1K
天氣熱熱地,就會想食越南野😋😋前幾日朋友帶我黎到呢間性價比高既越南餐廳🇻🇳~周末中午都有set lunch,包主食、小食同飲品,好抵👍🏻👍🏻🍜牛+豬 PHO紅蕃茄湯檬 $92✨賣相吸引,份量仲好多!!包括有生牛、烤牛、豬頸肉同豬扒,十分豐富🤩🤩我好鍾意佢地既蕃茄湯底🍅~味道甜甜地,配埋Q彈檬粉好好味!!小食就揀左無骨鳳爪沙律🥗同手撕雞檬紙卷🐥~~質素都唔錯,食完好開胃❤️❤️🥪法式芝心蝦多士 (+$39)✨呢個係佢地既招牌產品之一🌟🌟蝦多士外層炸到酥脆,內裡蝦膠爽口彈牙~~再加埋流心芝士,超邪惡🤤🤤🍹柚子咸檸蜜 (+$12)✨佢地既飲品選擇都好多!!咸檸蜜酸酸甜甜,加上柚子既清香🍊,好解渴呢😋😋
天氣熱熱地,就會想食越南野😋😋

🍜牛+豬 PHO紅蕃茄湯檬 $92✨
賣相吸引,份量仲好多!!
包括有生牛、烤牛、豬頸肉同豬扒,十分豐富🤩🤩

小食就揀左無骨鳳爪沙律🥗同手撕雞檬紙卷🐥~~
質素都唔錯,食完好開胃❤️❤️

🥪法式芝心蝦多士 (+$39)✨
呢個係佢地既招牌產品之一🌟🌟
蝦多士外層炸到酥脆,內裡蝦膠爽口彈牙~~
再加埋流心芝士,超邪惡🤤🤤

🍹柚子咸檸蜜 (+$12)✨
佢地既飲品選擇都好多!!
咸檸蜜酸酸甜甜,加上柚子既清香🍊,好解渴呢😋😋
2022-07-14 56 浏览
沙田圍附近的屋村特別多小店,因為這附近是住宅區,像這家越南菜就是其中一家裝潢像普通茶餐廳,沙發座坐得舒適餐牌選擇好多,令我有選擇困難症越式椰青炆滑雞$118份量頗大,滑雞腿肉加上豆角,泰式茄子,簡單加入帶椰香的椰青汁,甜 滑 香並存提提大家這菜式不設配飯/麵包,需要的話可以自己點,跟椰香咖哩汁還滿相襯的肉量夠多!一份兩個女生吃也可以十分飽肚茄子燒外面十分有名,這裡做成小辣,微甜又juicy , 肉汁很多,開胃得很

裝潢像普通茶餐廳,沙發座坐得舒適

餐牌選擇好多,令我有選擇困難症

越式椰青炆滑雞$118

肉量夠多!一份兩個女生吃也可以十分飽肚

2022-07-13 40 浏览
豬扒扎肉豬頸肉飯豬頸肉多~不是薄切,是長條,外皮焦脆脆呢,飯量多,配埋醬汁,好越南紅蕃茄四寶湯湯檬粉法國越南菜感覺~蕃茄湯味好,多洋蔥紅洋蔥炸蒜,令整個湯香濃,湯汁跟面,脆豬肉好吃,不經不覺好易吃完碗粉,碗湯亦棒。湯底濃郁,滿滿番茄,非常鮮甜,湯底好飲到要飲清光,材料亦非常豐富,有扎肉,豬扒,豬頸肉,番茄,全部吸汁力強,粉則爽口彈牙,口感特別。另外,滴下微酸又清新的青檸汁,令人入口極之開胃,惹味香料,口感極飽滿,餘香繚繞口腔!以東南亞菜包裝餐廳很多,以越南菜為主打的偏少一點。這店子經歷搬遷,到現在和兩間黃店並列,人流多呢!這店子比旺角人少點,可以一吃,這間店子味道港式口味,令人細嚐越南菜精緻之處。前北越,湯底較清,前南越,湯底較濃,感覺棒棒。
豬扒扎肉豬頸肉飯

