,而且椰皇味全部都落入了飯中,識落很香椰皇味。最後馬拉盞通菜都是水準之作,很有鑊氣、不會太辣,是必食之選。
適逢潑水節前夕,想吃一餐地道的泰國餐,必須找到一間有泰國人主理的泰國餐廳。而這間餐廳十分地道,我們在快要關門的時間光顧,收了工的廚師侍應們都開大了音樂在預早慶祝明天的潑水節,我們都跟着他們聊聊天、跳舞。