越南紅蕃茄四寶湯湯檬粉

2022-07-11 19 浏览
今晚屋企冇煮飯,所以自己就行咗落街睇吓食乜嘢好,想食越式牛肉河粉所以就嚟咗呢間人氣幾高嘅越式餐廳 “越男仔”。餐廳內外貼滿雜誌介紹餐廳嘅報道,相信出品一定有保證。🥰自己好鍾意食牛但又唔想食飯,所以就叫咗越式火車頭河粉同咸檸七喜。越式火車頭河粉 ($108) : 河粉份量超多,餸就有牛丸、牛筋、牛腩、牛柏葉,配搭埋餐廳嘅調味料,食落非常滋味。😍咸檸七喜 ($28) : 雖然唔係啲咩特別飲品,但係真係好鬼正。😋
餐廳內外貼滿雜誌介紹餐廳嘅報道,相信出品一定有保證。🥰
2022-07-11 35 浏览
餐廳裝潢都好有心,入面帶有一啲啲越南嘅氣息,例如用嘅罩燈、牆上嘅瓷磚、卡位嘅顏色等等,而且仲有幾多得意嘅句子😆例如:天生我材必致富、室內嚴禁放屁、不准影相,如要影相放低銀両等等。睇到令人心情都開心啲😝∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉 (全豬) $98足料四寶包括爽脆彈牙嘅扎肉、易咬唔韌嘅豬扒、燒過嘅豬頸肉、惹味嘅脆豬肉。檬粉吸晒清甜嘅蕃茄湯,酸甜開胃,顏色好吸睛👀❥ 越南仔生牛湯河粉 $88生牛肉又長又大大塊,味道鮮😆味濃而清嘅湯底令牛肉變得更加鮮,底層嘅河粉份量多而且滑溜。想惹味啲,可以加佢地嘅調味三寶:新鮮指天椒、新鮮青檸、蝦油蒜頭,令整體味道再提升到另一個層次👍🏻∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉 (全豬) $98

❥ 越南仔生牛湯河粉 $88
生牛肉又長又大大塊,味道鮮😆
味濃而清嘅湯底令牛肉變得更加鮮,底層嘅河粉份量多而且滑溜。

∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
  • 胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
2022-07-11 54 浏览
上次係沙田好運中心食完越北,今次就嚟到河畔食越男 😋 順便探下個住喺河畔花園嘅朋友仔。餐廳都花幾多心思去裝飾,店內掛滿不同類型嘅擺設,有啲擺設重非常得意。由於份量都幾大碟,所以叫咗海南雞飯同豬頸肉炒芥蘭同朋友 Share 食。鍋仔豬頸肉炒芥蘭 ($85) : 呢個小炒朋友讚不絕口,鑊氣夠份量多 💯 芥蘭爽口鮮甜,而豬頸肉蒜香味十足又啖啖肉。越式海南雞飯 ($89) : 賣相幾靚仔,雞飯份量兩個人食都足夠,海南雞皮薄爽滑之餘雞味濃郁,而且又去埋骨,方便又好味。😋飲品第二杯有半價 😍 所以叫咗越式拉茶 ($22) 同椰汁冰 ($28)。

今天專程來沙田試吃這家越南仔。一進來感覺店面裝修很新,也非常有特色。店里价格中等,我们看着餐盘,点了这个最最多人点的椰子手撕鸡米线。要赞下,这汤实在太太太好吃了,一点都不腻,非常清甜,配上手撕鸡的咸味,实在绝配。 另一個我點了最簡單的海南雞飯,這個海南雞的口感非常非常的好,新鮮嫩滑,配上醬汁,非常棒。真的沒想到這小店的出品味道那麼棒。海南雞的油飯也非常出菜,小朋友大人都愛愛好。食物健康有口感。推薦大家來

2022-07-05 21 浏览
越男仔一聽個名就知食越南🇻🇳菜。餐廳裝修得比較玩味之餘亦不失越南🇻🇳風味。招牌原隻海南雞髀🍗🍗椰汁🥥🥥酸湯 檬粉🍜/配撈檬🍝/配黃薑飯🍚$88,今次我選擇左配檬粉🍜🍜。碗檬粉一上,我忍唔住笑左出嚟。因為隻雞髀🍗🍗超大塊而且仲要係成隻上,size大得驚人。雞髀🍗🍗肉質勁滑。而且雞皮同雞肉🐥🐥之間有一層薄薄嘅啫喱狀。咬落去充滿雞油香🐥🐥但又唔會過分油膩。湯底係充滿椰子🥥香嘅味道。檬粉亦都唔會碎濕濕,一夾就夾到。河內蔥油三味 配 黃薑飯🍚🍚(豬扒+豬頸肉+扎肉)🐽🐽🐽$69。呢個飯係朋友點嘅,首先黃薑飯好香,色澤均勻。除咗帶點黃薑香之外,飯香味🍚🍚亦都好濃。豬扒🐽🐽咬落去一啲都唔韌,扎肉口感紮實,豬頸肉咬落去都夠爽彈。椰汁冰🥥🧊(跟餐價)$9,雖然望落去細細杯,但係椰香味好重,朋友係椰子控🥥🥥。佢對呢杯椰汁冰非常滿意。漏漏啡☕️☕️(跟餐價)$12,作為咖啡控嘅我,當然要點咖啡☕️☕️啦。香港比較少飲到呢種漏漏啡。將咖啡粉慢慢滴落去充滿煉奶嘅杯度,攪勻後再加冰飲🧊🧊。係充滿着越南🇻🇳嘅味道。不禁令人諗返起去越南🇻🇳旅行嘅回憶。
越男仔

2022-07-04 36 浏览
呢間之前🤰🏻食過佢哋旺角分店覺得水準唔錯,尤其lunch set份量大到足夠2個女仔share🤣絕對係抵食之選,估唔到沙田都有分店,踩單車踩到好肚餓就決定去祭祭個胃腑💪🏼🌝PHO蕃茄湯檬Lunch Set $92 包兩款小食同餐飲 好大碗,仲要超多料。入面有生牛+烤牛+豬頸肉+豬扒,蕃茄湯味濃👍🏻🌖小食:手撕雞檬紙卷+無骨鳳爪沙律 小食四款選兩款,個紙卷同沙津都好清爽,都係酸酸地好開胃。🌝法式芝心蝦多士 $39 必嗌必encore之選蝦多士外脆內軟,好食同幾大份👍🏻🌝串燒沙嗲拼盤 $39雞牛豬各一串,個雞最好食👍🏻d串燒唔乾,調味正,仲有好多沙嗲醬🌝越男仔水果茶 $32 多料水果茶,有埋青瓜👍🏻好Fresh

呢間之前🤰🏻食過佢哋旺角分店覺得水準唔錯,
尤其lunch set份量大到足夠2個女仔share🤣
絕對係抵食之選,
估唔到沙田都有分店,
踩單車踩到好肚餓就決定去祭祭個胃腑💪🏼

好大碗,仲要超多料。
入面有生牛+烤牛+豬頸肉+豬扒,
蕃茄湯味濃👍🏻

🌖小食:手撕雞檬紙卷+無骨鳳爪沙律
小食四款選兩款,
個紙卷同沙津都好清爽,
都係酸酸地好開胃。

🌝法式芝心蝦多士 $39
必嗌必encore之選
蝦多士外脆內軟,
好食同幾大份👍🏻

🌝串燒沙嗲拼盤 $39
雞牛豬各一串,個雞最好食👍🏻
d串燒唔乾,調味正,仲有好多沙嗲醬

🌝越男仔水果茶 $32
多料水果茶,有埋青瓜👍🏻好Fresh

2022-07-03 15 浏览
裝修幾有越南feel,仲貼咗啲玩味感十足嘅字句,睇見係會令人會心微笑。佢哋嘅Menu勁多嘢食,睇到人花多眼亂。👉🏻河內蔥油三味 配 黃薑飯 (加 $10轉湯粉絲)三味即係豬扒、豬頸肉、扎肉。豬扒同豬頸肉都炸得酥脆,唔會乾爭爭,連埋扎肉同埋炸蒜,惹味。👉🏻越式生牛肉牛骨湯河粉越南湯河梗係必叫!嚟到之後將生牛肉浸熟,牛肉嫩滑。兩款都係叫咗牛骨湯湯底,湯底濃郁!店員仲捧上埋調味架,入邊係越男仔調味三寶用嚟調一碗自己口味嘅湯粉😌👉🏻法式芝士蝦多士新鮮炸起熱辣辣,蝦肉彈牙多士面脆卜卜,仲配埋邪惡嘅流心芝士👉🏻Vietnamese Drip Coffee👉🏻越男仔水果茶我哋叫餐係包一杯飲品,如果想要特飲就加錢。凍漏漏咖啡係加煉奶再衝入冰底,用煉奶沖嘅咖啡邪惡!香甜又重咖啡味。水果茶有菠蘿青瓜青檸,入邊仲有塊薄荷葉,飲完感覺清爽

佢哋嘅Menu勁多嘢食,睇到人花多眼亂。

👉🏻河內蔥油三味 配 黃薑飯 (加 $10轉湯粉絲)

👉🏻越式生牛肉牛骨湯河粉
越南湯河梗係必叫!嚟到之後將生牛肉浸熟,牛肉嫩滑。

👉🏻法式芝士蝦多士
新鮮炸起熱辣辣,蝦肉彈牙多士面脆卜卜,仲配埋邪惡嘅流心芝士

👉🏻Vietnamese Drip Coffee
👉🏻越男仔水果茶
2022-06-29 470 浏览
平時去沙田多數都喺市中心食飯今次去開第一城附近就試吓少有嘅越南菜🔹皇牌3+2撈檬 HKD68成日都有選擇困難症嘅我 諗都唔諗就揀咗呢個😆因為有齊 手撕雞 豬頸肉絲 扎肉絲 脆豬肉同埋烤牛肉 上枱嘅時候 啲配料多到見唔到檬粉🫣另外調味嘅有炸蒜 青瓜 生菜 同蔥油全部撈埋一齊口感豐富得嚟又清爽!本身配料都已經有調味 不過加埋越式甜酸汁一齊撈嘅話更加開胃😌🔸三色脆雞翼 HKD67-分別係蒜香牛油 金蒜 同 火辣蒜椒平時食開嘅越南餐廳大多只係得蒜香牛油味 呢度一個價錢就可以有三種口味雞翼新鮮炸起熱辣辣 外皮脆得嚟夠乾身蒜香牛油味夠突出金蒜咬落去有粒粒炸蒜火辣蒜椒惹味得嚟甜甜辣辣雞翼愛好者一定要試吓呢個三色拼盤😌🔹法式芝心蝦多士 配沙律 HKD47好耐都冇喺坊間餐廳見過蝦多士嘅出現🦐用上薄身麵包 夾咗厚厚嘅蝦肉食得出蝦肉新鮮又彈牙中間再夾住一層芝士(上枱時仲流緊🙊)芝士味唔會太重搶咗蝦嘅味道成個配搭都啱啱好 🤭沙律係酸蘿蔔絲 配炸物可以解膩🔸椰汁拉茶紅豆冰 HKD15 (跟餐)拉茶甜度適中 中意椰汁一定會中意呢個!🔹越男仔水果茶 HKD12(跟餐)飲品如餐牌一樣咁多水果😍茶味偏濃得嚟唔會太甜 夏
平時去沙田多數都喺市中心食飯
今次去開第一城附近就試吓少有嘅越南菜

🔹皇牌3+2撈檬 HKD68
上枱嘅時候 啲配料多到見唔到檬粉🫣
另外調味嘅有炸蒜 青瓜 生菜 同蔥油
全部撈埋一齊口感豐富得嚟又清爽!

🔸三色脆雞翼 HKD67

🔹法式芝心蝦多士 配沙律 HKD47
好耐都冇喺坊間餐廳見過蝦多士嘅出現🦐
用上薄身麵包 夾咗厚厚嘅蝦肉
食得出蝦肉新鮮又彈牙
中間再夾住一層芝士(上枱時仲流緊🙊)
芝士味唔會太重搶咗蝦嘅味道
成個配搭都啱啱好 🤭
沙律係酸蘿蔔絲 配炸物可以解膩

🔸椰汁拉茶紅豆冰 HKD15 (跟餐)
拉茶甜度適中 中意椰汁一定會中意呢個!

🔹越男仔水果茶 HKD12(跟餐)
飲品如餐牌一樣咁多水果😍

🚩越男仔
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
下午茶
2022-06-23 42 浏览
🔸豬扒拼雞翼撈檬夏天就最好食撈檬,冇咁熱,而且撈檬啲汁酸酸甜甜好開胃!呢度嘅份量好多,夠我哋兩個人食一碗,再加小食同飲品。越式炸雞翼,外皮好脆!🔸法式芝士蝦多士 🦐呢個超推薦!即叫即炸,多士中間夾住流心芝士😍多士好酥脆,面頭佈滿芝麻,十分之香!蝦膠都相當彈牙🤣🔸鮮香茅青檸梳打、越式拉茶飲品第二杯半價,梳打加咗香茅,比較清新。越式拉茶會比較甜。🔸越式咖啡真係好有越南風味,係用滴漏方式加煉奶,好好飲!📍#越男仔 (#沙田美食)沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
🔸豬扒拼雞翼撈檬

🔸法式芝士蝦多士 🦐

🔸鮮香茅青檸梳打、越式拉茶
飲品第二杯半價,梳打加咗香茅,比較清新。越式拉茶會比較甜。

🔸越式咖啡
真係好有越南風味,係用滴漏方式加煉奶,好好飲!

📍#越男仔 (#沙田美食)
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
2022-06-22 18 浏览
🚉今日黎到比較少去既沙田圍搵食,🚶🏻‍♀️由地鐵站行到呢間越南餐廳大約10分鐘,🤭佢舖面周圍都貼左唔少搞笑字句,頗有特色,亦可當作打卡牆📸🥥手撕雞椰汁酸湯檬粉($82)🥥🥛奶白色既湯底望落吸引,🍋酸湯上檯時熱辣辣,檬粉吸曬味食落都幾開胃!🤩🥬越式豬肉生菜包($85)🥬🌶豬肉粒炒得香口,加上微微辣,包嚮生菜入面食都幾惹味🐖🥤冰凍水果茶($32)🥤😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 6.5/10——————————————————————————————🚉Today we go to Sha Tin Wai and this Vietnam restaurant is 🚶🏻‍♀️10 minutes walk from the MTR station. 🤭The shop are hanging funny wordings on their walls, which can be some good spots for photo taking 📸🥥Shredded chicken with Vermicelli Noodle in Coconut Sour Soup ($8

🥥手撕雞椰汁酸湯檬粉($82)🥥

🥬越式豬肉生菜包($85)🥬
🌶豬肉粒炒得香口,加上微微辣,包嚮生菜入面食都幾惹味🐖

🥤冰凍水果茶($32)🥤

🥥Shredded chicken with Vermicelli Noodle in Coconut Sour Soup ($82)🥥
🥛The milky colour soup looks attractive and it’s served boiling hot. 🍋The vermicelli noodle absorb the flavour of the coconut sour soup and its appetising!🤩

🥬De Viet Pork Lettuce Wrap ($85)🥬
🌶The minced pork is palatable and slightly spicy, it’s delicious when wrapping inside the lettuce🐖

🥤Ice Fruit Tea ($32)🥤

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 6.5/10
2022-06-21 15 浏览
⭐️越南咖喱雞煲咖喱係原煲上,下面仲有個爐,可以將個煲keep住滾,咖喱味香濃,而且雞肉都大嚿,嫩滑~~另外可以揀豬仔包或者白飯,比較少見可以配豬仔包,事關呢間都唔係第一次食,上次食咗豬仔包,今次食反飯~⭐️手撕雞米紙卷呢個個cross over好特別,估唔到出奇地夾!可以另外加酸甜汁,酸酸甜甜好開胃😄另外仲有其他特別嘅米紙卷,例如係海膽、吞拿魚,下次可以試吓👍🏼⭐️椒鹽軟殼蟹好香脆,惹味,下邊都有啲椰菜墊底~~略嫌軟殼蟹比較細隻。

⭐️越南咖喱雞煲

⭐️手撕雞米紙卷

⭐️椒鹽軟殼蟹
好香脆,惹味,下邊都有啲椰菜墊底~~略嫌軟殼蟹比較細隻。
2022-06-21 1502 浏览
疫情有啲反彈,仲未踢得波住(老婆唔批),就只好繼續行吓山,出身汗。今次由小弟帶路,同老友由黃大仙上獅子亭,再落番另一邊嘅水泉澳邨,最終目的地喺沙田圍。小弟對新界區唔太熟,所以,由家住新界嘅老友帶路做我嘅搵食指南,嚟到佢推薦嘅「越南仔」嘆番餐下午茶,啱啦,我都好似大半年未食過越南嘢。 走進餐廳,裝修方面走少少東南亞復古風,而比較重越南元素嘅喺啲竹笠吊燈罩。我哋就選上卡位,因為大大張墨綠色懷舊款式嘅梳化,份外好坐。雖然走啲懷舊風,但牆上及好多位置,都擺設咗好多港式潮語句子牌,好多都好抵死,但如果對啲句子牌認真你就輸,就好似以下專登影低呢一個。 餐牌有好多張,加埋貼晌啲間板呀,牆上呀,真喺花多眼亂,不過既然過嚟食個下午茶,就聚焦番下午茶餐內啲平靚正選擇,而飲品有升級優惠。 越式生牛肉湯河粉 $48老友想食啲濕濕哋嘅嘢,所以,最好喺湯河粉,加上生牛肉喺越式粉麵嘅特色。河粉未嚟之前,店員先送上調味架,除辣醬,仲有辣椒、蒜蓉及青檸,自由取用。 老友先喝啖湯,佢話保持水準,個牛骨湯濃香不膩,而河粉份量勁多,口感又夠滑溜,而生牛肉啱啱好浸熟,所以,入口口感嫩滑到不得了,肉味亦唔失禮。 凍檸茶 +$3老
。
,就好似以下專登影低呢一個。
。
越式生牛肉湯河粉 $48

調味架
越式生牛肉湯河粉
越式生牛肉湯河粉
凍檸茶 +$3

老友話對飲品無要求,最緊要喺夠凍,話晒出咗一身汗,補補水兼解口渴。睇見杯檸茶嘅色澤都知茶味夠濃,而檸味與茶味都夠平衡,冰涼清爽。
凍檸茶
法式芝心蝦多士配沙律 $47

小弟就睇啱呢一款蝦多士,因為佢喺店家嘅推介食物之一,送到嚟嘅第一個感覺真喺覺得平平無奇架,但細心啲睇,就知道咩叫真材實料、絕無欺場,影張大特寫俾大家參考就見到啲蝦膠有幾厚身,而啲多士面就沾滿芝麻,一大口咬落去,香脆不油膩,充滿芝麻香,咬入心就喺爽彈嘅蝦膠,再搭上溶到透嘅芝士,口感、味道都極富層次,超好食。一口多士,再加一口越式沙律清清味蕾,無得彈呀。
椰汁紅豆冰 +$12

今回紅豆冰喺我嘅心水,由於早餐、午餐都飲咗杯咖啡,所以,原本就想試試椰汁拉茶紅豆冰,不過,都喺簡單少少要杯椰汁紅豆冰。平常茶記嘅紅豆冰就加奶水,初時都以為呢杯只不過加入罐裝現成椰奶,實質喺加入鮮打嘅椰汁,因為飲得到微微粒嘅椰蓉,夠真材實料,椰子味變得份外自然、清甜,而紅豆亦煮得夠腍,只喺略嫌份量少咗啲。
椰汁紅豆冰
多謝老友推介,估唔到小小一間「屋苑鋪」,製作、用料都無欺場,加上卡位好好坐,好舒服,令我哋食完都坐多陣先走。
椰汁紅豆冰